- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- MasterDeeJay: Alacsony fogyasztású házi szerver a korábbi projektekből összeépítve
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
Várjuk még azt a bizonyos disztrót normális ati támogatással. Egy pár éve.
Esetleg a nyílt driver használatát tudom javasolni, egy rövid ideig 7750-el használtam, úgy tűnt minden megy vele rendesen. Már az alap, teljesítményt azt nem tudja belőle mindet kisajtolni.
Fedora 21-re akkor tudod majd egyszerűen feltenni, ha elkészül az rpmfusionban a csomag hozzá.
-
_NCT
addikt
Sziasztok!
Linux alatt mennyire szívás az ATI HD7770 drivereket feltenni? Kipróbáltam már Fedora 21-t, OpenSuse 13.2 -t és ugyanaz a hiba Gnome alatt: felrakom az ati drivert pl Suse-ra, ahogy az le van írva az oldalán, viszont mikor újraindítom a gépet, akkor csak console van alt+f1 megnyomása után, grafikus felület be sem tölt a startx parancsra sem. Fedora 21 alatt igazi szopás Gnome-ra ati drivert varázsolni, inkább KDE spin-t ajánlják és egy patch-et. Suse alatt viszont elvileg elég lenne feltenni a drivert és kész. KDE Suse alatt az OpenGL összeomlik.
Debian disztró alatt nem volt gondom vele, viszont annyira nem jött be a Xubuntu, Lubuntu, Ubuntu, Kubuntu. Nem tudom a Linux Mint mennyire ajánlott,de jó lenne egy disztró normális ati támogatással.
-
buherton
őstag
válasz
lionhearted #21796 üzenetére
Helyes. Ha nem lenne helyes, akkor nem is engedné.
-
-
lev258
veterán
válasz
PumpkinSeed #21791 üzenetére
Nem a merevlemezt mount-olod, hanem partíciókat. Nézd csak meg alaposan.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Próbáld előbb nem remote módon indítani. belépsz telnettel, vagy ssh-n indítasz egy tr-t a torrent fájllal és nézed, hogy mit közöl veled.
De elvben kéne legyen logja. Amit írnak, az elképzelhető, hogy nincs megfelelő írás/olvasás jogod.
-
Rimuru
veterán
válasz
Josogultságok?
-
PumpkinSeed
addikt
Megcsináltam ext4-re. Viszont most a torrent-ek nem indulnak el. Semmit nem változtattam a transmission konfigban, és a /dev/sda-t ugyan oda mountoltam. WinSCP-n másolom rá a régi állományokat, de ha elindítok egy új torrentet akkor a Remote Transmission-ben egy kis gondolkozás után x-re vált.
-
Vladi
nagyúr
válasz
PumpkinSeed #21789 üzenetére
A banánpí az arm nem? azt nem csoda, ha megfekteti. Azzal tudnál még segíteni rajta, hogy töredezettségmentesítel egy szigorúan w gépen.
Viszont hosszú tován ext fájlrendszer kell neked. Akkor 2-3 % lesz a cpu-d egyből.
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
lionhearted #21787 üzenetére
(#21788) Vladi
Gondolkoztam, hogy ext4-be rakom, de 800GB-t adatot nem egyszerű, szóval még gondolkozok.
-
Vladi
nagyúr
válasz
PumpkinSeed #21786 üzenetére
Olyat tudsz még esetleg, hoyg a transmissionnal előre lefoglaltatod a fájlok helyét. De egyébként linuxon az ntfs ilyan nyűgös lesz torrenttel. Főleg vékonyabb gépen.
-
válasz
PumpkinSeed #21786 üzenetére
Ne használj NTFSt, de főleg ne torrentezésre linux alatt. Sajnos az így terhel. Ott a jó öreg ext4, minden probléma megoldója ez ügyben.
-
PumpkinSeed
addikt
BananaPI-m van és van rajta USB-n egy mobil rack 1TB merevlemez NTFS. Valamiért az /sbin/mount.ntfs folyamatosan pörög rajta 100%-on. A transmission ír rá talán azért lehet? Nem lehet valamit tenni ez ellen?
-
buherton
őstag
Samba-t szeretnék mountolni, ami sikeres is, de ezt kapom:
drwxrwxr-x 234 whoopsie nopasswdlogin 0 Jan 9 07:56 dir/Ezt a parancsot használom:
sudo mount -t cifs //192.168.1.2/dir -o username=kombo /media/dirIlyennel még nem találkoztam. Van valakinek valamilyen ötlete erre, hogy hogyan lehet megoldani? Érdekességképp a másik share-t vígan fel lehetett csatolni.
-
Fenyő
őstag
válasz
Rimuru #21781 üzenetére
Ja, hogy Firefox alatt ment a pepper is (freshplayer segítségével)? Firefox - adobe-t hasonlíts Chromium - pepper párossal, Chromium alatt natívan azért gyorsabb a pepper (főleg, hogy a hardveres gyorsítás csak ezeesetben működik rendesen), de ha elmondod mivel tesztelted (mivel monitoroztad a cpu használatot), akkor meg tudom csinálni én is (gyenge gép akad
).
-
Rimuru
veterán
Firefox segítségével teszteltem (Chromium nem is támogatja a régi Flash-t), viszont fent volt a régi verzió is lehet tényleg azért volt crash megnézem majd ez is. Mint mondtam most nincs gyengébb gép amin tesztelhetném, majd ha nem felejtem el pár hónap múlva bepótolom, amúgy sima egyszerű mérést csináltam, a CPU terhelést logoltam.
-
Fenyő
őstag
válasz
Rimuru #21779 üzenetére
Olyan erős vason és zárt Nv-és meghajtóval nem csodálom, hogy nincs érdemi különbség, crashelni Chromium alatt a pepperflash még sosem crashelt nálam, Firefox alatt is csak akkor ha előtte nem távolítottam el az adobe flash playert, + freshplayer pont a zárt nv meghajtókkal nincs jó barátságban.
Próbáld ki egy erősebb egymagos/gyengébb 2magos gépen r300/r600/intel nyílt driverrel ahol esetenként pont határon van a normális játszhatóság, lehet meg fogsz lepődni (de ha megsúgod mivel csináltad a fenti diagrammot akkor konkrétan is ki lehetne mérni, mert 1-2 gép a fentiekből nálam van).
Egyelőre nem túl gyakori az olyan video ami nem megy 11.2-vel, de azért bele lehet futni. -
Rimuru
veterán
Engem nem győzött meg. Nem találkoztam még olyannal ami ne ment volna a régivel, összeomlani se szokott, ezzel szemben állandóan crashel az új. Csináltam egy kis tesztet, teljesítmény szempontjából sincs jelentős különbség [link]. Mindezt az adatlapomon szereplő gépen, régebbi vason pár hónap múlva lenne lehetőségem.
-
N0zer0
senior tag
válasz
N0zer0 #21776 üzenetére
A feature-ökben viszont igazad lehet, mert a 11.2-es Adobe Flashnél azt írja néhány videónál, hogy unsupported MIME type meg hogy unsupported video format. Abban is igazad van, hogy hosszú távon mindenképp a Pepperflash lesz a jövő Linuxon, de addigra a FF is támogatni fogja.
-
N0zer0
senior tag
Vagy 35-ös vagy 36-os Chrome bétával próbáltam. Biztos nem azért volt, mert béta, mert semmivel nem instabilabb, mint a végleges, sőt, ha megjelenik hiba, azt gyorsabban javítják a bétában, mint a véglegesben. Persze ez 3 hónapja volt, és akkor még a Pepperflash is újdonság volt, és azóta kiforrotta magát.
Megnéztem most 39-es Chrome bétával. Már nincs vele baj, de még így is kicsit magasabb az erőforrásigénye, mint a FF 36 alfának. Chrome-ban teszteltem SD-s videót, ott 8-11%-ra terhelte a procit, FF-ban 5-8%-ra. Memóriafoglalás kb. azonos volt.
-
Claude Leon
senior tag
-
Fenyő
őstag
válasz
N0zer0 #21771 üzenetére
Ha régen próbáltad lehet így is volt, viszont Chromium 36+ / pepperflash 13+ / mesa 10.1+ óta amin próbáltam gépeket (32bit/64bit egyaránt) mindegyiken gyorsabb volt flash lejátszásban a pepperflash - Chromium kombó a 11.2 adobe flash - Firefox párosnál. Gyengébb gépeken (Pentium M + Unichrome, P4 + 9700Pro) ez gyakorlatlag a normális nézhetőséget jelentette (adobe-val csíkozott/laggolt, mert nem bírta a proci a szuflát, míg pepperflash-el simán ment), közepesebb gépeken (A64+X800, A64 X2 + 7800GT) a minimális screen tearing is megszűnt ami adobe esetében fennált, erősebb gépeken (A8-5600K APU, C2D + 4650/4850/G31 (lapos/2 asztali), i3 + 6350) pedig kevésbé pörgött a prociventi, ráadásul mivel a 11.2 már eléggé elavult, fícsőrök hiányában néhány videót le sem tudott játszani amit a pepperflash igen.
-
spammer
veterán
válasz
Claude Leon #21772 üzenetére
9 Power-On Hours 14 Days and 1 hour
12 Power Cycle Count 315Az mondjuk hozzátartozik, hogy 5 perc után automatikus alszik a gép (akksiról), illetve én is szoktam altatni, így nyilvánvalóan növekszik az érték, ez nem is gond. Az viszont igen, hogy guglizva kiderült, hogy a WD HDD-k szeretik gyorsan leparkolni a fejet, konkrétan 8 mp után. Valószínűleg nálam is ez okozta, hogy ilyen rövid idő alatt ekkora lett az érték.
A gnome-disks "Drive Settings" menüpontja alatt be tudtam állítani kézzel: APM Level 255 (Disabled), így nem parkolgatja automatikusan (ha alszik a gép, úgyis leparkol). Így persze valamennyivel több energiát használ majd, de majd letesztelem, kb. mekkora lesz az eltérés akksi üzemidőben. A powertop szerint viszont nem igazán növekedett megy a fogyasztás, feltéve, ha jól jelzi egyáltalán. Majd meglátjuk.
Egyébként egy másik gépbe (TP R61) is WD HDD került a napokban, nem csak hogy hangosabb lett a gép, de ott is állandóan leparkolgat, szóval ott is le lesz tesztelve a dolog.
-
Fenyő
őstag
válasz
whbear #21769 üzenetére
Hát az még szvsz jó sokára lesz (már vagy 5-6 éve temetik), nagyon sok oldalon fellelhető még és lesz is, szvsz egy flashblock jobb megoldás, ha mégis kéne csak egy klikk és megy a videó, egyelőre azonban csak a Youtube-ot kezdék el átállítani HTML5-re, de arra egyrészt eddig is volt alternatíva (smpalyer/smtube, minitube, vlc open with addonnal), másrészt gyengébb gépen a html5 még lassabb is mint a flash.
-
whbear
senior tag
Hogy tűnne már el az a Flash örökre. Első dolgom Chrome-ban kikapcsolni a Flash playert. Van élet Flash nélkül is.
-
Fenyő
őstag
válasz
Rimuru #21765 üzenetére
Igen ismerem és használom is, de mivel az npapi ppapi fordtás is procierőbe kerül,ill. a hardveres gyorsírás sem működik vele tökéletesen így összeségében mégiscsak lassabb (ill. némely zárt driverekkel nem működik), viszont a tegnapi frissítése óta működik vele lightson-Ng script.
ati02: #21761-ben leírtam, Chromium emlékeim szerint simán Synapticból telepíthető (ha rákeresel ki fogja dobni), pepperflashez meg a whezzy-backports csomaglistákat kell hozzáadni a various.list végéhez pl., ill. az antix és debian.list-et érdemes átlőni stable-ra és multimédiás csomagokat is ugyanitt engedélyezni. (etc/apt/sources.list.d/ könyvrárban, legegyszerűbb ha indítasz egy terminál rendszergazda módban (su + root jelszó) és elindítod az mc-t, amivel könnyen oda navigálhatsz a listákhoz és a szokásos f4-el szerkesztheted őket.)
spammer: ez eléggé hardver és driver függő, a 11.2-es flash még csak nagyon kevés vga-val és elég korlátozottan képes hardveres flash gyorsításra, pepperflash viszonylag új driverrel (nyílt/zárt mindegy) régebbi és újabb vasakból is sokkal többet kihoz, amúgy általános használatra én is Firefox/Iceweaselt perferálom (annak is az esr verzióját), mivel főleg több lap esetén jóval kevesebb ramot/procit eszik, a chromium csalóka, mert vagy 10 kisebb szálon fut amiket összeadva nagyobb rendszerhasználat adódik, ami több lap esetén sokkal jobban elharapódzik. -
spammer
veterán
"Chromiumnak annyi az előnye Iceweaselhez képest, hogy van hozzá pepperflash, amivel a flash videók még olajozottabban mennek"
Ennek az ellentétét tapasztalom: Firefox alatt a régebbi Adobe flash player van, "sokkal" kevesebbet kajál, mint az új pepperes Chrome vagy Opera.
szerk: RAM-ból mondjuk többet képes megenni, de flash lejátszás és proci terhelés szempontjából FF nálam nyerőbb. Iceweasel gondolom ugyanaz akkor.
-
Rimuru
veterán
Ott van a Fresh Player is, így lehet használni Firefox esetén is a PPAPI-t.
-
Fenyő
őstag
válasz
ati012 #21763 üzenetére
Chromiumnak annyi az előnye Iceweaselhez képest, hogy van hozzá pepperflash, amivel a flash videók még olajozottabban mennek (egyébként több ablakkal meg jobban birkózik meg az Iceweasel, több lap esetén kevesebb ramot eszik a Chromiumnál), egyébként megnéztem a various.listemet antiX alat és a;
deb http://ftp.debian.org/debian wheezy-backports main contrib non-free alatt a
deb http://ftp.debian.org/debian wheezy-backports main
is szerepel, már nem emlékszem melyik vagy mindkettő kellet-e a Chromiumhoz/pepperflashez, hogy megjelenjen a Synaptic csomagkezelőben. Apropó - lehet banális de - miután átírtad a tároló listákat, rá is frissítettél a csomaglistára a Synapticban? -
ati012
őstag
Továbbra sem boldogulok a Chrome-al, Chromiummal.
Maga a rendszer viszont nagyon komoly
Kicsit kipróbáltam Iceweasel-el.
1 Youtube zene a háttérben,
1 Facebook,
3-4 másik ablak.Totál használható. Nem fagy, dolgozik szépen.
XP alatt ugyan ez a gép nem bírt el egy YT-t sem, nem hogy mellette másik 4-5 oldalt.Online filmekkel is szépen elboldogul.
Kiváncsivá tett, 2 magos gépen 2GB RAM-mal mit produkálna.
-
spammer
veterán
válasz
Claude Leon #21759 üzenetére
Köszi! WD HDD, egészen pontosan: WDC WD5000LPVX-22V0TT0
Disks szerint:
193 Load/Unload Cycle Count (Number of cycles into landing zone position) Value: 9211Azt hiszem felkeresem a HDD-s topikokat.
-
Fenyő
őstag
válasz
ati012 #21760 üzenetére
Chrome-ot nem próbáltam, de Chromium (ami gyak ugyanaz, kb mint Firefox-Iceweasel közti "különbség") tökéletesen megy nálam antiX alatt, annyi, hogy a pepperflash-t még külön kell telepíteni hozzá, amihez a nonfree csomagokat (a Chrome alapból telepítené a pepperflasht, lehet azt hiányolja) kell hozzáadni a sources.listben, ha stable csomagokat (/etc/apt/sources.list.d-ben vannak a tároló listák, amikben stable, testing és sid közül lehet választani (debian és antix listák esetében is), legegyszerűbb rootként mc-vel állítgatni) használsz (ami ilyen öreg laposnál ajánlottab) akkor az alábbi sort írd hozzá pl. a various.listhez;
deb http://ftp.debian.org/debian wheezy-backports main contrib non-free
ill. magában a debian.list-ben a multimedia tárolókat sem árt engedélyezniSzerk; Külön töltötted le a Chrome-t? Érdmesebb inkább a tárolóból (Synaptic) telepíteni bármit is, ha ott nagyon nem találsz semmit akkor jöhet csak szóba külső forrás, mert az könnyen galibát okozhat.
-
ati012
őstag
Antix -al van pici gondom
Chrome-t letöltöttem, csomagkezelővel telepíteném, de bármelyiket töltöm le az alábbi hiba fogad:
A Következő függőség nem elégíthető ki: libappindicator1Mi erre a megoldás?
-
Claude Leon
senior tag
válasz
spammer #21758 üzenetére
smartctl-ben tudosz a SMART helyzetnek utánanánanézni, de lehet, hogy a gnome disks programjával is.
Asszem a 193-as soron a felpörgések száma érdekelhet téged.
Ha ez már 100000 fölötti, érdemes a power managementet 128-körülire állítani, ha hitachi, más gyártónál guglizz utána, mi az ajánlott.Milyen típusú a vinyó?
-
spammer
veterán
Noti HDD kérdés:
Időnként úgy hallom, mintha újra felpörögne, gondolom mert időnként takarékra teszi magát.
sudo hdparm -I /dev/sda | grep level
Advanced power management level: 96
sudo hdparm -C /dev/sda
/dev/sda:
drive state is: active/idleA 96-os érték elvileg 5*96=480 másodpercet, azaz 8 percet jelent. Jól tudom? Vagyis teljesen 8 perc után kapcsolja le a HDD-t. De nem telik el 8 perc, most is éppen adott egy ilyen hangot, miközben ezeket a sorokat írom. Vagy ilyenkor csak az "idle" módban van és azért?
Disk utility SMART test végigment, azt mondja, hogy a lemez rendben van (de mondjuk a gép is alig 1 hónapos, szóval természetes).
A lényeg, hogy nem szeretném, hogy megdögöljön a HDD, ezért kérdezem, hogy ez így okés lehet? Vagy hogy lenne érdemes beállítani?
-
Fenyő
őstag
Ha be van lőve egy icewm is kb úgy néz ki mint egy xp, állítgatni persze nem nagyon fogja tudni (mondjuk egy kezdőnek egy lxde sem biztos, hogy a legegyszerűbb ha testre kell szabni), de ha csak használni kell arra tökéletes, egyébként pont egy 512mb-os Pentium M-es laposon próbálgattam a fenti Linuxok nagyobb részét és az Antix Icewm-el azért érzékelhetően gyorsabb volt pl a Lubuntunál.
ati012: Akkor úgy kérdezem milyen magos a Cerka? -
Azert nem javaslok LXDE-nel minimalistabb ablakkezelot, mert valojaban azon eleg keves mulik. Ha egybites user hasznalja netezesre, akkor az eroforrasok 99%-at ugyis a bongeszo fogja megenni, tehat egy lxde vs openbox vs icewm tokmindegy. Arch meg nem valo szerintem egybites usernek, az Ubuntu az osszes hulyesege ellenere is viszonylag kezdobarat.
-
ati012
őstag
-
Fenyő
őstag
válasz
ati012 #21750 üzenetére
Proci az pontosan milyen? Ha Pentium/Celeron M akkor nonpae kernel alapkövetelmény, ha Athlon XP-M akkor meg flash playerből régebbi verzió fog csak futni (11.2.202.235), ahogy Chromium és Operából sem megy majd a legújabb csak Firefoxból/Iceweaselből.
Amiket érdemes lehet kipróbálni live módban és megfelel a követelményeknek (könnyű és sokat már nem kell állítgatni rajta); Antix (12-13.x icewm szuperlightos, 14-es XFCE alapú, de egy Xp-nél így is bőven kevesebbet eszik), Lubuntu/Peppermint/LXLE (ezek Lxde alapúak szintén elég keveset esznek), Absolute Linux (icewm), ill. Crunchbang-el (openbox) és a Puppy-val (icewm) is tehetsz egy próbát, de ezek már nem annyira kezdő számára valók. Ha van idő állítgatni, testre szabni, akkor Debian/Arch is mehet vmi lájtos ablakkezelővel (lxde, icewm, openbox). -
ati012
őstag
Keresek valami Linuxot.
Követelmény:
Régebbi notebookon gyorsabb legyen mint az XP (1.8GHz / 512MB RAM / 30GB HDD)
1 bites user számára is könnyen kezelhető legyen
magyar billentyűzetkiosztást támogassa.
...ha még a YT 240p videó is menne értelmesen az maga lenne a csodaMit ajánlatok?
-
Van egy Linuxos NAS-om itthon (Netgear Readynas 4 Ultra). SMB-n es NFS-en osztanek meg fajlokat. A megosztott fajlok tulajdonosa nobody:nogroup, es ha SMB-n keresztul Windowsos klienssel hasznalom a NAS-t, akkor jol mukodik a dolog, de egy Linuxos geprol is szeretnem elerni ugyanezen megosztasokat, lehetoleg NFS-en keresztul. A problema az, hogy az igy modositott/letrehozott fajlok tulajdonosa ugyanaz az UID:GID lesz, amit a kliensen hasznalok.
A NAS-on a /etc/exports reszletee igy nez ki:
storage:/etc# cat exports | grep media
"/media" *(insecure,insecure_locks,rw,async,anonuid=65534,anongid=65534)... de megis, a kliensen:
fstab reszlet:
192.168.1.2:/media /media/storage nfs rsize=8192,wsize=8192,timeo=14,intrEs mount utan:
zbox@zbox:/media$ sudo mount -a
zbox@zbox:/media$ cd storage/
zbox@zbox:/media/storage$ touch a
zbox@zbox:/media/storage$ ls -la a
-rw-rw-r-- 1 zbox zbox 0 Jan 6 11:48 aHogy lehetne megoldani, hogy a Linuxos kliens altal modositott/letrehozott fajlok nobody:nogroup tulajdonossal rendelkezzenek?
-
Lenry
félisten
sziasztok!
adott egy Linuxos md-vel megvalósított RAID10-es tömb, 4x500GB HDD-vel
vennék hozzá még lemezt, de ha lehet, akkor nagyobbakat, 2x2TB-ra gondoltam, de ha jól gondolom, akkor ugyanúgy csak 500GB-t használna lemezenként.milyen kombináció lenne az, amivel a legjobban ki tudnám használni a lemezek tárkapacitását, de mellette a lehető leggyorsabb lenne az elérés és természetesen a legmagasabb az adatbiztonság?
na ezt a RAID topikba akartam, sorry. de ha itt van rá ötlet, nagyon szívesen meghallgatom
-
Fenyő
őstag
válasz
Rimuru #21742 üzenetére
A 12.04-es Lubuntu jobb volt (ill. még az is 2016-ig bizt frissítések jönnek hozzá, de újonnan már nem feltétlen érdemes telepíteni) a 14.04-esben vmit nagyon eltökítettek, IceWM ha be lőve elég jól kézre esik (márpedig Antixban már elég jól előre van konfigurálva, persze ha vmi nem tetszik azért egy laikus nehezebben birkózik meg vele mint egy xfce-vel) és tényleg nagyon gyors én egy öreg Pentium M laposon használom amiben csak 512 mb ram van (-vga osztott), amin még az XP SP3 is vállalhatatlanul lassú, az Antix meg száguld rajta (55 mb ramot eszik meg rendszer indítás után), Lubuntut, Peppermintet, Crunchbangot is próbáltam rajta, de sebességben az Antix nyert, pedig pl egy spártai Crunchbanghez képest sokkal jobban kézre esik. Lájtos disztrók közül a Puppyt próbáltam még, de az tényleg nem kezdőnek való, alapból root felhasználóként léptet be és a csomagkezelője is könnyen zavarba hozható, egyébként szintén IceWM-et használ, ahogy az Absolute Linux is, de azt sosem próbáltam.
Amúgy a fenti gép simán elviszi az XFCE-t is, talán az lenne a legoptimálisabb választás hozzá (kezelhetőség-sebesség szempontokat is figyelembe véve), de ha csak sebesség a számít (nagyjából előkonfigolt rendszer mellet), akkor fentebbiekből lehet érdemes csemegézni. -
N0zer0
senior tag
válasz
Rimuru #21742 üzenetére
Pedig ez az IceWM nem tűnik rossznak. Ennek a videónak az alapján még elég jól XP-síthető is, pehelysúlyú, 3 megányi memóriával beéri, szóval szülőknek simán jó lehet, egy könnyebb böngészővel meg egy médialejátszóval.
-
Fenyő
őstag
válasz
Rimuru #21738 üzenetére
Lubuntu 14.04-est nyáron amikor próbáltam nagyon bugos volt, meg sok mindent fel kell tenni hozzá alapból, egy Mint 17 Xfce is elég lightos (azon a gépen bőven menni fog) és out of box is könnyen kezelhető még nyugdíjasoknak is
, Antix (Debian alapokon) még gyorsabb (főleg IceWm-el (13.x), de van XFce-es változata is (MX-14.x) ) és alapból abban is szinte minden benne van ami kellhet.
Firefox/IceWeasel-ből ESR verzió vmivel kevesebbet eszik és stabilabb is. -
Blum1866_2
tag
válasz
guftabi96 #21737 üzenetére
LXLE + Firefox
Szerk.: Vagy ArchLinux MATE felülettel. Lution Installerrel kb. 10 perc felrakni egy Arch-ot.
Nálam az Arch+MATE kombó 200MB RAM-ot eszik alapjáratban de 1GB alatt megáll akkoris amikor már minden program fut (Firefox 5 megnyitott lappal, Deluge, Skype, zenelejátszó (mpd), fájlkezelő (ranger), vim) -
guftabi96
addikt
Sziasztok!
Linux disztrót keresek szülőknek az elavult netezős gépére.
(1,6ghz core 2 duo, 1,5gb ram, és egy AMD HD4350)
Olyat keresek, ami tényleg kis gépigényű, nem kell vele sokat szenvedni, könnyű kezelni, stabil stb.
Kb csak netezésre lenne használva.
Illetve keresnék még olyan böngészőt, ami nem pusztítja úgy a ramot, mint a Chrome.Válaszokat előre is köszönöm!
-
spammer
veterán
válasz
spammer #21735 üzenetére
Jelentem, hogy a router volt a szar, valamiért nem mountolta fel magának az usb-t, hiába érzékelte (és írta a logban). Most kapott egy rendes rebootot, működik, mindenféle variálás nélkül, listázta az smbclient és fel is tudtam mountolni a gépre (mount.cifs).
Amúgy ja, "automount"-tal működik, nem lehet kézzel variálni semmit a webes felületen. A beépített Shareport szolgáltatása lényegében egy Samba share, de nem lehet rajta semmit konfigolni. Begudod neki, oszt jó napot. Custom Firmware meg nincs rá sajnos.
-
spammer
veterán
válasz
bambano #21734 üzenetére
Webes felület, de elég fapados szar (meg bugos is)
Nincs is kézi mount/unmount opció. Most próbáltam megint HDD-vel:
user.notice: kernel: sd 6:0:0:0: [sdc] Spinning up disk...
user.notice: kernel: sd 6:0:0:0: [sdc] 625142448 512-byte logical blocks: (320 GB/298 GiB)
user.notice: kernel: sd 6:0:0:0: [sdc] Attached SCSI diskDe mondom, működött ez régebben simán, mindenféle variálás nélkül. Na de mindegy, holnap nyomok a routernek egy firmware frissítést, meg ha kell, újrahúzom a Sambát.
-
bambano
titán
válasz
spammer #21733 üzenetére
a samba a fájlszerver. vagyis a fájlszerver szerveroldali része. csak azokat a fájlokat tudja kiszolgálni, amiket lát. amikor bedugod az usb pendrájvot a routerbe, akkor csak annyit látsz, hogy a router usb drivere felismeri, hogy egy blokkos eszközt rádugtak, ad neki usb címet. ahhoz, hogy lásd, a router oprendszere számára is láthatóvá kell tenni.
vagyis ahogy be tudtál jelentkezni a routerbe, hogy kivágd a logból azt a részletet, ugyanúgy be kell tudni jelentkezni és beírni, hogy mount /dev/sdc1 /mnt/valahova.
hogy hova, nem tudom, ahol a samba keresi. ezt a router nem ismerem konkrétan.
vagy megnézni, hogy van-e a routernek webes menedzsment felülete és ott fel tudod-e kapcsolni a pendrájvot.
-
spammer
veterán
válasz
bambano #21730 üzenetére
sudo mount.cifs //192.168.0.1/sdc $HOME/RouterUSB/
Password for root@//192.168.0.1/sdc:
Retrying with upper case share name
mount error(6): No such device or addressNem listázza, így nincs meg a Sharename. Ezért próbáltam az sdc -vel, amit a router logban írt.
Régebben ment simán a linkelt leírás alapján, bedugtam az router USB-be a cuccot, smbclient azonnal látta, listázta, utána mount.cifs aztán jó napot...
-
spammer
veterán
Van egy D-Link DIR-636L router, rajta egy USB port, arra dugva meg éppen egy pendrive (de volt HDD is). Régebben ment a téma, de most az smbclient nem akarja látni (ez alapján csináltam [link] ):
smbclient -L 192.168.0.1 -N
Domain=[WORKGROUP] OS=[Unix] Server=[Samba 3.0.37]
IPC$ IPC IPC Service (Samba Server)
Domain=[WORKGROUP] OS=[Unix] Server=[Samba 3.0.37]Tehát nem listázza az usb-t. A router log szerint viszont csatlakozott a routerhez:
user.notice: kernel: scsi 5:0:0:0: Direct-Access Kingston DataTraveler 2.0 PMAP PQ: 0 ANSI: 4
user.notice: kernel: sd 5:0:0:0: [sdc] 15240576 512-byte logical blocks: (7.80 GB/7.26 GiB)
user.notice: kernel: sd 5:0:0:0: [sdc] Attached SCSI removable diskPróbáltam user megadásával is (smbclient -L 192.168.0.1 -U usernév), de akkor sem listázza.
Mi a fene lehet a gond?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #21722 üzenetére
Bár nem tudom pontosan mire gondoltál, de megcsináltam a particionálást kparted alatt, nem kicsit volt egyszerűbb.
Mondjuk a leírás további része nem igazán stimmelt, de végül rájöttem mi miatt nem tud bootolni ez a szépség és most már fut rajta a Debian
, úgyhogy megvolt az év utolsó hőstette, mehetek inni rá! BUÉK
-
ludla
őstag
Sziasztok!
Esetleg valaki használja a TestDisc programot?
Nem sikerül indítani se hogyan openSUSE KDE alattBUÉK!!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #21720 üzenetére
Létrehoz az SD kártyán 1 darab 48 megás fat32-es partíciót, ahová a boot és a kernel kerül majd később. Több leírás is ugyanezt a parancsot írja betű szerint, max az lehet a gond, hogy nem Debian alatt csinálom, talán más az sfdisk verzió.
Ha nem jövök rá, akkor megpróbálom mással létrehozni a partíciókat majd. -
bambano
titán
válasz
CPT.Pirk #21718 üzenetére
magyarra ittadokumentnek fordítják, angolul heredocument. azt csinálja a shell a <<string hatására, hogy a program szabvány bemenetére rátolja a <<string és a <újsor>string<újsor> karaktersorozatok közötti részt.
tehát az az 1,48 kezdetű krixkrax az sfdisk-nek lesz átadva, mintha te gépelted volna be. vagyis az értelmét az sfdisk doksikban találod meg.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Szerintetek ezt hogyan kellene használni? Két partíciót akar létrehozni a pendriveon, de nem jó a szintakszisa az sfdisk parancsnak.
export DISK=/dev/mmcblk0
sudo dd if=/dev/zero of=${DISK} bs=1M count=16
sudo sfdisk --in-order --Linux --unit M ${DISK} <<-__EOF__
1,48,0xE,*
,,,-
__EOF__Nem tudom mit csinál az utolsó előtti két sor.
-
N0zer0
senior tag
válasz
whbear #21710 üzenetére
A szülők gépén mennie kell egy RDP szervernek, a KDE-re pl. ott van a KRFB (KDE Desktop Sharing), ahhoz tudsz kapcsolódni KRDC-vel, csak egy IP és egy port kell hozzá.
Illetve, ha beéred terminállal, akkor elég az SSH, csak arra kell figyelni, hogy nyitva legyen egy port az SSH-nak, SSH server alapértelmezetten szokott lenni a mai legtöbb disztróban, ehhez semmilyen program nem kell, csak ki kell adni az ssh parancsot, meg a gép nevét vagy IP-jét mögé.
-
Fenyő
őstag
Adott egy régi gép amiben egy Nvidia 6800LE csücsül hibátlanul működő a 16/5 pixel/vertex shaderrel, nvclock-al Linux alatt is fel tudom oldani a megfelelő pipe-okat, csak mivel ki kell lőni hozzá az X-et így minden egyes újra indításnál kézzel kell elvégezni a parancsokat, kérdésem lehetséges ezt vhogy automatizálni? Így néznek ki parancsok amiket ki kell adjak;
sudo /etc/init.d/lightgdm stop
sudo rmmod nvidia
sudo nvclock -P 1111 -f
sudo nvclock -V 110111 -f
sudo modprobe nvidia
sudo lightdm
(AntiX MX-14.3 Debian stable Xfce-vel, tehát rootként a sudo elhagyható) -
-
bambano
titán
a hibás szektorok tartalmával mi lesz? és ha egy programfájlban van? akkor a hozzá tartozó kódrészlet huss, és attól kezdve nem fogod tudni, hogy miért történnek mágikus dolgok a gépeden.
a magam részéről mindig úgy vagyok ezekkel a dolgokkal, hogy vagy megcsinálom rendesen, atombiztosra, vagy hozzá sem kezdek.
(#21701) N0zer0: ha dd-vel kiment egy fájlrendszert és a diszkre tölti vissza, akkor mindegy, hogy előtte milyen fájlrendszer volt rajta. képfájlként menteni nincs túl sok értelme, pláne, hogyha a tartalmát használni is akarja. tar-ral jobb.
-
whbear
senior tag
válasz
N0zer0 #21706 üzenetére
Köszi ez kell nekem! Neked is spammer. Kde van és Linuxos gépet kell távsegíteni majd. Szülőknél XP helyett lesz Linux, de még nem tiszta melyik. KDE és Arch alap ez biztos. Antergost gondoltam, azt esetleg tudják majd frissíteni, kezelni. Amúgy a teamviewer fent van az AUR-ban.
-
N0zer0
senior tag
-
whbear
senior tag
Tud valaki egy jó távoli asztal (remote desktop) appot? Vagy próbálkozzak a Chrome remote desktoppal? Esetleg teamviewer? Ki mit ajánl?
-
_Dumber_
őstag
Személy szerint nem támogatom a teljes lemezképet. Jártam már úgy hogy rossz szektor miatt nem volt képes kreálni egy normális full image-t.
Én a következőt csinálnám:A rossz vinyó AZONNALI leállítása (minél később teszed ezt, annál sanszosabb a teljes megpusztulása.)
Új vigyó rendszertelepítés (akár olyan felállásban mint a régi) és egy szabad partíció (ami akár lehet a /home is) előkészítése ,Most csatolnám rá a régit, és egy azonnali copy (egyszerű copy). Egyenlőre az új /home- egy könyvtárába (valami ideiglenesbe) lementeni a régi teljes /home , /boot, /etc könyvtárát. (külön-külön)
Ezután régi vinyót újra leállítani, és a mentésből lehet szortírozni, pakolni, és a configokat felülírni. (jogosultságokra vigyázni ! )
Ha ezek után még ráküldesz egy partíciómentést az már csak használhat, de nem árthat, mert legalább a fontos dolgok már biztonságban vannak, és a rendszer a /tmp a cache és a log-okra már nem a rossz vinyót használja
-
N0zer0
senior tag
Nyugodtan mentsd ki a vinya tartalmát az új HDD-re. Az nem számít, hogy az egyik fizikailag advanced formatos, a fájlrendszer logikailag lehet rajta ugyanolyan. Illetve nincs konkrét tapasztalatom az advanced formattal, de mindenképp mennie kéne. Legrosszabb esetben úgy, hogy dd-vel lemezképet csinálsz a rossz HDD-ről, és újon pedig az advanced szektorméret szerint hozol létre fájlrendszert, és arra teszed rá. Majd felmountolod a képfájlokat fájlrendszerként.
Mondjuk ha hasznos tartalmat tároló szektor lett rossz, akkor az ahhoz tartozó fájlt buktad, de egyébként a többi adat biztosan kimenthető.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- BestBuy topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Házimozi haladó szinten
- Óvodások homokozója
- Elektromos autók - motorok
- Nők, nőügyek (18+)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Path of Exile 2 early access kulcs
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- PC Game Pass előfizetés
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 512SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Samsung Galaxy Z Fold 4 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A52s 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Asus Maximus VIII Hero i7 6700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT 8GB Zalman i3 NEO 700W
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Plus Black Használt, karcmentes 256 GB tárhely 3 hónap garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest