- Bambanő háza tája
- Asszociációs játék. :)
- Pendrive-ról bootolható "belakott" debian linux live Ventoy pendrive-on
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Miért ne vegyél gagyi kínai LED izzósort...
- Az én érdekes, öszvér videokártyám...….
- Samsung LE40A536T1F LCD TV képhiba
- Digitális Állampolgárság Program
- leslieke
-
LOGOUT.hu
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
m.zmrzlina
senior tag
válasz superecneB #10799 üzenetére
Erre a kérdésre Delila_1 egyszer már itt válaszolt.
Csak akkor más tette fel a kérdést
-
superecneB
őstag
válasz superecneB #10798 üzenetére
Még azt elfelejtettem írni, elnézést a dupla postért, hogy ezt a linket már megtaláltam és ez alapján meg tudom csinálni, de ettől nem lettem okosabb ugyanis a végeredményt számban adja, nekem pedig óra és percben kéne. Tehát jelenleg pl: 73,66666667 kéne átváltson xx:xx formátumba. Baromságot ír, ha az csinálom hogy ez a =73,66666667 idő formátumba teszem (24+ nem tud mit kezdeni)
-
superecneB
őstag
Lenne egy kis gondom az Excelben az időpontokkal. Vezetnem kell a munkaidőm óra:perc formátumban. Csináltam egy kezdés és egy befejezés sort kitöltöttem minden idő formátumban van, és ezen sorok alá csináltam egy napi munkaidő sort. Szeretnék egy eddig ledolgozott összes óra sort de a következő problémába ütközöm:
Simán SZUM-mázni akartam a napi munkaidő sort, de nem számol jól. Elkezdtem összeadogatni egyesével megnézni hol van a probléma és úgy vettem észre ha átlépi a 24 órát nem tud mit kezdeni a számolással, tehát ha mondjuk 23:00 jött ki az utolsó előtti oszlopra, és mondjuk utánna 6 órát szeretnék hozzáadni, akkor 5:00-t ír ki. Ezt hogyan lehet kivédeni? -
m.zmrzlina
senior tag
válasz djzomby #10788 üzenetére
Ilyen kicsi és jól körülhatárolt tartományoknál talán még nem fájóan amatőr megoldás számlálós ciklusra bízni a dolgot:
Sub szinösszeg_v2()
Dim pirososszeg As Single, feketeosszeg As Single
Dim i As Integer, j As Integer, betuszine As Integer
Cells(1, 1).Select
For i = 1 To 10
pirososszeg = 0
feketeosszeg = 0
For j = 1 To 6
betuszine = ActiveCell.Font.ColorIndex
Select Case betuszine 'ha a szöveg színe piros
Case Is = 3 'pirososszeghez aktív cella értékét hozzáadja
pirososszeg = ActiveCell.Value + pirososszeg
Case Is = 1 ''ha a szöveg színe fekete
feketeosszeg = ActiveCell.Value + feketeosszeg 'feketeoszeghez aktív cella értékét hozzáadja
End Select
ActiveCell.Offset(0, 1).Select 'következő cella
Next j
With Range("H" & i) ' sor végére G oszlopba
.Font.ColorIndex = 3 'pirossal
.Value = pirososszeg 'pirososszeget kiír
End With
With Range("G" & i) ' sor végére H oszlopba
.Font.ColorIndex = 1 'feketével
.Value = feketeosszeg 'feketeosszeget kiír
End With
ActiveCell.Offset(1, -6).Select 'vissza a sor elejére
Next i
End SubHa a tartomány változó akkor kötelező, ha a mérete jelentősen megnő akkor érdemes újragondolni a koncepciót.
-
perfag
aktív tag
válasz rapidZX #10791 üzenetére
"A srác nagyon jó volt informatikában" - Jézusom! Ettől az általánosítástól mindig sikítok. Az Excel az Excel, passz.
"ha be akarom zárni a fájlt felajánlja a mentést, még akkor is ha nem csináltam a fájllal semmit" - ez nem bizonyít semmit. Egy cellába beteszek egy véletlen szám függvényt és már ez van.
Hát, ha a srác úgy érezte nincs rendesen megfizetve és a tudását nem akarta hátrahagyni akkor csinált egy Excel bővítményt, azt elhelyezte az Excel indító mappájában a saját gépén, oszt ott futottak a makrók, más gépén meg nem. Bár Erlandsennél van egy How To Run Macros In Another Workbook ilyen megoldás is. Szóval, megoldható. AE-nek igaza van, fel kell hívni.
-
ArchElf
addikt
Szerintem letölteni nem tudod (mivel a fizetős office csomag része, nem ingyenes kiegészítő), de ott kell legyenek az Office CD-n...
kis segítség
Ja és a MUI-val összeveszik, ha az fenn van (pl. angol install magyar nyelvvel), bár ez Excelben máshol is gondot okozhat...AE
[ Szerkesztve ]
Csinálok egy adag popcornt, és leülök fórumozni --- Ízlések és pofonok - kinek miből jutott --- Az igazi beköpőlégy [http://is.gd/cJvlC2]
-
Sziasztok,
Honnan tudnám letölteni a Data analysis packot excel XP/2002 -höz?
Az MS oldalától begolyózok. Minden van csak ez nem.Üdv: sonar
A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
ArchElf
addikt
válasz rapidZX #10791 üzenetére
Miért nem hívjátok fel és kérdezitek meg? Vagy nem jó viszonyvan váltatok el?
Akkor lehet, hogy jobb volna inkább egy új Excel fájlt csinálni, még ha kicsit több meló is van vele... Főleg, ha senkit nem tanított be rendesen - vagy nem szólt a rejetett funkciókról.AE
Csinálok egy adag popcornt, és leülök fórumozni --- Ízlések és pofonok - kinek miből jutott --- Az igazi beköpőlégy [http://is.gd/cJvlC2]
-
rapidZX
csendes tag
Sziasztok!
Egy volt kollégámtól vettem át a munkáját. Aki nagyon rendesnek tűnt, mert mielőtt elment minden szépen elmagyarázott, mit és hol találok...
De ahogy elment, kiderült, hogy az általa használt Excel fájlok tartalma (noha nem találok benne makrókat) megváltozik minden megnyitáskor. Csak annyit érzékelek a problémából, hogy minden megnyitás után, ha be akarom zárni a fájlt felajánlja a mentést, még akkor is ha nem csináltam a fájllal semmit. Ha elmentem, akkor a fájl mérete megváltozik.
A srác nagyon jó volt informatikában és a volt kollégájától azt hallottam, hogy valami olyasmit csinált, hogy nem ő nyitja meg a fájlt, akkor változtat az adatokon. A fájl hatalmas tele rejtett munkalapokkal, definiált mezőkkel stb. 1 napja keresgélem, hogy mitől lehet ez, de nem találom.
Én arra gondoltam, hogy kilistáznám a benne lévő képleteket. De nem tudom hogyan lehetne csinálni? Ca. 50 munkalapot nincs időm cellánként átnézni!
Van tippetek mit lehetne csinálni? (minden tipp érdekel)
Köszönöm előre is
-
Delila_1
veterán
válasz Honkydoo #10789 üzenetére
Makróval oldottam meg, mert anélkül nagyon hosszú képletek kellenének.
Sub kulonbs()
Dim sor%, sor_1%, usor%
Columns("G:G").ClearContents
sor = 5: usor = Range("F50000").End(xlUp).Row
Do While Cells(sor, 2) <> ""
For sor_1 = 4 To usor
If Cells(sor, 2) = Cells(sor_1, 6) Then _
Cells(sor_1, 7) = Cells(sor_1, 7) & " " & Cells(sor, 1)
Next
sor = sor + 1
Loop
End SubA fenti kódból a Columns("G:G").ClearContents a kigyűjtés előtt törli a teljes G oszlop tartalmát. Ha ez bajt okozna a lapodon, töröld a sort a makróból, és indítás előtt töröld a csatold kép szerinti G4:G8 tartományt.
Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
djzomby
csendes tag
válasz m.zmrzlina #10787 üzenetére
Alakul ez, jó lesz csak az előző kommentembe a smiley belekavart....
A tartomány ugyanis A1 től F10 lett volna.....
Merthogy soronként kell kiértékelni a cuccot....Nagyon köszi hogy foglalkozol vele, rá fog érni este is a megoldás...
"Gyöngyöt disznók elé?"
-
m.zmrzlina
senior tag
válasz djzomby #10786 üzenetére
Van egy szörnyű gyanúm, hogy van erre egyszerűbb megoldás is de több időm erre csak este lesz. Ha addig nem kapsz valami egyszerűbb megoldást akkor használd ezt:
Sub szinosszeg()
Range("A1").Select
Dim pirososszeg As Integer, feketeosszeg As Integer
Dim betuszine As Integer
pirososszeg = 0
feketeosszeg = 0
Do Until ActiveCell.Value = ""
Select Case betuszine
Case Is = 3
pirososszeg = ActiveCell.Value + pirososszeg
Case Is = 1
feketeosszeg = ActiveCell.Value + feketeosszeg
End Select
ActiveCell.Offset(1, 0).Select
Loop
Range("H2").Value = pirososszeg
Range("G2").Value = feketeosszeg
End Sub -
djzomby
csendes tag
válasz m.zmrzlina #10765 üzenetére
Aha, látom már....
Kipróbáltam, s működik amit írtál, de akkor már egyszerűbb lenne az összeadást is beépíteni a makróba, igaz?
Átalakítanád nekem a következőre?A110 ben számok szerepeljenek (1 és 30 között pölö) véletlenszerűen itt-ott piros legyen belőle néhány. G oszlopban íródjon ki futtatáskor az adott sorban lévő feketék összege, H oszlopban pedig az adott sorban lévő pirosak összege.
Nagyon köszönöm...
"Gyöngyöt disznók elé?"
-
djzomby
csendes tag
válasz m.zmrzlina #10765 üzenetére
Üdv!
Asszem jó lesz, köszi a segítséget.
Egyébként a feladat a következő:
Van egy tartomány, melyben számok szerepelnek. A számok színe vagy fekete, vagy piros. Minden sor végén össze kell adni külön oszlopban a feketéket és külön oszlopban a pirosakat....
"Gyöngyöt disznók elé?"
-
Delila_1
veterán
-
DopeBob
addikt
Sziasztok,
meg lehet oldadani valahogy Excelben, hogy adatérvényesítésnél egy SQL lekérdezésből szedjen adatokat?
MZ/X
-
Honkydoo
őstag
Üdv Emberek!
Van egy oszlopom amibe számok vannak, és mellette egy másik oszlop amiben az előbb említett oszlop szomszédos cellájának, és a és a felette levő cella hányadosa található.
Ez két egymás melletti oszlop.Olyan excel fuggvény kellene aminek megmondom a hányadost, és visszaadja azokat a cellákat amiknek annyi volt a hányadosa.
Remélem tudtok segíteni.
Ádám
[ Szerkesztve ]
"Légy olyan, mint bárki más, tégy olyat, mint senki más."
-
Delila_1
veterán
válasz repvez #10780 üzenetére
Az A2:A35 szabálya ez legyen: =DARABTELI(B2:H2;"lox")=0
A B2:H35 tartománynál töröld a
=VAGY(B2="lox";B2="pihenő";B2="szabi";B2="véradó";B2="eü";B2>0)
szabályt, helyette egyenként vidd be a listád adatait így:
=b2="lox" , adj neki színt, jön a következő: =B2="pihenő" , ennek is adsz egy másik színt, és így tovább. Végül az óraszám színezéséhez a képlet: =SZÁM(B2)A lox-hoz nem jól írtad be a képletet a feltételes formázáshoz, vagy nem a B2:H35 tartomány volt kijelölve a képlet beírásakor, azért nem lett jó.
Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
válasz Delila_1 #10779 üzenetére
Köszönöm a kitartó segitséget, márcsak egy kis finomhangolást szeretnék és tökéletes lesz.
Ha kiválasztom a loxot akkor nekem az elötte lévö 3 nap jelölödik ki nem az utánna való.
A másik hogy hogyan kell modositani a képletet ha mindegyik listába szereplö értéknek más háttérszint szeretnék?
ÉS a 8 óránál ne tünjön el a jelzés a bal oldali napoknál mintha ott lenne lox.Köszi mégegyszer
-
Delila_1
veterán
válasz repvez #10778 üzenetére
Célszerűbb a sok nap miatt abban a formában megadni az adatokat, ahogy AE ajánlotta.
A címsor és címoszlop bevitele után kijelölöd az A2:A35 tartományt, és a feltételes formázásnál új szabályként (A formázandó cellák kijelölése képlettel almenüben) ezt adod meg: =I2=0, és adsz hozzá egy formátumot. Én zöld kitöltést adtam azért, mert az a nap még szabad, be kell osztani oda valaki(ke)t. A képlet azt jelenti, hogy ha az I oszlopban nincs még összesített óraszám, akkor jelölje a napot a megadott formátummal.
Most kijelölöd a B2:H35 tartományt. Adatok - Érvényesítés. A Megengedve legördülőből kiválasztod a Listát, a Forráshoz pedig beírod sorban az 5 kiválasztható elemet (lox és társai), közéjük tegyél pontosvesszőt. Nem írtam szándékosan a 6. elemet, a 8-at, mert előfordulhat, hogy valaki eltérő óraszámot dolgozik. Éppen ezért, hogy a felsoroltakon kívül mást is be lehessen vinni a tartományba, a Hibajelzés fülön vedd ki a pipát az "Érvénytelen adat beírásakor hibaüzenet jelenjen meg" szöveg előtti jelölő négyzetből. OK után minden cellában benne lesz a legördülő.
Az I2 cellába írd be: =SZUM(B2:H2)+DARABTELI(B2:H2;"lox")*24, és másold le a 35. sorig.
A B36 képlete: =SZUM(B2:B35)+DARABTELI(B2:B35;"lox")*24, ezt másold jobbra a H36 celláig.
Az I36-ba az =SZUM(I2:I35) képlet kerül.
Most jön a színezés. Újra kijelölöd a B2:H35 tartományt. A feltételes formázásnál "Új szabály", ismét "A formázandó cellák kijelölése képlettel", az "Értékek formázása, ha ez a képlet igaz:" felirat alá beírod: =VAGY(B2="lox";B3="lox";B4="lox"), és adsz neki formátumként egy hátteret, ami nálam piros.
Újabb szabály ugyanerre a területre, a képlete:
=VAGY(B2="lox";B2="pihenő";B2="szabi";B2="véradó";B2="eü";B2>0)
Ez is kap egy háttérszínt, nálam sárga.Ezzel kész is a mű.
-
válasz Delila_1 #10776 üzenetére
PEdig irtam is hogy minden más adat csat tájékoztató jelegü, tehát nem kell számolni vele csak lehessen kiválasztani a listábol hogy lássam ki merre van
Amivel számolni kell az a 24 ora és a 8 ora.
És valami hasonlora gondoltam mint amit AE linkelt hogy automatikusan beszinezze a cellákat és a 24 ora után 3 napot pihenöre legyen.Archelf:Valami ilyenre gondoltam, de mi mit jelent, mert nem nagyon vagyok képbe vele hol vannak a C oszlopok ami szerepel a képletben vagy az mit jelent.
-
ArchElf
addikt
válasz repvez #10775 üzenetére
Valami ilyesmire gondolsz?
Két feltételes formázás van benne:
Sorok (ha a sorban az "x"-ek száma nem 1, akkor piros
Táblázat (C5 mezőre):
narancs (fügvénnyel): =OR(C4="x", C3="x", C2="x")
zöld (értékre): equals to "x"AE
-
Delila_1
veterán
válasz repvez #10775 üzenetére
Nehezen vergődünk - vagy sehogy - zöld ágra.
A szabadságot is el kell számolni, de hány órával? 12-vel, 8-cal?
És az eü-t, a véradót?
Ha egy cellában lox van, akkor gondolom, a következő 3 cellát szeretnéd kiszínezni.Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
válasz Delila_1 #10772 üzenetére
igy van ahogy ARchelf is mondja a lox értéke 24 ora utánna jonne 72ora pihenés, de ez nem számit bele az éves munkakeretbe és a ledolgozott orába igy csak amit össze kell addni a lox 24 ora és a 8 ora sima nap.
PErsze vannak olyan esetek amikor a 24 ora után nem 3 nap pihenö jön hanem kevesebb.
A többi érték az csak tájékoztató jellegü hogy tudják hogy ki merre jár .
Remélem érthetö azért amit szeretnék. -
ArchElf
addikt
válasz Delila_1 #10772 üzenetére
Írta, hogy 24/72-znek (nem 8 ór
s munkafrendben dolgoznak, hanem 24-órásban - pl. biztonsági őrök): 1 nap munka - 24 óra, 3 nap pihenés (72 óra)...AE
[ Szerkesztve ]
-
q13579
senior tag
Sziasztok. Köszönöm a segítséget. Még egy kérdésem lenne, ezúttal kimutatásdiagrammal kapcsolatosan.
4 kategóriába soroltam az üzletek egy éves forgalmát. Tehát 3 dimenzióm van. Kimutatásdiagrammal szépen ábrázolható is a forgalom hónapok szerint, DE. Ha a kategóriák szerint szűrök, egyszerre csak egy szűrési feltétel szerint tudj a diagramm megjeleníteni. Meg lehet-e oldani, hogy mondjuk mind a négy kategória szerint mutassa egy diagrammban. Tehát mind a négy kategória forgalmát külön-külön vonaldiagrammal.
Egyelőre erre nem találtam megoldást...
-
Delila_1
veterán
válasz repvez #10771 üzenetére
Fukar kezekkel méred az információt, így nem várhatsz segítséget.
Gondolom, a B3:AF10 tartományba szeretnéd bevinni legördülő segítségével a lox, pihenő, stb. értékeket, de azt nem közölted, hogy a 8 órán kívül melyiket hány órával kell elszámolni, melyik után hány nap szünet következik.
[ Szerkesztve ]
-
válasz Delila_1 #10770 üzenetére
Hát egyenlöre még nagyon az elején tartok.Annyi biztos hogy 7 embernek szerepel benne,de csak 5 fog renszeresen 24/72 menni 2 csak besegit és hogy egy teljes honapra kell ..
Én 2007es office-t használok, de nem árt ha kompatibilis 2003al, mert bennt azt használjkák.
A legnagyobb gondom az hogy hogyan oldjam meg az olyan eseteket amikor nem jon ki a 24/72 hanem valaki elmegy szabira vagy elöbb kell jönnie..közbe találtam egy olyan excelt ami egy jelenléti ivhez készitettek abban vannak ilyen lenyilö listák amiböl ki lehet választani, hogy ki mit csinál és a következö munkalapon hozzátársitja a jelenléti ivhez a megfelelö szöveget és értékeket, csak nem tudom, hogyan lehet visszanézni, hogy hogyan hivatkozik rá vagy milyen képletet fugvényt használ.
[link][ Szerkesztve ]
-
-
Delila_1
veterán
válasz q13579 #10766 üzenetére
Lehet, hogy az üresnek látszó cellák nem üresek, valami képlet, vagy nem látszó karakter (pl. szóköz) van bennük.
Lekérdezheted az =hossz(cellahivatkozás) függvénnyel a hosszukat, akkor kiderül a disznóság. Bár képlet esetén nulla értéket ad ez a függvény, de a másik esetben a hossz értéke jelzi a nem látható karaktereket.Szerk.: közben kipróbáltam, hogy a két cella közül az egyikbe szóközt teszek, akkor is jó az eredmény (csak a számot tartalmazó cella értékét hozza összegként).
Valószínű, hogy bár számoknak látszanak a tartalmak, szöveg formában vannak felvíve.
Megoldás: egy üres cellába beírsz egy 1-est, Ctrl+c-vel másolod. Kijelölöd a két oszlopot, amik a látszólagos számokat tartalmazzák, jobb klikk, Irányított beillesztés, Szorzás.
Ezzel az oszlopok tartalma számmá változik, el tudod végezni az összegzést. A beírt 1-est törölheted.[ Szerkesztve ]
-
q13579
senior tag
Sziasztok.
Szét csesz az ideg a következő problémától.
Két cellát akarok simán összeadni, vagy kivonni egymásból. Az egyik oszlop tele van, a másikban a cellák fele üres. Ahol van mind a két cellában érték simán megoldja, azonban ahol nincs mit kivonni, vagy hozzáadni, ott egyszerűen ÉRTÉK hibát ír. Iszonyat bosszantó. Nem tudok rájönni, hogy mit csinálok rosszul, másik munkalapon simán működik... Mit állítok be rosszul?
-
m.zmrzlina
senior tag
válasz djzomby #10761 üzenetére
Nem tudom honnantól kell elmagyarázni a dolgot (és milyen Excel verziót használsz) de ha jól értem több színű szöveged van és attól függően, hogy milyen színű a szöveged kell különböző dolgokat csinálnia az Excelnek.
Az alábbi makró azt csinálja, hogy I3-tól végigmegy addig amíg van valami az oszlopban és a cella mellé írja a cella szövegének színkódját.
VB-be beilleszteni Insert>Modul menüből lehet
Sub szovegszin()
Range("I3").Select
Dim betuszine As Integer
Do Until ActiveCell.Value = ""
Select Case betuszine
Case Is = 3 'itt adod meg a szín kódjával, hogy milyen színű szöveg esetén...
ActiveCell.Offset(0, 1).Value = "A szomszédos cella betűszín kódja:" & betuszine 'itt adod meg, hogy mi történjen
Case Is = 4
ActiveCell.Offset(0, 1).Value = "A szomszédos cella betűszín kódja:" & betuszine
Case Is = 5
ActiveCell.Offset(0, 1).Value = "A szomszédos cella betűszín kódja:" & betuszine
Case Is = 6
Case Is = 7
Case Is = 8
End Select
ActiveCell.Offset(1, 0).Select
Loop
End SubA Case Is sorban adod meg hogy milyen szín esetén, a következő sorban pedig hogy mit csináljon a program.
Színekről bővebb információ itt.
Jó lenne több részletet tudni a feladatról mert így csak vaktában lövöldözünk.
Még véletlenül eltaláljuk egymást[ Szerkesztve ]
-
Delila_1
veterán
válasz djzomby #10761 üzenetére
If Range("A1").Font.ColorIndex = 3 Then Range("B1") = "piros"
Ez a sor a B1-be beírja a "piros" szót, ha az A1 karakterei piros színre vannak állítva.
Kiindulásnak biztos elég, ha nem, jelezd.Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
Tudna nekem valaki segiteni abban , hogy hogyan lehetne megcsinálni egy olyan táblázatot amiben könnyen lehetne egy honapra elöre megtervezni 24/72-es munkarendnek a beosztását 7 fövel?Figyelembe véve azt is ha nem szabályosan követik egymást a pihenök vagy a munkanapok éstem ezalatt ha szabadságra megy vagy beteg az illetö vagy elöbb kell bejönnie minthogy letellene a 72ora a 2 munkanap között.
természetesen a honap napjait figyelembevéve és összesitést is készitene a 24orás idökrol havi és éves lebontásba.
Remélem hogy nem olyan bonyolult, már probálkoztam, addig megy is hogy 24/72-re megvan a táblázat, de nem automatikus a kitöltése és a változásokat nem veszi figyelembe.
találtam a neten müszakbeosztásokat, de csak olyant ami napi ora lebontásba van, nekem olyan kéne ami egésznapra vonatkozik.
Esetleg az is megoldható ha beirok egy x-et a táblázatba akkor beszinezze a hátteret és automatikusan a melette lévö 3 cellát is más szinure? -
djzomby
csendes tag
Üdv!
A Visualbasichoz sötét vagyok (még), de talán lesz köztetek valaki, aki megírja nekem a megoldást....
Szal:
A zexcell nem tudja alapból, hogy megvizsgálja egy cella formátumát (nekem a szöveg színe kellene elsősorban) és annak függvényében számol valamit. Gondolom HA függvénnyel...Ha vébébe meg tudnátok ennek a rutinját írni, ill. néhány lépésben az Excellbe való beillesztését is.
Nagyon köszi...
"Gyöngyöt disznók elé?"
-
perfag
aktív tag
válasz m.zmrzlina #10758 üzenetére
A dátum alapján az május volt, az nekem kimaradt ... versenyek is no meg az érettségi. Az az egy hónap van ami húzós, amikor dolgozom (mint régen a cégnél) - a többi tökölődés, most meg két hónap dögunalom .
-
m.zmrzlina
senior tag
válasz perfag #10757 üzenetére
"Néha a törpöm tele a Microsofttal, miért nem lehet ezt a Súgóban rendesen megtalálni."
Ehhez képest hányszor olvasom itt a fórumon, hogy a "Súgó a barátod"
Ilyenkor azt kívánom, hogy aki ilyet ír annak soha ne legyen jobb barátja mint az Excel Súgó!
Volt ez már egyszer téma, valahol itt kezdődött.
[ Szerkesztve ]
-
Penge_4
veterán
-
Delila_1
veterán
A működéshez tedd meg az alábbi lépéseket:
Office gomb, Az Excel beállításai, Bővítmények. Balra lent a Kezelések közül Excel bővítmények, Ugrás, a kapott felsorolás első két bővítménye elé tegyél pipát, OK.Az első (gyűjtő) lapodhoz rendelve marad a
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
If Target.Address = "$A$1" Then karbantart
End Submakró, ami figyeli az A1 cella változását.A modulba kerül a másik makró,
Sub karbantart()
Dim sorGy%, lap%, sorLap%, usorLap%
sorGy% = 2
Sheets(1).Select
Rows("2:10000").ClearContents
For lap% = 2 To Worksheets.Count
Sheets(lap%).Select
usorLap% = Sheets(lap%).Range("A50000").End(xlUp).Row
For sorLap% = 2 To usorLap%
If Cells(sorLap%, 5) + Cells(sorLap%, 6) <= Sheets(1).Cells(1) Then
Range(Cells(sorLap%, 1), Cells(sorLap%, 6)).Copy Sheets(1).Cells(sorGy%, 1)
sorGy% = sorGy% + 1
End If
Next
Next
Sheets(1).Select
End Subami a kigyűjtést végzi. A számítás alapja, hogy az egyes lapokon az utolsó karbantartás idejéhez hozzáadja a következő karbantartáshoz szükséges napokat (E+F), és ha ez a nap kisebb, vagy egyenlő, mint a gyűjtő lap A1 cellájába írt dátum, akkor bemásolja az egyes alkatrészek adatait a lapokról az A:F oszlopokból.
-
ArchElf
addikt
válasz Fire/SOUL/CD #10753 üzenetére
Mint függvény érvénytelen nekem is (Excel 2003), de próbáld meg hozzáadni, mint range és annak az értékének add meg ezt (XLS 2K3-ban Insert>Name>Define...):
A cellába meg ez megy:
=BackColor
a végén zárójel nélkül, mert nem függvény, hanem range - igazából makró, vagy miaszöszOtthon megnézem majd, hogy hogy is van ez Excel 2010-alatt.
+1 probléma: automatikusan nem fut le a makró, kézi frissítés kell neki, ha változik valami (F9)
AE
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz ArchElf #10752 üzenetére
Azért kérdeztem, mert Én már nem tudom kipróbálni/használni sem (a magyar megfelelője CELLÁK.VESZ) [Excel 2010 x64]
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
ArchElf
addikt
válasz Fire/SOUL/CD #10751 üzenetére
Úgy nézem nem. Alapszínt adja vissza, ami a shade-fülön van megadva.
Lehet, hogy az Excel 4-ben még nem is volt conditional formatting...AE
[ Szerkesztve ]
-
félisten
-
ArchElf
addikt
válasz Fire/SOUL/CD #10748 üzenetére
Ez a get.cell nagyon durva...
Még háttérszínt (bal szomszéd cella) is le lehet kérdezni vele... Makró nélkül!
=GET.CELL(63,OFFSET(INDIRECT("RC",FALSE),0,-1))AE
[ Szerkesztve ]
-
m.zmrzlina
senior tag
válasz Penge_4 #10745 üzenetére
Vagy új modulba bemásolod a következőt:
Sub keplet_e()
Dim cella As Range
For Each cella In Selection.Cells
If cella.HasFormula Then
cella.Interior.ColorIndex = 22
End If
Next
End SubAztán kijelölöd a tartományt amiben fv-t sejtesz és lefuttatod a makrót.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Írsz egy funkciót (direkt használtam ilyen hosszú és ékezetes nevet, amúgy nem szokás) és azt a funkciót használod a szabályban.
Function Formulát_tartalmaz_vagy_sem(My_Range As Range) As Boolean
Formulát_tartalmaz_vagy_sem = My_Range.HasFormula
End Function[ Szerkesztve ]
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
ArchElf
addikt
-
ArchElf
addikt
Neten tanátam...
If you want to highlight cells containing formulas (without reverting to VBA !) ......
Posted by Ian on September 28, 2001 9:28 PMDefine a name (let's say, HasFormula) and type in the refers to box
=GET.CELL(48,INDIRECT("rc",FALSE))
Select the cells you want highlighted if they contain a formula. Go to conditional formatting, put in the FormulaIs box =HasFormula, and set your format.AE
[ Szerkesztve ]
-
Penge_4
veterán
Sziasztok!
Az megoldható valahogy, hogy egy adott tartományban azokat a cellákat jelölje más színnel/betűtípussal, amik NEM függvények, hanem statikus tartalom (szöveg vagy szám)?
-
fess
őstag
válasz Delila_1 #10646 üzenetére
bemásoltam A1 cellába,de hibát ír ki,syntax error. Azt valahogy meg lehet csinálni,hogy az alkatrészeknek különböző idő lenne a karbantartási szükséglet,egyiknek pl.3 hét,másiknak 3 hónap (persze napokban),és asszerint szűrné ki őket?
a táblázat minden munkalapon így néz ki -
-
föccer
nagyúr
Rajz eszköztár, vonal. Nagyon nincs rajta mit magyarázni
üdv, föccer
Építésztechnikus. Építőmérnök. Ingatlan adás-vétel vevő oldali támogatása. Mérnök tanácsadás, felújításhoz, átépítéshez. Excel feladatok megoldása. Lézergravírozás. Mindent IS csinálok: www.jatekosfejlodes.hu
-
válasz föccer #10740 üzenetére
Nekem pont egy függőleges vonal kellene. Bár szerintem azt meg tudom oldani.
Viszont ezt részleteznéd egy kicsit? Egyébként meg simán lehet vonalat is rajzolni a diagramra
Előre is kösz
sonarA tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
föccer
nagyúr
Számold ki, hogy mennyi az átlag, vagy a medián, amit akarsz, majd vegyél fel egy új adatsort, ami konstansan ezt az értéket veszi fel az első x ponttól az utolsóig. Ez egy vízszintes vonalként fog megjelenni. Ugyanúgy formázható, és hivatkozható, mint bármi más. Egyébként meg simán lehet vonalat is rajzolni a diagramra.
üdv, föccer
Építésztechnikus. Építőmérnök. Ingatlan adás-vétel vevő oldali támogatása. Mérnök tanácsadás, felújításhoz, átépítéshez. Excel feladatok megoldása. Lézergravírozás. Mindent IS csinálok: www.jatekosfejlodes.hu
-
Sziasztok,
Azt szeretném megcsinálni, hogy adott egy Line grafikon (Gauss görbe) amin bizonyos pontokat ábrázolni szeretnék. Úgymint, hogy hol az átlag... megoldható ez valahogyan?
Üdv: s
A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
Delila_1
veterán
válasz Fire/SOUL/CD #10737 üzenetére
Csak éppen nagy munkában vagyok, ez meg úgy működik, ahogy kell...
Ideje volt már, hogy visszatérj a hosszas távolléted után.
-
félisten
-
Delila_1
veterán
válasz Fire/SOUL/CD #10735 üzenetére
Nem változtatok, így jó, ahogy van (legalábbis nekem ).
Ha bármelyik feltétel nem igaz az ÉS-sel összekötöttek közül, vagyis bármelyik fkeres megtalálja a keresett értéket, akkor a HA függvény hamis ága íródik ki.
-
félisten
válasz Delila_1 #10734 üzenetére
Nem erről beszéltem.
Valósítsd meg, hogy akkor legyen OK, ha minden tartományban szerepel a név. Ennyi.
Ezt az ÉS-es módszert használd(nem az enyémet ) és majd rájössz, hogy nem tudod kivitelezni, és annak az lesz az oka, amit korábban kifejtettem.Ha még lesz lelkierőd, akkor a VAGY-al is megpróbálkozhatsz, az meg úgy működjön, hogy akkor legyen OK, ha a 3 tartomány, legalább egyikében megtalálható a keresett név
Na ez sem fog összejönni...
Remélem így már közös nevezőre jutunk, és értelmet nyer, hogy mit brekegtem korábban...Brekk, brekk...
-
Delila_1
veterán
válasz Fire/SOUL/CD #10733 üzenetére
Ha IGAZ, hogy HIBÁS az első fekeres, ÉS IGAZ, hogy HIBÁS a 2. fekeres, és IGAZ, hogy HIBÁS a 3. fkeres, akkor ad NOK kimenetet.
-
félisten
válasz Delila_1 #10732 üzenetére
Igen, csak ez nem a tipikus ÉS kapcsolat, ha meg olvassa valaki a topikot, akkor néz furcsán, hogy "hát én azt tanultam, hogy ÉS csak akkor igaz, ha minden állítás igaz, itt meg nem, akkor mi most van?"
Szóval ezért bátorkodtam leírni, hogy az ÉS ebben az esetben miért nem ÉS...Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
Delila_1
veterán
válasz Fire/SOUL/CD #10731 üzenetére
Az én képletem azt vizsgálja, hogy ha mindhárom oszlopban hibára fut az fkeres, akkor NOK eredményt ad, egyébként OK a kimenet.
Ezt egyszerűbbnek tartom.
-
félisten
válasz Delila_1 #10730 üzenetére
1. Igen, csak az ÉS kapcsolatnak nem ezt kellene tenni ugyebár...
2. VAGY-al ugyanez az eredmény érhető el
3. Ennek az az oka(ha már itt tartunk), hogy az FKERES (és többi kereső fx)-nek, van az a "jó" tulajdonsága, hogy az első találatkor leáll, de úgy, hogy egy képlet működését is leállítja. Magyarul (a példánál maradva), ha G oszlopban megtalálja a keresett értéket, akkor teljesen mindegy, hogy mi van a H és I oszlopban(szerepel vagy nem a keresett név), azt már a képlet nem vizsgálja, ilyenformán az ÉS kapcsolatnak "pusztán" annyi a szerepe, hogy ha G-ben nincs találat, akkor fusson le a H oszlopban a keresés, ha ott sincs, akkor meg az I-ben is. Szóval az ÉS nem azt a szerepet tölti be, mint amire hivatott, azaz akkor lesz igaz, ha a mindhárom keresés igaz(mindhárom tartományban szerepel a név), hanem "paradox" módon VAGY-ként üzemel...
4. Ha valódi ÉS kapcsolat kell pl az FKERES-hez, akkor(szintén a példánál maradva) azt pl így lehet megoldani
=HA(ÉS(HA(HIBÁS(FKERES(J2;G2:G10;1;HAMIS));0;1);HA(HIBÁS(FKERES(J2;H2:H10;1;HAMIS));0;1);HA(HIBÁS(FKERES(J2;I2:I10;1;HAMIS));0;1));"Mindháromban megtalálható";"Nem mindegyikben található meg")[ Szerkesztve ]
-
Delila_1
veterán
válasz Fire/SOUL/CD #10729 üzenetére
Ha valamelyik tartományban szerepel, akkor OK.
-
félisten
válasz Delila_1 #10728 üzenetére
Ennek a képletnek az lenne a célja, hogy csak akkor legyen "OK", ha mindhárom tartományban szerepel a keresett név, ugye?
Sajnos ez így nem működik...Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
Delila_1
veterán
válasz cortez25 #10725 üzenetére
Itt a K2 képlete arra az esetre, ha a 3 oszlopban (G;H;I) az adatok a $G$2:$I$10 tartományban vannak:
=HA(ÉS(HIBÁS(FKERES(J2;$G$2:$G$10;1;0));HIBÁS(FKERES(J2;$H$2:$H$10;1;0));HIBÁS(FKERES(J2;$I$2:$I$10;1;0)));"NOK";"OK")
-
föccer
nagyúr
válasz m.zmrzlina #10726 üzenetére
egybeágyazott ha(vagy(talál())) függvényekkel is meg lehet oldani. Mindjárt előveszem a notit és megcsinálom gyorsan, ha a makrót nem tudja valamiért beépíteni.
üdv, föccer
-
m.zmrzlina
senior tag
válasz cortez25 #10723 üzenetére
Így már értem! A nálam ugyanis kulcsszavak voltak a megértéshez
Nekem innen ez már makró, mégpedig a következő formában.
Ez a táblázat:
Ez a hozzá tartozó makró:
Sub megkeres()
For i = 2 To Range("J2").End(xlDown).Row
For Each cell In Selection.Cells
If Range("J" & i).Value = cell.Value Then
Range("J" & i).Offset(0, 1).Value = "OK"
Exit For
Else
Range("J" & i).Offset(0, 1).Value = "NOK"
End If
Next cell
Next i
End SubTermészetesen ezt is adoptálnod kell a saját tartományaidhoz, valamint a makrót úgy indítod, hogy kijelölöd a teljes tartományt amiben keresni szeretnéd a neveket.
[ Szerkesztve ]
-
föccer
nagyúr
válasz cortez25 #10723 üzenetére
Egyszerre nem fog menni egyszerű függvénnyel. Egy oszlopba rakd az összes nevet egymás alá, és ha betü sorrendbe vannak, akkor =fkeres(keresési érték;tartomány;találati oszlop;érvényesség) szintaktikával a legegyszerűbb végigmenni rajta.
üdv, föccer
-
cortez25
senior tag
válasz m.zmrzlina #10722 üzenetére
Igen, nálam ugyanis a nevek több oszlopban helyezkednek el.
PL: Dóra,Ica,Lola,Irma G oszlopban van, a többi a H oszlopban. Akkor mivel keresek,vagy hogyan,hogy a F,G,H oszlopban is egyszerre keressen.
[ Szerkesztve ]
Azért hajtunk, hogy öregségünkre legyen miből visszaállítani az egészségünket, ami ebbe ment tönkre.
-
m.zmrzlina
senior tag
válasz cortez25 #10721 üzenetére
Biztosan mindketten erről a táblázatról beszélünk?
-
cortez25
senior tag
válasz m.zmrzlina #10720 üzenetére
Ha az általad feltett táblában, a G és a H oszlopban is vannak nevek.
Azért hajtunk, hogy öregségünkre legyen miből visszaállítani az egészségünket, ami ebbe ment tönkre.
-
cortez25
senior tag
válasz m.zmrzlina #10717 üzenetére
Ha a G és a H oszlopban is vannak nevek?
-
m.zmrzlina
senior tag
-
cortez25
senior tag
válasz m.zmrzlina #10713 üzenetére
Még egy kérdésem lenne, két táblát szeretnék összehasonlítani, mindegyikben nevek vannak, van egy listám ABC sorrendben, ezeket a neveket kellene megkeresnem egy olyan táblában ahol ők teljesen szétszórtan vannak, illetve lehet,hogy bent sincsenek, válasznak egy "OK" vagy "NOK" kellene az ABC sorrendesek mellé.
Üdv: Cortez
-
cortez25
senior tag
válasz m.zmrzlina #10711 üzenetére
köszi!
[ Szerkesztve ]
-
cortez25
senior tag
Sziasztok!
Szóval FKERES fügvénnyel keresek egy táblába, ugye ami nincs benne az #HIÁNYZIK-ra fut. Szeretném, ha a válasz 0 legyen.
Üdv: Cortez
[ Szerkesztve ]
-
föccer
nagyúr
válasz petrusz82 #10708 üzenetére
Én ezt úgy oldanám meg, hogy készítenék egy segédtáblát, aminek első oszlopában a termék nevek vannak felsorolva, felülről lefelé abc rendbe rendezve. Mellettük a második oszlopban pediglen a kívánt kód. Ha a segéd tábla A1:H1 mezőben van, a keresési értékek pediglen A5:M5-ig, akkor A6 cellába:
=HA(vagy(fkeres(A5;$A$1:$H$1;2;0)="#HIÁNYZIK";A5="");"Hibás adat";fkeres(A5;$A$1:$H$1;2;0))
Nincs előttem xls, remélem nem írtam el
üdv,föccer
-
petrusz82
aktív tag
Újabb kérdésem lenne!
Meghatározott szavakhoz szeretnék meghatározott számokat rendelni. Az egyik oszlopban vannak a termék nevei, míg egy másikban szükséges hozzájuk társítani egy megfelelő számkombinációt. A számkombináció megfelelő társítása azért szükséges, mert egy webáruházba így tudom a megfelelő kategóriába sorolni a termékeket.
Pl.: Alaplapok 1-0-0-0
Processzorok 2-0-0-0Tehát milyen függvénnyel tudom kiválasztani azt, hogy ha pl.: az A1 cellában alaplapok szerepel, akkor a B1 cellába az 1-0-0-0 kódot társítsa. Ha viszont az A1-es cellában RAM szerepel, akkor az annak megfelelő kódot társítsa.
Tehát minden termékkategória egy a neki megfelelő kóddal kellene, hogy társuljon.
Megköszönném a segítséget!
-
moni69
csendes tag
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni tőletek. Egy táblázatot kellene elkészítenem, az alábbi adatokkal.
A oszlop ( óra és perc) 12:20
B oszlop (órabér) 1500 Ft
C oszlop (itt kapnám meg, hogy 18.500 Ft)
Tud valaki nekem ebben segíteni, megoldható ez valahogy? -
föccer
nagyúr
válasz tökfey #10702 üzenetére
Barátod a súgó
Egyébként meg HA(feltétel;érték ha igaz;érték ha hamis)
üdv, föccer
-
föccer
nagyúr
válasz tökfey #10700 üzenetére
=HA(A1="Nappal";1;HA(A1="Délután";1,25;HA(A1="Éjszaka";2;"Hibás adat")
Feltéve, ha A1 cellában van a műszak megnevezése, és az a [Nappal, Délután,Éjszaka] értéket veheti fel.
üdv, föccer
Új hozzászólás Aktív témák
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Jó, jó, mechanikus billentyűzetet... de milyet?
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Házimozi belépő szinten
- Call of Duty: Black Ops 6
- Egérpad topik
- Milyen egeret válasszak?
- Mobil flották
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Újévi kedvező ár!
- Adobe Creative Cloud - 2024. 04. 05 - 2025. 04. 05-ig
- Karácsonyi akció: ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / stb.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- AKCIÓ! Microsoft szoftverek, vírusírtó szoftverek, egyéb szoftverek széles választéka!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest