- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- hcl: Xiaomi pumpa pumpálás
- V.Milán: 04.15. Ki mit csinál ma?
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sh4d0w: Árnyékos sarok
-
LOGOUT
ASUSTO NAS összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
ugyes
senior tag
válasz
donat_sz #2097 üzenetére
A 12TB nem annyira hangos. Hetekig nézegettem a fórumokat és a gyártói specifikációkat, hogy milyet vegyek az eredeti 4TB helyett (már most 3TB-nyi adat van, havi ~ 100-200GB-t hízik). Ez volt a legcsendesebb. És ezért lett külön 1 SSD az 1. kötetre. Azt jobban hajtja a NAS, mint a csak adatokat tároló 2. kötetet (2x12TB).
Valamint erre jön az, amit hetek óta írtunk néhányan, hogy nem alszanak a lemezek. Nekem úgy márciusi ADM frissítés óta. De lehet attól is, hogy SyncThing fotóupload célkönyvtára a 2. köteten van és gyakran összenézi a mobiljainkkal (bár átállítottam 2 órára az intervallumot, semmi érdemi változás ezen a téren). Bár ezt csak májusban tettem fel először.
Az újratelepítéskor, amikor csak betettem a lemezeket a NAS-be, hogy ne "vesszenek el", de még nem aktiváltam, akkor persze 7-800 perces alvásuk is volt. Akkor ébredtek fel kb., amikor megnyitottam a Storage Managert. -
donat_sz
senior tag
ez lesz itt a lényeg! nálam 3x14TB van, nálad ha jól értem 2x12TB.
Nagyobb lemezek, amik hangosabbak és egymást is jobban fűtik.
amíg a 3TB volt az első NAS esetén ott volt a hálóban.. Most egy külön helyiségbe lett száműzve, ha megy együtt a 3 hdd, az szerintem nem okés már háttérzajnak..
( elég ütős zaj tud lenni ) -
ugyes
senior tag
válasz
Gawamatsu #2095 üzenetére
Szerencsés vagy. Nekem egy polc tetején van, amely körül szabad a levegő. A szoba aktuálisan 27C.
Szerintem modellfüggő. Nekem Lockerstor van, és úgy tűnik nekem, hogy jobban melegednek a többinél.
Illetve, amíg nem tettem vissza a 12TB-s RED lemezeket a "normál" SSD hőmérséklete sem volt több 37-38C-nél. Mi lesz akkor, ha a 3. 12TB-sre is szükségem lesz???? -
Gawamatsu
Topikgazda
Nem tudom hol van nektek és miért ílyen magasak a hőmérsékleteitek...
Nálam Ikea könyvespolcban van (alulról a 2ik polc (térd magasság)), mellette egy doboz, hogy a macska ne telepedjen mellé.
Így felette van kb 5 centi hely a légáramlás számára ,mellette egy másik NASnyi hely, mint üres légtömeg.Ilyen kondíciók között (a polc hátlapja tömör, nem rácsos (van rajta lyuk a LAN és tápkábelnek) a lemezek 39-42°C, rendszer 40°C, CPU 70°C.
A lemezek DiskDoctor, SMART és ClamAV alatt sem mentek 50°közelébe. A rendszer és a processzor is maradt 40 és 70 for körül. És Auto beállításon van a venti. -
ugyes
senior tag
válasz
donat_sz #2093 üzenetére
Én kézzel állítom mediumra reggel, majd éjjel vissza autóra. Így most 38C, 41-41C, illetve 46-47C a lemezeim hőmérséklete, a rendszer 37C.
A fórumokon több funkciókérés van a hűtés javítására, de érdemi válasz sem megoldás nincs. Ahogy láttam a 4.0-ásított helpet, 4.0-ban sem lesz változás. -
donat_sz
senior tag
Nálam egy rackben van a NAS. A rack meg egy olyan helyiségben, aminek szellőzése nem ideális. A rackből egy ventilátor próbálja kiszívni a meleg levegőt, de én a NAS ventilátorait max-ra raktam nem autóra. Nálam így a lemezek 39-42°C közt mozognak. A rendszer hőmérséklet többnyire 35-38°C körül.
Az alábbi spec nekem elfogadhatatlan!
A HDD-k spece 5-60°C-ot ír elő.. autómata sebességgel 50-55°C körül volt a hdd-k hőmérséklete, ennyire én nem szeretem a specifikáció határ közelében tartani az eszközt. Nem hiszem, hogy az élettartamának jót tenne, ha a felső limit közelében van a folyamatos működés és folyamatosan se szeretném figyelni, hogy mikor ugrik a 60°C felé.. -
ugyes
senior tag
válasz
csatti2 #1978 üzenetére
Valamiért rám is rájött, hogy lehetnének hűvösebbek a lemezek (SSD = 49C, HDD-k = 50-53C, NVMe SSD-k = 65-68C) auto működés mellett. De úgy tűnik nem lehet.
Két dolgot találtam: az egyik a support hivatalos válasza a ventillátor auto beállításának működéséről:"When the FAN setting as auto, it will monitor the temperature.
When the HDD or System reaches 75C it will start activating the FAN to cool down.
If the system detects the temperature does not decrease, it will slowly increase the FAN speed. At 90C the FAN will hit it's maximum speed."A másik egy script egy fórumon, amellyel finomabban lehet szabályozni a ventillátor működését: link.
-
tacsk0
aktív tag
Sziasztok
Tudom a readmeben benne volt hogy adm 4.0 betarol nincs vissza ut. Esetleg valami cli trukkozessel sem lehet? Synologyknal van ra mod...
-
ugyes
senior tag
válasz
gyurma888 #2080 üzenetére
Én RAID0-ba tettem. Nem gondolom bővíteni majd. Ez ment az 1. diskbe, és lett volume1. Emlékeim szerint a volume1 a fontos, mert alapvetően minden programot és rendszert idepakol.
A most visszamentett volume2-n (RAID1-ben 2 db HDD), egyáltalán nem volt nyoma rendszerkörnyezetnek, csak a kötetazonosító volt rajta.
A második kérdésedre nem tudom a választ. Azt olvastam valahol, mikor kerestem miként lehet visszahozni az adatokat, hogy a rendszer megjelöli a köteteket különböző azonosítóval (pl. 1,2,4), amelyek kódolják a kötet típusát. Így az a HDD, ami a volume1 volt nálad az szerintem lecsó, mert az a "rendszervolume", ezért előtte az adatokat lementeném róla.
Ha nem tettél fel sok alkalmazást vagy nincs sok felhasználó, akkor újratelepítéssel gyorsabb leszel.
Fontos: ha újratelepítesz, akkor a régi HDD-ket betéve, új kötetet létrehozva, a rendszer mindent töröl azokról. Ezért talán jobb megoldás először RAID0-ként létrehozni, majd felmásolni a teljes állományt rá, utána betenni a másik HDD-t és RAID1-re bővíteni.Fórumtársak kijavítanak, ha jobb megoldást tudnak. Költözni még nem költöztem, csak újratelepítettem...
-
gyurma888
aktív tag
Sziasztok!
Nemrég vettem egy AS6604T-t, raktam bele 2 HDD-t Raid 0-ban, csak film/sorozatok, backup nem volt fontos. Viszont eléggé zavar a kerregése, ezért inkább rendeltem 2 SSD-t és átköltöznék arra. A cél az lenne, hogy SSD-n legyen a rendszer, azon lennének filmek, sorozatok. A 2 HDD átkerülne RAID1-be és erre kerülnének egyéb adatok, nagyrészt hibernálva lenne mindig. Kérdéseim a következők lennének:
1. Az SSD-ket mibe lenne jó rakni, Raid0 vagy JBOD?
2. Hogyan tudom átrakni a rendszert SSD-re? Utána nem fog összeakadni a 2 HDD-vel, ha az is benne van, át fogom tudni másolni róla az adatokat?Bocs, nem válasz akart lenni...
-
rjy08
tag
Az NAS-t egyből megtalálja, szépen hozza a listában az IP címével együtt.
Nyilván próbálkoztam többször, de elsőre sem sikerült. (És nem azért, mert elrontottam a belépési adatokat.) Blokkolás nem történt. A megbízható elemek listájára már korábban felvettem az IP tartományomat. -
-
ugyes
senior tag
válasz
gekkoXT #2040 üzenetére
Köszönöm a javaslatot. Sikerült visszanyerni az adatokat. A biztonsági mentés lemezemről nem, de az eredeti tömbökről igen.
Az Asustor fórumon van egy leírás, hogy miként lehet btrfs tömböket más gépen megnézni/visszanyerni az adatokat. Lehet veszek még egy RPI-t tartalékba, hogy ha gáz van legyen itthon egy linux-os gép. Bár nem szeretném, ha még egyszer ez megtörténne... -
Hivatalos, de írja is, hogy reference link, vagyis hivatkozik valahova (az új szekcióra, gondolom) és ezért tiltják a böngészők, mert lehet azt hiszik, hogy valami kártevős redirect...
Kipróbáltam, nálam nem találta a NAS-t első körben és tűzfalam ideiglenes kikapcsolása után jó lett és a login is sikerült. Nem lehet, hogy sokszor próbálkoztál és kizártad magad?
Persze feltéve ha nincs whitelistolva a helyi ip-d... -
rjy08
tag
A keresőben ez a második link:
https://www.asustor.com/admv2?type=5&subject=21&sub=89
És itt a fájl letöltésekor download.asustor.com a domain. Nekem eléggé hivatalosnak tűnik.Találtam egy leírást, a program beállításáról. Nem mintha szükséges lenne, mert eléggé egyértelmű minden, de nem fogadja el a mentési terv megadásakor az admin adataimat, ezért kezdtem el leírásokat keresni. Mellesleg ezzel lépek be webes felületre is. Szükséges lehet még valamit állítani valahol, hogy elfogadja? Próbáltam másik admin jogosultságú profillal is, azzal sem fogadja el.
-
A download.asustor.com az nem hivatalos, azt nem tudom honnan szedted...
A hivatalos az, hogy a support majd downloads szekcióban betallózod a modellt és annak függvényében jeleníti meg neked a letöltéseket. Egyébként nem is a sima download-ról szedi, hanem valami downloadgb van a link mögött ahonnan letölti egy az egyben. -
rjy08
tag
Erre mit mondjak?
Már 15 perce baszakszok azzal, hogy letöltsem a hivatalos asustor oldalról a backup Plan-t, de mindhárom böngésző egy hsts NET::ERR_CERT_COMMON_NAME_INVALID hibára hivatkozik. A Firtefox ráadásul azt mondja, hogy a weboldallal van a gond, nem tehetek ellene semmit. Már átállítgattam a szükséges értékeket az about config menükben, de továbbra sem megy. Most ez már megint mi? Valahonnan letölthető még ez a fos, vagy mit kezdjek vele szerintetek? Kezd már a f...m kilenni ezzel az egész asustor hóbelevanccal.... -
Gawamatsu
Topikgazda
válasz
próbakocka #2064 üzenetére
Sosenem. Remélem nem is kell majd. Ha meg újba költözöm úgyis újragondolom az egészet.
-
próbakocka
senior tag
Próbált valaki régi eszközről (azonos ADM) beállításokat átmigrálni egy újra?
Egyszerű system settings mentés és beolvasás nekem nem működik ezt a hibát dobja:Unable to import system settings (Ref. 5401)
-
ugyes
senior tag
-
donat_sz
senior tag
közben hozzám jött új FW (AS-5304)
Change log:
* Kernel patch CVE-2021-33909 applied to fix potential vulnerabilities.
* ezconnect.to bug fixes
* Miscellaneous bug fixes.ez az ezconnect.to bug fixes nem lehet hogy segít a lenti problémán?
-
válasz
Gawamatsu #2052 üzenetére
Áhhh, ne is mond... 3 szerelő járt nálam annak idején amikor megkaptam én is ezt a csodás Vodaboxot az 1000 net miatt és ugyanez volt, hogy nem tudtam beállítani rengeteg dolgot, ezért meguntam és átrakattam ügyfélszolgálattal modem módba, aztán raktam mögé egy routert amit én managelek és nem kell órák hosszát zenét hallgatni, hogy végre kapcsoljanak egy operátorhoz.
-
Gawamatsu
Topikgazda
A Vodabox/Upc modem-ben nálam az EZ-Router funkció lett kikapcsolva (már nem tudom a NAS-on aktiválni) és nem tudom miért és hogyan?!
A beállításokban nincs ilyen, a felhasználó számára elérhető helyen.
Kézi port forward-ok működnek, de csak router újraindítás után. Addig hiába volt beállítva, le se szarta. -
ugyes
senior tag
A legutóbbi sajnálatos eset után kezdem újra felállítani a NAS-t. Alapvetően adatok nélkül, csak úgy pötyög magában.
Viszont azt vettem észre, hogy a portforwardingokat véletlenszerűen valami kikapcsolja. Egyedül a Download centerét nem, de minden másét igen (ADM, webszerver, Plex szerver, stb.).
Kb. a legfrissebb ADM 3.5.7.RJR1 telepítése óta. De lehet véletlen egybeesés.
UPC modem a router.Ötlet, tapasztalat?
Köszönöm. -
csatti2
csendes tag
Én syncthing-et használok erre a célra. Több számítógép, tablet és telefon is be lett konfigurálva. Támogatja kettőnél több hely szinkronizációját is (pl. 2 számítógépen és a NAS-on is legyen meg a könyvtár). Tud verzió követni is ha szükséges (pl. a NAS-on ne törölje le a gépen törölt/módosított fájlokat, hanem tegye egy speciális mappába helyette).
-
Gawamatsu
Topikgazda
válasz
próbakocka #2048 üzenetére
Hát nem hiszem, hogy hatalmas különbségek lennének hardverben.
Az ADM is a kezdetektől támogatta nálam ezt, így nem tudom. -
ugyes
senior tag
Gawamatsu-hoz csatlakoznék. Nekem is ez fut megadott PC könyvtárak mentésére.
Nem kell létrehoznod 1:1 a mappákat, azt megcsinálja a program.
Arra figyelj, hogy ha egy felhasználó Dokumentumok könyvtárát mented pl., hogy a célhelyen a tényleges elérés szerint szerepel majd: xxx\user\documents\xxxx
És állítsd be, hogy a szinkronizálás végén ne csináljon semmit az ABP. Más esetben akár kikapcsolja a PC-t. -
hacsa
tag
NAS eszköz és PC kapcsolatában szeretnék folyamatos adatszinkronizálást elérni. Mármint a NAS teljes adattartalmát és a PC egy meghajtójának teljes adattartalmát szeretném oda-vissza szinkronizálhatóvá tenni. Elsőre mindkét eszközön normál gyalog módszerrel (másolással) létrehoztam ugyanazt a könyvtár szerkezetet ugyanazzal a tartalommal és most azt szeretném, hogy amennyiben az egyikben változás van úgy azt lekövesse a másik. Már próbálkoztam az EZSync-el de az újra elkezdte másolni ez-fájlokként az adatokat a NAS-ra.
-
Gawamatsu
Topikgazda
válasz
próbakocka #2039 üzenetére
-
ugyes
senior tag
válasz
gekkoXT #2040 üzenetére
Nekem azt mondták, hogy 2TB lemezig ők adnak adathordozót. Felette kell vinnem. A backupként használt hdd-m az pont 2TB, a RAID1-es eredeti volume viszont 12TB(x2).
+ ha nem mégsem sikerül, akkor 20/50eFt + ÁFA munkadíj.
Megnézem őket. Ismersz olyat, akinek sikeresen visszaállították? -
gekkoXT
senior tag
Felejtsd el a Kürtöt. Inkább ezt ajánlják.
Nekem a Kürt egy vagyonért csak széttárta a kezeit, hogy hát nem sikerült. És nekem kellett donor hdd-t vinnem, mert amit kellett volna javítani az fizikailag sérült. Kb 150 ezerem bánta a semmit. -
próbakocka
senior tag
Kérlek abban segítsetek, hogy hol lehet beállítani ADM alatt az automatikus Restart After Power Loss-t?
Vagy ehhez kell mindenképpen egy UPS, azzal fog csak normálisan működni? -
Gawamatsu
Topikgazda
A ClamAV ugyan olyan szar, mint korábban az Avast is volt.
Néha frissül magától, de általában nem.
Mindig outdated ami frissíthető ugyan, de lassú, a scheduled task sosem indul el az időzített időben és nem tudom a fájlok számolásán kívül csinál e valamit.
Találni nem talált soha semmit ami jó, de ha csak szar, akkor nem jó.Gyorsabb ha felmappeli az ember a share-eket és a gépen futó kergetővel ellenőrzi.
-
ugyes
senior tag
Részemről nem volt más beavatkozás: a legfrissebb adatbázis letöltése, teljes átvizsgálás, csak jelentés a fertőzött tételekről.
Kedd este derül ki, hogy volume2 lemezeken maradt-e valami láthatóan használható, vagy nyaralás helyett Kürt Zrt.
Egyedül a gyerekzenéket, sorozatokat tudtam "megmenteni", mert 1 hete másolták le tőlem. Most visszakértem, de max. 500kB/s az átvitel és 140GB. -
ugyes
senior tag
És akkor egy nagyobb problémában kérnék segítséget: összeomlott a rendszer és csak újrainicializással hajlandó felállni. Elindítottam egy ClamAV futtattást és kb. 45 perc után eléhetetlen lett. Leállítottam, de az újraindítás után már csak az "Inicializálja a NAS-t?" üzenet fogad.
Jó néhány adatról van külön mentés, de néhányról nem. Külön köteten (volume2) voltak. Van mentés a rendszerbeállításokról.
Hogyan kezdjek neki, hogy a külön köteten lévő adatok ne vesszenek el. Csak 1 lemezt tegyek bele, majd utána amikor ismét feláll, töltsem vissza a rendszermentést, és tegyem be a másik kettőt (raid1)?Vagy így jártam és nulláról indulok?
-
ugyes
senior tag
Valaki tud abban segíteni, hogy mi a hehpma folyamat/program?
Köszönöm. -
csatti2
csendes tag
válasz
HUNRookie #2028 üzenetére
Nem tudom mikor vetted az eredeti RED-eket, de az újakban (2-6TB) átálltak SMR technológiára. Nagyon rossz ötlet vegyíteni CMR technológiás vinyókkal őket. Pont ezért is dobtam a WD Red családot az új NAS-omnál, bár korábban jó tapasztalatom volt vele, de hasonló árért más gyártótól CMR-t kapok.
EFAX : SMR
EFRX: CMR -
Gawamatsu
Topikgazda
válasz
HUNRookie #2021 üzenetére
Egyenként kell cserélni a lemezeket és megvárni, míg a reaid újraépíti magát. Utána jöhet a másik lemez cseréje és szintén megvárni mire kész a raid rebuild.
Nálam is előfordult már ilyen, igaz ott csak 3-as R5 tömb volt egy lemezhibával (cserélték).
A lemezeket direkt 2 forrásból két külön időben szereztem be, ha lenne pl egy sorozathiba akkor ne az egész nálam jelenjen meg. -
ugyes
senior tag
-
HUNRookie
csendes tag
Van egy 6204-esem 4x3TB WD RED-del, RAID 10-ben.
A 2. és 4. lemez esetében hibát jelez (media error illetve data transmission error).
Ha cserélni szeretném a lemezeket, csak fogom, kihúzom menet közben, vagy állítsam le a NAS-t, és csere után kapcsoljam be?
Gondolom, egyszerre csak egy lemezt cserélhetek.Ha nagyobb lemezt rakok be (4 vagy 6 TB), akkor "felismeri" azok méretét, és automatikusan több hely áll majd rendelkezésemre?
Érdemes/kell backupot csinálnom a cserék előtt?
-
csatti2
csendes tag
válasz
Kicsirics77 #2018 üzenetére
Nálam frissül. Tegnapi volt a dátuma, mikor pedig rányomtam a linkre leszedte a mait sikeresen.
-
Kicsirics77
veterán
Sziasztok.
A ClamAv nem frissül, más is tapasztalt ilyet? 2021.02.28 az utolsó frissítés dátuma. csak folyamatosan teker, mintha frissíteni akarna, de semmi. -
csatti2
csendes tag
válasz
Gawamatsu #2010 üzenetére
Ha az otthoni routereden vagy NAS-odon futtatsz egy VPN szervert, akkor az lehetővé teszi számodra, hogy bármely más helyen, ahol eléred az internetet (és nem korlátozzák a VPN használatát) úgy kezelhesd az otthoni hálózatod eszközeit, mintha csak otthon ülnél. Pl. nézheted a filmjeidet, böngészheted a fájljaidat, eléred a routered adminisztrációs felületét, stb. anélkül, hogy bármilyen más szoftverre/eszközre szükséged lenne a megszokottakon kívül (leszámítva persze a VPN klienst, amivel csatlakozol).
Lehetővé teszi ezenkívül a normál internet forgalom árirányítását is, azaz kifelé úgy fog látszani, mintha otthonról neteznél. Ez leginkább külföldről lehet hasznos, ahol bizonyos tartalmak tiltottak, illetve régió korlátozottak de így mégis tudod őket használni (pl. gmail, skype kínából, vagy magyar weboldalak videó mellékletei, amelyek gyakran csak itthonról nézhetőek).
-
donat_sz
senior tag
válasz
Gawamatsu #2005 üzenetére
egy virtuális hálózatot hoz létre aminek segítségével a mobilneten lévő eszközök is úgy viselkedhetnek mintha a wifin lenne az egyik szobában.
én pl arra használom, hogy a relám blokkoló okán, mobilneten csatlakozva se jönnek a reklámok.
vagy a nas-t és egyéb szolgáltatásokat úgy érek el mintha az otthoni hálózatra lennék csatlakozva.
így gondoltad? segített? -
rjy08
tag
Igen, emlékszem, erről már beszéltünk fentebb. (HDD alvás gond.)
Megnézem azokat az appokat, amiket javasoltál.
Nekem telepítést követően a transmission nem elérhető. Se webről, se remote gui alól.
A qbittorrent meg nem képes elindítani a torrentfájl automatikus letöltését a megadott mappából. Hiába állítgattam már a dockerben is, nem sikerült működésre bírni.
Maradtam a faék download assistant-nál. Ebben egy funkció kivételével minden működik, amire nekem szükségem van. (Nem lehet leállítani a torrent seedelést megadott idő után, csak százalékos beállítás van.)
Reméljük, a 4-es verzió pozitív változást hoz. Nem egy rakat új hibát! -
csatti2
csendes tag
-
csatti2
csendes tag
Használj VPN-t. A legjobb ha a routereden futtatod (ha tudja), mert a NAS-od akkor nem terheli. Az OpenVPN a legjobb választás a három gyakoribb közül ha támogatja a hardvered.
Ha VPN-en keresztül csatlakozol a hálózatra, akkor minden szoftver működni fog, amit eddig csak otthonról tudtál használni, ráadásul sokkal biztonságosabb is mert nem kell egy csomó más portot is kiengedni, illetve ilyen eazyconnect meg hasonló szolgáltatásokat használni (általában ilyeneken keresztül törnek be az otthoni NAS-okba).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Samsung Galaxy A32 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPad Mini 16GB / normál állapotban / 12 hónap jótállással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX Z590-E Gaming Wifi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman Z1 Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest