Hirdetés
- Android másképp: Lineage OS és társai
- Szólánc.
- Milyen mosógépet vegyek?
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- GPU-k mindörökké - a kezdetek?
- A legolcsóbb gamer laptop RTX 4060-al.
- Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT.hu
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
válasz Kormi76 #3840 üzenetére
Kormi76!
Kaptál már választ?
A desktop effektekhez mindenképpen kell 3d gyorsítás. [Pl: szoftveres, radeonnal vagy hardveres ] Nameg egy aiglx vagy xgl. Gondolom az előbbi volt neked. Azzal viszon nem fog menni a gyári ati dirver. Abban az esetben amikor ''nincs használatban'' volt milyen drivert használtál? Gondolom radeon drivert.il sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
válasz Kormi76 #3854 üzenetére
Hmm.. ha mentek az effektek minek piszkáltad?
Sajna nem tudom teljesen precízen megfogalmazni. Majd jönnek okosabbak és pontosítják.
Az aiglx lényege, hogy a grafikus felület ''fölött'' fut. De az alap grafikus renszer megmarad. (xorg) Ez prímán megy radeon driverrel*. Pont mint a Te esetedben először. Viszont sajna nem megy a gyári ati driverrel. (fglrx)
Ez a jobb választás. [link]
Az Xgl ennél kicsit bonyolultabb, mivel ez lényegében lecseréli a grafikus felületet. (Egy bugosabbra sajna.) [link]
Úgyhogy inkább az előbbit javaslom. Ment is neked alapból. (Fenn is van ubi telepítés után, csak használni kell. )
Rengeteg leírást találsz a neten magyarul és angolul is a grafikus felület beállításáról. Javaslom kicsit nézelődj ebben a támában.
Most vissza tudsz állni az eredeti állapotra, amikor mentek az effektek?
*Mivel lényegében 3-féle driver létezik atihoz: vesa, radeon és fglrx.il sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
válasz Kormi76 #3863 üzenetére
Te mázlista! Nekem az x1300-asomat meg sem bírta moccantani.
''OpenGL version string: 1.3 Mesa 6.5.2''
Vagyis nálad a nyílt forrású radeon driver megy, és van vele direct 3d. Ez nem minden típussal van.
Egyébként megnézed a driver beállításait, vagy a /etc/X11/xorg.conf fájlban megnézed melyik driver van beállítva itt:
Section ''Device''
Driver ''???''
De végülis minden rendben nálad. Részemről a vita berekesztve.il sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
Szia!
Választáshoz:
Volt régen egy aranyszabály: olyan disztrót válassz, amihez hamar kapsz segítséget. (Pl: haver is azt használja.) De ha a Süsüt kinézted, akkor nyugodtan felteheted.
Íme egy kiváló és bőséges doksi az ismerkedéshez: [link]
Esetleg egy mókás kérdőív segíthet a választásban: [link]
De amit javaslok: Ne válasz 64 bites disztrót! Több a gondjuk mint a hasznuk.
Üzenetküldő:
gaim/pidgin. Ez ismeri a felsorolt csatornatípusokat. Nem nagyon ismerem, nem használok ilyesmit.
Viszont a win emulátor nem egy jó ötlet. Ha már linuxozol használj linuxos programokat. Van egy csomó.il sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
Üdv!
Azzal kezdeném, hogy a programok 80%-a még mindíg csak 32 bites kódban íródott. (Vagy mi a szösz.) Tehát, a programoknak csak kis része lett 64 bitre optimalizálva. Így eleve több csomag kell, mivel a libek egy része 64-es és 32-es változatban is fenn kell hogy legyen. (Függőségek miatt.) Emiatt persze egy csomó lefordított programmal lehet gond. ésígytovább...
Driverekkel sem igazán jól ellátott. Egy csomó hardver egyszerűen nem megy.
Olyan apróságokhoz nincs 64-es port, mint flash, java, kodekek egy jó része, és így tovább.
[Core 6 x64-re például külön kellett ''felerőszakolni'' a firefox32-t, hogy némi flash legyen. Opera meg flashes oldalaktól vágott egy hátast. Mplayerrel ugyanez volt a helyzet.]
Arról nem is beszélve, hogy ugyanazon a vason 32-bites Xlinux X-ver hajszálnyival gyorsabb is mint a 64-es változat.
Egy szó mint száz: desktopon az egyész 64 bit egy merő marketingkamu.
Ez a helyzet csak akkor változik meg, ha a programok 90%-a lesz 64bitre portolva.
Szerverre viszont kiváló.il sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
válasz ngabor2 #3928 üzenetére
Mennyire vagy járatos a Debian világában? Ha szeretsz (vagy kell) ilyen egzotikus vasakkal bütykölnöd, akkor az a neked való. A létező összes telepítési módra felkészítették. Szerintem 2-3 lemeznél több nem is kell a boothoz. Természetesen az egész rendszer nem fér fel ennyire, de nyilván cd-ről vagy ftpről már tud dolgozni bootolás után. Azon a gépen - igaz jelentős kompromisszumok árán - még a grafikus felület is esélyes.
Egyszóval: hajrá.il sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
[link] Ennyivel gyorsabb.
Tény, hogy linux alatt a 3d gyorsítás nem teljesít úgy, mint windows alatt, mivel az x servert nem kerülheti meg egy grafikus alkalmazás sem. Node nem is stalkerezésre készült.
Igen, testreszabható. Meg van hozzá kismillió téma.il sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
Szerintem odébb van még az a Beryl. De tetszik a hozzáállásod.
Barátnődnek ajánlok egy szép témát. Ez majd leköti: [link]
Egyébként a linux kifejezetten ''hekkelhető'' operációs rendszer. Mind a külseje, mind a beseje. Nem értem miért aggódsz annyira a kinézet miatt.
[Különbe is mit ér a lakáj, ha koszosan tartja a lakosztályt. ]il sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
Szerintem az a aláírásgyűjtés arról szólna, hogy az nVidia nyissa meg a driverek forráskódját.
Ez olyan szép. Szinte könnybe lábad a szemem. Sajna szinte esélytelen.
Viszont nemrég föröppentek pletykák arról, hogy az AMD-Ati közzéteheti az fglrx forrását. Ha ez a nap eljön, akkor az nVidiának is lépnie kell. Hátha....
[Szerkesztve]il sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
ngabor2!
Vírusírtónak: Clam AV, de kizárólag kizárásos alapon. Tényleg nincs más, de ez legalább van.
GD!
ftpnek: kasablanca [kicsit bugos volt legutóbb mikor próbáltam], kftpgrabber [kde alapu] yafc [kicsit régi]. Nincs túl nagy választék.
Esetleg egy letöltésvezérlő? [d4x, wxdfast.] Vagy az utólérhetetlen wget?il sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
Micsoda? Filezilla igencsak ''profi''. A mozilla komani egyik üdvöskéje. Még áldott szépemlékű windows xp-s koromban használtam. Akkor még nem is volt linux port. Mikor portolták?
3.0.0-rc1 -et teszteled? Az figyeled, hogy (2007-08-11 06:34) meg: downloads: 0.?
Kvázi az elsők között próbálhatjuk ki.
Mindjárt forgatom! Írj majd tapasztalatokat.
szerk: hoppácsak! Ez egy bináris verzió. Nocsak. +1 pont.
-
Vladi
nagyúr
válasz ngabor2 #3972 üzenetére
Jó rescue cd: ubcd: [link] vagy insert: [link] ez utóbbi nagyon klafa.
De ha szereted a változatosságot: [link]
Amúgy elvileg minden liveCD megteszi, amiben van grub.
A gurbnak 2 része van: mbr és /boot/grub. Ha az első rész megvan, akkor már szinte mindegy hol a többi, azt meg lehet oldani, hogy megtalálja.
Ha az egyik vinyóra azt írja ki: nincs elég hely, az több mint aggasztó. Valszeg hibás az a lemez. A másikra nem tudod felrakni a grubot?
Pl:
Megnézed minek látja a merevlemezeket:
cat /proc/partitions
Felcsatolod az egyiket, ahová a 2. részt akarod. Aztán:
grub-install --root-directory=/ahova/felcsatoltad /dev/sdx
[sdx -re megy az mbr-be.]
Meglátjuk mit lép. Ha már van grub az egyik mbrben, akkor oda állítod a bios bootot.
Ha meg már kapsz legalább egy grub promtot, akkor megkereshető a többi, beállítható. Egy kis ajánlott olvasmány: [link]
Remélem érthetően fogalmaztam.
uff! Mondom, hogy nagy guberáló vagy.
-
Vladi
nagyúr
dany27!
Mielőtt bármi mást csinálsz a linuxoddal, olvasd el ezeket a leírásokat: [link] Nem olyan sok és érdekes, közérthető is.
Mert máskülöben ez csak RTFM dobálásba torkollik.
Vagy csak simán vakvezető kutyák leszünk. Vagy Ubuntu support, de akkor ide a stexet.
ááá ne is figyeljetek rám. Kőkorszaki barlang buli volt tegnap este és csak 2 órát aludtam.il sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
válasz sirály12 #4086 üzenetére
Az lehet. Xgl helyett Aiglxet javaslok. Ez az X.org ''fölött'' fut, így nem kell annyit szenvedni a bugok miatt. Ennek sikeres beüzemelése már csak a videokarin múlik. [Ugye nem egy laptopról beszélünk?. ]
Ha nVidiád van akkor az sirály , ha ati akkor javasolt a radeon driverrel próbálkozni. [Nem a gyári driverrel!]il sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
Hello!
Ilyen tesztről én nem tudok. Viszont a BSD-ket felkészítették linuxos kód ''fogadására'', úgyhogy a BSD doksikban kellene körülnéznek. Nagy valószínűséggel futásra lehet bírni a linuxra készült porgramokat is. Mégha nincs is kiirva a project oldalán.
Kiinduló pontnak: [link]
FreeBSD kézikönyv/biblia
Egy OpenBSD vs Novell SuSE Linux összehasonlítás vicces lenne. Szítsuk egy kicsit a ''lángot''.
Van itt BSD-s topik?
Szerk: egyébként meg nem sok értelme lenne egy desktop összehasonlításnak, mivel lényegében ugyanazokat az ablakozókat használják és ami hardver itt támogatott az ott is. Szerveren már talán.
-
Vladi
nagyúr
válasz Siriusb #4145 üzenetére
Sziasz!
Valóban sokan kitaposták már előtted az ösvényt, és sokat írtak is róla.
Véleményem: az Ubuntu jó kezdő választás.
Biztonságos netezéshez tedd fel az Ubuntut. Esetleg még egy operát is.
Tűzfala a Linuxoknak már vagy 10 éve beépített (iptables), ha szeretnéd egy kicsit testreszabni akkor tegyél fel egy grafikus előtétprogramot.
(firestarter, guarddog, stb. Van egy raklapnyi a csomagok között.)
visual foxpro, visual basic, Dreamwaver ,photoshop. Ilyesmiket nem használok nem tudom.
Majd jönnek Ubuntu/Debian guruk és közlik veled a tényeket.
De keresgélhetsz is magadnak!
Synaptic [link]
GnomeFiles [link]
Forrásvidék [link]
Nameg mindenki haverja [link]
Ebben a sorrendben.
Jó utat.
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
Észérvet? Egy bölcsésztől? Szép kék.
Micsoda? Az rpmmel baj van? Most hallom először.
Viccet félretéve:
Réges régen, nekiláttam Linuxnak: uhu 1.2 Hűdejó, hűdeklafa, forgassunk kernelt. Persze kernel panic.
Később nézegettem a disztrókat, melyik lenne jó nekem. Felraktam a süsüt: yak! Ez randa. Mehet a ...
Következő kiszemelt: ubuntu. Persze az x1300-asomon elhasalt a graf felület. Hosszú sztori....
Aztán egy tapasztalt emberkétől azt a tanácsot kaptam, hogy válasszak egy disztrót, és azt tanuljam meg. Ez lett a Fedora. Ezen tanultam meg a linuxot, ezt ismerem a legjobban. Nem kell más érv.
Core 5: (x64) feszt beborult a függőségi rendszere. Deszaralinux. Nem baj nem adom fel!
Core 6: (x64) Hmm... már ez is megy. Meg ez is. Meg minden... óóó de uncsi.
semmi se szar...
F7: (i386) megszokásból. Haladni kell a korral.
Telepítés után 2-3 nap alatt teljesen bekonfigurálva. 4 hónap alatt 3 hiba. Kell ennél több?
Aztán lassan rájöttem, hogy szinte senki nem használ Fedorát. Pedig annál sokkal jobb, mint hogy hanyagolják.
Az, hogy vadászni kell az mp3-at meg a drivert, már régen a múlté, pont mint a ''linux karakteres'' dolog. Van egy repo: livna. Azt kell felvenni és kész.
Ezeket a disztrókat (mint a hetest) karosszékből lehet kezelni.
Ismerni kell, és akkor pillanatok alatt megy minden.
Egyszóval itt ragadtam. De nem bánom. Legalább nem vagyok ''divatos.''
Lehet OpenBSD kellene inkább.
-
Vladi
nagyúr
Nem!
Válassz! Vagy egyik, vagy másik! i386-ot javaslom!
Forráskód dolgot komolyan kérdezed? Lényegében (majdnem) olyan állapotban vannak a programok ahogy a programozó leírta. ''Papírra vetette.'' Hogy futtatni lehessen le kell fordítani. (Nem, nem magyarra. ) Gépi kódra. Erre nem lesz szükséged. (A disztribútornak viszont kötelessége közzétenni a forráskódot. Ez a GPL licenszben benn van.)
Viszont! Nincs kedeved telepítés előtt kipróbálni a LiveCD-t? Nézegetni... ismerkedni...
Esetleg néhány dokumentumot elolvasni? Hmm...? Az is érdekes.
[Attól tartok ezzel elleszünk egy darabaig. ]il sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
Még kiprovokálhatod.
Béta dolgot hogy érted? Elvileg stabil kiadások vagy három éve. Mégsem javaslom. Picit lassabb is mint az i386. (Lényegében csak a rendszer kis kérsze 64 bites, a többi nem.)
Doksival Dunát lehetne rekeszteni.
Pl: [link] (Kicsit elavult.)
[link] elég általános
[link] Nagyon hivatalos, nagyon informítív és nagyon angol.il sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
válasz bambano #4202 üzenetére
Nana! Nana! Flamewarok kezdődnek így. [Piros sarok: apt-get, Kék sarok: yum.]
Egyébként meg kódtisztításról írnak és nem .debre vagy ákármire való cseréről.
Elavult, bugos, takarításra szorur. Nem kell emiatt semmilyen vészharangot kongatni. Ha meg Fedoráék nekilátnak kipucolni, akkor csak jobb lehet.
Egyébiránt Fedora majd összes kiadása ótokdöboksz szállítja az apt -támogatást.il sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
No most aztán megkaptad a választ a kérdésedre!
Bár szerintem ez esetben nem az Ubuntu telepítese az automatikus megoldás.
Érdemes lenne azért szétnézni azon a linuxon.
A képen is látszik néhány érdekes dolog.
Pl: 3-as futási szinten indul. Lehet nincs is rajta graf. felület.
Automatikusan beléptet, vagy te léptél be rootként?
Kipróbálhatsz egy startx vagy init 5 parancsot.
Hmm... Milyen parancsal lehet megtudni egy disztróról, hogy micsoda?
uname nem jó.
-
Vladi
nagyúr
Anakondának - installer - sok gondja van az ati kártyákkal. Menni fog az, csak szarul ismeri fel. Néha a radeon drivert erőlteti. Vesaval biztos megy mondom, csak be kell állítani. Live Cd azért hasznos, mert felkészít a driver beállítására.
A kettő között az a különbség, hogy a sima az gnomemal indul a másik kde. (ablakozók.)
Amelyik simpibb, azt válaszd.
il sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
válasz fulcrum #4353 üzenetére
Jaj, de jópofa kis motyó! Az én következő gépem is ilyen lesz.
Bőven elmennek majd a linuxok. Ha egy kisebb ablakozót használsz, pl: xfce akkor még az 512 ram is "luxus".
Amire viszont felhívnám a figyelmed, az a rávarrt cuccok linuxos támogatása. Ennek alaposan nézz utána, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés. (ADI* AD1888 audio codec, Integrated SiS Mirage* 1 graphic engine)
il sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Star Wars Outlaws GeForce RTX 40 Bundle - lepd meg magad!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest