- Gurulunk, WAZE?!
- bambano: Bambanő háza tája
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cyrin
addikt
2008-as az ASUS 1000H netbookom (legelső N270-es egymagos atom proci + 1 Gb ram) , és peppermint 5 alatt használható. Mióta feltettem az asszony szó nélkül használja (facebook egyebek) sőt még rtl most-os videókat is nézett rajta. Ehhez képest az övé dupla mag, kétszeres ram.
-
spammer
veterán
válasz
bambano #21896 üzenetére
Nem kell indexet olvasni, problem solved.
Amúgy most próbaképpen rámentem a Zindexre, meglepően simán betöltötte a Firefox. Igaz, fent van egy uBlock is, ami sok szemetet szűr, de manapság már amúgy is kötelező valami adblocker. Noscript viszont nincs. És így is elég simán megy a scroll, pedig az oldalsávban van pár hülye gif is.
-
válasz
bambano #21896 üzenetére
Nem tudom, nekem pl. SSD-vel 1Gb RAM mellett az 1.7-es Pencium M még használható. Nyilván egy kétmagos Atomtól 2GB RAM mellett nem egy Core i teljesítményét kell várni.
Én pl. el bírnék viselni a tabletem helyett egy EEE-t rendes Linuxszal, sokkal több mindenre jó.Illetve!
Ha már.
Valaki ki tudna segíteni egy 3.0.8+ kernelhez, sun5i -re fordított uinput.ko -val? Van egy Allwinner A13 alapú tabletem, amire kéne rendesen működő VNC, és emiatt nem megy. Az Android topicban nem sok válasz érkezett. -
kovaax
őstag
-
bambano
titán
válasz
spammer #21894 üzenetére
két lájtos gépem is volt, a mára kihalt umpc kategóriából, egyik se volt alkalmas semmilyen érdemi böngészésre a saját korában sem, és azóta a helyzet romlott.
most egy rendes asztali gép előtt ülök, ezt pl. megakasztja az a sok szemét js, amit az index.hu akar letölteni. ha engedélyezem a noscriptben az index.hu-ról a javascript futtatást, akkor minden program akad a gépen. *MINDEN*. pedig ez nem egy ezeréves 1.6-os egymagos intel atom.
-
spammer
veterán
válasz
bambano #21893 üzenetére
Azzal egyetértek, hogy a Flash/Facebook és hasonló gépigényes weboldalak neccesek lesznek, nyilván csodát a linux sem tesz a böngészéssel. De vannak olyan disztrók, amik viszont simán elfutnak ilyen vason is, és nyilván egy lájtos disztrón több erőforrás marad a böngészőnek is.
Most épp egy netbookról írok:
Model name: Intel(R) Celeron(R) CPU 723 @ 1.20GHz
CPU MHz: 1196.9521 mag, 1 GB RAM, 600 MB foglalt, úgy, hogy fut a Firefox, GIMP, Terminál, Geany, Thunar, Opebox (Arch).
load average: 0.17, 0.27, 0.32
-
bambano
titán
válasz
spammer #21892 üzenetére
szerintem felesleges álmokkal kecsegtetni a felhasználókat, hogy megveszi a 386dx33-at, vagy bármi mást, amin a többi oprendszer nem ment sehogyse, és akkor majd a linux csodát tesz.
a csodavárás el fog bukni, és akkor nem az ócska vas lesz a bűnös, hanem a linux. legyünk objektívek, kávéfőzőn a linux nem fut rendesen és ne hitegessük az önigazolást kereső usereket.
-
spammer
veterán
válasz
KD6-3.7 #21889 üzenetére
Xubuntu, Lubuntu, ezekre nézz rá, pendrive-ról bootolva ki tudod próbálni (persze az még nem a teljes sebesség). De a kezdőknek való topik inkább ez: [link]
--
(#21891) bambano: szerk: ja hogy a web a probéma, nem szóltam. A linuxnak elég lenne a gép simán, web már tényleg szar lehet. -
KD6-3.7
őstag
Sziasztok!
Nemrégiben vásároltam egy Asus eeePC-t. 2 magos proci, 2gb ram stb. Win7 épphogy futkos rajta sajnos. Én gyors és kényelmes böngészésre, letöltésre és sorozat nézésre szeretném használni plusz dokumentum szerkesztésre (általában Word-öt használok) Megpróbálkoznék egy Linux rendszerrel csak nem tudom melyik lenne a számomra a megfelelő! Egyáltalán nem ismerem ezeket a rendszereket. Babrálgatni és magamnak fejlesztgeti nem szeretnék semmit. Zene,film lejátszó, böngésző és szövegszerkesztő érdekel, ja és egy torrent kliens. Tudnátok nekem segiteni? Kérdés még, hogy a touch padot és "Fn" gombos parancsokat kezelné e a linux?
-
Taoharcos
aktív tag
Sziasztok!
Samba smb.conf-ban mi a különbség, ha a megosztáshoz azt írom hogy public = yes vagy guest ok = yes? Tapasztalatom szerint működéskor semmi se. Ugyanúgy nem kér egyik esetben sem jelszót. De biztos van valami csak én nem tudom.
-
daczkó
aktív tag
Valahogy kijátszható az, hogy a http://yts.re/api blokkolva van angliában, így nem tudom használni a popcorn time-ot? Pl kickass.to esetéven ott volt a kickass.so.
-
NickNév
csendes tag
Sziasztok!
Egy paranoid kérdésem lenne.#! lassú, de biztosnak tűnő elmúlása után (bár a közösség nagyon aktívan az újrakezdés mellet van), körbenéztem az openboxos disztrók között. Rátaláltam a Viperr-re, mely bevallottan „crunchbangizált” openboxos fedora fork, de nincs rajta a DW-n. Jelent ez vmit?
1) általánosságban: ha egy disztró nincs fönt a DW-n lehetséges, h fake lenne? Avagy fordítva, minden DW-s disztró - legyen az akár a 892. - megbízható ebből a szempontból? Egyáltalán, hogy lehet felkerülni a listára? Regisztrációval, mely egyben ellenőrzést is jelent, vagy ajánlással/szavazással, vagy az oldal szerkesztői időnként átnyálazzák a netet új kiadások után kutatva? Tudtok olyan esetről, amikor ilyen módon próbáltak gépeket megfertőzni?
2) BTW a fenti disztrót ismeri vki? Az előző (?) kiadás piros-feketében pompázik és nagyon coooooool -
asdf_
veterán
Filesystem bizgeto segitsegre lenne szuksegem. A story roviden: a telefonom hasznalat kozben egyszercsak rebootolt, majd bootlopba kerult (nem, nem flasheltem el, megmielott
amiota megkaptam, a gyari rendszer van rajta, navi kozben dobta a rebootot ). Fastbootba meg bemegy, recovery nem indul el, download modban sem csinal semmit. Google baratom azt mondja, hogy elszallt az MBR/GPT, a szaktopik pedig, hogy mentsek le 3 particiot a telefonrol (az imeik es mac addressek miatt), donortelorol dd egy file-ba, ez ra az en telefonomra, a 3 lementett particommal felulirni a donortelorol a telefonomra mentettet es orom boldogsag.
Igy elokaptam egy szuz hdd-t es installtam ra egy ubuntut. Ezzel a telepites soran volt egy olyan gondom, hogy az elso bootbol nem allt fel, de utana ment rendesen, igy a telefont radugtam, es nekialltam volna lementeni a kivant 3 particiot. Ekkor a main GPT hibas volt rajta, de a backup meg okes volt, le is okeztam, hogy hasznalja azt. Majd ezutan anelkul, hogy barmit is csinaltam volna, szepen lefagyott a billentyuzet (utanagugliztam, nem vagyok egyedul, ps2 bill, ps2 eger volt, kesobb fagytam debianon is, majd holnap hozok haza egy usb-s billkot). De ekkor ezt meg nem tudtam, ugyhogy hdd gyalu, debian fel, telefon be. Itt jott a szivasom targya, hogy mar a backup GPT is hibas lett (gondolom koszonhetoen a fagyasnak, amibol csak resettel tudtam kijonni).Elso korben dd egy fileba a telefonrol, azt lemasoltam meg egy helyre, hogy legalabb a kalyha meglegyen, amihez vissza lehet terni. Majd ezt a file-t kitoltam egy pendrive-ra, hogy azon probalkozom megjavitani, es ha megvan a modszer, akkor csinalom elesben is a telefonon. Installtam midnight commandert, meg gdisk-et is, majd ezutan szetgugliztam az agyamat, de csak nem sikerult a GPT tablat kijavitanom, nem linuxon nevelkedtem. Ebben kerek segitseget. Meg abban is, hogy probalkozashoz hogyan tudok nem pendrive-ot hasznalni (pl. virtualis 8 gigas drive a hdd-n), mert ha vissza kell terni a kezdetekhez, akkor 8 gigabyte-ot attolni a pendrive-ra nem egy leanyalom (plane, hogy valamiert tetulassu, 3 megabyte/sec a dd masolasi sebessege).
Ime a szituacio:
Error: Both the primary and backup GPT tables are corrupt. Try making a fresh
table, and using Parted's rescue feature to recover partitions.GPT fdisk (gdisk) version 0.8.5
Caution: invalid backup GPT header, but valid main header; regenerating
backup header from main header.
Warning! Main and backup partition tables differ! Use the 'c' and 'e' options
on the recovery & transformation menu to examine the two tables.
Warning! One or more CRCs don't match. You should repair the disk!
Partition table scan:
MBR: protective
BSD: not present
APM: not present
GPT: damaged
Caution: Found protective or hybrid MBR and corrupt GPT. Using GPT, but disk
verification and recovery are STRONGLY recommended.
****************************************************************************Caution: The CRC for the backup partition table is invalid. This table may
be corrupt. This program will automatically create a new backup partition
table when you save your partitions.
Problem: The secondary header's self-pointer indicates that it doesn't reside
at the end of the disk. If you've added a disk to a RAID array, use the 'e'
option on the experts' menu to adjust the secondary header's and partition
table's locations.
Identified 2 problems!(masodik hiba oka valoszinuleg hogy 8G a keszulek es 16-os pendrive-ra raktam)
Ezeket meg latom, tehat annyira talan nem rettenetes a helyzet:
Recovery/transformation command (? for help): p
Disk /dev/sdb: 30728832 sectors, 14.7 GiB
Logical sector size: 512 bytes
Disk identifier (GUID): 98101B32-BBE2-4BF2-A06E-2BB33D000C20
Partition table holds up to 28 entries
First usable sector is 34, last usable sector is 15269854
Partitions will be aligned on 2-sector boundaries
Total free space is 32734 sectors (16.0 MiB)
Number Start (sector) End (sector) Size Code Name
1 32768 163839 64.0 MiB 0700 modem
2 163840 164479 320.0 KiB FFFF sbl1
3 164480 165119 320.0 KiB 0700 sbl1bak
4 165120 165183 32.0 KiB FFFF sdi
5 165184 165247 32.0 KiB FFFF DDR
6 165248 166527 640.0 KiB FFFF aboot
7 166528 167807 640.0 KiB 0700 abootbak
8 167808 168447 320.0 KiB FFFF rpm
9 168448 169087 320.0 KiB 0700 rpmbak
10 169088 170111 512.0 KiB FFFF tz
11 170112 171135 512.0 KiB 0700 tzbak
12 171136 173183 1024.0 KiB 0700 pad
13 173184 176255 1.5 MiB FFFF modemst1
14 176256 179327 1.5 MiB FFFF modemst2
15 179328 182399 1.5 MiB FFFF fsg
16 182400 182401 1024 bytes FFFF fsc
17 182402 182417 8.0 KiB FFFF ssd
18 182418 206993 12.0 MiB FFFF boot
19 206994 231569 12.0 MiB FFFF recovery
20 231570 252049 10.0 MiB FFFF splash
21 252050 2300049 1000.0 MiB 0700 system
22 2300050 2316433 8.0 MiB 0700 persist
23 2316434 2578577 128.0 MiB 0700 cache
24 2578578 2629777 25.0 MiB 0700 customfs
25 2629778 2631825 1024.0 KiB FFFF misc
26 2631826 6523025 1.9 GiB 0700 userdata
27 6523026 15269854 4.2 GiB 0700 grow -
Taoharcos
aktív tag
Sziasztok!
Egy Ubuntu serveren szeretném átállítani az ipcímzést automatikusról fixre. Így:
/etc/network/interfaces -ben átíromauto eth0
iface eth0 inet dhcp -rólauto eth0
iface eth0 inet static
address xxx.xxx.xxx.xxx
netmask xxx.xxx.xxx.xxx
gateway xxx.xxx.xxx.xxx -raViszont fix ip-vel nem éri el az internetet. Van valakinek valami ötlete?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mit gondolotk, hogy lehetne elérni a belső nand flasht egy ARM-es kütyün SD kártyáról futó Debian 7 alatt?
Erre a boardra fordítottam kernelt: [link], benne nandflash-hez kellő MTD támogatással együtt. Eddig minden jól működik, de nem találtam utalást rá, hogy hol lehetne elérni a flasht. A sima fdisk -l csak az SD kártyát litázza.
Elvileg jtag-os újrahúzás helyett csak simán másolással át lehetne vinni az új rendszert az SD kártyáról a flashbe, ahol egy demo disztró van csomagkezelő és minden nélkül.
-
Sziasztok,
Tud valaki valamilyen Activesync klienst, ami még létezik, és kezel HP Jornada 720-at?
Gúgli csak olyan találatokat dob, hogyhogyan tehetk rá Linuxot, de nekem meg adatokat kéne róla menteni...Ubuntura kéne... De végülis bármi, amit fel tudok tenni
Multisync, Opensíync, Kitchensync, Raki már nincs a repókban.
-
daczkó
aktív tag
hi hi
Melyik a jelenlegi legjobb mini pc választás, ha egy Linux Mint-et szeretnék feltenni rá?
- Filmezés
- Letöltés
- Backup (külső HDD-vel, nem állandóan, de heti rendszerességgel képek, videók stb) lenne a fő funkciója.Emellett örülnék neki, ha megoldható lenne valamilyen kis hőmérős dolog is (mint Rp-n), és tartalmazna 4 es Bluetooth-ot (ez nem létszükség, de nem lenne hátrány).
Köszi.
-
sonar
addikt
Sziasztok,
Nem tudjátok, hogy Krusader-ben hogyan lehet a kurzort (amelyik file-on éppen állok) vmi kiemelőbbé tenni? (pl vastag keret?)
A pontokból álló keretet nem igazán venni mindig észre és ha sokat használom nem kényelmes a szememnek. -
miku84
tag
Ha vkinek kedve támadna a Plasma 5- ös appok fordítására, akkor itt tud segíteni:
Be kell regisztrálni és csatlakozni a teamhez, utána a kiválasztott app szövege már forítható is
Vannak könnyű, 1-2 szavas dolgok is, szóval bármilyen segítség jól jön! -
NickNév
csendes tag
Sokszor sokan ajánlották a fórum a Crunchbang linuxot, nos a fejlesztő bejelentette a projekt végét. Szomorú vagyok, szerettem
-
BullZeye
veterán
-
Siriusb
veterán
Adott az Openbox, xscreensaver és egy külön userként futtatott skype, akinek kb. csak ahhoz van joga, hogy a skype működjön.
Azt szeretném megoldani, hogy ne kapcsoljon be a képernyő kímélő egy videóhívás során. Egyelőre az jutott eszembe, hogy 5 percenként lefutna egy script, pl. xdotools-szal megnézném, fókuszban van-e a skype és ha igen, kiadnék egy xscreensaver-command -deactivate parancsot.
Ha van valakinek jobb ötlete, ossza meg velem, legyen szíves. -
guftabi96
addikt
Kipróbáltam azt is, meg a Unetbootin-t, meg már az alaplapon is állítottam (Achi-Ide), nincs az egéren és a bill-en kívül semmi bekötve, Usb2-es porton próbálom felrakni, próbáltam több pendrive-ot, és semmi.
Egyszerűen nem megy. Nem tudom mi lehet a probléma, de nem tudom felrakni.
Holnap leszedem még az Ubuntut, kíváncsi vagyok, hogy azzal mit csinál, de valószínűleg ugyan ez lesz azzal is... Nem tudom, hogy mitől van ez, de nagyon idegesítő. -
válasz
BullZeye #21855 üzenetére
persistent módban van telepítve penre a Linux az alábbi sorok alapján:
#set PERSIST=YES
kernel /casper/vmlinuz file=/cdrom/preseed/ubuntu.seed noprompt boot=casper persistent iso-scan/filename=%ISO% quiet splash locale=hu_HU console-setup/layoutcode=hu --
, így a legrosszabb ötlet kihúzni futás közben, mert az ideiglenes fájlokat, menet közbeni beállításokat arra helyezi a rendszer.
Telepítsd az iso- t normál live módba, akkor memóriából fut majd a rendszer és nem rögzít semmit, így a kihúzás sem zavarja majd.Ha huzamosabb ideig használsz egy disztrót, miért nem telepíted inkább? A persistent mód előbb utóbb kinyírja a pendrive- ot.
-
guftabi96
addikt
Sziasztok.
Olyan problémám van, hogy nem tudok pendrive-ról linuxot telepíteni. Nincs optikai meghajtóm, így ez az egyetlen lehetőségem.
Windows alatt Universal Usb installerrel elkészítem a pendrive-ot. (ElementaryOS-t, és Deepin-t próbáltam így telepíteni).
Bootolás előtt ki is választom a pendrive-ot. Majd utána az az üzenet fogad egy kis töltés után, hogy Unable to find a medium containing a live file system.
És ennyi. Windows-t gond nélkül tudok telepíteni pendrive-ról. (jelenleg Win7 van fent, és mellé szeretnék Deepint vagy ElementaryOS-t telepíteni).
Alaplapom: Gigabyte 970A-UD3P -
BullZeye
veterán
válasz
lev258 #21856 üzenetére
Eddig én sem, de ma botlottam bele egy elég frusztráló dologba. Elindítottam LinuxMinten egy másolást amire 2-3 órát írt, aztán kihúztam a pendriveot és mentem dolgomra, aztán visszamentem 30 perc múlva és láttam, hogy képernyő ki van kapcsolva, megmozgattam egeret, és bejött az óra. De itt akármit csináltam befagyott, gondoltam biztos mint hibája.
Bebootoltam ubuntuba, hogy azzal folytassam a másolást, de ott meg ahogy bebootoltam, kihúztam a pent, és megnyitottam volna folders-t, de nem történt semmi, akármire kattintottam nem csinált semmit egészen addig míg vissza nem dugtam pent.
És az a baj egy másolás miatt luxus feltartani egy pendriveot, ezért kéne megoldás rá
Szóval most kipróbálom ezt a -toram-ot, bár én nem linuxos grub-ot használok, hanem grub4dos-t, de azt hiszem találtam helyet a parancsnak. köszi! -
BullZeye
veterán
Van egy kis problémám, van egy grub4dos-os multiboot pendriveom.
A bajom az az, hogy LIVE-ként használnám időnként Ubuntut és LinuxMint-et, viszont ahogy kihúzom a pendriveot bootolás után elég fura anomáliákat csinál, pl nem nyitja meg folder mappákat, vagy ha elmegy sleepbe kép nem éled fel. Konkrétan olyan, mintha hiányolna fájlokat (kihúztam pent)
Van mód arra, hogy linux memóriába másolódjon pendriveról és onnan fusson hiánytalanul, hogy ne kelljen otthagynom a gépbe egy 5-6 órás másolás miatt?
ezeket használom:
title LinuxMint 17 Cinnamon Live \n\n LinuxMint17 Live inditasa.
set ISO=/Winsetup/linuxmint-17_1-cinnamon-32bit.iso
set PERSIST=
#set PERSIST=YES
map %ISO% (0xff)
map --hook
root (0xff)
set P=
if "%PERSIST%"=="YES" set P=persistent persistent-path=/mint
set PERSIST=
kernel /casper/vmlinuz file=/cdrom/preseed/mint.seed boot=casper %P% iso-scan/filename=%ISO% quiet splash --
initrd /casper/initrd.lz
title Ubuntu 12.10 LIVE \n\n Ubuntu Live inditasa.
set ISO=/Winsetup/ubuntu-12_10-desktop-i386.iso
find --set-root %ISO%
map %ISO% (0xff) || map --mem %ISO% (0xff)
map --hook
root (0xff)
kernel /casper/vmlinuz file=/cdrom/preseed/ubuntu.seed noprompt boot=casper persistent iso-scan/filename=%ISO% quiet splash locale=hu_HU console-setup/layoutcode=hu --
errorcheck off
initrd /casper/initrd.lz
initrd /casper/initrd.gz
errorcheck on
map --unmap=0:0xff -
guftabi96
addikt
Sziasztok!
Stabilitás és gyorsaság szempontjából melyik a jobb disztró?
ElementaryOS vs Deepin -
sonar
addikt
válasz
Astorian12 #21851 üzenetére
Nézd meg az /etc/apache2/ports.conf -ban, hogy a listen sornak milyen paraméterei vannak.
-
tabi.tamas
csendes tag
Sziasztok!
SQUID 3 problémám lenne, remélem tud valaki segíteni.
Hibaüzenet:
going into hit-only-mode for 5 minutesEközben természetesen nem érek el egy weboldalt sem, a ping viszont megy.
A választ előre is köszönöm!
-
Astorian12
tag
Sziasztok!
Egy olyan problémám lennem, hogy van 1 szerverem LAMP telepítve és beállítottam mindent egy "tutirial" alapján, de csak saját hálózatból érem el és nem értem, hogy miért. Routerben beállítottam a port forwardingot is illetve engedélyeztem mindent a szerveren, hogy lehessen külsőleg használni, de még sem megy.
Ebben kérnék tanácsot, hogy mit ronthattam el, miért nem úgy megy ahogy én akarok/kéne neki
Elég ködös ahogy leírtam tudom, de már teljesen tanácstalan vagyok.
Ha valaki tud segíteni előre is köszi -
guppi2
tag
Windows xp mellé felraktam a Lubuntut. Minden rendben vele, csak a felbontást nem tudom változtatni . Most alapból 640*480 és nem is ad ki több lehetőséget. Mit kell letölteni vagy beállítani hozzá , hogy 1800*800 legyen a felbontása?
-
guppi2
tag
Sziasztok . Feltelepítettem az új ubuntut a régi xp mellé , és az a gondom hogy a felbontást nem tudom meg változtatni mert nem látom az oldalak alját és az ikonok meg basz*tt nagyok!
Mit tudok csnálni? -
Melyik linux disztribúciót lehet hasonlóan telepíteni és használni, mint a Windows To Go-t? Így lehet telepíteni?
Ha csak kivetíteni akarok ( órai prezentációk ), ppt-ket megnyitni, meg Chome-t használni, akkor a Mint és az Ubuntu verziók egyike nekem megfelelő, ugye?
-
lev258
veterán
Van valakinek kedve írni a GHOST bug-ról? Biztos vagyok benne, hogy holnap kapunk egy "súlyos Linux sebezhetőség" írást Windows-os körökből, ami talán még ferdít is. Még nem írtam hírt soha és most nincs rá időm se.
-
Hogyan lehet mindig bekapcsoltra rakni a numlockot? Olyanra gondolok mint OS X-en csak még kellene valami jó gomb amire elmappelem mondjuk play/pause
-
-
bambano
titán
válasz
lionhearted #21831 üzenetére
konkrétan mire gondolsz? nem az a kérdés, hogy egy adatsorból hogy választom ki azt, ami nem tetszik, hanem az, hogy ezeket konkrétan hogy gyalulom ki az adatbázisból.
egy kisebb kosár találatot ad rá a gugli, amit az elejéből próbáltam, egy se jó. -
-
bambano
titán
tudnátok mondani személyes tapasztalat alapján olyan programot, amivel egy rrdtool adatbázisból ki lehet szedni a téves mérés okozta nagy tüskéket?
-
bagyusz
őstag
válasz
Marcika80 #21824 üzenetére
Kérdés az, hogy le tudja e kezelni a 64 bites grubot? Ha nem akkor fordítani kell egy 32 bitest vagy használhatod ezt is. Az usb kulcs efi mappájába kell majd bemásolni.
-
spammer
veterán
válasz
Marcika80 #21824 üzenetére
Próbáld meg ezzel kiírni: UNetbootin. A pendrive FAT32-re legyen formázva és Ubuntu 14.04 LTS iso-t tölts le.
-
Marcika80
tag
válasz
spammer #21823 üzenetére
Allview wi7 16gigabyte. 4mag cpu. 1gbyte ram. Gondom az. Hogy hiaba akarnek be bootolni pendriverol, egyszeruen nem akar elindulni. Pedig az uefi bios erzekeli a pendriveot, be is allitottam hogy arrol bootoljon be,
Secure boot kivan kapcsolva, rufus programmal keszitem el a bootolasra kesz ubuntut gpt modban. Milyen programmal lehetne bootolas kesz ubuntut csinalni, amit ez a masina elfogad? -
Lacces
őstag
Hello.
Van egy bash file-om: sync.sh néven.
A következő tartalommal.
#!/bin/bash
scripts_dir="$( cd "$( dirname "${BASH_SOURCE[0]}" )" && pwd )/"
${scripts_dir}/app/console bet:event:save -env=prodUbuntu 12.04 (de majd ispconfigos tárhelyre kell később belőni. És az lenne a kérdésem, hogy ezt hogyan kellene a Crontab-hoz hozzáadni?
$ crontab -e (itt vim-mel adtam hozzá a következő sort
1 * * * * bash /var/www/html/bet/sync.shDe akkor mindig a következő problémát írta ki:
22: bad day-of-week
errors in crontab file, can't install.Pedig ahogy nézem, én mintha helyesen adtam volna be.
Szerkesztés:
A másik, hogy ezeknek van valahol valami log-ja? Hogy a cron job sikeresn lefutott-e vagy bármi (na meg hogy a bash fájlom tartalma nem dobott-e hibát) -
bagyusz
őstag
Próbáltam úgy is, hogy fájlból olvastatom ki a dmesg denied stringeket, de sajnos nem jó.
cat asd.txt | audit2allow -m postgreylocal > postgreylocal.te
Ezt kapom válaszul:
libsepol.context_from_record: user u is not defined
libsepol.context_from_record: could not create context structure
libsepol.context_from_string: could not create context structure
libsepol.sepol_context_to_sid: could not convert u:r:location:s0 to sid
compilation failed:
postfixlocal.te:6:ERROR 'syntax error' at token '' on line 6:postgreylocal.te fájlba meg:
module postgreylocal 1.0;
/usr/bin/checkmodule: error(s) encountered while parsing configuration
/usr/bin/checkmodule: loading policy configuration from postfixlocal.tePróbáltam droid-ról közvetlenül, de így sem jó:
adb shell su -c dmesg | audit2allow
Ezt kapom kimenetként:
libsepol.sepol_context_to_sid: could not convert u:r:tee:s0 to sid
libsepol.sepol_context_to_sid: could not convert u:r:sdcardd:s0 to sid -
Vladi
nagyúr
Ebből lesz az, hogy egy idő múlva már nem is bootolsz w7-et. Én is így kezdtem vagy 6-7 éve, hogy dualboot. Most is az van. Bootolgam w-t tavaly áprilisban, meg most decemberben. De legutóbb csak azért, hogy rendberakjam, hogy tudjak rajta játszani. Aztán nem játszottam rajta.
-
_NCT
addikt
Köszi a magyarázatot, gondoltam hogy nem a legfrissebb disztrót kellene felraknom, de mind1, nekem a lényeg a vmware fusson meg legyen vga driver és csókolom. Játszani w7-en szoktam néha-néha, meg max office miatt megyek át, de mostanában egyre ritkábban.
Debian-ról azért nyergeltem át, mert voltak hülyeségei a xubuntu-nak, de utána olvastam hogy másnál is (random crash).
Fedora meg Suse nekem jobban out of the box-nak tűnik mint az Ubuntu, de ez csak személyes tapasztalat, nincs nagy Linuxos múltam. Illetve _Ubuntu-n kívül az összes disztró jobban kezeli az ASUS Xonar DG hangkártyám.
PS: én is így vagyok vele, karácsonykor majdnem 2 hetet szabin voltam, felraktam vagy 4 játékot, játszottam összesen 2x 30 percet
Illetve mostanában mióta kicsit utánaolvastam IT Sec. témában az operációs rendszereknek, erősen megingott a bizalmam a Windows-ban. Nem azt mondom hogy nem biztonságos, de jóval több dolgot kell beállítani hogy biztonságos legyen, mint egy Linux esetében.
-
Vladi
nagyúr
-
bagyusz
őstag
Igen, ami áldás és egyúttal átok is.
Tudomásom szerint teljesen a linux-ból emelték át, aminek az alapjait a 3.4.x.x kernel szolgáltatja.
Újracímkézés alatt mire gondolsz? Én még csak most ismerkedek a selinux rejtelmeivel, de már tele vagyok vele.
Nem tudom, hogy mennyire kivitelezhető a sealer alkalmazása, de ennek utána járok.
-
Vladi
nagyúr
Nem te csinálsz hülyeséget, sajnos az amd/ati driver sok disztrón ilyen kínszenvedés.
Az a probléma - hogy értsd mi történik - hogy a kernel és az x.org program folyamatosan fejlődik. Ezt a fejlődést az amd a linuxos drivereivel nem követi le rendesen. Aztán ha a disztribútor úgy dönt, hogy xy kernelt ad, ahhoz vagy jó a driver, vagy nem. Sokszor vagy nem. Ekkor jön a bűvészkedés.
Lehet mondani, hogy miért nem dolgoznak együtt normálisan. Dolgoznak, csak bizonyos disztrókkal egyeztetnek. A többiek levannaksz... nem, oldják meg maguknak.
Namármost gyártó oldaláról lehet azzal érvelni, hogy minek erőlködjek, ha egyszer adtam elég dokumentációt, a közösség meg vállalta, hogy csinál drivert. Hát csinál is, csak még pont az a része nem készült el, ami neked kéne. Ha elkészül, akkor kisimulhat az arcod, mert a disztribútor egyből odaadja neked a friss kiadással a drivert, ami neked kell.
Addig megy a tótágas.
plusz: a nyílt drivert sok esetben le is kell tiltani, hogy használni tudd. Mondjuk a csomagkezelést pont erre - is -találták ki, hogy a disztribútor neked messziről a csomaggal megcisnálja ezeket a beállításokat.
Mindegy.Most épp mi van fenn? suse esetén link a On openSUSE >= 12.2 szekció kell neked szerintem.
-
Vladi
nagyúr
válasz
bagyusz #21806 üzenetére
Mennyire különbözik a selinux androidon mint amit linuxon használunk?
Amúgy: wow! droidra is feltették?ez a téma kicsit nekem fekete mágiának tűnik.
Van tehát egy selinuxod, van egy konfigod hozzá, és futás közben dobálja a hibákat. Nem kell neki egy újracímkézés fordítás után?fedorán egyébként a sealert et használjuk ilyen célra. Az nincs?
-
bagyusz
őstag
Sziasztok
Hogy lehet, selinux configot írni debug alapján?
Android doksiban valamelyest le van írva, meg van is egy példa rá, de egyszerűen nem tudom értelmezni.
Tehát van nekem egy alap selinux configom amit módosítani kellene az adott telóra.
Le fordítottam a droidot ami ugyan be bootol, de folyamatosan "dobálja" a selinux jogosultsági hibákat.
/ # dmesg | grep denied
<5>[ 4.775919] type=1401 audit(37194506.490:3): op=security_bounded_transition result=denied oldcontext=u:r:kernel:s0 newcontext=u:r:init:s0
<5>[ 17.442026] type=1400 audit(37194519.143:6): avc: denied { read write } for pid=333 comm="ueventd" path="socket:[4773]" dev="sockfs" ino=4773 scontext=u:r:ueventd:s0 tcontext=u:r:kernel:s0 tclass=unix_stream_socket
<5>[ 21.620235] type=1400 audit(37194523.317:7): avc: denied { read write } for pid=367 comm="ta_qmi_service" path="socket:[4773]" dev="sockfs" ino=4773 scontext=u:r:ta_qmi_service:s0 tcontext=u:r:kernel:s0 tclass=unix_stream_socket
<5>[ 22.080207] type=1400 audit(37194523.778:8): avc: denied { read write } for pid=373 comm="mac-update" path="socket:[4773]" dev="sockfs" ino=4773 scontext=u:r:mac_update:s0 tcontext=u:r:kernel:s0 tclass=unix_stream_socket
<5>[ 22.443399] type=1400 audit(37194524.148:9): avc: denied { read write } for pid=393 comm="mpdecision" path="socket:[4773]" dev="sockfs" ino=4773 scontext=u:r:mpdecision:s0 tcontext=u:r:kernel:s0 tclass=unix_stream_socket
<5>[ 22.448771] type=1400 audit(37194524.148:10): avc: denied { setattr } for pid=393 comm="mpdecision" name="mpctl" dev="tmpfs" ino=5019 scontext=u:r:mpdecision:s0 tcontext=u:object_r:socket_device:s0 tclass=sock_file
<5>[ 22.448985] type=1400 audit(37194524.148:11): avc: denied { setattr } for pid=393 comm="mpdecision" name="mpctl" dev="tmpfs" ino=5019 scontext=u:r:mpdecision:s0 tcontext=u:object_r:socket_device:s0 tclass=sock_file
<5>[ 22.459362] type=1400 audit(37194524.158:12): avc: denied { read write } for pid=395 comm="sysinit" path="socket:[4773]" dev="sockfs" ino=4773 scontext=u:r:sysinit:s0 tcontext=u:r:kernel:s0 tclass=unix_stream_socket
<5>[ 22.466015] type=1400 audit(37194524.168:13): avc: denied { write } for pid=397 comm="mpdecision" name="system" dev="mmcblk0p15" ino=317617 scontext=u:r:mpdecision:s0 tcontext=u:object_r:system_data_file:s0 tclass=dir
<5>[ 22.544849] type=1400 audit(37194524.248:14): avc: denied { read } for pid=407 comm="mount" name="mmcblk0p13" dev="tmpfs" ino=7148 scontext=u:r:init_shell:s0 tcontext=u:object_r:block_device:s0 tclass=blk_file
<5>[ 22.545063] type=1400 audit(37194524.248:15): avc: denied { remount } for pid=407 comm="mount" scontext=u:r:init_shell:s0 tcontext=u:object_r:labeledfs:s0 tclass=filesystem
<5>[ 22.850358] type=1400 audit(37194524.549:16): avc: denied { remount } for pid=436 comm="mount" scontext=u:r:init_shell:s0 tcontext=u:object_r:labeledfs:s0 tclass=filesystem
<4>[ 23.153456] type=1400 audit(37194524.819:27): avc: denied { read write } for pid=455 comm="sh" path="socket:[4773]" dev="sockfs" ino=4773 scontext=u:r:shell:s0 tcontext=u:r:kernel:s0 tclass=unix_stream_socket
<4>[ 23.153914] type=1400 audit(37194524.829:28): avc: denied { read write } for pid=465 comm="mac-update" path="socket:[4773]" dev="sockfs" ino=4773 scontext=u:r:mac_update:s0 tcontext=u:r:kernel:s0 tclass=unix_stream_socket
<4>[ 23.154188] type=1400 audit(37194524.849:29): avc: denied { read write } for pid=479 comm="adbd" path="socket:[4773]" dev="sockfs" ino=4773 scontext=u:r:adbd:s0 tcontext=u:r:kernel:s0 tclass=unix_stream_socket
<4>[ 23.181413] type=1400 audit(37194524.879:30): avc: denied { read write } for pid=459 comm="rild" path="socket:[4773]" dev="sockfs" ino=4773 scontext=u:r:rild:s0 tcontext=u:r:kernel:s0 tclass=unix_stream_socket
<4>[ 23.186174] type=1400 audit(37194524.879:31): avc: denied { read write } for pid=474 comm="sdcard" path="socket:[4773]" dev="sockfs" ino=4773 scontext=u:r:sdcardd:s0 tcontext=u:r:kernel:s0 tclass=unix_stream_socket
<4>[ 23.186601] type=1400 audit(37194524.889:32): avc: denied { read write } for pid=467 comm="updatemiscta" path="socket:[4773]" dev="sockfs" ino=4773 scontext=u:r:updatemiscta:s0 tcontext=u:r:kernel:s0 tclass=unix_stream_socket
<4>[ 23.217182] type=1400 audit(37194524.919:33): avc: denied { read write } for pid=461 comm="mediaserver" path="socket:[4773]" dev="sockfs" ino=4773 scontext=u:r:mediaserver:s0 tcontext=u:r:kernel:s0 tclass=unix_stream_socket
<4>[ 23.220326] type=1400 audit(37194524.919:34): avc: denied { read write } for pid=473 comm="qseecomd" path="socket:[4773]" dev="sockfs" ino=4773 scontext=u:r:tee:s0 tcontext=u:r:kernel:s0 tclass=unix_stream_socket
<4>[ 23.223805] type=1400 audit(37194524.919:35): avc: denied { read write } for pid=476 comm="time_daemon" path="socket:[4773]" dev="sockfs" ino=4773 scontext=u:r:time_daemon:s0 tcontext=u:r:kernel:s0 tclass=unix_stream_socket
<4>[ 23.238821] type=1400 audit(37194524.939:36): avc: denied { write } for pid=467 comm="updatemiscta" name="property_service" dev="tmpfs" ino=4994 scontext=u:r:updatemiscta:s0 tcontext=u:object_r:property_socket:s0 tclass=sock_file
<4>[ 23.255486] type=1400 audit(37194524.959:37): avc: denied { read write } for pid=458 comm="debuggerd" path="socket:[4773]" dev="sockfs" ino=4773 scontext=u:r:debuggerd:s0 tcontext=u:r:kernel:s0 tclass=unix_stream_socket
<4>[ 23.256218] type=1400 audit(37194524.959:38): avc: denied { read write } for pid=460 comm="drmserver" path="socket:[4773]" dev="sockfs" ino=4773 scontext=u:r:drmserver:s0 tcontext=u:r:kernel:s0 tclass=unix_stream_socket
<4>[ 23.259728] type=1400 audit(37194524.959:39): avc: denied { read write } for pid=475 comm="irsc_util" path="socket:[4773]" dev="sockfs" ino=4773 scontext=u:r:irsc_util:s0 tcontext=u:r:kernel:s0 tclass=unix_stream_socket
<4>[ 23.261895] type=1400 audit(37194524.959:40): avc: denied { read write } for pid=457 comm="netd" path="socket:[4773]" dev="sockfs" ino=4773 scontext=u:r:netd:s0 tcontext=u:r:kernel:s0 tclass=unix_stream_socket
<4>[ 23.264947] type=1400 audit(37194524.969:41): avc: denied { read write } for pid=468 comm="netmgrd" path="socket:[4773]" dev="sockfs" ino=4773 scontext=u:r:netmgrd:s0 tcontext=u:r:kernel:s0 tclass=unix_stream_socket
<4>[ 23.267358] type=1400 audit(37194524.969:42): avc: denied { read write } for pid=466 comm="qmuxd" path="socket:[4773]" dev="sockfs" ino=4773 scontext=u:r:qmuxd:s0 tcontext=u:r:kernel:s0 tclass=unix_stream_socket
<4>[ 23.308133] type=1400 audit(37194525.009:43): avc: denied { read write } for pid=456 comm="auditd" path="socket:[4773]" dev="sockfs" ino=4773 scontext=u:r:logd:s0 tcontext=u:r:kernel:s0 tclass=unix_stream_socket
<4>[ 23.322752] type=1400 audit(37194525.019:44): avc: denied { read write } for pid=472 comm="gsiff_daemon" path="socket:[4773]" dev="sockfs" ino=4773 scontext=u:r:location:s0 tcontext=u:r:kernel:s0 tclass=unix_stream_socket
<4>[ 23.323210] type=1400 audit(37194525.019:45): avc: denied { read write } for pid=470 comm="illumination_se" path="socket:[4773]" dev="sockfs" ino=4773 scontext=u:r:illumination:s0 tcontext=u:r:kernel:s0 tclass=unix_stream_socket
<4>[ 23.323699] type=1400 audit(37194525.029:46): avc: denied { read write } for pid=462 comm="installd" path="socket:[4773]" dev="sockfs" ino=4773 scontext=u:r:installd:s0 tcontext=u:r:kernel:s0 tclass=unix_stream_socket
<4>[ 23.324584] type=1400 audit(37194525.029:47): avc: denied { read write } for pid=463 comm="keystore" path="socket:[4773]" dev="sockfs" ino=4773 scontext=u:r:keystore:s0 tcontext=u:r:kernel:s0 tclass=unix_stream_socket
<4>[ 23.370151] type=1400 audit(37194525.069:48): avc: denied { read write } for pid=471 comm="app_process" path="socket:[4773]" dev="sockfs" ino=4773 scontext=u:r:zygote:s0 tcontext=u:r:kernel:s0 tclass=unix_stream_socketTehát ez alapján hogy lehetne megszerkeszteni a selinux configot?
Tudom, egyszerű lenne kikapcsolni, de sajnos elég szorosan fűződik az 5.0 droidhoz.
-
_NCT
addikt
válasz
lev258 #21804 üzenetére
Innen tettem fel, one click install-al.
Opensuse 13.2. Indítás után ugyanúgy csak terminal van.PS: bocsi ha valami hülyeséget írok, 2 hónapja váltottam Linuxra, napi szinten használni.
-
Vladi
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Házi hangfal építés
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Asustor NAS
- Sweet.tv - internetes TV
- Gurulunk, WAZE?!
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Nyaralás topik
- Macska topik
- bambano: Bambanő háza tája
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- További aktív témák...
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Gyermek PC játékok
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- ÚJ Lenovo Yoga Slim 7 - 14.5" 3K OLED Érintő 90Hz - Snapdragon X Elite - 32GB - 1TB - 2,5+év gari
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- Egyedi ékszerdobozka
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged