- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gerner1
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Lalikiraly: Astra kalandok @ Harmadik rész
- sziku69: Szólánc.
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
N0zer0
senior tag
válasz
Rimuru #20794 üzenetére
Meg nálam is problémás Linux alatt a Pepperflash. A YouTube HTML5-ös videóival kikapcsolja a képernyőt, és onnan használhatatlan a gép, nem lehet visszakapcsolni. A flasheket viszi, de elég akadozva.
Új FF alfával, még újabb Flashsel, és kikapcsolt Flashblock addonnal (szerintem ez kavart be) most jó nálam.
BSD-re csak Pepperflash van, és csak Chrome only megoldást nyújt.
-
CloZee
aktív tag
Jött egy frissítés a Maxthon böngészéhöz!
1.0.5.3 for Linux2014-09-09
+ Cloud sync settings
+ Import Chrome extension
+ Import Chrome history
* Improve "Quick search'
* Improve mouse gesture
* Fix a sync bug of QuickAccess -
törölt tag
válasz
#68216320 #20790 üzenetére
Ha jól látom Ubuntu alapon mozogsz,ebben az esetben csomagtárolóból simán tudod telepiteni chromium alá a pepper flash-t.Valami nonfree-pepperflash a csomag neve,terminálban ha rákeresel a pepper csomagra be tudod azonositani :
sudo apt-cache search pepper
Vagy simán telepitheted a chrome-ot [link]
-
lakisoft
veterán
Sziasztok,
sa-update parancsra a következő választ kapom:
channel: no 'mirrors.updates.spamassassin.org' record found, channel failed.
Mi lehet a gond? -
_Dumber_
őstag
Alsaban melyik file felelős azért, hogy mi történjen a fülhallgató csatlakoztatása, illetve kihúzásakor?
Probléma az, hogy csatlakoztatáskor nem csak hogy lenémítja a speekert, hanem le is veszi a volumet-t 0-ra. Ez azért gond mert a gép legközelebbi bekapcsolásakor a tálcán lévő hangerőszabályzóval csak a némítást tudom visszarakni, de a hangerőt nem. Az lenne az megoldás, ha a fülhallga csatlakoztatásakor nem venné le a hangerő értékét. Csak némítani kéne.
(másik megoldás, hogy az " amixer sset Speaker 100 " parancsot rárakom egy gyorsbillentyűre, de ez nem túl elegáns)(Openbox)
-
Vladi
nagyúr
válasz
Drótszamár #20786 üzenetére
VAn a tömörítőnek is kimenete. Azt áttolod egy txt-be és azt is elküldöd magadnak.
-
bambano
titán
válasz
Drótszamár #20786 üzenetére
a cél gépen megcsinálsz egy md5sum textfájlt, amiben benne van az összes állomány md5 hash-e, azt visszatolod a forrásra, és ott letörölsz mindent, ami benne van az md5-ös fájlban és stimmel a hash.
szerk: én nem csomagolgatnék semmit, rsync egyszerűbb
-
Drótszamár
őstag
válasz
bambano #20783 üzenetére
Milyen logikával működik?
Arra gondoltam, hogy kicsomagolom, és összehasonlítom az eredeti mappával. Ha oké, és utána megvan a mozgatás, akkor törlöm. Ha nem oké, akkor küld levelet, hogy gond van.
Persze ez elég fapados megoldás, és lehet hogy van egyszerűbb. A spanyol viaszt nem akarom feltalálni.
-
Drótszamár
őstag
válasz
Jester01 #20782 üzenetére
Azon parázok, mi van ha akármi* miatt kimarad fájl a tömörítésből. Ekkor az archív állományon az md5 ugyan az lesz mindkét oldalon, de mégis hiányozni fog fájl.
A paraméterezést átnézem, hátha tud ilyet, köszi az ötletet.
*pl valamiért nem tudja olvasni. /csak feltételezés, nem tudom élesben lehetséges e ilyen/
-
bambano
titán
válasz
Drótszamár #20781 üzenetére
én az md5sum-ot szoktam erre használni, illetve faragtam köré egy mezei scriptet.
-
Jester01
veterán
válasz
Drótszamár #20781 üzenetére
A tömörítődnek minden bizonnyal van ellenőrző funkciója, szóval használd
Az összecsomagolt cuccot meg rsync segítségével másold le, igény szerint előtte készíts róla md5 vagy sha hasht amit utána ellenőrzöl. -
Drótszamár
őstag
Üdv!
Egy debian szerveren keletkező fájlokat kéne naponta lementenem, és átmozgatnom egy másik gépre (otthoni storage).
Hogyan tudom ellenőrizni, hogy tuti becsomagolta e sértetlenül az összes fájlt a szerver, és törölhetem az eredeti fájlokat?
Van erre valami bevett, és egyszerű módszer?
Becsomagolni tudom, a mozgatás sem gond, de kézzel szoktam megnézni, hogy megvan e minden. Ezt szeretném automatizálni amennyire lehet.
-
Vladi
nagyúr
válasz
#68216320 #20775 üzenetére
chromot nem tudom. firefox alatt csak a plugint kell elérhetővé tenni. Valahol a /home/user alatt van, plugin könyvtára. A flash gyakorlatilag 1 fájl: libflashplayer.so ezt kell vagy bemásolni, vagy belinkelni neki. Utána tudod variálni, hogy éppen meilyeket teszteled.
-
törölt tag
Linuxon egyetlen lehetoseg friss flashre a chrome hasznalata? Mert barmit kezdek szerencsetlennel par flash oldal egyideju mukodesetol elhasal. Tobb ubuntu alapu distro-n is probaltam.
-
válasz
Titmouse09 #20772 üzenetére
Szia! Lehet, hogy ebben a topicban elérné az ingerköszöböt a kérdésed, bár nem mindíg van ez így.
A laptopok érzékeny jószágok, ha Linuxról van szó, ezért írd le pontosan a tipusát, ne így, hogy Asus elég jó hardverrel. Lehet, hogy elfutnának rajta más disztrók is, próbálj ki párat, például a MINT MATE vagy MINT Cinnamon, LXLE, Manjaro XFCE. Ezeket live- ban is kipróbálhatod, nem csak virtualban.
Az általam ismert disztrókban a partícionálás teljesen korrekt módon oldható meg, de lehet, hogy könnyeb út, ha live módban Gparted használatával készíted elő az adathordozókat telepítésre, vagyis simán törlöd a felesleges partíciókat és a disztró telepítésekor nem fogsz ebbe belebonyolódni. Telepítés előtt olvass el egy leírást, itt van például a MINT két változatához.
Itt egy jó leírás a Gparted használatához.
Sok sikert a telepítéshez, ha elakadsz, írd le a topicban minél pontosabban a hibajelenséget! -
Vladi
nagyúr
A 3.16-ban van ismert regresszió, ami miatt radeon driverrel nem bootol a linux? 3.10-el simán indul.
4670-et cseréltem 7750-re.(#20772) Titmouse09
"Ha elindítom a linux telepítőt ott tudom törölni az OS X partícióját, és annak a helyére egyszerűen felrakni a linuxot?"
Igen, elvileg ennyi. a grubot meg bete3szed a helyére és kész."Ha igen, akkor nem baj neki, hogy (a win 350MB-osát is számolva) már 4 partíció van, amiből az utolsót
háromfelé vágva (root, swap, home) már 6 lesz?"Attól függ, hogy milyen partíció. ha gpt akkor nem baj. Ha sima mbr, akkor se feltétlenül baj, csak ne elsődleges hanem logikai legyen és akkor se baj.
"Ha sikerül felrakni akkor a grubban meg fog jelenni a win8, vagy azzal megint játszani kell?"
Ez legrosszabb esetben 1 parancs. -
Titmouse09
aktív tag
Sziasztok!
Nem is tudom hol kezdjem. Talán a közepén: Szóval adott egy ASUS laptop, elég jó a hardver benne, de sajnos AMD-s, így az amúgy sem túl combos akksi nem sokáig bírja. Windows alatt. Szeretnék egy akkukímélő, könnyített linuxot felrakni rá második rendszerként.
Első kérdés: Milyet? Lubuntuval szemezgetek, próbálgattam virtualboxban, nem tűnik rossznak. Tanácsolták nekem a crunchbag-et, de az már túl low nekem.
Második kérdés (csokor): Na ez összetett. Van a gépen dual bootban egy nem működő OS X. Ez működött mindaddig, amíg nem raktam újra a mellette lévő windowst. És, hogy ne legyen túl egyszerű a helyzet a boot sector az ő partícióján van (hogy venne a szájába valami hengereset). Próbálkoztam vele, hogy aktívnak jelölöm meg a windowsét, de akkor nem bootolt be.
Szóval most ezt az OS X-et cserélném linuxra, de hogyan? Ha elindítom a linux telepítőt ott tudom törölni az OS X partícióját, és annak a helyére egyszerűen felrakni a linuxot?
Ha igen, akkor nem baj neki, hogy (a win 350MB-osát is számolva) már 4 partíció van, amiből az utolsót
háromfelé vágva (root, swap, home) már 6 lesz?Ha sikerül felrakni akkor a grubban meg fog jelenni a win8, vagy azzal megint játszani kell?
Előre is köszi a válaszokat, segítséget!
-
buherton
őstag
Hogy lehet, hogy egy mezei mini-ITX alaplap MAC addresse egy reboot után megváltozik? Értetlenül állok ez előtt.
MOD: Ubuntu 12.04.4
-
N0zer0
senior tag
válasz
_Dumber_ #20762 üzenetére
Igen, 32-es végleges FF-szal megy, 34-es alfával csak fekete kép van. Chrome bétában jó. A HTML5 viszont FF alfában és Chrome bétában is kikapcsolja a képernyőt. Frissítettem kézzel Flasht, ez sem lehet baja. Ezek szerint a videokártya drivere is jó, mert akkor FF32-ben és Chrome-ban nem menne. Akkor ez a FF alfa bugja lesz.
-
CloZee
aktív tag
Valaki tudná csekkelni, hogy mik szerepelnek a /etc/apt/sources.list.d alatt a getdeb.list -ben? Főként Linux Mint 17-en lennék rá kíváncsi
-
Apollyon
Korrektor
Jelenleg így néz ki a conky-m:
Mint látható, a HDD temp-nél az van, hogy N/A. Ez azért van, mert a hddtemp-pel tudom kiíratni a /dev/sda hőmérsékletét.
Ezt csak kétféleképpen lehet megoldani. Az egyik, hogy vagy root jogosultságokkal futtatom a conkyt, vagy minden indítás után manuálisan indítom el a hddtemp-et daemon módban.
Ez viszont nem túl elegáns, ráadásul a felhasználómnak a sudoers között kell lennie, amit szintén nem szeretnék.
Meg lehetne oldani ezt valahogy normálisabban? Vagy mi lenne a legjobb megoldás conkyban az sda hőm. kijelzésére?
-
whbear
senior tag
Feltettem pár kérdést Fedorás fórumban, tudom járnak ide Fedorások is, légyszi nézzétek meg hátha lenne rá megoldás.
-
N0zer0
senior tag
Lenne egy olyan gondom, hogy Kubuntu 14.04 x64-et frissítettem, integrált X3100-as Intel-kártya van a gépben, frissült a drivere. Viszont azóta a YouTube immáron kötelező HTML5-ös videói nem működnek, vagy fekete kép van, vagy teljes képernyőre téve még a monitort is kikapcsolják.
Hogyan lehetne ezt rendbe tenni?
-
tlac
nagyúr
válasz
Buci21 #20624 üzenetére
pont ugyanezzel a hibával küzdöttem most, de találtam egy sokkal kényelmesebb megoldást
nagyon jó kis program, be lehet vele állítani a kimeneteket
ha azt mondaná, hogy eszköz fogalt, akkor ki kell lőni a pulseaudio-t, aztán majd újraíndítani később
ez azért kell, hogy ne induljon újra, ha kilőttük:
echo autospawn = no >> ~/.pulse/client.conf killall pulseaudioezzel meg kilőjük:
killall pulseaudio -
CloZee
aktív tag
Végre megjelent a MEGA asztali linuxos kliense.
-
buherton
őstag
Mi annak a programnak a neve, ami lehetővé teszi azt, hogy ha az SSH klienst bezárom attól még az SSH kapcsolat nem kapcsol szét?
-
bambano
titán
válasz
Infernohun #20748 üzenetére
ha 11.10-es ubuntut kínál fel a frissítéskezelő, akkor nálad nagyon régi ubuntu lehet.
ennek nyilván oka van. ha frissítenél, a rendszer részei közül a régieket törli, újabbat rak fel helyette, amivel lehet, hogy egy nem ubuntus program alól kihúzod a szőnyeget. szerintem ne frissíts semmit, mert a rendszergazda dühös lesz. -
_Dumber_
őstag
válasz
#63761920 #20745 üzenetére
NTSF lesz az
winyót csatlakoztatod, majd gparted programmal a megfelelő partíciót ext4-re formázod.
Ezután már csak az fstab-ot kell szerkesztened, hogy fel is csatolja induláskor, vagy kézzel csatolod, vagy ubuntunál ha jól tudom akkor az ikonjára kattintva felcsatolja.Mellesleg az NTFS-t is kezeli a linux.
-
Infernohun
tag
Srácok,ezen a linuxon nincs valami eszköz kezelő felület?Mert nem találom a hangnál a régi alaplapi hangkártyát,csak a Ati hdmi hang van,a lentebb írt problémám még mindig fent áll hogy szaggat (fps kicsi lenne?) a film,eddig vlc playerhez nem kellet kódek pack,de esetleg a problémát megoldaná? Néztem a frissítés kezelőt fel kínálja a 11.10 ubuntut,ha frissítem nem törli ugye a feltepítet programokat?Nem változtat semmin ?Ne haragudjatok,de kkicsit már kezd idegesíteni a dolog és nem akarok a meló helyen ez végett bajba lenni.
-
törölt tag
válasz
Fritz Teufel #20746 üzenetére
Szia.
ubuntu -
törölt tag
Sziasztok.
Van egy 40 GB HDD amin a rendszer van,
és a filmeknek vettem egy 500 GB-os HDD-t
hogy tudom beállítani; át formázni, mert ntsc
most. -
Jester01
veterán
válasz
FastEthernet #20733 üzenetére
Egyébként a less-ben van beépített kereső is, alapszinten / (perjel) és amire keresel, n billentyűvel következő, N billentyűvel előző találat. További részletek: man less
Ja és ha már itt tartunk, van még egy kevésbé ismert képessége a less-nek ami az F billentyűvel varázsolható elő. Ez a tail -f működéséhez hasonlóan frissíti a látottakat ha a fájl nő. Logok nézegetésére nagyon hasznos.
-
FastEthernet
csendes tag
Köszönöm az eddigi segítségeket!
-
válasz
FastEthernet #20740 üzenetére
'isc-dhcp-client van rajta"
Az, mint a neve is mutatja, kliens, nem pedig szerver.
"Azt hol tudom megnézni hova lett telepítve?"
dpkg -L isc-dhcp-client
"Mert a nano /etc/default/isc-dhcp-client vagy /etc/default/isc-dhcp-server vagy a /etc/dhcp/dhcpd.conf is üres."
Ezek viszont konfiguracios file-ok, a fenti ertelemben nem reszei a telepitesnek. Az altala hasznalt conf file-okat a
dpkg -L isc-dhcp-client
kimenetenek a Conffiles: reszenel sorolja fel
-
Penty
aktív tag
válasz
FastEthernet #20740 üzenetére
dpkg -L isc-dhcp-client
-
FastEthernet
csendes tag
válasz
FastEthernet #20738 üzenetére
isc-dhcp-client van rajta. Azt hol tudom megnézni hova lett telepítve? Mert a nano /etc/default/isc-dhcp-client vagy /etc/default/isc-dhcp-server vagy a /etc/dhcp/dhcpd.conf is üres.
-
válasz
FastEthernet #20738 üzenetére
Ja, es meg az "apropos dhcp" is hasznos tud lenni, ez azokat a man pageket irja ki, amik dhcp-vel kapcsolatosak.
-
FastEthernet
csendes tag
Köszönöm szépen!
A dpkg -l | grep dhcp és a dpkg -l | less | grep dhcp is jó.
-
válasz
dpkg -l | grep -i dhcp
(a -i azert, hogy ha a leirasban a DHCP nagybetuvel szerepel, akkor is megtalalja)
Ha valami egyszeru DHCP szerver kell, akkor a dnsmasq-t ajanlanam, az eleg egyszeruen konfiguralhato es megcsinal mindent, ami egy kis halozathoz kell (DHCP, DNS a helyi nevekhez es DNS proxy az internethez, meg tud TFTP-t is, ha halozatrol akarsz bootolni), sot, meg viszonylag bonyolultabb dolgokat is tud (pl. kulonbozo interface-ekhez mas-mas DHCP range-ek).
-
Penty
aktív tag
válasz
Kihagytad a függőleges vonalat.
dpkg -l | less | grep dhcp
-
rt06
veterán
válasz
dpkg -l | grep dhcp
de azt hiszem, hogy igy is mennie kell: dpkg -l dhcp -
FastEthernet
csendes tag
Köszönöm!
Konkrétan azt akarom megnézni van e DHCP szerver a linuxon. Hány fajta DHCP szerver létezik ubuntura? Azért kérdezem mert gondolom mindegyik nevében benne van a "DHCP" kifejezés a szűrés miatt.
Ez a szűrés nem teljesen tiszta. Beírom, hogy bkgp -l | less szépen listázza is. És itt, hogy keresek rá arra, hogy szerepel e ezek között a DHCP kifejezés? bkgp -l | less grep dhcp nem jó. Hogy kéne használnom?
-
_Dumber_
őstag
válasz
FastEthernet #20730 üzenetére
dpkg -l | less
| = AltGR + w (minden parancsra jó)
kilépni belőle: "q"
szerk: megelőztek
-
rt06
veterán
válasz
FastEthernet #20730 üzenetére
dpkg -l | less
es ha jol emlekszem (epp nincs elottem linux-os gep), akkor a sor elejen jeloli, hogy mely csomagok vannak telepitve, esetleg erre is szurhetsz grep-pel -
rt06
veterán
válasz
FastEthernet #20728 üzenetére
dpkg -l
-
FastEthernet
csendes tag
Sziasztok!
Van esetleg olyan parancs, amivel meg tudom nézni az összes telepített szoftvert ami linuxon van (Ubuntu)? (Gondolom volt már ilyen kérdés, de nem találtam meg. Elnézést.)
-
Infernohun
tag
A helyzet a következő,jobb klikk a hangszóróra az alábbiakat adja be: Névjegy,zárolás panelről,eltáv panelről..
Bal klikkre be hozza a Banshi lejátszót,és ott lentebb van olyan hogy hangbeállítás,kimenetek hardver...stb,és ott mikor lehet választani a hardvert csak a hdmi van a régi stereo duplex elveszett.
A filmeknél meg a vlc playerbe a videónál lehet állítani a kimeneteleket,GLXxxx linux kódekre állítom van kép ,de olyan mint ha szaggatna (fps kicsi).Azon gondolkozom hogy kiveszem a karit és hátha vissza áll...de mi van ha nem,elbasztam egy kártya berakásával az egészet ?(amd catalyst fel van rakva) -
sonar
addikt
válasz
Infernohun #20725 üzenetére
Sound preference (leggyorsabban jobb klikk a hangszóróra a desktopon) -> Hardware -> Profile és elvileg analog stereo duplex
-
Infernohun
tag
HELP !
Sziasztok !
A meló helyemen olyan problémába ütköztem hogy nektek lehet egyszerű dolog lesz.
Nekem van egy irodai gépem egy HP DC 7900 fekvő házas gép (dupla magos e8400 proci, 3 giga ram stb..),és ezen a gépen egy Linux ubuntu van,egy régebbi fajta nem a legfrissebb valami 11.xxx? Gondoltam veszek bele titokba egy vga-t,vettem is egy 6450 ati radeont kártyát. A mai nap folyamán meg is jött,és én rögvest be is szereltem és gyorsan hdmi kábelen keresztül le is csekkoltam a dolgot hogy működik-e,minden tökéletes volt van kép ! Öröltem is mint majom a farkának,mondom akkor át kötöm sima vga-ra hogy a rendszergazdánknak ne tűnjön fel a hdmi kábel,be bootol minden van kép,de hang nem nézem a hang beállításokat(régen ott volt az alaplapi hangkártya ikonja ) nem ismeri fel az alaplapi hangkártyát csak a hdmi kimenetet a kártyán..eeh mondom mi van ?Gyorsan vissza kötöttem a hdmi-t van hang,de igen ám a filmeknél a lejátszóba nincs kép !A vlc playernél(újra tettem akkor se volt kép) se...
Hogy tudnám vissza varázsolni az alaplapi hang kártya kimenetet,hogy választani lehessen melyiket használja,és hogy lehetne a video lejátszóba a filmeknek képet csalni újra? Előre is bocsánatot kérek hogy ilyen hosszúra sikeredet a segítség kérésem írása. -
_Dumber_
őstag
adott egy /etc/szinkron script.
(Létesít egy VPN kapcsolatot, szinkronizál egy mappát, majd bontja a VPN-.t)
pon teszt debug dump logfd 2 nodetach &
sleep 10
mount -o username=user,password=*** //10.0.0.34 /mnt
rsync -azr --delete /mnt/konyvtar /home/adatok/tech/
cd ..
umount /mnt
poff tesztHa kiadom rootként akkor tökéletesen lefut. Én viszont szeretném minden nap 14 órakor lefuttatni.
A root crontab-ban a következőt írtam be:0 14 * * * /etc/szinkron
Igy viszont már a VPN kapcsolódáskor megbukik. Logok szerint nem képes felkapcsolódni.
Hol cseszem el? (még egyszer mondom.. kézzel kiadva tökéletesen fut) -
Fenyő
őstag
válasz
CloZee #20717 üzenetére
Pl ezt próbáltad már?
-
Jester01
veterán
válasz
Zoli133 #20714 üzenetére
Olyan formában ahogy a module.alias-ban láttad, megadod a pci azonosítókat. Ezeket legegyszerűbben a /sys alól lehet kibányászni az eszköz ismeretében:
# lspci -s 03:00.0
03:00.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation BCM4401-B0 100Base-TX (rev 02)
# cat /sys/bus/pci/devices/0000\:03\:00.0/modalias
pci:v000014E4d0000170Csv00001028sd00000229bc02sc00i00
# modprobe -v pci:v000014E4d0000170Csv00001028sd00000229bc02sc00i00
insmod /lib/modules/3.15.0/kernel/drivers/net/b44.ko -
CloZee
aktív tag
Béna kérdés: Ha Linux Mint 17 telepítés közben kiírta, hogy nem tudta feltenni a grubot, hogyan tudom utólag felvarázsolni (a telepítés végig ment)? Egy 2009-es macmini gépről van szó, és csak Mint-van az egész gépen.
-
sonar
addikt
Múltkor volt hír több portálon is, hogy a linux foundation -ön keresztül több ingyenes vizsgát lehet letenni és az eredményes vizsgát Certificate-tel honorálják.
Van valaki aki szerzett már certificate-t? -
N0zer0
senior tag
válasz
_Dumber_ #20710 üzenetére
A gyakorlatban nincs hátránya. Ahogy kék luficet írja, a konténerfájl elméletileg töredezhet létrehozáskor, de gyakorlatilag nem nagyon szokott. Másrészt elvileg a rendszernek dupla munka, mert a swap fájlban lévő adatokat íráskor ext4-re is le kell képeznie, de ez is észrevehetetlen plusz terhelés. A gyakorlatban a két megoldás sebességügyileg 0,000001%-ban különbözik. A swap konténerfájl sokkal rugalmasabb, én is azt fogok használni Arch alatt, sokkal kényelmesebben lehet növelni és csökkenteni, mint egy partíciót vagy egy LVM logikai kötetet.
A swap konténerfájlban épp úgy swap fájlrendszer van, mint egy swap partíción. Épp úgy kell a konténerfájlt is felcsatolni, mint egy partíciót (mount, /etc/fstab, satöbbi), olyan, mintha egy swap partícióról készült képfájl lenne. Épp úgy, ahogy egy bootolható linuxos iso-ban sem ext4 van, hanem épp olyan iso-fájlrendszer, mint egy telepítő CD/DVD-n. Persze ezt most nem neked írom, hanem csak úgy, ismeretterjesztő jelleggel, mert sokan nincsenek tisztában ezzel a dolgokkal, főleg windowsos felhasználók.
Sőt, ilyen a WUBI-val telepített Windows melletti Linux. Az NTFS fájlrendszeren tárol fájl, amiben rendes linuxos fájlrendszer van. Igaz ez kicsit jobban lassít, nem a dupla munka miatt, hanem a linuxos NTFS driver egy kicsit munkásabban kezeli az NTFS-ses lemezműveleteket, de szerintem egy mai gépnél nem vészes, mintha titkosítva lenne a cucc, nem lassít sokat. Én kezdők esetén a WUBI-s megoldást preferálnám, úgy nem barmolják szét a partíciókat, könnyebben eltávolítható a cucc, csak a WUBI-s módszer inkább nem szokott menni, mint igen.
-
_Dumber_
őstag
Egy kérdés a swap-ról:
Szó volt róla, (valamelyik fórumon), hogy lehet partíció helyett fileba is tenni a swap-ot.
Valójában rugalmasabb is mint a külön swap partíció.
De mi a hátránya?..
Miért nem ezt használják, ha már annyi előnye van?
Az hogy a fileban egy ext4-es filerendszerre megy, partición meg egy SWAP filerendszerre (ezt nem tudom mit takar), nem gond? -
N0zer0
senior tag
válasz
gery2123 #20706 üzenetére
Egyelőre még kap egy új esélyt a qBittorrent, ez meg a KTorrent tudja még a legtöbb mindent Linux alatt. Mivel a KTorrent nem jól jelent le az nMag „követő”-jére (ezt az idióta magyarítást valamelyik kliensben láttam), ezért csak a qBittorrent marad. Ha meg nem válik be, akkor tényleg megy fel Wine alá az uTorrent, pedig megfogadtam, hogy mindent natív linuxos programal oldok meg, ami eddig sikerült is nagyjából. Egyedül a GIB szótárat és néhány régebbi windowsos játékot tolok csak Wine-ből, mást nem is.
Bár ez a havi/napi fel/letöltési statisztika és a torrentek közötti prioritási szintek továbbra is nagyon hiányoznak, a többit nagyjából tudja a qBittorrent. Még a finom szemcsés prioritást is kiváltja némileg a fájlok sorban letöltése funkció, bár ha nem sorban kéne finom fokozatokban priorizálni, akkor arra nem jó. Illetve a qBittorrent tud a torrentek között keresni, ezt az uTorrent csak kiegészítő App feltétele után tudja, és lassabban keres.
Próbálkozok rTorrenttel is, az a másodlagos kliensem, public torrentekhez használom, de nagyon primitív. Pl. nem lehet kézzel trackert frissíteni. A qBittorrentben lehet, csak el van dugva, először rá kell menni az adott torrentre, majd az alsó panelban a Trackerek gombra kattintani, majd a megjelenő listára jobbgombbal kattintani, és ott lehet kézzel frissíteni. Kitehették volna a jobbgombos főmenübe, mint az uTorrentnél, Deluge-nál és a KTorrentnél van, nem szakadtak volna meg. Sajnos sok trackert néha muszáj kézzel csesztetni, sokszor talál így több seedert, meg növekedik meg a le/feltöltési sebesség, persze ez a trackerek hibája, mert egy jól működő trackernél nem lenne szükség ilyesmire.
A Transmission egy vicc, eleve a kezelőfelülete is átláthatatlan, a torrent állítgatásához egy külön menübe kell belemenni, ami külön ablakban jelenik meg, meg fülek között kell válogatni. Nagyon körülményes és kényelmetlen, ráadásul egy csomó mindent nem tud (statisztika, superseed, sorbaállítás, forgalomkorlát, stb.). Csak tényleg nagyon alap torrentezésre jó, ha valakinek csak kevés torrentje van, és főleg csak letölt, és nem nagyon seedel.
-
N0zer0
senior tag
válasz
lionhearted #20654 üzenetére
Visszaálltam Deluge-ról qBittorrentre. A Deluge-gal is el lehetett lenni, de egyrészt kevesebbet tud, mint a qBittorrent, másrészt mivel pythonos a felülete, borzasztóan ette a laposom gyenge prociját, gyakran 22%-on is hajtotta. A Deluge max. 3-6%-ra megy fel, kivéve, ha torrentet ellenőriz újra seedeléshez.
Próbálkoztam rTorrenttel is, mindenféle felület nélkül, terminálban, de sok minden körülményes vele. Jó lenne az uTorrent Linuxra, beérhetné már a qBittorrent.
-
CloZee
aktív tag
Új hozzászólás Aktív témák
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bomba ár! Dell Latitude 5495 - Ryzen 5 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Radeon I Cam I W10 I Gari
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 512GB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
- Keresek gamer laptopot RTX 3050 , RTX 3060. RTX 4050 , RTX 4060
- PlayStation Network (PSN) ajándékkártyák, feltöltőkártyák áron alul!
- BESZÁMÍTÁS! Asus PRIME B450M R5 2600X 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1060 3GB AeroCool Quantum Mesh V3 400W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest