Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
Šolaire
veterán
Azért nem szeretem így mert levet engedhet a hagyma és nem úgy pirul. Egyébként azért jobb kézzel vágni a hagymát apróra mert nem lesz tökéletesen egyenletes még ha annak is tűnik. Így ha pirítod a nagyobb darabok megfonnyadnak ezek a szafthoz adnak hozzá míg a kisebb darabok aranysárgára pirulnak ez pedig a pörk íz anyagot adnak az ételhez. Most akkor kuktába főzöl vagy bográcsba?
egyébként úgy vágod a hagymát ahogy neked tetszik semmi gond nimcs ezzel
viszont van a hagymán még egy külső fehér réteg a héjja alatt sokszor azt is le kell szedni mert az jóval nehezebben megy szét mint az alatta lévő részek.
-
Essejó
veterán
-
Šolaire
veterán
Ha apróra vágod azért szétfő az a hagyma. De persze ezért jó a főzés mert intuitív dolog. Egyébként van oka hogy miért jó kézzel vágni a vöröshagymát pl egy sertéspörkölt alá és nem lekutterezni, botmixerezni persze ha pirítás után adol neki a botmixerrel akkor teljesen jó a dolog. Szeretem a jó késeket az ételek ha a benne lévő alapanyagok szépen egységesen vannak darabolva mindennek van kontúrja akkor sokkal szebb lesz a végeredmény szerintem.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
FerNandor #2891 üzenetére
Gordon Ramsay receptje alapján, pont így ahogy ő: [link]
A tésztát én csinálom, mert szerintem a bolti leveles nem jó ehhez.A bélszínt szobahőmérsékleten hagyom fél órát, sózom borsozom, majd az előre felhevített serpenyőbe olajat teszek és pár percig sütöm (kb. 3 percig oldalanként), ha jól átsütve szereted akkor kicsit tovább, épphogy kérget kapjon, pár perc pihentetés és lehet is fogyasztani.
-
Essejó
veterán
válasz
Šolaire #2877 üzenetére
Lehe én leszek a kiátkozott, de van pár emberke a barátikörben aki a bográcsozáskor mindig tologatta a nem teljesen szétfött hagymakockákat, bármilyen aprora is vágtam. Egyszer dühömben adtam neki botmixerrel, hogy nesztek ezt válogassárok. Na azt a király sürü szaftot. Azóta nálam a hagyma pucolás után nem a késé a föszerep, hanem a konyhai apritoé.
-
krizmo_
Topikgazda
Tőlük szoktuk venni a bélszínt, és minden más terméküket is csak ajánlani tudom: [link]
Ők pedig innen szokták beszerezni a marhahúst: [link]Sokféle marhát kóstoltunk már, és eddig ez a legjobb, amit lehetett kapni.
Ünnepek előtt mindig veszünk egy egész bélszínt, a törzséből Wellington lesz, a még szépen érmékre szeletelhető részét megsütjük: [kép] , a maradékból pedig Stroganoff bélszín készül. -
amanoba
őstag
válasz
justgiveup #2882 üzenetére
sztem a 60-80deka húshoz majdnem duplája kellene az ebben a receptben leírt őrölt koriander és római köményhez képest..bár én szeretem ha ízes, fűszeres a kaja.
tipp: csapott tk. natúr kakaópor szintén mehet bele. kicsit csavar rajta, és elvileg autentikus mexikói receptek írják is. -
izisz
senior tag
válasz
justgiveup #2886 üzenetére
Csatlakozom (11-keres beszerzési helyek is)
-
justgiveup
tag
Engem is érdekelne. Nem csak bélszín, hanem bármilyen hús :D 11. kerületben kellene egy jó hentes.
Amúgy a steak shop a vásárcsarnokban szerintem elég jó marhahusokat árul. -
krizmo_
Topikgazda
#2882 justgiveup
Sok helyen lehet már venni vágott fűszernövényt, vagy fagyasztottat. Szárítottból pedig érdemes mindig minőségit venni.Ezt most csak úgy itt hagyom, az egyik tradicionális ünnepi étkünk:
Ha érdekel valakit szívesen írok jó marhabélszín beszerzési helyet.
Az eredeti Wellington bélszín elkészítési módja alapján készült. -
justgiveup
tag
válasz
krizmo_ #2879 üzenetére
Ma például chilis babot tervezek főzni. [link] Ezt a receptet szoktam elkészíteni, mindig próbálok rajta finomhangolni, de a fűszerekkel szerintem még mindig túl finoman bánok
Másik bajom a fűszerekkel, hogy lakásban sajnos nincs lehetőségem friss fűszernövényeket tartani, ezért szárítottat használok, aminek úgy érzem változó a minősége, főleg, ha már bontott és állt pár hetet.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
#75501312 #2878 üzenetére
Így a legjobb, hogy te tapasztaltad ki, így már mindig jól fog sikerülni.
#2875 justgiveup
Sok egyszerű és gyors recept van, keress rá pl. Jamie egyszerű és gyors kajáira, vagy 30 perces kajáira (de vannak 15 perces kajái is). Alapozásnak ez jó lehet.A fűszekerek ízlés dolga, idővel ráérzel majd, hogy mihez milyen és mennyi fűszer passzol.
Ha szeretnél elkészíteni egy ételt dobd be ebbe a topikba, és ellátunk jó tanácsokkal. -
törölt tag
válasz
#75501312 #2866 üzenetére
Rájöttem miért keményebb kicsit és megy össze. Több folyadék kell bele.
Ma sütöttem egy adagot úgy, hogy a tésztát ragadósabbra csináltam, és gyönyörűen megkelt 2x is szobahőmérsékleten. Sütés végére laposabb lett kicsit, de nem ment össze.
Előtte a száraz élesztőt azért felfuttattam.
Azt hiszem végre megvan hogy fogom csinálni. -
Šolaire
veterán
válasz
justgiveup #2875 üzenetére
Gyakorold a darabolást az a főzés alapja. Paprikás krumpli tökéletes ott gyakorolhatod a hagyma vágást a krumplin meg a különböző formákat nem baj ha nem egyforma. Ízesítésnél először a sót rakd bele az ételbe utána a fűszereket. Ha már van sója akkor jobban érzed mi kell még bele. Túl sok féle fűszert ne használj egyszerre 3-4 max.
-
Essejó
veterán
válasz
justgiveup #2875 üzenetére
Főzz naponta ebédet a családnak. A fűszerekkel? Fogalmam sincs, de már régóta nem méregetem őket csak a tenyerembe öntöm.
-
justgiveup
tag
Szerintetek hogyan érdemes beletanulni a fozesbe? Milyen ételekkel érdemes kezdeni? Hogyan lehet megtanulni jól bánni a fűszerekkel? Esetleg tudtok jó konyvet, oktató anyagok, stb?
-
Šolaire
veterán
válasz
Digitalpimp #2873 üzenetére
Most egy Kai Shun Premier kést használok. Előtte tizen pár év wüsthof használat. Nagyon megszerettem a japán késeket.
-
Šolaire
veterán
Ha már kés én ezzel szemezek most. [link]
-
Šolaire
veterán
válasz
justgiveup #2870 üzenetére
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
justgiveup #2867 üzenetére
16-os bőven elég szinte mindenre.
-
Essejó
veterán
válasz
justgiveup #2867 üzenetére
Ikea 365+ és hozzá ott az élezö is, fentebb linkeltem. A 20-as szerintem sok is, gyakrabban használom a rövidebb szakácsot, vagy a külön zöldségkést.
-
justgiveup
tag
-
jansky1
senior tag
Hi. Jó szójaszószt tudtok ajánlani? Amit használtam, már nem kapni :(
-
-
törölt tag
válasz
krizmo_ #2860 üzenetére
Nem, abszolút nem lesz kemény már, igaz ropogós sem nagyon. 2x8 percig sütöttem a mait.
Mikor beteszem sülni előtte lekenem kis tejjel, félidőben pedig lespriccelem vízzel, így nem lesz kemény és kap egy kis tálkában is vizet.
Viszont még mindig kicsit sűrű / tömény. Lehet kicsit több vizet kellene használnom, bár a ragacsos tészta sztem nem jó. Vagy igen?
Ez a mai adag, ez megkelt 2x kétszeresére, kicsit összement a sütés végére, még nem vágtam fel, hogy mennyire lett tömény, de jobb szélső az 7 dekás súlyban és ahhoz képest kicsi. -
krizmo_
Topikgazda
Nem lesz vastag, kemény héjuk? Képed van esetleg?
Én azt tapasztaltam, hogy magas hőfokon kell kezdeni a sütést.Amúgy, én mindig szobahőmérsékleten kelesztek minden pékcuccot, és megkelnek rendesen. A levestésztát pedig mindig hűtőbe teszem hajtogatások után, és ott is megkel.
-
-
Essejó
veterán
válasz
#75501312 #2855 üzenetére
Ha a formázás után nem hagyod elég ideig kelni, akkor bodagot sütsz.
Tessék langyos helyre tenni, én ilyenkor télen a konyhai konvektorra rakom, az nekem csak langyos. Nem rémlik hogy másfél óra lenne, de mondom, régen nem nézem már az időt. Ugyanis a környezeti hőmérséklet erőst befolyásolja a kelés idejét. Egy receptnél a kelesztési időt csak körülbelüli adatnak veszem, ugyanúgy mint a liszthez adandó folyadék mennyiséget. Liszt és liszt között óriási különbségek vannak, hogy mennyi folyadékot vesz fel ahhoz hogy kidolgozható tészta legyen. -
Essejó
veterán
válasz
#75501312 #2853 üzenetére
Az alábbiak saját tapasztalat. Az élesztö felfuttatásához mindig kell egy csipet cukor, ha mégse raksz bele, akor egy nagyobb csipet liszt, valamit ennie kell a gombának a szaporodáshoz. A kelesztési idöt sosem mérem. Ahogy nagyanyám mondta, minimum a duplájára kelesztjük, langyos helyen ruhával letakarva. És ez igaz a már kiadagolt formázott tésztára is. Otthoni sütöbe az élesztös tésztát mindig hideg sütöbe teszem, és akkor gyujtok be. Az elsö tiz-tizenöt percben a legkisebb fokra, és azután tekerem feljebb a höfokot. Kalácsot, kenyeret mindig így sütök, meg kb az összes élesztős tésztát.
-
törölt tag
Hello,
Zsemle esetében a tésztát mennyi ideig kellene keleszteni és hányszor? Sima egyszerű tészta esetén: liszt, élesztő, só, víz.
Ha a tésztát egyszer kelesztem 1,5-2 óráig, és utána kb. még 20 percig, amíg bemelegszik a sütő, akkor szépen átsül 15-20 perc alatt, de még mindig kissé tömör, gumis az állaga.
Nem a bolti levegős lenne a cél, de egy kicsit lehetne könnyebb.
Most kicsi a mérete és nehéz így meg kevés belevaló fér bele szendvics esetén. -
Essejó
veterán
válasz
Mr.Csizmás #2849 üzenetére
-
Šolaire
veterán
válasz
justgiveup #2848 üzenetére
Szia mennyit szánsz a késre?
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
Mr.Csizmás #2841 üzenetére
Jó ötlet.
Lehet valamelyik nap vacsorára csinálok, úgyis betáraztunk most Barilla tésztából.
Egyébként meg sokszor csinálom itthon a tésztát, kipróbáltam az olasz csak víz és durumliszt verziót (tojás nélkül) és nagyon megtetszett, annyira finom. A (tagliatellet) széles metéltet mindig csak így csinálom. -
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
justgiveup #2848 üzenetére
ikea
365+ kések jók
-
justgiveup
tag
Sziasztok!
Egy ideje barátkozom a főzéssel és eljött az idő, amikor már vágyom egy jó késre. Tudtok ajánlani boltot, ahol normális séfkést tudok vásárolni, esetleg kézbe is tudom venni, hogy megfelelő-e a súlyelosztása?
Előre is köszi. -
Šolaire
veterán
válasz
Hm jó olvasni, sok hülyeség terjed erről sajnos.
-
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
Azt szeretném kérdezni, hogy pucolt (konyhakész) galambot hol tudnék venni Budapesten?
Köszi a választ.
-
-
Essejó
veterán
válasz
Mindig tanul az emberfia, vénségemre kell megtudni, hogy az igazi Carbonara az nem egy tejszínes sajtszószban úszó spagetti, hanem inkább hajaz a mi tojásos nokedlinkre. De jó, akkor a parmezán helyett erre is tehetek fahéjat és barna cukrot. Nyami!
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
fu dejó carbonarat csináltam, kell a recept?
400 gramm spagetti
3 tojás
25 dekagramm házi szalonna (vagy bacon) (sparból kockázott)tésztát feltettem főni, mellé wokban a szalonnakockát kisütni, amikor a tészta már majdnem jó, (al dente), 2-3 kanál vizet átdobtam a szalonnára (előtte letekerjük, ne spricceljen), leöntöm a tésztáról a vizet, és beleborítom a szalonnába, elkezdem átforgatni, közben melegedjen, felütöm a 3 tojást, felhabarom kicsit - annyira ne, mintha rántottát csinálnánk -. majd amikor serceg már a tészta újra, rádobom a tojást, öszekeverem, lekapcsolom, és forgatom pár percig, hogy egyenletesen keveredjen. utána reszelt sajttal, bazsalikommal, és frissen őrölt borssal tálalható
-
Essejó
veterán
Viszont mivel ez egy főzős sütős topik, aminek már van TG-je max törli ha nem fér ide.
De szóval kimondottan az otthoni egészséges, teljes kiőrlésű lisztből készült sütik és péksütemények miatt linkelnék egy cikket. [link]
-
Essejó
veterán
válasz
Mr.Csizmás #2833 üzenetére
Szerintem ne egyben, mert sok nem működik, legalább is amikor én néztem, a nagyja nem ment.
-
Viszlát
addikt
válasz
Mr.Csizmás #2835 üzenetére
Ahogy nézem, a linkek nagy része halott. Kalandor törölte az összes korábbi főzős blogját, lapát törölték az oldalról, stb.
-
sutyesz96
őstag
Sziasztok,
Slow Cookert szeretnék vásárolni, és szükségem lenne az automatikus leállítás funkcióra, viszont ahogy nézem a Crock Pot márkából ez ilyen 35.000nél kezdődik.. meg azt se tudom hogy egyáltalán jó döntés-e ez a márka mellett dönteni.
Valakinek van slow cookerrel tapasztalata? Milyen márkát érdemes vásárolni?koszi előre is
-
Viszlát
addikt
válasz
Mr.Csizmás #2833 üzenetére
Ahogy jónak látod/neked kényelmesebb. Igen, ott láttam a kérésed és jutott eszembe ez a régi blogbejegyzés.
-
Viszlát
addikt
válasz
Mr.Csizmás #2827 üzenetére
Hasonló kezdeményezés volt, ha gondolod átküldöm a forráskódját amennyiben tudsz belőle felhasználni (néhány link már biztos nem működik): PH!akanál.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
Mr.Csizmás #2830 üzenetére
Jó ötlet, erre már én is gondoltam.
Boldog új évet mindenkinek!
-
Cheesy
őstag
válasz
Jó ötlet!
RecePH!tkönyv? -
oszy
veterán
válasz
! BUÉK mindenkinek !
Ez egy nagyon jó ötlet!
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
buék!
azon gondolkoztam, hogy a recepteket gyűjteni kellene itt
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
#54715584 #2823 üzenetére
Én most legutóbb fehér tönkölybúzalisztből csináltam zsemlét. Leírom, hogy készítettem, hátha kedvet kapsz hozzá, mert finom fajta zsemle.
Hozzávalók:
625g fehér tönkölybúzaliszt
370ml tej
1ek olaj
1ek sikér (ha ez nincs ennél a fajta lisztnél akár el is hagyhatod)
25g élesztő
1 ek barnacukor vagy kristálycukor
2 púpos tk só
A tetejére szezámmagElkészítés:
A sütőt melegítsük elő 250 fokra.
A tejhez hozzáadjuk a cukrot és felfutottjuk az élesztőt, majd a lisztet, olajat, sikért, és sót.
Miután megdagasztottuk, kelesztjük 40-50 percet, amíg a duplájára kell. Ha kicsit tömörebb zsemléket szeretnék, akkor ezután már gyárthatjuk is őket, ha szellősebb, akkor ismét megdagasztjuk, és hagyjuk megkelni, majd ezt követően gombócokat formázunk, és sodrófával kicsit kinyújtjuk őket.
Ebből a mennyiségből 9 db zsemlét szoktam csinálni. ~115 grammos egy zsemle.
Tepsire/sütőlemezre teszem őket, és a tetejüket jó alaposan megkenem tejjel, rászórom a szezámmagot, így rajta maradnak.
Hagyom kelni 30-40 percig, aztán mehetnek a sütőbe amit leviszek 220 fokra és 20 percig sütöm a zsemléket, a végén odapirítok nekik légkeveréssel.Ez kimondottan szendvics zsemlének készült, szeretem ha kicsit laposabb, mert így lehet rendesen tenni bele mindenfélét, mégsem lesz akkora, hogy ne lehessen bekapni.
-
törölt tag
Sütöttem még egy adag zsemlét, 220 fokon 30 percig. Hát ez kívülről olyan, mint a kő.
Belülről viszont jó lett és ha félbevágom, akkor még el is tudom harapni a héját.
Nem tudom min kellene változtatnom, hogy ne legyen nagyon kemény kívülről? -
-
törölt tag
Hát, sütöttem egy újabb adag zsemlét, de az kuka lesz. Nem is kelt meg rendesen és nem is sült meg rendesen. Fogalmam sincs mi ment félre.
-
törölt tag
válasz
bugizozi #2815 üzenetére
+(#2814) Digitalpimp
Igen a hőfok a problémás. Nekem a villanytűzhelyen 12 fokozat van, az előző adagot 6-oson sütöttem, de abban volt teljes kiőrlésű liszt is 50-50 arányban és sokkal sűrűbb volt.
Ma szintén 6-oson sütöttem a hígabb tésztát és megbarnult. És persze ahogy telt az idő a serpenyő egyre forróbb lett és egyre hamarabb lett kész a palacsinta. Lehet a serpenyő melegítésnek kellene hagynom vagy 8-10 percet az alacsony hőfokon, mondjuk 4-esen.A receptet a nosaltyról lestem le, de az egyik nagyon híg volt, a másik nagyon sűrű. Sok palacsintát megettem, mire eljutottam a mostanihoz.
-
bugizozi
őstag
válasz
#54715584 #2813 üzenetére
Én [ezt] szoktam csinálni, de ahogy látom kb a tiéd is ilyen.
Igen, a hőfokot nagyon el kell találni, hogy ne legyen barna. Sajnos nekünk villanytűzhelyünk van, amin csak 6 fokozat van, én a 3-4 között szoktam kapcsolgatniÁltalában cukormentesen készítem, és nem 100% fehérliszt, hanem mellette zab vagy teljes kiőrlésű, mondjuk fele-fele arány, úgy még továbbig laktat
-
törölt tag
Úgy tűnik sikerült összeraknom egy jó amerikai palacsinta receptet, már csak a hőfokot és a sütési időt kellene kitapasztalnom, hogy ne legyen barna az alja.
Állagra jó, nem folyik nagyon,nem is szilárd és a végeredmény kellően levegős, jól lakat de mégsem érzed magad tele (legalábbis 2-3 darabnál)
Még mindig nem tudom, hogy a buborékolás kezdeténél kell megfordítani, vagy amikor már buborékol? Lehet az előmelegítést kell majd kicsit jobban csinálnom és akkor megfelelő lesz az eredmény.4 dkg olvasztott vaj
20 dkg finomliszt
3 dl tej
2 db tojás
1 zacskó sütőpor
1 zacskó vaníliás cukor
2 dkg cukor (fehér vagy barna mindegy)
csipetnyi só
1 kávéskanál fahéjEsetleg ha másnak van receptje és hülyebiztos, akkor szívesen veszem ha megosztaná.
-
krizmo_
Topikgazda
#2808 comegetsome1
Én nem nagyon tudtam megszokni/megszeretni a kovászos kenyér savanyú ízét, inkább élesztőből csinálom, úgy is eláll 1 hétig gond nélkül, bár a rozskenyér az még tovább is... sokat kísérleteztem vele mire sikerült jó ízvilágot illetve állagot kihoznom a rozsból.#2809 Digitalpimp
Köszönöm!Igyekszem.
Hajrá! Ebből csak jó sülhet ki.
-
Digitalpimp
senior tag
válasz
#54715584 #2810 üzenetére
Én olajat a pizzatésztába szoktam tenni, szerintem a zsemléhez nem igazán kell. Viszont el nem ronthatod, max. másabb lesz, mint a megszokott zsemle.
A saját sütésű kenyér nekem is még 2 nap után is puha, nem esik szét mint a bolti egy fél nap után. Nem csodálom, hogy a boltitól fájt a hasad, ki tudja mikből vannak azok. -
törölt tag
válasz
Digitalpimp #2809 üzenetére
Kísérlethez képest meglepően jól sikerült. Még mindig nem száradt ki, csak papírzacskóban tárolom.
Legközelebb szerintem kipróbálom, hogy kb. 20-25 percig sütöm 220 fokon (ha már a pék ezt 400 fokos kemencében teszi) és lehet teszek bele egy evőkanál olajat. Bár nem tudom az kell-e bele egyáltalán. -
Digitalpimp
senior tag
válasz
#54715584 #2794 üzenetére
Pont akartam kérdezni, hogy a 30 perc nem sok e, de a képek alapján úgy látom, hogy nem. Jók lettek, ezekben az a pláne, hogy nem olyan klónosak, mint a bolti, egyediek.
Krizmo_2802: Úgy látom, te már igen mesterfokon nyomod, le a kalappal!
Én még csak egy pár kenyérsütésen vagyok túl, de tetszik a dolog és idővel szeretnék majd több mindent is sütni. A receptet köszi!
-
törölt tag
Üdv! Most találtam rá erre a topicra. Kenyérsütést én is gyakorlom, kovásszal sok a munka(etetni kell, alaptésztába való bekeverés után egy éjjelt pihen) de jellemzően már azzal készül a kenyér, mert nem puffaszt, savanykás ízvilágot kölcsönöz, sokáig eltartható. Bekevert kovászhoz+20/20 dkg fehér liszt/ rozs vagy tk. liszt, utóbbit lehet variálni. 2 tk só, 300 ml víz, 1ek olívaolaj elhagyható.Első 30p után lehet hajtogatni, fontos, hogy több óra kell neki mire sütőbe kerül.(élesztővel 2 óra kelesztés, 30p/1x hajtogatás.)Előmelegített sütő 215fok légkeverés 30p, öntöttvasedényben(Ikeásba pont belefér) fedővel. Utána kb 1 óra 175fok légkeverés fedő nélkül. Nem szoktam bevágni a kenyér tetejét, repedten szép. Hajtogatási technikát tőle vettem át [link] Régen az élesztőstésztából sem nyomkodtam ki a levegőt, kovásszal készültből tilos.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
FerNandor #2805 üzenetére
Köszi.
Persze megosztom a receptet.
A tésztához:
500 g liszt (BL80, egy részre lehet teljes kiőrlésű is)
3 dl víz
10 g vaj
2 tk só
20 g nádcukor (barnacukor)
10 g friss élesztőA főzővízhez:
Víz
Barnacukor, vagy méz
SóA langyos vízhez adjuk hozzá a barnacukrot, az élesztőt, majd a vajat, aztán pedig a lisztet, és végül a sót. Géppel vagy kézzel addig dagasztjuk/gyúrjuk, amíg szép fényes nem lesz a tészta, és már nem ragad. Rugalmas, kissé merev tésztát kell kapnunk, ha szükséges lehet még lisztet hozzátenni. Letakarjuk és hagyjuk megkelni kb. 40-50 perc alatt megkel.
Ha a duplájára kelt, átgyúratjuk aztán kiadagoljuk a tésztát. Én 115 grammos gombócokat szoktam kimérni, aztán ezeket a gombócokat kinyújtom úgy hogy fel lehessen tekerni, majd a 2 végét összetapasztjuk. A megformázott bageleket kb. fél órát kelesztjük lisztezett deszkán és konyharuha alatt.Amíg kelnek a bagelek egy lábosba tegyünk fel vizet forrni, ha felforr adjuk hozzá a cukrot/mézet, és a sót. Ezt lehet ízlés szerint adagolni, de inkább több legyen a cukor/méz, mint kevesebb.
A sütőt melegítsük elő 220 fokra, és készítsük elő a sütőpappírral kibélelt tepsit.
Ha lejárt a kb. 30 perc és felforrt a víz, akkor jöhet a bagelek fürösztése.
Azaz oldala, amelyik kelesztés közben lefelé volt, az legyen felül fürösztés közben.
Oldalanként 30-40 másodpercig főzzük a bageleket, majd tegyük a kibélelt tepsire, és azonnal szórjuk meg magokkal, ha letettük őket leragadnak és nem lehet már mozgatni.
Ha kivesszük őket a vízből ráncosak és csúnyák, ez normális, sütés közben majd kirúgják magukat.
Egyből mehetnek is a sütőbe. ~ 20 percig süssük őket 220 fokon, majd a végén pár percig süssük légkeveréssel, amíg meg nem pirul kicsit a tetejük.Megjegyzés:
A tésztába lehet chilit is keverni, ha valaki szereti. Szóráshoz használhatunk bármilyen magot, (napraforgó, szezámmag, lenmag...), de zabpehely is tökéletes.Remélem sikerült jól, érthetően leírnom és nem hagytam ki semmit.
-
törölt tag
válasz
krizmo_ #2804 üzenetére
Igen, próbálok én is egyre több mindent otthon csinálni.
A boltos fehér lisztes cuccoktól fáj a gyomrom, ezért átálltam évekkel ezelőtt a teljes kiőrlésűre meg a rozsos pékárura. Aztán kiderült, ha itthon sütök fehér lisztből semmi baja az emésztésemnek. Mivel melóba általában szendvicset viszek, így most már nem kell kompromisszumot kötnöm, amint sikerül kicsit jobban kitapasztalnom a zsemlesütést.
Az ebédeim nagy részét is itthon elkészítem már rendelés helyett.
Tettem már el itthon savanyúságot, csináltam ketchupot (vagyis paradicsompürét), pizzaszószt és hasonló dolgokat, főleg ha jön a család vagy barátok és ha van rá idő.
-
-
törölt tag
válasz
krizmo_ #2802 üzenetére
Wow, na ezek a nyálcsorgatós képek. Bár tudnék így és ilyen szépeket sütni.
Bár ha jobban belegondolok, akkor valószínűleg többet kellett volna próbálkoznom és szigorúan légkeverés nélkül.
Lehet itt az ideje elővenni megint a pizzatészta, vajas keksz és hasonló recepteket főleg így családi karácsony előtt. -
krizmo_
Topikgazda
válasz
#54715584 #2801 üzenetére
Kísérletezni kell, ahogy teszed is így tapasztalod ki mi a legjobb módszer, és összetétel.
A bagelt meg kell főzni sütés előtt barna cukros vízben, ez a különlegessége, mint a perecnek.
Én is főzöm sütés előtt.Ezt céges reggelire sütöttem, nagyon szeretik:
[kép]Gondoltam bedobok pár képet, amit így hirtelen találtam.
-
törölt tag
válasz
krizmo_ #2799 üzenetére
20-25 dkg liszthez használtam 1,5 dl vizet, annyit simán felvett, nem tudom pontosan mennyi lenne a megfelelő mennyiség.
Ízre jó volt, illetve kicsivel több sót kell majd használnom, állagra is jó volt, nem volt vizes. Legközelebb megpróbálom majd, hogy nem megyek 200 fok alá, akkor lehet jobban átsül a kéreghez közel is.
A tetejét nem kentem le semmivel, simán lisztesen tettem be a sütőbe és olajat sem használtam.Nem találtam a serpenyős megoldást bagelre (általában bingewatch-olom a főzős videókat), de itt egy, amiben főzik a tésztát sütés előtt. Nekem az volt meglepetés, nem is a serpenyő, főleg a serpenyős pizza után.
Új hozzászólás Aktív témák
- Motoros topic
- Google Pixel topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- E-roller topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen légkondit a lakásba?
- Milyen routert?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Amazon Echo Studio / Vadonat Új / Számlával / 12 hónap jótállással
- Lenovo LEGION Pro 5 / Pro 7, Lenovo Yoga Pro gépek (RTX 4060 / 4070 / 4080 / 4090)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470s - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest