- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
- eBay-es kütyük kis pénzért
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Kempingezés és sátrazás
- gerner1
-
LOGOUT
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
pohár
félisten
nem vett valaki jó áron mostanság calvadost főzni? lehet összedobok egy gombás-tejszínes-calvados szószban párolt karajszeletet, ha már a SPAR-ban akciós mától a hús
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
kmarci25 #3094 üzenetére
Akkor legalább sosem lesz unalmas.
Gondoltam hétvégén elnézünk ide: Arán bakery
Megkóstolunk néhány finomságot, szigorúan ötletszerzés céljából.Valamint veszünk különleges liszteket.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
devil-k #2941 üzenetére
"Javaslom, hogy készíts el egy kovászos kenyeret és dobni fogod az élesztőt.
De komolyan"
Elkezdtük itthon sütni a kovászos kenyeret, és hát először is, nagyon nagy élmény, tényleg egy csoda... És hát, elképzelhető, hogy maradunk ennél a verziónál.
Páromnak annyira ízlik, hogy azt mondta, ha pár év múlva megkérdezik miért hízott el, majd azt feleli, azért mert elkezdtünk kovászos kenyeret sütni.
Nagyon finom kenyérkék sültek ki eddig, de azért még folyamatosan tanulok valami újat, és próbálkozom más technikákkal. -
mephi666
nagyúr
orvosokról inkább ne beszéljünk: asszonynak pajzsmirigy alulműködése van, amire gyógyszert szed... nem ment egyszerűen 4éve a teherbe esés sem: jöttek sorban a különböző kiegészítő gyógyszerek... minimális inzulin rezisztanciát is megállapítottak nála, ch-diétát írtak elő neki, stb... lényeg, hogy szedi egyszer a pajzsmirigy-gyógyszert, mellé pár gyógyszernek nem minősülő, gyógyhatású készítményt, ami szintén pajzsmirigyre hat... cukorra is kapott gyógyszert, amit már akkor furcsának tartottunk, mert mindig a határértéken belül volt a cukra... szépen összedolgozott pár orvos, aminek az lett a vége, hogy a terhesség utáni 85kg-ról alig 1 év alatt lement 67-re
most novemberre elég rosszul lett: rengeteget fájt a feje, indokolatlanul felment a vérnyomása néha, pulzusa is felugrált 130 környékére... feje időszakosan rettentően fájt... szedett fájdalomcsillapítókat, majd egyik napról a másikra tele lett piros foltokkal/dudorokkal... mintha valami allergiás reakció lett volna... endokrinológus azonnal leállította minden gyógyszerről (szó szerint 6-7 különböző gyógyszer volt már a reggeli adag), hogy csak a pajzsmirigyre valót szedje... körbejártunk bőrgyógyászt, immunológust, fülorrgégészt, ügyeletet, mindenkit (nagyrészt magánban, szép összegekért, hátha úgy okosabb lesz az orvos) és senki nem mondott semmi konkrétat, csak küldözgettek tovább
pár hét alatt szépen csökkentek a tünetek, 1 hónap alatt a foltok/dudorok is megszűntek... valószínű a sok felesleges gyógyszertől sokallt be a szervezete
pajzsmirigy is okozhat olyan szép dolgokat, hogy "alig eszik az ember, mozog és folyamatosan szedi fel a kilókat"
-
krizmo_
Topikgazda
A BMI mindegy... de ez egy másik történet... Ha valakin van izomtömeg már nem ér semmit...
Elengedem ezt a témát, mert egy szélmalomharc... Még mindig értelmetlen amit leírsz.
Sokat tudnék mesélni, de felesleges lenne, és nem is akarok személyes dolgokba átmenni...
A válaszaidból tisztán látszik, hogy kibúvókat keresel, mit miért ne tegyél meg...
Egyébként a "dokid" zseniális.Javaslom, térjünk vissza a topik eredeti témájához.
-
solena
tag
válasz
krizmo_ #3087 üzenetére
Kicsit zanzásítottam. Szóval, az egyik anyag, ami a szervezetemben a koleszterin létrehozásában segédkezik, túltermelődik, és ettől van a plafonon az összkoleszterin-szintem: a megengedett maximum 5,1, de nők esetében inkább 4,7 környéke, ha jól emlékszem. Nos, nekem ez az érték gyógyszer nélkül 8,5-9 környékén van; mostanra normálisan, változatosan étkezem, átlagos testmozgással (kerékpárral közlekedem, nem éppen nagyitempóban, nyáron tollaslabda, csakúgyra biciklizés, görkorcsolya, kutyákkal séta, futtató, stb.), most éppen 22,5 értékű BMI-vel (amikor kiderült a koleszterin-problémám bő tíz évvel ezelőtt, akkor 17 volt a BMI-m). Szóval, nálam ez összetettebb probléma, nem az omega-3 és hasonszőrűek fognak kihúzni a bajból. Helyette szedhetek sztatin-alapú gyógyszereket, amik gátolják a megfelelő reduktáz enzimet.
A doki szerint meg az étkezés nincs olyan nagy hatással a koleszterinszintre, mint azt beállítják. Igaz, nálam genetikai hajlam is közrejátszik.
-
krizmo_
Topikgazda
-
krizmo_
Topikgazda
"Tudok az omega-3-ról
Csak rajtam már az sem segít koleszterin szempontjából, mivel a szervezetem magának állítja elő a koleszterint, és nem nagyon hajlandó felfüggeszteni, csökkenteni ezt a tevékenységét"
Ez mi?Nem akartam már beleszólni a témába, de muszáj, mert egyszerűen olyanokat írsz, hogy eldobom a hajam...
A fenti dolgot ki mondta neked, orvos? (Hagyd ott akkor.)
A koleszterin 80%-át a szervezet állítja elő, a maradék 20%-ot viszed be táplálékkal.
A magas koleszterin lehet örökletes, és lehet azért magas mert helytelen életmódot folytatsz.Igazából mással is gond van amit leírtál, de nem akarok kötekedni...
-
solena
tag
inf3rno:
Nem tudom, nekem margarinnal (70% zsírtartalmú) sem ragad a tészta. Igaz, én margarinos kikenés után még belerázok egy fél marék lisztet, és csak utána mehet bele a tészta.
Kókuszzsírt talán egyszer kipróbálom, de amit havernál láttam, valahogy nem jött meg a kedvem hozzá.
Tudok az omega-3-rólCsak rajtam már az sem segít koleszterin szempontjából, mivel a szervezetem magának állítja elő a koleszterint, és nem nagyon hajlandó felfüggeszteni, csökkenteni ezt a tevékenységét
A receptet köszi, szerintem almával kipróbálom (ettem répatortát, nem győzött meg, hogy a répát érdemes süteményként értelmezni), mert eléggé jól néz ki gondolatban
Édesítőszeres piskóta: konkrétan cukron, mézen és fahéjon kívül más édesítőszert nem használok (vagy ordenáré mellékíze van, vagy beteg tőle a gyomrom), de hogy állsz a sütőporral? Kicsit segít megtartani a tésztát. Egyébként, az eritrit nem karamellizálódik, a cukor viszont igen, és alapvetően a cukor tartja meg a tészta formáját.mephi666:
ez a recept tipikusan olyan, hogy bazigyorsan megvantuti, lesz vele egy kísérletem
-
inf3rno
nagyúr
Van egy olyan örök problémám, hogy cukor és tejtermék mentesen kellene megoldanom a piskótát és a torta krémet. Eritritet és mandulatejet használok helyettük. A piskóta általában összezuhan és a krém sem az igazi. Van bármi, ami bevált nektek a témában, esetleg bármi tapasztalat, hogy miben mások ezek az összetevők, és hogyan kéne használnom őket?
Ahogy nézem kenyérsütésnél az omega-3 50-60%-a trans zsírrá alakul a lenmagban. [link] Egyedül a zsírmentes változata ajánlott sütésre. Gondolom amit már ledaráltak és kipréselték belőle az utolsó csepp olajat is.
-
mephi666
nagyúr
+3075: a tésztához 4 tojást 30 dkg vaníliás (por)cukorral simára keverünk, hozzáadunk lassan 30 dkg lisztet és ezzel is simára keverjük (én kristálycukorral készítettem és párszor átkevertem-állni hagytam, hogy tökéletesen feloldódjon a cukor) tepsibe először kiskanállal raktam halmokat, de nagyra nőttek a korongok, most már a sütikinyomóval szó szerint csak 1-1 pöttyöt rakok sütőpapírra
200 fokon légkeveréssel kb 8-10 perc kell neki
a krém: 2 tojást 15 dkg cukorral habosra keverünk... hozzáadunk lassan 1 dl tejet és 1 kanál lisztet, majd ezt lassan sűrűre főzzük... tetszés szerint kakaót adunk hozzá, és ha kihűlt, 15 dkg vajat keverünk bele... (lehet ezt variálni összevissza: nővérem pl gesztenyemasszát szokott bele tenni én meg múltkor cukor helyett juharsziruppal édesítettem, mert nem figyeltem hogy kevés itthon a cukor
)
a süti először kemény, kell neki zárt dobozban 1-2 nap hogy igazán puha legyen... szerintem babapiskótát is lehetne vele helyettesíteni tiramisuban, úgy biztos gyorsabban puhulna a kávétól meg a krémtől
nem próbáltam még
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
kmarci25 #3077 üzenetére
A lenmag kitűnő tojáshelyettesítő is.
Csináltam már belőle süteményt, tej és tojás nélkül.
Szerintem finom lett.Én a Jutavit halolaj kapszuláit szoktam szedni, és valóban csökkenti a koleszterint, a rosszat leviszi a jót pedig felviszi. Viszont legalább 1 évig kell szedni ahhoz, hogy észrevehető legyen.
Szerk.:
A kenyérbe én is szoktam tenni időnként, de vagy egészben, vagy pedig kicsit megtörve. Nem áztatom be előtte. -
freaghill
őstag
válasz
inf3rno #3075 üzenetére
Ha megy az angol akkor Joshua Weissman csinált videót tiramisuról.
-
kmarci25
veterán
válasz
inf3rno #3074 üzenetére
A lenmag nagyon jó cucc. Kenyérbe sütve is. Felhasználás előtt le kell forrázni, hagyni kihűlni. Csak marha nehéz vele dolgozni, mert ilyen nyálkás izé lesz rajta, és nagyon nehéz beledolgozni a tésztába, de ha sikerül, akkor nagyon jó tud lenni.
Most van otthon halolaj. Néha lenyomok egy evőkanállal, rettenetes az íze. De ha ennyire sz@r, akkor biztos használ. -
inf3rno
nagyúr
Sajt függő, a trappistába nekem egész jól ki szokott oldódni az oregánó, kakukkfű, ilyesmi. A répatortának egyáltalán nincs répa íze amúgy, érdemes legalább egyszer kipróbálni, ha még nem tetted.
Répatorta / olajos sütemény recept:
50 dkg liszt
25-50 dkg répa - attól függ mennyire szottyosra akarjuk
3 tojás
1.25 dL | 10 dkg olaj
1 csomag sütőpor1. lereszelem a répát
2. elkeverem a sütőport a liszttel
3. felverem a tojást az olajjal pár perc elég neki
4. összeforgatom a tojásos masszát először a répával, majd a liszttel
5. formába öntöm, majd sütöm 1-1.5 órát először 15 percig magas hőmérsékleten, hogy megemelkedjen, majd visszavéve közepes hőmérsékletreopcionális
lehet beletenni fűszereket, mint fahéj, vanília, kicsi bors, stb.
lehet beletenni magokat, aszalt gyümölcsöt, csoki pasztillát, reszelt csokit
lehet használni teljesőrlésű vagy graham lisztet, de kell bele egy 10-15 dkg fehér liszt legalább, hogy összefogja
a liszt egy részét ki lehet váltani mákkal, dióval, mandulával, kakaóval, de akár banán liszttel is, kinek mi a szimpatikus
ha nem elég édes, akkor lehet beletenni plusz 10 dkg cukrot, eritritet vagy egyéb édesítőszert
lehet beletenni sót is ízfokozónak, vagy akkor ha direkt sósra akarjuk
a répa kiváltható almával, egyéb kemény jellegű zöldséggel, gyümölccsel
a gyümölcs vagy zöldség levét esetleg le lehet önteni, ha szárazabbra akarjuk hagyni
az olaj helyett használhatunk olvasztott vajat is
az olajat akár teljesen el is lehet hagyni, de akkor kenyér szerű állaga lesz, sokkal keményebb lesz a kérge, és nem lesz laza, szóval az inkább kelt tésztáknál jóváltozatok
lehet akár sajtos, aszalt paradicsomos tócsit is csinálni, ha krumplival, sóval, sajttal, aszalt paradicsommal és olajbogyóval sütjük
de lehet almás mákos tortát is csinálni, ha almával, 15 dkg mákkal, 10 dkg eritrittel, reszelt citromhéjjal, fahéjjal, pici borssal sütjük és vaníliás krémet töltünk a rétegek közé
meg persze van a klasszikus répatorta, aminél érdemes 10 dkg diót, 10 dkg cukrot, vaníliát, esetleg egy pici csiliport hozzáadni -
inf3rno
nagyúr
A kókuszzsír közepes hosszú szénatomláncú zsírsavakból áll. Elvileg nagyobb részét a bélbaktériumok eszik, vagy legalábbis másképp dolgozza fel a szervezet, mint a normál telített zsírt. A fő baja inkább az, hogy az olcsóbbik fajtánál vegyszereket nyomnak bele a cuccba, hogy jobban kioldódjon a zsír, aztán lehetnek benne ilyen vegyszer maradványok. Egyébként sütésre jó, mert viszonylag egészséges és nem hőérzékeny. Nem használom én sem amúgy.
A koleszterinre próbáld ki az omega-3-at, hátha lejjebb viszi. Csodákra az sem képes persze. Lenmagban, lenolajban, csukamájolajban és dióban van omega-3, amik itthon elérhetőek. A halolaj kapszulákkal az lehet a gond, hogy sokat állnak, és beavasodhatnak. Egyébként az olajok, amikben van mind nagyon hőérzékenyek, könnyen avasodnak és keserűek mint az atom. Nem mindenki bírja. Én simán leküldtem a lenolajat annak idején. Most igyekszem visszafogni a zsírt a hasnyálmirigyem miatt, meg a koleszterin nálam is egy kicsit magas.
-
solena
tag
válasz
inf3rno #3070 üzenetére
Csak akkor képes a papírba ragadni, ha a tészta nagyon körbefolyja. Meg, hagyni kell egy kicsit hűlni, akkor elválik tőle.
A répatorta-recepted érdekel
(bár répa helyett valami mást tennék bele, mert egyébként kiver az ízétől a víz, nem jön be
)
Pizzának a tetejére már nem teszek fűszert, csak a szószba. Nekem valahogy nem érződik a fűszer a tetején, mintha kiszáradna sütés közben.
Meh, lehet pizzát is kéne csinálni a hétvégén
mephi666: +1 a pennys papírra
-
mephi666
nagyúr
válasz
inf3rno #3070 üzenetére
hát nem tudom, de nekem a penny-s olcsó sütőpapírhoz eddig semmi nem ragadt hozzá
ui: nővéremtől kaptam "kisdobos" receptet, amit otthon csak "csóró macaron"-nak hívok... az nagyrészt tojás, liszt és cukor... nővérem is mondta, hogy nagyon könnyen le tud tapadni: sütőpapírra nekem nem sikerült még leragasztani 1 szemet sem
ezt a képet találtam, ami az első próbám volt: itt kanállal méreteztem a tallérokat és nagyra nőttek... azóta finomítottam a módszeren: vettem fém sütikinyomót akciósan és azzal 1-1 kis pöttyöt nyomva már szépen lehet méretezni
-
inf3rno
nagyúr
Még nem próbáltam sütőpapírral, de az az érzésem, hogy akkor meg ahhoz ragadna hozzá. Egyébként sütőpapírból is a jobb fajta szilikonnal kezelt, hogy ne tapadjon hozzá semmi. Maga a szilikon forma nem rossz, főleg ha kevés a helyed. Nem kell kizsírozni, mert egyáltalán nem tapad hozzá a tészta, és össze is tudod hajtani ellenben a fém formákkal. Viszont kifejezetten kenyérhez valót még nem sikerült szereznem. Van valami kelesztő jellegű kis formám, amiben hagyom, hogy megkeljen, aztán van hogy dagasztás nélkül megsütöm ugyanabban a formában, ha nagyon nincs időm.
Én piskótát lefedve szoktam sütni ilyen közepes, alacsony hőfokon. Igy még sosem volt gond vele. Szoktam répatortát is régebben ugyanígy, meg igazából a répatorta recept használható bármi másra is, pl van, hogy répa és liszt helyett almát, mákot és lisztet használok. Jók ezek az olajos receptek, majd előkeresem, hogy pontosan miből mennyit szoktam, hátha valakit érdekel. :-)
Pizzánál régebben főtt krumplit szoktam hozzá keverni, attól omlósabb lesz. Ha olajat vagy zsiradékot teszel hozzá, attól meg ropogósabb. A fűszer is akkor érződik igazán, ha van benne egy kis zsiradék pl nálam néha sajt. A tetejére ha teszek sajtot, akkor arra is szoktam fűszert szórni, azon jobban érezni. A pizzát nehéz elrontani, talán egyedül annak van veszélye, ha túl vizes a szósz és a feltét, és emiatt elázik a tészta.
-
solena
tag
válasz
krizmo_ #3068 üzenetére
Japp.
Volt olyan időszakom 20 éves korom környékén, hogy igencsak tápanyaghiányosan étkeztem huzamosabb ideig (amikor el kell dönteni, hogy eszel vagy kifizeted a számláidat típusú időszak), akkor valami megborulhatott, és ettől lényegében saját magam termelem a koleszterint túlzó mértékben. -
solena
tag
válasz
krizmo_ #3065 üzenetére
A koleszterinest úgy értsd, hogy ha nem szedem a gyógyszert, legalább másfélszeresen meghaladja a koleszterinszintem a megengedett határértéket
Pedig nem vagyok egy nagy zsírfogyasztó, és még tonnadonna sem
kmarci25: köszi a tippet
A Cserpes nem tudom, mennyibe kerül, de szétnézek.
-
kmarci25
veterán
Apropó vaj. Ha valahol tudtok venni jó tejszínt (mondjuk Cserpes, vagy ilyesmi), akkor abból egy robotgéppel kb. 5-7 perc alatt vajat lehet köpülni. Kipróbáltam többször is, egyedül a végén kell figyelni, mikor már csapódik ki az író és a vaj, mert akkor tudja a konyhát beteríteni, ha nem állítom le időben.
Árban nem tudom, hogy jobb-e mint a bolti, de a tudta, hogy ezt is magad készítetted, és nem állt a gyárban, depóban, boltban hetekig-hónapokig megfizethetetlen. Minden másra, meg ugye ott a mastercard.
-
solena
tag
válasz
mephi666 #3063 üzenetére
Nem-nem, két külön dolog
jellemzően sós-vizes ételeket még hajlamos vagyok margarinnal csinálni, a vajnak van egy tejes íze, ami édesítheti a tésztát (főleg hő hatására).
Margarin: növényi alapú zsiradék.
Vaj: állati eredetű tejszármazék.De értem, mire gondolsz, sokan keverik
(szerintem vmi szocialista érából visszamaradt izé)
-
kmarci25
veterán
válasz
mephi666 #3056 üzenetére
Hű, én ezt nem merném betenni a sütőbe.
Aztán lehet, hogy teljesen rendben van. Mi most karácsonyra kívántunk (és kaptunk is
) Tefal Ingenio készletet. Ezeket mind be lehet tenni sütőbe, mert levehető a nyele (illetve egy nyél van mindegyikhez). Ez is szempont volt, mert régóta kerestünk olyan serpenyőt, amit sütőbe is tudunk tenni.
-
mephi666
nagyúr
válasz
kmarci25 #3055 üzenetére
én a konyharuhákhoz már hozzászoktam, csak figyelni kell, hogy amelyikbe gyakran törlöm főzés-sütés közben a kezem és nedves, azzal hosszú ideig nem szabad fogdosni a 200fok feletti tepsit
én most a penny-s bh 28 centis lábast néztem ki: ennek is szilikonborítású a fogója és 250fokig (elvileg) hőálló, sütőbe rakható, de most elbizonytalanítottál
ebből a márkából van már grillserpenyőnk és tökéletesen elégedettek vagyunk vele... a szilikont a jó szigetelő tulajdonságáról ismertem, ezért furcsa nekem is sütőedénynek használni
-
kmarci25
veterán
válasz
mephi666 #3054 üzenetére
Én a szilikont nem értem... Gyártanak belőle hőálló kesztyűt/edényfogót meg sütőformát is. Most akkor hőálló vagy hővezető?
Egyébként 250 fokon olyan szépen ráolvadt az edényre, mint annak a rendje.Azóta szereztem egy komolyabb hőálló bőrkesztyűt, mondjuk az öntöttvas lábost 250 fok körül ebben sem tartogatom percekig.
-
mephi666
nagyúr
válasz
kmarci25 #3052 üzenetére
sütőpapír: mióta elektronyos a sütő, olajat kb havonta használunk el 1 litert, mert majdnem mindent sütőben sütünk... (még a rántott cuccokat meg a bundás kenyeret is, enyhén lekenve olajjal) sütőpapírból viszont lennie kell mindig otthon
...asszony húga/kolléganője kérdezte, hogy sütünk sütőben bundás kenyeret meg még pár dolgot... mindketten leégették... nem raktak alá sütőpapírt
...nem is gondoltam, hogy mondani kéne, annyira alapvetőnek tűnt nekem (ha nem kenem ki az edényt, akkor papíron sütök)
#3053: most gondolj arra, hogy egyesek meg a bőr alá teszik a szilikont... blöeeee...
(kaptunk egyébként mi is szilikonformákat: egyszer nem használtuk még egyiket sem)
-
solena
tag
válasz
inf3rno #3051 üzenetére
Én ki szoktam kenni zsiradékkal (ez lehet rendes zsír, vagy ha éppen nincs otthon, akkor margarin) az oldalát, és megpörgetek benne egy fél marék lisztet, hogy nem érintkezzen közvetlenül a kenyértésztával. Bár mi nem vagyunk zsírmentes diétán, így nem tudom, mi lenne a jó neked
Izé, sütőpapírral bélelve próbáltad már?
A szilikont meg nem próbáltam soha, tudom, hogy olyan műanyag, ami érintkezhet kajával, de nekem már
tapintásra is meh, így kimarad az életemből.A legtöbb esetben, bármit sütök (tésztát, húst, stb.), az elejét egy picit megküldöm hővel, aztán meg lejjebb veszem. Ez alól kivétel a piskóta, azt egyenletesen 160 fokon sütöm (villanytűzhelyem van), és mielőtt pont kész lenne (látszik rajta, hogy még kábé két perc kéne neki), elzárom, és békén hagyom a sütőben kihűlni
Nem is esett még össze
Pizzába én teszek minimális mennyiségű margarint vagy olivaolajat (utóbbit, ha éppen van otthon), és tolok bele érzésre bazsalikomot és oregánót. Szeretek fűszerezni
-
kmarci25
veterán
válasz
inf3rno #3051 üzenetére
A tésztát sütőpapírral együtt tedd a jénaiba, úgy nem ragad le.
A teljes kiőrlésű kenyerek ilyenek: tömörek, savanykásak, és kevésbé emelkednek, ez egy ilyen műfaj. Viszont jobb az emésztésnek. A fehér kenyér meg gyönyörűen emelkedik, szép a bélzete, viszont az emésztésnek kevésbé jó. Én általában 10-20% teljes kiőrlésű lisztet használok, mellette szoktam egy kevés (5-10%) őrölt árpamalátát is tenni.
A kenyérsütőgépet sokan használják csak dagasztásra és/vagy kelesztésre, aztán sütőben sütik.
Igen, az első negyedóra-20 percben kell a magas hőfok és a gőz a sütésnél. A magas hőfok miatt kitágul a tésztába rekedt levegő, így megemelkedik. A gőz pedig azért kell, hogy ne keményedjen meg túl korán a héj, és tudjon növekedni. Ha nincs elég gőz, akkor szokott alul-oldalt kirepedni, vagy közvetlenül a héj alatt lesznek nagy lukak. -
inf3rno
nagyúr
Én is próbáltam már jénaiban, nem lett rossz a benne készült kenyér, de az a bajom vele, hogy mindig odaragad, és kínszenvedés leszedni. Kikenni meg nem akarom az oldalát, zsírmentes diétán vagyok. A szilikon forma volt a következő, azzal meg az volt a bajom, hogy nem lehet lefedni, és nagyon kiszárad, de legalább nem ragadt le. Sütőben sütésnél azt vettem észre, hogy legalább az első negyed órában érdemes max hőfokon sütni, mert akkor fog felfújódni. Utána talán jobb visszavenni a hőt, hogy szépen átsüljön, ne égjen meg nagyon. Mióta a gép van nem fejlesztettem tovább a technikát.
Szoktam pizzát is ugyanilyen liszt+víz+só+élesztő jellegű tésztával. A vékonyat szeretem:
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Šolaire #3049 üzenetére
Sziasztok!
Én géppel kísérletezek Karácsony óta. Van egy recept, ami háromszor keleszt, és inkább kalács jellegű lesz tőle a kenyér, olyasmi, mint a bolti teljesőrlésű. A recept is ahhoz a liszthez való elvileg, de vajat, meg minden hülyeséget beletesznek. Én visszafogtam az összetevők számát, és teljesen minimalista stílusban tolom, 270g fehér liszt, 270g teljesőrlésű, 350-400g víz, só, élesztő. Ennyi az egész. Azt vettem észre, hogyha kevés a víz (300g), akkor morzsolódós lesz, ha sok a víz (450g), akkor meg megrogyik a közepe. Próbálkozom csak teljesőrlésű liszttel is, de azok olyan 2/3 vagy fele akkorák lesznek csak, nem nőnek meg rendesen, és túl tömörek. Csak fehérrel is próbáltam már, az is jó lett. Most próbálom eltalálni a megfelelő lisztkeveréket, aminél a lehető legtöbb teljesőrlésű van benne, de még rendesen megnő. Ti milyen receptet használtok? -
Šolaire
veterán
Megy a kenyerezés. Elkapott a téma engem is.
[link]
-
solena
tag
válasz
kmarci25 #3045 üzenetére
Jó, oké, a szőlőlevélen sütött kemencés kenyérnél kevés autentikusabb van, az tuti
Ki miben süt, ezzel úgy vagyok, hogy mindenkinek más jön be. Nekem bőven jó a jénai, mivel nem vagyunk állandó kenyérfogyasztók, így nekem nem éri meg dedikáltan kenyérsütésre beruházni (bár lehet, hogy most hétvégén sütök, megjött a kedvem hozzá, de szombatig még sok víz lefolyik a Tiszán
).
-
kmarci25
veterán
Persze, sütöttem én is sokáig jénaiban, meg kerámiatálban is (Légli). Jók ezek is, és én is azt gondoltam, hogy felesleges az öntöttvas. De csak nem bírtam ki, és vettem egyet, azóta már én is látom. Nem óriási a különbség, de érezhető, látható. Nyilván az igazi egy Rofco lenne, de annak kéne egy külön szoba.
-
solena
tag
válasz
krizmo_ #3043 üzenetére
Persze
Lazábbra hagytam a tésztáját, tehát picit több vízzel készült (élmény volt levakarni az ujjaimról
). Finom, laza szerkezetű, puha kenyér lett belőle, normális héjjal. A sütési idő első tíz percét nagy hőfokon (230-250, ennyit bír a sütőm), utána lejjebb vettem 190-re, és addig sütöttem, amíg jó színe nem lett. És mivel a jénaiba belelátok, ezért még emelgetnem sem kellett a fedelét, saját gőzében elkészült.
-
solena
tag
válasz
kmarci25 #3039 üzenetére
Ja, így már érthető, hogy kifejezetten a forma
(de azért nem lepődnék meg, ha jénaiban is lenne szögletes forma) Esetleg ez? link
De van ilyen is, jénaiból, csak ennek nincs fedele (de nem lepődnék meg, ha egyébként lehetne hozzá kapni): linkDe egy jó jénainak szintén jók a hőleadási képességei, bár szerintem a legjobb a cserép- vagy másnéven pataki-tál
-
kmarci25
veterán
Félreértesz. Jénaiban nem tudsz klasszikus szendvicskenyeret sütni, mert nem olyan az alakja. A linkelt fedelesnek pont az a lényege, hogy teljesen négyszögletes kenyér sül benne. Elismerem, jénaiban is lehet jót sütni, bár a hőleadása miatt az öntöttvas jobb.
-
solena
tag
Nem kötözködni akarok, de szerintem ha fedeles kenyérsütés, akkor jénai
Azt még a tacskóban is kapni, szerintem azért nem kapni ezeket a flancos fémsütőket
A kacsasütő jénait nevezik kenyérsütőnek is -
kmarci25
veterán
válasz
Mr.Csizmás #3034 üzenetére
Eddig én is eljutottam, de abban bíztam, hogy valakinek van tuti forrása, ahonnan be tudnám szerezni.
-
krizmo_
Topikgazda
Egy kis zöldséget én is szoktam beletenni. Anno még párom mondta, hogy tegyek bele, mert náluk szokták így készíteni és ő szereti, azóta én is teszek bele egy kicsit mutatóba. Mert legelőször mikor csináltam kissé édes a répától (valószínűleg többet tettem bele, mint kellene). Ti milyen zöldségeket szoktatok belerakni?
-
kmarci25
veterán
válasz
krizmo_ #3028 üzenetére
Köszi!
Maradt még, tegnap ahogy megsült, mentünk is színházba, aztán 10 körül értünk haza, épp csak a sarkát kóstoltuk meg. Szerencsére a magas teljes kiőrlésű búzát tartalmazó kenyereknek jót is tesz, ha áll egy napot. A linkeket pont azért tettem bele, mert nekem óriási segítség volt, hogy nem csak olvasom, hogy hogy kell/érdemes csinálni, hanem mutatja egy profi. (Az a dagasztás szerintem zseniális. Nagyon kevés erőfeszítéssel, gyönyörűen ki lehet dolgozni a tésztát.)
-
Essejó
veterán
válasz
krizmo_ #3023 üzenetére
Nálunk is kocsonya szezon van, átlag két hetente készül. Viszont én bezöldségelem a fözölevet, ráadásul a csajok csirkecombból kérik. Ezért ha megföl akkor 1 liter lében feloldok 5 zacskó zselatint. Kiszedem a hust és a zöldséget, vissza öntöm a zselatinos levet. A tálba már zöldség nem kerül. Paprika helyett nálunk ecetes reszelt tormával esszük + kenyér.
-
mephi666
nagyúr
válasz
krizmo_ #3023 üzenetére
jaja, millióképp lehet készíteni, az a szép benne
paprikás fület még kiskoromban ettem sokszor, de rég láttam már hentesnél... a lidl-s csomagban jól össze voltak válogatva/vágva a cuccok: 2db köröm felvágva, bőrös csülök bevagdalva és egy jókora bőr (saccra kb 15x40-50 centi lehetett) ...3 hete is főztem, akkor néhány tányérba raktunk erőspaprikát is
...már csak kenyeret kell megtanulni sütni mellé...
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
mephi666 #3021 üzenetére
Imádom a kocsonyàt, már hetek óta akarok csinálni, csak nem jutok el henteshez. Páromnak kell bele fül is. Körmöt, csülköt, combhúst tervezek még bele rakni. A hagyma, só, bors, fokhagyma mellett babérlevelet is szoktam beletenni. Felénk nem tesznek bele tojást. A tetejét pedig füstölt vagy sima pirospaprikával szórom meg.
És természetesen ehhez a legjobb a ropogós héjú frissen sült kenyér.
-
mephi666
nagyúr
hogy ne csak kovász meg kenyér legyen, ide rakom a szombati művem
...elég megosztó kaja a kocsonya, mi is leginkább a húsos részét szeretjük: 2kg-s kocsonyacsomag a lidl-ből, megtolva pluszba bőrös lapockával... fűszerezésnek kis marék egész bors és kb 1 egész fokhagyma, gerezdjeire szedve, valamint só... kb 5 órán át főtt (a kép még kocsonyásodás előtt készült... jó masszív lett... kb 2-3 liter víz mehetett volna még simán a levébe, de ehhez legközelebbre nagyobb kotla kell)
-
kmarci25
veterán
válasz
krizmo_ #3017 üzenetére
Amazonról rendeltem, pontosan ez az. Elég jó cucc, nagyon szeretem.
Szakajtót illetően: a náddal nagyon szép minta lesz a kenyéren, ha ügyes vagy, a fapépessel nem. Ellenben a fapépes szögletes formájú, így tömzsibb lesz a vekni, ami kisül, és kevésbé ragad bele. Én mostanában mindig teszek bele ruhát, így a minta nem lényeges, de a forma miatt inkább a fapépest használom. Azt sajnos itthon nehezebb beszerezni. -
krizmo_
Topikgazda
válasz
kmarci25 #3016 üzenetére
Nekem meg inkább kenyérhez nagyon jó, csak tényleg 50 percet elő kell melegíteni a sütőt hozzá. De szeretek mást is kipróbálni. Megkérdezhetem honnan szerezted a vaslábosod?
Amúgy, a fapép szakajtó jobb, mint a nádból készült? Fentebb linkelted, hogy olyat is használsz.
-
Auratech
őstag
Megosztom veletek a szent grál receptjét. Mekis szósz deluxe,
- Négy egység (tömegarány) rendes, (nem light) majonéz.
- Három egység ketchup
- Két egység mustár
- két egység finomra kockázott lilahagyma (3x3mm)
- egy egység finomra kockázott csemege ubi
- egy egység porcukor!
- fehér bors (fél literhez kb. csapott, pici kávéskanálnyi)Literszám fogy...
-
kmarci25
veterán
válasz
Šolaire #3008 üzenetére
Hogyne. Nádszakajtót, de van két Angliából rendelt is , ilyesmi: link
Holnap formakenyeret készítek, szendvicsnek valót. Vettem kamutlisztet, azt fogom kipróbálni.Én egyébként mostanában vaslábosban sütök, az jött be legjobban. Próbáltam kövön, de sose tudtam eléggé felmelegíteni, a kerámia sem jött be igazán. Aztán kaptam egy 12 kilós, fedeles öntöttvas lábost és azt nagyon szeretem.
Majd mutatók képeket, még receptet is.
Addig is, itt egy kis táblázat számoláshoz.
link -
Šolaire
veterán
Kenyér kelesztéshez használtok szakajtót? Ha igen milyet?
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Generációs lemaradásban a Huawei chipek, de a cég kitalált valamit
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Asustor NAS
- One mobilszolgáltatások
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Google Pixel topik
- CASIO órák kedvelők topicja!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Radon Cragger 29" L Trail Hardtail MTB
- Immax - EV utazó töltőállomás elektromos autókhoz AC Type 2 32A/380V 22kW + dugó 230V 5m Wi-Fi Tuya
- BOSCH Tronic Heat 3500 ERP elektromos kazán 230V, 6 kW
- Új Catler TC 9010 prémium konyhai robotgép 1400 W - 2 év bolti gari!
- BMW E39 - 540i V8 Touring - Komplett Motor Felújítás, Friss Műszaki, Hibamentes
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
- BLUESUMMERS NVMe SSD adapter
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Legion 5 15ACH6 Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest