- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- N€T0X|N: SSD hűtés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- perge666: Anbernic kézikonzolok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
spammer
veterán
válasz
palota #23799 üzenetére
Linux Mint topik, ez nem igazán haladó topikba való kérdés.
-
palota
csendes tag
Üdv!
Linux Mint(64bit) 17.3-mat futtatok live módban(cinnamon), most ismerkedem vele.
A probléma az hogy 720p filmeknél magas a cpu használat (~50%) vlc-et használok, próbáltam a zárt driverrel is.win7-nel ez 18-20% csak.1080p-nel meg 100+%
A gép adatai amd 5350, radeon 8400, 4GB ram.Mi lehet a probléma?
-
Penty
aktív tag
Hogyan kell azt megoldani, hogyha pl. bezárok egy programot (mondjuk a böngészőt, médialejátszót stb.), akkor a program bezárása után mondjuk lefusson egy egyszerű script?
-
_Dumber_
őstag
válasz
lionhearted #23794 üzenetére
És.. góóól.
Köszönöm..
-
válasz
_Dumber_ #23793 üzenetére
Alapból ott van elszúrva az egész, hogy a class neve és a fájl neve egyezni illik.
Egyébként beírtam ugyanezt a kódot, és compile után ment is. De!
[build_settings]
# %f will be replaced by the complete filename
# %e will be replaced by the filename without extension
# (use only one of it at one time)
compiler=javac "%f"
run_cmd=java "%e"
Itt is látható, hogy amíg te alul a java class nevével operálsz, addig ő a fájlnévvel. -
_Dumber_
őstag
Sziasztok!
Arch alatt kicsit elakadtam. Programozni kezdtem tanulni java-val. Feltelepítettem JDK-JRE 7-8 csomagjait.
Megírtam a "Hello world" programot és sikeresen futtattam.
A képen látható programmal viszont problémám van.Geany alatt írom egyenlőre az egyszerű progikat, de ezt nem sikerült futtatnom a Geany-ban.
Terminalban fut.. Geany-alsó terminal ablakában fut... hibakeresés hiba nélkül lefut, csak a Geany futtatás ablaka dob hibát. (A "hello world" itt is gond nélkül fut.)Mit szúrtam el? (vsz a geany beállításaiban kell keresni a hibát...)
-
kovaax
őstag
válasz
lionhearted #23778 üzenetére
Nem az lvm tükör lesz a legnagyobb poén benne.
-
LógaGéza
veterán
Üdv!
Linux kezdő topikból irányítottak át ide, bemásolom ide is a problémám:Jutott hozzám egy szerver, amiben van 2 RAID1 (egy 1TB-os, és egy 500GB-os) kötet, egyik telibe fel van csatolva, és adatokat mentenek rá hálóról (ez nagyon fontos, hogy megmaradjon), a másik pedig (a kisebb) kötet, amiből 30GB van adva /-nek - a többit meg nem tudom hol van, az se biztos, hogy formázva van...
Szóval az 500-ast lenulláznám, arra menne egy szűz rendszer, de az 1TB-osat meg kéne tartanom.
Az egész LVM rendszerű. A problémám itt kezdődik, ugyanis sose használtam LVM rendszerű gépet. Megoldható mindenféle bontás nélkül, hogy az Ubuntu Server telepítő egyáltalán ne nyúljon az ezen lévő adatokhoz, csak felcsatolja majd? -
GoZoL
senior tag
-
GoZoL
senior tag
Sziasztok!
Ubuntu server alá, hogy tudok LXDE-t telepíteni a legegyszerűbben? Köszönöm!
-
sonar
addikt
válasz
lionhearted #23778 üzenetére
Vagy inkább ZFS-sel kéne foglalkozni
-
-
kovaax
őstag
válasz
RaPiDsHaRe #23775 üzenetére
Pár hete egy lvm tükrözéses blog bejegyzésen dolgozom, talán húsvétkor be tudom fejezni... Persze teljesen kísérleti a dolog, mert virtualboxban játszok vele...
-
TomyLeeBoy
tag
Üdv!
Ubuntu mail szerveren (postfix virtualmaillel, ispconfiggal) van lehetőség valahogyan megoldani, hogy a pop3 kliensek ne törölhessék le a leveleket? Tehát ha valaki megkapja a hozzáférést a fiókhoz, és a kliense letöltés után törölni akarja a leveleket, az ne történjen meg.
Keresgéltem de nem sok infót találtam erről.
-
kovaax
őstag
válasz
RaPiDsHaRe #23770 üzenetére
És milyen raid1-et akarsz? Lvm, md, hw?
-
Jester01
veterán
válasz
RaPiDsHaRe #23770 üzenetére
man mdadm
mdadm --create /dev/md0 --level=1 --raid-devices=2 /dev/hd[ac]1
Create /dev/md0 as a RAID1 array consisting of /dev/hda1 and /dev/hdc1. -
RaPiDsHaRe
aktív tag
Hello!
Debian Jessie alatt, hogyan tudok létrehozni Raid1 tömböt, parancssorból ? -
Raynes
tag
válasz
Xeniel Xerus #23763 üzenetére
Kösz, de amit lehet, Wine nélkül oldok meg. Notepad++-ot amúgy sem éri meg Linux alatt használni, mert a Kate, vim, Emacs, Commodo Edit, Sublime, Ultraedit, stb. nagyobb tudású, és azok natívak. Amúgy Notepad++ alatt sem látszana a log, pedig nekem fontos, hogy fordítás alatt visszaad-e valami hibát, vagy milyen warningokat ad.
Elvileg a vim tudna olyat, hogy a lefuttatott parancs kimenetét is megjeleníti, ez rémlik valahonnan, de vimre való átállást még nem tudtam befejezni, és nem is fogom tudni, amíg az automatikus kiosztásváltást (parancsmódban legyen US kiosztás, de csak ott) nem tudom megoldani benne.
Félreértés ne essék, jó szerkesztő a Notepad++ is, Windows alatt én is azt használtam, de Linux alatt a natív megoldásokat preferálom.
-
Raynes
tag
válasz
ubyegon2 #23762 üzenetére
De, már 2 éve használom is (előbb XeLaTeX-et, majd XeTeX-et). Eddig TeXworksös szerkesztővel toltam, de azt Arch alá nem éri meg feltenni. Ezek a TeX-szerkesztők olyanok, mint programozáskor az IDE-k. Nem csak egy szövegszerkesztő, de le lehet vele fordítani a kódot, meg külön ablakban vagy pane-ben látszik a log, meg azonnal megjeleníti a lefordított dokumentumot, és így azonnal látni a változásokat.
Persze lehet enélkül is nyomni, pl. sima szövegszerkesztőben, aztán a keybindre lefuttatom a xetex %fájlnév.tex parancsot, a %fájlnév.pdf pedig egy olyan PDF viewerben van megnyitva, ami magától frissít, ha megváltozott a dokumentum, de ez így kényelmetlen, és a log sem látszik rendesen.
Lehet felteszem a texworksöt AUR-ból akkor, nagyon szomorú vagyok, hogy nem marad más megoldás.
-
bambano
titán
válasz
alitak #23764 üzenetére
az, hogy a világ felől nézve melyik az elsődleges és a másodlagos szerver, azt nem te állítod be, hanem a domain regisztrátorod. sajnos ott is vannak bénák, ha megadod, hogy az elsődleges szervered az ns1.tedomained.hu, a másodlagos az ns2.tedomained.hu, akkor ezt a rendkívül bonyolult rakétatudóst igénylő feladatot képesek fordítva megoldani és az ns2-t regisztrálják elsődlegesnek, az ns1-et másodlagosnak.
házon belül pedig te adod meg, hogy melyik domainhez melyik szerver legyen az elsődleges és a másodlagos.
-
RaPiDsHaRe
aktív tag
Hello!
Wordpress adatbázis szeretnék lementeni rsync segítségével, ezt hogyan tudom megoldani ?
Az ssh portját, hogyan tudom másik porta átteni, és erre a gépre ne tudjak root - ként bejelentkezni?
-
alitak
senior tag
Sziasztok,
belefutottam egy névszerver problémába, bízom benne, hogy lesz valakinek ötlete. Szóval adott 3 darab névszerver. Az első kettő "önálló", a domainek egy adott logika szerint el vannak osztva a kettő között. Ezekkel nincs is gond. Adott továbbá a harmadik szerver, ami egy másodlagos ns kéne, hogy legyen, de valamiért nem az.
Ubuntu serverre van telepítve bind, működik is, viszont ha valami miatt nem elérhető ez a szerver, akkor jópár domain nem lesz elérhető. Mivel lehet azt beállítani, hogy kimondottan másodlagos ns legyen egy szerver?
-
Raynes
tag
Linux alá tudnának a szakavatottak TeX editort ajánlani? Eddig a TeXworksöt használtam, de az nincs fent a hivatalos Arch-tárolókban, az AUR-ból meg nem akarom felgányolni, annyit nem ér. Ismerem még a TeXstudiót, de az túl nagy batár nekem.
Ezeken kívül mit érdemes használni? alternative.to-s és hasonló linkeket ne tegyetek be, engem érdemi tapasztalatok érdekelnek olyanoktól, akik maguk is TeX-eznek. Mindenféle alkalmazásnevet én is össze tudnék gyűjteni, de nem szeretnék minden szart egyenként feltenni és kipróbálni.
-
meone
tag
válasz
Jester01 #23759 üzenetére
A kamerán semmi nemű be IP modosítást nem tudok végezni.
Most kábelen megy a rendszer. de ettől függetlenül nem jó.A konstrukció az ez lenne:
kamera ---ethernet kábel ----> Pi ethernet csatlakozója meg van neki egy tp_link tl-wn727n USB wifi adaptere
kliens laptop --vezeték nélküli kapcsolódik a Pi-hez ^^^^Most azt mondja ezzel a konfiggal, hogy nem látja a Wifi csatolót.
A routingra gyanakszom, hogy ott kéne valami be állítani, de nem tudom, hogy hogyan kell.
Szerintem AP módra kéne állítani a Wifi-t nem, vagy van egyszerűbb megoldás? -
Jester01
veterán
Ha nem muszáj akkor csak az egyik gatewayt tartsd meg, célszerűen azt amelyik jó
Ezzel együtt is fura, hogy a route táblában az 192.168.1.x az eth0 a konfigban meg az a wlan0Alapesetben a routing táblát a Pi magának jól meg kellene csinálnia, majd a kliensen kell beállítani, hogy a kamera (ami gondolom 192.168.2.x) az a Pi-n keresztül (gateway) érhető el.
-
meone
tag
válasz
Jester01 #23757 üzenetére
Most újra húztam és teljesen szűzön kezdtem telepíteni a cuccot.
Jelenleg ez a konfig van benne restart után:root@raspberrypi:/home/pi# cat /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
1
root@raspberrypi:/home/pi# route -n
Kernel IP routing table
Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface
0.0.0.0 192.168.1.1 0.0.0.0 UG 202 0 0 eth0
192.168.1.0 0.0.0.0 255.255.255.0 U 202 0 0 eth0
root@raspberrypi:/home/pi# cat /etc/network/interfaces
# interfaces(5) file used by ifup(8) and ifdown(8)
# Please note that this file is written to be used with dhcpcd
# For static IP, consult /etc/dhcpcd.conf and 'man dhcpcd.conf'
# Include files from /etc/network/interfaces.d:
source-directory /etc/network/interfaces.d
auto lo
iface lo inet loopback
allow-hotplug eth0
iface eth0 inet manual
address 192.168.2.1
network 192.168.2.0
netmask 255.255.255.0
broadcast 192.168.2.255
gateway 192.168.2.1
allow-hotplug wlan0
iface wlan0 inet manual
address 192.168.1.98
netmask 255.255.255.0
broadcast 192.168.1.255
gateway 192.168.1.1
# wpa-conf /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf
#allow-hotplug wlan1
#iface wlan1 inet manual
# wpa-conf /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.confÍgy tisztábbnak láttam megcsinálni.
Még a routingon reszelni kell de hogyan? -
Jester01
veterán
A bridge is teljesen jó kellene legyen. A routerhez egyetlen sor kell, echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward illetve hogy ez bootkor megtörténjen az /etc/sysctl.conf-ot kell szerkeszteni (felteszem a Pi-n is ugyanott van):
# Uncomment the next line to enable packet forwarding for IPv4
net.ipv4.ip_forward=1Ehhez persze a wifinek és az ethernetnek külön alhálón kell lenni.
-
PumpkinSeed
addikt
Van egy ilyen URL-m:
https://www.vagrant.something.com/cdn/util/thumb/100/100/dev-profileimages/444ba5eacba004cb31dabbb5d5cda3ce9b2c84f4.jpgés van hozzá egy ilyen nginx konfigom:
location /cdn/ {
proxy_pass http://cdn-vagrant.something.com/;
}
Ennek elvileg futni-a kellene, de mégsem teszi, viszont ha a következőt használom és megnyitom a képet akkor probléma nélkül fut.location / {
proxy_pass http://cdn-vagrant.something.com/;
}Ezzel az a baj, hogy így az oldal többi részét is átadja a proxy_pass-nak. Valószínűleg a location esetén nincs match, de nem értem, hogy miért nincs...
-
sonar
addikt
válasz
RaPiDsHaRe #23753 üzenetére
-
RaPiDsHaRe
aktív tag
Hello!
Linux alatt, hogyan tudok létrehozni RAID 1 tömböt ? Leírná valaki részletesen.
-
meone
tag
válasz
Jester01 #23751 üzenetére
Megnéztem a konfigot, rá jöttem, hogy rossz tutoriált csináltam végig.
Az egy egyszerű bridge-et csinál a PI-ből.Viszont akkor most visszább kell egy lépéssel lépnem.
Kell keresnem egy olyan tutoriált ami routert csinál a piből.
Találtam is vagy 3-at mindegyiket kipróbáltam, de mindegyik rossz volt.Esetleg valami jól bevált beállítás, hogy hogyan kéne ezt csinálni vagy valami jó módszer ami közelebb visz a megoldáshoz?
-
Jester01
veterán
Se NAT se port forward nem kell ehhez, csak sima routolás (ip forward).
A kliensen meg kell nézni a routing táblát (route -n) és ellenőrizni, hogy a kamera ip-je felé a pi-n keresztül vezet-e az út. Ha ez megvan, akkor a pi-n kell ellenőrizni az ip forwardot (cat /proc/sys/net/ipv4/ip_forward). De állításod szerint ezek rendben vannak -
meone
tag
válasz
Jester01 #23748 üzenetére
Pontosan jól értelemezed a problémámat.
Csak egy a bibi fel csatlakozok a hálózatra a kliens géppel, és mégse látom a Pire csatlakoztatott kamerát.
Nem érzékeli a program.
Lehet vagy a NAT-olás nem jó vagy a Port Forwarding.
Ezt nem tudom.
Valami ötlet miket írjak be hogy ezt tudjam diagnosztizálni, hogy ti is lássátok, hogy hol lehet a gubanc. -
-
Mr Dini
addikt
Szia!
Azt akarod elérni, h van egy program a málnán, amit kívülről el tudsz érni?
Mert akkor a legkézenfekvőbb a remote desktop kapcsolat (távoli asztal). Én a málnán az xrdp-t (ha a kliensgép windows), illetve a vnc-t szoktam használni/ajánlani. Mert ezek a legegyszerűbbek.
Telepíteni az xrdp-t így tudod:
sudo apt-get install xrdp -y
Ezután már léphetsz is be az alap távoli asztali kapcsolattal.
De szerintem nem csak ezzel a programmal lehet elérni a kamerád, hanem biztos van hozzá jó driver. Érdemes a v4l csomagban is körülnézni, mert ott rengeteg kameradriver megtalálható. Ha pedig van drivered, akkor én feltennék egy motiont.
-
meone
tag
válasz
PumpkinSeed #23725 üzenetére
Az a baj, hogy nem SSH-n keresztül akarom elérni, hanem van a kamerának egy speckós programja ami adott porton keresztül csatlakozik a kamerához.
Ezt szeretném megvalósítani egy szigetszerű rendszerrel még az se baj ha nincsen titkosítva.
Ami fontos lenne, hogy vezeték nélküli kapcsolat legyen az adó és a vevő között. Ez nem oldható meg egy routerrel (alapesetben így nagyon jól működik) mert most kifejezetten fontos a kis áramfelvétel.
Az a lényeg ha felcsatlakozok a Pi-re vezeték nélkül akkor szeretném elérni a a kamerát (ami vezetékesen van csatlakozva a Pi-hez) ezzel a sepciális programmal. -
Mindekozben: MS SQL Server Linuxon.
-
bambano
titán
válasz
Neil Watts #23741 üzenetére
én nem tennék fel egy 256 megás málnára komplett lampot, de mindenki a maga szerencséjének a pogácsa.
-
-
Mr Dini
addikt
válasz
Neil Watts #23734 üzenetére
Szia!
Én is csináltam már ilyet szintén RPi-n. Javaslom hozzá a daloradius-t. Picit hosszabb a beállítása, de szerintem hosszútávon megéri, pláne, ha a router tud accountingot(bár esetedben szerintem nem).
Itt találsz egy nagyon jó leírást a daloradius és a freeradius beállításáról: [link].
-
Sziasztok!
Egy szervert üzemeltetnék be, eddig van rajta DHCP, Bind DNS, Samba, létre van hozva egy domain, kész vannak a felhasználók, csoportok, van rajta Kerberos és most jönne az SSSD, de az istennek se akar működni, elindul, csak nem szedi át a felhasználókat AD-ből Linuxba, ezt a hibát dobja, mi lehet a probléma:(Mon Mar 7 00:14:32:851044 2016) [sssd] [check_file] (0x0400): lstat for [/var/run/nscd/socket] failed: [2][No such file or directory].
(Mon Mar 7 00:14:32:862503 2016) [sssd] [ldb] (0x0400): server_sortnable to register control with rootdse!
Egy pár konfig:
Kerberos
[libdefaults]
default_realm = xxxxx.lan
dns_lookup_realm = true
dns_lookup_kdc = true
[realms]
xxxxx.lan = {
kdc = server.xxxxx.lan
default_domain = xxxxx.lan
}[domain_realm]
.xxxxx.lan = xxxxx.lan
xxxxx.lan = xxxxx.lanSSSD
[sssd]
config_file_version = 2
services = nss, pam
domains = xxxxx.lan
debug_level = 9[nss]
[pam]
[domain/xxxxx.lan]
id_provider = ad
access_provider = ad
krb5_keytab=/etc/krb5.keytab
krb5_realm = xxxxx.lan
ldap_id_mapping = true
default_shell = /bin/bash
enumerate = trueJa, Debian 8-as szerver
-
-
bambano
titán
válasz
Neil Watts #23736 üzenetére
engedélyezni kell az alapértelmezett virtual radius szervert, utána a clients.conf-ban be kell állítani az asus router paramétereit, majd be kell írni az users.conf-ba a wifi klienseket.
-
válasz
bambano #23735 üzenetére
Valóban, a lényeg kimaradt, elnézést.
Wifin kapcsolódó eszközöket szeretnék autentikálni és főként a hálózatbiztonság (vagy annak illúziója
) növelése érdekében.
Adott egy ASUS soho router, s annak a konfigurációja közben a WIFI hálózat titkosításának beállításánál szembesültem a WPA2-Enterprise lehetőséggel. Amikor beállítom, felhívja a figyelmemet, hogy egy RADIUS szerverre lesz szüksége, (ip, port jelszó). Ezért gondoltam hadrendbe állítani a Raspberrymet, az talán megfelel kiszolgálónak.
Üdv. core2
-
bambano
titán
válasz
Neil Watts #23734 üzenetére
foglalkozott.
mit akarsz radiuson keresztül autentikálni és minek?
-
Sziasztok!
Igazából nem tudom, hogy hova rakjam a kérdésem. A radius topik amit találtam itt ~10 éves, RPi topikba nem mertem feltenni a kérdésem mert mondom lehet OFF, hálózatosba ugyancsak nem igazán, Ubuntu/Debian topikban megint nem, mert igazából mindegyikhez tartozik kicsit a kérdés, mégsem rakható egy kimondott kategóriába. Remélem itt jó helyen vagyok.
Foglalkozott itt már valaki közületek RADIUS-szal esetleg?
A következő a felállás. Van egy modemem, abba csatlakozik egy router, ezen lógnak kábelen és wifin eszközök + egy switch amiben újabb eszközök vannak.
Mindenkinek fix IP-t osztok belső hálóra a DHCP szerverrel.
A switch-be be van kötve egy Raspberry Pi 1st gen (256MB ha jól rémlik), erre tervezek egy radius servert rakni. Gondolom ennek a 10/100-as Ethernete nem számít, mert nem minden másodpercben hitelesít a kliensekkel, arra meg elég ez is bőven, igaz?Az OS Raspbian
Az megvan, hogy felpakolom a freeradiust csomagból, de hogyan tovább? Egy épkézláb howtot nem találtam eddig ami - még ha nem is annyira szájbarágósan de értelmesen elmagyarázta volna, hogy mit kell tennem.
Köszönöm!
Üdv. core2
-
inf3rno
nagyúr
válasz
bambano #23728 üzenetére
"ha rájelentkezek böngészőben, akkor kér usernevet, jelszót, de nem a webes módszerrel, hanem bele van programozva egy login oldal" - Tehát webes. Nem lehet, hogy auth header-re vagy ilyesmire gondolsz? [link] Miért nem nézed meg developer tools-ban, hogy konkrétan mi utazik egy-egy kérésben?
-
vargalex
félisten
válasz
bambano #23728 üzenetére
Szia!
Ha böngészőben jelenik meg, akkor az webes. Hacsak nem valami ActiveX, de akkor nem menne csak windowson (esetleg csak IE alatt). A cookie-kkal jó irányba mész, de szerintem curl-al könnyebben megoldható és többre is képes, mint a wget. Nincs valami demo oldal, mert az oldal ismerete nélkül nehéz bármit is mondani (én nezegetném a böngésző developer tool-jában/firebug-ban a hálózati forgalmat, abból minden kiderül).
-
válasz
Istv@n #23702 üzenetére
Ezen én is gondolkodtam már
Az a lényeg, hogy a szerveren fusson egy lejátszó, és weben keresztül kapja az utasításokat.
Én node.js környékén néznék körül, mert nagyon rövid és elegáns megoldásokat szoktak készíteni benne.
Vess egy pillantást erre.
Nem próbáltam mi, de úgy tűnik olyami mint amit te akarsz, legalábbis mp3 fileval. -
bambano
titán
vettem egy ubiquity mfi power pro(eu)-t. ez egy 230-as elosztó, ami képes mérni a fogyasztást és azt naplózni.
van hozzá egy naplózó szoftver, ami nem tetszik, lecserélném.ha rájelentkezek böngészőben, akkor kér usernevet, jelszót, de nem a webes módszerrel, hanem bele van programozva egy login oldal. amikor bejelentkeztem, akkor egy belső scriptjének a meghívásával json-ben lejönnek az adatok, ami kell.
tehát a kérdés: hogy tudom linuxon shell scriptben szimulálni, hogy bejelentkezek, és letöltöm? a wget paraméterként megadott usernév és jelszó nem működik a fentiek miatt. amit eddig találtam a neten, hogy mentsem wget-tel a session cookie-kat, szintén nem működik, bár itt lehet, hogy az elv jó, csak a módszer rossz.
ötlet? jó lenne, ha nem kellene az egészet kibogarásznom
kösz.
-
olivera88
veterán
Bekattant a systemd Debianon. Van 8 timerem ami minden nap lefut ad adott időpontokban. Ebből 4 timer amik a letöltést kezelik úgymond tönkrementek ok nélkül.
Amikor lekérdezem a statust kiírja hogy 8 hónap múlva fognak lefutni Decemberben.
Próbáltam újra aktiválni az egyiket, adtam neki disable timert, aztán stopot, majd enable és start. De nem javult meg. Van valakinek ötlete h mi lehet a gond és h lehet helyrehozni? Érdekes h 8 timer közül csak 4 nek lett bajaa többinek nem.
-
inf3rno
nagyúr
Ja hát én is ilyen ne kelljen gondolkodni típusút próbáltam, mert úgy gondoltam, hogy sok idő elolvasni a manualt meg megérteni, hogy mi mit csinál. Nem jött össze. Odáig jutottam, hogy a VPN kliens felcsatlakozik, felülírja a hálózatot, de nem elérhetőek a belső hálós gépek VPN-en keresztül. Azazhogy nem tudom megítélni. Smb ugyanúgy elérhető belső hálóról, de a http szerver viszont nem. Nehéz megmondani, hogy pontosan mi történt, mert ugyanúgy itthoni netet használok, illetve ugyanazon a gépen van mindkét szerver.
-
meone
tag
Sziasztok egy másik hálózatos topikból irányítottak át ide a problémámmal.
2016-02-09-raspbian-jessie disztrót használok.
Adott egy raspberryPpi2 megoldottam azt, hogy Wifi adapter segítségével az Ethernet csatlakozóján keresztül ha rá dugok egy pc-t akkor azon van internet. Tehát a Pi mint bridge funkcionál. Magában a Pi-ben látom mind a két oldal ip címét.
Azt szeretném megoldani, hogy mondjuk én rá csatlakozok a Pi-re wifin keresztül akkor eltudjam érni az eszközre hálókábellel rá csatlakoztatott eszközt IP cím alapján.
Ez a rendszer ad-hoc alkalmi lenne és szigetszerű.
Valakinek valamilyen ötlete, hogy hogyan tudnám ezt egyszerűen kivitelezni.
Minden ötletet szívesen veszek.
Valami szoftveres megoldás esetleg?Köszönöm.
-
Rimuru
veterán
Van egy RPI, raktam ra webszervert (LAMP) teszt celbol, a terheltseget szeretnem monitorozni, mivel erdemes?
-
Lenry
félisten
kellene nekem egy olyan kelet-ázsiai fontpack, ami eléggé alap ahhoz, hogy benne legyen a Debian alap repójaiban, és van benne kínai, japán és koreai betűkészlet.
minél általánosabb és szélesebb körben elterjedtre volna szükségem
-
Mr Dini
addikt
válasz
lionhearted #23707 üzenetére
Szia!
Köszi! De ezt ennél a kódnál hogyan tudnám használni? Nekem nem sikerült a headert beállítani...
-
ToMmY_hun
senior tag
válasz
CPT.Pirk #23713 üzenetére
Ugyanazon SSD -re szeretném a két rendszert felrakni. Linux telepítésnek hagytam 100 GB helyet, azt csatoltam fel /-ként és a Linux boot helyének az MBR-t adtam meg. Ezután grub config, de csak a Windows Recovery Boot opciót találja. Ez alapvetően jó módszer, vagy már alapjaiban hibáztam el? Swap nem kell, van RAM bőven és nem hibernálok soha.
Megpróbálom majd a 17.3-mal is, hátha az meg tudja oldani.
-
törölt tag
Sziasztok, a gnome log-ot ki lehet valahogyan kapcsolni? Ezt floodolja:
Feb 24 12:10:13 Home gnome-session[1663]: (gnome-shell:1725): Gjs-WARNING **: JS ERROR: TypeError: this._date.set_label is not a function
Feb 24 12:10:13 Home gnome-session[1663]: calendar_update_clock@/home/user/.local/share/gnome-shell/extensions/format-clock@eternal-sorrow.github.com/extension.js:35 -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ToMmY_hun #23712 üzenetére
Nem ugyanarra az eszközre telepítesz? Mert az MBR/GPT az eszköz szinten van, nem partíció szinten.
Őszintén szólva ilyen "install alongside" opciót sosem használtam, egyik disztrónál sem. Amikor kézzel csináltad, akkor megadtál egy partíciót "/" -nek, meg esetleg egy swap-ot és felraktad? Ekkor mi lett az eredmény? Csak a Mint indult el?
Ha ez a helyzet, akkor próbálkoztál sudo update-grub parancs futtatásával? Valamint most a 17.3-nál tartanak, azt kellene felraknod. -
ToMmY_hun
senior tag
válasz
CPT.Pirk #23710 üzenetére
Igen, elvileg így megy. A gondok viszont ott kezdődnek, hogy a 17.1-es telepítő nem is látja a Windows 10 install-t, ezáltal nem választható ki az "Install alongside.." opció. Manuális partícionálással próbálkoztam, de az nem vezetett sikerre. Egyébként elvileg hogy kellene mennie? MRB-t állítom be linuxos boot partíciónak, avagy létrehozok egy külön partíciót erre a célra?
-
sonar
addikt
válasz
Jim Tonic #23697 üzenetére
OpenVPN -nél ajánlom a linux akadémiás videókat (fizetős, de cserébe magyar és jól működik) vagy vedd meg az openvpn cookbook-ot. A net tele van szemetebbnél szemetebb és hibás leirásokkal. Kb egy éve kisérletezgettem vele én is és rengeteget szivtam a hibás blog bejegyzések miatt (amúgy szerintem nagyon nagy része csak agyatlan Ctrl+C Ctrl+V)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ToMmY_hun #23709 üzenetére
Ha a bios / uefi-ben secure boot meg ilyen hülyeségek le vannak kapcsolva, akkor nem nagyon van mit állítgatni, csak felrakod először a win10-et, majd a Mintet és menni fog, a Mint csinál egy boot menüt mindkét rendszerhez.
Jim Tonic: a hibernálásnak nem láttam eddig még sok értelmét. Simán elég volt nekem letenni sleep-be a cuccot. Sleepben merült 10%-ot a laptop egy nap alatt, nagy dolog.
-
ToMmY_hun
senior tag
Valaki meg tudna dobni működőképes leírással Win 10 + Linux mint összebarátkoztatásáról? Angol is jöhet. Sokat kipróbáltam, de nem nagyon akar sikerülni. Egy darab 250-es SSD-t szeretnék használni 150-100 GB felosztásban a két OS-nek.
Előre is köszönöm a segítséget!
UI: bocsánat, ez a haladó topic, de már nem törölném ki a hozzászólást.
-
-
Mr Dini
addikt
Sziasztok!
A naillel, másnéven mailxszel küldöm az infókat (logok stb) 15 percenként a gmail smtp szerverével. Tök zsírul működik, egyetlen gondom, hogyha a tárgyhoz ékezetet írok, akkor ? lesz helyette. Gondolom a karaktertáblát kéne átteni, de hogyan?
Illetve, ha ékezetek/unicode karakterek vannak a szövegben, akkor egy üres e-mailt kapok, aminek van egy noname nevű csatolmánya. Ha viszont simán futtatom le és nem az shból, akkor el tudja rendesen küldeni...
Mi lehet a gond?
Köszi!
-
kagzer
aktív tag
Sziasztok
Lehet triviális, de feltétlen szükség van swap partícióra még 16GB memória esetén is?
Sima desktop célra használt Arch linuxról van szó. -
Istv@n
aktív tag
Sziasztok!
Ubuntu szerverre szeretnék tenni valamilyen jukebox alkalmazást, amivel leginkább mp3-ak, és internetrádiók lejátszását szeretném eszközölni, a szerver saját hangkártyáján. Streaming-et nem kell tudjon, viszont egy webes interface kellene hozzá, amin működtetni lehet. (lejátszás indítása, megállítása, playlist-ek kezelése)
Keresgélek egy ideje, de igazán jó megoldást nem sikerült találnom.
Nem ismer esetleg valaki megoldást a problémára?
A szerveren web, php, mysql szerver fut.... (állt. ennyi kell hozzájuk) -
inf3rno
nagyúr
válasz
spammer #23700 üzenetére
Á én inkább külön scriptet írok, ha valami olyan van. Az alias nekem túl fapados. :-) Egyébként egy kicsit eltúloztam, konkrétan valami ilyesmi volt, hogy `ssh root@192.168.0.213 -i ~/.ssh/bla`, aztán ebből lett valami olyasmi, hogy `ssh server`, amitől egy pillanatra nagyon királynak éreztem magam.
Na ez is megérne egy misét, hogy egy ilyen belső hálós címről hogyan fogok külső hálósra váltani automatizáltan, mert nyilván ha helyben vagyok, akkor nem járatom meg a neten az infot. Bonyolult ez az egész. :-)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A játékfejlesztők közel 90 százaléka AI-ügynökkel dolgozik
- iPhone topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Facebook és Messenger
- Elektromos autók - motorok
- iPhone-t használók OFF topikja
- Hollow Knight: Silksong - Szeptember 4!
- Ezek az új Google Pixel cuccok hivatalos magyar árai
- Trollok komolyan
- Nők, nőügyek (18+)
- További aktív témák...
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!)
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- MSI Sword 16 - Core i7 / RTX 4050 / per key RGB / magyar garancia
- Samsung Galaxy Z Flip 4 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest