- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- hcl: Xiaomi pumpa pumpálás
- V.Milán: 04.15. Ki mit csinál ma?
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sh4d0w: Árnyékos sarok
-
LOGOUT
ASUSTO NAS összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
imis
senior tag
raktam még egy hdd-t a nasba (két fiokos) így most dupláztam a tárhelyet, kérdésem hogy én meghatározhatom, hogy melyik könvtár melyik hdd-n legyen?
-
belashx
senior tag
válasz
Gawamatsu #1995 üzenetére
Köszi!
Igen, ismerem ezt is, de nem használtam, csak kipróbáltam. A myasustor-osnál néha nem látja a nast. Elvileg félóránként vizsgálja, hogy változott-e az ip-cím, de néha nem elérhető. Ez azért fura, mert a routeremmel sosem jártam így(asuscomm.com).
Neked milyen sebességet tud fentebb vázolt esetekben? Mire számîthatok? -
ugyes
senior tag
válasz
Gawamatsu #1997 üzenetére
Talán a RAID felépítés, a kis méretű fájlok jobb kezelése.
Én az adatokat tartalmazó kötetet rögtön btrfs-ként hoztam létre, mert az általam olvasottak alapján a többségi álláspont szerint ez biztonságosabb (+ lassabb és kevesebb szabad tárhely). A többi kötet maradt EXT4-en: ott a gyorsaság (még ha relatív is) fontosabb. -
Gawamatsu
Topikgazda
Én btrfs-re convertálást szeretnék látni.
Nem tudom mi előnye lenne számomra az EXT4-gyel szemben, mert nem snapshot-olok, de ha már van...EXT4-et sem lehet úgysem olvasni Windows-on (főleg ha szétszedi valak ia raid-et)... -
ugyes
senior tag
Inkább vígasztalni próbállak, mint megoldást adni. Ugyanis nálam sem alszanak a HDD-k, március közepe óta. Pontosabban havonta egyszer 6-8 percre. Pedig azokon csak adatok vannak, a programok SSD-n, külön köteten.
Igen, az AIDATA nagyon lassú a képeknél. Nekem Lockerstor 4-em van, ott is. Percek, mire betölt. De egyébként a fotókezelés elég nyögvenyelős úgy általában. Ha nem akarsz "multiuseres" használatot, akkor az AIfoto3 és a Photo gallery 3 jobb, mint az AIDATA-s nézegetés (nekem ~40 ezer fotót úgy 1 nap alatt dolgozott fel). Ha "multiuseres" módon szeretnéd, akkor Plex vagy PiWiGo (ez kicsit ágyúval verébre, de ez van). Egyébként más NAS gyártók sem támogatják a "multiuseres" módot, de lehet az új DSM 7.0 már igen.
Nem tudom mire gondolsz: nekem mind megy, amit onnan feltettem. A Transmissiont elkerültem, mert aznap, amikor megnézem bonyolultnak tűnt. Helyette Download Assistant, faék egyszerűségű és működik, mobilon is. (A kereső bővítéséhez a Synology DSM fájlok 1:1-ben használhatók pl.).
Abban reménykedek, hogy a 4.0-ban már kijavítanak néhány dolgot. A hátrány az, hogy úgy tűnik most arra feküdtek rá és nem a 3.5x javításokra.
A legfrissebb ADM 4.0 béta "mi változott" az itt.
Egyébként azon mosolygok, hogy minden nagyobb NAS gyártó idén verziót vált: a Synology (7.0) most váltott, a QNAP (5.0) és az Asustor (4.0) valamikor a közel jövőben, mindkettő bétája elérhető már. -
Gawamatsu
Topikgazda
válasz
belashx #1994 üzenetére
Két csatlakozási frma van.
A myasustor.com-os (vagy amilyen DDNS-t választottál és regisztráltál) vagy az ezconnect.to.
Az utóbbi qrva lassú, de mindig működött, viszont a lassúság mellett nem minden alkalmazás használható.The steps to do this are as follows:
1. Before connecting,
please ensure that you have enabled the EZ-Connect service in ADM.
If you wish to use the App, please remember to enable port forwarding for the
App.
2. Please enter your NAS’s Cloud ID to connect.
When connecting, directly connecting to the NAS using the LAN IP and EZ-Routerfunction will first be attempted. If this is unsuccessful,
a connection will be made using server relay mode.
Using server relay mode to connect to a NAS will require a longer connectiontime. The connection speed will also be slightly slower when compared with
a direct connection.
-
belashx
senior tag
Sziasztok!
Az miért lehet, hogy az ...asustor.com oldalon keresztül elérve lassúcska a NAS elérése?
Annyira nem tudtam tesztelni, de múltkor haveromnak ajánlottam fel, hogy töltsön le egy filmet a NASról, de pár-száz kB/s tempókat látott. Mindkettőnknek 1000/300-as DIGI net van. Ami extra infó lehet: iMacen próbálkozott.
Nekem azért ment már 5 MB/s sebességgel is (mobilnet), szóval lehet Apple hülyeség. -
rjy08
tag
Sziasztok!
AS1002T NAS-omon tárolt képek mappáját böngészném telefonról a gyári AiData app-al.
A képek többsége nem jelenik meg, bizonyos képeket is kínkeservesen tölt be. Gondoltam, majd pufferel valamit, vagy csinál miniatűröket, de hetek óta változatlan a helyzet.
Van néhány mappa, aminél látszik a miniatűr is, és meg tudom tekinteni is, de ennyi.
Elindítottam egy videót, szintén aIData-ból, erre pár perc után a venti felpörgött maxra, jó hangosan, majd a videó is elkezdett akadozni. Megnéztem, 51C-ot írt a CPU-ra, a rendszert futtató SSD-re 50C-ot, az adatokat tartalmazó 4Tb-os WD Red HDD-re pedig 37C-ot. A kihasználtság minimális volt. Csinált már ilyet máskor is, pl. a héten szintén felpörgött a venti, a HDD led őrülten villogott. Ezt csinálta 10 percig, aztán már el sem értem a hálózatból a webes felületét. Csak az segített ,hogy kirántottam a táp kábelt.
A nappaliban van, nincs meleg, a venti is csak hideg levegőt fújt. Legfrissebb rendszer van rajta. Már többször csináltam gyári visszaállítást.
Találkozott már valaki ilyen jelenséggel?
Igazából amióta megvan ez a NAS, csak gondjaim vannak vele. Eléggé elkeserítő. Cakk-pakk lemezekkel együtt 110e Ft-ról beszélünk, ami azért fájdalmas összeg annak fényében, hogy baromira nem vagyok megelégedve vele. A lemezek soha nem kapcsolnak alvó módba, egész nap matat valamit, kattog időnként. A diagnosztikai naplót időről időre megnézném, de azt veszem észre, hogy kikapcsolva van. (Pedig a pipát már többször beleraktam a jelölőnézetbe.) És ha bent is van a pipa, a napló semmit nem ír erről. Az mdadm matat folyamatosan valamit a volume 1 köteten, de nem értem, hogy mit. (Nincs RAID.)
Azt sem értem, hogy az App Centralból feltelepített programokon miért kell túrázni még heteket, turkálva mindenféle config fájlokban, hogy működjön megfelelően. (pl. Transmission, amit végül nem is sikerült működésre bírnom.) Ezeknek a többségét elfogadtam kompromisszummal, de az már egészen nevetséges, hogy néhány szaros képet nem tudok megnézni pl. telefonról a saját gyári programjával. (TV-re felcsatolt hálózati meghajtóról böngészve nincs ilyen gond.) Azért használnám a gyári programját, mert azzal távolról is elérem, ha meg akarok tekinteni valamit. Másik programmal viszonylag jól működik, de azzal meg csak belső hálózatból tudom használni.
Csak nekem vannak ilyen bánataim? -
imis
senior tag
Van a NAS-ban 1db 3Tb-os piros wd, gondoltam rakok mellé még egy hdd-t, milyent érdemes? piros wd-t, vagy lehet másik típus is?
Ha beteszem a nasba, külön meghajtóként kezeli és a régit hdd-t nem szúrja el? -
Gawamatsu
Topikgazda
-
donat_sz
senior tag
válasz
Gawamatsu #1983 üzenetére
Processzor hőmérséklet, naja ott 7x fok az más. Az ott rendben van.
@csatti2-nek abban igaza van, hogy a túl melegben tartani a nas-t nem jó, 40 fokot csak nem ér el egy lakás sem. De akinek a padláson/rackben van ott azért a nyár során lehet gond..Nekem pl egy rackban van, ott már 36 fok is volt idén nyáron. A ventilátor maxon pörög és a rackbol is próbálja egy ventilátor kiszippantani a meleg levegőt..
-
Gawamatsu
Topikgazda
válasz
donat_sz #1982 üzenetére
Asustor Support oldalon olvastam:
"Why is the CPU temperature showing constantly in the range of 70 degree? Is this abnormal even the fan is set to be auto?Posted by on 25 February 2014 04:01 PMIn our design, instead of reading the surface or surrounding temperature of CPU, we read the internal CPU core temperature which Intel called DTS (digital temperature sensor). So the temperature of 6x to 7x degree is very normal for the internal core. The specification of the CPU can be up to 100 degree and higher. You do not have to worry about it. Besides, the system comes with smart fan so the fan will adjust the fan rotation according to CPU and HDD temperature under Auto mode."
-
csatti2
csendes tag
Nemrég vettem egy AS6604T-t. Szeretném ha picit hűvösebben működne (az elektronika halála a meleg) főleg ilyenkor nyáron. Viszont ha feltekerem a beépített ventit, akkor az már zavaróan hangos lesz.
Valakinek van tapasztalata alternatív ventilátorok terén? Kompatibilis a PC ventilátorokkal? -
donat_sz
senior tag
válasz
donat_sz #1974 üzenetére
közben máshol kaptam segítséget, és azzal működik.
hátha valakinek érdekes lehet a megoldás:
ssh-val a NAS-ra lépve
rpcinfo -p
itt látható bizonyos portok használata. a 111 és 2049 mellett a 829 amit engedélyezni kell a tűzfalon.
program vers proto port service
100000 4 tcp 111
100000 3 tcp 111
100000 2 tcp 111
100000 4 udp 111
100000 3 udp 111
100000 2 udp 111
100005 1 udp 829
100005 1 tcp 829
100005 2 udp 829
100005 2 tcp 829
100005 3 udp 829
100005 3 tcp 829
100003 2 tcp 2049
100003 3 tcp 2049
100003 2 udp 2049 -
Gawamatsu
Topikgazda
válasz
donat_sz #1972 üzenetére
Ez talán segít:
What network ports are used by ASUSTOR services?NFS
2049 -
Gawamatsu
Topikgazda
nekem most olyat csinál pár napja, hogy a valami.myasustor.com-on keresztül nem lehet elérni.
A valami.ezconnect.to-n keresztül megy. -
válasz
próbakocka #1968 üzenetére
A rendszernaplóban nem látszódtak fura login eventek? Vagyis a ki-be lépési lognál csak kellett szerepeljen, hogy valaki illetéktelenül hatolt be... Ha nem, akkor valamilyen tartalom felmásolásakor történhetett vagy esetleg olyan valaki aki hozzáfért és szándékosan tette ezt.
-
próbakocka
senior tag
TCP_TCP 80 scan_scan portszkennelést csinált kifelé, ezt vette észre a felettünk lévő hálózatfelügyeleti csoport, letiltották egyből a külső elérést.
Két user home mappában voltak linux alapú hack eszközök, egyben pedig pár gigányi olyan torrentfájl, aminek kamu neve volt és ettől eltérő tartalma. -
xrvman
őstag
válasz
próbakocka #1962 üzenetére
Szia, honnan tudod, hogy feltörték?
-
donat_sz
senior tag
nfs-hez szeretnék portot nyitni a tűzfalon.
Az már kiderült, hogy az NFS az SMB-vel szemben trükkös. A "szerver és a kliens 'megbeszéli', melyik portot használják". Ehhez tudni kellene mi az asustornál a " mountd port".
Google hiába a barátom, nem találom, hogy ez Asustornál mi ez a port
tűzfalnál vlanok közt nyitnám az NFS portajiat (111,2049) mellett ezt a portot, ha tudnám mi ez. Valakinek ötlet, hogy deríthető ki? Linux guruk esetleg? -
Gawamatsu
Topikgazda
válasz
próbakocka #1962 üzenetére
Hálózat (értem internet) internet nélkül bekapcs és minden jelszót átállít?
A rendszerbeállításokról lehet mentést készíteni és igény esetén visszatölteni. -
próbakocka
senior tag
Meglévő AS-204T-ről szeretnék átköltözni egy AS4004T-re. (nem saját)
Ami nehézség, hogy feltörték a cuccot, de ettől még használható maradt.
Az összes adatról van külső USB-s lemezen backup, csak a usereket és jogosultságokat kellene megmentenem.
Kérdés, hogy ha mentek egy settings-et az lementi magában az összes user és jogosultságot is, vagy ezek sehogy sem mozgathatóak át új eszközre? Megint izgalmas kérdés, hogy ha meg is vannak a jogosultságok, marhára nem fogja összepárosítani a meglévő mappákkal ugye?
A lemezeket (RAID5 4disk) értelemszerűen formáznom kell, mert ismeretlen helyeken is vannak mindenféle hack maradványok.Hogy tudom ezt legegyszerűbben megoldani?
-
ugyes
senior tag
válasz
MaCS_70 #1960 üzenetére
Szerintem magában a fájlban a rendes adatot használd, csak a Plex adatbázisban cseréld ki/írd át/stb. az adatokat. Biztos van olyan opció, hogy abból visszatölti a fájlba, bár én még nem találkoztam ezzel/használtam ezt.
Én sokat kerestem zenei szoftvert, de mindig valahol "véres volt". Vagy Mac-on fut, vagy Linuxon. Egyik sincs nekem, sem nem értek hozzájuk.
Volt egy időszak, hogy nem NAS-on, hanem külön gépen mennének a médiaszerverek, de végül elvetettem (nem olcsóbb, üzemeltetésben bonyolultabb). A NAS megléte után, az ott elérhető programok közül akartam választani. A MinimServer valahogy kiesett a képből. Most utánaolvasva a Roon tudja kb. ugyanazt, csak extrábban. Utóbbira nem akarlak rábeszélni, mert azért több lenne, mint 28 font. (Bár 14 napos ingyenes teszt van, és a elérhető NAS-ra is, csak kell hozzá vagy egy Roon ready lejátszó vagy egy RPI, rajta a Roon Bridge - nekem utóbbi verzió.)Nem tudom. Szerintem pedig annyi van, hogy több és másként rendezendő információ kell oda. A könnyűzene inkább előadó fókuszú, a szöveg, illetve a zeneszerző+szövegíró a fontos még. Ezt könnyebb megvalósítani Bár ez attól függ, mert pl. a Roon fórumon valaki jelezte, hogy neki problémái vannak a Roonnal, mert ő egy együttes zenéit gyűjti, de az összes megjelenést. Néha ugyanis összeakadt egy adott album európai, orosz, japán, stb. megjelenéseinek kezelésénél.
-
Köszönöm!
Az online részt én sem használom, minden ID3-adatot én is szigorúan kézzel írok be, nem bízok semmit a programokra.
Attól viszont irtózom, hogy fals adatokat adjak meg, mint pl. előadóhoz zeneszerzőt. Egyszerűen nem visz rá a lélek -- bár könnyen lehet, hogy hamarosan ráfanyalodom.
Az meg azért vicces, hogy a komolyzene mennyire leszart terület. Bár a jó múltkorában egy hiphopszaki megmondta a frankót: "Hallgass rendes zenét, ne ilyen régi szarokat..." (Éppen Beethovenről volt szó.)
MaCS
-
ugyes
senior tag
válasz
MaCS_70 #1957 üzenetére
Kicsit frissebben, mint tegnap:
Plex limitált funkcionalitású a zenéket illetően, azon belül még a könnyűzene + jazz a szerencsésebb. Sok dolgot lehúz a Musicbrainz-ről és a Last.FM-ről. De ha ott nincs fenn, vagy nem tudja beazonosítani, akkor nem lesz semmid.
Én magam tartom karban az ID3 adatokat (Mp3tag) még azelőtt, hogy betenném a végső helyére az albumot (vagy filmet vagy sorozatot). Nem kevés idő, de így legalább van egy minimum az adatokban.
Több helyen azt írták, hogy az albumelőadóhoz írják be a zeneszerzőt a Plex adattárba és mindenképp javasolt a kiadás évét a címbe betenni.
Találtam egy linket, a Plex és adatkarbantartási opciókról.
Elméletileg a találatok pontosítása vagy a metaadatok frissítése (vagy könyvtáradatok beolvasása) kézi választásával frissülhetnek az adatok automatikusan. Máskülönben kézi munka....A klasszikus zenére még a Roon is dödögős, pedig az 1.8-ban sokat javítottak rajta (nekem kevés komolyzenei albumom van, ezért a finomságokat nem veszem észre).
-
ugyes
senior tag
válasz
MaCS_70 #1955 üzenetére
Nekem is fut a Roon mellett a Plex (Plexampot használok saját wifi környezeten kívül). Nekem nincs ilyen problémám. Az biztos, hogy valamit játszottak szoftverrel, mert nekem is feltűnt, hogy nem úgy frissült, mint korábban az elmúlt hetekben. Tekertem a beállításokon és egy ideje ismét napi 1x befrissül (napi átlagban nem sok új albumot adok hozzá).
-
Igen, most tényleg ezt írják, de kicsit megingott a bizalmam...
Pár ezer forintot egyébként szívesen ki is fizetnék, mint ahogy szoktam is. De ezt, hogy a frissítés komoly funkcióvesztéssel jár, egy kicsit barátságtalan lépésnek tartom. Ezért is örülnék, ha vissza tudnám szerezni a teljesen legális, és az igényeimet tökéletesen kielégítő 0.8.5 verziót.
Illetve bármilyen más ingyenes / olcsó DLNA szerver érdekelne az alábbiak mentén:
A miniDLNA kiesik, mert tudtommal máig hibás a névelőkezelése;
A PLEX fut is és nem is lenne rossz (bár a Minim azért nem kicsit okosabb), de nem tudom rávenni a frissülésre. Jelenleg kb. két héttel ezelőtti ID3 információkat jelenít meg.Meg persze a Kodi egy RPI-ne. De nehogy már csak ezért kelljen a NAS mellett egy PI-t futtatnom...
Köszönettel: MaCS
-
Elkövettem azt a hibát, hogy engedtem a MinimServert frissíteni 2-es verzióra -- amivel a számomra legfontosabb beállítási lehetőség át is került az évi 28 fontos kategóriába. Ennyit meg nekem nem ér meg.
Tudtok esetleg olyasmiről, hogy hogyan lehetne visszatérni 0.85-re? Esetleg egy 0.85-ös telepítő akad valakinél?
-
rjy08
tag
Egy korábbi hozzászóláshoz:
https://hub.docker.com/r/linuxserver/transmission
Ezen az oldalon írják, hogy a webes GUI felülethez nem lehet hozzáférni. -
rjy08
tag
Hozzáférek a telekomos router beállításaihoz. Az upnp-s teszteléskor azon is engedélyeztem az upnp-t. Port továbbítást is próbáltam. Nem látok semmi galibát, egyszerű dhcp címkiosztás, semmi extra. A belső routeremnek fix ip-t állítottam be rajta.
Ellenőriztem a csatlakozó eszközöket, mindegyik a belső hálózatomról kap ip-t.Még azt is kipróbáltam, hogy kiiktattam a belső routerem és rácsatlakoztattam a Nast és egy laptopot a telekomos hálózatra. Úgy sem értem el. (Fix IP-ket állítottam be.)
Settings.json-ban 9091-es port van megadva, de a docker beállítások közt ennek megfelelteti a 29091-es portot. Mert hogy telepítést követően ezt a portot állítja be, és ezen keresztül akarja elérni. (ipcím:29091)Természetesen próbáltam már ezt is állítgatni dockeren és json-on belül is, nem vezetett eredményre.
Le se írom, mennyi dolgot kipróbáltam még, amit a neten olvasgattam, de belefáradtam. Végül úgy döntöttem, nem áldozok rá több napot, vissza felraktam a gyári download managert. Egy funkció hiányzik belőle, még pedig a seedelés adott idő után automatikus leállítása, de ezzel együtt tudok élni, majd leállítom őket kézzel.
Nem tartom kizártnak, hogy valami hálózati gond lehet, de eléggé leszűkítettem ennek lehetőségét. Arról nem beszélve, hogy pl. egy qbittorrentet telepítést követően simán elértem a webes felületről is. Nem kellett semmit mókolnom. Ugyanúgy docker konténeres cucc ez is.
Szóval részemről lezártnak tekintem. Hálásan köszönöm mindenkinek, aki próbált segítségemre lenni! -
Amikor ajánlottam a port nyitást, akkor még nem voltam tudatában annak, hogy nálad 2 router van a hálózatban. upnp-ről én nem írtam neked, azt nem tudom ki ajánlotta, én csak a példa kedvéért kapcsoltam be, mert egyszerűbb, de tény hogy elfelejtettem odaírni, h. ne hagyd bekapcsolva. Így már érthető, hogy valami beállítási galiba vagy mi lehet a telekomos routerben, de annak a beállításaihoz gondolom nem férsz hozzá, ugye? Telenfonra szedd le a Network Utilities appot és futtass egy IP discovery-t, hogy megnézd mindenki ugyanazon a subnet-en van, illetve ott ha valami galiba van, akkor mutatja neked.
Settings.json-ban nincs port infó arról, hogy jelenleg mit használ éppen? -
rjy08
tag
válasz
donat_sz #1945 üzenetére
Én is úgy vélem, hogy belső hálózaton ennek működnie kellene. Ezért nem is értettem első körben itt az upnp-s, port nyitogatós javaslatokat.
Már többször újra telepítettem, belenéztem a dockerbe is, a settings.json fájlba is, de nem tudok rájönni, hogy miért nem indul el.
Minden eszközöm a 2. router mögött van, és látják egymást.
Nem tudom elképzelni a port ütközést, van kb. 8-10 eszköz a hálózaton.
Más megközelítés: Milyen másik letöltő klienst javasoltok, ami megegyező funkcionalítással bír a qbittorent, transmission variációkkal? -
rjy08
tag
válasz
donat_sz #1932 üzenetére
Le is kapcsoltam egyből, csak addig engedélyeztem, amíg kipróbáltam.
Viszont még mindig nem értem, hogy ha én nem akarom használni kintről a NAS szolgáltatásait, akkor nem nyitogatom ki a portokat sem. Ettől függetlenül, belső hálózatból el kellene tudnom érni, nem? Mint ahogy működik a qbittorrent is. Azt pl. elérem gond nélkül a 18181-es porton keresztül. Ebből kiindulva nem értem, hogy a transmissiont miért nem érem el.
Azért van kettő router, mert egy tömblakásban lakunk. Az épületnek van saját netkapcsolata, telekomos routerrel. Én pedig beraktam egy synology routert a lakásunkba, saját alhálózattal, ami WAN porton kap ip-t a telekom routertől. Röviden ennyi. -
Gawamatsu
Topikgazda
válasz
MaCS_70 #1937 üzenetére
Egy ideig szépen ment, aztán elkezdte lekapcsolgatni a kamerákat és nem is kapcsolódott vissza.
Ekkor csináltam napi 1xi restartot minden eszköznek event-ként, de akkor is kikapcsolgatta rendszertelenül.
Mióta nem használom (le is töröltem az appot), nincs ilyen, mennek folyamatosan, sőt, NAS restart után is szépen visszakapcsolódnak, mivel csak \\IP\share-re mentenek. -
Gawamatsu
Topikgazda
válasz
MaCS_70 #1934 üzenetére
FosCam-jeim vannak. Kettő (egyformák, C1) szerepel a listán, a G4P is már, de amilyen hülye a Surveillance Center, feladtam a vele történő rögzítést.
Simán tolom SFTP-vel a rögzítést.
Egyetlen hátránya van, a tárhelyet így nem tudja maga kezelni és a régi rögzítéseket törölni, azt manuálisan kell.
Viszot , mint előny, a mozgás, hangérzékelés natívan megy, a rögzítési felbontás az amit akarok, a maszkolás is megy, hogy hol ne nézzen mozgást... -
donat_sz
senior tag
válasz
MaCS_70 #1934 üzenetére
én egy kínai csoda képét mentem a nas-ra.
RTSP protokolon keresztül megy, nyilván a képe nem egy Reolink és nem megy a mozgás érzékelés se. de H265-ben elfér pár heti adat. -
Van-e tapasztalata itt valakinek a hivatalos Asustor-listán nem szereplő IP-kamerák működtetésével?
Szeretném, ha a NAS lenne a kameraközpont, de a listában szereplő kamerák gyakorlatilag beszerezhetetlenek és/vagy rohadt drágák. Gyanítom viszont, hogy a lista csak a tesztelt típusokat tartalmazza -- szabványos, mondjuk ONVIF megoldás esetén nem látom okát annak, hogy más, minőségi kamerák is működjenek.
-
donat_sz
senior tag
válasz
donat_sz #1932 üzenetére
valami oknál fogva kiesett egy RPi3B+ itthon (pingre reagál, de ssh-n már nem érem el..)
viszont ezen futott a Unifi Controller és a PiHole. Első élmény ugye az volt, hogy elment az internet hozzáférés, mert minden DNS lekérés ezen keresztül ment át, hát nem örültem.
Hibafelderítés után viszont gyors megoldásként indítottam két docker konténert (a Unifi Controllernek és a PiHole helyett kipróbálva az AdGuardot). A lényeg hogy úgy tűnik, hogy a portainer/docker disztri amivel korábban voltak nehézségeim, fejlődtek! Most könnyen és hiba nélkül indult teljes funkcióban minden. -
donat_sz
senior tag
portokat szerintem ne adj ki így!
főleg, hogy engedélyezed az upnp-t, így kívülről sebezhetővé teszed a teljes hálózatod, de legfőképpen az adatokat amiket a NAS-on tárolsz!
Sőt én azt tanácsolnám, hogy upnp tiltsd le még akkor is ha manuálisan kell a portokat nyitnod és nem végzi el helyetted az EZ-Config/EZ-Router.a piros üzenet az ami most még segíti a biztonságodat, mert így a nas nem tudja a külvilág felé azonosítani az ip címedet. Ez a nattolás az akadálya a sebezhetőségednek..
lehet érdemes lenne pontos ip tartományok nélkül megadnod, hogy hogyan épül fel a hálózatod, felmerült bennem az is, hogy egyes ip tartományokat nem érsz el teljesen a hálózat 1-1 pontjáról .. lehet ez a hiba oka, bár meglepő lenne, mint ahogy a routeren belüli router se szokványos
-
rjy08
tag
Köszönöm a választ!
Ez-Router menüpontom így néz ki:
A webes elérésnél pedig egyszerűen azt adja vissza a böngésző, hogy a kapcsolódás sikertelen. Telefonos és PC-s GUI sem tud kapcsolódni. A NAS fix IP-címe, és a kettős pont utáni port megadására értettem hogy egyértelmű. (29091 és 51413 szerepe is világos.) Próbáltam http és https-en keresztül is.
A hálózatban van egy telekom router, azon belül pedig egy synology router, ami további natolást végez, tehát nem AP üzemmódban megy. Mindkét routernél engedélyezve az upnp. Mondjuk a pirosan írt üzenettel nem tudok mit kezdeni, mert nem igazán értem, hogy ez miért befolyásolja azt, hogy én belső hálózaton keresztül elérjem a transmissiont. -
Be kell töltődnie, nem tudom ki írta azt, de helytelen, mert a transmission működik tökéletesen webes felületen is. IP cím és port megléte alatt mit értesz, hogy világos?
EZ Router-en belül is megvan nyitva a webes port amin el akarod érni és zöld a pipa?
A transmission kommunikációs portja és a webes felület portja nem ugyanaz, két különböző dolog. Routerben mindkét portot meg kell nyitni ahhoz, hogy működjön.
Bedobok pár screenshot-ot a sajátomról.Transmission-on belül (ha eljutsz idáig) a beállítások fülnél ellenőrizd majd, hogy a port "open" legyen. Ez a port nem megegyező az elérési port számával, erről írtam fentebb.
Az elérési útvonal az a NAS belső IP címe ami után jön a kettőspont és az elérési port amit az első screenshot-on az EZ Connect menüponton belül megadtál.
Dobhatnál pár screenshot-ot te is, hogy miket állítgattál és mi a hibaüzi egyáltalán, de persze kimaszkolva a személyes adatokra utaló dolgokat, főleg a portokat. -
rjy08
tag
válasz
donat_sz #1921 üzenetére
Ez egy AS1002T NAS, 3.5.6.RHA2 ADM verzióval. A rendszer ezt jelöli a legfrissebbnek.
A Matt féle 3.0 nem tudom, mit jelent.
Eleve installálás után a webes felületen nem töltődik be. Úgy olvastam itt egy korábbi bejegyzésben, hogy ott nem is fog betöltődni, hanem arra való a remote gui alkalmazás.
Az IP cím és portcím megléte világos, a problémám az hogy ezek ismeretével sem tudok rácsatlakozni sehonnan. Se webes, se PC-s gui, se telefonos gui.
Nem tudom, mindegyik NAS-on így működik e, de ez dockeres verzió. -
ugyes
senior tag
válasz
donat_sz #1920 üzenetére
Délelőtt még all modell volt, most csak a Driverstor-ok: Release Notes - ASUSTOR NAS
A várható változások (még a bétából): ADM BetaProgram Release Notes - ASUSTOR NAS
-
donat_sz
senior tag
mi a nas tipusa? meyik fw van rajta? melyik transmissiont raktad fel?
nekem AS5304-en (3.5.6) a Matt féle 3.0 van feltéve.
ekkor a nas webs felületén van egy Transmission icon. Arra klikkelve nyílik a transmission webes felülete. http:// I.P.c.ím : PORT /transmission/web/ címen
az előbb használt ip cím és port megadásával tudsz pl pc-én a "transmission gui" windowsos alkalmazással csatlakozni.ha ez már sikerült, akkor meg elvileg ez fog segíteni.
-
donat_sz
senior tag
nálam még nincs :/
[asustor honlapján sincs még 4-es] -
rjy08
tag
Sziasztok!
Szégyellem magam, de egy kis segítséget kell kérnem ismét.
Mivel qbittorrent az istenért sem akarja elindítani automatikusan a megadott mappába rakott torrent fájl letöltését, így gondoltam megnézem a transmissiont.
Ezzel még odáig sem jutottam el, hogy csatlakozzon.
Transgui folyamatosan connection refused-et ad.
settings.json fájlt nagy nehezen megtaláltam, whitelist, login és pass állítgatás, továbbra sincs semmi. Tűzfal beálíltásokhoz hozzáadva a routerhez, bár nem értem minek, ha belső hálózaton akarom csak használni.
Telefonról is próbáltam, arról sem csatlakozik.
Esetleg valakinek valami ötlete ezzel kapcsolatban, hogy mit kellene még megnéznem? -
captainnemo
aktív tag
Lenne egy vélhetően buta kérdésem. A háttérben futó processzeket, hogyan tudom kilőni? Elindítottam egy nagy fájlmásolást a régi nasról, az új asus-ra, a file expoler ben. Szépen ki is tesz egy a másolást mutató ablakot. Viszont ha kilépek a file explorer alkalmazás bezáródik, csak a háttérben futó alkalmazás monitorozóban látszik. Na viszont ott nem tudom leállítani. Mi erre a kulturált megoldás? ssh-zak be és killeljem a processzt? Nincs valami kulturált processz explorere?
szerk.
Az "eltávolítás" az.
-
rjy08
tag
válasz
Haugland #1914 üzenetére
Nem feltétlenül arra gondolok.
Mivel ha bedöglik egy NAS, akkor kénytelen vagyok ugyanattól a gyártótól választani, hiszen a rendszerbeállítások más márkára nem tölthetők vissza. (Ne legyen ez kompromisszum, lehet épp másik márka eszköze lenne épp az ideális.) Én inkább az adatokat menteném még 1 helyre (pl. felhőbe) Amúgy ez a rendszer backup sem tökéletes, nekem jó pár beállítást nem hozott vissza. Csináltam egy resetet, betöltöttem a backupot, de többek között a tárolók felosztását sem állította be, pedig változatlanul voltak bent a lemezek. Szóval ebből kiindulva nem tudom, hogyan működhetne a te elképzelésednek megfelelő megoldás. -
Haugland
aktív tag
válasz
MaCS_70 #1910 üzenetére
Oksa, köszi a tippet!
Nézegetem, de hogyha Te is beszívtad, akkor ez azért tényleg ratyi megoldás..
...ezek szerint kell min 2db HDD egy nas-ban és fizikailag egy másik helyen szintén keéll egy ugyanilyen nas, ugyanúgy 2db HDD-vel, amik folyamatosan suinkronban vannak...és még mondja valaki azt,. hogy hülye, aki pendrive-okra, külső inyókra mentegeti az adatait és tárolja a fiókban...
Az egyikre az isten pénze sem elég, a másik kevésbé biztonságos, de nagyságrendekkel olcsóbb -
Haugland
aktív tag
Itt Te is csak magára a NAS oprendszer és beállítások backup-jára gondolsz?
Én leginkább arra keresem amegfoldást, hiszen az adataim elvileg megvoltak a 2db tükörben használt HDD-n.....
..Csak annyi kellene, hogy a NAS beállításai-t lehetett volna visszaállítai valahonnan, hogy ne kellje a a HDD_ket törölni és újként üzembe állítani -
Gawamatsu
Topikgazda
Van egy processz a háttérben ami thumbnail-okat csinál mindenből.
Elvileg van rá egy kis app ami leállítja, de szintén elvileg egy újabb ADM-ben kikapcsolták.
Én abban nem bíztam, inkább feltettem az appot és azóta is fent van.
Asszem "Stop background process" a neve, vagy valami ilyesmi.
Az Asustor app-ok közt van -
válasz
Haugland #1904 üzenetére
Az Asustor szerint egyszerűen át lehet tenni a HDD-ket márkán belül. (Fontos ugye, hogy a RAID1 gyakorlatilag nem tartalmaz adatvarázslást). Az Asustor kisokosa tartalmaz egy külön erre vonatkozó fejezetet, keress rá!
Erre én viszont konkrétan ráb@sztam. A leírásban foglaltak szerint tettem át a HDD-t az egy 3102-esből egy 3202-esbe, és gyönyörűen új lemezként kezelte és üresnek mutatta. Szerencsére azonban ténylegesen nem törölte sem az adatokat sem a fájlnyilvántartást, úgyhogy Windoson egy segédprogrammal szépen minden ki tudtam másolni róla.
MaCS
-
donat_sz
senior tag
qbit irdatlan gyors, de a transmission praktikusabb így egy év használat után. szerintem transmission a pc-s és mobilos klienssel kényelmesebb.
bár az általad írt funkciót én nem használom.
(viszont elég sok leírás van a dockerben a sonarral és egyebekkel kombinált torrent kliensre nagyon kényelmesre lehet ezt szabni) -
rjy08
tag
válasz
Haugland #1904 üzenetére
Szerintem ezt csak egy további mentéssel tudod kivédeni. Véleményem szerint egy felhős megoldás lenne a legbiztonságosabb, erre a gyári backup alkalmazás is megfelelő lehet. Én is nézegetem az elérhető backup programokat, de még nem találtam olyat, ami tömöríti a kiválasztott állományokat, és az sem lenne gond ha lenne valamilyen titkosítás. Mindezt egy külső HDD-re tervezem egyelőre.
-
rjy08
tag
Továbbra is zakatol a HDD, annak ellenére is, hogy most a diagnosztikát lefuttatva a volume1 köteten matat percenként az mdadm read/write státusszal. Volume2-re szinte semmit sem hozott fel. (Volume1 SSD, Volume2 HDD.)
Valamit nagyon nem jól csinálok? Vagy bugos a firmware? Ennyire nagy kívánság, hogy álljon le a beállított energiagazdálkodási értéknek megfelelően a HDD üresjárat esetén? -
rjy08
tag
válasz
donat_sz #1900 üzenetére
Köszönöm a válaszokat!
Kodi lesz, mivel Coreelec-es tapasztalataimból adódóan elégedett voltam vele.
Torrent letöltéssel viszont kicsit bajlódom. A Qbittorrent nem kezdi el automatikusan letölteni a torrenttet a figyelt mappába helyezett torrent fájl esetén.
Már átállítottam a docker tárolóban a /volume1/downloads elérési útvonalat is a saját útvonalamra, de ennek ellenére sem teszi meg. Manuális torrent fájl hozzáadáskor a fájlok letöltésénél viszont figyelembe veszi a megadott útvonalat, csak a torrent fájlt nem olvassa ki automatikusan. Erre esetleg valakinek valami ötlet? -
Haugland
aktív tag
Vszínű, hogy nagyon zöldfülű a kérdésem...de azt a problémát hogyan tudom legközelebb kivédeni, hogy egy 6202T modellbe rakott raid1-ben használt vinyókat egy új nas-ba bele tudjam tenni adatvesztés nélkül?
Magáról a nas beállításairól milvel lehet a legjobban biztonsági mentéseket használni?
Annyi backup alkalmazás van, hogy fingom sincs, hogy melyiket kellene használniÉltem a boldog mindennapjaimat, azt hittem, hogy az adataim biztonságban a tükörben használt HDD-ken...aztán maga a nas halt be...
Az elronlott nas még szervízben, egy másik nas-ba berakva a vinyókat pedig annyi lehetőségem van, hogy hozzáadom új kötetként, ami az adatok törlését is jelentette.... -
ugyes
senior tag
Köszönöm.
Elég sok dolgot megoldottam már a tartalommegosztásban (zenék, filmek, könyvek), egyedül a képek maradtak ki. E hó 1-től a képfeltöltést kivették a Plex funkciói közül és néha el-elrontják a fotókezelési funkciókat benne, ezért kellene valami stabilabb, de mindenképp többfelhasználós megoldás.
Jó néhányat kipróbáltam, de mindig volt valami gond. Főként a többfelhasználós elvárás miatt. A legjobban a PhotoPrism tetszett, de még nem többfelhasználós. Igaz a Photo Gallery sem az (illetve nem tudom az ADM4-ben az lesz-e, bár azt írták valamely fórumon, hogy minden NAS gyártó NAS felhaszálóhoz köti az albumok készítését, ezért ők is így csinálják).
Már megkerültem az AIFoto 3 feltöltési könyvtár fixációját (FileFlex és Syncthing), így mindenki telefonjáról egy megosztás alá, de külön könyvtárba mennek a képek. De az albumkészítést nem lehet felosztani, csak a kész "művet" megosztani.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470s - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6150 (18c/36t, 2.7/3.7GHz), 512GB RAM,10G, H740p 8GB, áfás
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest