- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- bambano: Bambanő háza tája
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
Hirdetés
-
LOGOUT
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
joci2000
senior tag
válasz
donjohnson #126820 üzenetére
OK, de a t14 g2-ből volt jópár fajta. AMD és Intel platformon is. A P szériát nem is nagyon ismerem. Konkrét géppel kapcsolatban meg nem akartam találgatni
-
donjohnson
addikt
válasz
joci2000 #126817 üzenetére
lenovo bios simulator és ott van az összes gépnek a 4 jegyű azonosítója: https://download.lenovo.com/bsco/index.html#/
-
-
joci2000
senior tag
válasz
zsolti75 #126816 üzenetére
Ahogy nézegettem 1-2 lenovo biost, az insyde és a phoenix bios-okat használják vegyesen. És nincs egyértelmű logika hozzá. Próbáltam egy amd-s ideapad flex 5-t is, abban is phoenix bios van, de abban pl nincs benne ez a cE! lehetőség. Ott is egy sima varstore érték befolyásolja az advanced bios láthatóságát kicsit más logika alapján.
Ez a t14 g2a phoenix bios, ezért is lepett meg a cE! rész benne. Ezt sehol máshol nem találtam eddig, hogy phoenix bios-on is lenne bárhol is. Igazából nem billentyű kombinációra mentem, hanem a programkódban néztem meg, hogy mit ellenőriz a menü megjelenítésnél. Egész pontosan a cE!.6ACCE65D-DA35-4B39-B64B-5ED927A7DC7E varstore 1. byte-ját(0x00. hexa pozíció) ellenőrzi, hogy 01 van-e benne. Ha igen, akkor él az advanced és amd bios opció, ha nem, vagy nem létezik, akkor kihagyja. Ami viszont felettébb vicces, hogy a grafikus bios esetében elég gyalázatosan néz ki úgy a bios. Összecsúszik a bal alsó sarkoban levő lenovo logóval az egész. A text alapú szépen néz ki.
Régebben volt egy h2o bioshoz egy unlocker progi, ami ezt a varstore-t hozta létre windows-ból. A thinkpaden is megy, így nem kell manuálisan írkálni. Bár én efishell-t használok inkább. Gyorsabb, mintha windózba be kéne lépni és futtatni. Grub-ba feltettem egy opciót és onnan seperc alatt indíthaó.
Viszont sajnos minden bios-ba belépés törli ezt a varstore-t, vagyis csak 1 biosba belépésig lesz meg az advanced opció.(persze újra aktiválva a flag-et újra látható lesz, de aztán megint törlődik)
A P14S-nek ugyanez a biosa, mint a t14 g2a-nak. A p15 g2 és p16g2-t(ez intel, ha jól látom, az kicsit más mint az amd) nem láttam még, de belenézek. Vagy egy 4 jegyű azonosítód hozzá? pl a t14 g2a -->20XL
-
válasz
joci2000 #126815 üzenetére
Régebben próbáltam P15-öt, mert azon bekapcsolták az overclocking lock-ot, és szoftveresen sehogy sem sikerült hozzáférni.
Egyébként korabeli Dell-eken megy simán a varstore szerkesztés.
Most meg a P16g2-n, ennek a bios-a pedig brutálisan bonyolult lett már, nem is részletezem, de kb. 3x annyi opció van benne még a P15-höz képest is.
Íróval nem próbálkozom, 30év számítógépbuzerálásom alatt, annyi felesleges problémát csináltam már magamnak, hogy visszatartom magam az ilyen kalandoktól.
Az a billkombinációs backdoor szerintem már 10évvel ezelőtti gépekre lehetett. A sima Lenovo gépeken isyde bios van és azokat lehet módosítani elég könnyen. Ha T14g2-re találtál ilyet, akkor kérnénk szépen egy leírást róla! -
joci2000
senior tag
válasz
zsolti75 #126814 üzenetére
Igen, az ic engem is meglepett, hogy akkor mi értelme volt ezt így beletenni, de nem bánom... Viszont az új generációsokon, simán lehet, hogy aktív már ez a funkció is.
Sajnos nem mindegyik store írható efishell-ből. Viszont bios dump-ban bármelyik átírható, persze ha nem a hash-elt store-ban van...
Milyen géppel próbáltad a feloldást? Nem ugyanúgy működik az advanced bios feloldás a különböző típusoknál. Én végigtúrtam az efi programokat a noti bios imageében IDA-val, amik a konkrét keresett GUID-os listát használják és ott találtam meg az egyikben a cE!-t. Erről meg korábban már olvastam H2O biosoknál, hogy régebben backdoor volt az advanced menükhöz. Kiderült, ennél a konkrét amd-s thinkpadnál is.
-
válasz
joci2000 #126812 üzenetére
Szuper, ügyi vagy!
Amin csodálkozom, hogy nem volt védve.
A sztorid után gondoltam feloldom én is, dmpstore szépen lefut, menti file-ba, visszaírás esetén "write protected". Úgyhogy én itt befejeztem, nekem nem éri meg vele küzdeni, és főleg kockáztatni.
Azon viszont kamilláztam, hogy mennyi és milyen beállítások vannak a varstore-ba. -
-
joci2000
senior tag
válasz
zsolti75 #126811 üzenetére
Sikerült feltámasztani, de kellett vele szórakozni.
A flash ic szerencsére nem volt védve így simán kiolvasható volt egy CH341A 1,8V átalakítóval, alaplapon hagyva a chipet.
A megoldás az volt, hogy a kiolvasott uefi rom NVRAM szekciójából törölni kellett az utolsó bios módosítás során elmentett varstore-t. Szerencsére historikusan eltárolja az NVRAM-ban az összes változtatást, így volt hova visszaállni. Ami kiderült viszont hogy ez a konkrét gép, az NVRAM-ban nem a standard varstore-ban tárolja, hanem egy külön fenntartott helyen, amit problémásabb csak úgy módosítani, mert HASH-el együtt tárolja el. A hash algoritmusra nem sikerült rájönnöm, 32 byte, nem sha256. Úgyhogy inkább töröltem, mint átírtam volna azt az 1-2 byte-ot. Így a régi beállítást vette alapul.
De mire ide eljutottunk volt jópár próbálkozás.
Ilyen olyan bios verziók kipróbálása, üres aktuális, korábbi, módosított, nvramos mert nem akart elindulni egyáltalán a flash-elés után a gép. Egyedül egy reset hibakódot sikerült kipréselni belőle, ha a flashelés után rajtamaradt a laptopon a flasher és úgy próbáltam elindítani. Ekkor a flasher még fogta a chip-et és nem engedte a gép számára olvasni. Ezt meg szép hangosan jelezte formás dallam keretében.Végül a kitörölt szekciós bios(nem kellett semmi hash-t számolni, csak a hibás bejegyzést törölni és az nvram érintett GUID blokk végét feltölteni a törölt byte-oknak megfelelő mennyiségű FF-el.) nem akart elindulni, de végül csak kiderült. A probléma itt abból adódott, hogy a flasher kábele rá lett forrasztva az alaplapra, hogy ne kelljen tartani kézzel, az meg folyamatosan a 1,8V-s adapteren volt. Amint megszünt az 1,8V-s adapter és a bios kapcsolat indult pöccre.
Tanulságok:
-PSTATE0-át thinkpadon ne állítson senki, mert nem fog menni. Bios Heal nem javítja meg.
-flasher bármilyen alkatrészét próba előtt lekötni, maradékkal rövidzárlatot nem okozni.
-türelem, mert 1 flash kör(32MB-s biosa van) kb 10perc (törlés, írás, verify) Nem is tudom, csináltunk vagy 20 kört, mire kiderült a végén, hogy a 1,8V adapter a ludas.Köszönet Auf kollégának a forrasztás és bios olvasásban nyújtott segítségért
-
válasz
joci2000 #126808 üzenetére
semmire nem mész bios újraírással, te a beállításokat módosítottad és azokat másik chippen tárolja. Maga a bios sértetlen, különben futtatná a healing-et. Erre írtam, hogy lehet megoldás, ha azt a bus-t rövidre zárnod amiről beolvassa az adatokat és ilyenkor "üres" bios-al elindul, alaphelyzetbe állítod, és a következő indulás már akár sikeres lehet, ha épp nem nyírod ki vele a lapot. Ezzel a módszerrel szokták a bios jelszavakat is kikerülni.
Őt keresd meg privátban, szerintem fog tudni segíteni. -
joci2000
senior tag
Próbáltam már a reset gombot is, az se segített rajta.
Gondolom az a baja, hogy benne maradt az amdsetup-os varstore-ban a manual freki és nem kezeli le az uefi os ezt a beállítást. Ezt kéne onnan kiszedni. Annyit olvastam még, hogy ha dump-olom a biost, akkor a varstore-t elvileg tudom szerkeszteni, aztán vissza kell flash-elni a szerkesztett fájlt, de hátha van valami trükk, amivel lehet resetelni az uefi beállításokat.
-A dump fájlban az UEFI Bios Editor nevű alkalmazással tudom szerkeszteni
-uefi szinten pedig az efishell dmpstore parancsával. -
-
joci2000
senior tag
válasz
donjohnson #126801 üzenetére
Sajnos a külső monitor is süket. Nem ad ki jelet magából hdmi-n. POST-ig nem jut el, vagyis nem bootol semmiről.
Igen, a frekit akarom korlátozni, de nem windows szinten, hanem UEFI szinten. UEFI szinten nincs automata frekvencia szabályozás és elég sokat járok arra, ott meg zabálja az akksit.
-
donjohnson
addikt
válasz
joci2000 #126800 üzenetére
dugj rá egy külső monitort, ott nem ír ki valamit, amit a belsőn nem?
vagy egy bios update-et tartalmazó pendrive-ról nem kezd el bootolni, ha adsz neki?
amúgy ha csak az lett volna a cél, hogy a max cpu frekvenciát állítsd, akkor azt a windows-ban is lehet a vezérlőpultban registry tweak után:
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Honda topik
- Tesla topik
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen egeret válasszak?
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Bomba áron dobozos új GIGABYTE /I7-13620H 16GB 1 TB SSD Nvidia RTX 4050 6GB 144 Hz FHD IPS
- MSI Vector GP76 16 Gamer Tervező Laptop -60% BRUTÁL i7-12700H 16/1TB RTX 3070Ti 8GB FHD 360Hz !!!
- Új HP VICTUS Gamer Tervező Laptop 16,1" -40% Bivaly i7-13700H 14Mag 16GB/1TB RTX 4070 8GB FHD 144Hz
- Új HP VICTUS Gamer Tervező Laptop 15,6" -30% Bivaly i5-12500H 12Mag 16/512 RTX 4050 6GB FHD 144Hz
- Új HP VICTUS Gamer Tervező Laptop 15,6" -30% Bivaly i5-12500H 12Mag 16/512 RTX 4050 6GB FHD 144Hz
- Apple iPhone 15 /Gyárifüggetlen / 128GB / 12Hó Garancia / 90% akku
- Akció! Windows 10 pro OEM licenc kulcs 64/32 bit activation key licensz, liszensz,kulcs
- Samsung Galaxy A12 64GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Xiaomi Redmi 10A 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Kodak PD460 Instant Dock Printer / Számla és Garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest