Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
Várjuk még azt a bizonyos disztrót normális ati támogatással. Egy pár éve.
Esetleg a nyílt driver használatát tudom javasolni, egy rövid ideig 7750-el használtam, úgy tűnt minden megy vele rendesen. Már az alap, teljesítményt azt nem tudja belőle mindet kisajtolni.
Fedora 21-re akkor tudod majd egyszerűen feltenni, ha elkészül az rpmfusionban a csomag hozzá.
il sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
Vagy válassz olyan disztrót, ahol könnyebb a telepítése. Milyen alkalmazásra gondolsz?
Meg kellene tesztelni, hogy a nyílt driver mit tud ezen a téren.
Megnéztem, sajnos csak dolgoznak rajta. Előbb utóbb lesz.centos 6-ra pl van elrepóban csomag, 14.9-es amd driver.
-
lev258
veterán
Ha a zárt illesztőprogramoknál rakod fel, akkor elvileg nincs gond. Ha meg a legfrissebbet az AMD oldaláról, akkor oda kell figyelni, de egyáltalán nem lehetetlen. A nyílt driver is sokat fejlődik, de ahhoz a legújabb kernel+xorg passzol.
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
-
Vladi
nagyúr
Nem te csinálsz hülyeséget, sajnos az amd/ati driver sok disztrón ilyen kínszenvedés.
Az a probléma - hogy értsd mi történik - hogy a kernel és az x.org program folyamatosan fejlődik. Ezt a fejlődést az amd a linuxos drivereivel nem követi le rendesen. Aztán ha a disztribútor úgy dönt, hogy xy kernelt ad, ahhoz vagy jó a driver, vagy nem. Sokszor vagy nem. Ekkor jön a bűvészkedés.
Lehet mondani, hogy miért nem dolgoznak együtt normálisan. Dolgoznak, csak bizonyos disztrókkal egyeztetnek. A többiek levannaksz... nem, oldják meg maguknak.
Namármost gyártó oldaláról lehet azzal érvelni, hogy minek erőlködjek, ha egyszer adtam elég dokumentációt, a közösség meg vállalta, hogy csinál drivert. Hát csinál is, csak még pont az a része nem készült el, ami neked kéne. Ha elkészül, akkor kisimulhat az arcod, mert a disztribútor egyből odaadja neked a friss kiadással a drivert, ami neked kell.
Addig megy a tótágas.
plusz: a nyílt drivert sok esetben le is kell tiltani, hogy használni tudd. Mondjuk a csomagkezelést pont erre - is -találták ki, hogy a disztribútor neked messziről a csomaggal megcisnálja ezeket a beállításokat.
Mindegy.Most épp mi van fenn? suse esetén link a On openSUSE >= 12.2 szekció kell neked szerintem.
-
Vladi
nagyúr
Ebből lesz az, hogy egy idő múlva már nem is bootolsz w7-et. Én is így kezdtem vagy 6-7 éve, hogy dualboot. Most is az van. Bootolgam w-t tavaly áprilisban, meg most decemberben. De legutóbb csak azért, hogy rendberakjam, hogy tudjak rajta játszani. Aztán nem játszottam rajta.
-
újraregelt
tag
Megkérdezhetem, hogy mi okod van fizikai vasra tenni egy virtuális rendszert?
Performanciában úgy vettem észre, minimális a különbség, ha megfelelő virtualizációs szoftvert, megfelelő hardveren használsz. (hardveres virtualizációt támogató vas, rajta vmware, de akár virtualbox is, kvm stb.)
És sokkal könnyebben kezelhető a virtuális gép.
Eddig én egyetlen hátrányát láttam: virtuális gépben futó linux 3D grafikus képességeit nem nagyon lehet kihasználni. -
spammer
veterán
Melyik Mint változat? Ugye Xfce egy olyan gépre? Csak mert van Unofficial LXDE is, ami talán még jobb egy régi masinára.
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
-
Siriusb
veterán
Szia!
Biztos, hogy szükséged van kártyára, integrált egység nem elég? Nekem már vagy 10 éve nincs külön videokártyám, de ez persze felhasználásfüggő.
Idáig mindig intel procim volt, idén váltottam AMD-re, nos, nem bántam meg, meg vagyok elégedve az integrált GPU-val, persze nincs is, amivel különösebben terhelném. -
vicze
félisten
Én úgy fogalmaznék, hogy hashcat+OpenCL pain in the but, megnyugtatlak Windowson is kész szenvedés.
Ha Hashcat lenne a célprogram és Linux desktop az a tolerancia szintedtől függöen két szék közé esete. CUDA lényegesen gyorsabb mint OpenCL csak le kell nyerni a zárt drivert és néhány hülyeségét, mindenképp Nvidia ha Hashcat a SW.Szerk: Hashcatnél nagyon fontos hogy mertartsd a régi verziókat is mert tudnak érdekes változtatásokat csináni, amitől egy adott driver verzióval nem működik.
[ Szerkesztve ]
-
fatpingvin
addikt
ha célirányosan GPU computing kell, akkor akármennyire hányok én is tőle de valami NV kártya. a ROCm nagyon jó cucc, csak sokkal szűkebb a hardvertámogatása és kb egy nagyságrenddel kevesebb library van hozzá készen elérhetően mint a CUDA-hoz.
hashcat alá meg sajnos ha modern hardvert akarsz akkor nem is kérdés, CUDA fog kelleni. ROCm fronton mindenképpen előre utána kell járni hogy TÉNYLEG menni fog-e rajta. én a TensorFlow-al jártam majdnem így, az szerencsére bizonyos verzió felett támogatott.
szerk: egyetértek. úgy vártam én is ROCm-et mint éhező egy falat kenyeret, végre egy értelmes CUDA alternatíva. végülis lett, de nem ment akkorát mint reméltem, végülis megy a fejlesztgetése, de egy csomó kártyán csak experimental, a telepítése egészen kretén módon van megoldva (mi van ha NEM akarok konténerezni?) hozzá tartozó library elég kevés van, a CUDA-ROCm OTF fordító meg ahogy nézem még mindig csak koncepciószinten, kísérleti jelleggel létezik.
[ Szerkesztve ]
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
fatpingvin
addikt
sajnos így...
saját kérdés:
Debian. Van-e olyan kész megoldás arra a feladatra, hogy ki akarom kapcsolni a gépet, viszont fut rajta egy program (akár démonizálva) aminek viszont meg kell várni hogy befejezze az éppen aktuális taskját, elküldje hálózaton ahová jutott és csak UTÁNA álljon le a rendszer. Azért írom így mert automatizálni szeretném, ergo az nem játszik hogy manuálisan szabályos leállás, aztán ha leállt akkor poweroff.
nem tudom hogy van-e beleépítve olyan hogy simán process signallal szabályos, üzemszerű leállást tudjon produkálni, de ha démonként rohangál akkor van ilyen parancs hozzá ami ezt intézi.
valamiért az az érzésem hogy erre van valami rendszerkoherens megoldásén nem kell shutdown szkriptet írni hozzá (4 sor lenne, szval nem gond...), csak nem tudom hol kéne keresni.
FAHClientől van szó amúgy, de igazából kíváncsi lennék valami általános megoldásra ha van ilyen.
[ Szerkesztve ]
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest