- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MasterDeeJay: Alacsony fogyasztású házi szerver a korábbi projektekből összeépítve
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Gnome.
Esetleg a terminálban az mc (telepíteni kell) fájlkezelő, valszeg tudja ezt. A későbbiekre meg megoldás lehet egy rsync parancs / script, amit mondjuk rendszeresen lefuttatsz cron-al. Szerintem ezt is be tudod konfigurálni úgy, hogy azt tegye amit szeretnél, alapos doksija van a neten.
-
Sziasztok!
Most raktam fel egy rendszert Gonme 3.12-vel, és nem várt falakba ütköztem.
Van két winyóm, sok adattal. Egyiken az adatok egy jóval korábbi verziója van, és ré szeretném másolni a régire az újat úgy, hogy a létező fájlokat ne írja felül, hanem hagyja ki.
Ez Win és KDE alatt a "skip all" funkcióval műxik is, de gnome alatt se a beépített file kezelő, se a Gnome commander nem csinálja azt, amit én akarok. Leáll amint meglátja hogy a fő mappa már létezik, nem néz bele.Ezen lehet állítani a Gnome-ban, vagy tudtok olyan progiról, amivel ez megoldható?
Mindenképpen akarok valami könyvtár szinkronizáló progit, de erre elég lenne egy egyszerű másolást megvalósító progi is.
Mit tanácsoltok? -
FodZilla
csendes tag
válasz
Fritz Teufel #20891 üzenetére
Szerintem ez szürke zóna, mivel a (*buntu) szoftverközpontban is elérhető dologról van szó
-
FodZilla
csendes tag
Wifite-nél van jobb és hasonlóan egyszerű megoldás WEP / WPA törésre?
-
tomcsa44
tag
Köszönöm mindkét választ!
(Ez egy régi iskolai licensz és ha frissíteni akarom 8.1-re, akkor teljes telepítés kell. Én meg ezért nem rakok új rendszert.)
Csak azt a pár iskolai parancsot szeretném begyakorolni, meg ismerkedni a Linux-szal.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tomcsa44 #20885 üzenetére
Szóval Debian 6, rajta meg Gnome 2 van a suliban. Nos a Gnome2 már halott dolog, van ugyan Gnome shell a Debian 7-ben, de az elég vérszegény cucc, az alap dolgok is csak külön beállító progikkal érhetők el benne. Inkább nézz egy másik felületet szerintem, jobban jársz vele. Pl. LXDE.
Amúgy hogy hogy 8.0-ás Windows? Ingyenes rá a 8.1-es frissítés, amitől legalább egy kicsit normálisabb lesz.
-
tomcsa44
tag
Sziasztok!
Iskolai tanulmányhoz kell egy linux. Win 8.0 rendszerem van, feltelepítettem a VmWare Playert és hát a Linuxot virtuális gépre tenném fel.
Az iskolában a Debian 2.30.2-es van Gnome-mal.
Jó nekem a Debian 7-es is, Gnome-mal.Valaki tudna linkelni egy oldalt, ahonnét letölthetem? Már három féle verziót szedtem le (köztük egy Live-ot is), de egyik sem ment.
-
-
Zoli133
addikt
válasz
lev258 #20881 üzenetére
Persze, csak a HDD-n megy.
(#20882) ubyegon2: A pótolhatatlan adatot lementem és úgy fogm megpróbálni, egyékbént is szeretem az olyan dolgokat, amik az álmoskönyv szerint nem járnak jó eredménnyel. (mint pl. mainline kernel használata stabilitást megkövetelő rendszerben.
)
-
-
Zoli133
addikt
válasz
lev258 #20878 üzenetére
Alapértemezettként, heti 1x lwfutattja a töredezettségmentesítést magátol, persze kikapcsolható.
Régen próbálkoztam Windowsos programmal partíciót átméretezni, majd 1 nap volt mire újra működésre bírtam a winchestert...
Azóta live usb alól szoktam a partícióval kapcsolatos műveleteket végezni, eddig bejött. Meg be kel lvalljam, itthon a főrenszerem az Win, de egyébként hati 30-40 órát Debiannal/Ubunutval fogallkozom, így ahhoz jobban is értek, ha bármi baj lenne. -
lev258
veterán
válasz
Zoli133 #20877 üzenetére
Hát, nem tudom. Sehol nem látom, hogy magától töredezettségmentesítene a Windows, főleg úgy, hogy ilyenkor elvileg egyéb lemezműveleteket sem szabadna végeznie. Másrészt még nem láttam olyan ntfs partíciót, ami teljesen töredezettségmentesített lenne. Lehet, hogy csak régen láttam Windows-t. Mindenesetre én inkább Windows-os programokkal csinálnám az ntfs-ek manipulálását. Még a végén valaki ráfogja, hogy a Linux rontotta el.
-
Zoli133
addikt
válasz
lev258 #20876 üzenetére
Helyszűkében vagyok, így legtöbbször ha valamire szükségem van a régi cuccaim közül kerül valami beáldozásra. (leginkább játékok/telpítők törlése), a helyfelszabadítás, pedig nagyon megbonyolítja 2 partícióval a dolgokat. (mit hova telepítettem, melyikről tudok felszabadítani mit), ez a folyamat egyszerűbb 1 partícióval.
Másrészt töredezeettség 0%, win7 háttérben mindig töredezettségmentesít, így az nem okoz gondot. (fura ntfs-ről és wnről beszélni linux topikban, de a wines partícionáló toolokban nem bízok)Persze a hely bővítése lenne a legjobb megoldás, de az még később lesz.
-
Zoli133
addikt
válasz
lev258 #20874 üzenetére
Túl sok id őrendezni a fájlokat. Az idő előrehaldtával egyre szétszórtabb lett a tartalom és az elején letervezett A és B kategóriás dolgok legyenek az első partíción C és D kategória meg legyen a másodikon teljesen széthulott minden van midnen partíción, tehát a módszerem megbukott.
-
Zoli133
addikt
Valahogy lehet két partíciót egyesíteni ubuntu(/bár más disztró) alól? Régen kettzévettem a winchesterem, de mióta ssd is van mellette ez több mint felesleges, visoznt mindkét partíció (egyébként ntfs) elég teleközeli.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #20870 üzenetére
Mennyire lassan? Még egy P3-on is elfogadható sebességgel indul a róka nálam Debian alatt. Mondjuk még Adblock plust használom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #20868 üzenetére
Most így milyen gyors a betöltés? Azt a pár dolgot a rókához megcsináltad amit mondtam?
-
whbear
senior tag
válasz
Speeedfire #20866 üzenetére
Új verziós böngészőkkel nem megy mert régi a psd és nem frissítik. Egyébként az egész profil ramdiskre helyezése nem sokat dob a sebességen. A cachet tedd ki a /tmp be. Az egy ramdisk egyébként is. Igaz, nem menti el de szvsz nem is kell. Így paraméterezd az indító ikont : google-chrome-stable --disk-cache-dir="/tmp/chromecache/"
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #20864 üzenetére
Lehet ilyen szkriptet írni, de az első áramszünet vagy nem tervezett leállítás a nem mentett aznapi adataid elvesztését is jelenti. Ennyire nem kritikus a lassú vinyó dolog.
Firefox alatt kapcsold be a pipelineinget, meg tegyél fel places adatbázis takarító kieget (places cleaner), jótékonyan fog hatni a sebességre.
A vinyó program elérésének gyorsítására meg vannak célprogik, mint az e4rat, meg a preload, stb.
-
Speeedfire
félisten
válasz
CPT.Pirk #20844 üzenetére
Most találtam ezt a chrome-hoz.
Nálam a /home a hdd-re van csatolva. A legjobb lenne ez is tmpfs-ben, viszont az adatok ne tűnjenek el. Erre ugyan úgy jó lenne a fenti megoldás?Vagy lehet jobb lenne rá valami init script, ami minden induláskor a /tmp-be teszi a .config fájlokat, lekapcsoláskor pedig visszaírja hdd-re?
Hasonló a gondom a mozillával is, a cache bekerül a tmpfs-be viszont a profile ugyan úgy a lassú hdd-n van.
-
OgKush
senior tag
sziasztok!
A héten a telefonomat sikerült téglásítanom, de találtam egy leírást ami alapján újra lehet éleszteni, viszont nem figyeltem, és adc helyett abd-t írtam mindenhol a terminálba, így fölösleges fileok kerültek a telefonra?!
Az lenne a kérdésem, hogy tudtok nekem segíteni ezeknek a fileoknak az eltávolításában?
dd if=/home/med/Desktop/sbl1.img of=/dev/sdb2 na most itt nem sdb2 hanem sdc2 kellett volna, csak elsiklottam a leírásban felette, és utána gondolkodtam, hogy mi a francnak is néztem meg hogy sdc vagy sdb vagy sda ...
belinkelem a leírást, ha azt megnézitek rájöttök, hogy mit is próbálok leírni.Kérlek titeket próbáljatok meg nekem segíteni mert lg topik(ok) ban b@sznak válaszolni.. csak a pontokat kergetik antutun,,
-
bambano
titán
kerneleket nemigen lehet különbözőt futtatni chroot-tal, mert az egy fájlrendszer buherálós megoldás, akkora pedig már bent van a kerneled. viszont lehet fent több kernel, amik közül bootoláskor grub-bal választasz.
szerintem chrootnál valami olyasmit kellene kipróbálni, hogy pl. felraksz egy csupasz debiant, amiben semmi nincs. legyen egy nagyobb üres fájlrendszered. azon csinálsz konfig1, konfig2, konfign könyvtárakat, majd egyesével chroot konfig1, és ott apt-tal felrakod azt, ami az első tesztverzióhoz kell. majd chroot konfig2 és ott is, stb.
ezek után amelyiket tesztelni akarod, oda lépsz be, és abból a rész-fájlrendszerből fogja összeszedni a drivereket.
-
válasz
lev258 #20856 üzenetére
Értem. A live rendszerekkel az a bajom, hogy mindegyikhez fel kellene rakni egy Catalyst-ot, meg még pár dolgot, ami kell a progi futásához.
Viszont amint bambano mondott, hogy "különböző chroot-okba felrakni a különböző verziókat", kifejezetten tetszik. Bár még sosemcsináltam ilyet, de utánanézek. Így lehet futtatni különböző kerneleket, különböző drivereket, stb? Mert akkor ez lenne a tuti megoldás.
bambano: A használt gépekre már gondoltunk. Ez a b.) terv, arra az esetre, ha nem tudjuk megoldani máshogy. A chroot-os megoldás tetszik eddig a leginkább, utána is olvasok.
Köszi a tippet! -
lev258
veterán
Egy példa. A nyílt grafikus driverek fejlesztése szorosan kapcsolódik a kernel fejlesztéséhez is. Vagyis ha lecseréled a grafikus meghajtót ebben példában egy újabbra, akkor nem fogja azt nyújtani, amit valóban tud, mivel a kernel alatta nem elég fejlett hozzá.
Virtuálist én se nagyon ajánlanám. De a Live-val nincs semmi baj, vagy ha felraksz 2-3 okosan megválasztott rendszert (nem kell neki olyan sok hely). -
válasz
lev258 #20854 üzenetére
Az a baj, hogy automatizálni kellene.
Miért nem jó viszonyításnak?Gondolkodom egy sor virtuális gépen is, csak azzal meg az a gond, hogy GPU-ra hagyatkozik a programunk sok része (openCL/GL), és nem tudom, hogy virtuális gépen működésre tudom-e bírni az AMD GPU-t úgy, hogy az megfeleljen a valóságnak.
-
Sziasztok!
Létezik olyan program, ami tud egyes komponensek (pl. X.org / GPU driver / stb.) különböző verziói között váltani egyszerűen és automatikusan?
Egy szoftver teszteléshez kellene; több különböző verzióval akarjuk kipróbálni a működést, és a futási teljesítményt.Jelenleg sima scriptekkel oldjuk meg, de hátha van okosabb megoldás is.
Kössz!
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lionhearted #20848 üzenetére
discard opció nem kell az fstabba?
-
-
Hello!
Beszeresztem óccón egy IDE buszos SSD-t. Van öreg gépem elég, rohadt sokat javult a sebessége annak, amibe beleraktam, de azon filózok, hogy TRIM-et hogyan lehet ráerőszakolni? Noatime van már a fstabban
-
McSzaby
őstag
Sziasztok,
a smartd ma bejelzett. messages logban dettó jönnek a bejegyzések az egyik vinyómra az otthoni "NAS"-omban. Azt hiszem ez nem jelent túl sok jót ,de azért kérnék egy kis megerősítést.
SMART error (CurrentPendingSector) detected on host: (host)
This email was generated by the smartd daemon running on:
host name: -
DNS domain: -
NIS domain: -The following warning/error was logged by the smartd daemon:
Device: /dev/sda [SAT], 1 Currently unreadable (pending) sectors
For details see host's SYSLOG.
Szóval, ezek szerint badsectorokat érzékelt a smartd? smartctl -a /dev/sda nem jelez kritikus hibát, de gyanítom érdemes mentegetni a dolgokat.
Valaki, valami ötlet?
(Elég öreg vinyóról van szó, szóval kiszolgálta a magáét, büszke vagyok rá!
)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #20842 üzenetére
Nyilván ott is lehet, biztos be tudod neki adni ugyanezt. Mintha lenne rá opció a "motorháztető alatt". Nem tudom hol láttam, igazából csak rókát használok.
Vladi: ezt most nem értem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Vladi
nagyúr
VAlami anomália van a 16-os kernelben radeon driver téren?
[root@localhost ~]# cat /sys/kernel/debug/dri/0/radeon_pm_info
default engine clock: 750000 kHz
current engine clock: 164950 kHz
default memory clock: 873000 kHz
current memory clock: 249750 kHz
voltage: 1250 mV
PCIE lanes: 16
[root@localhost ~]# uname -a
Linux localhost.localdomain 3.10.0-123.el7.x86_64 #1 SMP Mon Jun 30 12:09:22 UTC 2014 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
[root@localhost ~]#Eddig jó. De:
[root@localhost ~]# cat /sys/kernel/debug/dri/0/radeon_pm_info
uvd vclk: 0 dclk: 0
power level 0 sclk: 16500 mclk: 25000 vddc: 1250
[root@localhost ~]# uname -a
Linux localhost.localdomain 3.16.2-1.el7.elrepo.x86_64 #1 SMP Sat Sep 6 11:34:36 EDT 2014 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
[root@localhost ~]#Elsősorban a kapitány és kék
elef...hangyász felbukkanására számítok. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #20835 üzenetére
Az arch wikiben kicsit bonyolították a leírást, ennyi a róka cache áthelyezése a ramba:
Ezt az fstabba (1024 helyére a neked tetsző értékkel):
none /tmp tmpfs nodev,nosuid,noatime,size=1024M,mode=1777 0 0Ezt meg a böngészőbe az about:config-ban, egy új bejegyzésként:
browser.cache.disk.parent_directory és ez az értéke: /tmpA ram cache használatot meg a df -h paranccsal tudod nézni.
Vagyis először tedd azt amit Penty írt, majd szerintem módosítsd a /tmp csatolását a fenti szerint, és add át a böngészőnek.
-
Penty
aktív tag
válasz
Speeedfire #20835 üzenetére
Ha a teljes .mozilla mappád tmpfs-re van rakva, akkor persze, hogy repülni fog minden egy kikapcsolásnál.
Először is rakd a .mozilla mappádat a home mappádba, töröld ki az idevonatkozó részeket az fstab-ból, majd az about:config oldalon kell egy-két dolgot mókolni, hogy a cache a memóriába menjen, ne pedig az ssd-re.
Többek között itt olvashatsz róla a "Relocate cache only to RAM" rész alatt. -
Speeedfire
félisten
Olvastam, hogy az ssd kímélés miatt a böngészők cache fájljait tmpfs-be teszik, viszont így minden egyes gépinduláskor be kell állítani mindent. Ezt meg lehet oldani valahogy?
Az fstab jelenlegi formája:
UUID=af3cd41f-87ba-49b3-a0dc-ffa9d095153e / ext4 errors=remount-ro,defaults,noatime,discard,nobarrier 0 1
# /data was on /dev/sdc1 during installation
UUID=7032010b-066a-485a-b359-6bb22bff6119 /data ext4 defaults,user 0 2
# /home was on /dev/sda2 during installation
UUID=e15181a6-a55f-4e61-83e2-59330cf637be /home ext4 defaults 0 2
# /var was on /dev/sda3 during installation
UUID=35e6e31b-51c9-4fea-8211-8a759ecc15ff /var ext4 defaults 0 2
# swap was on /dev/sda1 during installation
UUID=6df67651-96c1-49b1-890e-7a5eeeb2271a none swap sw 0 0
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
tmpfs /home/szabi/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0
tmpfs /home/szabi/.mozilla tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0 -
Jester01
veterán
válasz
bambano #20828 üzenetére
Ha egy program a szabványos chdir függvényt hívja, akkor az a fizikai struktúrát használja, mint ahogy egyéb függvények is, különös tekintettel az open-re. Természetesen előre irányban követi a symlinkeket, de visszafelé (a ..) nem. Továbbá a getcwd is fizikai elérési utat ad vissza, akkor is ha symlinken keresztül léptél bele.
Példa:
/tmp$ mkdir -p foo/bar
/tmp$ echo test > baz.txt
/tmp$ ln -s foo/bar bar
/tmp$ cd bar
/tmp/bar$ cat ../baz.txt
cat: ../baz.txt: No such file or directory
/tmp/bar$ cat /tmp/baz.txt
test
/tmp/bar$ readlink -f ../baz.txt
/tmp/foo/baz.txtA cd hiába használt logikai útvonalat, a cat nem tud róla. Neki a .. az a /tmp/foo-t jelenti, ahol bizony nincs baz.txt.
Az alternatives teljesen jól működik, mivel ott simán csak előrefelé haladó symlink követés van.
Bónusz: meglepő módon ez sem működik:
/tmp$ cat /tmp/bar/../baz.txt
cat: /tmp/bar/../baz.txt: No such file or directoryTehát a .. nem automatikusan üti ki az előtte lévő komponenst (hiszen akkor ez simán /tmp/baz.txt lenne, ami létezik), hanem szépen követi a fizikai struktúrát ami miatt a /tmp/bar ugye /tmp/foo/bar lesz és onnan a .. már /tmp/foo.
-
Üdv. Kollégák csak én nem találom, vagy a Mint tényleg nem írja ki sehol a proci típusát? Magok számát és a terheltségét látom.
-
Speeedfire
félisten
Valaki használtam már a mediatomb-ot?
Felraktam, engedélyeztem az iptables-ben pár portot, de a médialejátszó nem találja meg. Lokál gépen a vlc látja.iptables -I INPUT -p tcp -m tcp --dport 49152 -j ACCEPT
iptables -I INPUT -p udp -m udp --dport 1900 -j ACCEPT -
_Dumber_
őstag
válasz
dabadab #20821 üzenetére
Ezt én kipróbáltam és ez az eredmény:
A Dokuments mappám egy symlink:
lrwxrwxrwx 1 dumber users 42 júl 21 13.07 Documents -> /home/dumber/adatok/data2/Gábor/Documents/
navigáláskor ez történik:
[dumber@Acer] ~ % cd Documents
[dumber@Acer] ~/Documents % cd ACN
[dumber@Acer] ~/Documents/ACN % cd ..
[dumber@Acer] ~/Documents % cd ..
[dumber@Acer] ~ % -
Speeedfire
félisten
Köszi mindenkinek, végül az elegánsabb megoldást csináltam és lecsíptem néhány GB-ot a home partícióból és felcsatoltam a /var-t.
Mindenesetre kicsit túllőttem a 120-as ssd-vel, mert 5GB-ot sem foglal el a rendszer. -
válasz
Speeedfire #20812 üzenetére
Mar elhangzott itt tobb javaslat is, ezekhez en meg hozzatennem a bind mountot.
A bind mount abban kulonbozik a sima mounttol, hogy itt nem egy mountolatlan particiot, hanem egy mar felmountolt konyvtarat csatol fel egy konyvtarba. Az fstabba kb egy ilyen sor kell hozza (a sorrendre figyelni kell, a /home felmountolasa utan kell lennie):/home/var /var none bind 0 0
Ez annyiban jobb a sima symlinknel, hogy symlink eseten a /var konyvtarban egy "cd .." parancs a naiv varakozassal ellentetben nem a /-be visz, hanem a /home/-ba (es ez megtrefalhatja az embert, ha relativ patheket hasznal) - bind mount eseten viszont a /-be jutsz ki.
-
pakriksz
őstag
válasz
pakriksz #20818 üzenetére
Gdisk-el bővebben:
Command (? for help): i
Partition number (1-3): 1
Partition GUID code: C12A7328-F81F-11D2-BA4B-00A0C93EC93B (EFI System)
Partition unique GUID: 9F721A11-FA45-46C2-9007-A95D779D8F4E
First sector: 2048 (at 1024.0 KiB)
Last sector: 1050623 (at 513.0 MiB)
Partition size: 1048576 sectors (512.0 MiB)
Attribute flags: 0000000000000000
Partition name: ''
Partition number (1-3): 2
Partition GUID code: 0FC63DAF-8483-4772-8E79-3D69D8477DE4 (Linux filesystem)
Partition unique GUID: 60CD425B-6D97-49A0-8D18-A2EDB03A1609
First sector: 1050624 (at 513.0 MiB)
Last sector: 54740991 (at 26.1 GiB)
Partition size: 53690368 sectors (25.6 GiB)
Partition name: ''
Partition number (1-3): 3
Partition GUID code: 0657FD6D-A4AB-43C4-84E5-0933C84B4F4F (Linux swap)
Partition unique GUID: ABDB5B81-8179-4F9C-A9B9-7353A0FDC678
First sector: 54740992 (at 26.1 GiB)
Last sector: 62531583 (at 29.8 GiB)
Partition size: 7790592 sectors (3.7 GiB)
Partition name: ''Ez mind rendben látszik, mindegyik partició kezdet osztató 512-vel, és 2048-al.
-
pakriksz
őstag
dd-vel, az olvasást még hdparm-al is, ami ugye cache nélkül is teszteli.
Tehát fdisk:
Disk /dev/sda: 32.0 GB, 32017047552 bytes
255 fej, 63 szektor, 3892 cilinder, összesen 62533296 szektor
Egység: szektorok 1 * 512 = 512 bájt
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Lemezazonosító: 0x00000000Eszköz Indítás Eleje Vége Blokkok Az Rendszer
/dev/sda1 1 62533295 31266647+ ee GPTblockdev --getalignoff /dev/<partition> pedig mindegyik particióra 0-t ír.
-
bambano
titán
válasz
Speeedfire #20816 üzenetére
miért ne tudnád?
ha minden kötél szakad, bootolj single user módban.de szerintem attól se lesz túl nagy gond, ha átmozgatod /var2-nek, linkeled, átmásolod a régiből és utána rebootolod. a nyitott fájlokat ez nem fogja zavarni.
szerk: arra azért figyelj, hogy a tulajdonos beállítások megmaradjanak másoláskor, mert abból vicces időszak jön, ha az elromlik.
-
_Dumber_
őstag
válasz
Speeedfire #20812 üzenetére
blkid-val megnézed mi az UUID-je annak a partíciónak amire a /var -t akarod tenni.
Aztán az fstab -ba beszúrod a következő sort (ne a / elé tedd !!)
UUID=<kapott UUID> /var ext4 defaults 0 2
mielőtt ezt megtennéd másold át a mostani vart a leendő partícióra.
-
Speeedfire
félisten
Beszereztem egy ssd-t és egy kicsit bajban vagyok.
Az sdd-t 100%-ban a / mappába csatoltam, egy másik hdd-n csináltam 2 partíciót, az egyik a swap a másik pedig a /home lenne.
Egy pár dolgot még a hdd-re pakolnék, de nem szeretnék neki külön partíciót. Konkrétan a /var mappát szeretném még a hdd-re csatolni. Hogy lehetne ezt megoldani?Így néz ki az fstab jelenleg:
# / was on /dev/sdb1 during installation
UUID=e1926a40-04ee-4ccf-8ee3-1861b619f5b7 / ext4 errors=remount-ro,defaults,noatime,discard,nobarrier 0 1
# /home was on /dev/sda2 during installation
UUID=e15181a6-a55f-4e61-83e2-59330cf637be /home ext4 defaults 0 2
# /mnt/data was on /dev/sdc5 during installation
UUID=01CEE23C8E2C5BF0 /mnt/data ntfs defaults,umask=007,gid=46 0 0
# swap was on /dev/sda1 during installation
UUID=6df67651-96c1-49b1-890e-7a5eeeb2271a none swap sw 0 0 -
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #20809 üzenetére
Szintén Arch wiki-ről egy másik módszer:
# blockdev --getalignoff /dev/<partition>
Ha 0 az eredmény, akkor jó.
-
-
Vladi
nagyúr
válasz
pakriksz #20802 üzenetére
Mivel mérted meg az írás/olvasás sebességét linux alatt?
(#20807) ubyegon2:
Akkor nekem jó, nem?
Disk /dev/sda: 128.0 GB, 128035676160 bytes, 250069680 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk label type: dossamsung 830
-
válasz
N0zer0 #20805 üzenetére
Mai disztróknál nem valószinű, bár utoljára a HDD Advanced Format- os írásokat olvasva, úgy rémlik XP utáni Win- ek és a Linuxok nem érintettek az alignálással. Könnyen ki lehet deríteni a # fdisk -l vagy a # fdisk -lu /dev/sda parancsra kiírt értékekből:
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytesEszköz Indítás Eleje Vége Blokkok Az Rendszer
/dev/sda1 2048 58992639 29495296 83 Linux(#20806) pakriksz
Sorry, azt reméltem lesz valami hasznos bennük. -
pakriksz
őstag
Egy E350 APU-s gépben lecseréltem az addigi 500 gigás hdd-t egy 32 gigás sata3-at támogató ssd-re (bőven elég oda). Na most nekem pont ugyanilyan szériájú ssd-m van a nagygépben, és bizony sata2-es alaplapomban is 240 mb/sec az írás és és 280 körül van az olvasás.
A kis gép viszont már sata3-at is támogat, AHCI módban van még is linux alatt az olvasási sebesség 260 mb/sec, de az írás katasztrofális 40 mbyte/sec, írási blokkmérettől függetlenül.
Az ssd-re egy linux mint 17 került (ami vicc, hogy semmiféle SSD optimalizációt nem csinált automatikusan, a discard-ot is nekem kellett bepötyögni az fstab-ba.
De semmit sem segített ez sem, a 40 mbyte/sec írási tempó marad, így kevesebb mint fele akkora sebességgel ír mint a HDD... Elvileg az olvasásnak is 500 mbyte/sec környékén kéne lenni sata3-al.
Ez mitől van? Mit lehet tenni? -
FodZilla
csendes tag
hi!
Wifite-nél van jobb és hasonlóan egyszerű megoldás WEP / WPA törésre?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- PC Game Pass előfizetés
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új Dell 13 XPS 9315 Touch 4K+ HDR DolbyVision i7-1250U 10mag 16GB 512GB Intel Iris XE Win11 Garancia
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / Rog RX580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Apple iPhone 16 ProMax 256GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest