- sh4d0w: Én és a számítógép
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- EmPoWeR: Költözés uTorrent-ből qBittorrent-be
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Chrome - Kérjük vissza a Chrome alsó letöltési sávját
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
ASUSTO NAS összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
xrvman
őstag
Kapcsolat fül
Globális kapcsolatok maximális száma:500
Torrentenkénti kapcsolatok maximális száma: 100
Globális feltöltési szálak maximális száma: 20
Torrentenkénti feltöltési szálak maximális száma: 4Bittorent fül:
Aktív letöltések maximális száma: 5
Aktív feltöltések maximális száma: 5
Aktív torrentek maximális száma: 20 -
xrvman
őstag
Qbittorrentnél mit állítsak be, hogy az összes feltöltést seedelje? Az ok, hogy aktívan csak 5 torrentet tölthet fel vagy le. Ám feltöltésnél, seedben álljon azért, s ne sorban álljon.
Ugyanis volt olyan, hogy letöltötte, de aztán csak betette a sorba és a torrent oldalon stopped-et írt. -
válasz
szido85 #3394 üzenetére
A Home megosztás nem teljesen szabadon konfigurálható, kitüntetett szerepe van. A Linuxhoz értők erre pontos magyarázatot tudnak adni.
Ezért is nem tárolunk benne semmit -- amint a jelen helyzet is mutatja ennek a következményeit. (Egyáltalán: honnan az ötlet, hogy oda kerüljenek a tartalomfájlok???)
Szerintem, még ha ne is egyszerű, de ki kéne onnan költöztetni mindent egy a teljesen a saját felügyeleted alatt álló, erre szolgáló megosztásba.
MaCS
-
szido85
csendes újonc
válasz
MaCS_70 #3393 üzenetére
Ez egy kicsit bonyolultabb. Van dockerben több torrentkliens, amit külföldi barátoknak dedikáltam, és van egy saját is ugyanígy konténerben. Ezek mind a saját user home folderébe töltik az adatot. A plex látja a home könyvtárakat, a twonky is, nem értem, hogy a minidlna miért nem látja.
-
válasz
szido85 #3392 üzenetére
A jogosultségkezelésre külön főoldalas ikonnal elérhető program van (Belépés ellenőrzés), amelyben a könyvrárak és programok jogosultségi kapcsolatait tudod rendezni.
De a filmeknek nagyon nem a Home könyvtárban van a helyük, nem is enged rá a program jogosultségokat állítani, szóval a megoldás az, hogy tedd át szinte bárhová máshova a saját tartalmakat.
MaCS
-
szido85
csendes újonc
Sziasztok! Feltettem a minidlna appot a store-ból, de nem fér hozzá a home folderemhez, ahol a filmeket tárolom. Hogy tudom engedélyezni, hogy hozzáférjen?
-
Gawamatsu
Topikgazda
Jött új ADM:
ADM 4.2.0.RE71 ( 2023-02-08 )
What's New:
Adds support for the ASUSTOR AS-T10G3 on compatible NAS devices.Change log:
Active Directory users can now access NAS through SMB using the NAS hostname.
A new folder can be created as the target folder when copying or moving files.
Samba package updated to fix potential vulnerabilities: CVE-2022-38023. (AS-2022-017)
CUPS package updated to fix potential vulnerabilities: CVE-2022-26691.
Sudo package updated to fix potential vulnerabilities: CVE-2023-22809. (AS-2023-001)
ADM File Explorer bug fixes.Snapshot Center bug fixes.
Share Link browsing page bug fixes.
Improved multilingual strings.
Miscellaneous bug fixes. -
ugyes
senior tag
-
Sajnos nem vagyok túl jó Linuxban, csak annyit tudok, hogy visszatérően (egyetemi jegyzetet is beleértve) találkozom azzal, hogy az NTFS jogosultságvédelme semmit sem ér, mert beteszik egy linuxos gépbe a lemezt és máris minden olvasható. (Ezt mondjuk már számtalanszor meg is tapasztaltam...) -- Bezzeg a Linuxnál, egy Ext4-es fájlrendszert bezzeg nem olyan könnyű jogosulatlanul olvasni.
Hát, ezek szerint egy chmod kérdése az egész -- ami mondjuk logikus is.
Köszönettel: MaCS
-
-
Gawamatsu
Topikgazda
Felmerült bennem egy elméleti kérdés.
Ha lenyúlják a R5 lemezeimet, akkor visszanyerhető bármi belőle ha titkosítás nélküliek a share-ek és nem ismert a userID/jelszó? -
donat_sz
senior tag
próbáltam, a lan2 esetén semmi fény.. marad a szerviz..
viszont asustor honalpján nem találtam szervizt így vihetem a bolthoz, ott hdd tálcákat be kell vinni szerintetek? a hdd-kat biztosan nem viszem be, de azok egészsége okán nyugodtabb lennék a hdd fiókokban maradhatnának.
-
-
ugyes
senior tag
válasz
donat_sz #3371 üzenetére
Amikor a NAS-om a 0.0.0.0 ip címet kapta meg egy frissítés után, akkor a support javaslata a soft reset volt. Ami bejött, de azzal jár, hogy a beállításaid nagy része elszáll és black list/white list beállításokat is újra kell csinálni. Nekem utána az IP6 bekapcsolást is ki kellett vennem, mert különben a Portainert nem értem el.
+ csak a LAN1 legyen bekötve. -
donat_sz
senior tag
úgy tűnik vmi más baj lesz. a nagy hdd kerregés közben is az a fura, hogy a switch nem lát semmilyen csatlakozást ott ahol a nas link aggregate kellene legyen. a nas meg lila ledet ad, ha be van dugva neki háló csati, ha nincs, ami azért fura, mert e szerint ez 10GBites csatlakozást kellene, hogy jelentsen, ami biztos nincs (switch 1Gb, NAS meg 2.5Gb).
Sajnos a hálózati led lila bekapcsolás kezdetétől :/ így a ping-gel se érem el továbbra se. -
donat_sz
senior tag
fura módon ma arra lettem figyelmes, hogy nem érem el a nas-on az egyik file-t. majd megpróbáltam böngészőben belépni, pingelni mind sikertelen lett.
Ez után megnéztem a nas-t és látom ki egy led se ég rajta.
Megnyomtam a bekapcsológombot majd pár perc után sipoló hangot adott és a 3 hdd nekiállt aktívan prögni (hangja elég erős tud ilyenkor lenni), de még pinggel továbbra se tudom elérni.
AS5304 és 3db HDD van benne raid 5-ben.
valakinek bármi ötlet, hogy mi lehet? -
Juzzie71
tag
Szia! Kb. leírtam azt is, hogy mit csinálok a Windows 10-es gépeken.
Régen használtam a gépemen VMware Workstation-t is, és a vm-ek a NAS-on voltak csak simán átmásolva. Lassabb volt, mint most a dedikált SSD-n az biztos, csak úgy érzem felesleges tárhely foglalás ilyet az SSD-re tenni. De nem fogom főbe lőni magam, ha így kell, hogy maradjon. -
cigam
titán
válasz
Juzzie71 #3362 üzenetére
Egy kicsit zavaros amit írsz.
Én sokat használom egyszerre négy Windows 10-es virtuális gépet, mert külön-külön bevagyok lépve VPN-ekkel ügyfelekhez.
Miköze a VB-nek ahhoz, hogy VPN-nen belépsz távoli hálózatba? és azon keresztül esetleg valamelyik gépre csatlakozol pl. remote desktoppal?Ezeket a Windows 10-es VM-eket tárolhatom akár egy megosztáson, de az asztali gépemen ez ugye 16 GB ramot fogyasztott a meglévő 32-ből.
Tárolhatod, bárhol, de ha hálózati meghajtón tárolod, akkor nagyon lassú lesz a virtuális gép "HDD" elérése, mert minden egyes bitet amit ír olvas, azt hálózaton keresztül fogja elérni, és nem a gyors helyi SSD-n.
Az hogy mennyi memóriát fogyaszt, az a VB konfigurációja határozza meg, ill. hogy milyen programokat futtatsz.Itt találsz egy leírást, hogy a NAS-on hogyan is működik a VB.
-
Juzzie71
tag
Sziasztok!
Van egy régi két lemezes Zyxel NAS-om, amit lecserélnék. Az ASUSTOR Nimbustor 2-est néztem ki helyette. Ami nekem fontos, az a SAMBA, az NFS és a PLEX média lejátszó. Viszont láttam pár helyen, hogy lehet feltenni VirtualBox-ot is. Én sokat használom egyszerre négy Windows 10-es virtuális gépet, mert külön-külön bevagyok lépve VPN-ekkel ügyfelekhez. Ezeket a Windows 10-es VM-eket tárolhatom akár egy megosztáson, de az asztali gépemen ez ugye 16 GB ramot fogyasztott a meglévő 32-ből. Ezt a VirtuakBox funkció mit is jelent a NAS-nál, ha egyáltalán van a Nimbustor 2-nél ilyen?
Köszi előre is a válaszokat.
Üdv. -
A VirtualBoxszal van egy kis gondom. Telepítettem alá egy HomeAssistantet, a beállításokban megmondtam neki, hogy network = bridged, display - remote = IP:3389, authetication - none
Mégis, ha megpróbálom elérni az IP:3389 címet, egy "visszautasította a csatlakozást." üzenet fogad.
Hogyan tudom elérni a virtuális gépet IP-kapcsolaton?
-
gekkoXT
senior tag
válasz
MaCS_70 #3358 üzenetére
Ezt értem.
De a rendzser jelleg tesz is különbséget meg nem is.
Belépésnél nem, de belépést követően már igen.
Nem nagyon értem azt az érvet sem, hogy a felhasználónévben megkülömböztetett kis és nagybetűk hogyna okozhatnána visszaélésre módot, ha a hozzárendelt megfelelő erősségű jelszóval működnek csak?
És még egyszer az ADM inkonzisztenciájáról, hogy csupa kisbetűs beírásnál admin jogú felhasználónál nekem bedobta az első belépéses tutorialt is, holott elvileg a fentiek szerint nem tesz különbséget az azonosításnál. Szóval valami programozási hoba igenis van. -
Így van, még ha ezt sokan nem is hajlandóak elhinni.
A felhasználónévben a kis- és nagybetűk meg NEM különböztetése egyébként kifejezetten a biztonság fokozását is szolgálhatja, mivel a hasonló, összetéveszthető felhasználónevek visszaélésre adhatnak módot.
De ismétlem: mivel a nagy-kisbetűk kódjai ugye alapból eltérnek, külön beavatkozás nélkül a bevitelnél a rendszer megkülönbözteti őket. A helyettesíthetőségük külön feltételek használatát teszi szükségessé. A jelen kérdés tehát az, hogy tekinthető-e hibának egy extra szolgáltatás megléte.
MaCS
-
Meglepve tapasztaltam, hogy a Midnight Commander kikerült a gyári repóból.
Hogyan lehetne valahogy feltenni?
-
Gawamatsu
Topikgazda
Az Access Control, Local Users részében az összes alap felhasználónév kisbetűs.
Valószínüleg nem véletlenül.
Az ADM alapja linux, a linux sem engedi by default a nagybetűk használatát a felhasználónévben.
Van rá mód, hogy rákényszerítse az ember, de alapbó csak kisbetű/szám.Aki annyira hüllő, hogy azt keni-vágja, az lehet az ADM-et is rá tudja kényszeríteni erre.
-
gekkoXT
senior tag
Hát azért egy email cím szerintem pont nem az a kategória amit ezzel össze lehehetne hasonlítani.
Miért egyEdi a felhAsználóNév, hA nEM szÁmít mIlyen kArAkTer van benNe? Miért lehet megadni kis és nagybetűt Ha pont auTentikációnál lE van kaKKantva? MenNyiből tart helyesen írnod a felhAsználóneved kis és nagybetűit ha a jelszónál is figyelned kell erre? Miért számít a tulajdonneveKnél ugyanez, ha úgyis tudod kire dongolnak ha a nevedet leírjáK? -
válasz
gekkoXT #3350 üzenetére
Cigam +1
"Szóval a felhasználónév ne legyen egyedi a kis és nagybetűk által, csak a karakterek számítsanak????? Ez szerintem nettó agyfasz."
Igen, pontosan. Elég sok helyen ez a bevett eljárás, ami, imétlem, egy extra programozást igénylő lépés.
Szerintem (hacsak nem kifejezetten szakértők által használt rendszerről van szó) kifejezetten az a jó gyakorlat (és mellesleg így is tanultam), ha a kis- és nagybetűk a felhasználónévben nincsenek megkülönböztetve.
MaCS
-
cigam
titán
válasz
gekkoXT #3350 üzenetére
Csak érdeklődés képpen szerinted a mindennapokban ki az aki összekeverhető felhasználóneveket haszál? Pl gipsz jakab, és hotváth jakab-nak ugyanazt a felhasználónevet használja, csak az egyik Jakab, a másik meg jakab? Szerintem ez a földtől elrugaszkodott vicc. Pont azért "normalizálja" a felhasználónevet, hogy az egyszeri felhasználó sokféleképpen beírhassa (Jakab, jakab, JAKAB,...), és csak a jelszónál keljen figyelnie az azonosságra.
Nem mellesleg az ímél címeknél is keverheted a kis és nagybetűket. Pl. Gipsz.Jakab@Gmail.Com ugyanaz az ímél cím (felhasználónév!), mint a gipsz.jakab@gmail.com. Ettől nem kapsz agyfaszt?
-
gekkoXT
senior tag
Hogy mi? Ugye csak viccelsz?
Szóval a felhasználónév ne legyen egyedi a kis és nagybetűk által, csak a karakterek számítsanak????? Ez szerintem nettó agyfasz.És konkrétan ez volt a válasz az Asustor-tól:
Thank you for contacting us.
Only the password is case sensitive. As additional security measure we offer 2FA.
More details here:
https://www.asustor.com/en/knowledge/detail/?id=&group_id=616
However, I will forward your concern to our ADM software team.
Best regards,
Frank EckardtSzóval ha ez zavar, válasszam a 2 faktoros azonosítást. Ennyike?
Szerintem ez nevetséges.
Ha belépek akkor azért helyesen írja a kis és nagybetűket a felhasználónévben. Szóval akkor egyáltalán miért engedi, hogy ilyen felhasználónév legyen, ha nincs is jelentősége???? -
gekkoXT
senior tag
Beküldtem a supportnak.
Tehát a jelenség, amit én kritikus hibának gondolok:
ADM bejelentkezéskor nem veszi figyelembe a rendszer a felhasználónév kis és nagybetűs jellegét, teljesen mindegy hogy hogy írod, teljesen kisbetűsen mondjuk, ha a jelszó stimmel, sikeresen bejelentkezel, és mégis a helyes kis nagybetűs felhasználónevet jelzi ki felül.
Próbáltam chrome-ba és edge-ben.
-
gekkoXT
senior tag
Találtam egy elég érdekes hibát a legújabb adm bejelentkezésénél
Letesztelem és utána megkérdezném, hogy mások is tudják-e reprodukálni. -
xrvman
őstag
válasz
miller79 #3344 üzenetére
Ki kell hogy verje a szemed: Topik elején piros összefoglaló kinyitása.
ASUSTO NAS összefoglaló (engem most verte ki, javítani kellene,asusto, hiányzik az R betű)
https://prohardver.hu/tema/asustor_nas/index.html -
miller79
tag
Egy kis segítségre lenne szükségem... Van egy asustorom és jelenleg 2x3tb vinyo van benne. Sajnos erről az adatokat zaroltak a jófej hekkerek még az év elején. Most tennék bele egy 1tb vinyot, hogy tudjak torrentezni. A kérdés csak az, hogy ha kiveszem a 2x3tb vinyokat és azt félre rakom és beleteszem 3 hónap múlva, akkor az az a rendszer és minden is marad??? Erre az 1tb vinyora egy teljesen másik rendszer megy ugye? Köszi, remélem érthető a kérdés valamennyire.
-
Rocker1
tag
Vettem egy új WD Red Plus merevlemezt, de egyenlőre ugyanott vagyok, ahol voltam. Már kipróbáltam azt is, hogy kikapcsoltam a tűzfalat, azt is, hogy összekötöttem a számítógéppel és megváltoztattam az IP címet. De minden hiába.
Ami érdekesség és feltünt, az hogy csak az egyik helyre teszek lemezt, de mind a kettő zölden világít. -
Rocker1
tag
Sziasztok!
Hardveraprón vettem egy használt, de még garanciális AS3302T nast.
Az a problémám, hogy se a windowsos Asus controll center, se a telefonos Aimaster nem tudja inicializálni, mert bedobja hibának, hogy: Nem érzékelhető merevlemez az 1. csatolóhelyen.
Mind a két helyen 12-13 éves zöld wd van benne, és raid-ben használták.
Egyedül a rendszerállapot ledje piros és csipog pár másodpercenként, a merevlemezeké zöld.
Próbáltam hátul resetelni, de nem segített.
Szerintetek ha veszek egy új merevlemezt megoldhatja a problémát? -
ugyes
senior tag
válasz
donat_sz #3334 üzenetére
A docker könyvtár alatt minden alkalmazás config fájljai elérhetők a fájlkezelőben. Szerintem azt is lementem.
Úgy néz ki, hogy tényleg benézett a NAS-ra és utána írta a módosítási teendőket. Az idő, na az hiányzik most....
Talán a karácsony után lesz időm ezzel foglalkozni (a NextCloud adatkönyvtárát úgyis át akartam helyezni egy másik kötetre, ha már sokat javítottak a képek arcfelismerési algoritmusán). -
donat_sz
senior tag
dockerről nem csinálsz mentést?
én anno mikor kicsit aktívabban használtam (főleg unifi miatt) azt csináltam, hogy a környezeti változókat pl config mappa kihoztam dockerből és egy dedikált mappába tettem, amit pedig rendszeresen mentettem. pont a visszaállíthatóság miatt.
főleg annyi stack/konténer esetén ez egész fontosnak tűnik innen nézve. -
Gawamatsu
Topikgazda
A mentés lement 10-15 óra alatt (6,5TB, minden ami menthető) és felpattant a 4.2 minden probléma nélkül.
Minden drive OK, share-ek jónak tűnnek, Plex megy, kamerák tudnak rögzíteni.
Egy újab bsikeres frissítés.
Kb csak a biztonsági javítások miatt foglalkozom vele. Nem kell még egy deadbolt... -
Gawamatsu
Topikgazda
-
-
Nálam sem az igazi az Asustor-helyzet.
A WD Purple HDD-ről egyszerűen eltűnt a partíció, de olyan mértékben, hogy nagyon kevés fájl összekaparható a szabaddá vált területről, de valaha ott létezett törölt partíciót sem találnak a helyreállító programjaim.
Hiba egyébként nincs, a HDD kifogástalan -- csak törlődött róla minden.
Ilyen esettel találkoztatok már?
-
Gawamatsu
Topikgazda
Ránéztem és ma van új ADM. Most fut a full mentés.
Sajnos igazi full mentést nem lehet csinálni (ticketet is nyitottam rá, hogy ugyanmár miért nem), olyat ami 1:1 visszaállítható. -
donat_sz
senior tag
-
ugyes
senior tag
A hetem nem az igazi. És a NAS is csatlakozott hozzá. A Portainerem kiakadt 2 napja egy stack frissítése után. Ma hajnalban a qbittorent elvesztette a külső kapcsolatát és a mai frissítés után nem akar újraindulni, pontosabban 30 perce újraindul a NAS. Remélem nem lesz belőle tégla. Tegnap mentettem adatokat, az nem probléma, csak az idő, amiből éppen kevés van....
-
xrvman
őstag
Köszi!
Az bajt okozhat ha a meglévő 2 Gb mellé veszek 4 Gb ramot és beleteszem mellé, így összesen 6 Gb lesz? -
-
belashx
senior tag
válasz
Gawamatsu #3303 üzenetére
Köszi!
Azt hiszem, ez már ddr4 2400-as. Azért is kérdeztem itt, mert már 1,5 éve nézegettem, aztán nincs kedvem megint elcseszni rá egy csomó időt, hogy kiderítsem mi jó bele. :)
2GB van benne, és egy 4GB-os modul beszerzésén gondolkozom.
Amit anno kinéztem, az újonnan 7-8e.A legfőbb oka qBittorrent, mert szép lassan felzabálja. Egy ideje beállítottam, hogy minden hajnalban induljon újra, így nincs vele gond.
-
Gawamatsu
Topikgazda
válasz
belashx #3301 üzenetére
A gyári biztos jó bele, 2-3x-os áron.
Megy vele a sima notebookba való is.
Mármint az enyémben 2x1GB DDR3L volt, és lett 2x8GB DDR3L 1600-as.
Az fontos, hogy a feszültsége passzoljon, noti RAM-ban (DDR3) volt L-es és sima, az L-es alacsonyabb feszültségen megy 1,35V vs 1,5V és olyan kellett bele.
Azt nem tudom, hogy az újakba (a AS6104T már majd 5 éves) a DDR4 és DDR5-öknél van e ilyen különbség.Asustornál van RAM és más kiegészítő shop, meg kell nézni mi való bele és milyük van és venni nem olyan drágán (8GB-os DDR3L náluk $189 (75k HUF), ami vicc).
-
belashx
senior tag
Sziasztok!
Gondolkozom a NASom(5202T) memóriájának bővítésén. Milyen vegyek, ami nem gyári, és működni is fog vele?
Nem létszükség, inkább csak kütyüzés az ok, így használt is szóba jöhet. Korábban kinéztem egy Crucial-t, ami tutira jó, de azon kívül?
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Core i9 10900K/GeForce RTX 2080 Super/32GB DDR4 RAM/1TB SSD konfig eladó normális áron
- DeepCool Watercooling CPU LT720 Fehér (Kishibás) INGYEN FOXPOST
- ZBook Fury 16 G10 16" FHD+ IPS i7-13850HX RTX 3500 Ada 32GB 1TB NVMe ujjlolv gar
- ASUS ROG Strix G15
- X1 Yoga 8th 14" FHD+ IPS érintő i5-1335U 16GB 256GB magyarított vbill aktív toll ujjlolv IR kam gar
- Keresek gamer laptopot RTX 3050 , RTX 3060. RTX 4050 , RTX 4060
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Ritkaság! Új! Microsoft Surface Laptop 5 Alcantara 13.5" i5-1245U 16GB 1000GB 1év garancia
- HP 15S FHD LED Matt i5-1135G7 4.2Ghz 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XE Graphics Win11 Garancia
- BESZÁMÍTÁS! Asus B550M R9 5900X 32GB DDR4 1TB SSD RTX 4070 SUPER 12GB Be Quiet! Silent Base 601 850W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest