Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Chal

addikt

Megvettem ma a Saget, végül a SES880 lett, tetszettek a featurek egyben. Az automata tejhab szerintem zseniális, lehet hogy manuálissal jobbat lehet, de nekem ez így tökéletes, és gyors, nincs hiányérzetem.

Egyelőre random, Sparban begyűjtött kilós Dallmayr-el megy a kalibrálgatás, tanulgatás, eddig ezt ittuk a régi automata gépből is. Hazafelé jövet sikerült CM-et vennem egy kávézóban, ezzel még várok egy picit, nem akarnám elpazarolni a kísérletezgetésre. Illetve valószínűleg a Kávékalmár lesz majd a végső megoldás, mert nála voltam már személyesen is, 5-10 percre lakok tőle, csak most éppen nyaral :)

Az első hat próbából sikerült egy olyat készíteni 18g-ból, hogy itthon még soha nem ittam ilyen jó espressot, óriási sikerélmény volt. Aztán gyorsan kiderült, hogy csak a kezdők szerencséje lehetett, mert aztán sokáig nem tudtam reprodukálni (súlyra és lefolyási időre gondolok). Viszont sikerült azért viszonylag gyorsan konstans állapotot elérni, de a dupla szűrőt el kell hogy engedjem, mert nem akarok ennyi koffeint bevinni, a napi 4-5 kávéból meg nehezen engedek.

Na innét jött a szívás a single shot filterrel, és a 9 grammokkal. Persze gyorsan a gép elé ültem, olvasgattam, megnyugodva tapasztaltam hogy nem vagyok egyedül, ez kemény dió :) Jó 300-400 gramm után kezdtem ráérezni, de még mindig nem tudom kétszer egymás után ugyanazt, viszont már csak minimális eltérések vannak. Nagyon piciket szürcsölgetve kóstolok (alvás mondjuk így sem lesz), tök jól lehet érezni hogy milyen amikor alul vagy felül extraktált, amikor sikerül elkapni, akkor még ez a Dallmayr is elképesztően finom.

Azt jól gondolom, hogy az új darálónak idő kell mire beáll? Érzésre olyan, mintha most kezdene konstans eredményt adni csak. Ha ez igaz, akkor az elején feleslegesen túráztattam magam, bár legalább sokat ismerkedtem a géppel.

Illetve ilyen 9g-s single shotnál mennyire lehet a lefolyást egyáltalán tökéletesíteni? Jelenleg 4-ből háromszor tudok már 27 sec alatt kb. 20g súlyú italt produkálni (a tamperelésen megy el a többi szerintem, azt még tanulni kell). Viszont minden esetben nagyon csúnyán folyik le a kávé, csepeg, kihagy, amikor folyamatos, akkor is cérna vékony. Ha szép gyufaszál forma, akkor meg vagy 40g körül lesz, vagy 15-17 sec kell neki. Ízre egyébként nagyon oké a 27 sec 20g (egyel rosszabb mint a 18g-os nagyon elkapott shotom).

Bocs a hosszú postért, bizonyára a sok koffein az oka :)

Új hozzászólás Aktív témák