Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
_NCT
őstag
Sziasztok!
Linux alatt mennyire szívás az ATI HD7770 drivereket feltenni? Kipróbáltam már Fedora 21-t, OpenSuse 13.2 -t és ugyanaz a hiba Gnome alatt: felrakom az ati drivert pl Suse-ra, ahogy az le van írva az oldalán, viszont mikor újraindítom a gépet, akkor csak console van alt+f1 megnyomása után, grafikus felület be sem tölt a startx parancsra sem. Fedora 21 alatt igazi szopás Gnome-ra ati drivert varázsolni, inkább KDE spin-t ajánlják és egy patch-et. Suse alatt viszont elvileg elég lenne feltenni a drivert és kész. KDE Suse alatt az OpenGL összeomlik.
Debian disztró alatt nem volt gondom vele, viszont annyira nem jött be a Xubuntu, Lubuntu, Ubuntu, Kubuntu. Nem tudom a Linux Mint mennyire ajánlott,de jó lenne egy disztró normális ati támogatással.
-
_NCT
őstag
válasz lev258 #21804 üzenetére
Innen tettem fel, one click install-al.
Opensuse 13.2. Indítás után ugyanúgy csak terminal van.PS: bocsi ha valami hülyeséget írok, 2 hónapja váltottam Linuxra, napi szinten használni.
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
őstag
Köszi a magyarázatot, gondoltam hogy nem a legfrissebb disztrót kellene felraknom, de mind1, nekem a lényeg a vmware fusson meg legyen vga driver és csókolom. Játszani w7-en szoktam néha-néha, meg max office miatt megyek át, de mostanában egyre ritkábban.
Debian-ról azért nyergeltem át, mert voltak hülyeségei a xubuntu-nak, de utána olvastam hogy másnál is (random crash).
Fedora meg Suse nekem jobban out of the box-nak tűnik mint az Ubuntu, de ez csak személyes tapasztalat, nincs nagy Linuxos múltam. Illetve _Ubuntu-n kívül az összes disztró jobban kezeli az ASUS Xonar DG hangkártyám.
PS: én is így vagyok vele, karácsonykor majdnem 2 hetet szabin voltam, felraktam vagy 4 játékot, játszottam összesen 2x 30 percet
Illetve mostanában mióta kicsit utánaolvastam IT Sec. témában az operációs rendszereknek, erősen megingott a bizalmam a Windows-ban. Nem azt mondom hogy nem biztonságos, de jóval több dolgot kell beállítani hogy biztonságos legyen, mint egy Linux esetében.
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
őstag
Sziasztok!
Virtuális gépet amely Linux Mint-et futtat hogyan tudok átmigrálni fizikai gépre?
-
_NCT
őstag
válasz újraregelt #22055 üzenetére
Egyszeru a dolog, ujra kell huznom egy gepet ma este es mivel netezös, skypeolos geprol van szo, elore dolgoztam melohelyen hogy este gyorsabban menjen a telepites,mivel a fizikai vas meg nincs itt.
-
_NCT
őstag
Köszi a segítségeket, igazából Clonezilla-val simán ment a dolog (ami egy Hirens Boot CD-n van, azt mountoltam a vm-hez és arról bootolt be a rendszer), lemezből image -->image-ből lemezre módszerrel. Viszonylag jól mén a Mint egy Athlon Le1620 1GB RAM-os 40GB Maxtor vinyós retteneten
Aztán nem tudom a Linux mennyire allergiás a hardware változásokra, kb 2-3 hónapja foglalkozom Linux-al. Azt tudom hogy a Windows régen sz*rul, mostanában kevésbé sz*rul kezeli a változásokat, ott sysprep-elni kellett az üdvözséghez.
Mondom, semmi komoly munka nem lesz, középkorú emberkéknek kell a gép akik skype, net, videó háromságban használják a gépet.
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
őstag
Sziasztok.
Teamviewer olyan ami rendesen működik melyik disztribúció alatt létezik? Elég sokat szopok miatta, a mostani verzió pl olyat csinal hogy nem lep be a regelt fiokomba. Ha belepek akkor ujrainditas utan elfelejt belepni. Sajna 443 van csak nyitva melohelyen meg 80-as port ezert kenytelen vagyok ezt a tragyat hasznalni.
Debian es Manjaro alatt is szivok, ugy nez ki csak a kindozt tamogatjak normalisan
De ha tudtok esetleg tavoli vezerlesre alkalmas progit ami megy 443-on akkor hajra. Jah es nincs admin jogom windozos gepen melohelyen szal uber szivas.
-
_NCT
őstag
Sziasztok! Előre bocsátom nem akarok hitvitát indítani, csak a száraz, nyers tapasztalatokra vagyok kíváncsi. Szóval szükségem lenne segítségre, hogy a jövőre nézve AMD vagy Nvidia kártyát érdemes vásárolni, ha az elsődleges OS Arch linux/Manjaro lenne, melyiknek jobb jelenleg a támogatottsága driver szinten? Azt olvastam, hogy az Nvidia csak zárt driverekkel operál, a nyílt meg baromi régi. Az AMD-nél van nyílt driver, viszonylag frissítik is, de az OpenCL régebbi (de talán még újabb) kártyával is pain-in-the-ass.
Az AMD-nél szíven szúrt, hogy az OpenCL támogatást kinyírták a Polaris kártyáknál (RX580 8GB-om van, nem mondanám gyengének és túl réginek sem), gyakorlatilag ROCM 4.0-tól kezdődően. Eddig elvoltam a problémával, de mostanában hashcat-et kellett volna használnom, és egyszerűen egyik driver-el sem akar szépen futni. Illetve az opencl-mesa csomaggal úgy ahogy működik, de egy-két hash-t nem tud, megfelelő opencl támogatottság jegyében. Most jönne az, hogy akkor nyergeljek át Windows-ra és ott van minden, de munka során ez inkább szívás. rocm-opencl-sdk pedig az istennek nem akar buildelni, próbáltam yaur/paru és makepkg-el is felrakni, fél napja csak áll, az elején 12 core-t használt a makepkg, egy idő után már csak egyet...
Sok helyen azt írják, hogy a CUDA a jövő és számítási feladatoknál (pl AI) jobb az Nvidia, az AMD inkább gamingre feküdt rá. Megint máshol az OpenCL előnyeit mutogatják, kontrasztban a zárt(abb) CUDA-val. Mennyire igazak ezek?
-
_NCT
őstag
Köszi szépen, jó ezt tudni. Win alatt valamivel jobban teljesít, de pl Arch alatt volt olyan, hogy a workload-ot 4-re állítottam, lassabb lett mint nélküle, ubuntu 22.04-en szintén. Érdekes jelenség, ez is legfrissebb opencl-mesa driverrel. Azt nem is mondom, hogy csak lts kernel jöhet szóba, mert hivatalosan 5.15-ig támogatott.
Amúgy a fő felhasználási terület az ez lenne, persze nem 0-24ben, illetve játszani is szoktam néha napján pl Far Cry 6-al, ezért nem elég az IGP és a G szériás Ryzen. Jelenleg Ryzen 5 2600 cpu van a konfigban, messze nem a cpu a szűk keresztmetszet. A Gimp és Libreoffice Calc-nak is kell az opencl, ezek is anyáztak mostanában.
Szerk: szomorú git-en is látni mennyien várnak támogatásra frissebb kártyáknál is AMD vonalon. Régebben (3-4 éve) még mindenki azt mondta, hogy Linuxra csak a pirosak jöhetnek szóba.
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
őstag
válasz fatpingvin #32690 üzenetére
Szomorú, akkor majd lehet beújítok egy RTX 3060-at, az is elég lesz pár évig. Köszi a visszajelzést
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - LEGOLCSÓBB!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest