- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Digitális Állampolgárság Program
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- Nova Launcher Prime Samsung One UI helyett!
- Szólánc.
- Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT.hu
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
FerNandor
őstag
Honnan lehet amúgy tudni, ha nem jó már a friss élesztő a hűtőben? Azon kívül, hogy mondjuk elkezd megpenészesedni. Vagy amíg normálisan néz ki - nincsenek rajta elváltozások - addig jó?
Én a 00 pizzaliszttel lettem majdnem így. Nem volt a metroban kis kiszerelés, csak a 25kg-os. De azt azért csak nem vettem meg Szerencsére találtam utána máshol.
[ Szerkesztve ]
"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
Essejó
veterán
A Húsvéti kalácsprojekthez sikerült némi élesztőt beszerezni.
Ha valaki Pesti és nem tud szerezni élesztőt, na pláne hajlandó eljönni érte, annak szívesen adok, beszerzési áron (köszönöm)
Mert gyaníthatóan az 1 kg-ot lassan használnám el.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz Mr.Csizmás #3796 üzenetére
Azért szóljatok majd, ha sajtos pogi is nyomtatható már.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz justgiveup #3792 üzenetére
ide gyere, 3d nyomtatós
este még én is olvastalak, azthittem oda írtad
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
OPiiPO
veterán
válasz justgiveup #3792 üzenetére
csakis az 5 pro, azzal még krumplis pogit is lehet nyomtatni sajttal a tetején
[ Szerkesztve ]
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
krizmo_
Topikgazda
válasz justgiveup #3792 üzenetére
Üdv,
Vagy te értesz valamit nagyon félre vagy én
Biztos, hogy ide szeretted volna ezt írni? -
justgiveup
tag
Sziasztok!
Ender 3 pro, ender 5 és ender 5 pro között vacilalok. Teljesen kezdő vagyok a témában. Melyiket ajánlanátok hobby célra, illetve melyikre mennyit kellene még költenem pluszban, ha jót akarok magamnak? :)
Köszi -
Essejó
veterán
válasz FerNandor #3788 üzenetére
Keress egy fémszerkezetest vagy lakatos mühelyt, hátha.
Offset bbq ügyben meg nézz be a Grill topikba, van leírás offset épitésre lépésröl lépésre. link[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
FerNandor
őstag
válasz freaghill #3787 üzenetére
Köszi. Pécs/Komló. Utána járok, köszi, rendes vagy. Egy helyet hívtam a múltkori rozsdamentes lemez miatt, de ott csak táblában adják és a 1.5mm-es volt 29000Ft.
Ha nem lesz semmi, akkor lehet, hogy írok"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
freaghill
őstag
-
Ery
tag
Sziasztok,
abban tudnátok segíteni, hogy melyik boltok a legajánlottabbak ahol be lehet szerezni minőségi konyhai alapfelszereléseket?
Milyen márkákat javasolnátok serpenyőkből, evőeszközökből/késekből, edényekből/lábasokból? Árat illetően csak nagyjából: 1 serpenyő mondjuk max. 15-17 ezer. Evőeszköz készlet mondjuk 35.000-40.000-ig
Köszi előre is!
[ Szerkesztve ]
-
FerNandor
őstag
válasz Digitalpimp #3779 üzenetére
Uh, igen. Kemencém biztos, hogy lesz majd, ha lesz egyszer családi házam.
(#3780) Essejó, az lesz. Ha nyitva vannak szombaton... Ja, de most biztos nem, húsvét lesz. Majd legközelebb.
"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
Essejó
veterán
válasz FerNandor #3773 üzenetére
Annyi fát tegyél csak, ami kb egy óra alatt elég, a hús annyi ideig veszi fel a füst ízt, lemezt legolcsobban egy hulladék telepröl veszel, és körbe vágod kb.54 centisre. Aztán szépen felcsiszolod tisztára.
[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Digitalpimp
senior tag
válasz FerNandor #3773 üzenetére
Ha már a méhbe mész vasért, akkor inkább egy régi öntöttvas kádat nézzél, aztán építs belőle kemencét.
[ Szerkesztve ]
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
FerNandor
őstag
válasz kmarci25 #3774 üzenetére
Nem tudom, még nem próbáltam. De a 300-at állítólag simán eléri. Azonban most nézegettem, mert németek, amerikaiak is barkácsolnak ilyeneket rendesen és többen arra panaszkodtak, hogy arányaiban kevés a felülről érkező hő, az alulról jövővel szemben. Meglátom, lesz-e kedvem kipróbálni. Meg többen fekvő formában csinálják, mint egy fatüzelésű kemencét.
Ahol az UDS-t használom, ott van egy gáztűzhely, nem tudom az milyen melegre mehet fel, de valószínűleg abban csinálom majd a pizzát."A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
-
FerNandor
őstag
-
Digitalpimp
senior tag
válasz perempe #3767 üzenetére
Nem kell bele semmi más, a legegyszerűbb paraszt étel. Már a sztrapacska is úri név, sok felé csak simán Túrós Nyögőnek hívják.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
krizmo_
Topikgazda
-
kmarci25
veterán
válasz FerNandor #3768 üzenetére
Nem tudom mi az az UDS, de vaslap témában a pizzavasat szokták ajánlgatni. Jó drága ez is, ez az egyik ok, amiért nem veszek, a másik, hogy nem eszünk annyi pizzát, a harmadik, hogy már annyi cucc van itthon, hogy nincs hova tenni. Ahhoz meg, hogy félévente egyszer elővegyem, tényleg drága.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
perempe
veterán
válasz Digitalpimp #3766 üzenetére
elméletileg csak annyi liszt kell bele, amennyit a reszelt krumpli felvesz, de ha vki jóval többet tesz bele vagy valami mást (pl. olajat), akkor írhatna.
* Brahms: 4. szimfónia *
-
Digitalpimp
senior tag
válasz perempe #3760 üzenetére
Szerintem a sztrapacskához extra tanács nagyon nincs. Lereszeled a krumplit, összekevered a liszttel, sós forró vízbe beleszaggatod, hideg víz alatt leszűröd. A szalonnakockákat kis zsírban lepirítod, utána beleforgatod a galuskákat meg a túrót, meg még sózod. Ennyi.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
kmarci25
veterán
Nem rossz, nagynevű kézműves pékek alap receptjeit szedte össze, és közölte szép, letisztult formában. A beépített időzítő vicces. Inspirációnak biztos jó, de az időtartamokra nem vennék mérget, főleg a kelesztési időkre, mert ott félre mehet a dolog, figyelembe véve, hogy hőmérsékleteket nem ír (se környezetit, se tésztát, se összetevőt).
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
Rimuru
veterán
Nem validaltam az oldalt, makd ti megmondjatok mennyire jo, csak bedobom mint erdekesseg.
breadscheduler.comVigyázat, csalok!
-
FerNandor
őstag
A hétvégén megcsináltam Szabi a pék kakaós csigáját. Végre úgy alakult minden, ahogy kellett. Nagyon finom lett.
Tudtam venni egy munkalapot. Jó nehéz, nagy. Szuper rajta dolgozni. 100x jobb, mint egy gyúródeszka.
[link]
[link]Legközelebb, a kenyereken kívül, ezt fogom megcsinálni: [link]
Ja meg most arra gondolok, hogy egy ilyen pizzát, lehet, hogy az UDS-ben is meg tudnék sütni, ha durván befűtöttem, ha már kemencém nincs.
[ Szerkesztve ]
"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
perempe
veterán
válasz Digitalpimp #3758 üzenetére
köszönöm. nekem tojás nélkül is összeáll, így nem teszek bele. ha vki adna extra tanácsot, azt hallgatom.
bugizozi:
egy hete én is csináltam, csak sima lisztből nem az igazi, ill. vastagabb lett. olcsó 00-ás liszt kéne.[ Szerkesztve ]
* Brahms: 4. szimfónia *
-
bugizozi
őstag
válasz kmarci25 #3744 üzenetére
Szia(sztok)!
Hétvégén megcsináltam a pizzát, hát so-so, végülis megettük 1,5x adagot csináltam, így lett 3 x 32cm pizza. (sima fehér lisztből elég a 400g is 3x32 cm pizzához, mert annyira vékonyra ki lehet nyújtani/formázni)
400g600g liszt (400g tk tönköly, 200g sima fehér)250ml400ml hideg víz (kicsit több, mint ami kellene, mert ha felszorzom akkor 375ml)8g~10g só1.5g3g élesztőElég nehéz volt összegyúrni, nagyon darabos volt először, csúnya is lett. Lehet még több vizet kellett volna hozzáadni? 375 helyett raktam 400ml-t (+6-7% és ebben a 400ml-ben benne van az a víz mennyiség is, amiben az élesztőt futtattam). Vagy lehet tovább kellett volna gyúrni?
A sütési módszer ha ez számít: sütő max hőfok (~250) rácsot legfelülre rakom, először berakom 7-8 percre a tepsit a sütő legaljára, majd után megy megint 7-8 percre legfelülre a rácsra, így 2 pizza sül egyszerre.
A végeredmény összességében nem rossz: vékonyra ki lehet nyújtani, és másnap is meg lehet enni, nem szárad úgy ki, mint a 1 órát kelesztett tészták, de van mit csiszolni rajta és ahogy menet közben kinézett azzal nem vagyok kibékülve. (egyszer volt szerencsém az Igen pizzériában enni sima, és tk lisztes pizzát is, hát őőő...igen.. az a pizzatészta, nem hiába kapta meg az AVPN minősítést)1) Péntek este 20:00, ment be a hűtőbe lezárva (kelesztőtál, van teteje)
3) Szombat reggel 9:15 (tetejét bekentem olajjal)
4) Vasárnap reggel 9 óra (itt már nem raktam vissza a hűtőbe hogy kicsit melegedjen hogy könnyebb legyen dolgozni vele)
[ Szerkesztve ]
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
Digitalpimp
senior tag
válasz perempe #3753 üzenetére
Én annyi lisztet szoktam hozzá tenni, hogy még jól lehessen szaggatni, meg 1 tojás bele. Sós vízben főzöm ki, meg mikor összekeverem a zsírral, a pirított szalonnával meg a túróval, még akkor megsózom amennyire kell. Tálaláskor megy rá a tejföl.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
mephi666
nagyúr
válasz supercow #3751 üzenetére
nekem meg baromi lassan akarnak megindulni a kovászaim... már kezdek arra gondolni, hogy a rettentő száraz levegő miatt van az egész: hőmérséklet simán van 25 fok felett egész nap (ami elvileg segítené), de a levegő páratartalma nagyon alacsony és mindenféle módszerrel próbálunk emelni rajta ezzel a recepttel kísérletezek ma... mármint ezeket az arányokat veszem alapul és tisztán bl55-el dolgozok... tegnap etettem a kovászt, ma reggelre lett szép buborékos, de a mennyisége nem ugrott óriásit... szabi módszerével félóránként hajtogattam, most hűtőn kívül kelesztettem órákon át és már 50 perce sül, de a magassága nem az igazi most sem a tészta állaga viszont már úgy érzem alakulóban: sokkalta lágyabb, könnyedebb, mint ami az első 2 próbálkozásra volt
[ Szerkesztve ]
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
perempe
veterán
kedvencem a sztrapacska. haladóktól kérdezem, hogyan érdemes elkészíteni. érdemes-e bele olajat vagy mást tenni, csak annyi lisztet tegyek bele, amennyit felvesz a reszelt nyers krumpli? (egyéb fortély?) én tojás nélkül készítem.
[ Szerkesztve ]
* Brahms: 4. szimfónia *
-
supercow
őstag
Sziasztok
ezen cikk alapján tegnap délben indítottam egy kovászt nulláról, BL55 lisztből. Azt írják hogy lassabban indul de nekem másnapra vagyis mára olyan buborékos lett, hogy megijedtem.
Megcsináltam a 2. lépést, kimértem a 100g kovászt és a 50g lisztet + vizet, most estére a duplájára nőtt. Képem sajnos nincs.
Betettem hűvösebb helyre a lépcsőházba hogy kicsit lassuljon le, mert félek hogy reggelre kimászna a befőttesből. Ezt kéne még egy hétig csinálni minden nap, de nem tudom mi lesz a vége ha 5-6 óra alatt ekkorát nő már másnap?
Egyébként kellemes joghurtos-kefíres savanykás illata van, nem büdös.
Mit csináljak vele?In nomine Pasta, et Fusilli, et Spaghetti Sancti. Ramen.
-
kmarci25
veterán
válasz bugizozi #3747 üzenetére
Ha majd újra lehet kapni tegyél egy próbát a Garat malom kamut lisztjével. Nagyon drága, 1200 Ft kilója, de nagyon jó is. Illetve amit még érdemes megpróbálni az a király búza, a tönköly közeli rokona, magyar nemesítés, szintén jó élettani tulajdonságokkal.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
FerNandor
őstag
Elkészült a kovászos palacsinta. A kovász edzéséből sok marad még és nem akartam már eldobni. Isteni lett, lidl nutellával, banánnal, mintha újra Görögországban lennénk.
(300g liszt kell összesen, a kovász mennyiséget ebből levonni.) recept: [link]
160g kovász maradék, azt hiszem tegnap óta állt a hűtőben.
140g sima liszt
20g cukor
3dl tej
Csipet só, 2-3g lehetett
Sok víz, amennyi kell. 4dl biztos belement.
Kép: [link]"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
bugizozi
őstag
válasz kmarci25 #3744 üzenetére
Igen, egészségügyi okokból - feleségem csak lassú felszívódású szénhidrátot ehet. Tudom hogy tömörebb meg minden, de sajna ez van Talán a tk tönköly a legelviselhetőbb, a sima tk búzának nagyon fűrészpor íze/állaga van, ez talán egy fokkal jobb (mondjuk drágább is)
Rendben, akkor megpróbálom kicsit több vízzel, köszi!VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
inf3rno
nagyúr
válasz krizmo_ #3712 üzenetére
+1, egyébként meg a ráégetett lenolaj darabkák hullanak bele a kajába, ami egészségtelen. Én is tárcsáztam meg wokoztam annak idején, de jobb hanyagolni az ilyesmit, marad a rozsdamentes, esetleg a kerámia. Amúgy nem vágom miért van a néphiedelemben, hogy a rozsdamentes drága. Már nézegetem egy ideje, és annyira nincsen elszállt ára, pl 1 m^2 lap olyan 5k lehet, max 10, ha drága helyen veszi az ember (persze nem mindegy a vastagság). Régi mosogatóból is ki lehet vágni grillhez esetleg, ha kell a barázda, bár azt még nem próbáltam.
szerk: Ja hogy gyúródeszka. Az más, azt hittem, hogy sütésre kell lap. A lenolaj azon is elkezd avasodni amúgy.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
kmarci25
veterán
válasz bugizozi #3676 üzenetére
Erre akartam válaszolni, csak aztán kimaradt...
Miért akarod változtatni? A pizzatészta pont attól jó, hogy fehérlsiztből van. Ha egészségügyi okokból, akkor első körben fehér tönkölyt javasolnék inkább. (Tönköly lassúbb felszívódású, és mivel az abból készült tészta elég terülős, pizzának tökéletes.)
Ha mindenképp teljes kiőrlésűvel szeretnél dolgozni, akkor picit több víz. Élesztő nem kell több, sikért se tegyél bele (azt amúgy is el lehet hagyni ). A vizet is úgy add, hogy először annyit, amennyit a recept ír, aztán érezni fogod az állagán, hogy kell-e még. Azt vedd figyelembe, hogy sokkal tömörebb, kevésbé nyújtható tésztád lesz, ami kevésbé tud emelkedni, ezért sem biztos hogy pizzának jó ötlet. Ha megpróbálod, majd jelezz vissza, mert kíváncsi vagyok, hogy sikerül."There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
jansky1
senior tag
Köszönöm az alufóliás tippet, nem égett meg. Az elejétől rátettem, mire az idő végére ért, még fehéres volt itt ott a teteje, oldala, ezért kapott még 10 percet, szépen bebarnult.
Viszont ami még nem fordult elő, kicsit szét is repedt a tetején.
-
FerNandor
őstag
válasz kmarci25 #3740 üzenetére
Én egyelőre még izmosítom a kovászt, még egy-két napig. Most kb 20g-os mag + 100 liszt és 80 víz. Aztán majd megy a hűtőbe. De addig most elég sok maradék keletkezik.
Ma sütök palacsintát belőle, kíváncsi leszek. Vagyis belekekeverem a palacsintatésztába.[ Szerkesztve ]
"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
kmarci25
veterán
válasz jansky1 #3734 üzenetére
Én ha azt látom, hogy nagyon pirul a teteje, de még muszáj sütni, akkor alufóliával letakarom. Így legalább nem ég, próbáld ki.
FerNandor: biztos, hogy nem a legjobb megoldás, de kidobom. Próbálok olyan kis mennyiséget etetni, mikor épp nem sütök, hogy kevés menjen veszendőbe. Hűtőzésre általában 5g mag, 15-20g liszt + 8-12g víz megy. Ha sütök, akkor úgy számolok, hogy ha beletettem a szükséges mennyiséget a tésztába, akkor maradjon pluszba 5-10g, és azt etetem, ami megy a hűtőbe.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
FerNandor
őstag
válasz kmarci25 #3732 üzenetére
Köszi.
Ti a maradék kovászt, ami etetéskor marad, miben hasznosítjátok újra?
Palacsintát és krékert találtam, meg nokedlibe rakják.[ Szerkesztve ]
"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
krizmo_
Topikgazda
válasz jansky1 #3734 üzenetére
Csökkentsd a hőfokot 230-ra, ha látod, hogy hamar megkapja, akkor vidd le 200 fokra, úgy tűnik jobban süt a sütőd, mint kellene. Ajánlottam egy hőmérőt korábban, egy olyasmit érdemes lenne beszerezni, és megmérni a sütőd hőmérsékletét, mert lehet túlfűt.
Alul-felül egyaránt ugyanúgy megég? -
jansky1
senior tag
Még mindig kínlódok az égett héjú kenyérrel. 250 fokon 10 perc, majd még 35 perc 220 fokon. Belül szépen megsült, de a teteje kb fekete :(. Hőlégkeverésről alsó felső sütésre váltottam. Tipp valakinek? Csökkentsek a hőfokon és süssem tovább?
-
kano
nagyúr
válasz krizmo_ #3726 üzenetére
Igen, info-matek, de nem tanítok már.
„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” Winston Churchill "Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!" "The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge." Stephen Hawking
-
kmarci25
veterán
válasz FerNandor #3731 üzenetére
Huhh ez így nehéz. Tészta teljes súlyra szokták megadni a méretet. De ez kicsinek tűnik, talán az 500g-os tésztához van. Nézd meg a brotformen oldalát. Onnan nagyon drága rendelni, de ott találsz talán pontosabb méretet.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
FerNandor
őstag
-
Digitalpimp
senior tag
Ez valami új keletű agymenés lehet, mert mostanában ráírnak olyan cuccokra is szavatossági időt, amire sosem volt. (Cukor, só, rövidital, stb.) Biztos EU-s "találmány".
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
kmarci25
veterán
Tormás kenyér. Kisütve 900 g a kenyér, a torma 80 g volt. Az illatán érződik, az ízén épphogy. Kicsit savanykás gondolom ez a konzerv torma miatt van. Legközelebb kicsit többet rakok bele.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
kano
nagyúr
válasz krizmo_ #3708 üzenetére
Én is, Lánycsók. Ráadásul a tanítványomé a Garat Malom. :)
„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” Winston Churchill "Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!" "The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge." Stephen Hawking
-
#75501312
törölt tag
Sziasztok,
Találtam a hűtőben elfekvőben 2 vödrös savanyúságot. Ezek lejárat után még jók? Pontosabban minőségét megőrzi szöveg van rajtuk, de az egyik karácsonyig őrizte meg, a másik meg február végéig. Mindkettő bontatlan.
Ezek ehetőek még vagy kuka? -
FerNandor
őstag
Felhívtam a bútorboltot.
Van egy megmaradt 90 széles munkalapjuk. Hétvégén elboltolom velük.
Bőven jó lesz, 36 vagy 38mm vastag.Nagyon tetszik, ahogy Tervor J. Wilson dolgozik
[ Szerkesztve ]
"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
freaghill
őstag
válasz kmarci25 #3711 üzenetére
(#3712) krizmo_: Felőlem bárki csináltathat rozsdamentesből, ha égeti a pénz a markát, csak felvetettem mint alternatíva, hogy régen is így működött és most is működőképes a dolog, ha nem akar valaki 30k-t költeni egy vaslapra, hanem 2 ferdeorrú mátyásból is megvan
[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
válasz kmarci25 #3711 üzenetére
Nem mindenki szeret haladni a fejlődéssel. Egy biztos, ha nagyanyámnak lettek volna korszerű eszközei azokat használta volna nagy valószínűséggel és nem bajlódott volna fölöslegesen... Azért mert régen megtudtak csinálni valamit eszközök nélkül, ez nem jelenti azt, hogy most ne kellene olyasmit használnunk, ami megkönnyíti a dolgunkat...
Pl. régen teknőbe mostak, most mégis automatát használnak azok, akik folyton azt hangoztatják, hogy mi volt nagyanyáink idejében... általában csak addig fontosak az elavult dolgok, amíg nem nagyon kényelmetlenek...
Nyilván, nem mindenre értem, van ami most is hasznos meg jó, meg stb... ez most csak úgy kikívánkozott belőlem, mert nem ez az első "bezzeg nagyanyám" hozzászólás... -
kmarci25
veterán
válasz freaghill #3710 üzenetére
Félreértesz. Nekem a gyúródeszkára van ragasztva. És most lécci ne gyere azzal, hogy nagyanyáink sem rozsdamentesen gyúrtak, formáztak.
[ Szerkesztve ]
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
-
kmarci25
veterán
válasz FerNandor #3705 üzenetére
Uhh, nem tudtam hogy ez ennyi. Nekem ismerős hozta, nyesedék anyagból. Mondjuk fél napig sikáltam mindenféle tisztítószerrel, hogy ne maradjon rajta semmi nem odavaló.
Nem annyira esztétikus, de talán a műanyag lap is jó lehet. Pl. egy vastagabb, 5mm.es plexi... Vagy alumínium, de gondolom az is drága."There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
FerNandor
őstag
válasz krizmo_ #3706 üzenetére
Az szuper. Ja, egyelőre nem megyek, most úgy is van liszt. De akkor majd egyenesen a malomhoz megyek.
Az jó, akkor egyszer adhatnál egy szelet kovászos kenyeret, hogy mégis milyen az, amikor olyan, amilyennek lennie kell"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
krizmo_
Topikgazda
válasz FerNandor #3703 üzenetére
Ha elmész a malomban, akkor ott is tudsz lisztet venni, de most 10 kilóra korlátozták az egyszerre megvehető mennyiséget, mert nagyon túlterheltek. Múlt héten újra indult a webshopjuk, de pár perc alatt úgy leterhelték, hogy összeomlott.
Amúgy, én is a környékről származom. -
FerNandor
őstag
válasz kmarci25 #3696 üzenetére
Most felhívtam egy helyi céget. 1000mmx2000mm-es 1.5-es rozsdamentes lemez 29.000Ft Ilyenem valószínűleg nem lesz.
"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
inf3rno
nagyúr
Én közben kísérletezek a géppel. A helyes arányok már megvannak, olyan 38-43% víz és 57-62% liszt, ha a többi alapanyagot nem nézzük. Olyan 400g vízzel és 600g liszttel szoktam csinálni, azt a legegyszerűbb kimérni. Megy még bele kb. 10g só, 5g szárított élesztő és talán fél deci olaj (sosem mértem). Egyelőre még élesztőset csinálok, amíg van szárított élesztő. Most a beépített receptek helyett próbálok sajátot beállítani. Keleszteni úgy tűnik eleget keleszt alapból a gép, és túlkel és összeesik a tészta sütésnél, ha maximumra állítom a kelesztési időt. Dagasztani viszont nem dagaszt szerintem eleget. Azt feltekertem duplájára, mint az alap programoknál, és szerintem sokkal jobb lett tőle a kenyér. A sütési idő sem elég szerintem, nem szeretem a nagyon fehér kenyereket, következőnél azt is maximumra fogom tenni. Csináltam még olyat, hogy a normál program indítása előtt járattam 5 perc dagasztást, de igazából 1 perc is elég lenne. Csak annyi a lényeg, hogy az előmelegítésnél is keljen már valamit, és az első dagasztásnál már lazább legyen a tészta. Anélkül hiába járatnám 20 percet az első dagasztást, mert összeáll egy csomóba az egyik lapáton a tészta, aztán ott forog. Egy kis kelesztés viszont talán fellazítja annyit, hogy normálisan lehessen dagasztani. Sajnos csak két dagasztást és két kelesztést tudok betenni a programba, úgyhogy még ezzel az előkeveréssel tudok trükközni, ha többet akarok. Szerintem még pár sütés, aztán elérem a gép határait. Kalácsot baromi jót csinál, de a normális állagú kenyeret jóval nehezebb összehozni vele. A liszttől is függ, de most nem nagyon járok boltba, úgyhogy BL80-at sem tudok venni. Majd csinálok pár képet, ha végeztem. Utána elkezdek én is kovászolni, de ugyanígy géppel egyelőre. Nincs kedvem a sütővel kínlódni, 40 éves Karancs, esik széjjel és megfelelő sütőformám sincsen. A jénai elmegy, de mindig annyira beleragad, hogy inkább hanyagolom, kivajazni meg nem akarom. A szilikon nem vált be. Bár nem ragad bele, de valahogy összeesik benne a kenyér, és el is szakadt. Igy érzésre a gépnél a legnagyobb gondot az jelentheti, hogy nem tudok hajtogatni, és egy csomó légbuborékot beledolgozni a tésztába, ami kézzel menne.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
FerNandor
őstag
Köszönöm, akkor valószínűleg kicsit túlkelt
Próbálkozom tovább
Az jó, ha mohácsi, közel van. Ha "elül a por" leugrok, biztos van valami bolt, ahol ott lehet kapni helyben.Akkor ezek szerint a Pesti Malom BL80-nak el kell bírnia 70% vizet
[ Szerkesztve ]
"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
kmarci25
veterán
válasz FerNandor #3700 üzenetére
Ha túlkel, akkor elfárad a gluténháló és nem tartja magát, nem tudja a bubikat úgy tartani, ezért nem is nő akkorát a sütőben. 70%ig szerintem nyugodtan felmehetsz vízzel, az még nem gáz.
De igaza van krizmo-nak, teljesen jót sütötték."There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
krizmo_
Topikgazda
válasz FerNandor #3700 üzenetére
Ne aggódd túl ezt a kenyér témát, nagyon szép ahhoz képest, hogy még az elején vagy.
Idővel majd olyat csinálsz, amilyet szeretnél, amilyet elképzeltél. Elég hamar rá lehet érezni mit hogyan kell csinálni.Én is bent vagyok a Kovászlabor Alapozóban, de csak ritkán nézek rá, inkább a sima KovászLaborban nézelődöm.
A Garat Malom bizony mohácsi.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- ASUS routerek
- AliExpress tapasztalatok
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Elindult az Awesome Games Done Quick 2025
- Felhő alapú adattárolás (Dropbox, stb.)
- 3D nyomtatás
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen egeret válasszak?
- További aktív témák...
- Új tartalék ipari forrasztópáka 24V Atten Aoyue Yihua Gordak Letcon Hakko Baku Uten Wep kínai
- Új digitális forrólevegős műanyag hegesztő hőlégfúvó forrasztóállomás BGA
- Új forrasztópáka automata hőfokszabályzós forrasztóállomás
- (Új) 300Nm Parkside Performance 12 V Akkus ütvecsavarozó PPDSSA 12 A1
- Hom'in SAROKGARNITÚRA textil szürke színben + 2,5 év garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest