- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- hcl: Xiaomi pumpa pumpálás
- V.Milán: 04.15. Ki mit csinál ma?
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sh4d0w: Árnyékos sarok
-
LOGOUT
ASUSTO NAS összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Köszi a válaszokat!
Ennek a digikamnak van itt topikja ahol tudnék kérdezni pár dolgot? -
Asustor-nak milyen képkezelő/néző/mobilszinkronizáló appja van? Gondolok itt a címkézésre, albumba rendezésre, a módosítgatásra (90fokos elforgatás, méretre vágás, esetleg komolyabb szerkesztés, mint pl. vörös szem eltávolítás színkorrekció,stb...)
Ki mit használ a médiatartalmak rendszerezgetésére? -
Gawamatsu
Topikgazda
válasz
Stealth #4092 üzenetére
USB 3 keretem van nekem is (kettő is) arra megy időnként az offline mentés arról ami fontosnak érzett.
De hiba (lemez) esetén nem az megy be a NAS-ba, az csak visszaállításra van. Hiba esetén egy ugyan olyan méretű lemez ugrik be a R5 tömb hibás lemezének a helyére.
De ez ugye esete válogatja, mert nálad nincs R5, hogy hibatűrő legyen. -
Stealth
senior tag
válasz
Gawamatsu #4091 üzenetére
Nem is akarom lementeni.
Beteszem a 16T vinyót és startoltatom az asustore-t, aztán beállítom. Majd ha minden progi felment, kiveszem és visszateszem az eredeti vinyókat. Így lesz egy formázott 16T-s, vinyóm, amire elvileg már tudok backupot tenni, illetve simán elindul vele az ADM ha arról van szó. Addig meg a mentéssel pihen a fiókban. -
Gawamatsu
Topikgazda
válasz
Stealth #4090 üzenetére
Az elgondolás ott hobás, hogy az ADM-et nem tudod lementeni.
Egy kis flash drive-on van (részben, nem elérhető) és az összes lemez is tartalmazza. Leginkább a beállításokat tudod exportálni (ezt időzítve heti egyszer megcsináltatom vele).
Ha raid konfig van, akkor a hibás vinyó ki, egy másik be és kezdi is a raid sync-et, a rajta tárolt (hozzáadott lemez) bárminek a törlésével kezdve. -
Stealth
senior tag
válasz
Gawamatsu #4086 üzenetére
Fuhh, kemény.
Én akarnék venni egy külső dokkolót és egy 16T-s HDD-t mentésnek. Úgy okoskodtam, hogy a 16T-re is rátenném az asustor oprendszert, majd vissza a 2 vinyót és mentenék a 16T-re. Aztán ha gond van valamelyik lemezzel, akkor mindkettő ki és egyből tudna bootolni az offline vinyóról a nas + meglenne minden adat. -
Gawamatsu
Topikgazda
válasz
donat_sz #4088 üzenetére
Az egy (fél) vagyon.
Ha bővíteni kellene (most inkább az annyira még sem kell media adatot törlöm), akkor a piacon elérhető legnagyobb, minusz egy szint méretet venném, vagy újragondolnám a felépítést.
R1 2x 3TB a mentéseknek, 2TB a kameráknak és a legnagyobb ami lehet a media fájloknak single volume formában.
Van egy 8TB WD Purple mentéseknek, az lefedne kbe összes mentést és a nehezen újra beszerezhető média fájlokat és kész.Így lenne 2db 3TB lemezhiba esetén cserének is a mostani R5-höz egy van.
-
Gawamatsu
Topikgazda
válasz
Stealth #4084 üzenetére
Most is négy van és a kapacitás bővítésére vannak kalkulációk
Jelen R5 3x3TB +2TB
Lemezcsere R5 3x8TB adna 16TB-t ~240k HUF-ért, plusz még egy ha gebasz lenne és még valahogy a 16TB mentését is meg kellene oldani8 lemezesben jelen lemezek +4x 3TB R5 adna 18TB-ot 120k HUF (a +4 lemez) és 300k a tár maga (minusz a jelenlegi, ha eladódna, ami mondjuk 50k, ha marad, mehet rsync backupnak.
6 lemezes 355k, 8 lemezes 407k, 10 lemezes 466k -
donat_sz
senior tag
válasz
Stealth #4084 üzenetére
Na igen, ez erősen felhasználás kérdése
Én 1 lemezesről bővültem 4-re, a 2-t gyorsan átugrottam, nagyon nem bántam meg.
Ha kamerák képét mented rád, há hálózati meghajtónak használod a családi pc-k/laptopok számára, ha média lejátszók számára háttéradat forrásnak, stb.. és sorolható, akkor azért eltérő terhelések várhatóak, ha ezeket optimalizálnád, akkor hamar kevés lesz a 4 lemez.. vagy másik megoldás hogy enterpsrise nagy tárkapacitású hdd-ek használsz és csúcsra járatod a masinát, de ez utóbbi szintén nem olcsó megoldás és kérdés, hogy a hdd-ék élettartalmát, hogyan befolyásolja.
Nekem (is) ezért lenne ideálisabb a gen2-es verzió, mert az SSD-kel tudnék kicsit optimalizálni, de csak ezért nem fogom cserélni, marad a gen1 5304. -
Stealth
senior tag
válasz
Gawamatsu #4083 üzenetére
Nyolc lemez?
Wow! Az alapból nem lehet olcsó, + még nyolc lemezt venni, mondjuk nyilván nem egyszerre vennéd meg a + 4 lemezt...
Én most a kettessel simán elvagyok, mondjuk csak torrentre és fájlszervernek használom és csak a tényleg kedvencek vannak megtartva. 2x 4TB, ami igen kevés, ha most belegondolok. -
donat_sz
senior tag
a 4 lemezes gen 1 szerintem jobb alternatíva, ha vmiért mégse fizeted meg a gen2-t, mint ha 2 lemezest vennél.
-
ugyes
senior tag
-
ropi23
csendes tag
válasz
gekkoXT #4073 üzenetére
240-ért volt a legjobb ajánlat. Most 300-ad nem adnék érte ha nem muszáj.
AiRLAC igen én is régóta szemezek vele csak eddig feleségem nem engedte meg össze kellett spórolni rá a pénzt. Most, hogy mind a kettő zöld utat kapott eltűnt illetve nagyon meg ugrott az ára.
Stealth nmv foglalat miatt inkább a gen2 venném. Annó kérdeztem is itt, hogy melyik illetve a 2 VS 4 lemezes verzióról is volt egy kis beszélgetés a csoport tagokkal.
Az egyik helyen ahol volt rá kérdeztem de azt a választ kaptam nem látnak rá a várható szállításra. Legrosszabb esetben marad a 2 lemezes verzió de a jövőbeni dolgok miatt jobban örülnék a 4 lemezesnek.
-
gekkoXT
senior tag
-
ropi23
csendes tag
Sziasztok!
Hát... a szerencse nincs velem. Mire össze jött a pénz meg az engedély a vásárlásra már sehol nem kapni normális áron AS5404T (4 rekeszes gen2-es) nas-t!
Most azon filózok veszek 2 rekeszest és a kettő közti különbözetből veszek nagyobb vinyót bele egyből, illetve M2 ssd-ből is nagyobbat az eredetileg tervezettnél.
Vélemény? Amazonról is 270 lenne szállítással együtt. -
Megjelent az ADM 4.2.7.RRD1 ( 2024-03-13 )
-
ugyes
senior tag
Segítséget kérnék egy UPS-hez kapcsolódó beállításban: egy UPS-em van, azon lóg elég sok eszköz. A NAS van közvetlen USB-vel összekötve és beállítottam a NAS-t, mint hálózati UPS szerver. Egy másik gépem (PC) is rá van kötve az UPS-re, a lekapcsolás vezérlése winNUT-tal megoldott. Viszont a bekapcsolásra, azaz az áramszünet utáni visszakapcsolásra, nem találtam még semmit. A NAS-nál ok, de ennél a PC-nél is szeretném, hogy működjön (WIN11 fut rajta).
Ötlet?
Köszönöm. -
Stealth
senior tag
-
Stealth
senior tag
Nos a router WAN-nál megadtam a NAS ip címét, mint DNS server. Működik.
Adguard dashboardon lemelkedik a lekérdezések száma.
Viszont semmi reklámot nem szűr.
Ezeket lőttem be:Mi a hiba?
-
válasz
Stealth #4045 üzenetére
Elvileg igen, kell neki upstream mindenképpen (nekem mondjuk ott is az Adguard Family DNS címek vannak megadva), aztán abból szűri meg amit megadsz neki.
Ez router függő, milyen logikával dolgoznak. Ami a lényeg hogy a hálózati kliensek DHCP-n az Adguard ip címét kapják DNS-nek.
-
Stealth
senior tag
Még azt kérdezném, hogy az Adguardhomeon belül meg lehet adni upstream DNS szolgáltatókat. Eddig én közvetlenül a cloudflare DNS szervereit használtam a routerben. Ha az AdGuardon belül megadom a cloudlflare-t, akkor az lesz használva a NAS-on keresztül mint DNS szolgáltató?
Illetve a nas IP-címét a WAN oldalon írom be a DNS-hez, ugye? Nem a LAN-nál. -
Stealth
senior tag
Egyébként nem tudom, hogy jól értem-e az AdGuard beállítást.
A routeren meg kell adni a DNS-nél a nas ip címét, mint DNS szerver, be kell állítani a DNS rewrite-ot [stealth.myasustor.com a 192.168.1.10 (Doomain, Answear)] az AdGuard homeban és ennyi? -
Pimpellér
tag
válasz
Stealth #4034 üzenetére
Ez a vonat bár elindult, de a következő állomáson megállt és ott vesztegel
Annyit tettem, hogy App Centralból letöltöttem a programot, megnyitottam, belenéztem és feltettem a kérdést.
Ha jól értem el sem tudod indítani a programot ami gáz.
Nem segít, de megemlítem: Linux alatt jött elő nálam nem régen, hogy egy programot telepítettem, de az nem indul. Van ennek oka, de egyelőre ennek sincs időm utánajárni.
Milyen jó lenne, ha ez a tanúsítvány kérdés néhány kattintással megoldódható lenne és a biztonságosnak ítélt https címet zökkenőmentesen használhatnánk.. -
donat_sz
senior tag
Hát én mindig inkább tovább nyomtam, de most annyit volt szó róla, hogy megcsinálnám
de bevallom a linked alapján nem sikerült
Pi-hole esetén tudod esetleg hogyan megy ez? DNS Records vagy a CNAME Records menüpont lesz az? és utána hogyan is tovább?
DNS records-nál felvettem egyet, ahogy logikusnak tűnt, de nem jártam sikerrelVagy inkább keresgéljek a barátoméknál?
-
Pimpellér
tag
Sziasztok, az SSL privát kulcs tanusítványát a Certificate Manager segítségével letöltöttem.
Hogyan kell továbblépnem, hogy a a böngészők elfogadják a Nas URL-címét és ne azt írják ki, hogy "Nem biztonságos".
Köszi -
Megjelent ma az ADM 4.2.7.RR41 ( 2024-03-05 )
-
Kis segítség annak akinek ez nem nyilvánvaló és használ Docker-t:
Az ADM tanúsítványa (nálam ez xyz.myasustor.com, gyárilag Letsencrypt-el generálva) a következő helyen található: "/usr/builtin/etc/certificate"
Szóval én egyszerűen becsatoltam ezt az útvonalat pl. a qBittorrent-nek:volumes:
- /usr/builtin/etc/certificate:/sslcerts
És máris van érvényes https tanúsítványa ennek is helyi hálózatban (nálam Adguard Home fut és DNS rewrite-ot csinál a helyi ip címekre, i.e. az xyz.myasustor.com címből 192.168.1.200-at csinál minden helyi DNS lekérdezésre)
-
Gawamatsu
Topikgazda
A NAS egyik reggel meglepett kedves csipogásával, miszerint van hibás szekrotra az egyik R5 lemezén. Restart után nem csipákolt, de nem állt le rendesen. Restart megint. Akkor jó lett.
SMART és DD nem talált semmit, de azért gyanus, már másodszor csinálta ugyanazzal a WD RED lemezzel.
Van cserém, mert instant mentésem, így nem aggódtam túl.
Már majdnem ment is be a cserelemez, az ellenőrzés előtt, de végül nem.Már kerestem a hogy kell lemezt cserélni guide-ot, de végül (most) nem kellett.
Emlékeim szerint nem kell semmit csinálni csak kivesz, másik betesz, Raid sync-et megvár, kész. -
Nem tudom ismeritek-e, ha igen, akkor bocs.
Asustor NIMBUSTOR 4 Gen2 / AS5404T NAS, beüzemelés, felhasználók, megosztások, SSD cacheDocker konténer, Linux desktop, virtualbox: Asustor NIMBUSTOR AS5404T NAS
-
Nemrégiben újraindítottam a NAS-t.
Azóta minden bejelentkezéskor a Rendszer újraindul... ablak díszeleg a GUI közepén, amelyet külön Esc-pel kell eltüntetnem.
Vajon hogyan tudok megszabadulni tőle...?
MaCS
-
A DLNA nem mindenevő. Ezért találták ki a transzkódolást. Ha ez be van kapcsolva, és olyan médiával találkozik, ami nem megy át a DLNA-n, akkor röptében, valós időben átkonvertálja olyan formátumba, amit a DLNA ismer, és közvetíteni tud.
Ez a transzkódolás képesség nem mindegyik DLNA szerver része, gyakran csak a fizetős verziókban érhető el, vagy nincs alapból bekapcsolva.Plusz ne keverd a DLNA szervereket(Plex, LooksGood, upnp media server,....), pláne ne futtass egyszere többet belőlük. Ez is okozhat problémákat.
-
paler
aktív tag
Köszönöm a hozzászólásodat.
A LooksGood telepítve van.
Nem is tudtam hogy a DLNA van olyan videófájl formátum amit nem támogat
Majd ha lesz egy kis időm akkor még próbálkozom vele, hátha rátudom venni hogy lejátsza azokat a fránya filmeket. A Plex-el pl. sikerült olyan filmet lejátszani amit direktben a Tv lejátszója nem indított el. Természetesen ha pendrive-ra teszem a filmet, akkor gond nélkül lejátsza a TV is. Ragaszkodom hozzá hogy a NAS-ról tudjuk filmet nézni, mivel ez is kritérium volt a NAS beszerzése mellett. -
-
válasz
MaCS_70 #4005 üzenetére
A probléma magától megoldódott. Érti a fene...
Leet viszont egy másik, szintén elérési problémám:
Egy felhasználó (nem adminisztrátor) a jelek szerint túl sokszor próbált belépni rossz jelszóval, ezért aztán a NAS szépen le is tiltotta azt az IP-címet.
Adminisztrátori jogosultsággal hogyan tudom feloldani a tiltást? (Másik eszközről ugye be tudok lépni.)
Illetve: eleve hol találom (nem találom, pedig én állítottam be) a túl sok rossz kísérletre szóló titást?
Köszönettel: MaCS
-
A válasz egyszerű: Nem olyan formátumban van a kép/hang, amit a DLNA támogat.
Nézd csak meg, pl. a mediainfoval egy olyant amit lejátszik, és egy olyant amit nem.
Jegyezd meg, és olyan kódolású videókat szerezz be, amit "szeret".Nem ismerem az asustor DLNA szerverét, de talán a LooksGood segíthet a problémádon.
-
-
Érdekes jelenség szívat éppen.
Van egy megosztás, természetesen felhasználói jogokkal.
Az érdekesség az, hogy egyes PC-król enged belépni a könyvtárba, másokról nem, mintha rossz lenne a jelszó. Pedig nem rossz az.
MaCS
-
ugyes
senior tag
Nézd meg, hogy tv-ről NAS-ra bejelentkező felhasználónak milyen jogai vannak. Illetve a fájlokat ki érheti el (jogosultság). Én pl. egy új Plex telepítéskor szívtam: a képeim felét üres metaadattal dolgozta fel, mert a technikai usernek nem volt azokra a fájlokra érvényes hozzáférése (akár egy könyvtáron belül).
A Plex-nél szerintem a sorozatneveket a könyvtárban módosítsd a javasolt formátumra: a jelenlegi Sorozatok\His.Dark.Materials.S03.720p.HMAX.WEB-DL.DD5.1.H.264.HUN.ENG-PTHD helyett Sorozatok\ His Dark Materials (2019)\ Season 03\..... ide már mehet a tényleges fájl. -
paler
aktív tag
Nálatok a DLNA protokolon keresztül simán és akadásmentesen játssza le a filmeket/videókat a TV-tek? Mert nálam valamiért nem akar sok filmet elindítani a következő hibaüzenettel:
Az is érdekes, hogy a miniatűröket (előnézeti képeket) sem tölti be még olyan fájloknál sem, amiket letudok játszani a NAS-ról.
Lásd pl. ezt:Pedig lejátssza:
Ami még érdekes hogy HTPC-n (Lan), Laptopon (Wi-Fi) és Mobilon(Wi-Fi) is tökéletesen megy a filmek lejátszása, csak a TV-k (Wi-Fi) b..kodnak.
De pl. Pendrive-ról simán lejátszanak minden filmet, amit a NAS-ról nem, ráadásul a miniatűrök is megjelennek ha pendrive-ról tallózom be a filmeket/sorozattokat.
Mi lehet a gond???Ráadásul a Plex-el is szívok:
Link 1, Link 2De ha a DLNA-n tökéletesen menne a lejátszás, akkor a Plex-et el is engedném.
TV típusa: LG 43UN74003LB
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 55CS6 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- iking.Hu - Apple iPhone 11 - White - 100% - Használt, megkímélt állapotban
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest