- hdanesz: Hyundai Ioniq 28kWh - Első benyomások - második felvonás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sto1911: Pinball FX3 PH! verseny
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
whYz
őstag
1 hete raktam rá egy kitakarított big typhoont amit maxi fordulaton pörög, és nem éppen halk
nem igaz, hogy az nem bír lehűteni egy szaros kis quadot -
törölt tag
P2-es gépre kelelne.
Termsézetesen grafikus felülettel.
Most UHU-Linux van rajta, mert az volt itthon hirtelenjében. Háát azon elég döcögős.
Negyed óra míg feláll az asztal, meg amúgy is nagyon lassú.
Esetleg valami grafikus listázó progi?
Mert szeretném upgradelni eme csodát, csak addig nem tudom, amíg ki nem derítettem, hogy egyeltalán mi kell bele. -
ivivan
tag
Szia
Milyen proci? A P3-asoknál 55-60 szokott lenni a max, a P4-eseknél meg elég változó 70-100-ig bármi leállíthatja...
Én Debianban még nem láttam ilyen vészleállító dolgot (sajnos), külön kellett nekem hackelni a régi szerveremre egy ilyet (nem volt rajta venti, hogy csendes legyen :-) )
ivivan -
whYz
őstag
Üdv
Az lenne a gondom, hogy ha a procim elér egy bizonyos hőfokot leáll a gép.
Igen ez normális lenne ha 75 vagy 80fokos lenne a proci, de már 68 foknál leáll a debian.
Nem a bios beállítással van gond, mert azt már átnéztem, szerintem a debianban van valami vész leállító dolog...
Szerintetek? -
doc
nagyúr
válasz
#41635072 #8081 üzenetére
ha infot szeretnel a legutolso csavarrol is a gepben, akkor lshw kell neked (nem grafikus, de mindent kiir pillanatok alatt)
legkisebb eroforrasu? neked szerintem nem az kell
felteszem az igenyek kozott szerepel a graf. felulet pl, az meg mar eleve eszi a gepet valamennyire
a szomszedos topicban (Linux kezdoknek ha jol emleXem) pont most rakott valaki egy gyenge gepre egy Linuxot, nezz at oda hatha neked is jo leszamugy gyenge gepre nagyon jo pl. a Puppy, anyam 433-as celeronjan hasit
ha jo az, hogy egyszer beallitod es onnantol csak mennie kell extrak nelkul, akkor tokeletes, van belole millio valtozat erre-arra kihegyezve, a holnapjukon megtalalod a listajukat -
törölt tag
Üdv!
Létezik Linuxra olyan rendszerdiagnosztikai eszköz, mint pl a híres nevezetes Everest?
És még érdekelne a legkisebb erőforrású Linux diszt. neve.Persze oylan, amin egy teljesen laikus (fater) mindenféle szaktudás nélkül képes legyen elindítani egy zenei cd lemezt.
-
-
bambano
titán
Akkor rakj fel egy minicom nevű progit, azzal próbáld meg elérni a /dev/ttyACM0-n keresztül a telefont. Ha az alap ccitt/itu parancsok működnek, akkor a ppp is fog. leginkább atz-vel teszteld.
Ha ez kész, akkor ppp-config, a telefonszámot ki kell találni, mert elvileg szolgáltató függő, de előfordulhat, hogy ugyanaz. Fent kell lenni a ppp-config és a ppp csomagoknak.
Vagy faraghatod kézzel a /etc/ppp, /etc/ppp/peers alatti fájlokat -
td
senior tag
válasz
bambano #8073 üzenetére
Megnéztem, ez a dmesg kimenete:
usb 3-1: new full speed USB device using uhci_hcd and address 2
usb 3-1: new device found, idVendor=0fce, idProduct=d070
usb 3-1: new device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
usb 3-1: Product: Sony Ericsson W610
usb 3-1: Manufacturer: Sony Ericsson
usb 3-1: SerialNumber: ******************************
usb 3-1: configuration #3 chosen from 1 choice
cdc_acm 3-1:3.1: ttyACM0: USB ACM device
cdc_acm 3-1:3.3: ttyACM1: USB ACM device
usbcore: registered new driver cdc_acm
drivers/usb/class/cdc-acm.c: v0.25: USB Abstract Control Model driver for USB modems and ISDN adapters
usb0: register 'cdc_ether' at usb-0000:00:1d.2-1, CDC Ethernet Device, 02:80:37:0e:03:00
usbcore: registered new driver cdc_etherA /dev/ttyACM0 és 1 létrejött.
Amúgy semmi extra nem tűnt fel, tehát pl. nem jelent meg ikon az asztalon (mint ahogy a pendrive-nál igen).
Innentől mit kell csinálnom?
-
ivivan
tag
válasz
ragazzo #8070 üzenetére
Én inkább javaslom, hogy csak max fél tucat disztribúció legyen magyarul, de az tényleg rendesen le legyen fordítva! És akkor csak ezzel a néhány disztróval kellene foglalkozni...
Az igazat megvallva szerintem összesen is bőven elég lenne egy tucat distro: még szerintem népszerűbb is lenne tőle a Linux, mert most bármilyen kérdést tesz fel az ember, rögtön az a válasz, hogy: "Nem tudom, hogy az XXX distroban ezt hogy kell, de használj YYY distrot, mert abban így: ..." Kezdő koromban én is gyakran belefutottam ebbe, ezért álltam át végül Debiánra, mert annak elég széles a felhasználótábora ahhoz, hogy mindig tudjon valaki válaszolni.
-
bambano
titán
-
td
senior tag
Sziasztok!
Meg tudja mondani valaki, hogy hogyan kell mobilon keresztüli netelérést bekonfigolni a Linuxon? Rákötném a telót USB-n a gépre, és a rajta lévő accountot használnám.
-
ragazzo
őstag
válasz
bambano #8068 üzenetére
Részben iagazad van, de lehet hogy félreértettél. Azért kellene több disztró is magyarul, mert ha valaki mondjuk pingvin linuxot használ, akkor legyen magyar nyelvű leírás róla és legyen pl. fórum ahol meg lehet beszélni a problémákat. Erre gondoltam. Amúgy szerintem nem kellene ennyi disztró sem, de a folyamat megállíthatatlan. Szinte havonta jönnek létre új disztribúciók. Sokakban felmerül a kérdés hogy egyáltalán minek. Igazuk van.
-
Sipi
addikt
válasz
bambano #8066 üzenetére
Köszi!
Persze, nem lesz, csak furcsállok ekkora programokat használni olyan célra, amihez még rendes smtp szerver sem kell. Ezekben meg egy komplett vállalati levelezés összes igénye benne van. De ha nincs, nincs, felteszem a jó öreg postfixet, hátha megvan még a régi konfigom.
Sipi
-
Sipi
addikt
Üdv...
Megőrülök, egy totál egyszerű dolgot szeretnék, és semmi találat a neten.
Annyit akarok, hogy a saját gépemen minden lokális mail ki legyen küldve. Ez lényegében a cron üzeneteit jelenti, esetleg ha valami logot úgy állítok be, hogy üzenjen, még azt.Nem találok SEMMIFÉLE programot erre. Akármit nézek, vagy túl nagy (postfix) - nincs szükségem full MTA-ra.
A másik véglet a leegszerűsített SMTP-klón, ssmtp, esmtp, ésatöbbi. Ezek meg csak annyit tudnak, hogy megadok egy külső rely hostot.De nekem nem kell rely host! A leveleimet máshogy olvasom, nem kell komplett POP3, IMAP, TSL, ADSL, anyámkínja szerver. Egy nyamvadt kis programot akarok, ami a lokál usereknek kiküldi a levelet, már tökmindegy, milyen mailboxba (mbox vagy maildir, mindegy, csak ne dead.letterek üljenek a HOME-ban).
Tényleg nem létezik ilyen megoldás? Olyan, ami egy apró, ki sprogram, pár sor beállítani, és nem csinál a rendszeremből komplett IMAP-POP3 szervert?
Sipi
-
doc
nagyúr
válasz
superecneB #8062 üzenetére
a telepitoben mar a bootkepernyon ki lehet valasztani a nyelvet
ha mar telepitett rendszerrol van szo, es ott akarod allandora beallitani, azt nem tudom fejbol, de valahol az adminisztracio/beallitasok kozott biztos lehet, nezz korul arrafele -
superecneB
őstag
Srácok!
Hogyan lehet az ubuntut magyarra állítani? -
-
zoltanz
nagyúr
Témában érdeklődőknek említem, elinult a Puppy Linux weboldal magyarúl is mostantól
-
rtom
senior tag
Az openbox használat közben háttérben Transmissionnel és Pidginnel, Firefox 3-4 lappal nem fogyasztott többet 200 Mb-nél, a Xubuntu-val nem volt ilyen sikerélményem...
De ha nincs kedved hegeszteni, akkor próbáld ki inkább a Crunchbang-et, vagy a leírásom szerinti cli install után terminálban
sudo apt-get install lxde
, erről itt olvashatsz.
-
icemad
nagyúr
256sd 133mhz
Xubuntut most töltöm le, holnap kipróbálom.sh4d0w: most olvasom a cikket. Érdekes, de nem vagyok linux mágus. Ennyire nem biztos ,hogy belemászok. Talán, ha lesz nekem is szabad 40 munkaórám.
Mindenesetre érdekes, csak az a gond, hogy a cikkírónak is több ram van a gépében.
-
rtom kolléga írt egy kis erőforrásigényű környezetről.
-
ivivan
tag
Azt nézd meg, hogy mennyi szabad memória van és mennyire használja a swap-et (mondjuk egy konzolt indíts, aztán "vmstat 1" és kicsit használd a gépet, majd nézd meg, hogy mi van a swap oszlopokban, annak 0nak kell mindkét oszlopban lenni, ha nem az van, akkor kevés a RAM)
-
icemad
nagyúr
válasz
dabadab #8049 üzenetére
Hát úgy unblock minden. Egy ablak megnyitása kb. 8-10 mp. Videó betöltése 20mp. Másolások pendrive-vinyó között. A bootolás mondjuk aránylag gyors, kb. 25mp. Képek nézegetése (5-6 megapixelesek) kb. 3mp/kép. Pedig nincs leterhelve, egyszerre max 2-3 ablak van nyitva.A beállításoknál a legjobb teljesítmény van belőve. (Semmi effekt)
-
icemad
nagyúr
Sziasztok. Apáméknak akarok egy netezős gépet, és erre valami használható linuxot.
A gép megvan, paraméterei kb. ezek: 1.6 ghz proci, 256 mb ram, 40giga vinyó,videókártyát nem tudom. (Dell gx240 a gép típusa asszem.)
Szóval erre kellene egy használható (gyors) linux, ami magyar nyelvet használ. Ami még fontos, hogy usb-s wifi vevőt is támogasson alapból.
Most Ubuntu 9.04 van rajta, de piszok lassú...
Van valami javaslatotok? Vagy ilyen "ócska" gépre tegyek fel inkább win98se-t?
Én linux párti vagyok, már csak a vírusmentesség miatt is... -
ReJim
őstag
válasz
bambano #8046 üzenetére
nekem úgy 5évvel ezelőtt másoltak suse-t, apám munkatársa. (5cd+2dvd, még az üres cd-t sem kérte) azóta töltök, mert van rá lehetőségem. de van akinek nincs...
#8030, doc: zlib hiányzott, köszönöm. (próbáltam már telpíteni de libz-ként, úgy nem talált pkg-t) most fordul php5.
-
-
McKane
senior tag
Üdvözlet!
Egy ismerősöm azzal a kérdéssel fordult hozzám, hogy ha ő az Ubuntu ShipIt szolgáltatásán keresztül rendeli meg az Ubuntu Server kiadást, azt is ingyenesen küldik el a postán?
Köszi a választ elöre is!Üdvözlettel: McKane
-
Vladi
nagyúr
Gondolom ezeket image-ből telepítik, úgyhogy akár a cd rossz is lehet.
Esetleg tölts le egy dvd iso-t.
az uhu elég jó tanuló disztrónak. Könnyen felmegy, felteszel pár csomagot, meg ismerkedsz vele. Majd ha beleütközöl a korlátaiba, akkor keresel másik disztrót.Tippelhetek? fusi laptop? Nekem is van olyan cd-m.
-
taxy88
aktív tag
Sziasztok!Most tervezem az UHU-linux 2.1 telepítését.Az lenne a roblémám hogy amikor kiválasztoma telepítést akkor kb. 15 másodpercid villog a kurzor a balfelső sarokban utána megfagy a gép.Sürgős lenne nagyon mert kellene a laptop és nincs semmilyen op. rendszer rajta!
-
bambano
titán
Ha hőmérsékletet szeretnél tesztelni, akkor tölts le egy kernelforrást és végtelen ciklusban fordítsd le, lehetőleg több szálon. Nagyon sok szálat ne használj, mert ha elkezd swappelni, akkor csökken a proc kihasználtság.
Másik út a bc-vel szép számok (pi,e) számoltatása sok jegyre. Ezt is lehet több példányban (pl. procimagok száma+2).
-
whYz
őstag
Van valami titkos trükkötök, hogy tudnék 100%-ra kipörgetni 1 vagy több proci magot? Hőmérsékletet szeretnék tesztelni...
Vagy ha tudtok valami programot erre azt is megköszönném. -
ReJim
őstag
válasz
bambano #8014 üzenetére
nem, minden 32bites, a mysql meg az alap amit a telepítővel felrakott.
megoldódott, újraraktam a mysql-t slackpkg-vel, majd secureban instaláltam, most műkszik.
-------------
php-t viszont nem bírom felrakni.configure vége:
checking whether to enable LIBXML support... yes
checking libxml2 install dir... no
checking for xml2-config path... /usr/bin/xml2-config
checking whether libxml build works... no
configure: error: build test failed. Please check the config.log for details.config.log vége:
configure:20327: checking whether libxml build works
configure:20354: gcc -o conftest -g -O2 -fvisibility=hidden conftest.c
-lm -ldl -lnsl -lxml2 -lz -lm 1>&5
/usr/lib/gcc/i486-slackware-linux/4.2.4/../../../../i486-slackware-linux/bin/ld: cannot find -lz
collect2: ld returned 1 exit status
configure: failed program was:
#line 20343 "configure"
#include "confdefs.h"
char xmlInitParser();
int main() {
xmlInitParser();
return 0;
}mi lehet a gond? a barátomat kérdezgetem vagy 2 órája, és próbálkozom, de nem jutok előbbre.
./configure --prefix=/usr/local/php --with-mysql=/usr/local/mysql --with-zlib --with-xml-dir=/usr/lib
ezzel van a gond?
-
-
mAtech
aktív tag
Üdv!
Puppy linux ügyben kérdezném, hogy tud-e valaki arról lesz-e hozzá magyarítás?
Neten nézelődtem, de nem találtam hozzá infót.
Kössz: A. -
Vladi
nagyúr
Bocs, ezt nem bírtam kihagyni.
-
ngabor2
nagyúr
script-guruk, egy kicsit segíthetnétek, ha tudtok
-
válasz
Major Major #8016 üzenetére
Felraktam. Azóta X elött fagyi.
Szerintem nem támogatja a kártyámat, pedig nekem is ezt a drivert dobta ki, de a támogatási listában mégsincs benne a riva128. -
Sziasztok!
Betettem az Ubuntu topikba, de senki nem válaszolt, megpróbálom, hátha itt több szerencsém lesz.
Egy P2-400 gépre raktam fel a 9.04-es Ubuntut.
Egy probléma van csak vele, hogy 256 színű (8bit) üzemmódba kapcsol alapból, és nem is tudom átállítani 24bitre a GUI-ban.
A Xorg.conf alapból eléggé üres, de beleírtam azt, amit itt tarláltam:DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1280x1024" "1024x768" "640x480"
EndSubSectionEttől javult a helyzet; már nem olyan rondák a színek, de az alap háttér még így is sávozott, vagyis gyanítom, hogy 16bit-be váltott át 24 helyett.
De ami még rosszabb, hogy nem tudom 60Hz fölé vinni a képfrissítést (CRT).
A kártya tud legalább 75-öt, a moncsi meg 85-öt 1024x768-ban.
Azt tudni kell, hogy egy 4MB-os AGP-s nVidia Riva128 van a gépben, ami nem tudja a 32 bitet, csak a 24-et (legalábbis win alatt).
Szerintetek, mivel csajlak ki belőle 24 bitet 75Hz-el? Új VGA vagy Monitor driver?Előre köszi a segítséget!
-
válasz
Major Major #7995 üzenetére
wine cmd.exe, a 'szokásos' dosos parancsokkal
-
ReJim
őstag
Slackware 12.2
mysql_install_db kiemenete:root@indinet:/etc# mysql_install_db --user=mysql
WARNING: The host 'little' could not be looked up with resolveip.
This probably means that your libc libraries are not 100 % compatible
with this binary MySQL version. The MySQL daemon, mysqld, should work
normally with the exception that host name resolving will not work.
This means that you should use IP addresses instead of hostnames
when specifying MySQL privileges !
Installing MySQL system tables...
090630 17:45:54 [Warning] option 'max_join_size': unsigned value 18446744073709551615 adjusted to 4294967295
090630 17:45:54 [Warning] option 'max_join_size': unsigned value 18446744073709551615 adjusted to 4294967295
OK
Filling help tables...
OK
To start mysqld at boot time you have to copy
support-files/mysql.server to the right place for your system
PLEASE REMEMBER TO SET A PASSWORD FOR THE MySQL root USER !
To do so, start the server, then issue the following commands:
/usr/bin/mysqladmin -u root password 'new-password'
/usr/bin/mysqladmin -u root -h little password 'new-password'
Alternatively you can run:
/usr/bin/mysql_secure_installation
which will also give you the option of removing the test
databases and anonymous user created by default. This is
strongly recommended for production servers.
See the manual for more instructions.A my.cnf megvan, a chown-olás megvan. de ez a max_join_size kifog rajtam, nem értem mi a gond, a hibára google dob sok találatot, de a megoldást nem találtam meg
-
Sanyix
őstag
válasz
Major Major #8010 üzenetére
tényleg, most így visszaemlékezve lehet az script volt.
-
Sanyix
őstag
Na most érdekes dolgon gondolkozom.
Linuxon hogy kell egy bináris fájlt (mint winen az exe) elindítani?
Én úgy emléxem, hogy (mivel eddig 2x volt erre szükségem, jó rég), sh fájlnév de olyat is olvastam, hogy simán a fájlnév meg olyat is ./fájlnév, és olyat is hogy chmod fájlnév. -
Kormi76
aktív tag
Üdv!
Hogyan tudok egy webkamerát feltelepíteni kiwi 9.04 alatt?
-
atesz117
aktív tag
válasz
bandras0226 #8001 üzenetére
Innen [link] letöltheted a magyarul is tudó változatot, de ha már feltelepítetted a rendszert, a csomagkezelővel lehet nyelvet is telepíteni. A DVD változatot a mandriva.com/en/Download/free oldalról lehet leszedni.
atesz -
ngabor2
nagyúr
válasz
Major Major #7995 üzenetére
épp ez a kérdésem...
-
whYz
őstag
rendben, köszi mindenkinek
-
Mandriva spring 2009 KDE.-re van magyaritás? A DVD változat sajnos nem elérhető,kénytelen voltam a CD-set leszedni az meg szinte használhatatlan angolul meg végképp
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- Szerezd be most az érzékelhető különbséget! Akár 0% THM-re
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Asus B350 R5 1600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050Ti 4GB Cooler Master CM 690 III TT 500W
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7700XT 12GB GDDR6 Videokártya! Bemutató Darab!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged