Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Okostelefonok  »  Android dual SIM okostelefonok (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:07:55

LOGOUT.hu

Először is megkérünk minden kedves kollégát, hogy kérdés előtt a téma összefoglalót olvassa el.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#139951) DJGABI


DJGABI
addikt

Sziasztok!

Lehet muszáj lesz ismét kintről vásárolnom. Van most valami bestbuy kompakt méretű telefon? Samsung A40 utódjának kellene. Kijelző méretet nem, inkább magasságot írok: max 145-150 mm legyen. Mostaninál erősebb legyen, NFC legyen, Digi SIM miatt B20 4G legyen. Jó lenne: gyorstöltés, nagy akksi, dual sim + sd slot.

Létezik ilyesmi?

<< "stabil, de mégse" >> << MX440 FTW! >>

(#139952) Ájvé válasza DJGABI (#139951) üzenetére


Ájvé
veterán

"Létezik ilyesmi?"
Nem igazán

(#139953) viktorhu válasza DJGABI (#139951) üzenetére


viktorhu
veterán

Ha csak digivel akarod használni, akkor nem kell a B20, nem használja a digi.

(#139954) DJGABI válasza viktorhu (#139953) üzenetére


DJGABI
addikt

Valóban, B3 elég. De én is úgy látom nem ezen fog múlni, BG-n hirtelen nem találtam legalábbis pici telefont.

<< "stabil, de mégse" >> << MX440 FTW! >>

(#139955) viktorhu válasza DJGABI (#139954) üzenetére


viktorhu
veterán

Kell a nagy akku a modern processzorokhoz, ahhoz meg kell a nagy telefon.

(#139956) svgyula válasza viktorhu (#139955) üzenetére


svgyula
addikt

Szia! Ebben nem értünk egyet. Láttam nagyon sok telefont szétszedve és az aku kb fele harmada az egész méretnek. Inkább az az "amerikai megalománia utánzása" irány az ami ilyen nagyra méretezi a telefonokat. A processzorok már régen ki tudják szolgálni az egyszerű halandókat. De ugye vannak idióták akik 6-7"-os telefonon játszanak olyan játékokkal amik igazából 40"-os monitoron élvezhetőek..... Nem véletlen, hogy még mindig szalad a szekere a 6-os és 7-es sorozatú snapdragon SOC-nak ill a 6xx Mt SOC-nak, vagy a kirin 7-es SOC. Azok pedig mind vígan elvannak egy 4000mA-es aksivan akár napokig is. Nem úgy mint a szifon! Az pedig nem indokolja a 6,5"-os vagy nagyobb kijelzőt és a péklapát méretet. Meg ugye amikor beteszik a 120Hz-es kijelző frissítést parasztvakításnak és a szemüveges kicci kínai megmagyarázza, hogy ettől milyen szép egyenletesen lehet görgetni a pornó oldalak között. A szódásüveg szerű szemüvege mögül ezt látja nagyon pontosan. Csak az átlag felhasználónak ez max egy epénisz a haverok előtt azzal, hogy ez pedig fél éves spórolásom eredménye! Persze az első pofára esésig :)) De változik a világ. Régen volt a féltégla nagy aksis telefon, utána minél kisebb legyen már volt töltőtoll projekt is. Aztán megint tendálunk az első GSM telefonok irányába hiszen ezeket már tok nélkül nem ajánlott használni mert kb egy tyúktojás ütésállóságával rendelkezik a 99%-a. Innen csak egy lépés abba az irányba, hogy egy lapos tévé lesz a holnap telefonja a hátizsákban hordott akumlátorral megtáplálva. Mert ugye az aku fejlesztések zsákutcába futottak eddig. Ezután meg kell az anyag a villanyautóba. :DDD

Ha minden porcikád átsejlik ruhádon, akkor nincs jogod méltatlankodni ha bámulják a melleidet! RMX3301

(#139957) DJGABI válasza viktorhu (#139955) üzenetére


DJGABI
addikt

Ez sztem is erős túlzás. Én továbbra is a Redmi 4X-nél vagyok leragadva, 5" de tudtak bele tenni 4000-es akksit. Ebbe az A40-be már csak 3Ah-s került nyilván... Csak hogy 1 millivel vékonyabb legyen (minek?). Néztem cikkeket, de így a budget kategóriát el is felejthetem, még az A41 talán elmegy. S10e, iPhone 12, Pixel 4A-t írja az összes. Aztán elsőt kivéve a többinél sok dologról le kell mondjak...

<< "stabil, de mégse" >> << MX440 FTW! >>

(#139958) viktorhu válasza svgyula (#139956) üzenetére


viktorhu
veterán

Ha jól értem a dühöngésedet, akkor Neked igaziból egy Nokia 3210-esre van szükséged. Az emberek nagy részének ma már a telefon az elsődleges számítógép, így mindent annak kell kiszolgálnia, akár a sok weboldal, akár az irodai alkalmazások, akár a fotózáshoz az AI funkciók, akár egy film megnézése (de egy youtube videóhoz biztosan szinte senki nem fog számítógépet indítani), és igen, a játék is, akinek az kell, de még gépelni is sokkal könnyebb egy nagyobb kijelzőn.

Más lett a telefon feladata, és így mások a specifikációk is.

(#139959) viktorhu válasza DJGABI (#139957) üzenetére


viktorhu
veterán

Én is szeretném, ha vastagabbak lennének a telefonok az akku miatt, de nem lehet eladni olyat, kb. az ipad air óta ez megy. A laptopok is nagyobbak lettek, szinte teljesen eltűnt a szuperhordozható netbookos méret, és ott is inkább a vékonyságra mennek.

(#139960) cappa72 válasza viktorhu (#139959) üzenetére


cappa72
nagyúr

A laptopok is nagyobbak lettek, szinte teljesen eltűnt a szuperhordozható netbookos méret,
Azért ezt nem gondolnám.
A dell e74xx, 54xx széria elég jó cipelhető, viszonylag könnyű, de jó teljesítményű - szerintem (e7450, e5470 van idehaza); a kisebb e72xx is sem a nagy és gyenge kategória.

Selenia 5w-40 motorolaj eladó! Na meg 4db Ford Kuga TPMS szenzor, 12k-ért

(#139961) viktorhu válasza cappa72 (#139960) üzenetére


viktorhu
veterán

Pár éve (talán két és fél éve) kerestem 12"-es gépet normális specifikációkkal, és nem nagyon lehetett találni. Végül lett egy 14"-es jó lapos és könnyű gép, de a felhasználó, akinek vettük, elég csalódott volt a nagy méret miatt. Szerintem ez azóta sem változott sokat, most is a nagy és lapos gépek dominálnak.

[ Szerkesztve ]

(#139962) svgyula válasza viktorhu (#139958) üzenetére


svgyula
addikt

Hát ez netto hülyeség "(de egy youtube videóhoz biztosan szinte senki nem fog számítógépet indítani)"
Szerinted azért csinálják a filmeket, hogy mindenki 5" meg 6" kijelzőn nézze? Nevetséges állítás! Az meg végképpen, hogy a számítógépet leválthatja a mobiltelefon! Azért eléd raknák egy 10e képletes excel táblát és kicsit bogarásztatnám és átíratnák nem sokat csak 500 képletet mobiltelefonon! Nem tudom mikor kezdenél el sírni.......A mobiltelefon egy kiegészítő de se több se kevesebb!

[ Szerkesztve ]

Ha minden porcikád átsejlik ruhádon, akkor nincs jogod méltatlankodni ha bámulják a melleidet! RMX3301

(#139963) mobilizmo válasza svgyula (#139962) üzenetére


mobilizmo
addikt

Munkahelyemen nekem is két 24"-os monitorom van. A 10e képletes excel, meg közvetlen adatbázis szerkesztés, országos térképek szerkesztése, de még egy szerződés word doksiban és még ezer dolog nyilván nekem is itt megy csak. De egy csomó kimondottan mobilra fejlesztett alkalmazás is létezik kifejezetten munkára. Például ESRI-nek vannak térképes appjai, térkép szerkesztésre terepi körülmények között, áramszolgáltatóknak, vizeseknek, gázosoknak terepi munkára amiben ötvözik az útvonal tervezőt a munkairányítás, menedzsment dolgaival. És nekünk is van (igaz az 10"-ra tabletre) állapotfelmérés dokumentálására alkalmazásunk. A mobiltelefon régen több már mint egy kiegészítő.

Bonyolult problémákra mindig akad egyszerű, könnyen érthető, téves válasz.

(#139964) fateless válasza viktorhu (#139959) üzenetére


fateless
veterán

2003-ban vettem először és utoljára 15" laptopot (Talán Toshiba A15, idehaza volt közel fél misi, USA-ból 200.000). Előtte épp 14,1" compaq volt. Azóta nem volt ilyen batár gépen. Nagyon sokáig 12,1", aztán a nyavalyás "csíkosodási hajlam" (16:10-es képarány, aztán 16:9) után 12,5". Pár hónapja váltottam a 12,5"-ről 13,3"-ra, de csak azért mert a Latitude-oknál szinte egy a méret a két kijelző esetén (van itthon egy 7290, egy 7390 és egy 7300, egy méretek).
A netbook eltűnt, de a laposokból továbbra is megmaradt az ultrahordozható sorozat - nagy örömömre.

"A HELYESEN alkalmazott bölcsesség a hasznos" Prédikátor könyve 10:10

(#139965) viktorhu válasza svgyula (#139962) üzenetére


viktorhu
veterán

Mondjuk ha ebből áll a munkaidőd nagy része, hogy ilyen exceleket buherálj, akkor van elég bajod nélkülem is, de ha ez alkalmi feladat, akkor az ember olyankorra tartogatja, amikor épp gép előtt van nyilván. De ha csak beesik egy word / pdf / akármi, amit át kell futni, akkor megnézem ott helyben a mobilomon, általában akkor is, ha egyébként a laptop is be van kapcsolva, mert egyszerűen kényelmesebb, jobban kézre áll.

A youtube meg: nézz körül, mindenki mobilon használja, ahogy a facebookot is például, meg az összes kommunikációs alkalmazást. Egy szertartásosabb házimozizás megint más téma, de a hétköznapi youtube videók a mobilon mennek, ha a google-ről kell infó, az is mobil, emaileket is a mobilon a legegyszerűbb megnézni stb. Nem arról van szó, hogy nincs szükség számítógépre, hanem hogy a klasszikus feladatainak nagyrésze átkerült a mobilra, és a legtöbb ismétlődő tevékenységet ott végzik az emberek. Autós navi, vonatjegyvásárlás, üzenetküldés, email, bkk, parkolás, térkép, fotó, videó, spotify...

Nem azt mondom, hogy ne gyűlöld, aki másképp használja az eszközöket, mint te, mert nyugodtan, de attól még ez a tendencia most megállíthatatlannak látszik. A mobil már rég nem a dicsekvés eszköze, hanem egyfajta első számú napi használati tárgy.

(#139966) Somatom válasza svgyula (#139962) üzenetére


Somatom
veterán

Ne magadból indulj ki! Sokat mondok, ha öt excell táblát csináltam életemben és word dokumentumból sem volt sokkal több. Egyáltalán nem használok PC -t, laptopot. Az adataim NAS -on vannak. Youtube -ot többnyire tabon nézek (11,6"), vagy arról TV -n, mivel a tab HDMI -s. Egyébként az okosTV -k is YT képesek, továbbá ott a Chromecast, meg az Androidos boxok. Szvsz. a YT pont az, amihez igazán fölösleges a PC, vagy a laptop.

[ Szerkesztve ]

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#139967) cappa72 válasza Somatom (#139966) üzenetére


cappa72
nagyúr

Nagyon sok függ a felhasználás módjától.
Csetelni úúútálok mobilom. De ha nincs más, megteszem ott.
Ugyanez van a fórumon. Kizárt, hogy egy cat /proc/partitions kimenetét át tudnám számolni mobilon hexába...
De jútúb viedót megnézek mobilon, de ha már zenét indítanék onnan, attól mondjuk biztos megőrülnék - oké, kilóra jó telefonon is, de azért hangrendszerre nem kötöm hirtelen a mobilt.

És ugye ott az excel, és az összes többi desktop alkalmazás. Vállalatirányítási rendszer biztos nem fut "csk úgy" mobilon.
De pl. teams telefonkonferenciára már jó a mobil is.

Szóval ezer és egy indok van erre és arra is, teljesen a felhasználástól függ.

Egy időben én is gondolkodtam netbook-on, de @#139964 fateless : a laposokból továbbra is megmaradt az ultrahordozható sorozat - nagy örömömre. :K - igaz, én alapvetően 14"-os gépekkel oldom meg a feladatokat (zenehallgatás, nyomtatás, filmnézés - nincs okostévé)

[ Szerkesztve ]

Selenia 5w-40 motorolaj eladó! Na meg 4db Ford Kuga TPMS szenzor, 12k-ért

(#139968) Somatom válasza cappa72 (#139967) üzenetére


Somatom
veterán

Nem nagy ügy, símán meg lehet szokni. Én már annyira hozzászoktam az Androidhoz, hogy ha nagyritkán Linux elé ülök, akkor rutinbol nyomom a bal egér gombot, mint süket a csengőt és nem értem, hogy miért nem történik semmi. Az, hogy a teló, tab szolgáltatja a médiát, nem jelenti azt, hogy azon is kell nézni. Nekem most egy 32" -os TV -re van kitolva az Android.

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#139969) svgyula válasza Somatom (#139968) üzenetére


svgyula
addikt

Szia! Ez volt az alapja a vitának. Nem a telefon hanem a méret! Egyre nagyobb lesz de ez még mindig csak egy játékszer mérete, de már
hordhatatlan! Mint ahogy a nők is mindig azt szajkózzák "nem a méret a lényeg" csak jó nagy legyen! Erre írtam azt, hogy hiába gyors és "mindenre" :DDD jó a mobil de kicsi játékszer egy filmhez vagy egy jó játékhoz. A többit most hagyjuk. Ami engem nagyon zavar még ebben az, hogy takarom az ujjammal azt amit éppen szeretnék látni amikor írok valamit. Ez kb olyan mintha neked mindig ott lenne menet közben a motor a szélvédő előtt és azon keresztül kukucskálva kellene vezetned. Biztosan élveznéd a munkát :P

Ha minden porcikád átsejlik ruhádon, akkor nincs jogod méltatlankodni ha bámulják a melleidet! RMX3301

(#139970) viktorhu válasza svgyula (#139969) üzenetére


viktorhu
veterán

Viszont lehet, hogy van, ahova ő is inkább személyautóval megy, mint kamionnal :) Mert ugye ez alapján a picantonál nagyobb autóknak nincs értelmük, mert arra úgyis ott van a kamion. Lehet, hogy érdemesebb elfogadni, hogy sokféle felhasználás van, és ha megnézed, hogy mondjuk a metrón mire használják többen a telefont - tartalomfogyasztásra vagy telefonszámok hívására, vagy ugyanúgy a fiatalabb kollégák a munkahelyen a számítógéphez vagy a mobilhoz nyúlnak először egy üzenet érkezésekor, akkor megérted, hogy miért nem a 3210-esek mennek a piacon.

Szerk: nyilván egy célszerszámmal (irodai gép, házimozi, hangrendszer stb.) soha nem lesz egyenértékű egy zsebmindenes, bár a perifériákhoz való csatlakozás egyre inkább hétköznapi valóság a mobiloknál is), de ha összeszeded, hogy mik a tipikus felhasználásai egy mobiltelefonnak, akkor azokhoz a legritkábban használt funkció (a telefonálás) kivételével mindhez alkalmasabb a nagyobb méretű kijelző.

[ Szerkesztve ]

(#139971) Somatom válasza svgyula (#139969) üzenetére


Somatom
veterán

Kamionban egy 11,6" -os tabletet használok. Régebben hurcoltam egy 16" -os tévét, de rájöttem, hogy fölösleges. A tablet nekem elég filmet nézni. Van benne 4G, GPS, így melóhoz is tudom használni. Van külön töltőportja, nem merül, ha perifériát dugok rá OTG -n. Itthon meg PC -ként üzemel, HDMI -n (bár, a DeX révén ezt a telóm is tudja). Szóval, minek hurcoljak laptopot, meg tartsak PC -t, amikor ez a két mobileszköz (megtámogatva egy NAS -sal) nekem mindenre elég.
Ezt az ujjtakarást nem is értem. Sztem rosszul tartod azt a telót. Alapértelmezetten fekvőben használom. Két tenyerem közé fogom és két hüvelykujjal pötyögök.

[ Szerkesztve ]

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#139972) pècsimunkás válasza viktorhu (#139970) üzenetére


pècsimunkás
addikt

Szüleimnek van laptopja is, számítógépe is.
Apám 73 éves, anyám 66. Anyám 6 éve használ okostelót, apám 2,5 éve. Kb azóta nem volt bekapcsolva sem a laptop, sem a szgép. Max, ha pendrivera mentettük a képeket.
Minden másra ott az okostelefon. Momentán Mi8 lite, és Nokia 5.3. Teljesen jók böngészni, néha youtubot nézni , plusz a szokásos Viber, Whatsapp, Messenger.

Egyszer már hadat üzentünk az USA- nak, úgy látszik nem tanultak belőle!

(#139973) cappa72 válasza viktorhu (#139970) üzenetére


cappa72
nagyúr

Ha lenne olyan dokkolóállomás, mint néhány készüléknél, és valóban használható lenne a dokkolás - mint a laptopok esetén, az lehetne egy áttörés.
Amikor az első ilyenek megjelentek, akkor még nem volt mögötte olyan teljesítmény, ami alkalmassá tehette volna azokat erősebb felhasználásra. Aztán valahogy elhalt... ma már lenne értelme újra feléleszteni ezt, mert a teljesítmények azért már elég jók, usb-c-n már hdmi, ésatöbbi is megoldható, szóval ha nem csak1 periféria csatlakoztatható, akkor kinyílhat a világ a dokkolóval - akár odahaza is.

De azért nekem dolgozni még mindig 21"-os képernyő alatti méretben nehéz. Van, amikor csak a laptopra kényszerülök (dokkoló nélkül), de 14" és 1360x768-as felbontásnál már szenvedés van.

Selenia 5w-40 motorolaj eladó! Na meg 4db Ford Kuga TPMS szenzor, 12k-ért

(#139974) fateless válasza cappa72 (#139973) üzenetére


fateless
veterán

Erre a célra nekem egy ilyen van
Még régről maradt egy BT Motorola bill és egér, a dokumentumaim az 1TB-os onedrive-on, így ha olyan helyre megyek tudom ezt is használni. Egyébként csak néha veszem elő, mert a Latitude 7390 azért még mindig kézenfekvőbb, de így nagyon jól használható a telefon is.
Szóval bátran merem ajánlani erre képes telefonokhoz

"A HELYESEN alkalmazott bölcsesség a hasznos" Prédikátor könyve 10:10

(#139975) -=Vacsek=-


-=Vacsek=-
senior tag

hali. az miért van hogy nem engedi szerkeszteni a névjegyeket illetve újat se tudok hozzáadni.. xiaomi mi 10 pro. :F

(#139976) viktorhu válasza cappa72 (#139973) üzenetére


viktorhu
veterán

Szerintem azért halt el, mert annyira nagy a ragaszkodás a Windowshoz, az meg telefonon nem volt siker. A Samsung tolja a mobilos dokkolást, de alig hallani róla.

Egyébként vannak USB-C-re nagyon jó kis dokkolós cuccok, egy USB-C a telefonra, és egy rakás mindenféle kimenet (LAN, USB, HDMI).

(#139977) SzekeresPeti


SzekeresPeti
tag

Sziasztok! A héten vettem egy Haier Alpha A1-est újracsomagolva 11 ezerért. Arra kellene csak hogy rárakjak pár banki applikációt amit pár havonta használnék átutaláskor, meg hogy a melóhelyen ráérős időben olvasgassak rajta vmit, ezért nem is akartam drágát venni.

Próbáltam feltenni rá az első applikációt, erre ezt írta ki:

"Az ön telefonján az operációs rendszer nem a gyári állapotában található. Sajnos így nem használhatja a gránit videobank alkalmazást."

Ilyenkor mit lehet tenni? Egyáltalán nem értek az okostelefonokhoz, sosem volt eddig. Az Android verziója rajta 8.1.0. ha ez számít.

(#139978) Ájvé válasza SzekeresPeti (#139977) üzenetére


Ájvé
veterán

Hát ez itt eléggé off, de jobb lett volna utána nézned ennek mielőtt ilyen telefont veszel.
Őszintén megvallva nehéz erre mit mondani, próbálj keresni gyári rendszert hozzá (elvileg nem az van rajta) és azt feltenni, gondolom BL is nyitott szóval egyébként Magisk Hideal tudnál ilyen banki applikációkat használni, de előbb egy megbízható ROM-ot lenne érdemes feltenni, ha nem akarsz nem kívánatos személyeknek személyes adatot szolgáltatni.

(#139979) Digitalpimp válasza Ájvé (#139978) üzenetére


Digitalpimp
senior tag

Én csak azt nem vágom, hogy ez a kukacoskodás miért csak a telefonokkal van? :F Rootólt a teló, vagy nem is, de nyavalyognak az apk-k. Az senkinek nem fáj, hogy milyen asztali gépeken bankolnak az emberek? Ezer éve nem frissített, lopott-tákolt wines, biztonsági programoktól mentes gépeken meg lehet bankolni rendszergazdaként? Nem értem én ezt... :W

"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa

(#139980) fateless válasza Digitalpimp (#139979) üzenetére


fateless
veterán

Jogos meglátás

"A HELYESEN alkalmazott bölcsesség a hasznos" Prédikátor könyve 10:10

(#139981) Somatom válasza Digitalpimp (#139979) üzenetére


Somatom
veterán

Továbbmegyek. Ha veszel egy PC -t magadnak, akkor tök természetes, hogy te vagy a root jogú rendszergazda. Egy telónál miért nem természetes?

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#139982) citkar válasza Digitalpimp (#139979) üzenetére


citkar
addikt

Telefon annyival (szerintem sokkal) nagyobb kockázat, hogy azon kell megerősíteni a fizetést. Azaz, ha azon hozzáférnek illetéktelenek a megadott bankkártya adataihoz, jó eséllyel hozzáférhetnek a megerősítő SMS kódhoz, vagy a banki applikációhoz és minden adott, hogy lenyúlják a pénzed, míg PC-n nem, ott csak a fizetéshez szükséges adatok egy részéhez jutnak hozzá. Szerintem nagyon ésszerű, hogy elvárnak bizonyos biztonsági feltételeket, nagy baj lenne, ha nem így lenne.

[ Szerkesztve ]

(#139983) Ájvé válasza Digitalpimp (#139979) üzenetére


Ájvé
veterán

Ez van, nem nagyon lehet mit tenni, mindig vannak ilyen abszurd dolgok, egyébként böngészőből továbbra is tudsz bankolni mint egyébként PC-n is tennéd mondjuk rendszertől függetlenül. Ezért is rossz hasonlat kicsit, mivel PC-n is szerintem nagyrészt böngészőből megy és nem program alól.

citkar:
Ezért van kétlépcsős azonosítás bevezetve, böngészőből lépsz be akkor is egy külön megerősítés, telefonon app alól pedig ott az ujjlenyomat ha korábban már ezt megerősítetted (vagy SMS, mert ha apphoz valahogy hozzáférnek de készülék vagyis SIM még nálad van akkor nem tudnak belépni, persze nincs lehetetlen, szóval ezért fontos az adatok védelme, persze itt azért nem csak a károsult volt hibás).

[ Szerkesztve ]

(#139984) Somatom válasza Ájvé (#139983) üzenetére


Somatom
veterán

Az Erste remek mobilalkalmazása nem kezeli az Eurós számlákat. Bármilyen tranzakcióhoz telón is böngészős netbankot kell használnom.

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#139985) Ájvé válasza Somatom (#139984) üzenetére


Ájvé
veterán

Hát ezt a bankoddal kell megbeszélned :D
Böngésző alól viszont biztos megy

(#139986) Somatom válasza Ájvé (#139985) üzenetére


Somatom
veterán

Megy. De, akkor nem tök mindegy, hogy rootolt a teló, vagy sem?

[ Szerkesztve ]

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#139987) citkar válasza Ájvé (#139983) üzenetére


citkar
addikt

"kétlépcsős azonosítás bevezetve, böngészőből lépsz be akkor is egy külön megerősítés, telefonon app alól pedig ott az ujjlenyomat ha korábban már ezt megerősítetted (vagy SMS"

Szerinted az nem (hatalmas) kockázat, ha arról az eszközről lopnak adatokat, ahol a kártya és/vagy a banki belépő adatok mellett megtalálható a kétlépcsős azonosításhoz szükséges SMS, vagy ott van a banki app? Ez kb olyan, mint aki a bankkártyája mellett tárolja a hozzávaló PIN kódját, majd ha a buszon hagyja a pénztárcáját, amiben ezek voltak csodálkozik, hogy levették róla a pénzét.

[ Szerkesztve ]

(#139988) Ájvé válasza Somatom (#139986) üzenetére


Ájvé
veterán

Pont ezért nem. Rootolt telefonból bármihez hozzáférhetnek, szóval magához az alkalmazáshoz, így simán belépnek és mivel ahogy beléptél ujjlenyomattal a tranzakciót is meg tudod erősíteni nem szükséges semmi más a teljes hozzáféréshez.
Ezzel szemben ha böngészőn lépsz be szükség lesz egy másik azonosításhoz is (szóval a belépő/jelszó magában kevés, mobil app vagy SMS megerősítés is kelleni fog még).

citkar:
De én pont ezért mondom hogy rootolt teló ezért kockázatos, appon keresztül tudsz tranzakciót csinálni, még böngészőn magában nem. Főleg ilyen mondjuk B brandes készülékek esetében mint az említett Haier is, ha ilyen neve nincs telefonom volt mondig ment fel az első normális modrom amit be tudtam szerezni.

[ Szerkesztve ]

(#139989) Somatom válasza Ájvé (#139988) üzenetére


Somatom
veterán

Tehát ha rootolt az eszköz, akkor az SMS -ek fölött átvehetik az irányítást úgy, hogy közben nálam van a teló? Természetesen úgy, hogy közben a böngészős belépésem is aktív náluk. Nem néztél mostanában túl sok kémfilmet? :)

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#139990) Ájvé válasza Somatom (#139989) üzenetére


Ájvé
veterán

Nem, ha rootolt az eszköz akkor más azonosító például tárolt ujjlenyomat azonosításhoz férhet hozzá. Ha banki azonosításhoz telefon appon keresztül ujjlenyomattal belépsz akkor szerintem rootolt eszköznél ehhez már hozzáférhetnek. De javítsatok ki ha tévedek. De ha rootolt a készülék akkor SMS-hez is hozzáfér ha ugyan ebben az eszközben van az azonosítáahoz használt SIM is. App és SIM egy készülékben ez már biztos teljes hozzáférést biztosít, de csak akkor ha az app már hitelesítve van persze.
Nem értem egyébként, rootolt eszközről beszélünk ami ebben az esetben a telefonod, így igen kettő egy és ugyanaz.

citkar:
Igen akár csak személyes adatokkal csalás útján is meg tudják tenni, korábban linkelt cikkben pont erről van szó, valamilyen módon személyes adatokat szereztek a célszemélytől és ezek birtokában csalással gyakorlatilag kifosztották. Olvasd el Somatom szerintem nagyon durva és tanulságos.

[ Szerkesztve ]

(#139991) citkar válasza Somatom (#139989) üzenetére


citkar
addikt

Biztos nagyobb az esélye ennek egy rootolt eszközön, mint egy nem rootolton. Szerintem nem akarják bonyolítani az életüket magyarázkodással, hogy a sopánkodó rootolt, ne adj isten tákolt ROM-mal rendelkező ügyfelek telefonjairól ellopott adatok miatt ők nem vállalják a felelőséget. Olyasmihez tudnám hasonlítani, mint amikor nyitva hagytad a hátadon lévő táskát és sétálgatsz a tömegben, mert úgy is lehet sétálni, csak nem javasolt pénzt, akár milliókat tartani a táskában.

Több új kínai telefont kaptam tákolt, szar ROM-mal, borzasztó volt, bármit kinézek azokból.

[ Szerkesztve ]

(#139992) Somatom válasza Ájvé (#139990) üzenetére


Somatom
veterán

"Nem értem egyébként, rootolt eszközről beszélünk ami ebben az esetben a telefonod, így igen kettő egy és ugyanaz."
De az az eszköz nálam van. Ha meg is szerzik, akkor még fel is kell oldják.
Ami a cikket illeti, olvastam, de ez egy teljesen más eset. Egy távoli elérést biztosító szoftvert telepíttettek az áldozattal és még a telefontársaságnál is kellett némi simli hozzá. Mellesleg, azért is rossz példa, mert az eredmény teljesen független attól, hogy a teló rootolt, vagy sem.

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#139993) viktorhu válasza SzekeresPeti (#139977) üzenetére


viktorhu
veterán

Valószínűleg hardveresen is kevés arra, amit szeretnél, de itt a konkrét hibaüzenet azt sejteti, hogy nincs Google általi aláírása a rendszernek, vagyis az nem "hitelesített", és így módosítottnak számít a rendszere. A nem frissített windows kapcsán természetesen igazad van, az Android szerencsére próbál ennél egy fokkal biztonságosabb utat járni.

(#139994) Ájvé válasza Somatom (#139992) üzenetére


Ájvé
veterán

Pont ez a lényeg, van egy rootolt eszközöd van amit te ugyan feloldasz de ügye ezen az eszközön oldod fel vagyis a feloldáshoz az adatok pont ugyan úgy benne vannak és ehhez root miatt teljesen hozzá is lehet férni.
Igen cikk tényleg nem a legjobb példa, de annyiban igen hogy hasonló módon rootolt telefonodról is szerezhetnek adatokat.

(#139995) Mercutio_ válasza SzekeresPeti (#139977) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ha tudsz állj el a vásárlástól és keress olyan telefont ami alkalmas arra amire használni szeretnéd.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#139996) Somatom válasza Ájvé (#139994) üzenetére


Somatom
veterán

De, azokat az adatokat nem tudja a program. Az OS nem az ujjlenyomat azonosítást adja át a banki alkalmazásnak, hanem azt, hogy az azonosítás eredménye igaz, vagy hamis. Tehát a rendszer ujjnyomat azonosítási igazolását kéne meghamisítaniuk tőlem független táveléréssel. Erre mondtam, hogy sztem túl sok kémfilmet néztél. :)

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#139997) Mercutio_ válasza Somatom (#139996) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ha hozzáférnek a telódhoz hozzáférnek az "ujjlenyomatodhoz" is, onnantól "csak" azt kell az olvasót kezelő alkalmazásnak küldeni, nem az alkalmazás-banki app közti kapcsolatot hackelni.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#139998) Ájvé válasza Somatom (#139996) üzenetére


Ájvé
veterán

A készülék tárolja az ujjlenyomatodat, innentől kezdve (ez is adat csak) mindenhez hozzá fog férni ami ilyen azonosítóval müködik. Tessék egy cikk, itt írják hogy a minták a készüléken vannak tárolva (nem mai cikk, de szerintem lényegében nem változott a technológia vagyis készüléken tárolják a feloldási mintát), nyilván titkosítva védelemmel, de root esetén a teljes eszköz hozzá férhető lesz (mert egyébként root nélkül bizonyos adatokhoz nem tudsz hozzáférni).
Másrészt nem a root volt a fő kiinduló a történetben hanem egy lehetséges hogy módosított ROM-al rendelkező készülék amin ügye eléggé bizalmas adatokat szeretnének tárolni, szerintem ezt te is belátod hogy nem túl biztonságos.

(#139999) SzekeresPeti válasza Mercutio_ (#139995) üzenetére


SzekeresPeti
tag

Honnan tudom eldönteni, h melyik az a telefon amelyiket szereti a Gránit bank?

[ Szerkesztve ]

(#140000) SzekeresPeti válasza Ájvé (#139978) üzenetére


SzekeresPeti
tag

Feltelepítettem a Magiskot, de semmi nem változott. Gondolod, ha új ROM-ot telepítek azzal lesz egy biztonságos telefonom, amin bankolhatok? Egyébként nem akarok én olyan sok mindent bankolni vele. Pár Gránitos appot szeretnék, pl. azt, amivel állítani tudom a költhető pénz mennyiségét (ez önmagában egy biztonsági dolog), meg az ingyenes ISMS szolgáltatást, h kapjak értesítést az egyenleg változásáról. Plusz revolutoznék is. Ilyen teljesen mobilon intézett netes bevásárlásokat, meg bankkártya helyett telefonnal fizetéseket biztosan nem akarok telefonnal intézni. Az a baj, hogy még nem nagyon értek hozzá (ez életem első okostelefonja) ezért nem látom még át nagyon hogy mit kellene tennem.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Okostelefonok  »  Android dual SIM okostelefonok (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.