Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Öregszem
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Xero
nagyúr
válasz Vision #25951 üzenetére
Terulete valogatja. Vannak azert olyan uzletek, ahol maga a plusz domain knowledge az ertek es nem tul sok szereplos a piac (szemben mondjuk egy "egyszeru" mobil developmenttel). Rendelkezik az ember egy basic megertessel az uzletrol, de a specifikus dolgok lesznek az igazi kincsek. Ilyen kornyezetben azert nem konnyu es/vagy nem jellemzo.
-
nagyúr
Én az első munkahelyemen 12 évig voltam, igaz, nem ugyanabban a pozícióban, négyórás diákmunkásból lettem felsővezető az évek során. A következő munkahelyen 5 évet voltam (itt két céget vittem IT igazgatóként párhuzamosan), a mostani helyemen 4 éve vagyok, ez minden szempontból az eddigi legjobb. Láthatóan nem vagyok nagyon ugrálós. Persze nem vagyok már fiatal (43).
[ Szerkesztve ]
Eladó Falbatech YamPAD tilt/tent kittel, Kaihl Box Jade kapcsolókkal, XDA keycap settel, szállítással - 70k - - - És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow
-
Drizzt
nagyúr
Neha maga a fejlesztői képességed, vagy extrád maga a domain knowledge, amire egy cégnek szüksége van.
Pl. van egy cég, aki nagyon benne van valamilyen szektorban, de az alkalmazása egy ősmonolit és a bejelentkezés is 10 mp egy usernek. Ilyenkor pont olyan ember lesz az igazi érték, aki egy ilyet szét tud robbantani és skálázhatóvá tenni, az üzlethez meg kb. semennyire nem kell értenie. Persze ezt nem ellentmondásnak szánom, hiszen írtad, hogy területe válogatja.
Ha valaki sokat vált, nem feltétlenül gond. Ha eléggé analitikus a gondolkodása, akkor tök sokat tud hozni azzal, hogy mindenhol elnézi, hogy mi az, ami jól megy és egy új helyen rögtön tud belőle ihletet meríteni. Én nem váltok ugyan sokat, de az mindig sokat számított, hogy az új helyeken tudtam felmutatni példákat, hogy mit lehet máshogy és jobban csinálni. Mármint nem csak pofázás szintjén, hanem konkrét megvalósítás szintjén is.
Ezért is van az, hogy nem minden cégnél tekintik problémának a magas attritiont, van ahol inkább lehetőséget látnak benne. Míg az egy helyen szívesen dolgozó emberek nem szeretik az látni, ha nagyon gyorsan cserélődnek az emberek. Törzsgárda viszont gyakorlatilag mindenhol van. Olyan emberek, akik 20+ éve ugyanott tolják.I am having fun staying poor.
-
Xero
nagyúr
válasz Drizzt #25954 üzenetére
Teljesen jogos, pont ilyesmire is celoztam. Terulete valogatja mindig hol erdemes es hol nem valtani.
Jelenleg en is ugy vagyok a helyemen, hogy az uzletrol 0 fogalmam volt es olyan technologiak miatt huztak be amiket ok csak kapargatnak de en evek ota ezzel foglalkoztam nagyuzemben.
Nalam valahol 2 es 5 ev kozott van amikor szamomra erdemes valtani. Persze ez pl csak ram igaz. -
Egon
nagyúr
Most tényleg kezdjem el zongorázni, hogy a skálán még hány fokozat van az "évente megpattanok" és az "életem végéig ugyanott dolgozom, 40+ évig" között? Fekete és fehér közötti színárnyalatok megkülönböztetése megy?
Tőlem aztán ugrálhatnak a "fiatalok" évente: legfeljebb ha mi is megtapasztaljuk, akkor legközelebb fenntartással fogunk felvenni ebből a korosztályból: szívjon velük más. Alsó hangon egy hónap, mire beilleszkedik egy új munkaerő, és magához képest 100%-os teljesítményre felpörög - közben pedig kapja a teljes fizuját. Nagyon nem mindegy, hogy ezt mondjuk 4-5 évente, vagy évente kell eljátszania a cégnek (az normálisnak mondható, ha valaki 3-4-5 évente úgy érzi, váltania kell, bár egy csomó ellenpélda bizonyítja, hogy akár maradni is lehet ugyanott, sokáig)."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
veterán
Nyilván nem véletlenül írtam ezt a dolgot. Ugyanis számukra már a 4-5 év is beláthatatlan távlat.
legközelebb fenntartással fogunk felvenni ebből a korosztályból: szívjon velük más.
Oké főnök, ha nálatok akkora kínálat van jelentkezőből, hogy ilyen bátran szelektálhatsz.
Amúgy pont ebben a fórumban hangzik el minden egyes alkalommal, hogy értékelhető előrelépéshez (pl. a fizuban) munkahelyet kell váltani.
Számtalan cikk született már erről. Az a cég képes fennmaradni, aki adaptálódik ehhez.
[ Szerkesztve ]
-
Egon
nagyúr
válasz CyberPunk666 #25958 üzenetére
Nálunk nagyon ritka a cégen belüli váltás, szinte nincs is rá példa.
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Egon
nagyúr
válasz Vision #25959 üzenetére
Ugyanis számukra már a 4-5 év is beláthatatlan távlat.
Akkor ott komoly limitáció van a mentális képességek terén, így minek vegyük fel őket?
Oké főnök, ha nálatok akkora kínálat van jelentkezőből, hogy ilyen bátran szelektálhatsz.
Nincs nagy kínálat, de ha valaki lelép a próbaidő alatt (sajnos éppen most volt rá példa), az konkrétan veszteséget termel, ergo lehet hogy jobban járunk, ha inkább nem veszünk fel senkit.
Amúgy pont ebben a fórumban hangzik el minden egyes alkalommal, hogy értékelhető előrelépéshez (pl. a fizuban) munkahelyet kell váltani.
Erre van egy csomó ellenpélda is. Illetve ha egy cég valamiért nem tudja megfizetni mondjuk a multik által adott szintet, akkor se fogja tudni, ha évente lelépnek onnan. A nyitott pozíciók száma pedig korlátos, legfeljebb kicsit rosszabb képességű/nem annyira sokoldalú stb. ember fog jönni a nem annyira versenyképes munkahelyekre.
Számtalan cikk született már erről. Az a cég képes fennmaradni, aki adaptálódik ehhez.
Előbb-utóbb elfogynak a minden újhullámos munkavállalói f*szsághoz adoptálódni tudó/akaró cégek - a "maradék" így gondolkodó munkavállaló akkor fog pofára esni...
Félreértés ne essék: személy szerint (mint vezető) mindig win-win szituációra próbálok törekedni (nyilván a lehetőségekhez képest). Ehhez viszont az kell(ene), hogy a munkavállalók - legalább néha-néha, egyetlen pillanat erejéig - beleéljék magukat a másik fél helyzetébe... Ha ez nincs meg, akkor nincs miről beszélni.
Egyébként szerencsére zömében korrekt, a cég felé az elvárható mértékben (azért nem eltúlzottan) lojális kollégákkal vagyok körülvéve, akiknek cserében a lehetőségekhez képest szerintem jó körülményeket sikerült biztosítani.Szerk.: témába vágó gondolatai itt: [link]
[ Szerkesztve ]
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
dellfanboy
őstag
igazan motivalo/inspiralo hely lehet...
most akkor felvesztek valakit xy pozira, es megengeditek neki, hogy 10ev mulva is ott legyen? csakhogy a munkavallalo is beleelje magat a 'ceg' helyebe? (nehogy ma fizuemelest/mas feladatot kapj)eladó dolgok:mondd az árát és vidd http://hardverapro.hu/tag/dellfanboy#aprohirdetesei
-
Egon
nagyúr
válasz dellfanboy #25962 üzenetére
Fekete-fehér gondolkodás rulez.
Gondolom elvárod legalább az évi 20% béremelést és 30% bónuszt a cég és a piac helyzetétől függetlenül, és a belépési bónusz mellé lelépési pénzt is fizessenek, ha egy éven belül elmész, ugye? Remek munkavállaló lehetsz: minden cég álma az ilyen...
Nem dobsz egy CV-? Csak hogy tudjam, ki ne vegyünk fel..."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
veterán
Előbb-utóbb elfogynak a minden újhullámos munkavállalói f*szsághoz adoptálódni tudó/akaró cégek
Ez egy társadalmi tömegjelenség, amelyet a fiatal munkavállalók szignifikáns többsége csinál. Mindig lesz olyan cég, aki ehhez adaptálódik, mert ez versenyelőnyt jelent számára. Aki nem csinálja, az csődbe megy.
ergo lehet hogy jobban járunk, ha inkább nem veszünk fel senkit.
Erről beszéltem. Ha nem veszel fel senkit, akkor előbb-utóbb elfogynak az embereid, és lehúzhatod a rolót. Közben mások prosperálnak. És ezeket nem én találtam ki, végtelen számú elemzés készült már erről.
Nem dobsz egy CV-? Csak hogy tudjam, ki ne vegyünk fel...
No offense, de nem azt látom, hogy ezt a mentalitást bármelyik munkáltató megengedhetné magának, ha hosszú távon sikeres akar lenni.
Gondolom elvárod legalább az évi 20% béremelést és 30% bónuszt a cég és a piac helyzetétől függetlenül
Ez is tök egyszerű. Ha neked kell az ember, és az az ember ezt elvárja, akkor ki fogod neki fizetni. Különben csődbe mész.
BTW értem én, hogy az idősebb korosztály nehezen alkalmazkodik ahhoz, hogy a tetüláda cégek nem tehetnek meg bármit. Ugye régen hozzászoktatok ahhoz, hogy kutyáztatnak titeket. Most meg a melósok kutyáztatják a cégeket.
[ Szerkesztve ]
-
Revolit
senior tag
Gondolom management-en vagy, és erősen érdekelt a cégben. Most, IT-ban, a munkavállalónak kedvez a piac. Szép dolog a lojalitás, de ezzel (főleg a magyar cégek) erősen visszaélnek. De a multik is. Nincs fizu emelés (csak pár %, infláció alatt), mert nem az inflációhoz van kötve. Ráadásul anyacég devizájában évről évre kevesebbet fizettek kb. Mindeközben linkedinen sorra jönnek a megkeresések. Én kiscsikó koromban benyaltam ezt a lojalitás dolgot, ma már úgy fogalmazok, hogy jó nagy lúzer voltam...
-
Egon
nagyúr
válasz Vision #25964 üzenetére
Ez egy társadalmi tömegjelenség, amelyet a fiatal munkavállalók szignifikáns többsége csinál. Mindig lesz olyan cég, aki ehhez adaptálódik, mert ez versenyelőnyt jelent számára. Aki nem csinálja, az csődbe megy.
Ahogy fentebb is írták, vannak olyan pozíciók, ahol egész egyszerűen ennél tovább tart a betanulás. Amúgy is ennél sokkal összetettebb a kérdés, mert pl. ösztöndíjprogramokkal is tudsz hosszabb távra magadhoz kötni embereket, egy csomó ember nem így gondolkodik, amúgy is évtizedek kérdése, mire az így gondolkodók többségben lesznek (ha egyáltalán).
Erről beszéltem. Ha nem veszel fel senkit, akkor előbb-utóbb elfogynak az embereid, és lehúzhatod a rolót.
Ennél is összetettebb a kérdés, mert pl. be tudok rántani alvállalkozót, és problem solved. Legfeljebb megadom a fejvadásznak, hogy 35 fölöttieket szólítson meg... Nem túl nagy területem van a cégnél, nem jellemzők az ilyen problémák (ha nem termelek egy fillér profitot sem az üzletággal, akkor sem rajtunk múlik a nyereségesség), de értékelem hogy aggódsz...
-
veterán
Most nem csak rólad beszélünk és a te részlegedről, hanem általánosságban a munkaerőpiacról. Én azt állítom, hogy a te mentalitásod nem fenntartható, ez a napnál világosabban látszik a statisztikákból.
...be tudok rántani alvállalkozót, és problem solved.
Alvállalkozóból is hatalmas a hiány. Másrészt alvállalkozót tipikusan rövidebb időre vesznek fel. Akkor miért is vagy vele előrébb? -
Egon
nagyúr
Ez is tök egyszerű. Ha neked kell az ember, és az az ember ezt elvárja, akkor ki fogod neki fizetni. Különben csődbe mész.
Vagy keresek másik embert, akinek reális elvárásai vannak. Pl. hirdettünk egy pozíciót, volt 7-8 jelentkező. A legalacsonyabb és a legmagasabb bérigény között háromszoros szorzó volt. Háromszoros. Nyilván megköszöntük a jelentkezést, aztán röhögtünk egy jót. Felvettük a legmagasabb bérigényhez képest a kevesebb mint felét kérő ember,t aki tökéletesen bevált (nem ő volt a legolcsóbb persze: ketten nála kevesebben kértek volna, nem nem voltak meggyőzőek). Szeretnéd te ezt látni, hogy ez ilyen faék egyszerűen működik, de közben meg nem...
BTW értem én, hogy az idősebb korosztály nehezen alkalmazkodik ahhoz, hogy a tetüláda cégek nem tehetnek meg bármit. Ugye régen hozzászoktatok ahhoz, hogy kutyáztatnak titeket. Most meg a melósok kutyáztatják a cégeket.
Mint mondtam, win-win szituációra törekszem, amit lehet megadok az embereimnek. Értem én, hogy gondolkodás helyett továbbra is beragadtál a fekete-fehér szemüveggel felvértezett, munkavállalói Che Guevara-szerepkörbe, de egyrészt egyre nevetségesebb vagy, másrészt ennek semmi teteje sincs, szóval szerintem most jött el az ideje az abbafejezésnek.
Alvállalkozóból is hatalmas a hiány. Másrészt alvállalkozót tipikusan rövidebb időre vesznek fel. Akkor miért is vagy vele előrébb?
Mert a saját kis személyes tapasztalataidból általánosítasz (megint). Nem fejlesztésről mint területről van szó (még ha itt az is az általános, hogy azt hiszitek: mindenki is IT-s, és azon belül is fejlesztő). Eléggé egyforma projektjeink vannak, egy darab bevált alvállalkozóval. Bejön egy új projektlehetőség, az alvállalkozóval becsülünk rá erőforrást, erre rápakoljuk a projektvezetésért megállapított napidíjat, plusz a mi napidíjunk is magasabb az alvállalkozóénál, és ennyi. Az alvállalkozót nem kell tanítgatni, pontosan tudja hogy mi a meló, nagyjából ugyanannál az ügyfélkörnél (úgy féltucat cég) dolgozunk, jellemzően visszatérő feladatokkal.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Vagy keresek másik embert, akinek reális elvárásai vannak. Pl. hirdettünk egy pozíciót, volt 7-8 jelentkező.
Oké, akkor megismétlem. Próbáld azt megérteni, hogy előbb-utóbb minden jelentkező ilyen lesz, ahogy változik a piac, és egyre inkább begyűrűzik ez a mentalitás. Most még volt 7-8 jelentkeződ, 5 év múlva lesz 3, és mindegyikük ezt kéri.
Az IT-nál sokkal kevésbé kurrens szakmákban is hatalmas a hiány.
[ Szerkesztve ]
-
Drizzt
nagyúr
"Ez egy társadalmi tömegjelenség, amelyet a fiatal munkavállalók szignifikáns többsége csinál. Mindig lesz olyan cég, aki ehhez adaptálódik, mert ez versenyelőnyt jelent számára. Aki nem csinálja, az csődbe megy."
Konjunkturaban igen. De azert emlekezhetnek meg nehanyan akar a dotcom boom-ra is, amikor szinten erosen addig jo pozicioban levo emberek lettek hirtelen nagy mennyisegben lapatra teve es nem talaltak egy ideig munkat. Ezzel csak annyit akarok mondani, hogy most nagyon hozza van szokva a vilag a jo idokhoz es ebben most azert jelentos esely van a fordulatra. Igazabol tart is. De az a kerdes, hogy milyen hosszan es melyen fog.I am having fun staying poor.
-
Egon
nagyúr
válasz Vision #25971 üzenetére
Oké, akkor megismétlem. Próbáld azt megérteni, hogy előbb-utóbb minden jelentkező ilyen lesz, ahogy változik a piac, és egyre inkább begyűrűzik ez a mentalitás. Most még volt 7-8 jelentkeződ, 5 év múlva lesz 3, és mindegyikük ezt kéri.
Baromira nem lesz ilyen gyors a váltás. Úgy 10-15 év múlva talán ez lesz. Ha nem lesz arcra esés, ahogy Drizzt írta.
Ha még akkor is dolgozni fogok (minden bizonnyal fogok, mert messze még a nyugdíj, és nem biztos hogy addig ötösöm lesz a lottón), és vezetőként fogok tevékenykedni (erre viszont egyáltalán nem vennék mérget, több szempontból is), akkor majd abból főzök, ami akkor lesz.[ Szerkesztve ]
-
veterán
Egy sikeres céget nem lehet fiatal melósok nélkül működtetni, ez tök alap menedzser alapvetés. Friss, kurrens tudást hoznak be a cégbe, és hatalmas energiákat. Nem véletlen, hogy a hatalmasra növő startupokat nem 50-es mérnökök indították és futtatták fel.
Persze lehet, hogy a te mikrokörnyezeted elketyeg így, de ez nem piaci sztenderd.
-
-
adrian14
tag
válasz CyberPunk666 #25977 üzenetére
Lehet igazad van. De az is lehet, hogy a senior, medior.... határok vannak elcsúszva. Úgy gondolom magamról, hogy nincs meg az a mély tudásom, ami egy senior szinthez kell (plusz ott már kell egy kicsit people managmenttel is foglalkozni). Viszont ahogy az elmúlt években láttam, olyan emberek jutnak arra a szintre, akik egy unit tesztet nem tudnak megírni.
Ezért is lettem most egy kicsit bátrabb.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Vision #25976 üzenetére
Mi évek óta keresünk fiatal hálózati mérnököt (layer 1-2), de botrányos a tudásszintjük (jellemzően layer 3-4-ben már elvannak), így a két szem, lassan 50 felé tendáló mérnökünk helyettesítése igen nehezen megoldható, pedig jó lenne, ha el tudnának kezdeni betanítani friss erőket.
Eladó Falbatech YamPAD tilt/tent kittel, Kaihl Box Jade kapcsolókkal, XDA keycap settel, szállítással - 70k - - - És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow
-
Egon
nagyúr
válasz adrian14 #25975 üzenetére
Hajrá, sok sikert. Ha megtalál egy fejvadász, én is pont ezt teszem (váltani nem akarok jelenleg, de ha megfizetik, miért ne?). Eddig még senki nem akarta megadni az igényeimet...
Ezzel nincs semmi probléma szerintem, főleg ha megadják. Nekem konkrétan veszteséget termelt volna, ha felveszem a fenti példában a legdrágább embert, mert ha ki is tudom helyezni havi 15 napot projektre (ami több szempontból is necces), a szokásos napidíjunkkal könnyen kikalkulálható, hogy mennyi bevételt hoz - viszont 20%-os prémiummal, a jelenlegi 450K-s cafetaria keretünkkel, céges mobillal és laptoppal, gyümölcsnappal, a rá eső rezsiköltséggel stb. egy adott munkavállaló (abban a bérsávban) nagyságrendileg a bruttó bére másfélszeresébe kerül a cégnek.
Az pedig nem fér bele, hogy abból élünk, hogy vasárnap nem nyitunk ki...
Még egyszer: win-win szituáció. Egy cég pontosan annyiért fogja felvenni az embert, amennyit minimum ki kell neki fizetni - feltéve, ha így is termel profitot. Ha nem, akkor inkább nem fogja felvenni..."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
veterán
Te speciális helyzetben vagy, mert bodyshopként üzemelsz (embert adsz el). A pozíciók nagy részében értelmezhetetlen ez a dolog, hiszen a hasznot meg az üzletet a sales hozza, a fejlesztő meg fejleszt. És hogy egy fejlesztőre mekkora költség/haszon jut, azt már külön tudományág számolgatja. Szóval simán megérheti felvenni végtelen pénzért 1-2 fejlesztőt, mert a margin úgyis elbírja.
-
HoTDoG
tag
Komolyan a lojalitásról papolunk 2022-ben, amikor a cégek egyre nagyobb része preferálja a külsős (contractor) munkaerőt? Amikor a nyugati cégek egyre nyitottabbak kele-eui remote pozikra, mert jóval olcsóbb a napidíj, mintha helyben kellene megadni? Munkavállalót már kevésbé alkalmaznánk, hiszen az kötelezettségekkel jár (többe kerül).
Így van, win-win szituáció. A munkáltató legyen elégedett a munkavállaló teljesítményével, a munkavállaló pedig legyen elégedett a fizetésével és a munkájával (környezet, fejlődés, hangulat, stb). Általában az elégedett munkavállaló nem szokott 10-20%-ért ugrálni. Ha pedig valaki 40-50%-ért vagy többért "ugrik" máshova, ne bélyegezzük már meg, pláne nem felsővezetői pozícióból.[ Szerkesztve ]
-
Sempronius89
tag
válasz Vision #25981 üzenetére
Nézd én bírlak, de nem hiszem, hogy voltál olyan pozícióba, hogy ennyire egzakt véleményed legyen és én már a jövőt se merném megbecsülni ilyen magabiztosan.
Mivel mindig is gyártó cégben voltam a napi kontaktok lévén rálátok több területre. Quality, FIN, Fejlesztés, Mérnökség, IT. Sokan azt hiszik, hogy egy év után betanultak, pedig a többség nagyon nem... Ezért is egy interjúztató szemében mindig előnyben lesz az a személy akiben látja az előéletéből és megjelenéséből, hogy évekig lehet rá számítani.
Ne fordítsd majd ki nem azt mondom, hogy 1 helyen kell megrohadni. Eddig 3-4 évente én is váltottam.
@HotDog: Az hol volt írva, hogy 40-50% pluszért ha valaki vált meg kell bélyegezni? Amúgy én HR-es lányokon látom, hogy bruttó 10 kHuF-ért is simán vált, de még a felmondása alatt tart pár tréninget a munkatársi elkötelezettség fontosságáról.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Sempronius89 #25983 üzenetére
Nem mondom, hogy az évente váltogatás jó. Azt mondom, hogy ez egy jelenség, amiről számtalan cikk született már. És ez egy globális trend.
-
Madwe
nagyúr
válasz adrian14 #25978 üzenetére
Katasztrófa a munkaerőpiac. Nem tudom mennyi interjúztatáson voltál a másik oldalon, de manapság egy senior szint az egy medior alja, a medior a junior alja, a junior pedig kb a gyakornokot jó ha súrolja… s még ezeket az embereket is iszonyat sokáig kell keresni, hogy párat találj (pedig jó hírű cég, hays feletti bérezéssel, jó juttatásokkal ahonnan ezt látni…)
a váltásról: én bármelyik munkahelyemet hagytam ott, mindig pozitív hangnemben volt az elköszönés, s rendre újra megkeresnek pár év távlatában… pedig 2 évente váltottam eddig kb (kivéve karrierem legelején első 2 cégnél), s ezt soha senki nem nehezményezte, se fogadói se elköszönő oldalról. Azért amikor 5% körüli emelés megy szembe egy akár 50% váltási bumppal, azt nehéz logikailag megmagyarázni, h márpedig maradj a helyeden. Egy idő után amikor a tetejére ér az ember már csökken a váltások közötti %, ott már lehet érdemes beülni hosszabb távra (itt volnék most. Persze az infláció elszállása s a kérdéses fizuemelés miatt lehet a piac megint váltásra kényszerít majd 1-2 éven belül…)
de annál jobb dolog egy cég életében nem történhet mintsem friss, sokat látott emberek hozzák az újabb szemléleteket (pár speciális területet kivéve)[ Szerkesztve ]
-
Jhonny06
veterán
"Mint mondtam, win-win szituációra törekszem, amit lehet megadok az embereimnek. Értem én, hogy gondolkodás helyett továbbra is beragadtál a fekete-fehér szemüveggel felvértezett, munkavállalói Che Guevara-szerepkörbe, de egyrészt egyre nevetségesebb vagy, másrészt ennek semmi teteje sincs, szóval szerintem most jött el az ideje az abbafejezésnek."
Nem értesz egyet valaki véleményével/nem tudsz rá érdemben reagálni és egyből elkezdesz személyeskedni? Ez aztán a követendő vezetői magatartás.
[ Szerkesztve ]
-
-
CyberPunk666
senior tag
válasz HoTDoG #25982 üzenetére
Én úgy látom, hogy ez ennél sokkal összetettebb.
A keleti nyitásnak nyilván része, hogy olcsóbb, így olyan projekt is lehet profitábilis, ami a nyugati bérekkel nem lenne, meg nyilván több lehet a haszon.
Ugyanakkor ott is elkel minden fejlesztő, tehát nem lecserélik Jürgent egy keletire, hanem mindkettőt felveszik.
A kontraktorkodás terjedése sem magyarázható csak annyival, hogy még ennyi kötöttséget sem akarnak vállalni, hanem arról is szól a dolog, hogy ahol nem volt akkora a profithányad, hogy a cég versenyezni tudjon a fejlesztőkért, ott már így is adót kell optimalizálni és ez terjed. Azért a nagy cégek még mindig jelentős alkalmazotti állományt tartanak fent, mert ez az odaláncoltság nekik is jó egy bizonyos mértékig. -
-
CyberPunk666
senior tag
válasz adrian14 #25988 üzenetére
Neked talán imposztor-szindrómád lehet. Lehetnek nagy ugrások a fizetésben, főleg ilyen inflációs környezetben, de a nem tudtam semmit + duplát ajánlottak (meg a korábbi hozzászólásaid) az nekem azt jelzi, hogy alul vagy fizetve nagyon és jelentősen alul is értékeled magad.
Eleve ma egy bp-i kezdőfizetés és a duplája kb a skála két vége (áltagos eseteket nézve). -
addikt
Csak megerősíteni tudom sajnos infosec-en is. Vagy lefelé vagy felfelé lógnak ki a jelöltek adott pozira. Az infláció és olyan mindenkit magába szívó cégek miatt mint pl a Kyndrill, a Hays feletti számokat várják el kb minimumnak. DE nekem nem ezzel van a bajom, mert mindenki kaparja csak a gesztenyéjét.
A baj, hogy hozzáállásban, tapasztalatban sokszor a szép CV ellenére is sehol nincsenek. De önbizalom meg arc, na az van.
https://www.youtube.com/watch?v=9xjuK_ulqbE
-
CyberPunk666
senior tag
válasz adrian14 #25988 üzenetére
Visszakerestem a hozzászólásaidat: medior vagy és 700 a bruttód.
Bootcampes ismerősök 600-800 közötti kezdőfizetéseket kapnak budapesten az első munkanapjuktól.
Így nem nehéz duplázni.Ahogy lentebb írtam, egy 600-800 kezdő és a duplája a 1.2-1.6 kb a skála két vége (általános embereknél)
[ Szerkesztve ]
-
adrian14
tag
válasz CyberPunk666 #25991 üzenetére
Szigorúbb vagyok magammal az igaz. De az is tény, hogy 5-6 éve teljesen más volt egy senior tudása, mint most. Nem szoktam arcoskodni, de az tuti, hogy akit most felvettek hozzánk seniornak, azoknak egy része biztos, hogy nem olyan szintű. Vicc, hogy én tanítottam be 1-2-őt úgy, hogy medior vagyok. Ezt nem csak én mondom, hanem a "régebbi" dolgozók is.
UI: nálunk még van olyan régi senior, aki 800 bruttot kap
25993-ra reagálva: igen, ezért is bátorkodok elmenni interjúzgatni.[ Szerkesztve ]
-
Drizzt
nagyúr
-
djgeg
őstag
válasz VágniValó #25992 üzenetére
"Hays feletti számokat várják el kb minimumnak"
Persze, mivel a legutóbbi hays is az előző évről szól, azóta meg volt 10-20+% infláció közben
Persze, ha tudásban kilóg a jelölt az más tészta, én is most kicsit azt látom, hogy boldog boldogtalan is ITs már és kicsit romlik a mukaerő minősége, de ez kb természetes sajnos.
Hallottam most Fekete(kavics) nál junior vezető fejlesztőről (gyakorlatilag pályakezdő, éppen lejárta gyakorlatát és van azon felül egy kis tapasztalata), na ennyire nincs ember.[ Szerkesztve ]
"640 kByte memória mindenre elegendő"
-
n00n
őstag
válasz adrian14 #25994 üzenetére
Sokan beragadnak az adott fizetés sávba ahova felvették őket. Voltam olyan cégnél, ahol együtt kezdtem egy hasonló kvalitású sráccal, 3 év múlva már 2x annyit kerestem, mint Ő. Pedig se nem voltam jobb, se nem volt nagyobb felelősségem. Egyszerűen vannak néhányan, akik „gáznak” tartják alkudozni a bértárgyaláson és ezt a cégek ki is szokták használni.
-
veterán
Tudtok esetleg nyitott pozikat bootcampeseknek? Van egy nagyon lelkes ismerősöm, aki most végzett, és nehezen talál munkát. Folyamatosan programozott meló mellett, szerintem jól jár vele, aki felveszi. Alapvetően nagyon junior/gyakornoki pozi lenne jó neki. Persze a CV-je nagyon gané volt, azt már közösen felturbóztuk.
Stack: Java EE/Spring, Node.js
-
CyberPunk666
senior tag
Én azt szoktam mondani, a mai munkaerő minőségére, hogy a nagy projektek a nagy cégeknél gyorsabban és jobb minőségben készülnének el, ha a munkások (szinvonalban) alsó harmadát kirúgnák.
[ Szerkesztve ]
-
CyberPunk666
senior tag
válasz Vision #25998 üzenetére
A bootcamp nem segít neki állást találni?
Amúgy vannak cégek, ahol tényleg csak a tudását nézik, meg kereshetne linkedinen olyan cégeket, ahol bootcampesek vannak, vagy a bootcampeknél feltűntetett partnerekcégeket is megpróbálhatja. Mondjuk pont onnan, ahol Ő is végzett lenne a legkönnyebb.Még örülni is fognak annak, hogy nem kell utána fizetni a bootcampnek a fejpénzt, hanem egyenesben tudják alkalmazni.
(A bootcampesek a gyakornokságuk alatt drágábbak, mint utána alkalmazottként)Btw ha küldesz CV-t, akkor be tudom ajánlani egy olyan helyre, ahol sok bootcampes van és nagy multicég, szóval jól is mutat. (Bp 13. kerület)
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- XBOX SERIES S KONZOL 512GB-os Játékkonzol - Azonnali termékcsere garanciával
- Vegyes filamentek PLA/PETG/ASA
- Legion 5 15ARH7 15.6" FHD IPS Ryzen 5 6600H RTX 3050Ti 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- ÁR ALATThinkPad Thunderbolt 3 Dock (40AC) úttörő, 13 portos dokkoló megoldás akár ingyenes szállítás
- Dell Precision 5550 - CORE I7-10850H 2.70 GHZ/32GBb/2TB SSD/
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest