Hirdetés
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Öregszem
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Szólánc.
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Android másképp: Lineage OS és társai
-
LOGOUT.hu
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
TechN7ne
nagyúr
válasz ubyegon2 #54144 üzenetére
Leszedtem a matricát és a forrással stimmel és van rajta valóban dram is.
Eredeti
SajátAnnyit vettem észre ,hogy a rajtalévő matrica nem fémes borítású ami segítene a hűtésen ,így csupaszon építettem be és raktam rá az alaplapi thermalpados m.2 bordát.
Őt a cpu alá építettem ,másikról pedig nem vettem le a matricát mert legalul van a vga alatt sokkal hűvösebb helyen. -
nagyúr
válasz TechN7ne #54201 üzenetére
Tényleg super ez az OEM Hynix...épp délelőtt olvastam, hogy rendkívül jól megoldották a power consuption-t a Hynix-nál, írtad is, hogy láthatóan kevesebbet fogyaszt a WD-nél. Nyilván ez lényeges a melegedésnél is.
Eszerint jó volt az óvatos tipp és van benne DRAM, a féltestvér review-ben írják is pontosan:
1GB SK hynix LPDDR4-4266MHz DRAM chip (H54G36AYRB)
Solidigm P44 Pro 1TB SSD Review
Érdekes az imént berakott másolás screenshot a WD-hez viszonyítva, egyszóval nagyon jól belenyultál ebbe az OEM P41-be!
Érdekes a post-cache write speed is a P41-nél ebben a review-ben, a Sustained Write Performance bekezdésben látható meg ebben a másik review-ben is a Sustained Write Performance and Cache Recovery résznél. Lényegében a cache elfogytával viszonylag hamar egész jó sebességet tud tartani stabilan.
Eddig nem tudtam, hogy a Solidigm P44 Pro és a SK hynix Platinum P41 ennyire féltestvérek lennének... Mindig van valami új infó...
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz TechN7ne #54203 üzenetére
Kicsit megkavarodott a helyzet az Intel SSD üzletágának eladásával, anno hasonló volt a Toshiba/Kioxia esete is meg a WD Sandisk is, de nem ennyire.
Nagyon jól tippeltél mindent ,elég jó érzéked van a témához!
Köszi, de szerintem csak azért éreztem rá, mert a SK Hynix régóta egyik kedvencem(Samsung mellett persze), anno RAM-ot vettem ilyet a notebookokba. Ha épp szabadnapos vagyok, nézegetem a revieweket és sokat megnézve egy adott SSD-ről, egész hasznos infók állnak össze az ember fejében. (nyilván néha téves következtetésekhez is vezetnek, de összességében azért hasznosak)
-
Hallottatok már erről a márkáról? [link] Én most először...
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
ledgeri
nagyúr
válasz Doky586 #54207 üzenetére
Vannak friss-típusos peta-teraByte írogatós endurance-tesztek, vagy csak a régi-régi van, amit mindenki akkor körbelinkelt, és elrakott kispolcra?
// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
pidzse4
aktív tag
Sziasztok van egy asus b760i gaming wifi alaplapom és van benne 2 db 2Tb os 990 pro. A biosba bemegyek beállitom hogy raid 0 szeretném erre kiirja mikor beikszelem hogy nem támogatott. Létezik ilyen? Ezek szerint csak sata kábelen csatlakoztatott ssd tud össze rakni raid 0 ba? Köszönöm a segitséget előre is. Vagy lehet valamit csinálni a biosban hogy engedélyezze?
-
pidzse4
aktív tag
válasz Doky586 #54211 üzenetére
Ezt hogy érted? Windowsban is össze tudom öket raid 0 ba rakni? Ha igen hogy köszi. Én azt hittem hogy csak biosban lehet.
ricsip Én nem tárolok semmilyen adatot csak játszom meg torrentezem. Filmeket töltök le de nem tárolom. Játszom is igen sok játékot szoktam felinstalálni ezért kell a hely. De minden felhőben van mentve igy ha tönkre is megy az egyik nem baj. Filmeket a külső 10TB os hdd tárolok .
[ Szerkesztve ]
-
ricsip
addikt
válasz pidzse4 #54213 üzenetére
Én nem tárolok semmilyen adatot csak játszom meg torrentezem.
Ami a lemezeken "ott van", az valójában "tárolva" lett rajta.
De egyébként értem mit mondasz. Ezekszerint semmiért nem kár ha az egész megy a levesbe.Ami a bios-t illeti, ott valóban RAID-et tudsz létrehozni. Windows-ban meg Storage Spaces tárolókat. Hasonló lesz a végeredmény, de teljesen más logika működteti a színfalak mögött.
[ Szerkesztve ]
-
-
ricsip
addikt
válasz pidzse4 #54215 üzenetére
https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/LGA1700/ROG_STRIX_B760-I_GAMING_WIFI/E21225_ROG_STRIX_B760-I_GAMING_WIFI_UM_WEB_1219.pdf?model=ROG%20STRIX%20B760-I%20GAMING%20WIFI
The motherboard comes with the Intel® Rapid Storage Technology that supports SATA RAID
0/1/5/10 configurations.
Az alaplap kézikönyve nagyon kínosan ügyel rá h. az NVME SSD taglalásakor nehogy a RAID kifejezés odakeveredjen. Szóval simán kinézem, h. ezen a konkrét alaplapon ez nem fog neked működni. Csak a SATA csatlakozóra dugott SATA SSD-kkel.
Az jó kérdés h. más alaplapok ebben a szériában vajon tudják-e ezt a fícsört.
-
-
ledgeri
nagyúr
válasz pidzse4 #54217 üzenetére
Azért az ilyesmi infók nem csak kicsomagolás után érhetőek el. Szinte mindegyik procinak, chipsetnek alapból vannak limitációi (nem is tudom, hogy pl van-e raid támogatva CPU-ra és chipsetre kötött nvme SSD-k közt), és mindegyik alaplap szétmarketingeli magát azon, hogy mit tud, vagy legalább a kézikönyve elérhető, ha nincs spac-oldala külön...
A következőnél legalább tudhatod mit keress!
// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
pidzse4
aktív tag
-
ledgeri
nagyúr
válasz pidzse4 #54219 üzenetére
Azért ajánlanám az alaplapos topikot is, hátha ajánlanak valami számodra megfelelőbbet!
-
Lokii
aktív tag
Jbod mondjuk kockázatossbb nem? Átnyúló kötetet nem ismerem
Need for speed world:0DARIUS0 , Battle.net: Dunna#2926 steam barát kód 112529047
-
válasz ricsip #54228 üzenetére
Hát...egy NVMe RAIDnek sztem sincs sok értelme, ez már 1 drive esetén is bőven elég gyors. Hiba esetén pedig bonyolódik a dolog, bár pont ez ellen találták ki, de volt már hogy pont ez akadályozta az adatmentést. Én is csak single driveként alkalmazom, és gyakori adatmentés több helyre, a fontosakról, az a biztosabb.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
ricsip
addikt
válasz ledgeri #54218 üzenetére
A kérdező védelmében: azért szerintem ez sokaknak feladná a leckét ha nem erre fókuszálnának (most hogy ez került fókuszba, könnyű már okosnak lenni).
Kifejezetten utálom ezt az undorító gyártói hozzáállást, mikor se azt nem mondják ki egyértelműen h. támogatott, se azt nem mondják ki h. nemtámogatott. Egyszerűen kussolnak valamiről. Az ember meg ottmarad kétségben h. megvehetem így ezt a szart, v. sem? Millió olyan fícsört fel lehet hozni a fentebbi logika cáfolására, ahol az alaplap doksijában 1 szó nem esik a fícsörről, tehát a logika szerint az egy nemműködő-nemszapportált-nemlétező dolog. Közben meg működik.
Ok, nem lehet megoldani h. legyen raid az nvme #1 és nvme #2 csatlakozókon, mert a #1 a CPU-hoz van bedrótozva, a #2 meg az alaplapi chipset-hez. Tiszta sor, talán még el is hiszem. De akkor b+ írják oda akár az NVME csatlakozók részletezésénél, akár a RAID fejezetnél, h. "RAID is not supported on any of the NVME slots". És akkor nem kell Columbo-t játszani, tiszta sor.
Ebből kiindulva akor csakis 3 darab M.2-s alaplapon lehet elviekben RAID-re számítani, ahol le is írják kerek-perec h. a #2 és #3 alkothat csak 1 tömböt, a #1 nem?
Ehelyett az a szöveg van a RAID fejezetnél, h. RAID 0/1/10 supported on SATA.
Jöhetne a kérdés, h. oké hogy "sata", de az csak a sata-sata-t fedi le? Ha az M.2 csatlakozó olyan key-es lenne, h. sata és pcie-t is fogadna, akkor ezzel egyértelmű lenne h. a RAID az csak a sata-sata portokra érvényes, a M.2 sata portokra nem?
Szóval lehet hülyének nézni valakit mert h. miért nem gondolt erre, de egyre inkább megyünk abba az irányba h. a szar / hiányos / direktsunnyogóan nemrészletes gyártói dokumentációkat tenném felelőssé az ilyen félreértések és benézések szaporodásáért, és nem a usert.
"A macskát ne tedd be a mikróba!", ezt bele lehet írni a kurva guide-ba, akkor a fenti példában szereplő dolgokat miért nem?
-
-
Dolphine
addikt
Sziasztok!
Van egy Samsung 990Pro MVME a gépben. A hőmérséklete 44-47 fok között változik. Jó ez így, vagy kell rá hűtőborda? Mennyit nyernék a hűtőbordával, mármint fokban?
Nem egyenlőre, hanem egyelőre! Nem ez miatt, hanem emiatt, vagy ez által!
-
pidzse4
aktív tag
válasz ricsip #54230 üzenetére
Köszönöm, igazad van teljesen. Mindegy már nem számit mert eladtam az alaplapot. Az új alaplapom meg ez lesz GIGABYTE Z790 Aorus Elite X ami elvileg tudja a raid0 m.2 vel is. Igaz, hogy nem tudja a PCIe 5,0 öt csak a PCIe 4 et de ha raid 0 ba rakom a 2 db 2 tb os 990 prot akkor hozza a PCIe 5,0 sebességet elvileg. Ez a lap csak 135.000 Azok a lapok amik tudják a PCIe 5,0 és a ddr5 8000 vagy a fölötti sebességet azok 200.000 ft környékén mozognak az meg iszonyú sok annyit nem adok érte. Irreálisan drágák lettek a lapok amik már a 8000 mhz ramokatis kezelik . 7600 ig még mindegyik kezeli kb de a fölött már horror áron vannak a lapok. Majd ha megjött beüzemeltem dobok pár atto sebességtesztet hogy lássátok mit tud.
Teljesen jó a 47 fok is még a 60 fok is. Vehetsz rá ha akarsz, de felesleges. Nem árt ha veszel rá de anélkül is teljesen jól elfutnak nekem is pont olyan van 3 db is 2 db 2 TB és 1 db 1 Tb os. Most akarom raid 0 ba kötni csak szivatnak a gyártók és nehéz olyan lapot találni ami tudja . Csak a sata ssdt lehet raid0 ba kötni az meg kinek kell ma már mindenki m.2 használ .
[ Szerkesztve ]
-
ledgeri
nagyúr
válasz ricsip #54230 üzenetére
Ha nekem kell egy funkció, akkor utána nézek, ha nem látok igen-t nem gondolok nem említett nem-et, sem nem elmített igen-t, mert az igen a vállalás! Máspiaci példa, hogy azért nem mindegy, hogy egy adag tejföl, vagy egy adag tengeri só, amin rajta van hogy laktózmentes >> nem működő funkciókat végtelenségig lehetne sorolni mindenen, feleslegesen, de egy alaplap biztos "kevesebb mindent tud, mint amit nem", így elég csak azt leírni amit tud!
Millió olyan fícsört fel lehet hozni a fentebbi logika cáfolására, ahol az alaplap doksijában 1 szó nem esik a fícsörről, tehát a logika szerint az egy nemműködő-nemszapportált-nemlétező dolog. Közben meg működik.
Kérnék egyről (alaplap) egyet (feature), használatija PDF-jének linkjével!Jöhetne a kérdés, h. oké hogy "sata", de az csak a sata-sata-t fedi le? Ha az M.2 csatlakozó olyan key-es lenne, h. sata és pcie-t is fogadna, akkor ezzel egyértelmű lenne h. a RAID az csak a sata-sata portokra érvényes, a M.2 sata portokra nem?
Csak az a lenne ami az egész kontextust módosítja, ami pl az általad linkelt használatival kapcsolatba pont értelmezhetetlen... Biztos van olyan lap ami NVME-is és SATAs M.2-vel rendelkezik. Abban biztos említve van, hogy mi mivel miként kombózható, mert az alaplap gyártója nem akar azért RMA-zni, extra pénzt költeni, mert nem zárt ki valamit, ami gondot okozhat. De kérdem én, mennyire a gyártó hibája, ha hiába említi, hogy olvassuk el a használatit, szépen ábrán közli benne, hogy minek mi a neve, le is írja, hogy mit miként lehet használni, erre a felhasználó próbálkozik, vagy feltételez...?
Lehet az is, hogy én vagyok a különleges azzal, hogy utánanézek annak amit keresnék, ha valamilyen funkció kell, akkor végképp, és a megvételi/átvételi szeánszomnak része, hogy elejétől a végéig végig olvasom a használatit, még ha tényleg órákba is telik (és akár már részleteiben láttam korábban is)..., így olyan sosem volt még, hogy én azt hittem, az amit vettem tud valami nekem kellőt, és kiderült hogy nem tudta... míg az inkább, hogy én nem tudtam, hogy képes rá, míg a használatiból nem kiderült, hogy tudja! (az hogy pl fél évre rá jön az igényem másra az más tészta)
Emellett azért a "védelmezett kérdező" ezt írta:
Enyit az asusról. Szemétség . Az embernek eladják drága pénzért azt késöbb szembesül vele.köszönöm, adhatom el.
Nekem ebből nem az jön le, hogy a használati utasítás információtartalmán múlott volna a történet, hanem inkább az hogy a kérdezőén, és feltételezései alapjáén...// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
válasz ricsip #54232 üzenetére
RAID1- nek esetleg, de biztosabb ha több helyre ment az ember, pld nagy gond esetén, ha az egész gépnek annyi, viharban villámcsapás, vagy ilyesmi, akkor mindkét drive elszállhat.
Tavaly volt is ilyen az utcában, közelben csapott be, jó sok kárról hallottam. Hirtelen jött, kikapcsoltam mindent, aztán szaladtam a fürdőbe, eszembe jutott hogy a mosógép áram alatt van, nyúltam volna az elosztó kapcsolójához, akkor csattant, a szemem előtt meg ív, a mosógéptől a bojlerig, mondom ennek kampec, de megúsztam, működik azóta is.[ Szerkesztve ]
A 3 test probléma nem megoldható.
-
sambenez
addikt
Sziasztok!
ubyegon2 kérte osszam meg a Samsung 980 mennyire melegszik az Asus G531GU gamer laptopban. Engem nagyon meglepett, Baldurs Gate 3 közben 38-41 fokra melegedett.
Ugyanitt az előző Micron 2200V 63-64 fokig ment. -
sambenez
addikt
válasz TechN7ne #54244 üzenetére
Mivel gyakorlatilag erre van használva az volt a kérdés a másik ssd-hez képest mit produkál ez. A másikról is csak ilyen körülményekről vannak adatok.
Nem az a kérdés mennyire lehet megizzasztani, hanem napi használatban melegszik vagy nem.
Ráadásul nem én használom, de ha véletlen majd hozzáférek, megnézem ezt is. -
pidzse4
aktív tag
válasz ledgeri #54240 üzenetére
Igen nem olvastam el vásárlás elött azt hogy tudja e vagy sem ezt a ficsört de gondoltam hogy egy 760 as lapnál ez alap . Mint ahogy amikor veszel egy telefont alap hogy mondjuk tudja a kamerát nem is gondoltam volna hogy az annyira extra ficsör lehet hogy nincs is benne és csak a gagyi sata portokat lehet raidbe rakni. Ami valjuk be egy m.2 lapon már teljesen felesleges Hiszen a sata 600 visz át egy m.2 meg 7000 ret is. Igy aztán a fene sem gondolt erre azt hittem hogy fejlődik a tudomány. benne van egy értelmetlen ficsör az hogy a sata port raidelhető. Minek???? Viszont az m.2 port meg nem aminek igen is volna értelme. Én igy gondoltam mert ugy gondoltam ez a logikus és nem csak én hanem szerintem még sokan igy gondolják. Semmi gond eladtam és veszek egy uj lapot ahol már végigböngésztem mint a papp a bilbiát szóval az már jó. Ebből tanultam mindig nézd meg a lapot mit tud mert belefuthatsz ilyen banális semmiségbe aztán adhatod el. Még annyit hogy elvártam volna az asustól hogy ezt beleépiti ha már ennyi pénzt elkérnek egy lapért.
-
őstag
Szemezek az u.2 csatolós nvme ssd-kkel, sokkal szimpatikusabb mint az alaplapra csavarozható m.2 nvme, az alaplapra csavarozható melegszik, mivel fűti az alaplap nyákja, míg egy 2.5" nvme ssd-t be tudom rakni a ház hdd helyeinek egyikére (szellős chieftec bravo nagytornyom van) és nem fog 60-70 fokig melegedni terhelés alatt.
Találtam egy ilyen átalakítót alaplapi m.2 csatlakozót alakít u.2-re:
https://www.asrock.com/mb/spec/product.asp?Model=U.2%20Kit#Specification
Ha tudnék szerezni egy olcsó u.2 2.5" ssd-t az jó lenne, tudtok ilyet linkelni ?-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
nagyúr
válasz sambenez #54243 üzenetére
Azért ez meglepően jó, a Micronnal összevetve főleg! Abban a notiban engem is meglep az a hőérték. Nagyon jó, hogy írtál róla, köszi! Nyilván az ilyen visszajelzések segítenek sok esetben, ha lényeges szempont az SSD melegedése. Jó, nyilván játék futtatás alatt nem kap igazán terhelést az eszköz, de a Micron se kapott. Azért ebből az értékből az is látszik, hogy terhelésre sem lesz vészes a 980 melegedése. (kicsit meglepett, hogy a hatalmas desktopházban lévő 980-am 42/45 celsius értékénél is jobb az értéked, mondjuk itt futott pár OS install)
Új hozzászólás Aktív témák
-
HARDVERAPRÓD
(rögzített hozzászólás)
Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.Mindenkinek további jó fórumozást!
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Új bontatlan Sandisk Ultra 3d SSD 4TB és Samsung 2.5 870 Evo 500GB SATA3 + Sandisk Extreme Portable
- 1db wd red 3tb wd30efrx és 2db wd30ezrx 100/100 keveset mentek
- SAMSUNG 4TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Hűtőbordával - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- WD RED WD40EFAX + Kolink HDSUB3U3
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs