- weiss: Logi MX Master 3S FW NEM frissítés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Szólánc.
- MasterDeeJay: Alacsony fogyasztású házi szerver a korábbi projektekből összeépítve
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- bambano: Bambanő háza tája
- Klaus Duran: Youtube AI szinkron
Hirdetés
-
LOGOUT
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Agony
aktív tag
válasz
Delila_1 #10996 üzenetére
Bocsi, de nem teljesen tiszta.
Most így áll a függvény:
=FKERES(2140;'20. B3ny'!A7:X17;6)
A 2140-es értéket, ami egy lovas igazolási száma, keresi a B3ny munkalapon az A oszlopban és adja a 6-os oszlop értékekét ahová beírtam az 1000Ft-os nevezési díjat.
A probléma az, hogy egy lovas több lóval is indulhat egy adott versenyen. A lónak a az igazolási számát a D oszlop tartalmazza.
És van egy összesítő tábla, ami sorokban tartalmazza a lovasokat a lovaikkal, tehát lényegében az összes létező kombináció szerepel rajta. Az első három oszlop tartalmazza a Lovas nevét a ló nevét és az egyesületét ahonnan indul, ezt pedig a kategóriák követik.
Tehát példának okáért:Név: Ló neve: Egyesület neve: B1ny B2ny B3ny
Kis Béla Paripa LovagokÉs akkor ide kellene hogy automatikusan beírjon 1000, 2000, vagy 3000 forintot ha megtalálja Kis Bélát és lovát a táblák valamelyikében.
-
Agony
aktív tag
Egy változóval már sikerült megoldani a problémát részben. Most a versenyző nyilvántartási száma alapján keres egyes munkalapokon és ha ott talál, beírja a nevezési díjat.
Viszont a versenyzőknek és a járműveknek is szinkronban kell lenniük.
Most FKERES-t használok, lehet abban 2 feltételt megszabni? -
Agony
aktív tag
Sziasztok!
Egy ismerősömnek kiadtak egy még haladókat is megszorongató feladatot, és hozzám fordult segítségért, de én se vagyok kifejezetten excelpro, így szeretném a segítségetek kérni a következő "feladvány" megfejtésében.
Tehát adott az állományunk, melyben 31 munkalap van, az egész tábla lényegében egy versenysorozat összesítése. A 31 táblából 30 a kategóriákat takarja amikben a versenyben el lehet indulni, és minden kategóriának más a nevezési díja. Példának okáért a B1ifi 1000Ft-os nevezési díjjal rendelkezik, míg a B2ny 2000Ft-tal.
Minden munkalap egy-egy kategória, és az összesítő táblázat szempontjából 5 fontos adatot tartalmaz. A nevező kódját, a nevező nevét, a jármű kódját, a jármű nevét, valamint az egyesület nevét aminek a színeiben indul.
Az összesítő "Fizetés" nevű táblán ezek közül három adat szerepel, mégpedig a nevező neve, a jármű neve és az egyesület neve, majd ezeket követik oszloponként a kategóriák és eddig a megfelelő oszlop-sor metszetbe beírta az illetékes az összeget.
Van arra megoldás, hogy ha egy versenyzőt áthelyez példának okért a B2ny-ből a B1ifi-be, akkor automatikusan törlődjön az előző összeg a B2ny cellából, és beirásra kerüljön a B1ifi-be, tehát hogy az összegeket automatikusan ossza ki a tábla, elég legyen csak a versenyzőket mozgatni a kategóriák között?A segítségeteket előre is nagyon szépen köszönöm!
-
perfag
aktív tag
Nekem 2010-esem van, abban ha kijelölöm a rajzterületet, a helyi menüjében a Rajzterület formázása párbeszédablakban Kitöltés lapon van egy rakat lehetőség, pl. Színátmenet kitöltés. Be lehet rakni színátmeneti végpont csúszkákat, azokat lehet huzigálni, a sávoknak színt adni - úgy baromság, ahogy van.
Én csinálnék egy képernyő lopást, ez megadja a diagram léptékét, Photoshopban, vagy bármilyen fóliázásra képes képszerkesztőben rátenném a sávokat, ezt a sávos képet kimenteném és a Kitöltés képpel vagy anyagmintával opcióval betenném háttérképnek. -
sonar
addikt
Sziasztok,
Van egy grafikonom ahol bizonyos sávokat szeretnék beszínezni, meg lehet ezt valahogyan oldani?
Pl.: az x tengely 1-től 10-ig van számozva az Y meg 500-tól 3000-ig és a 2500-tól 3000-iget meg az 1000-1500 közöttit szeretném beszínezni, hogy kifejezőbb legyen.
(Office XP-t használok)Segítségeteket előre is köszönöm
üdv: sonar -
mr.nagy
tag
válasz
Delila_1 #10983 üzenetére
Végülis ennek a használatánál maradtam, azonban a táblázatba építve egy hiba üzenetet kapok:
Object variable or With block variable not setÍgy néz ki most a teljes kód:
Private Sub CommandButton1_Click()
Sheets("eladás").Activate
Sheets("eladás").Range("A1").Select
Selection.QueryTable.Refresh BackgroundQuery:=False
Sheets("készlet").Activate
Sheets("készlet").Range("A1").Select
Selection.QueryTable.Refresh BackgroundQuery:=False
Sheets("kiárusítás").Activate
MsgBox ("KÉSZ!!!")
End Sub
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
Range("A7").Select
If Intersect(Range("E3"), Target) = "" Then Exit Sub
If Not Intersect(Range("E3"), Target) Is Nothing Then _
Selection.AutoFilter Field:=1, Criteria1:=Range("E3")
End SubMi lehet a hiba? Tudsz rá valami megoldást?
-
Delila_1
veterán
válasz
mr.nagy #10984 üzenetére
Most látom, hogy még délelőtt hozzáírtál.
Az 5. sor a címsor? Ha igen, nem kell módosítanod a kódon, ha az már adatsor, akkor a For kezdetű sorban a 6-ot írd át 5-re.
Dim usor%, sor%
usor% = Range("A65536").End(xlUp).Row
If Not Intersect(Range("A1"), Target) Is Nothing Then
If Target = "" Then
Rows("5:50000").Hidden = False
Else
For sor% = 6 To usor%
If Cells(sor%, 1) <> Cells(1) Then Rows(sor%).Hidden = True
Next
End If
End If
End SubAz A1 cellába történő beíráskor elrejti azokat a sorokat, amik nem egyenlőek annak a tartalmával. A cella törlésekor minden sort felfed.
Abban az esetben, mikor az oszlopban nem található adatot írsz az A1-be, minden sort elrejt, de ekkor is láthatóvá teheted újra a sorokat az A1 tartalmának a törlésével. -
Delila_1
veterán
válasz
mr.nagy #10982 üzenetére
Igen, megoldható. A laphoz kell rendelned a kódot.
Range("A5").Select
If Intersect(Range("A1"), Target) = "" Then Exit Sub
If Not Intersect(Range("A1"), Target) Is Nothing Then _
Selection.AutoFilter Field:=1, Criteria1:=Range("A1")
End Sub -
mr.nagy
tag
Sziasztok!
Van egy táblázatom amiben az 5 sortól kezdődnek az adatok. Az A oszlopban azonosító számok vannak.
Valami hasonlóra lenne szükségem mint az autoszűrő, csak annyi differenciával, hogy ha az A1 cellába beírok egy azonosítót automatikusan az legyen a szűrő kritérium és a szerint szűrjön. Persze ha ez változtatásra kerül akkor megint csak automatikusan a szerint módosítsa a szűrést.
Megoldható ez?
Excel 2003.
-
zoo8800
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #10980 üzenetére
köszi
-
medvezsolt
senior tag
válasz
m.zmrzlina #10970 üzenetére
Köszönöm Szépen , kipróbálom. A VBhez annyira nem értek, tehát anélkül szoktam Excelben varázsolni
-
medvezsolt
senior tag
válasz
Delila_1 #10974 üzenetére
Bocsi, de én tökéletesen pontosan definiáltam. És elég jól le is írtam. Fentebb válaszoltak is. A lényeg, hogy Az A oszlop nem minden elemét akarom hogy össze adódjon az A1 cellában, hanem csak néhányat. Például azokat amiket háttérszínnel látok el vagy félkövéren írok.
-
Delila_1
veterán
válasz
medvezsolt #10965 üzenetére
Ezt ennyi információval, hogy "lehet, hogy A2öt ki akarom vonni belőle, A11-et nem", nem lehet leprogramozni.
Mikor már PONTOSAN tudod, mit akarsz összeadni, vagy kivonni, mit milyen formátumban akarsz megjeleníteni, akkor újra tedd fel a kérdést.
-
Delila_1
veterán
válasz
Pityke78 #10971 üzenetére
A kijelölt területnek ezres csoportosítást ad tizedesek nélkül, és nem "írja rá" a cella jobb oldalára, hanem egy L betű szélességgel beljebb teszi a számokat:
Sub Szamformatum()
Selection.NumberFormat = "#,##0_L"
End SubA personalba másold be, majd tegyél ki hozzá a gyorselérési eszköztárra egy ikont.
A personalról már többször volt szó itt a fórumon. -
-
Pityke78
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #10969 üzenetére
Csak az ezres csoportnál könyvelőibe teszi és nem számba. Tudom, nem sok a különbség, de formátumban más lesz. Középre igazítás, stb.
-
m.zmrzlina
senior tag
válasz
medvezsolt #10966 üzenetére
Lehet és én ezt saját függvénnyel oldanám meg:
Function SZINESÖSSZEG2(minta As Range, tartomany As Range)
Dim cella As Range, osszeg As Double
szin = minta.Interior.ColorIndex
osszeg = 0
For Each cella In tartomany
If cella.Interior.ColorIndex = szin Then
osszeg = osszeg + cella.Value
End If
Next cella
SZINESÖSSZEG2 = osszeg
End FunctionGyakorlatilag ugyanaz mint itt csak pepitában. Ez a függvény a mintacella háttérszíne alapján összegez, nem pedig a betűszíne alapján.
-
-
Pityke78
őstag
Sziasztok!
Ki lehet rakni excel 2007-ben ikonként bizonyos cella formázásokat?
pl: szám + ezres csoport + 0 tizedesjegy
Vagy ezt egyedi makróként kell felvenni és futtatni?Köszi, Pityke
-
m.zmrzlina
senior tag
válasz
Volt valami hasonló téma itt. Nem tudom jó-e neked csak rémlett hogy volt már szó ilyesmiről.
-
medvezsolt
senior tag
válasz
olyat pl lehet, hogy hajtsa végre ezt: =100 - (J7:J100) ha (J7:J100)=döltbetűs vagy piroshátterű? Lehet Excelben ilyenekre hivatkozni, hogy félkövér cellák?
-
medvezsolt
senior tag
Sziasztok!
Lehet olyat Excelben csinálni, hogy PL:
Van egy adott oszlop egy cellájában egy érték és én ha ugyanazon oszlop másik cellájába beírok egy számot az vonódjon ki belőle ( ha kitörlöm, adódjon vissza). DE ezt nem az adott oszlop összes cellájára akarom értelmezni, csak néhányra. Tehát van az érték A1-ben. és A2,A3,A4 , stb cellákba irogatok számokat akkor hozzáadódjanak vagy kivonódjanak az A1ből. Viszont lehet, hogy A2öt ki akarom vonni belőle, A11-et nem. Tehát nem minden cellát. Esetleg minden vastag betűset, vagy minden kék hátterűt,stb.
Köszönöm,
-
válasz
dellfanboy #10962 üzenetére
-
dellfanboy
őstag
lehet inkább matematikai a kérdésem, de excelben sehol se találok olyan fv.t ami segítene nekem a súlyozásnál.
Van egy feladat:
csúcsidőben 25 ft/perc, csucsidőn kivul 18 ft/perc, este pedig 10 ft/perc.Ezt kellene besulyoznom az alábbi súlyok segítségével:
csúcsidő: 50, csucsidőn kivul 33, este 10. ( gondolom ez a fontossági sorrend is)
több infom nincs,
hogy nézni ki szerintetek a legmegfelelőbb fv? -
m.zmrzlina
senior tag
válasz
m.zmrzlina #10959 üzenetére
Mondjuk talán okosabb lenne a BeforeClose helyett a BeforeSave eseményt használni mert az BeforeClose-zal nem tudsz mentés nélkül kilépni a munkafüzetből (ha netán szükség lenne rá).
-
m.zmrzlina
senior tag
válasz
Kornl23 #10957 üzenetére
Továbbra is a MA() fv-ből indulnék ki.
Az előző megoldásomat egészítsd ki ezzel:Private Sub Workbook_BeforeClose(Cancel As Boolean)
Application.ScreenUpdating = False
Range("E1").Select
For i = 1 To Range("E" & Rows.Count).End(xlUp).Row
If ActiveCell.Value <> "" Then
ActiveCell.Copy
ActiveCell.PasteSpecial Paste:=xlPasteValues, Operation:=xlNone, SkipBlanks:=False, Transpose:=False
End If
ActiveCell.Offset(1, 0).Select
Next
ActiveWorkbook.save
Application.ScreenUpdating = True
End SubEz a megoldás a munkafüzet bezárása előtt a dátumokat tartalmazó cellákat felülírja a saját értékükkel, kitörölve egyúttal belőlük a MA() fv-t.
Ezt nem modulba kell másolni, hanem a ThisWorkbook BeforeClose eseményébe! Természetesen a te tartományaid nyilván mások.
-
Kornl23
tag
válasz
m.zmrzlina #10956 üzenetére
Sajnos a MA függvény nem jó
Mert ha holnap megnyitom a fájlt akkor a holnapi dátumot írja ki és nem a feltétel igazba állítási dátumát. -
fess
őstag
válasz
Delila_1 #10952 üzenetére
még azt meg lehet csinálni,hogy a megnevezés és típuson kívül, az cikkszámot is kigyűjtse a gyűjtő lapra?
-
Kornl23
tag
Sziasztok,
tudnátok ebben segíteni:
Adott egy képlet, ha egy feltétel igaz beírja az aktuális dátumot, (amikor a feltétel igazra vált) és rögzítse a cellába. -
Delila_1
veterán
válasz
repvez #10947 üzenetére
Tettem ide egy füzetet.
A jelenléti lapokra két megoldás van benne, az "Anna éves" és "Anna é" nevű lapokon (ugyanez Rékával is), nem kívánt törlendő.
Az Összesítő lapon az órák szerepelnek, míg az egyéni jelenléti lapokon minden, ami egy-egy emberhez tartozik a hónapok adatait tartalmazó lapokon.
1 füzetbe tehetsz mindent. 12 hónap, 7 ember 1-1 lapja, plusz egy összesítő nem túl sok lap egy füzetben.
-
repvez
addikt
Na lassan kezd összeállni a doksi amit tudok majd használni a melósok dokumentálásához, csak egyvalami hiányzik még.Megprobálom most egy kicsit érthetöbben és képletekkel is elmagyarázni, bár nem lesz egyszerü.
Szoval Van egy havi vezénlés ahol egy lapon van az összes dolgozó és a munkafüzet neve az aktuális honap neve most legyen augusztus.
Az itt beirt adatokat átadja a lap egy következö munkafüzetre ahol az éves elszámolás van, de ez már minden dolgozoé külön lapon van .Az augusztusi napok adatait b25-AF25-ig adja át, a szeptemberé B26-AF26 ig terjed.
Majd innen az éves elszámolás lapról átmennek az adatok a következö munkafüzetre a jelenléti ivre .Ahol a napok B13-B43-ig vannak felszerkesztve.
A problémám az hogy addig tökéletesen is müködik ha csak 1 honap lenne, de a következö honapba át kéne irogatnom a jelenléti ives munkafüzeten az összes naphoz tartozo hivatkozást minden embernél ezt 12*5 uj munkafüzettel lehetne csak a mostani rendszerrel megoldani.
Szóval hogyan lehet azt hogy a jelenléti iv lapon ha kicserélem az A6-os cellában a dátumot akkor ez a képlet=FKERES(Tóth!B$25;'Jelenléti ív Tóth'!$M$13:$Q$22;2)
átugorjon automatikusan a:Tóth!B$25-ről Tóth!B$26-ra? a többi nem lényeges azok csak azt jelzik hogy ha "sz" betüt talál a B25ön akkor a jelenlétire "szabadságot" irjon ki.
Ha ezt meg tudnám oldani akkor ezt az elvet tudnám felhasználni a dátum helyett a dolgozok nevére is és igy elég lenne csak 1 munkafuzet a jelenlétire és csak a neveket és dátumokat kéne változtatni a többi automatikus lenne.Remélem ez érthetöbb és megoldható probléma.
-
Oly
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #10944 üzenetére
Kösziiii!
Ez volt a megoldás.
Így nem kellett engedélyezni sem...
-
Delila_1
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #10944 üzenetére
Annál is írja a négyszöget, ha van, ha nincs engedélyezve a sortörés.
-
-
Oly
őstag
Sziasztok!
Macro-ban hogyan tudok két szöveg változó közzé sortörést szúrni?
Ha a valami & vbLf & valami formát használom, akkor nem rakja új sorba, csak berak közzé egy kis négyzetet...Más ötlet?
-
Padam
aktív tag
válasz
Fire/SOUL/CD #10940 üzenetére
Szia!
Teljesen érthető volt!Köszönöm szépen!
-
Az excel-ben 15 számjegy a max (ez limitáció, nem hiba), abban az esetben, ha a cella/cellák szám formátumra vannak formázva. Mivel nem akarsz vele matematikai műveleteket végezni (gondolom csak amolyan azonosítóként funkcionálnak), ezért formázd a cellá(ka)t szövegre.
Ha most szám és szövegre formázod, akkor normál alakot fognak felvenni, tehát újra be kell(ene) írnod vagy importálnod az adatokat. Ezt elkerülendő, először formázd át az adott oszlopot szöveggé, vegyél fel egy segédoszlopot (szúrj be egy oszlopot a számjegyeket tartalmazó oszlop mellé) és (pl ha A oszlopban vannak ezek a nagy számok) B oszlopba, a B1 cellába írd be ezt a képletet =SZÖVEG(A1;"#") és másold le, ameddig kell.
Ha megvagy, akkor rajtad áll, hogy törlöd az A oszlopot (így helyére lép a B oszlop) avagy kijelölöd a B oszlopot és "rámásolod" az A oszlopra (majd törlöd a B oszlopot)Remélem nem fogalmaztam túl bonyolultan....
-
Padam
aktív tag
Sziasztok!
Jelenleg Office 2010-et használok.
15, illetve 17 karakter hosszúságú számokat használok ügyek jegyzéséhez. (ezt generálja a programom)
Viszont, amikor 17 jegyű számot írok be az Excelbe, akkor az utolsó két számjegy automatikusan átvált 00-ra.
Próbáltam már office 2007-et is, de abban is ez a probléma.Mitől van ez? Van erre valami megoldás?
Előre is köszi a segítséget!
-
válasz
m.zmrzlina #10935 üzenetére
"És a 27-et hogyan cserélem le bármilyen számra..."
Szerintem vagy figyelmetlenül nézted a linket, amit adtam, vagy figyelmetlenül nézted a linket, amit adtam...Pont erre találod benne a választ.
UI: Most még nem tudok makrózni, mert állítgatom a rendszert ill. az Office-t, de ha esetleg nem sikerülne megoldani (makróba betenni), akkor kb 20 perc és megnézem, mi is lehet a gond vele, mert így elsőre nem tudom.
(Ha ezt be tudtad tenni makróba ("=ÉRTÉK(BAL($B27;8))>=$F$24"), akkor indirekt-el mi lehet a gond...) -
Delila_1
veterán
válasz
m.zmrzlina #10935 üzenetére
Hivatkozhatsz cellára is. Próba - cseresznye.
Bocs, nem tudom most kipróbálni, szörnyű rabszolgamunkám van. -
-
Delila_1
veterán
válasz
m.zmrzlina #10933 üzenetére
"=ÉRTÉK(BAL(indirekt("B" & 27;8))>=$F$24" legyen a feltétel
-
m.zmrzlina
senior tag
Ezt így értem, csak nekem itt a harmadik sorban az idézőjelek közt kellene használnom.
-
válasz
m.zmrzlina #10927 üzenetére
"Valami ilyesmire" használatos... [link]
Alapvetően arra lehet használni, ha pl egy függvény változó paramétereket használ sorrol-sorra, és a paramétereit egy cella tartalma alapján kell előállítani. A fenti linkben ez van, úgy érthetőbb lesz. -
DopeBob
addikt
Sziasztok,
tudok valahogy adatérvényesítést kreálni úgy, hogy a feltétel egy SQL lekérdezés? (az adatforrás egy Access adatbázis lenne)
Van erre egyáltalán lehetőség?
-
Delila_1
veterán
válasz
m.zmrzlina #10924 üzenetére
Próbálj meg egy indirektet adni a $B27-hez.
-
m.zmrzlina
senior tag
Van több munkalapom amin több tartomány van elszórtan amibe feltételes formázást szeretnék tenni. A munkalap mindig más és más (a tartományok sem mindig ugyanott vannak és nem mindig ugyanakkorák)
Ilyen formázást szeretnék tenni bele(makrorögzítővel készítettem):
Range("A27:C29").Select
Selection.FormatConditions.Add Type:=xlExpression, Formula1:= _
"=ÉRTÉK(BAL($B27;8))>=$F$24"
Selection.FormatConditions(Selection.FormatConditions.Count).SetFirstPriority
With Selection.FormatConditions(1).Interior
.PatternColorIndex = xlAutomatic
.ThemeColor = xlThemeColorLight2
.TintAndShade = 0.599963377788629
End With
Selection.FormatConditions(1).StopIfTrue = FalseA tartományok határait meg tudom határozni makróval (Range(<akármi>).Select azonban az "=ÉRTÉK(BAL($B27;8))>=$F$24" sorban van egy változó (a példában a $B27) ami természetesen minden tartomány esetében más.
Gondolom a két idézőjel közé nem tehetek változót oda csak a konkrét cellahivatkozást lehet karakterről karakterre beírni.
Hogyan lehet ezt a problémát megoldani?
Csak találgatok: működhet-e az a megoldás, hogy összeállítom a teljes képletet egy sztring változóban és a változót írom a Formula1:= után idézőjelek nélkül?
-
bozsozso
őstag
válasz
Delila_1 #10921 üzenetére
Köszönöm és bocsánat ha félreérthetően fogalmaztam.
Ez is jó lenne csak nem tudom miért, de a 2005.november 3 illetve 2005.november 16-os dátumot egyforma sorszám alá teszi.
Sőt most nézem az előzőleg használt képlet is ezt csinálja. Még csak most használom az eredeti táblázatba.
-
Delila_1
veterán
Egy érdekesség ehhez a SORSZÁM függvényhez:
Egyforma értékek (dátumok) esetén azonos sorszámot ad – eddig rendben van – és nem ad következő sorszámot annyiszor, ahány egyforma értéket talál.
Kicsit érthetőbben: ha háromszor szerepel egy dátum, ami az 5. a sorrendben, nem lesz 6-7. helyezés, a következő a 8. lesz.
-
Delila_1
veterán
válasz
cousin333 #10920 üzenetére
Az eredeti kérdésben nem szerepelt, hogy a képletet tartalmazó oszlop sorrendet is tartalmazzon.
Van beépített függvény erre is, a SORSZÁM, aminek ha az utolsó paramétere nulla, vagy lemarad, csökkenő lesz a számozás, bármilyen más értéknél emelkedő.
=HA(A1=0;"";SORSZÁM(A1;$A$1:$A$10;1))
Szerk.: a DARABÜRES él a 2003-as verzióban.
-
cousin333
addikt
válasz
bozsozso #10912 üzenetére
Még egy javítás eszembe jutott. Ehelyett:
=HA(ÜRES(A1);"";SZUM(--($A$1:$A$10<=A1)-(ÜRES($A$1:$A$10))))
a C1 mezőbe kéne írni, hogy
=SZUM(--($A$1:$A$11=0)) vagy
=DARABÜRES($A$1:$A$11) ez volna a jobb, ha van ilyenedés akkor a B1-be mehet, hogy
=HA(A1=0;"";SZUM(--($A$1:$A$11<A1))-C$1)
majd értelemszerűen "lehúzni" függvényt a B oszlopban, ameddig kell.
Így a második $A$1:$A$11 tartományt nem kell minden egyes B-beli cellában kiszámolni.
-
cousin333
addikt
válasz
föccer #10918 üzenetére
Azért sem értettem először, hogy hogyan hoztatok ki az enyémnél ennyivel egyszerűbb függvényeket, aztán néztem, hogy mit is csinálnak...
Mindenesetre abban is van kihívás, hogy a ti értelmezésetek alapján hogyan lehetne beépített függvények használatával minél kisebb gépigénnyel végrehajtani a műveletet.
Ez is egy megoldás, de ha megvan a képlet, akkor szerintem egyszerűbbnek nem egyszerűbb. Pláne, ha új elemeket is szeretne néha felvenni a listára.
A megoldásom alapvetően jó, akkor van baj, ha hosszú (vagy hosszú lesz) a lista - mondjuk pár ezer sor -, mert így eléggé számításigényessé válik (amikor felfedeztem őket, tisztára "beleszerelmesedtem" a tömbképletekbe, de mostanra rájöttem, hogy sok mindenre, amire használható, van sokkal gyorsabb gyári függvény (pl. SZUMHATÖBB(), vagy elegáns, de nem jól bővíthető, ugyanakkor jelentősen növelheti a számításigényt. Erre a feladatra azért jól jönnek, legalábbis kisebb adatmennyiségnél...). Ilyenkor már inkább szóba jöhet a szűrő, vagy valami makró.
bozsozso: Egy kicsit még lehet tovább egyszerűsíteni:
=HA(A2=0;"";SZUM(($A$2:$A$11<=A2)-($A$2:$A$11=0)))
-
cousin333
addikt
Igen, valóban Ctrl+Shift+Enter, sorry...
De ezek szerint nem volt egyértelmű a feladat. Legalábbis a többiek megoldása nem azt csinálja, amit az enyém, hiszen a B oszlopbeli számok mindig emelkedő számsorban jönnek. Én a feladatot úgy értelmeztem, hogy a B oszlopbeli szám mutatja, hogy az A oszlopban lévő dátum hányadik az időrendi sorban. Ezt az aprócska félreértést azért jó lenne tisztázni
A tesztfájlom pl. így nézett ki (a Vissza az egyik, az Előre a másik időbeli irány:
-
bozsozso
őstag
mindenkinek mégegyszer köszönöm a segítséget.
-
föccer
nagyúr
válasz
m.zmrzlina #10907 üzenetére
Ott a pont. Nem kezeltem azt a feladatok, hogy az üres cellák elé nem kell írni semmit. De a gondolatban nem volt hiba
Ez tipikusan a kevesebb néha több esete.
üdv, föccer
-
cousin333
addikt
válasz
bozsozso #10904 üzenetére
Előrebocsátom, hogy létezhet ennél jobb megoldás, de most ez jutott eszembe. B1-be ezt kell írni:
=HA(ÜRES(A1);"";SZUM(--($A$1:$A$10>=A1)))
A képletet tömbképletként kell megadni,tehát nem Enterrel nyugtázandó, hanem Ctrl+Alt+Enterrel! Ezt a függvényt aztán le lehet húzni egészen B10-ig.
Itt azt kell látni, hogy az $A$1:$A$10 tartomány nem akkora, amennyi dátum jelenleg be van írva, hanem nagyobb, hogy a jövőbeli elemek is beférjenek (vagy valami ofszetes számolgatós függvény is kell bele, ami utánaállítja, de ez szerintem már nem túl gazdaságos).
A fenti függvény a legfrissebb dátumnak adja a legkisebb sorszámot. Ha fordítva kell, akkor arra is van megoldás, ami nálam még rondábbra sikerült:
=HA(ÜRES(A1);"";SZUM(--($A$1:$A$10<=A1))-SZUM(--(ÜRES($A$1:$A$10))))
B változat összevonva a két szummát:
=HA(ÜRES(A1);"";SZUM(--($A$1:$A$10<=A1)-(ÜRES($A$1:$A$10))))
C változat (2010-ben van ilyen függvény, a többit nem tudom):
=HA(ÜRES(A1);"";SZUM(--($A$1:$A$10<=A1))-DARABÜRES($A$1:$A$10))
föccer: Az úgy natúrban kevés lesz...
-
föccer
nagyúr
válasz
bozsozso #10904 üzenetére
Most nincs előttem excel, de ha jól emlékszem, akkor a darab függvény pont az ilyenekre szolgál.
B1-be:
=darab(A$1:A1)Ezt lehúzod a kérdéses mélységig. Lehet hogy nem darab, hanem a darabteli kell, vagy valami ilyesmi a kutya ott van elásva, hogy a tartomány paramétert (A$1:A1)-ként kezd megadni, így mindig az A1 sortól fogja kezdeni és mindig az adott sorig fog tartani.
üdv, föccer
-
bozsozso
őstag
Sziasztok!
Van egy excel táblám aminek "A" oszlopában dátumok szerepelnek, de nincs minden sor kitöltve. Ez alapján szeretném a "B" oszlop dátumhoz tartozó sorába beírni, hogy az "A" oszlopban található összes dátum közül az hányadik. Tehát ha
A1 tartalma 2010.január 1
A2 mondjuk üres
A3 tartalma 2011.január 8akkor B1-be lenne 1 B2-ben pedig üres B3 tartalma pedig 2
Ha lehet akkor nem szeretnék rá makrót vagy ha úgy megvalósítható, hogy ha A oszlopba új adat kerül akkor azt vegye figyelembe a B oszlop kitöltésénél. Valószínűleg nem lesz olyan, hogy a meglévő legnagyobb dátum előtti lesz megadva.
Előre is köszönöm ha tudtok segíteni.
-
Zomb€€
őstag
Sziasztok!
Egy Accesses kérdésem lenne:
2 query eredményt szeretnék emailben csatolmányként elküldeni, viszont csak a sima email küldés megy. Melyik paranccsal lehet egyből küldeni?Köszi!
-
Delila_1
veterán
válasz
copperhead #10901 üzenetére
Nincs mit.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- weiss: Logi MX Master 3S FW NEM frissítés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Kerékpárosok, bringások ide!
- iPad topik
- Házimozi belépő szinten
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Battlefield 6
- Először égett le egy újságnál a GeForce RTX 5090
- AMD APU (AM4 és AM5) topik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix Thor Platinum II 1200W 80+Platinum Prémium tápegység!
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 256GB 1 év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3108, 100% Akkumulátor
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 12400F / RTX 3070 8GB / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Acer TravelMate P214 i3-1115G4 8GB 256GB 14" FHD 1év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest