Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• thomasrc

aktív tag

Helyzetjelentés: Beüzemeltem a Mara X-et a napokban.

Azt kell mondjam, hogy pozitív csalódás ez a gép. Régen olvastam valamelyik single bojleres Lelitről, hogy gyenge, vékony lemezből van a borítása, de ennek a típusnak hál' istennek már nem. Vastagságban, szerelésben legalább annyira minőségi, mint a Rancilio Silvia borítása és mivel nem polírfényű, ezért az ujjlenyomatokat sem gyűjti annyira. Nem lotyog sehol, nem élesek a sarkai, stabilan illeszkedik rajta minden (gondolok itt főként a víztartály takarófedelére és a rácsokra). Annak kifejezetten örültem, hogy IMS kosarakat adtak hozzá gyárilag, ráadásul rögtön három méretet is, amiből kettő pont a legelterjedtebb dózisú (14-18g és 18-21g).

Egy dologra hadd térjek ki, amit máshol nem olvastam eddig. A gumitalpak ezen a gépen csavarozva vannak, így egy kicsit értetlenül állok az előtt, hogy máshol azt olvasni, ragasztva vannak. Talán a v2-ben történt fejlesztés etéren is, ez lehet a magyarázat rá, de furcsa, hogy sehol nem láttam még megemlítve.

Amin ezen kívül még meglepődtem, hogy gyárilag ~9.5 barra volt beállítva az OPV az enyémen és csapolás közben pont 9 baron áll meg a mutató, pedig már rá voltam készülve, hogy állítanom kell rajta. :D A pumpa egyébként nem tudom mondható-e halknak, de tény, hogy másabb és valóban kellemesebb hangja van, mint a klasszikus ULKA-nak. Inkább úgy mondanám, hogy mélyebb hangja van, ezért nem annyira bántó a fülnek.

Ezen felül nagyon tetszik, hogy a csészemelegítő ezen már tényleg csészemelegítő, ugyanis rendesen lobog alatta a kazán és adja a hőt.

A beépített előáztatás is nagyon tetszik, bár egyelőre nem tudom hogyan kéne számoljam így a shot hosszát. Úgy mértem, hogy kb. 10 mp-ig tart az előáztatás, ekkor lódul meg a mutató és éri el a 9 bart, de kérdés, hogy számoljam-e bele ezt a 10 mp.-et a csapolás hosszába vagy akkor indítsam a stoppert, amikor megjelenik az első csepp és onnantól mérve 25-30 mp.? :U A napokban előáztatással együtt csapoltam 40 mp.-ig, kifejezetten jó lett a kávé, de zavar, hogy ha így számolom, akkor mostantól minden recepthez hozzá kell adnom kb. +10 mp.-et fejben. Viszont ha az első csepptől számolok, akkor az úgy nem konzekvens mérés.

Új hozzászólás Aktív témák