- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bambano: Bambanő háza tája
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Argos: Szeretem az ecetfát
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Ablakos
őstag
Ezen is elakadtam, hogy egy felkapcsolandó meghajtó ./ root:root. Itt hogy tudom a groupot módosítani.
(fel sincs csatolva még)
Megoldás: Felkapcsoltam root:root -ként és a csatolási pontban változtattam meg a csoportot. Ezután minden mount-ra már root:user lesz a perm.
Nem biztos, hogy ezt így kell, de működik. -
-
WTF. Miért ne lenne ilyen... Ritkábban látok olyat, hogy külön fizikai eszköz van odaadva (kivéve SAN-os storage-okon persze, de általában az sem annyi, hogy 1diszk=valamelyik VM-é).
Backup szempontból is egyszerű, hiszen magán a VM-en is futhat valami, ami az adatot menti máshová, de ha olyan a cucc, akkor akár a diszk file-t magát is mentheted/snapshotolhatod.
De OK, nem kell egy lemeznek lennie, lehet külön a virtuális OS diszk is, meg az is egy virtuális diszk, amin az adat van. -
urandom0
senior tag
És mi a garancia arra, hogy run0-ban nem fognak exploitokat találni? Pláne úgy, hogy ez a run0 az egész PAM mechanizmust meg a polkitet berántja maga alá, és amúgy systemd-run alapon megy, ami mögött meg ott az egész systemd. Lehet, hogy a run0 kódja 5 sor, de ott van mögött az egész systemd a 8000 soros kódjával, meg a pkexec, a polkit, meg a PAM...
Egyébként a sudo legtöbb sebezhetősége ilyen snassz buffer overflow és hasonlók voltak, ilyesmik ellen meg nem véd a systemd sem (főleg, hogy azt is C-ben írták).
A SUID/GUID koncepció lehet, hogy rossz, de erre vannak módszerek a különféle LSM-ek képében, mint pl. a SELinux és az AppArmor.
-
vicze
félisten
Az hogy mitt tud a rendszer inicializáló, kizárólag egy méretkorlát. Vannak UEFI-k teljes böngészővel és rengeteg funkcionalitással, meg vannak tök fapadok.
"Btw ARM esetén pl. microcode sincs, mert RISC."
Van mirokód, csak be van égetve a CPU-ba ezért van annyi javíthatatlan sérülékenység iPhoneokon, több Qualcomm SoC-on is és nem lehetett a különböző spekulatív támadásokat HW szinten javítani ARM-en, csak SW-ből. Ez igen jelentős security probléma ARM oldalon.
De FW ugyan úgy van rengeteg SoC komponenshez, így ott is frissülgetnek az FW-k elég nagy rendszerességgel."kernel úgyis felupgradeli early boot-ban ha régi."
A CPU mikrokódot lefrissíti runtimeban is gond nélkül.Viszont a Linux kernel maga nem fog semmilyen más FW-t frissíteni, mert olyan méretnövekedést jelentene, ami monolitikus felépítés miatt nem lehetséges. Kernel csak a Firmware API-t adja. Ami linuxon FW-t frissít az fwupd az LVFS közreműködésével. LVFS nélkül ugyan ott vagy, hogy le kell tölteni és kézzel frissíteni bármit. Amíg nem volt pár évvel ezelőttig az LVFS, valami iszonyat kínszenvedés volt a különböző FW-k frissítése Linux-on(főleg tömegben), ha egyáltalán lehetséges volt bármilyen formában.
A fent felsorolt sérülékenységek 99%-ka LVFS-en keresztül BIOS update formájában fog javítódni, mert nemes egyszerűséggel nem adják ki a gyártók más formában az FW-ket. -
-
bambano
titán
"Különböző glibc verziók között papíron nem létezik kompatibilitás.": a glibc-k kompatibilitásáról annyit, hogy felrakom a 4-es firefoxot a debian testingre és megy.
tehát a tizensok évvel ezelőtti glibc-hez fordított firefox simán megy a testinges glibc-vel meg a rakás egyéb X-es könyvtárral. -
coco2
őstag
>Manapság az első i7-ekre szokás fordítani.
Van egy halom választás ezen az oldalon dokumentálva. Az első i7-es cpu család, amire támogatást találtam, az 2011-ből a Sandy Bridge a 32 nm időszakból. Volt 45 nm-en a Bloomfield, de arra nincsen kapcsoló. Intel cpu-król egy forrás itt. Eredetileg "-m64"-et gondoltam adni a fordítónak. Legyen helyette "-march=sandybridge" ?A -static-ot köszönöm. Jól vettem észre, hogy a lib-eket automatikusan találja meg, és nem nekem kell kotorásznom, melyik függvényt hol találja majd meg? Akár hozzáraktam -L kapcsolóval konkrét libeket, akár csak a -static-ot hagytam ott, egy példa program fordított mérete pontosan ugyan az maradt.
>Miért raksz valamit bináris formában gitre?
Nem szándékozok magán project-ben szabványos identation-t követni. Hogy egészen őszinte legyek, a kemény répa bele a szabványba. Úgyhogy nem osztok meg forrást -
-
Bár nem feltétlen module param, config time is ki lehet herélni belőle. zcat /proc/config.gz | grep CIFS_ALLOW_INSECURE_LEGACY + samba configból is ki lehet lőni.
Fogalmam sincs miről beszélsz. De egyelőre nem kilőni akarom, hanem valahogy elérni majd a nast-t, ami smb1-et használ. Majd windows 11 alatt is be kell kapcsolnom mert az sem fogja látni. Legalább ott egy kattintás meg egy restart.
Az hogy elavult, meg el kell felejteni, pont leszarom. Azért nem fogok most egy nas-t venni, hogy ne kelljen ezzel szopnom az smb1 buzisággal. Ubuntu alatt megcsináltam. De ennél a linuxsznál nem tudom hogy működik ez. Azért kértem itt segítséget.
Jah és nagy hekker sem vagyok, mert amit tudok, azt magamtól kukáztam össze netről, meg innen, úgy hogy ne diplomás rendszergazda nyelven nyomjátok a segítséget ha kérhetem, mert igen szegény a tudásom linuxszal kapcsolatban. Köszönöm. -
bambano
titán
"Az NFS tényleg elég gagyi egy csomó célra, az SMB sokoldalúbb rendszer. De az SMBv1-et tényleg felejtsük már el a francba.": én nem mondanám, hogy a unixok natív protokollja tisztességes megvalósítással gagyibb, a visszafejtett toldozott-foltozott idegen protokoll, aminél mindig hangsúlyt fektettek arra, hogy semmivel ne legyen kompatibilis, az sokoldalúbb.
-
Penty
aktív tag
Ha jól értelmezem, akkor amíg ott van az a dirty_page a kernelben, addig pl. nem engedi lecsatolni a külső hdd-t (mert az bizony még ott kerreg jó pár mp-ig), bár én már visszakaptam a promptot és akár le is csatolhatnám. És engem igazándiból ez zavar. Látszólag vége a dolognak, de a gép még dolgozik ezerrel, nincs meg az az érzés, hogy végzett a művelettel.
Mindenesetre az alapértelmezetthez viszonyítva ezekkel megyek most próbaképpen:
vm.swappiness = 60 (10)
vm.vfs_cache_pressure = 100 (75)
kernel.nmi_watchdog = 1 (0)
vm.dirty_ratio = 40 (2)
vm.dirty_background_ratio = 10 (1)
vm.dirty_expire_centisecs = 3000 (1000)
vm.dirty_writeback_centisecs = 500 (500)
vm.min_free_kbytes = 67587 (232454)Egyelőre okésnak tűnik.
-
Megszaladt valóban.
Visszaolvasva, újragondolva: /var/run alatt a runtime létrehozott fájlok (többnyire mondjuk lock) szoktak lenni, így a tény, hogy nem indul és a tény, hogy nincs ott a socket annak az ok-okozata fordított is lehet... nem indul, ezért nem jön létre a fájl. De ezt nem a telepítés hozza akkor létre, hanem a szolgáltatás.
Nem összekeverendő ez a fájl típus a systemd.socket fájllal...
De nem vagyok CUPS szagértő.
@_ak_ : a compose mapping csak a hoston nézi a szabad portot, hogy belül mi fog ráülni (ha fog bármi bármikor is), az csak később, runtime derül ki.
-
vicze
félisten
Nagyon fárasztó bocs...
"A pfSense nem használhat DPDK-t, mert az Linux only szoftver."
LOL, legalább egy Goole keresést megejthetnél. Ahogy ezzel úgy a többivel is elég nagy tévedésben élsz. A Linux onlyság konkrétan ott szerepel a DPDK tévhitek listájában...
Aha... A kernel a full nevet használja helyesen, te meg rosszul rövidíted még minding...
x86 a 32bit-et jelöli, amit már szinte senki se használ. -
bambano
titán
és tényleg nem értesz egy dolgot, hogy nem az árról beszéltem, hanem a teljesítményről. A fogyasztásról nem is beszélve, fajlagos teljesítmény alapon azok a mikrotik cuccok, amiket én néztem, sehol sincsenek egy pc-s routerhez képest.
több 100G-s routert nemigen csinálnak pc-ből, mivel nem bírja a busz. az igazán brutál routerek jó eséllyel l3 switchek.
A mikrotiknek, akikről én beszélek, nincsenek több 100 gigás routerei. Az első switche is, amelyikben van 100 gigás interfész, pár hónapos történet, a routereiben meg 25 gigás interfészek vannak.
-
vicze
félisten
Értem, hogy elolvastad a DPDK marketinganyagot nagyszerű. Értem a flexibilitását és a használhatóságát, de egy HW gyorsított rendszer elég nyilván valóan 10x-100x sebesség növekedés, ezt nem értem miért nem lehet megérteni.
Dedikált HW minding gyorsabb lesz és a DPDK is használ gyorsítókat, akár GPU-t is.
pfSense is DPDK használ 7éve, semmi extrát nem nyújt, csak state of the art teljesítményt ennyi.Mutatnál egy darab switchet/routert, ami Linux HW gyorsítás nélkül?
x86_64 ha nagyon akarod, de semmiképp se x86, mert az már nem létezik vagy 10éve(mióta nincs 32bites Atom), általánosan x64-nek van rövidítve.
-
vicze
félisten
"A Linux+DPDK az ami képes ilyen 100 gigágat is routolni/szűrni, sima x86-on."
Még minding nagyon nem. Nem a Linux végzi és nem az x64 végzi a routingot semmilyen formában olvass már utána kérlek.
Amúgy Intel oldaláról vannak külön networking Xeon SKU-k, amikbe integrálva van a QuickAssist gyorsító, esetleg az megállja a helyét önmagában.BSD szintekkel gyorsabb routing és fűzfalban, nem véletlen lett az használva tűzfalakban nagyon sokáig bare metal telepítésekben, amíg nem volt a CPU-kben olyan sok dedikált gyorsító. Még egyszer a lényeg a HW gyorsításon van nem azon, hogy milyen kernelt használsz, gyakorlatban nincs jelezősége ha HW gyorsított a hálózatkezelés.
Amúgy Netgate-től a nagyvállalati TSNR már egy tök sima Ubi alap, de tök lényegtelen mert az egész stack le van cserélve sajátra. -
inf3rno
nagyúr
Már milyen szempontból vicc? Létezik pl. olyan kernel, ami bizonyítottan csak hardver hibától dől be, mert nincs benne logikai hiba és nincs 1MB az egész. [link] Ha ez a fő szempont, akkor ehhez képest minden más vicc.
Ha a használhatóság, támogatottság a fő szempont, akkor meg ez a kernel vicc.
-
vicze
félisten
Linkeljem végig a Cisco, Dell, stb. saját chipjeit?
x64 csak az OS-t futtatja, esetleg nagyon kicsi részfeladatokat végez, de minden amit csak lehet offloadolva van dedikált HW-ra.
De egy pont felett már hálókártyára is kellhet FPGA."ASIC-el nem szűrsz forgalmat
"
Aha...Elég sok éve pfSense-ezek és ha nincs Intel server kártya rendes HW offloaddal( vagy egyéb HW offload) a gépben, alap dolgokkal szenved. 20-30 user után használatlan.
-
inf3rno
nagyúr
Információbiztonságban általában úgy megy, hogy megveszik a hardvert, ami tud annyi sávszélességet, aztán kalap. Hogy azon belül hogyan van megoldva, azzal kevesen foglalkoznak. Hogy otthonra ki mit mókol össze magának, az megint más kérdés. Én pl. simán OPNsense vagy pfSense megoldást csinálnék, de a Linux sem annyira rossz.
-
Dißnäëß
nagyúr
Kézzel mount-olok, nem fstab-ban még.
Default..
exfatprogs version : 1.1.3Logokban nincs nyoma a chown-os operation not permitted-nek, az egész /var/log összes fájlja közül egyedül auth.log és syslog frissült ebben a percben, hogy megint rápróbáltam és semmi köze hozzá dolgok vannak benne (cron mindegyikben a hülyeségeivel).
Szerintem feladom, lesz ntfs akkor. Azért köszönöm.
-
vicze
félisten
Sapphire Rapids-ben nem lesz E-core és túl sok értelme nincs is szerverben, mert kizárólag azért van rá szükség, hogy Intel minél több magot tudjon odaírni, és beleférjen a 65W-be a 15W osztályos CPU, meg fele TDP-ket hazudhassanak.
5.18-cal jött be az Intel Thread Director, hogy támogatva legyenek az E magok, de egy AMD hatékonyabb lesz egy E maghoz képest is.... Fizika az fizika...
Egyszóval használni használni fogja a Linux, de semmivel nem lesz takarékosabb, nem arra van az E mag. -
Speeedfire
félisten
Nem túl beszédes. [link]
dietpi@DietPi:~$ sudo iostat
Linux 4.14.241+ (DietPi) 03/25/22 _armv7l_ (8 CPU)
avg-cpu: %user %nice %system %iowait %steal %idle
1.99 0.02 8.33 0.14 0.00 89.51
Device tps kB_read/s kB_wrtn/s kB_dscd/s kB_read kB_wrtn kB_dscd
mmcblk1 2.86 60.72 2.44 0.00 297571 11964 0
sda 2.81 43.24 0.18 0.00 211920 904 0 -
Hát, ha tudnék valamiben EEPROM programozót írni, akkor már írtam volna
Az a baj, hogy az egyetlen olyan hardver, amit meg is tudok építeni, az párhuzamos portos, és nem is csak egyféle cucchoz kell párhuzamos író - sok esetben előkerülhet.
Szóval mindenképpen az lenne a jó, ha fájdalommentesen lehetne ezen a vason valami olyan OS-t indítani, ami látja a parallel kártyát. (USB-s nem annyira jó, mert az általában valami szögbuta...) És nagyon sok ilyen íróhoz való progi csak régi Windowsokon megy.ISO boot még annyiban lehet érdekes, hogy ha valamelyik PE Win7 vagy Hiren's x64 pl. látja a port, azokon már elmennek az egyszerűbb programok - ez járható lehet. (De ezeket meg tudom PXE-ről bootolni, rutin errefelé gépteszteléshez.)
-
fatpingvin
addikt
nem ez volt a kérdés. nyilván zárt drivert használok mert kell a CUDA.
Egyébként közben kiderítettem a választ: a felbontás működik, de a terminál font megjelenítésre a zöldeknél valami nagyeszű kitalálta hogy felbontástól függetlenül legyen valami 48 pixeles a font, és mivel a zárt drivernek nincs framebuffer supportja ezért ez nem is állítható.
ha nem kéne a CUDA, nem engednék nvidia hardvert a gép közelébe, de ez anmnyira idegesít hogy már komolyan elgondolkoztam a régi vidikari visszatételén másodiknak. -
BlackSoft
addikt
Na ebbe már nem merültem bele este, de akkor megnézem egy live alatt, hogy mit is mutat. Aztán lehet, hogy matrox és az lesz a gond, és megoldható egy sima matrox driverrel, biztos van a repoba valami alap matrox cucc.
Ha meg nem akkor tényleg az lesz, hogy teszek bele egy modernebb vga-t.
-
BlackSoft
addikt
-
vicze
félisten
Legyen akkor nincs "upgrade" csak folyamatosan frissül szünet nélkül.
Mellesleg továbbra is ahogy írtam ez Deksptop OS-eken leheleten, mert különben új HW nem lenne támogatva és már így is probléma hogy a Linux nagyon lassan adoptál új HW-t. Az Ubuntu LTS valahol egy járható középút szerintem, ezért is HWE (Hardware Enablement) kernel frissítések vannak 6 havonta.4.4 még 2 hétig támogatott pontosan. 6 év minden LTS-nek jelölt kernel, minding 6 éves lesz a legöregebb.
-
gregory91
senior tag
És mint esetleges karbantartó hogyan backportol...öhm...
Rákerestem a fogalomra de csak a kernelel kapcsolatos információt tartalmaz,nem áll szándékomban a kernellel "így" foglalkozni.Van egy projektem amit szerepeltetni szeretnék a szoftverkezelő/apt-ban. De addig nem merek bele menni amíg nincs egy megbízható információ ezzel kapcsolatban. Ez már nem olyan hogy összeírok egy control fájlt és egy dpkg-deb futtatást csinálok rajta. -
sto1911
veterán
"Azért ez sokkal normálisabban is meg lehetne oldani:" - ez nem is kerdes, de valoszinuleg keves vagyok hozza, illetve az idom is az. Meg hat azert is irtam be ide
Egyebkent probaltam azt, hogy minden gepre letrehoztam egy scriptet, majd ssh-n probaltam elinditani, de valamiert nem ment. Elegge keso volt mar, meg faradt is voltam, igy nem melyedtem bele mi baja lehetett.
-
-
magortaltos
csendes tag
Húúú az fdisk eszembe se jutott...
Bár jobb lenne nem file szerkezetű, hanem olyan amibe egyenesen memória műveletekkel tudok írni, olvasni.Tehát van két bináris program. Az egyik állandóan módosít egy párszáz Kb-os tömböt a másiknak meg folyamatosan kellene olvasnia. A lehető leg gyorsabban.
-
VPN szerveren keresztül érném el az internetet. A gyerekeim kezdenek felnőni, kezdik használni az internetet, és próbálok mindent elkövetni, hogy megvédjem őket és a családot a veszélyektől. Az IP címünk meg visszakövethető, akkor is, ha tűzfalam van.
Nem egy must have dolog, csak elgondolkodtam rajta, hogy esetleg benevezek egy ilyenre is. -
-
-
-
-
ant7517
csendes tag
igen, egy hasonlóhoz.. be van a vezetéknevem mint domain regisztrálva és egy ismerősöm kezeli (meglepett anno vele, azt többet nem foglalkozott a dologgal csak fizeti a domaint) és én meg azt használom..
Összesen olyasmi kellene fogy fetchmaillal leszedni a dolgokat, itt nálam a nason mbox-ban (vagy bármi más formátum) tárolni, és minden gépem, telefonom smtp-n a nasomat érné el, és onnan szinkronizálna fel.
Tehát ha elküldök asztali gépről valamit akkor látná a laptop meg a telefon.. És akkor már webmail is lenne. És az elküldött anyagok mind egy mappába menjenek, mert egyszer sikerült, akkor eltűntek az elküldött elemek, nem mindent szedett le a fetchmail ezen gondok voltak, de már nem tudom, csak ma gondoltam megpróbálom újra.. -
-
vargalex
félisten
Azt csak halkan jegyzem meg, hogy az extroot esetén éppen a JFFS2 partíciót másolod a HDD-re. A squashfs a flash-ban marad továbbra is. Régen volt egy olyan lehetőség is, ahol a squashfs is a külső meghajtóra került, de akkor is másolta a JFFS2 partíciót is. Igaz, másolás közben valószínűleg erre sem történik írás (hacsak más nem jelentkezik be párhuzamosan és módosít config-ot/telepít valamit), mert logolás, stb. a ramdrive-ra történik.
-
-
togvau
senior tag
Mert miért?
A régi meghajtó, az sdb, és az új az sda, mind2 GPT. A régi meghajtón van egy boot partició, és egy rendszer partició, az újon ugyan ezt szeretném, csak ott van már egy LUKS adattároló partició is. A particiók ki vannak alakítva, az átvitel a kérdés.
sda 8:0 0 670.7G 0 disk
├─sda1 8:1 0 63.5G 0 part /share/tars
├─sda2 8:2 0 606.7G 0 part
│ └─tar 253:0 0 606.7G 0 crypt /share/tar
└─sda3 8:3 0 512M 0 part /share/tars/boot/efi
sdb 8:16 1 29.5G 0 disk
├─sdb1 8:17 1 512M 0 part /boot/efi
└─sdb2 8:18 1 28G 0 part /
kezdtem: dd if=/dev/sdb2 of=/dev/sda1 bs=64K conv=noerror,sync
mountoltam ezt, belemountoltam a boot/efi-jébe a bootnak szánt particiót is, mountoltam a dev,sys,proc-t, chrootoltam az új meghajtóba, ott grub-install --recheck update-grub grub-install --recheck, unmount dev,sys,proc.az új rendszer partició /etc/fstab-ba beraktam az új particiók UUID-jeit.
Hogy teszem bootolhatóvá az új lemezt, hogy csinálok bootot az sda3-ra (az az első partició, csak mivel utolsónak hoztam létre, azért lett 3)?
parted-ben boot, esp flageket adtam rá. Bootok FAT32-k, a többi meg ext4, kivéve a titkosított mert az btrfsMi kell még? Mi maradt ki?
-
-
janos666
nagyúr
Már sok éve viszonylag szépen teszi a dolgát ez a kiépítés. Egyszer volt csak gond, de az is hardware eredetű okból (egy fizikailag hibás SATA kábel és az UEFI Setup-ban engedélyezett SATA HotPlug együttese okán, mikor többször is eltűnt, majd újra megjelent egy HDD, és visszakerült a filerendszerbe "lemaradva", de nem degradáltként) és még úgy is le lehetett menteni dolgokat rescue-val (de új filerendszert kellett létrehozni, nem volt menthető a régi, a hibátlan HDD+kábel csokor oldalon is sérült a szakadást követő írásoktól a filerendszer). De azóta (1-2 éve?) azt hiszem már erre is fel lett készítve (ma már nem omlana össze ettől sem teljesen, mint régen).
Alapvetően hozza a RAID-0 sebességét, és van némi redundancia, ami szerintem számomra optimális. És 5 HDD fér a gépbe, mert a 6. a rendszer SSD (és nincs se több SATA port, se üres PCI-E slot a hálókártyák miatt).
Noha végül is alternatíva lehetne, hogy a PCI-E M.2 SSD-t, amit az aprón találtam véletlenül (16Gb-os Optane drive, amire mindig kíváncsi voltam, hogy mit tud, és most futottam bele olcsón) használom az OS-nek (de nem tudom, hogy hozzá tudnám-e adni, mint EFI boot entry, mert elég háklis erre az alaplap így, hogy custom mod-olt firmware van rajta, ami közvetlenül Btrfs-ről tud boot-olni!), és akkor vadászhatnék még egy 6. HDD-t (beeszkábálva az ODD foglalatba), de szerintem nem nagyon lenne gyorsabb, mert elsősorban szekvenciális műveletekre használom (de nem kizárólag, és a nagy file-okkal végzett művelet is generál random jellegű írást/olvasást*).
Egész pontosan a System és a Metadata az RAID-1, csak a Data a RAID-5 profil (a Reserve az Single).
*Lehet, hogy az új kernelben van valami regresszió, de lehet, hogy azért lassult most meg, mert csak ~10%-át hagyom szabadon (kicsit elfajult a gyűjtögetési mániám).
De ma töröltem ~120Gb-nyi adatot, többségében 200-300 Mb-os file-ok formájában, és legalább 20 percre irdatlanul belassult. Néztem nmon-ban, és rengeteget olvasott még (a sebesség és kihasználtság értékből ítélve inkább random jelleggel), miután véget ért az eleve lassú törlés (~20 file/sec), aztán kezdett még írni (gondolom rengeteg metadata blokkon rágta át magát és frissítette őket). Ilyekor a szekvenciális olvasás is nagyon lassú.Minden este fut rajta egy on-demand defrag és filterezett balance, és mégis ilyen most.
BFQ-mq az ütemező.
-
-
-
-
-
-
bambano
titán
átlag user azt nem szokta érteni, hogy a grafikus felület fordított kliens-szerver architektúrájú. Ha egy nagy gépre grafikusan akar bejelentkezni, akkor a desktop pc a grafikus szerver és a nagy gép a kliens.
Tehát ahhoz, hogy az rpi-n grafikus felület futhasson, nem kell rá se monitor, se semmi, arra a pc-re kell grafikus felület, amiről be akar jelentkezni.szerk: konkrét példára visszakanyarodva: fel kell rakni a netbeanset az rpi-ra és ott fejleszteni. az rpi-ra nem kell hozzá monitor, semmi.
-
Frawly
veterán
CentOS semmiképp, kő stabilan most fog megszűnni nem sokára, mindenki vált el róla. Ubuntu LTS még talán okés is lehet, de mint írtam, lehetőleg ne a Gnome-os főverzió.
Bár én eddig sem ajánlottam ezeket, mert szakmailag nem tartom őket jó disztróknak. Azóta becsatlakozott egy másik érv, ami miatt nem fogom ezeket ajánlani senkinek, az pedig politikai ok, a fent nevezett disztrókat kiadó, fejlesztő szervezetek jelenleg RMS üldözésének ürügyén verik szét az FSF-et, hátráltatják a free software ügyét. Már eddig sem állhattam ki őket a bloat, corporate szutykaik miatt (Unity, Gtk, Snap, systemd, pulseaudio és társaik), már számos alkalommal kifejtettem az ellenérzésem az LTS meg egyebek iránt, de ez a legvégső szög volt a koporsójukba nálam, és elég ahhoz, hogy innentől fogva elvi alapon sem fogom ajánlani senkinek.
Írom ezt annak ellenére, hogy engem mindig is hidegen hagyott a politika. Meg ha az ember elér egy szintet, akkor onnantól ez a disztrófetisizmus, disztróhoppolás is mindegyé válik, mert megtanulja bármilyen disztrón beállítani magának azt a grafikus környezetet, szoftveres körítést, workflow-t, amit megszokott. Onnantól a disztrók már csak frissítési-kiadási mechanizmusban, esetleg initrendszer, csomagszám/tükörszám tekintetében különböznek, a többi csak részletkérdéssé válik (installer, default beállítások és default települő csomagok, grafikus felület, téma).
-
-
regener
veterán
Mit értesz a más alatt? Protokollt?
FZ helyett pedig WinSCP-vel valamivel gyorsabb, de nem az igazi. Egy magyarban lévő szerverre ezerszer gyorsabban tölt szinte még a FZ-val is.
#31129 lionhearted
Ma pl. a játékban szereplő hangokat próbálta szedni amelyek pár megásak és tetőzött 300kb/s-en / fájl (egyszerre 3-at szed a beállítások alapján).
A poén hogy eközben egy másik személynek meg ugyanazt a fájl pár kb/s sebességgel szedte, pedig ő rootként volt belépve én meg egy kissebb loginnal.
Optimal connection puffer ki lett kapcsolva a WinSCP-ben (mint netes ajánlás), de nem vitt előrébb.
Elvileg a biztonsága miatt állította be ezt anno aki feltelepítette, viszont ő már nincs a látómezőben.#31130 bambano
Na ezért írtam, hogy a kezdő linuxosba akartam írni, mert amiket írsz magasak nekem -
zone
őstag
-
-
-
Dißnäëß
nagyúr
Én jobban szeretem a titkosítási kulcsaimat és a diszkek luks2 header-jeit ezeken tudni, ha pedig ki van kapcsolva a gép, a nyakamban, zsebemben, pénztárcámban. Természetesen az usb is titkosan, csak jelszóval nyílik, de ha kinyílt, utána automatikusan nyitja az összes diszket tovább a header-ök, key fájlok segítségével. (Ezekről van backup-om felhőben is veracrypt konténerben, meg emailben is magamnak elküldve, nem gémél).
Arra nincs igényem, hogy távolról is újraindítható legyen, bár van csilivili router-em és dinamikus dns és WOL, ez most nem kell.
Ez egy desktop gép, amolyan szerver is, home lab, nevezzük akárminek, nem egy dedikált 7/24-es klasszikus szerver (de gyakran van bekapcsolva napokat. Nem mindig, de gyakran). És az egész eddigi IT-s életem rajta kb. (Cold backup van kettő is).
-
-
Dißnäëß
nagyúr
Igen. Nekem a W10 VM-ben fut ugyan, de van az a felhasználás, amikor jól jöhet. Mindeközben a ZFS Windows-os portján is dolgoznak állítólag, hogy milyen tempóban, passz.
----------------
10 reallocated sector-om van 2db HDD-n is, a 6-ból.
(5db Seagate NAS, 1db WD Purple).A Seagate-eken 100 lehet ezek száma (legalábbis HDS szerint, de lehet rosszul értelmeztem az oszlopok leíróit), a Purple-ön 200.
Hááát... ééérdekes. De amíg nem szaporodnak, zümmögjenek csak.
Régen volt gyenge minőségű táp miatt is több HDD-vel gondom, mire rájöttem, hogy bakker, mi van, ha táp. Nem gamer config volt, hogy elfogyott erőben, hanem szimplán valami nem volt kerek, kicseréltem (nagyobb VGA miatt) és eltűntek a hibák, én meg pislogtam, ez most mi volt. Aztán raktam csak össze.
De a mostanim egy 500W FSP, VGA elhanyagolható (GF 710), kifogástalan, a NAS vinyók futottak eleget már, ezt tudom, szóval nem lepődök meg, csak ez, hogy bejelzett pár hete és 1 hétig ott volt a 99% aztán visszagyógyult, érdekes jelenség volt. Két manuális scrub-omba került, pusztán intuitív alapon. Egyik a bejelzés után, másik pedig akkor, mikor visszagyógyult (hiszen mindkettő változással jár). Mindkétszer hozta a CKSUM hibát és korrigált is a ZFS.
Jól elvittem a témát, sry mindenkitől. És köszi, hasznos kis duma volt.
-
Frawly
veterán
A HDD nem jelöl meg semmit. A HDD-n lévő vezérlő tudja detektálni, ha egy szektor hibás, akkor általában tud cserélni a tartalék területről, egy másik szektort befog helyette (reallocated sector). De ilyen reallocated-es HDD-t már szerveres felhasználásnál nem szoktak megbízhatónak minősíteni, pedig adott esetben még évekig működhet. Az, hogy van-e reallocated szektor, azt a SMART-ban lehet megnézni.
Hagyományosan a rossz szektort az OS is tudja detektálni, hogy az írási-olvasási műveletekre nem jön vissza adat. OS függő, hogy ilyenkor milyen megoldást alkalmaznak. Linux nem csinál semmit, de meg tudod jelölni a szektort fsck futtatásával, olyan opcióval, hogy végigteszteli a meghajtó felületét, és a rossz szektorok listáját frissíted vele. Ugyanezt csinálta a DOS, de az csak formázáskor. A Windows valószínű meg tudja jelölni hibás szektornak, lefuttat rá egy belső scandisk-et, és a fájlfoglalási táblákban nem használja ezt a szektort, kivezeti az erre hivatkozó bejegyzéseket.
De más rétegek is detektálhatják, hogy adatvesztés volt, ha nem stimmel valami checksum, parity, más integritásmutató.
-
Dißnäëß
nagyúr
Olvasáskor nem ? Mert mondjuk azt nem kell tudnia, mi van a hibás szektoron, de annak ténye, hogy ott valami nem oké a fej alatt egy ponton, mikor elsuhan alatta párszázszor, szerintem azt képes lenne detektálni. Lásd HDSentinel Surface Scan, Read mód. Lazán pakolgatja be nekem a feketéket egy szar vinyón.
Mondjuk nem WD Purple (ahol nincs firmware szintű CRC), hanem Seagate NAS, ahol meg van.
Na mindegy, azt hiszem, a lényegre választ kaptam, tehát LUKS mellett egy adott titkosított blokk úszik, leves, a ZFS meg erre ugyanúgy megoldás innentől, mintha LUKS nélkül válna valami alatta inkonzisztenssé. Jó. Kiváló.
-
Frawly
veterán
Ja, a BogoMIPS is felesleges. A kernelben nem, mert az valami időzítéshez használja betöltés közben, de a cpuinfo-ban semmi szükség nincs rá, egy teljesen fals benchmarkérték.
Amúgy meg de, a kernel meg tud szerezni mindenféle infót, a legtöbbet a CPUID-ből tuja kiolvasni, és azt összevetni egy adatbázissal. Meg egyébként is sok infót meg tud szerezni, a modern OS-ek nem nagyon függenek a BIOS-tól. Utoljára a DOS meg a Win9x volt olyan, ami erősen függött tőle, mert egy rakat BIOS-hívást használt.
(#30669) Jester01: elhiszem, hogy a CPUID utasítás ezzel a @ jeles névvel tér vissza, de ezt a kernel lecserélhetné megjelenítéskor, simán regexppel.
-
_Dumber_
őstag
Nem akarom szívatni magam, ezért érdeklődöm.
Probook 470 lenne cserélve, egy kicsi, max 220mm magas (kinyitott állapotban) paraméteres gépre, hogy beférjen a monitorom alá, és ne kelljen az eget kémlelnem. Nekem kell a dupla nagy monitor. Most ezek mözül az egyik a 17.3-as laptop., de már púp nő a hátamon a lefelé nézéstől. (Tudom most nézzek 3 évig felfelé akkor helyreáll a hátam)
Nem sürgős úgyhogy még nézelődök és érdeklődök ...
-
Frawly
veterán
Igen, de ha nem tudok róla, meg nem volt belőle adatvesztés, akkor miért számítana? Általában egy RAM vagy jól működik, vagy nem. Utóbbi esetben sokkal durvább jelei vannak, mint a bitflip. Ha meg működik, akkor meg a bitflipnek nincs gyakorlati jelentősége, annyira ritka.
-
Dißnäëß
nagyúr
Én ezt értem, de egy mini ITX konfigot nem kell nulláról tanulnom, pont tanulok elég újat mostanában, a Linux meg ugye tud elég sokmindent. Meg szerintem ne kategorizáljunk, azért jól tud esni, mikor megkérdeznek, miért wifin keresztül DD-zem a gyerek gépét, mikor backup-olom, az marha lassú lesz, és a válaszom, hogy 800Mbit körül hasítok egy fallal arrébbról egy lassan 4 éves router-rel, meg konkrétan az 1000-es Digimet kimaxolja, úgyis mögötte futtatok mindent, nem rajta.
Szóval vicc vagy nem, nekem bőven tökjó
Nem érdekel a Mikrotik, akinek van olyan irányú affinitása, használja, egészségére, nála sokkal fontosabb dolgokat prio-ztam előre az életemben.De ez már itt nagyon off, hogy engem mi érdekel
A passzívra: nem építettél még. Pláne nem Akasa Euler-ekkel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BestBuy topik
- Synology NAS
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Tőzsde és gazdaság
- Hardcore café
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Seasonic 520W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Asus H110M i5 7400 8GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD GTX 1650 4GB ZALMAN S3 TG Chieftec 600W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest