Hirdetés

2024. május 18., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem

Hozzászólások

(#14601) Kukipapa_rr válasza FLx (#14559) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

"Hol van 18-ert garzon normalis kornyeken? Tenyleg erdekel, vennek kettot jovo heten."

Jó hogy konkrétan írtam, hogy jó környéken meg kell dobni pár millával.

Ma 7M-t 10 évre fixálva megkapsz havi 73e forintért. Ennyi már csak futja az 500+-as fizuból. 25M-ért pedig már sok minden van.

Nem bántani akarlak, de erre nem nagyon van mentség: ha egyedül vagy 500+-os fizuval, 2 év alatt simán félrerakhattál volna 7M önerőt, 2014-ben emellé kellett volna még 7M-t felvenni egy garzonhoz (némileg magasabb törlesztővel akkor még). Persze akkor a csapból is az folyt, hogy külföldre kell menni meg bérelni kell.

Amikor én elkezdtem törleszteni a garzonom, kb. átlagfizetést kerestem (kb. 150e), ez mai értéken mintegy 240e-nek felel meg. Nem 600-700e-nek. Ebből volt az induló törlesztő úgy 40e (6%-os devizahitel) + Fundamenta. A lakhatásomra elment a fizum fele. Fájt. Csodák már akkor sem voltak. Te bevállalnád a fizud felét a lakhatásodra, amiből belátható időn belül egy garzon lesz csak?

10 év alatt fizettem ki a 20 évre felvett hitelt egyébként. Nem sírni kell, hogy ma milliós fizuból sem lehet előrelépni, hanem tervet készíteni és végigcsinálni.

(#14602) golfvariant válasza Kukipapa_rr (#14601) üzenetére


golfvariant
aktív tag

Engedd el szerintem, sokak szerint sokkal jobban megéri bérelni mint venni :U

(#14603) Ironizer válasza FLx (#14545) üzenetére


Ironizer
tag

+1, ez nagyon így van. Én pont a válság előtt közvetlenül, 2006 végén kezdtem el dolgozni, nettó 130-ért kb. Most 300-at félre tudok tenni havonta, de ez csak az utóbbi 2-3 évben van így. A lakásárak emelkedése frankón lekövette a megtakarításom emelkedését, csak futok utána, mindig egy karnyújtásnyira van... Persze így visszanézve simán bele kellett volna vágni hitellel egy házba 2014-ben, mára már kétszer kifizettem volna. De ez ilyen vásár után okos a paraszt dolog, nyilván nem tudtam előre, hogy mi lesz.

(#14604) adalbert1 válasza Goose-T (#14599) üzenetére


adalbert1
veterán

Uhhhh :DDD

(#14605) harylmu


harylmu
őstag

Par napja volt vita, hogy 3 ev tapasztalatta mit lehet kerni. Nem feltetlen arra valasz, de gondoltam masoknak is erdekes lehet. Recruiter holgyike posztja linkedin-en:

https://imgur.com/a/cG7nZjK (sorry mobilrol vagyok)

(#14606) Because válasza Goose-T (#14599) üzenetére


Because
őstag

Meglehet... mert aztán csak a veszekedés volt itthon, mire 14 lettem végre elváltak. Kívánok minden 3 gyereket nemzőnek boldog családi életet mellé :)

(#14607) Kobe válasza Madwe (#14598) üzenetére


Kobe
veterán

Én pont nem szeretnék saját lakást, de mint vagyonforma ezt tartom az egyetlen épkézláb megoldásnak.
HA lenne normális bérlakás rendszer a piacon, én azzal is tökéletesen kiegyeznék, inkább fizetném az önkormányzatnak mint főbérlőnek, de abban nem látok rációt hogy utolsó forintig leadózott becsületes bérből zavarosban halászó adóelkerülő ügyeskedők zsebét tömjem végeláthatatlanul.

És akkor itt jön a HA.....mert ugye itt idehaza úgy megy, hogy
- ha az egyik kerület pályázatot ír ki a 'kerületi lakóközösség változatosságának fokozására, értelmiségi fiatalok kerületbe vonzására' és ebbe be is ruházott, felhúzott pár darab tök új építésű házat, hogy diplomás fiatalokat csábítsanak az amúgy irodaépületektől hemzsegő kerületbe, akkor a bérlésnél a konkrét feltétel már a 'kerületben korábban kiadott önkormányzati lakás bérleti szerződésének felmondása' a fő feltétel
Wut?? Biztos a külsős értelmiségi fiatalokat az fogja becsábítani a kerületbe, ha teljesen kizárják őket, és a lepukkant bérlakásban tanyázó szegényebb réteget költöztetik egyik helyről a másikra
(13. kerület)

- másik oldalon, bérlakás szerződőjeként ha jutott valami csókosnak, akkor a szerződéslelépti díjat 20-22M körüli áron tartja reálisnak....vagy épp egy régebbi polgári lakás bérleti jogáért budaörsi családi házat szeretne cserélni.....Maaaargit, nooooormális??
2011 körül láttam 13. kerben egy önkoris újépítésű lakás bérleti díját 5M lelépti díjért. Akkor nagyon gondolkoztam rajta, de mivel 7-8 M körül lakást lehetett kapni, sokalltam a bérleti díjért az 5M-et. Azóta verem a fejem a falba, 73nm lakás + 32nm terasz, újépítés, életemben ekkora ziccert nem hagytam ki....

- harmadik opció (9. kerület), felhúzzák, felújítják a bérlakásokat, orvosi egyetemi negyed környékén, majd emelkedő ingatlan árak közepette tömegével adják el a 30-32M-es lakásokat 8M-ért, 5-10 éves fizetési halasztással a vevőnek. 2015-2017 között több tucat lakást adtak el így a kerületben, amit következő héten az új tulaj piaci áron adott el, 1 hétvégére 25M haszon nem rossz, sőt mivel kapott 15-0 évet az eredeti vételár kifizetésére, ha volt esze berakta MÁP-ba és csak 5-10 év múlva fizet amikor a 2017-es 8M akkori reálértéken ér vagy 6M-et

ha alapvetően nem ez a 3 dolog lenne jellemző a teljes önkormányzati, vagy bérlakás rendszerre, egy tök működőképes dolog lenne.
Lásd Bécs, Amszterdam, Rotterdam, Frankfurt városokat mint működő példák.
De hát mi ungarische ostrocsattogtatós büszkemélymagyarok vagyunk, miért is ne bacnánk el egy rendszert :)

[ Szerkesztve ]

(#14608) Mercutio_ válasza Kobe (#14607) üzenetére


Mercutio_
félisten

A felsorolt városokhoz képest itthon marginális mennyiségű (nagyrésze annak is lepukkant/gáz környéken) az önkormányzati bérlakás.
Ismerve az építőipar helyzetét mostanság ez nem is fog változni, így pont felesleges azon meditálni hány csókos jutott önkoris lakáshoz, vagy mi lenne ha lenne mérhető mennyiség...

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#14609) Kobe válasza Mercutio_ (#14608) üzenetére


Kobe
veterán

feltaláltad a spanyolviaszt :)

pont ez a lényeg, hogy ez egy olyan kör amit megint magyarmódiba oldottunk meg, csak kijönni nem tudunk belőle
Egyrészt szerintem a szociális alapú bérlemények számbeli növelése + az önkoris piócák jóllakatásának nincs értelme, emiatt felesleges többet építeni.
Másrészt, amíg a magyarok így viszonyulnak ehhez a konstrukcióhoz, addig szintúgy nem fog nőni ezek száma, pedig ugye pont az kellene az ilyenfajta korrupció enyhüléséhez hogy több elérhető ilyen legyen

(#14610) htomi85


htomi85
tag

Figyi skacok, sokmindent jól láttok.
De hadd kérdezzek valamit.
Ha az ingatlan ilyen drága, miért nem alapítotok egy ingatlanfejlesztő céget? És akkor minden megoldódik.
A problémát majdnem mindenki látja, érdemes a megoldáson dolgozni.
Mármint a sajátodon.
Attól nem leszel beljebb, hogy a szabályozóhoz fohászkodsz.

(#14611) Kobe válasza htomi85 (#14610) üzenetére


Kobe
veterán

Lehet en vagyok eltevedve, de ugy altalaban olyan ember akinek zsebbol draga egy 40-50M es ingatlan, hogy alapithatna hatekony ingatlanfejleszto ceget?
Tanits mester :U

(#14612) htomi85 válasza Kobe (#14611) üzenetére


htomi85
tag

Látod ezért nem jutsz előre az életben, mert akiktől tanulhatnál, azoknak irigységből beszólogatsz.
Rossz stratégia, mert így megrekedsz a szinteden.

(#14613) Kobe válasza htomi85 (#14612) üzenetére


Kobe
veterán

Akkor ezekszerint ingatlanfejlesztesi ceg alapitasaban es mukodteteseben konkret javaslat es otlet nincs / megsincs? :U
(csak azert kerdezem, mert eddig akarmelyik relative aktualisabb, ertelmesebb diskurzusban felbukkantal, akarmelyik topikban, max egy 3 mondatos odamondasra futotta, konkretum nelkul
Tozsdeguru / befektetesi szaki / ingatlanmogul / most mar ingatlanfejleszto IS, nehez a polihisztorok elete na :D

(#14614) Jhonny06 válasza Madwe (#14598) üzenetére


Jhonny06
veterán

A helyzet az, hogy nem a magyarok a hülyék, hogy saját ingatlant akarnak, hanem mindenki más, aki nem akar. Fiatalon még poén bérelni meg minden évben máshol lakni, de 40+-osan is arra akarsz ébredni, hogy egyszercsak el akarják adni a fejed felől az ingatlant és van 1-2 hónapod, hogy találj valamit? Mindezt akár több gyerekkel? Ha egy kicsit összeszedni magát az ember, akkor normálisan tervezve simán tud venni egy lakást, ha már a 150k-s albira is futja.. és a végén lesz mint örökölnie a gyereknek és te is jobban jársz anyagilag hosszú távon.

Azt már meg sem említem, hogy Magyarországon mennyire nem működik ez a "nem találok állást az egyik városban, úgyhogy elköltözöm egy másikba" dolog. Németországban meg az USA-ban simán működik ez, mert rengeteg nagyváros van normális munkalehetőségekkel, de itthon lényegében csak Budapest létezik. Manapság Budapesten vagy annak az agglomerációjában lakást venni ZÉRÓ kötöttséget jelent.

[ Szerkesztve ]

(#14615) weiss válasza Mercutio_ (#14608) üzenetére


weiss
addikt

Innen. Most rosszul értelmezem, de nem az van, hogy pl. Budapesten az önkormányzati bérlakások az összesnek a harmada? Mert az nagyon sok, ennyi rászoruló ember egyszerűen nincs.

[ Szerkesztve ]

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#14616) azbest válasza Kobe (#14613) üzenetére


azbest
félisten

Pedig bárki kaphat állami kezességgel 0% kamatos hitelt céget fejleszteni, meg jelképes árú állami/önkormányzatni területeket és épületeket vásárolni. Nem is értem, hogy miért vagy ilyen antiszociális, pedig csak kérned kellene ;] De ez már inkább poltopic.

(#14615) weiss
a bérlakásoknak annyi százaléka, ha jól sejtem. Nade mennyi van bérbe kiadva nem hivatalosan.
És állítólag most az összes (bér és saját) lakáshoz képes az önkormányzati bérlakás 5%, régen meg 50% volt. Ami van abból is sok nincs kiadva (gondolom romos). Ha nem értem félre, akkor '89 óta a BP-i önkormányzati bérlakások 90%-át privatizálták (50%-ról 5%-ra eső arány) [link]

[ Szerkesztve ]

(#14617) htomi85 válasza Jhonny06 (#14614) üzenetére


htomi85
tag

Nem igazán értem ezt a panaszkodást. Én most költöztem életemben először bérelt ingatlanba és nagyon bejön.
Persze pontosan tudom mit miért csinálok és megtanultam az üzleti életben kivel szabad szerződni. Nameg nem is a legolcsóbbat kerestem az is igaz.

(#14618) Cpt.Price válasza hoffman_ (#14552) üzenetére


Cpt.Price
csendes tag

A helyzet az, hogy leírás alapján előttem jársz tapasztalatban, így sok újat valószínűleg nem tudok mondani.

Én jelenleg 3 év tapasztalattal, angol és német c1-gyel multinál 500e nettó + autónál tartok; ennél értelemszerűen neked sem érdemes lejjebb adnod, sőt.

Ismerősökkel beszélve ilyen pozíciókban a br. 1 milla környéke (+autó) elérhető szint, nem-vezetőként is.
Tényleg jó állásból viszont itt is kevés van, érdemes rászánni az időt az interjúzásra.

Mondanám még, hogy a nagy cégek jobban fizetnek, de ez talán inkább csak a sáv közepéig igaz.
Kisebbeknél valószínűleg combosabb bónuszt, stb. lehet kialkudni, amilyen "különcködést" egy multis policy nem tenne lehetővé.

Állami cégekről egyáltalán nem tudok nyilatkozni, és a magam részéről magyar tulajdonúakat is inkább kerülöm.

Nem tudom, de szólj, ha kiderítetted :DD

gl&hf

(#14619) Mercutio_ válasza weiss (#14615) üzenetére


Mercutio_
félisten

Nincs mellette darabszám, de tippre csak a hivatalosan bejelentett/adózott magánlakáskal számol, miközben a cikk is írja, hogy nagyrésze feketén van kiadva, ez pedig erősen torzítja a z arányokat.
Ahogy előttem írták 5% körüli az önkoris bérlakás, de ennek tetenes része lepukkant/használaton kívüli/komfort nélküli.

Btw a németek ezzel a látszat intézkedéssel csak tökönlövik magukat, a piac áraz, tippre majd beindul a feketén zsebbe fizetett pénzekért lelépés intézménye és egyéb trükkök.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#14620) kexksz válasza Jhonny06 (#14614) üzenetére


kexksz
addikt

Mondjuk normalis orszagokban ez eleg jol szabalyozva van, engem inkabb az lep meg, hogy nehanyan ekkora konfidencia szinttel rendelkeznek MO. mellett, ugy, hogy mondjuk iskolas koru gyerekuk sincs ami viszonylag ide kotne oket. Hogy lehet ilyet kijelenteni, hogy mindenki hulye, aki nem akar sajat ingatlant? Ez konkretan felelmetes.

[ Szerkesztve ]

(#14621) Kukipapa_rr válasza golfvariant (#14602) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

Lehet, hogy nem jött át, de inspirációnak szántam a konkrét példám megosztását.

Látok ma egy olyan tendencia-jellegű önsajnálat hullámot itt, hogy hiába keresi az ember átlagbér 2-3x-t, nem lehet előre lépni. Bezzeg régebben. Na ebből van elegem, és ezért próbálok konkrét példával rávilágítani, hogy átlagfizuval is van élet, ha nehezebb is, és minden időszaknak megvoltak a saját nehézségei.

A bérlésnek is megvan a helye, sőt ha drágábban bérelsz, kisebb eséllyel tesznek ki onnan, hiszen jó üzletet jelentesz. Ha valaki sokallja a mai árakat, de jól keres, lakhat olyan helyen, amit egyébként évtizedek alatt vehetne meg. Miért is kell akkor panaszkodni? Ez is egy alternatíva.

Szóval, aki 7-számjegyű fizuval sír, hogy nincsenek lehetőségek, az menjen nyugodtan külföldre, hátha könnyebb lesz, mert itthon valószínűleg kétszer ekkora fizuval sem lenne az.

(#14622) hoffman_ válasza Cpt.Price (#14618) üzenetére


hoffman_
nagyúr

köszi szépen a válaszod. egynek több is, mint elég.

egy amerikai multi magyar leányvállalatánál kicsit több, mint a 2/3-át adják a tiédnek... :) szerintem még a főnököm sem feltétlen kap br. 1-1,2M fölött, pedig CEO, ráadásul piacvezető helyzetünk van (ami Európában egyébként egyedülálló). rengeteg problémát kapunk kintről, amit többé-kevésbé megoldunk - az alap piaci működés feladatai mellet - és a magyarok belét tapossák ki mégis a legjobban. igazából nem lepődöm meg.

esetemben (is) elég specifikus viszont a szakma, nagyon konkrét a terület. 2-3 releváns konkurensem van az ágazatban van, hozzájuk még viccből sem kopognék be, mert nagyon unszimpatikus, amit az elmúlt években láttam tőlük.

azt gondoltam én is, hogy nem fizetnek meg minket jól, annak fényében pedig pláne, amit ez a relatíve kis leányvállalat kihoz a piacból. ugyanakkor van értelemszerűen jó is, ezért nehezebben mozdul az ember, mert ahogy Te is írtad, igazán jó állásból kevés van. 50 ezerért meg ugráljon a fene.

most jutottam oda, 4 kemény, cégbe fektetett év után, hogy össze kellene raknom újra egy CV-t, mert csak azt érzem, hogy kiégek a semmiért. nagyon kíváncsi lettem, hogy tényleg szórják-e a 7-800 bruttókat, vagy mindenki csak hallja ezeket valakitől. szóval köszönöm a Te perspektívádat is, megerősített az eddigiekben.

(az állami-szférát ennyivel akkor ki is veséztük.)

haha, jól van, észben tartom, szólni fogok! :))

[ Szerkesztve ]

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#14623) Stanlee válasza Kukipapa_rr (#14621) üzenetére


Stanlee
őstag

A lakasos topicba mar irtam, hogy a mai fiatalok szerint regen minden konnyebb volt, es ez igy nem igazan all kozel a valosaghoz. A sajat peldamat irtam ide le.

A lenyeg, hogy 13 eve amikor vettem a lakasom Bp-en, ujepitesut, akkor is a m2 ar/atlagfizetes hanyadosa azonos volt a kornyeken a mostanieval. Szoval neked es nekem sem volt konnyebb megvenni a lakast, mint a mai ide iroknak, hogy mennyire draga a lakasvasarlas. A kulonbseg valoszinuleg annyi, hogy mi maskepp szocializalodtunk.

[ Szerkesztve ]

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#14624) j0k3r! válasza kexksz (#14620) üzenetére


j0k3r!
senior tag

Ráadásul pont olyan írja, akinek a "segge alá tettek" egy lakást :U

some men just wanna watch the world burn...

(#14625) Madwe válasza j0k3r! (#14624) üzenetére


Madwe
nagyúr

Én pont értetlenül állok a sok negatív hang elött s azt ecseteltem kb mindegyik hszemben, h igenis lehet ma ez reális cél, az idézett hszben is. Szóval nem tudom hova tenni a kritikád, bocs. Sőt mint a hszben láthatod még azt se tartom ördögtől valónak ha valakinek nincs saját lakása, neadjisten nincs 40-50m megtakaritása nyugdíjas korára...

ettől függetlenül arányosan nehezebb s egyre nehezebb lakást szerezni, ezt viszont tartom, lévén egyre globálisabb a lakáspiac + airbnb + csok plusz stb. Ezt környezetemben levő példák alapján látom, de a rendszerváltás óta folyamat nehezedik, szvsz. Az én akásom pl 9millió volt +2m felújítás, míg ma 25+m árulnak a környéken hasonlóakat. Nem hiszem h az elmúlt 5 évben hirtelen 2x lenne az átagkereset (bár én pont 4x annyit keresek, de az més kérdés :) )

[ Szerkesztve ]

(#14626) j0k3r! válasza Madwe (#14625) üzenetére


j0k3r!
senior tag

Igaz, az utolsó mondatodat olvastam félre. Remélem nincs harag :R

szerk: Amit itt szerintem sokan nem értenek, az az, hogy egyátalán nem mindegy, hogy mikor kerültél ki a munkaerő piacra. Akik itt amellett érvelnek, hogy "mindig ugyanilyen nehéz volt saját ingatlanhoz jutni", azok lefogadom, hogy 35+ évesek, akiket teljesen máshogy érintett a válság, mint mondjuk egy most 27-30 év körüli embert.

[ Szerkesztve ]

some men just wanna watch the world burn...

(#14627) Stanlee válasza j0k3r! (#14626) üzenetére


Stanlee
őstag

Engem erdekelne, hogy szerinted miert volt konnyebb egy most 35+ evesnek 24 evesen a felsooktatasbol kikerulve Bp-en lakast vennie, mint egy mai frissdiplomasnak?

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#14628) Kobe válasza Stanlee (#14627) üzenetére


Kobe
veterán

Az konnyen lehet, hogy a lakasok ara a fizeteshez merten emelkedett, es mara is meg kb egy szinten vannak az akkori aranyokkal
De csak hogy nagyon trivialis peldat emlitsek, a lakas es fizetes egyenletes vagy aranyos novekedesevel kez a kezben jart egy nagyon nagyon aranytalan koltsegnovekedes (elelmiszer, szolgaltatasok, egeszsegugy)

Pl azert lehetett konnyebb regebben lakashoz jutni a fovarosban mert volt egy relative meg mukodo egeszsegugy, es nem kellett mondjuk evi parszazezer forint egeszsegugyi ktgel szamolni (ha parban eltek, es havonta csak atlagban 1x mentek el valamilyen dokihoz, az alapjangon 50e penz)
En amikor 2009ben pestre koltoztem, meg normal atfutasi idovel kaptam mindenhova idopontokst ha kellett, manapsag mar 3-4 hetes varolistak vannak a maganrendelesekben is (reumatologia kontrollvizsgalatra 9 honapos idopontot tudtak mondani rokonnak multkor... Es a tobbinel is a 4-6 honap az atlag). Ha nem akatsz megdogleni, tejelj, ez az egyszetu keplet (es rengeteg foglalkoztato mar inkabb maganbiztositast fizet mert unja hogy egy egyszeru eu problema miatt honapokra kiesik a dolgozoja ha allamiban aksr gyogyulni)

Ugyanigy megnovekedett az elelmiszerek koltsegenek reszaranya a csaladok haztartasaban

Szoval lehet hogy aranyosan a lakhatasra kb ugyanannyit koltesz, de minden masra aranytalanul tobbet - celszeruen a megtakaritasok erteke fog csokkenni, hacsak nem tersz at fenyevesre

(#14629) j0k3r! válasza Stanlee (#14627) üzenetére


j0k3r!
senior tag

Olyasmire gondoltam, hogy nagyon nem mindegy, hogy valaki elkezdett 2009-2010 környékén dolgozni, majd ~5 évnyi megtakarítás után tudott venni (akár hitelre) az ingatlan robbanás (2015) előtt egy lakást/házat "olcsón", vagy pedig 2015 környékén kezd el dolgozni és zéró megtakarítással a háta mögött próbálja utolérni a bérleti árakat.

Szerintem aki 2010 és 2015 között gyűjtött jobb pozícióban volt ingatlan vásárlás szempontból, mint aki 2015 és 2020 között gyűjt most és majd akkor próbál valamit venni. Mondom ezt úgy, hogy még én is tudtam PÁLYAKEZDŐKÉNT spórolni 2012 környékén, úgy, hogy egyedül laktam Budapesten albérletben a XI. kerületben, szóval akinek volt hozzám képest 4-5 év előnye és komolyabb fizetése, az meg főleg tudott félrerakni, ha akart.

[ Szerkesztve ]

some men just wanna watch the world burn...

(#14630) Sweet Lou 6 válasza Stanlee (#14623) üzenetére


Sweet Lou 6
addikt

Nem tudom honnan veszed, hogy 2018-ban 275e volt az átlag nettó, mikor a hivatalos KSH szerinti adat (amit eleve sokallnak) 325e br ami kb 214e nettó (link) . Szóval számold újra az allitasod pls mert eléggé vérzik ;)

sweetlou6.wordpress.com

(#14631) Resike válasza Kobe (#14628) üzenetére


Resike
tag

Azon kívül hogy a havonta magánorvoshoz megyek milyen hülye példa, szerintem nevetséges hogy az egyik legjobban megfizetett iparban dolgozó IT-s egyének milyen borúlátóak hogy jövőre nem lesz semmijük sem, betegek lesznek és minden drága lesz, jön a válság, a kamat lemegy mínuszba, az infláció meg 5% felett a nyugdíj meg a béka segge alatt lesz, de még lehet hogy a Barátok Közt-nek is vége lesz.

(#14632) FLx válasza Resike (#14631) üzenetére


FLx
addikt

Minel magasabbra jutsz, annal inkabb nem akarod elvesziteni amit elertel. Ergo az eletszinvonalbol sem akar senki vesziteni, inkabb meg jobb szinten elni. Es ez ertendo arra is, ha 50+ leszel, ahol mar nem biztos, hogy nagyon lesz ertelmes munkabered. Tehat minel elobb, minel tobbet kell felhalmozni.

Nyilvan ha a vilag vegen egy tanyan elnenk netto 60ezerbol, akkor mas gondjaink lennenek.

(#14633) Mercutio_ válasza j0k3r! (#14629) üzenetére


Mercutio_
félisten

"...szóval akinek volt hozzám képest 4-5 év előnye és komolyabb fizetése, az meg főleg tudott félrerakni, ha akart."

Vagy már volt 1-2 gyereke és emiatt erős hendikeppje....vagy ha 10-15 év előnye volt még többet tudott félretenni, vagy pont beszopta az inflát, belefutott egy korábbi ingatlanbummba, leépítették, munkahelye megszűnt, stb.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#14634) j0k3r! válasza Mercutio_ (#14633) üzenetére


j0k3r!
senior tag

Lehet, hogy nem voltam akkor teljesen érthető, de itt most 2 teljesen ugyanolyan "karrierről", "életútról" beszélek, a különbség csupán annyi, hogy mikor kezdtek el dolgozni, szóval ne keverjük már ide a gyerekeket, meg a többit...

Én most itt ki is szálltam, valószínűleg velem van a gond, hogy nem tudom érthetően kifejezni, amire gondolok.

[ Szerkesztve ]

some men just wanna watch the world burn...

(#14635) FLx válasza j0k3r! (#14634) üzenetére


FLx
addikt

En ertem amit irsz, de szerintem nem igazan van ez igy. 2008 kornyeken kezdokent lehetett keresni jo esetben 200-250 netto korul, mondjuk 50ezer volt egy alberlet, ebbol nem sok lakast vettel akkor se, meg ot ev mulva se.

(#14636) Resike válasza FLx (#14632) üzenetére


Resike
tag

És mégis ki/mi fog minket veszélyeztetni? A mostani tizenéves generáció aki papíron két számot nem tud elosztani? Attól sem igazán félek hogy 20 éven belül feltöltődne a szakma (akár pancserokkal), mert az átlag messziről kerüli az ilyen "tudás" abszolválását.

(#14637) Kobe válasza Resike (#14631) üzenetére


Kobe
veterán

Lehet szerinted hulyeseg, szerintem meg egy beszelgetesben az ervek utkoztetesenel a szubjektiv erzelmi hitvallas odaboffentesen tul erveket, konkretumokat, neadjisten tenyeket mindenen tul mellozni megnagyobb hulyeseg :)

(#14638) Stanlee válasza Sweet Lou 6 (#14630) üzenetére


Stanlee
őstag

KSH adat szerint 2019. I. negyedev Bp atlag netto 294, orszagos atlag 234. Ne keverd az orszagos atlagot a bp-i atlaggal. Azert jonnek fel Bp-re dolgozni, mert tobbet akarnak keresni, ezzel egyutt a lakhatas koltsege is no.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#14639) Sweet Lou 6 válasza Stanlee (#14638) üzenetére


Sweet Lou 6
addikt

:R

sweetlou6.wordpress.com

(#14640) Stanlee válasza j0k3r! (#14629) üzenetére


Stanlee
őstag

Remenykedtem, hogy nem egy ilyen peldat irsz. Felesleges osszehasonlitanod az ingatlanpiac melypontjat azzal, hogy ma mi a helyzet. Azert irtam az en peldam, mert 2006-ban hire hamva nem volt meg a valsagnak, mindenki csak azt latta, hogy nonek az ingatlanarak, egyre jobbak a fizetesek, jolet van, nemsokara bevezetjuk az eurot, stb.

Velem egyutt sokan az ingatlanpiaci melypontot ugy eltek meg, hogy a kecon a hitel tobb, mint amit er, elhelyezkedni ha nincs munkad, nagyjabol eselytelen, a fizetesek meg nem igazan nottek.

Van jobaratom, aki a melyponton vett es most boven duplazta a panelja a vasarlaskori erteket. De o is csak azert tudott venni, mert orokolt.

Megertem, hogy nektek most ugy tunik, hogy kilatastalan a helyzet a sajat lakast illetoen, de ilyen helyzet sokszor volt az elmult 30 evben itthon.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#14641) Resike válasza Kobe (#14637) üzenetére


Resike
tag

Mert az hogy az emberek nagy része havonta magánorvoshoz megy az nem szubjektív megállapítás hanem 100%-os tény.

(#14642) Kobe válasza Resike (#14641) üzenetére


Kobe
veterán

Nincs azzal srmmi gond, ha igy veled, csak akkor (ujfent utalva az eredeti megallapitasra), rants mar elo legyszives egy statisztikat vagy valami irast arrol ami ezt supportalja :) neadjisten ervelj rola kifejtett formaban, nem csak a szubjektumbol odavagott 'az en apukam erosebb' modon :)
Foleg, ha mar szerinted 100% teny
(szerintem meg Xenu igenis letezik... Es ez 100%os teny - kb ez is hasonlo szintu kinyjlatkoztatas ;] )

PS: a 30 feletti 'target' parnal maradva, es mondjuk feltetelezvenen hogy a 2 fobol csak az egyikuknek van valamilyen civilizacios vagy nepbetegsege (ami, tekitve hogy a felnott magyarok 60-70%- a szenved valami ilyen nyavajatol, nem elrugaszkodott feltetelezes), csak az evenkenti legalabb 1 kontroll/laborvizsgalatokkal kozelebb lesz az atlag a havi 1-hez, mint a 0-hoz

Pluszba felltetelezve, hogy ez a par mondjuk meg epeszu is, akkor valoszinuleg ezeket a vizsgalatokst nem a 3-4-6-9 honapos atfutasi ideju allami egeszsegugyben vegzik, vegeztetik el, hsnem egyeb modon
(magan, vagy ceges biztositas pl)

[ Szerkesztve ]

(#14643) bandus válasza Kobe (#14642) üzenetére


bandus
veterán

"csak az evenkenti legalabb 1 kontroll/laborvizsgalatokkal kozelebb lesz az atlag a havi 1-hez, mint a 0-hoz"

szerintem az évenkénti 1 laborvizsgálat havi átlaga az egész pontosan 1/12, ami akárhogy számolom még mindig a 0-hoz van közelebb. pedig felrajzoltam a számegyenesre is, hogy biztos legyek benne :D

amúgy ez szerintem nagy túlzás, még akkor sem vagyok biztos benne, hogy reális, ha ide számítjuk a fogorvosi látogatást is (ahova én pl. 3 havonta járok).

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#14644) Jhonny06 válasza Kobe (#14642) üzenetére


Jhonny06
veterán

Sorry, de szerintem inkább Neked kéne itt valami statisztikát előrántani, mert azt benyögni elég random, hogy mindenki állandóan orvoshoz jár és ez elviszi a pénz nagy részét. :) Nyilván ez valamilyen szinten megállja a helyét, ahogy egyre idősödik az ember, de arra való az egészségpénztár. 30-asoknál pedig azért jóval kevésbé fordul ez elő. Persze ha baszik valaki az egészségére, akkor az sírhat is utána. Ha meg van valami nyavajád, az megint olyan, hogy ez van, de ebből messzemenő következtetéseket levonni? :N

(#14645) Kobe válasza bandus (#14643) üzenetére


Kobe
veterán

2 fo eseteben, 30 ev felett altalaban minimum az alabbaik ossze szoktak jonni:
Evi 1 de inkabb 2 nogyogyasz felevente 1-1 fogorvos (ha mast nem ellenorzes + pl fogkovezes)
Ez kapasbol 4-5 alkalom/ev ha makk egeszseges emberrol beszelunk. Ha az egyik mondjuk szemuveges akkor megvan a fele, evi 1 szemesszel kiegeszulve
Azzal nem is szamolva hogy szulokepes koru norol van szo, igy 30-40 kozott siman bejatszhat 1-2 ev folyaman a massziv es sokalkalmas terhesgondozas, szulesz

Hozzajohet akarmilyen nepbetegseg altal okozott, kontroll alatt kezelt cucc: magas vernyomas betegseg, cukorbetegseg, sima szezonalis allergia, aranyer, kardiologianal mondjuk mar egy MPS szindroma is evente 1 ultrahangot 'kovetel' , illetve tekintve hogy az elhizas is eleg nepbetegseg, noknel pedig PCOS, inzulin rezisztencia, endometriozis
Ezek csak halkan jegyzem meg, mind olyan betegsegek, amik a 35 feletti lakossag 60%nal megvannak

Ed akkor az ambulans eseteket meg nem is vettem hozza, akarmilyen piszlicsare dolog, szemgyulladas, foggyulladas stv stb

Ha ezeket atlagolom, szerintem kozelebb lesz a havi atlag az 1hez mint a 0hoz

Johnny6:ha feltunt volna, a kollega isteni kinyilatkoztatasat (marpedig ez 100% teny mert azt mondom) probalnam ervekkel utkoztetni
Amugy ha statisztika kell, rengeteg info van az utobbi evekben maganegeszsegugybe aramlo lakossagi forrasok novekedeserol. Ez nyilvan nem az orvoshoz pletykalni jaro nyugdijasoktol jon, hanem a fiatalabbaktol, akik valani 4-5x annyit koltenek el a maganeuben mint 3-4 eve
Attol hogy az egeszsegpenztar letezik, attol azt mrg finanszirozni kell valahonnan (cafateria, sajat zsebbol, stb) - igy attol hogy EP t hasznalsz az igenybevetelre nem jelenti azt h annak a koltsege nem nalad csapodik le...

[ Szerkesztve ]

(#14646) Mercutio_ válasza Kobe (#14645) üzenetére


Mercutio_
félisten

Te se sokkal vagy precízebb mint a másik fél;] összedobálsz random eü témákat és besaccolsz gyakoriságot, ráadásul a kontroll/szűrővizsgálat pont az aminél nem gond, hogy várni kell 1-3 honapot, mert nem prompt kell hanem tervezhető, az állami ingyenes.

+ IT szektorban/multiknál ráadásul sok helyen az alap juttatási csomag része az éves szűrővizsgálat.

Nőgyógyászhoz minden ismerős 1000 éve maszekhoz jár, tehát ez eddig is fix költség volt.

Ha fogorvoshoz megyek kontrollra egyúttal az esetleges fogkövet is leszedetem ez nem 2 külön alkalom.

Elhizásról jobbára az egyén tehet, az ezzel járó többlet költség a saját döntésének következménye....

De szerintem ez már nagyon messzire mutat és nagyon nem a topic témája, le kéne a thread-et zárni:R

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#14647) Resike válasza Kobe (#14642) üzenetére


Resike
tag

Mégis milyen statisztikát akarsz? A beteg adatai nem publikusak, de itt nem is azon lenne a hangsúly hanem hogy hányan nem mennek orvoshoz. Én speciel akkor voltam utoljára doktornál a fogorvos kivételével amikor még vizit díjat kellett fizetni.

De itt van ez az összesítő ami lefed jó pár statisztikát amiről az elmúlt hetekben vitatkoztatok:
https://www.ksh.hu/thm/2/indi2_6_2.html

Ha jobban bele akarsz túrni:
http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/mo/mo2017.pdf

[ Szerkesztve ]

(#14648) Kobe válasza Resike (#14647) üzenetére


Kobe
veterán

nah, ez már 10x kézzelfoghatóbb mint amit eddig írtál

Viszont 2 (abból 1 személyes tanács) az írásodhoz
1, az, hogy egy 9-10 milliós országban TE nem jársz orvoshoz, az nagyon nem elég reprezentatív példa arra hogy '100% tény' ként olyan hülyeségeket ki lehessen nyialtkoztatni, hogy 'ha én nem járok, akkor más sem'

2, személyesebb tanács: elég rizikós játékot játszol. Általában az ilyen emberek szoktak a legjobban meglepődni, amikor valamilyen rutinvizsgálatnál kiderül hogy nagy a baj.....volt már nem 1 ember az országban akit teniszlabda méretű áttétes rákkal + végstádiummal tudtak már csak diagnosztizálni, mert ő annyira fitésüde übermensche volt hogy doki közelébe nem ment.....aztán a doki csak annyit tudott modnani, tetszett volna előbb jönni.
Ha család / felelősség van, szerintem ez a szintű hanyagság és felelőtlenség megengedhetetlen

[ Szerkesztve ]

(#14649) djgeg válasza Kobe (#14648) üzenetére


djgeg
őstag

"1, az, hogy egy 9-10 milliós országban TE nem jársz orvoshoz, az nagyon nem elég reprezentatív példa arra hogy '100% tény' ként olyan hülyeségeket ki lehessen nyialtkoztatni, hogy 'ha én nem járok, akkor más sem'"

Eléggé magas lóról beszélsz miközben te is ugyan ezt teszed csak a ló másik oldaláról
Mert ti jártok havonta 1x ezért ez az átlag egész Magyarországon :DDD
Tény, hogy a magán orvoshoz járás mértéke nő. Évről évre egyere nagyobb az aránya és a bevétele ennek a szektornak. Ettől etekintve nem csak oda lehet járni és az "átlag" 30+ os nem havonta jár magánorvoshoz.
Elég sok barát/ismerősnek tudok az egészségügyi dolgairól és saját példámból sőt... ami szerintem fontosabb eg.biztosítós kapcsolatoktól is tudom, hogy hülyeség amit te átlagnak állítasz be.
Szerinted mennyibe kerülne egy magán egészség bizti ha úgy kalkulálnának rá, hogy mindenki havi 1 legalább elmegy valamilyen vizsgálatra? :DDD

[ Szerkesztve ]

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#14650) Kobe válasza djgeg (#14649) üzenetére


Kobe
veterán

1 átlag vizsgálat 20-25K. Havi 1 átlaggal ez évi 300e körül van.
Ha annyira képben vagy az egészségbiztosítós dologgal, gondolom az is megvan, hogy a legtöbb biztosítási csomag az 400 - 800 ezer közötti fedezeti összegekre van kötve, tehát amellett is bőven van haszna a biztosítónak :)

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.