- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- pusszycat: JEYI - okos, színes, interaktív, ssd külső ház.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 5 – Edények és konyhai eszközök
- sziku69: Szólánc.
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 6 – Néhány egyszerű tésztaétel
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
freaghill
őstag
Wow, ezt nem tudtam.
-
Aki szereti az otthon készült tésztát, annak javaslom kipróbálásra a durum lisztet. Csak víz, só kell hozzá, és valami isteni.
- 500g durumbúza liszt
- 3dl langyos víz
- 2 tk só
Nagyon egyszerű összegyúrni kézzel, és vékonyra ki lehet nyújtani.Szeretnék jó minőségű sárgabarack lekvárt venni, nem tudjátok hol kaphatnék? Amit nyáron eltettem már elfogyott.
-
-
válasz
#76500480 #3186 üzenetére
"Útifűmaghéjjal valaki próbálkozott kenyérsütésnél?"
Kenyérsütésnél is használtam már, eléggé elszívja a vizet, de elég jó tartása lesz tőle a kenyérnek. De elvileg nagyon jó hatással van a szervezetre, főleg az emésztésre.
Próbáltam vele már sűrűsíteni is, mert arra is alkalmas, de úgy nem igazán vált be.
Olyan lesz tőle a főzelék, mint a takony és lecsúszik a kanálról, úgy kell harcolni vele, hogy megtudd enni.Lekvárba is tettem már próbaképp, úgy nem volt rossz.
Én a sima fehér liszt helyettesítésére szoktam használni a fehér tönkölybúzalisztet, teljesen jól kiváltja. A teljes kiőrlésűt inkább kenyerekbe szoktam használni.
-
törölt tag
Jól néz ki, beindult a nyálelválasztás
Meddig tartható el, hűtőben vagy fagyasztóban? Házi fszalonna/szalámi készítés volt, füstöléssel, maradék ment a fagyasztóba, dézsmálós adag meg hetekig eláll sütőpapírba csomagolva 0-5 fokon(szigorúan Mazzini barna sütőpapírt használok).
Kenyértéma: Marad a 250fok rövid időre. TK/ fehér tönkölybúzaliszt hasonlóan viselkedik, mint a sima liszt? Eddig annyit tapasztaltam, hogy a TK tönköly "szomjasabb".
Útifűmaghéjjal valaki próbálkozott kenyérsütésnél? Állagjavítónak mondják, fehér kenyérbe több rost kerül. Nem voltam tőle elájúlva. -
Jópofa cucc ez a sonkaprés, én nélküle szoktam ilyen felvágottat csinálni, szorosan betekerem sütőzacskóba úgy, mint egy szaloncukrot, és vízben kifőzöm vagy bedobom a sütőbe. De csináltam már ilyen hosszúkás sütőformába is, az is teljesen jó volt.
Valamikor meghempergetem borsba, vagy pirospaprikába, miután elkészült.
Szoktam hozzátenni egy kis vajat, meg tejet is, elég jó állagjavítók . Van hogy sajtdarabosat csinálok. Mexikói zöldségkeverékkel is kipróbáltam már, de az kissé szétesős lett.
Frissentartó fóliába szoktam betekerni, és így tárolom a hűtőben, majdnem 1 hétig eláll. -
Madoc
veterán
Sonkaprés van valakinek? Bevált recept hozzá? Én ilyeneket szoktam:
hozzávalók: 1kg csirkemell, 18g só, 1dl jeges víz, 4g porcukor, opcionálisan:sajt, olivabogyó, pritaminpaprika,
recept: A hús kétharmadát apró kockákra vágjuk, a többit ledaráljuk. A sót, cukrot keverjük össze a vízzel, majd keverjük hozzá a feldarabolt hússal. Tegyük bele egy aprítóba és zúzzuk egy picit össze. Jó ragacsos masszát kell kapnunk.Ezután töltsük bele a a sonkakészítőbe a húst,tegyünk hozzá közben sajtot olivát vagy amit szeretnénk látni, érezni a sonkában, rétegenként nyomkodjuk meg alaposan. Ezután tegyük rá a fedelet és hagyjuk állni 1 napig a hűtőben.Másnap a állítsuk 85 - 90 fokos vízbe a prést és abáljuk a húst 2 órán át, majd vegyük ki a vízből, hagyjuk kihűlni. Pihentessük. Másnap szeletelhető. A sonkaprésem innen van: link -
-
inf3rno
nagyúr
-
válasz
inf3rno #3179 üzenetére
Most komolyan, te nem tudod beírni a google-be? Tele van a net ilyenekkel...
Hogyan használjuk a lenmagot?
1. Otthon készített péksütemények, pogácsák tésztájába, tetejére is szórhatjuk.
2. Darált formában belekeverhetjük kefirbe, joghurtba, müzlibe, ízesíthetjük, díszíthetjük vele salátáinkat, belesüthetjük kenyerünkbe, süteményeinkbe stb.
Betettem pár hivatkozást, de úgysem hiszem, hogy van értelme, mert ragaszkodsz a téves elméleteidhez...
Valami hiteles forrásból kellene az érveidet alátámasztani...
Nem szeretek belemenni ilyen vitákba... mert... nem folyatnám ezt inkább... nem lenne méltó hozzám...
Ne egyél lenmagot, csak ahogy jónak hiszed...Az a tuti...
-
inf3rno
nagyúr
válasz
krizmo_ #3178 üzenetére
Jó lenne, ha valami konkrét hivatkozást is adnál, mert az, hogy "orvosi oldalak" elég tág fogalom. Én mindig tudományos cikkeket linkelek, vagy minimum diploma / PhD munkákat, amik mérésekkel vannak alátámasztva. Ez azért teljesen más kategória, mint az, hogy ennek vagy annak az orvosnak mi a véleménye a témában. Szerkesztettem az előzőt miután válaszoltál, nézd meg amit linkeltem. A dióra szerintem ugyanez igaz, kizártnak tartom, hogy abban védené a mátrix a cisz-transz konverziótól az omega-3-at, nem jellemző. Az enzimes visszaalakítás, amire esetleg lehet példa a természetben, de szerintem az se gyakori, mert nem kell a len vagy dió magnak erdőtűzben életben maradni.
-
válasz
inf3rno #3177 üzenetére
A hidegen sajtolt olajakkal teljesen máshogy kell bánni, mint azzal, amiből kinyerik.
Pl. dióval is lehet sütni, de a hidegen sajtolt dióolaj már kb. csak salátába való, hidegen..
A lenmagot fel lehet használni ételekben főzés-sütés során, nem szabadul fel belőle semmilyen káros anyag, ezt orvosi oldalakon állítják, és a logika is ezt diktálja... -
inf3rno
nagyúr
válasz
krizmo_ #3176 üzenetére
Persze, én is ezt mondom, hogy a lenmagban lévő olajok érzékenyek a hőre (és emiatt a lenmag is). Nem tudom ez miért nem áll össze egyeseknél, pedig nem egy bonyolult művelet... A lenmag minimálisan védi csak az ALA-t (omega-3 zsírsav), ami benne van.
Utánakerestem ennek a mag vs olaj témának, és nem erre számítottam. Azt írja, hogy 5x gyorsabban keletkezik a transz zsír a magokban, mint az olajban. [link]
-
válasz
inf3rno #3173 üzenetére
A BL55 helyett kenyérsütésre a BL80 sokkal jobb, de KBL100 még jobb.
Én sokszor sütök graham liszttel, és sosincs vele gondom, úgy kezelem, mint a teljes kiőrlésű liszteket. De ha nagyon nem áll össze a tészta érdemes sikért hozzáadni, ha rozsliszttel sütsz akkor elengedhetetlen... -
inf3rno
nagyúr
válasz
kmarci25 #3166 üzenetére
Próbáltam már több vízzel is. 540g lisztet használok, 325 és 400g között lesz csak jó a vÍz. 450-nél már nem tartja meg, és összeesik, 300-nál meg már elkezd morzsolódni, és a gép se tudja kidagasztani, mert túl tömör. Persze, nagyon sokat számít a víz, rájöttem már én is. Az volt, az első, amivel kísérleteztem, most a lisztkeverékek. Ahhoz képest, hogy lisztkeverékek minősítéséből diplomáztam, sosem gondoltam volna, hogy újra foglalkozni fogok a témával.
Én most BL55-öt használok fehér lisztnek. Van esetleg valami, ami jobban működik, és magánember is meg tudja venni?
-
válasz
justgiveup #3168 üzenetére
Mire gondolsz pontosan? Főzésre? Csak mert nekem annyi eszközöm/edényem van itthon, hogy mire összeírnám beletelne pár órába.
-
justgiveup
tag
Látom nagyon beindult a kenyértéma, szuper receptek vannak. Én is folyamatosan próbálom ki őket és több kevesebb sikerrel el is készülnek.
Felvetnék egy másik témát, ha nem gond. Ki milyen edényeket/eszközöket használ? Akár konkrét termékek, bevállt márkák, bevált boltok, stb. érdekelnének. -
Köszönöm szépen!
Hozzávalók:
400 g Garat KBL 100 (királybúza liszt)
100 g Garat BL 200 (teljes kiőrlésű liszt)
300 ml víz
180 g 100%-os hidratáltságú (all in one) kovász
9 g sóA lisztet vízzel összedagasztattam, ezt 30 perc autolízis követte, majd hozzáadtam a kovászt és a legvégén a sót.
A tésztát egy tálba tettem, amit kb. evőkanál olajjal kikentem (szőlőmagolajat használtam, de olívaolaj is jó), aztán 30 percenként volt 3 szirom hajtogatás, és a végén coil.
Megformáztam, és ment a 4C fokos hűtőbe, ahol 14 órát töltött, aztán szobahőn még további 2 órát, és ment a 250 fokos előmelegített sütőbe, amibe volt bekészítve egy kis tál víz is, és mellé dobtam még egy jégkockát. (Ami nem sokat ért, de gondoltam kipróbálom.)
10 percig sütöttem 250 fokon, majd levittem 230 fokra, és további 35 percig sütöttem.Ebből a mennyiségből egy 830 grammos kenyér sült ki.
Ha esetleg valami kimaradt, vagy nem stimmel jelezzétek.
-
kmarci25
veterán
válasz
krizmo_ #3162 üzenetére
Bemetszés... Ez az egyik, ami nem megy nekem sem igazán. Talán ha napi 40-50-szer gyakorolnám, akkor belejönnék.
Nagyon sok videót megnéztem róla, jobban megy mint kezdetben, de eléggé esetleges. Elvileg 45 fokos szögben kell tartani a pengét, és 1,5-2 centi mélyen is be lehet vágni. Ettől lesz füle a kenyérnek (a tegnapelőtti fotón látszik). Amit másodiknak linkeltél az egyébként tök jó, nagyon szépen nyílt.
A gőzre javaslom, hogy próbáld meg lefedni valahogy. Vagy egy jénaiban (pl. "kacsasütő), vagy római tálban próbáld ki. Ha ezek egyike sem, akkor spriccelj a sütőbe vizet, mikor beteszed a tésztát. Ez a gőz egy kritikus pont, nagyon sokat számít, és házilag elég nehéz előállítani.
comegetsome1: szerintem a 300 már nagyon sok, azt pizzához használnám. Ha tudna 250 fok felett a sütőm, akkor én a tálat melegíteném 260-270 fokra, fedővel sütés 15-20 percig 250-en, aztán fedő nélkül 220-230-on.
inf3rno: utánaolvastam, nem is tudtam, hogy a graham az a korpa nélküli teljes kiőrlésű, ez nekem új volt. Akkor ezért, de ezt már Te is megválaszoltad.
A tk kenyér az egy ilyen műfaj, a gluténháló nem lesz annyira erős. Ki kell kísérletezni, hogy neked melyik ízlik, nagyon ritkán csinálok 100% tk kenyeret is (akár rozst is), de az tényleg egy más világ a fehér/félbarna kenyérhez képest. Nem tudom a kenyérsütőgépben pontosan milyen, de egy határig a víz mennyiségének emelésével is szellősebb lesz a kenyér. Itt csak az a gond, hogy 80% víz körül már nagyon ügyes kéz kell, hogy legyen tartása a tésztának, bár a gép formában süt, úgyhogy valószínűleg megtartja.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
kmarci25 #3161 üzenetére
Közben utánanéztem egy kicsit: [link]
"A kovász előtészta, amely liszt és víz felhasználásával, természetes élesztőgombák és tejsav-, ecetsavbaktériumok felszaporításával készül. Főleg kenyér előállításához használják."
Szóval igazad van. Gondolom az ecet- és tejsav miatt savanykásabb a kovászos.Kipróbáltam közben újra a grahamet. Tök véletlenül összekevertem a teljesőrlésűvel, és csináltam egy 1/3 fehér 2/3 graham lisztes kenyeret kb. 2/3 lisztnek megfelelő vízzel. Tökéletes lett. Szerintem amikor legutóbb csináltam, akkor tisztán grahammel próbáltam, és emiatt lett tömör az egész. Az eddigiek alapján talán 4/5 teljesőrlésű/graham - 1/5 fehér liszt lehet az arány, ami felett már nem emelkedik meg rendesen a kenyér és adalékok kellenének. 50, 66, 75 és 90% , amit már próbáltam. A 90% is levegősebb volt, mint a tisztán teljesőrlésű, de nem emelkedett rendesen. A 75% elfogadható volt. Még kísérletezek.
-
válasz
kmarci25 #3158 üzenetére
Köszönöm az ötletet!
Holnap tesztelem is ezt a módszert."A kenyered szép lett megint, innen látni, hogy finom is.
Miben sütötted? Picit mintha nem tudott volna nyílni, de ezek már nüanszok."
Köszönöm!
Bajban vagyok ezzel a bevágással, mert nem merek úgy megvágni csak a tetejét karcolgatom, legutóbb teljesen szétrepedt, amikor mélyen vágtam: [kép]
Előmelegített, 250C fokos sütőben kezdem a sütést sütőkövön, úgy hogy teszek be tálba forrásban lévő vizet is. Most egy jégkockát is tettem a mellé."Én nejlonszatyorban tartom."
Én konyharuhába csomagolom, de eddig mindig elfogyott 1-2 nap alatt, így nem száradt még meg, de szerintem majd én is abba teszem (nem hiszem, hogy mindig így elfogy majd). -
inf3rno
nagyúr
Graham liszttel is szoktatok sütni? Sütőben tök jól sikerültek vele a kenyerek, de kenyérsütő gépben meg nagyon tömör lesz az összes. Fogalmam sincs, hogy miért. Bármi ötlet?
-
inf3rno
nagyúr
válasz
krizmo_ #3152 üzenetére
Pedig elvileg ugyanúgy élesztő gombák vannak mindkettőben. A kovász annyiban más, hogy nincs minőségbiztosítva, és fogalmad sincs, hogy pontosan mi van benne. Simán lehet, hogy egy recept egyik kovásszal működik, míg a másikkal nem, mert eltérő mikrobák vannak bennük. Gondolom az állagbeli eltérést is az okozza, hogy az eltérő mikrobák eltérő enzimekkel bontják le a lisztet.
-
kmarci25
veterán
válasz
krizmo_ #3157 üzenetére
Tuti módszer sajnos nincs. Azt megpróbálhatod, hogy mielőtt dagasztanál, 3-4-szer frissíted a kovászt, rövid időközökkel, 6-8 óránként, és nagyon friss kovásszal dagasztasz. És/vagy keményebbre eteted, 50% vízzel, vagy lievito madre-t használsz (ami egy speciálisan etetett, tárolt kemény kovász), ez utóbbit meg én is ki akarom próbálni.
Ha túl érett a kovász akkor elég savanyú, illetve minél hígabb, annál savanyúbb.A kenyered szép lett megint, innen látni, hogy finom is.
Miben sütötted? Picit mintha nem tudott volna nyílni, de ezek már nüanszok. (Az ilyenekre szokta azt mondani a nejem, hogy hagyjam abba.
)
Én nejlonszatyorban tartom.
Tudom, hogy ez így nem autentikus, de a már linkelt könyvben olvastam, kipróbáltam és bejött. Kb. egy hétig jó, alig szárad.
-
-
törölt tag
Olvastam, hogy az elején magas hőfokon kell sütni a kenyeret, amennyit a sütő bír
Elméletben és gyakorlatban ez pontosan hány fok? 300? Gondoltam, hogy kirpóbálom egy 10kW kemencében de az 1000fok sok lenne neki, ill. légkeringetés nincs benne csak 6 db fűtőpanel.
-
kmarci25
veterán
válasz
krizmo_ #3153 üzenetére
Köszi!
Általában semennyit, max 10 percet. Ha kiveszed egy idő után nagyjából ki lehet tapasztalni, hogy eléggé megkelt-e. A formakenyér, amiről a blogon írok, még a hűtő után 4 órát volt szobahőn, mert úgy láttam, hogy nem kelt meg (lehet, hogy túl is ment egy kicsit...).
Hűtő után jobban fog emelkedni, könnyebb bemetszeni, és mozgatni a tésztát (tálba beemelni pl.), cserébe picit savanykásabb lesz a kenyér. Hidegben az ecetsav baktériumok dolgoznak inkább, melegben meg a tejsav baktériumok, így a melegben/szobahőn kelesztés lágyabb ízű kenyeret eredményez.
(Élesztővel is meg lehet csinálni a hűtős kelesztést, majd írok hozzá receptet.)
-
válasz
inf3rno #3149 üzenetére
"Nem tudom a kovász mennyiben viselkedik máshogy, mint az élesztő. "
Két külön világ, teljesen máshogy kell bánni a kovászos ételekkel, mint az élesztővel készülékkel. Korábban élesztőt használtam, nemrég kezdtem el kovàsszal dolgozni...mindent ki kell tapasztalni és kísérletezni, mert teljesen eltérő a kettő. Pl. ma sütöm majd ki a hűtőből kivett kenyeret, ezt élesztőssel nem lehet megcsinálni.
-
kmarci25
veterán
Ahhoz, igen. Liszt a 100%, a többi pedig ahhoz viszonyítva. Így a legegyszerűbb, mert így látni az arányokat, illetve könnyen át tudsz egy receptet számolni különböző súlyokhoz (400 g-os, vagy 1,5 kilós kenyeret szeretnél). Ja még annyi, hogy kb. 15%-ot veszít a tészta a súlyából a sütés alatt.
Ezt az exceles kalkulátor készítettem még pár éve, de azóta is használom, ha gondolod próbáld ki.
Alulkelt témához: nem írtad az arányokat, így csak a kép alapján tudtam ítélni.De ha van időd és kedved olvasni, akkor ezt most találtam: reddit post és itt a profi válasza is, amiből a lényeg: Dan, the difference between your two loaves from above is that the second loaf was underfermented during the bulk. You can see it in the dough (it looks heavy and has a clean smooth skin without much in the way of surface bubbling), you can see in the shape of the loaf (tall in the center and sloping heavily towards the sides indicating insufficient gas/structure to hold a round full shape), and you can see it in the crumb (a few large holes surrounded by tight dense crumb – what I referred to as Fool’s Crumb in my book).
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#76500480 #3137 üzenetére
Szerintem túl kevés vizet raktál bele. Most kísérletezek kenyérsütős géppel, és az egyik receptnél szinte tökéletes kalácsot sütött. A gond csak az, hogy kenyeret akartam, de kevés lett a só.
Még egy kis cukor meg kakaó belemegy, és tényleg kalácsot kaptam volna.
540g BL55 liszt, 350-400mL víz, élesztő, kis só, amit tettem bele (plusz 10dkg vajat még érdemes beletenni a tejes íze miatt). Azért magát az állagot a módszer is nagyban befolyásolja. Azt hiszem a gép 3x keleszt és 2x dagaszt közöttük, a harmadik kelesztés után pedig kisüti, de sosem figyeltem meg igazán. Megpróbálom vele holnap a kakaós kalácsot, aztán majd küldök képet (feltéve ha sikerül
).Nem tudom a kovász mennyiben viselkedik máshogy, mint az élesztő. Én úgy vagyok vele, hogy a szárított élesztőben hiszek, mert az mindig ugyanúgy működik.
-
kmarci25
veterán
Már nem merek semmit írni
, de talán a fehér egy egész picit alulkelt. (Néhány nagy lyuk, másutt pedig tömör állag - kb ez az alulkeltség jele.) De tényleg kevés hiányzott, ha egyáltalán. Mennyi kovász volt a liszthez viszonyítva?
Amit most posztoltam, az 15% kovász, első kelesztés 5,5 óra, második hűtőben (kb. 5 fokon) 20 óra. Ha 30% a kovász akkor a 8 óra is elég hűtőben, főleg ha 8-10 fok körüli. De ezt ki kell tapasztalni, melyik módszerrel ízlik jobban a kenyér, és melyiket tudod az időbeosztásoddal összeegyeztetni.Na, itt az előző bélzete, bátyám megküldte.
-
Madoc
veterán
-
kmarci25
veterán
válasz
MrSealRD #3143 üzenetére
Mai 75% hidratáltságú 100% kamut. Holnap sül egy 85% hidratáltságú is. Bélzet még nincs, mert ez lehet, hogy ajándék lesz.
KépBagett: igazán jót nehéz csinálni. Egyrészt a háztartási sütő nem elég széles, hogy beférjen a méter hosszú bagett.
A másik, hogy nagyon nehéz elérni, hogy szép legyen a bélzet: kellően szellős, könnyű és mégis egyenletes. Nagyrészt a formázáson is múlik. Nézegess a youtube-on formázós videókat, nagyon komoly.
-
törölt tag
válasz
kmarci25 #3138 üzenetére
Köszönöm a segítséget. Egyszerűen péksüteménynél nem jön össze a kovász áldásos hatása, de bagettnél sincsenek sikerek. Egyedül tényleg a kenyér ami szépen megreped, puha, levegős marad.
Ha valakinek hiányzik egy klassz sütőedény annak ezt ajánlom... nem az a sz.r, könnyű méregdrágán kínált konyhaikieg. [link] Fél kg liszttel készített kenyérhez elég, de kapható méretesebb is.
-
mephi666
nagyúr
ezt a receptet meg kell osztanom, mert sütöttem már sokszor régen tejes pitét, viszont teljesen más állagú volt a tészta, amivel indítottam... régen palacsintánál sűrűbbel kezdtem, ez meg folyós, viszont isteni a végeredmény: 1,5liter tej, 30 deka liszt, 20 deka cukor, 8 tojás, csipet só... ennek felével indítottam a mennyiséget, mert ennyi tojás nem volt itthon és isteni lett
lényegében az összetevőket botmixerrel megdolgoztam, majd margarinnal kikent, kilisztezett tepsiben 170fokon légkeverés mellett 40 perc alatt készre sütöttem... istenien lágy az alja, nem sült le, tetején vékony, szépen rásült habréteg...
...képet nem tudok közölni, mert a tepsinyi adagot kb 10perc alatt elpusztítottuk hárman
-
kmarci25
veterán
válasz
#76500480 #3137 üzenetére
Ez egy jó recept, többször kipróbált, sikeresen. Kovászos kalács.
-
törölt tag
Kalácstésztára ami kovásszal készül, van valakinek egy jó receptje? Kovászoskenyér gyönyörű nagy buborékkokal (alulkelt
). Kalácstészta (briós, fonott kalács, piték)tömör, száraz pizzatésztaszerü lett. Kerül a fél kg liszthez 50g vaj, 1-2 sárgája +dagasztógéppel van megdolgozva, szemben a kenyérrel ami hajtogatással alakul. Gépidagasztás lehet a hiba? Hideg vagy a zsiradék? Fehérje már direkt hiányzik belőle, mert tömör tésztát eredményez.
-
kmarci25
veterán
válasz
MrSealRD #3134 üzenetére
Azért képről elég nehéz megállapítani, meg a pontos módszer, mennyisegek nélkül.
Első blikkre úgy tűnt. Ma nálam is sütés lesz, majd mutatom, hogy sikerült.
Ha már hajtogatás. Az igazán sok levegő beviteléhez szokták ajánlani a laminálást (7. perctől kb). A lényeg, hogy jó vizes legyen a felület, ahol csinálod. -
válasz
kmarci25 #3133 üzenetére
No problem. Nem sértődtem meg. Írtam is, hogy komolyan vettem amit írtál. Ezért is vizsgáltam meg a dolgot.
Persze, hogy volt oka... mert próbáltam a hajtogatási fázisban minél több levegős részt kialakítani. Viszont egy ponton túl ezt nem lehet irányítani... Ráadásul itt most új liszt is került a házba. Még nem volt vele tapasztalat. Szóval még kell legalább 1-2 kenyér csak, hogy a liszt mint viszonyítási alap adjon valami tanulságot. (Kovászos kenyérből ugyan első, de a konyhába nem most estem ki. Én általában kicsit hosszabb tervezéssel megyek neki mindennek. Meg inkább technológiai a megközelítésem... Így az ok-okozati összefüggések fontosak nekem. Tehát ha alul kelt volna, akkor oké tényleg alul kelt. Ez van. Legközelebb változtatok. Csak ha nem erről van szó, te meg rámondod, hogy mégis... az meg félrevihet... másokat is.) -
kmarci25
veterán
válasz
MrSealRD #3132 üzenetére
Oké, ahogy gondolod. Nem akartalak megsérteni, segítségként írtam csak. Azok a nagy lukak a héj alatt valamiért csak kialakultak.
Mondjuk a másik képen látszik, hogy nem is nagyon nyílt, úgyhogy lehet, hogy kevés volt a gőz.
De mégegyszer mondom, ettől még szép, első kovászos kenyérnek meg különösen az. Csak gondoltam, hogy segítsünk egymásnak azzal, hogy leírjuk a tapasztalatainkat.Más: a garat kamut lisztje valami fantasztikus. Úgy issza a vizet, hogy nem is hiszem el. 85% hidratáltságnál is szépen kezelhető. Úgyhogy nagyon ajánlom!
-
-
kmarci25
veterán
Szépek a kenyerek srácok, gratulálok!
(Sutszié egy egész kicsit alulkelt, erre utalnak a nagyobb lukak.) -
Madoc
veterán
Igértem, első kovászos kenyereim.Most sült ki, reggel szegem meg. Hagymás fehérkenyér és tökmagos rozskenyér.
-
válasz
freaghill #3121 üzenetére
Árban jobban megéri itt helyben megvenni, mint rendelni. Természetesen valamivel drágább, de még így is jobban kijön, meg aztán ott van az élmény része is a dolognak, hogy egybe lehet kötni egy közös reggelizéssel is.
De ha legközelebb megyünk arra, már tudjuk, hogy van ott ez a malom, ahonnan érdemes vásárolni, és betárazunk. -
törölt tag
Nem kaja téma, de hátha van megoldás: a berozsdásodott kis szűrőkkel mit lehet csinálni? Meg lehet még menteni őket? Spirális kis kiszedőkre gondolok, nem a hálós tésztaszűrőre.
-
kmarci25
veterán
válasz
krizmo_ #3118 üzenetére
Itt veszem a lisztet, házhozszállítással: gondoscekker. Vagy Culinaris. Attól függ, milyen kell.
-
Gondoltuk hétvégén szétnézünk kicsit hol lehet a Garat malom lisztjeit megvásárolni (Budapesten), konkrétan királybúza lisztet szerettem volna.
Az Arán bakery-be látogattunk el először, ahol a híres tormás cruffint is szerettem volna megkóstolni (nem volt csak csokis): [kép]
Egyébként róluk azt érdemes tudni, hogy kovászos termékeket árulnak. Nem volt rossz, bár szerintem nem kiemelkedő... A hely maga nem valami hívogató, marasztaló... Nagyon sokan voltak, az utcán állva ettek az emberek az üzlet előtt... Csak BL80-as liszt volt, így nem is vettünk inkább, mert tudtam, hogy a másik kiszemelt helyre is mindenképp el kell menni, és akkor már ott veszünk.
A második hely ahova lisztért mentünk az a FUUDI Deli & Cafe.
Itt volt mindenféle liszt, amit szerettem volna: [kép]
Ettünk szendvicset, és ittunk egy kávét is: [kép] Mindkettő nagyon finom volt.
Elképesztően bájos hely, a fogadtatás és a kiszolgálás is rendkívüli. A tulaj nagyon kedves és barátságos, látszik hogy mindenben benne van a szeretete. Csak ajánlani tudom ezt a helyet, mert tényleg elragadó, randira is kitűnő, lágyan szól a kávéházi zene... nagyon romantikus.Kicsit hosszasan fogalmaztam meg, de a lényeg, hogy itt lehet mindenféle Garat malom lisztet kapni, már alig várom, hogy süssek belőlük.
-
kmarci25
veterán
válasz
#75501312 #3112 üzenetére
Zsemléhez próbáld ezt. Kovászos zsemle. Állati jó, klasszikus.
-
mephi666
nagyúr
válasz
Digitalpimp #3106 üzenetére
szerintem sima teflon (dobozon nincs semmi infó, csak hogy "tapadásmentes")
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#75501312 #3108 üzenetére
Én egy tepsi vizet szoktam betenni alája. Az gőzöl rendesen... :-) Gondolom ha nem több szintes a sütő, akkor ez nehezebben megoldható... Egy másik lehetőség, hogy olyan edénybe teszed, aminek van fedele, pl a jénai ilyen, de szerintem fémből és szilikonból is lehet ilyen formákat kapni.
-
törölt tag
válasz
kmarci25 #3103 üzenetére
Ezt a gőzölést hogy oldjátok meg? Mert amikor kisebb hőfokon kezdem a sütést akkor egy darabig gőzöl, de bizonyos hőfok után már csak bugyborékol vagy már azt sem, gőzt meg nem is látok. Ha jól tudom egy bizonyos pont után már túlforr és nem lesz gőz. Hogy lehet ezt megoldani? A sütő oldalát én is szoktam spriccelni, de az hamar megszárad és kevés a gőz.
Sütőt most nem cserélnék, pedig állítólag van már gőzölős. -
inf3rno
nagyúr
-
kmarci25
veterán
válasz
inf3rno #3101 üzenetére
Igen, van. Túl magas hőmérsékleten indította a sütést, és kevés volt a gőz. Plusz bemetszést sem látok. A nagy hő (és a bemetszés hiánya) miatt a héj túl gyorsan megkeményedett, nem tudott növekedni tovább, és ezért a melegtől felfelé áramló levegő megrekedt a héj alatt.
Én mindig 250-en indítom, és fedél alatt a saját gőzében van az első 15-20 percben. Ha nincs fedeles tálja, akkor a tepsi aljára tegyen tűzálló tálba vizet (pár perccel azelőtt, hogy betenné a tésztát, töltsön forró vizet a felforrósított tálba, vagy dobjon bele pár jégkockát) és spriccelj be a sütő oldalait (belülről!) vízzel. Ez szokott segíteni, bár nekem sosem volt 100%-os az eredmény.
Talán túl is kelt a bélzet alapján, vagy nagyon alacsony a hidratáció (60% körül). Vagy mindkettő.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- iPhone topik
- Ulefone Power Armor 18T - látod, milyen meleg van?
- Milyen TV-t vegyek?
- Nyaralás topik
- Próba
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- TCL LCD és LED TV-k
- Battlefield 6
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- ÚJ Besen BS20 22kW APP smart elektromos autó töltő 2év gari
- Eladó: Teljesen Új Ooni Koda 2 Max Gázüzemű Pizzakemence Bontatlan, Gyári csomagolásban!
- Xiaomi Electric Scooter 4 Pro Gen2 EU (BHR8067GL/BHR8066NE) pár km-es roller eladó
- Új elekrtomos rollerek 2/3 áron és e-bike dobozban, 1 év garanciával:
- Metabo PowerMaxx 12V akkus gépek és szettek 2/2
- Utolsó 1 darab - Sennheiser MOMENTUM 4 fejhallgatók
- Xiaomi Mi 11T Pro 5G 256GB // Számla+Garancia//
- Vadiúj számlás SSD-k! Kèszleten több darab!
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro R50-C - i3-6G I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Apple Studio Display 27 5K Nanotexturált üveg monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest