Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• KillHates

félisten

válasz gban #21903 üzenetére

Szia!

Yutani kért meg, hogy foglalja állás a témát illetően.

Van igazság abban amit írtál, de valójában elenyésző ez a lehetőség. A hő minden esetben degradálja a félvezetőt. Tehát attól csak egész szélsőséges esetben javulhat a működése.
    Általában az van amit Yutani írt; az úgynevezett BGA (Ball Grid Array) chip-ek alatti golyók engednek el a jó esetben a pad-ról, rossz esetben a pad-ot tépik le. A hajlítgatás azért nem szokott releváns lenni a hiba megállapításában, mert maga a chip is egy kis PCB ami együtt hajlik magával a kártya PCB-jével. A GPU a kis üvegkerámia kocka az IC tokozásának a közepén. Bármilyen hihetetlen, de ez is kis golyókkal érintkezik az IC PCB-jével. (csak nem látjuk a hőálló epoxy underfil miatt) Itt jön számításba a Te okfejtésed; szélsőséges esetekben melegítésre ez a mag is visszaforrasztható az IC PCB-jére, ha elengedett.
    Viszont amit még írtál, hogy nincsen mindig szükség az újra golyózásra. Az ipari normák szerint soha nem golyózzák újra a kártyákat! Ha rossz akkor reflow (újra ömlesztés) vagy kuka :K
    Sajnos a jó hőprofilt belőni még BGA-zó géppel is komoly feladat, nemhogy hőlégfúvóval, vagy egy sütővel. (ezekkel inkább a lehetetlen felé konvergál :D)
    Ami még jellemzi az asztali GPU-k lelkivilágát, hogy a régebbiek nem támogatják a mag-visszalassulást, fejletlenebb az energia gazdálkodásuk, és sokkal hajlamosabbak a hőmegfutásokra. Ezért mire egy kártya bekerül a BGA-zó gépbe, addigra már zörög a porrá égett szilícium a tokozásában és nem igazán használ nekik a melegítgetés, vagy akár az újragolyózás. Minap futottam rá egy 9800GT G92-es GPU-jára ami olyan zárlatos, hogy a VGA kártya közepére ezzel az erővel akár egy 50 Forintost is forraszthattak volna. :D Persze lepakoltam az egész tetves kártyát, mert nem hittem, hogy pont a GPU tud ilyet produkálni, de tényleg...
    Szóval egy szó mint száz, felesleges ex-catedra bármilyen állást foglalni, mert annyira komplex a rendszer, hogy szinte bármilyen hiba előfordulhat.

Új hozzászólás Aktív témák