- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- bobalazs: 5700x3d+4070S fogyasztása, alulfeszelése
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- hcl: Xiaomi pumpa pumpálás
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
- mefistofeles: Hoppá, veterán lettem!
-
LOGOUT
ASUSTO NAS összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
bteebi
veterán
válasz
Gawamatsu #4666 üzenetére
Köszi a tippeket! A ChatGPT is a linuxos mentést javasolta.
Remélem igaza lesz... Nagyon sok időmet elvette tegnap a tesztelgetés, de sajnos egyelőre nem jutottam vele semmire.
UPS-t már régebb óta akartam venni amúgy, mert ahol lakunk, bár szerintem kifejezetten jó környék, de elég gyakoriak (saccra havonta, néha gyakrabban) az akár csak fél-egy másodperces áramszünetek/ingadozások. Annyi, hogy ezzel kapcsolatban volt egy sajnálatos tárgyi tévedésem - mégpedig az, hogy lett akkus napelemünk, és azt hittem, hogy az akkupakk az effektíve egy UPS, de elvileg sajnos nem. Viszont amúgy valahová nagyon a lakáshálózat elejére kellene tennem az UPS-t, mert 2 router van, és több NAS és PC mindenfelé.
-
-
gekkoXT
senior tag
válasz
Gawamatsu #4487 üzenetére
"To maintain system stability, ADM now reserves 3% capacity of a Btrfs volume so that ADM may continue to operate normally when a volume is full."
Ez pontosan mit jelent? hogy ha az egyik kötet Btrfs akkor abból lefoglal ezután 3%-ot? Nem sok ez egy kicsit? És ha ez a kötet mondjuk már annyira tele van, hogy nincs 3%-nyi hely rajta akkor mit csinál?És ha nem Btrfs egyik sem akkor nincs változás?
-
Pimpellér
tag
válasz
Gawamatsu #4436 üzenetére
Igazából nem tudtam megcsípni soha azt a pillanatot, amikor a 2GB memória fullon volt. Szóval el lett volna vele élete végéig a Nas. Viszont kiakartam próbálni a bővítést, mert többen is írták, hogy megtették. Mondhatnám én is, hogy felesleges volt, de észrevettem egy általános gyorsulást a rendszeren belül, így aztán én nem fogom elismerni döntésem helytelenségét
-
Pimpellér
tag
válasz
Gawamatsu #4434 üzenetére
Megnéztem a korábbi beállításaimat, nálam a belső és külső diszkek 10-10 perc után hibernálódnak, a rendszer 30 perc tétlenség után lép alvó módba. Nem határoztam meg annak idején időtartamot, hogy a NAS mikor menjen alvó üzemmódba.
A memóriával kapcsolatban amit írtam, helyesebb a max 20% kihasználtság, hiszen folyton változik, most pl. 13%. -
ugyes
senior tag
válasz
Gawamatsu #4431 üzenetére
Én kiegészítőt vettem, a régi Lockerstor kinézetűt, ugyanis a nekem olyan van (Gen1) és annak csak 5Gb/s USB-s kapcsolata van, ezért a 10Gb/s sebességet nem értem volna el. Mondjuk a ledek éjszakai vezérlését tudta volna az új...
Igazából a MyArchive funkció miatt vettem kiegészítőt: most ott pihen egy lemez NTFS-re formázva, hogy ne legyen gond a kompatibilitással, ha használni kell. Akkor lesz aktív, amikor mentés elindul, a végén leválasztja a rendszer. -
Stealth
senior tag
válasz
Gawamatsu #4420 üzenetére
A qbittorrentet nem próbáltad? Kiváló program, nálam maxolja a sebességeket.
Nekem ez a DC nem jött be igazán.
Ha forced encryption van belőve, akkor csak azok tudnak hozzád kapcsolódni, akiknél szintén encryption van belőve. Ha az allow van beállítva, akkor azok is kapcsolódhatnak hozzád akik nem használják az encryption-t és azok is akik használjál. Azt hiszem ezt olvastam valahol. -
ugyes
senior tag
válasz
Gawamatsu #4413 üzenetére
Nekem megy a qBit és a DL center is. Utóbbi berántotta a legutóbb törölteket és újra lehívott vagy 30-at. Alig győztem leállítani és törölni.
Annyi észrevételem van, hogy szerintem lassabb a le- és a feltöltés is az egész NAS-on. Viszont hirtelen megjavult (most elkiabáltam, gondolom) a NUC-om 2,5Gbs USB-s LAN-járól a másolási sebesség: a (ADM) frissítés előtt kb. 50% fájlméretig szaladt, mint a bolond, utána beesett random 30-90MB/s-ra. Most végig 260-270MB/s. -
-
ugyes
senior tag
válasz
Gawamatsu #4408 üzenetére
Nekem sem, és sok mindenki másnak sem a külföldi fórumok alapján. Még úgy sem, hogy letörlöd és újra felteszed. Mondjuk én nem találtam meg az új verziót az app fájllistában.
-
ugyes
senior tag
válasz
Gawamatsu #4290 üzenetére
Az elmondásuk szerint azért választották a Ryzen platformot, mert az elérhető Intel processzorok (<I3) nem biztosítanak elegendő PCIe sávot. Az iGPU hiányán én is gondolkodtam, de az igazat megvallva nem biztos, hogy hátrány. Korábban én is mindent is a NAS-ra akartam tenni. Csak a Celeron nem bír mindennel. A média szervereket külön gépre tettem (I3-12100), a fájlműveletek maradtak (+ a torrent) a NAS-on /és backup Plex szerver, biztos, ami biztos/.
Aktuálisan a Nextcloud/fotómenedzsment áthelyezésén gondolkodom, mert ismét újra kellene telepíteni adatbázisát vagy valami más galibája van.
A NAS maradna fájlszerver (+torrent) és minden mást egyéb gépek végeznék. Tudom, így nagyobb az áramfogyasztás és helyet is többet foglal, de biztosabban üzemel, szerintem. Ezekhez pedig a gyors hálózati kapcsolat, sok USB port kell. Az AS6604T-n van 3 db USB, az utódon (AS6804T) 7 db, amelyből 4 db helyből gyorsabb, mint az AS6604T-n bármelyik.Videókártya: szerintem olyan 300-350eFt körül lesz az AS6804T ára. Ha nincs vagy csak 1-2 távoli megosztás és jó a lejátszó, akkor Nvidia T400-zal elketyeg (használtan ~30eFt). Ha több kell Nvidia T1000 vagy A2000 (előbbi PCIe3, utóbbi 4). Kb. +100/200eFt. Most csinálta meg a Plex az Intel iGPU/ARC kártyák jó kezelését Windows alatt (11th gen felett) (linux alatt már korábban is ok volt), így egy N100-as mini PC médiaszerver ősztől még windows alól is jó Plex szerver lehet, most 53eFt RAM-mal és SSD-vel (belépő szint) a hardveraprón.
-
Stehe
aktív tag
válasz
Gawamatsu #4185 üzenetére
A Surveillance Centerrel rögzitek, az előre megadott mappába, be van állitva 800GB kvóta. Van két kamera, amik elég messzire is néznek, ott 4MP-es felbontás állitottam be, igy közel 50GB / nap...
A NAS-ban két darab 4TBos vinyó van RAID1-ben, amiből 1TB szabad. Ezért jobb lenne egy külön 4TB-os vinyó, ahol az egészet használhatnám a mentésre, illetve nem röviditeném le az eredeti vinyók élettartamát sem... Külső vinyót nem lehet meadni fögzitési célként?
Amugy SC v3.0 Betat használom, érdemes ezt használni a 2-es verzió helyett?
-
-
ugyes
senior tag
válasz
Gawamatsu #4133 üzenetére
Meg amikor nem. Ezzel együtt az elmúlt 3 ADM verzióban mindig volt valami javítás/módosítás a cert kezeléssel kapcsolatban. Így nekem egyértelmű volt, hogy meg kell próbáljam az új verziót, ha a cert kapcsán gondom van.
Egyébként nem értem a Prohardver fórumokon egyre jobban eluralkodó frissítés ellenes hozzáállást. Egy ADM esetén, amely lyukas, mint egy szita, fel sem merül bennem annak kihagyása, legfeljebb nem azonnali telepítése. -
Stealth
senior tag
válasz
Gawamatsu #4091 üzenetére
Nem is akarom lementeni.
Beteszem a 16T vinyót és startoltatom az asustore-t, aztán beállítom. Majd ha minden progi felment, kiveszem és visszateszem az eredeti vinyókat. Így lesz egy formázott 16T-s, vinyóm, amire elvileg már tudok backupot tenni, illetve simán elindul vele az ADM ha arról van szó. Addig meg a mentéssel pihen a fiókban. -
Stealth
senior tag
válasz
Gawamatsu #4086 üzenetére
Fuhh, kemény.
Én akarnék venni egy külső dokkolót és egy 16T-s HDD-t mentésnek. Úgy okoskodtam, hogy a 16T-re is rátenném az asustor oprendszert, majd vissza a 2 vinyót és mentenék a 16T-re. Aztán ha gond van valamelyik lemezzel, akkor mindkettő ki és egyből tudna bootolni az offline vinyóról a nas + meglenne minden adat. -
Stealth
senior tag
válasz
Gawamatsu #4083 üzenetére
Nyolc lemez?
Wow! Az alapból nem lehet olcsó, + még nyolc lemezt venni, mondjuk nyilván nem egyszerre vennéd meg a + 4 lemezt...
Én most a kettessel simán elvagyok, mondjuk csak torrentre és fájlszervernek használom és csak a tényleg kedvencek vannak megtartva. 2x 4TB, ami igen kevés, ha most belegondolok. -
válasz
Gawamatsu #3996 üzenetére
Ez a Surveillance Center szerintem is valami egészen orbitálisan silány egy program. Mondhatnám, hogy azért fáj ez, mert részben a négy kameralicenc miatt döntöttem az Asustor mellett, de nem mondom, mert egyrészt nagyon bevált maga az eszköz, másrészt akkor sem használnám a Surveillance Centert, ha működne. Mint kiderült, a Reolink kameráim remekül elintézik a felvételvezérlést.
MaCS
-
donat_sz
senior tag
válasz
Gawamatsu #3996 üzenetére
Ez a NAS-ommal szembeni egyik, ha nem a legnagyobb kritika, hogy nem kezel jól kamerákat, de úgy az egész rendszer együttesen hagy kívánni valót maga után, holott pont azzal is hirdeti magát, hogy a konkurensnél több kamerát tud kezelni ingyen..
Pedig a döntésnél még ezt mint pozitívumot írtam fel, hogy nem kell külön NVR, mert ez azt is le tudja kezelni, tévedtem.. -
Stealth
senior tag
-
válasz
Gawamatsu #3906 üzenetére
Nekem pontosan három napra és öt telefonos győzködésre volt szükségem ahhoz, hogy visszakapjam azt az eredeti állapotot, amelyet a kérdezésem és tájékoztatásom nélkül változtattak meg, mivel a szerződéshosszabbításkor szerintük minden alapállapotra kell visszaállítani.
MaCS
-
válasz
Gawamatsu #3829 üzenetére
Én is 40-50e Ft-ra taksálnám, bár a Harveraprón simán megjelenhet a duplájáért is, mint legújabb, szupermodern, alig használt típus.
Év elején vettünk egy első szériás AS3102-t 50e Ft-ért, de abban volt egy 15000 órát futott 6 TB-os WD RED Pro is -- viszont az egy kimondottan jutányos vétel volt.
MaCS
-
válasz
Gawamatsu #3826 üzenetére
Köszi! Ez mondjuk kétségtelenül logikus -- mármint a 32 bites rendszerek elengedése.
Eddig őszintén szóéva nem is tudatosult bennem, hogy a 1002-es 32 bites.
Mindegy, lesz ami lesz, a netre nincs kiengedve, OpenVPN-en érem el távolról, úgyhogy hacsak valami nagy disznóságra nem derül fény, azért nem fogja komoly veszély fenyegetni.
MaCS
-
donat_sz
senior tag
válasz
Gawamatsu #3743 üzenetére
egy sima raspberry pi b3+-al és rajta a wireguardos pivpn-nel jobban jártok (kb 5 perc a profil beállításokkal mindennel!).
Vagy pedig konténerben futtatva a wireguardot, de ez egy fokkal bonyolultabb feladat. Illetve nekem valahogy nagyobb a biztonság érzetem, ha a VPN-es csatornát nem a NAS címére nyitom. -
donat_sz
senior tag
válasz
Gawamatsu #3715 üzenetére
nekem a processzor terhelés szintén lement, de a memória rész viszont nagyon zavaró ellentétes infót mutat:
az áttekintő szerinte stabilan 60% felett vanviszont a memória megfigyelés meg valami 10% körüli értéket mutat az elmúlt 1 napban:
de ha a real-time-ot nézem akkor meg megint ~60%:
nem túl bizalom gerjesztő a nem konzisztens adat -
donat_sz
senior tag
válasz
Gawamatsu #3711 üzenetére
felment itt is, de azért elvett az életemből 1-2 órát, plusz hozott néhány ősz hajszálat..
kb 1 óráig csinálta a restartot, miközben pingelni tudtam a NAS-t a HDD-k kerregtek benne igen aktívan, a restart után elértem a nas-t de a kerregés maradt és még egy processzor/memória.. terhelés megnézésére is dobálta a hibaüzeneteket.. portainer elérhetetlen volt, sőt a konténerek is..
aztán elengedtem estére, reggelre meg úgy tűnt minden működik.egyelőre reménykedem még mindig csak hogy minden rendben
-
miller79
tag
-
ugyes
senior tag
válasz
Gawamatsu #3670 üzenetére
Most 130eFt a régi bővítő (5Gb/s és nem kapcsolható le a LED-je éjszakára). 4 lemeznyi hely. Meghagyod a mostani szerkezetet, a bővítőre teszel újabb R5-öt 3,4 vagy több TB-s lemezzel. Átmásolod rá a filmeket, vagy a többit, amelyik gyorsabban növekszik. És a maradék 1 helyre én javaslom a MyArchive-ként mentést. Minden automata, nem kell ki-be kapcsolni a külső keretet, ha menteni akarsz. Ez kb. 310eFt, 18TB hely összesen.
A WDC-n aktuálisan kicsit olcsóbban megkapod a 3 és a 6TB-s red plus lemezeket (utóbbi 59eFt-ra jön ki így, ingyenes szállítás).
Egyébként nagyon nehéz, én is sokat agyaltam rajta. -
ugyes
senior tag
válasz
Gawamatsu #3668 üzenetére
Én is így vagyok. Pont 8TB volt a mentés diszk, de az egész adathalmaz meghaladta azt (azért kellett +12TB-t betennem az adatoknak +R1->R5). De megbeszéltük otthon, hogy a filmek és sorozatokról nem lesz mentés. (Na jó, egy-két alkotást eltettem azért).
Sokat gondolkodtam és végül megvettem a bővítő egységet, abba tettem a 8TB-t MyArchive (NTFS-re formázva) mentésként: meghatározott időpontokban felmountolja magát, ment, majd unmount. És van még 3 üres helyem merevlemezeknek. -
saincz
csendes tag
-
Wasquez
senior tag
válasz
Gawamatsu #3572 üzenetére
Azon az oldalon olvastam, amit linkeltél.
Lehet, az árkategóriát már kevertem, mert az eredeti UPC pót akku volt 60 euró.
https://upsakku.hu/oldalak/Milyen-akkumulatort-tegyek-a-szunetmentes-tapegysegembe-UPS-embe-/
Majd kiderül, mit bír a tiéd, nekem az túl olcsónak tűnik! A kis 4,5Ah-ás, ami nekem kellene, 10körül volt jellemzően, amire az volt megadva, hogy ebbe a típusba való.
Nekem ilyen a data port, a másik végét tényleg USB-be kell dugni a PC-n. -
belashx
senior tag
válasz
Gawamatsu #3558 üzenetére
Restarttal nyilván próbálkoztam, de semmi.
Itt hiába nyitom le a felsőt, csak az Auto vagy a LAN 1 + LAN 2 opciók vannak.
Az Add gombra bökve Create VPN és Create Link Aggregation opciók vannak. Lehetséges, hogy, ha eltávolítom a LAN 1 + LAN 2-t, akkor simán csak a LAN 1 vagy a LAN 2 lesz választható, de nem mertem rányomni, mert mi van, ha nem érem a NAS-t.
Erről nincs valami infó esetleg?Itt pedig csak a link aggregation-re vonatkozó beállítások vannak. Round Robin volt az eredeti beállítás, de próbálkoztam, hátha megjavul. Nem gondolom, hogy ettől javult meg az egyik port átviteli sebessége, de mivel így jó, ne mcsesztettem tovább.
Próbáltam újratenni a FW-t, de azt nem engedte.
Ha kinullázom a NAS-t, akkor minden adatnak viszlát, ugye? Van valami mód, hogy csak a NAS beállításai álljanak alaphelyzetbe, és az adataim megmaradjanak?
ASUS AX86S a router, próbáltam kikapcsolni a link agg-t, de úgysem ajánlott fel új lehetőségeket a fentieknél.
Redditen találtam hasonló hibát az új FW-nél. Talán a következőben javítják.
-
-
válasz
Gawamatsu #3449 üzenetére
Nekem nagyon bevált az Asustor, ezért is maradtam a márkánál. Eddig három 4-6 éves darab futott nálam kifogástalanul, remélem, az 5304 sem okoz csalódást.
Van egyébként jobb program a Transmissionnél? Nem mindtha bajom lenne vele, meg ez a pár GB-os havi forgalom nem éppen egetverő, de sok helyen olvasom, hogy a Transmission már a múlt...
Egyébként a DL is teljesen jó volt, amíg azt használtam.
Köszönettel: MaCS
-
ugyes
senior tag
-
-
belashx
senior tag
válasz
Gawamatsu #3303 üzenetére
Köszi!
Azt hiszem, ez már ddr4 2400-as. Azért is kérdeztem itt, mert már 1,5 éve nézegettem, aztán nincs kedvem megint elcseszni rá egy csomó időt, hogy kiderítsem mi jó bele. :)
2GB van benne, és egy 4GB-os modul beszerzésén gondolkozom.
Amit anno kinéztem, az újonnan 7-8e.A legfőbb oka qBittorrent, mert szép lassan felzabálja. Egy ideje beállítottam, hogy minden hajnalban induljon újra, így nincs vele gond.
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BLITZWOIF BW-V7 7-HÓNAPOS KÍVÁLÓ ÁLLAPOTBAN ELADÓ !!!!!
- iPhone 15 Pro Max 256GB 90% Akku, gyári garanciás !
- Újszerű Acer Nitro V - ANV15 - 15.6"FHD 144Hz - i5-13420H - 16GB - 512GB - RTX 3050 - 2+ év garancia
- Microsoft Surface Go laptop 12,4" i5/8GB/128GB újszerű állapotban
- Samsung Galaxy Watch 6 Classic 47 mm fehér/ezüst + Spigen Modern Fit 316L fém szíj
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT Rampage SHIVA Zalman 600W
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest