Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
őstag
-
CloZee
aktív tag
válasz lev258 #20476 üzenetére
Ó köszi. Meg is találtam és mint kiderült, alapból tartalmazza a Mint 17.
-
félisten
válasz lev258 #20854 üzenetére
Az a baj, hogy automatizálni kellene.
Miért nem jó viszonyításnak?Gondolkodom egy sor virtuális gépen is, csak azzal meg az a gond, hogy GPU-ra hagyatkozik a programunk sok része (openCL/GL), és nem tudom, hogy virtuális gépen működésre tudom-e bírni az AMD GPU-t úgy, hogy az megfeleljen a valóságnak.
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
félisten
válasz lev258 #20856 üzenetére
Értem. A live rendszerekkel az a bajom, hogy mindegyikhez fel kellene rakni egy Catalyst-ot, meg még pár dolgot, ami kell a progi futásához.
Viszont amint bambano mondott, hogy "különböző chroot-okba felrakni a különböző verziókat", kifejezetten tetszik. Bár még sosemcsináltam ilyet, de utánanézek. Így lehet futtatni különböző kerneleket, különböző drivereket, stb? Mert akkor ez lenne a tuti megoldás.
bambano: A használt gépekre már gondoltunk. Ez a b.) terv, arra az esetre, ha nem tudjuk megoldani máshogy. A chroot-os megoldás tetszik eddig a leginkább, utána is olvasok.
Köszi a tippet![ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
Zoli133
addikt
válasz lev258 #20874 üzenetére
Túl sok id őrendezni a fájlokat. Az idő előrehaldtával egyre szétszórtabb lett a tartalom és az elején letervezett A és B kategóriás dolgok legyenek az első partíción C és D kategória meg legyen a másodikon teljesen széthulott minden van midnen partíción, tehát a módszerem megbukott.
"It's a fez. I wear a fez now. Fezzes are cool."
-
Zoli133
addikt
válasz lev258 #20876 üzenetére
Helyszűkében vagyok, így legtöbbször ha valamire szükségem van a régi cuccaim közül kerül valami beáldozásra. (leginkább játékok/telpítők törlése), a helyfelszabadítás, pedig nagyon megbonyolítja 2 partícióval a dolgokat. (mit hova telepítettem, melyikről tudok felszabadítani mit), ez a folyamat egyszerűbb 1 partícióval.
Másrészt töredezeettség 0%, win7 háttérben mindig töredezettségmentesít, így az nem okoz gondot. (fura ntfs-ről és wnről beszélni linux topikban, de a wines partícionáló toolokban nem bízok)Persze a hely bővítése lenne a legjobb megoldás, de az még később lesz.
-
Zoli133
addikt
válasz lev258 #20878 üzenetére
Alapértemezettként, heti 1x lwfutattja a töredezettségmentesítést magátol, persze kikapcsolható.
Régen próbálkoztam Windowsos programmal partíciót átméretezni, majd 1 nap volt mire újra működésre bírtam a winchestert...
Azóta live usb alól szoktam a partícióval kapcsolatos műveleteket végezni, eddig bejött. Meg be kel lvalljam, itthon a főrenszerem az Win, de egyébként hati 30-40 órát Debiannal/Ubunutval fogallkozom, így ahhoz jobban is értek, ha bármi baj lenne."It's a fez. I wear a fez now. Fezzes are cool."
-
Zoli133
addikt
válasz lev258 #20881 üzenetére
Persze, csak a HDD-n megy.
(#20882) ubyegon2: A pótolhatatlan adatot lementem és úgy fogm megpróbálni, egyékbént is szeretem az olyan dolgokat, amik az álmoskönyv szerint nem járnak jó eredménnyel. (mint pl. mainline kernel használata stabilitást megkövetelő rendszerben. )
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz lev258 #20961 üzenetére
sudo update-grub-ot futtatni Win alól tényleg érdekes lenne.
Én inkább arra gondoltam, hogy bele lehet kutyulni valamelyik GRUB fájlba, mivel több helyen is van belőle. Sikerrel ez nem jár, mint ahogy ezt fórumtársunk is igazolta.
Az biztos, hogy lassan egy éve Linuxozok home user szinten és még most sem tudnám fejből sem Win alatt miket kéne átírni a GRUB- ban, még Linux alatt is utána kell néznem, ha piszkálom.
(#20962) jakos73
Értem a felvetést, ezt így Linux alatt biztosan nem lehet kezelni, mélyebb tudásszint és kitartás kell hozzá, de legalább kihívás! Mobil eszközök valóban kényesebbek, mint az asztali gépek. Utóbbiakra viszont a legtöbb disztró hiba nélkül felmegy és működik 6- 15 perc alatt, Win7 telepítése 45 perc volt, mire olvasni tudtam a PH- t.[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
bucihost
senior tag
válasz lev258 #21087 üzenetére
ATI HD 3450-ES kártya, kernel panic-ot passzolom, mert egyből kilövi a gépet
Most addig eljutottam, hogy a Linux Mint 17 felment rá, de csak ha átállítom biosban AHCI módról IDE módra.
Egyébként [Errno 5] Input/output error hibával elszáll.Teszt megvolt, linuxos memória teszt (itt kiderült valami gebasz van az egyik ram al, kicseréltem azóta nincs hiba)
Hirens-el HDD teszt, semmi hiba nincs.Linux mint most úgy tűnik, hogy működik rendesen de a többi rendszert nem hajlandó feltenni.
UHU linux-nak a live grubját se hozza be :S
-
Fritz Teufel
addikt
válasz lev258 #21095 üzenetére
Valóban, én is azt használom. Mivel a zárt mint fentebb írtam, már évek óta nem támogatott. Egyébként a notebook erről nagyon nem vesz tudomást, továbbra is lefagy ha engedélyezem a dpm-ez... 1-2 perc alatt. Tehát ATI/AMD=leves... mivel hosszútávon számolok a Linuxszal.
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
Fritz Teufel
addikt
-
Fritz Teufel
addikt
válasz lev258 #21104 üzenetére
Úgy látszik, hogy a Steam kellemes hozadéka az, hogy az ATI/AMD sem akar lemaradni a buliról. Elvileg jövőre már jönnie kell a Steam Machine-nak is és gondolom, hogy nem nagyon örülnének, ha a konkurencia úgy ágyazódna be a Linux ökoszisztémába mint alapvető vasgyártó. Ráadásul egyre több natív AAA kategóriás játékot jelentenek be és egyenlőre, ha valaki ezt komolyan gondolja, akkor az Nvidia a jó választás. Továbbra is fenntartásaim vannak az ATI/AMD hosszútávú supportjával kapcsolatban, de győzzenek meg, én állok elébe!
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
-
-
-
Fritz Teufel
addikt
-
-
-
nagyúr
-
The.Bali
aktív tag
válasz lev258 #21454 üzenetére
2.02~beta2-9ubuntu1 verzióm van. Windows 8.1 mellé van telepítve az Ubuntu (eltérő pírtíciókra). Legacy módú BIOS beállítással. Az a gondom, hogy időnként (10 indításból 7-8X) amikor kiválasztom a GRUB-ban a Windows-t, akkor egy lila háttér jelenik meg és nem tölt be a Windows. Vissza teretnék térni 1.99-es GRUB-ra, azzal egy másik gépen teljesen jól működik ez a Dual bootos megoldás.
-
The.Bali
aktív tag
válasz lev258 #21457 üzenetére
A mostani Grub listába nem tudom vissza varázsolni valahogy a Win 8.1-et?
A mostani grub menüm, amiből hiányzik a Windows bejegyzés itt található:: /boot/grub/menu.lst
Meghatároztam grub-install --verszion paranccsal, melyik verzió van most fent. Ez lenne: (GNU GRUB 0.97)A Grub 2-es listám itt található és ebben még szerepel a Windows-os bejegyzés: /boot/grub/grub.cfg
Szerk: volt sudo update-grub, és a fastboot ki van kapcsolva igen [windows félhibernálás]. (safe boot is, mivel legacy módúra van állítva a bios)
Szerk2: a Grub2-őt hogy tudom vissza rakni ideiglenesen? Hogy el tudjam indítani a Windows-omat?
[ Szerkesztve ]
-
Ice&Lime
veterán
válasz lev258 #21585 üzenetére
Akkor valószínű, hogy telepítés után talán megoldja magának a wifi dolgot is.
(#21586) whbear: köszi neked is. Azért még kipróbálok párat, bár a fedora ezt a dolgot leszámítva (cpu tehelés és wifi villogás, talán megoldódik telepítés után) tetszene azért. Leírnád pontosan, hogy mit kell elindítani terminálból a nem cpu igényes feladatkezelőhöz, vagy hogy hívják itt, ami nem alkalmazás és azt nem számítja bele a cpu terhelésbe.?
[ Szerkesztve ]
-
Speeedfire
félisten
válasz lev258 #21662 üzenetére
A legtöbb program repo-ból telepíthető vagy forgatható ha jól látom.
Nekem nem telefonra kell OS.
Lenry: Azt anno próbáltam már, de nem jött be. Illetve nekem célszoftver kell, nem droid alá még egy linux.Az alap ötlet az lenne, hogy van egy kis pc, amin van wifi, bt, lóg rajta egy hdd és usb-n egy usb-s dac. A rendszer egy debian lenne, amit irányítanék telefonról/tabletről és futna rajta egy mopidy a zenék lejátszására. Ha a telefon kijelzőjét működésre lehetne bírni akkor egy xorg is lenne rajta, ami pár apróbb dolgot kijelez.
Nézegettem a raspberryPi-t, hozzá kijelzőt, de heroin árban lenne minden beszerzése. Míg a telefon itt van, nem lenne semmi pénzembe.
Valami hasonló lenne a célom, csak kijelzővel és normális dac-al.Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
_NCT
őstag
válasz lev258 #21804 üzenetére
Innen tettem fel, one click install-al.
Opensuse 13.2. Indítás után ugyanúgy csak terminal van.PS: bocsi ha valami hülyeséget írok, 2 hónapja váltottam Linuxra, napi szinten használni.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - LEGOLCSÓBB!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest