- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Gurulunk, WAZE?!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
_Dumber_
őstag
Elérkezett az idő, hogy az irodai gépeket is átállítsuk linuxra.
végre vége végre sikerült kitaposnom
A munkához többek között egy olyan script is kell, ami időnként felcsatol egy távoli könyvtárat, szinkronizál, majd lecsatol. (user által indítva) Ez nálam tökéletesen működik, csakhogy sudo-val oldottam meg (másik cél, hogy nálam se azzal kellene)
A usereknek ugyanakkor nem akarok sem sudo, sem root jogot adni. (nyilván)
Nagy vonalakban a script:
sudo mkdir /mnt/ideiglenes (ide csatlom a távolit)
sudo mount
sync
sudo chown (mert root lett a tulaj - én sem értem miért )
sudo umountAz én tippem, hogy hogyan lehetne a sudot eltüntetni:
1. az ideigkenes könyvtárat vagy a userhomeban létrehozni, vagy a /mnt-t írhatová tenni a usernek, vagy a /tmp-ben létrehizni.
(kerdés, hogyha a /tmp-ben lesz létrehozva, és véletlenül nem nem unmontolom, akkor a /tmp törlésekor a mount tartalma is törlödik a távoi gépen?)
2. User-nek mout jogot adni (lehet?)
3. Ezekután a chown remélem felesleges lesz, mert a jogultság megoldódik.. De ha nem akkor mi a megoldás?Más, esetlegesen elegánsabb megoldást tudtok?
-
Köszi, Uraim!
-
végül a magam feje után mentem, ez lett az eredmény
-
válasz
CPT.Pirk #22993 üzenetére
Ez nem V-Sync-es probléma szokott lenni? Van lehetőség bekapcsolni?
Más: van Linux alá SMART figyelő? Kiolvasni bármivel ki tudom, de nekem olyan kellene, ami folyamatosan figyeli, és üzen (email), ha gond van. A la HD Sentinel, csak Linuxra. Ha jól tudom, ennek a linuxos variánsa nem tud ilyet. Bambano, Te biztos tudsz ilyet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Adott a szitu. KDE5-ös Chakra, nyílt radeon driver + Radeon R7 260x és van tearing böngészőben, Youtube videónál valamint filmek alatt.
Ugyanezen a rendszeren Catalystot használva nincs tearing. Mit tudok kezdeni vele? Emlékeim szerint amíg a KDE4 volt, addig a nyílt driverrel nem volt ilyen gondom, még jobban működött 2D-ben mint a Catalyst.Néztem az Arch wikit a témában, de ott csak a zárt driverekre találtam tearinggel kapcsolatos dolgokat.
-
bambano
titán
válasz
Jim Tonic #22975 üzenetére
én már csak olyan régimódi vagyok, hogy az átviteli sebesség csak második a listámon...
semmit nem érsz a nagy átviteli sebességeddel, ha elszáll az egész a rákba...
ezért a privát magánvéleményem az, hogy fontos adatot se linuxos zfs-re, se btrfsre nem teszek.a második privát magánvéleményem az, hogy az adatbáziskezelés alaptörvénye, hogy az adat sok és hajlamos többé válni. ezért háttértárban olyan megoldást választanék, ha több lehetőségem van, ami később bővíthető. tehát kiindulásnak minél kevesebb diszket, darabonként minél nagyobb kapacitással.
a helyedben olvasgatnék a linuxos raid10 driverről is, mert elég érdekes dolgokat művelnek benne...
-
Jester01
veterán
válasz
Jim Tonic #22990 üzenetére
Egy lemezen lévő fájlokból is lehet csak annak nem sok értelme van. Ramdiskből is lehet, de ahhoz meg biztos nincs elég memóriád (de az legalább tuti cpu limites lenne
)
Bármennyire is lassúnak hiszed a procid, azért az mégiscsak egy sandy bridge architektúra az annak megfelelő órajelenkénti utasításciklusokkal ami például veri az én AMD FX-emet. cpubenchmark.net szerint a 847-es single thread 539 pont, míg az FX8350 az 1505 (4GHz-en ugye...) Nem tudom milyen órajeled van szóval az összemérhető kell legyen az én 1.4GHz-re korlátozott procimmal. Memóriától is függ valamelyest de azt megint nem hiszem, hogy sokkal lassabb lenne.
-
-
válasz
Jester01 #22986 üzenetére
Nem tudom magam lemérni, mert ettől függ, hogy 2db 3 TB-os (R1) vagy 3db 2 TB-os (R5) lemezt veszek. Tudom, hogy RAID5 esetén 4 TB-om lenne, de ha nem tudom normálisan megvalósítani, akkor inkább hagyom.
A Celeron 847-em kb. 1,5x annyit tud, mint egy Atom 330, de az sem túl bivaly.
Itt vannak egyébként összehasonlítható eredmények: [link] Ez alapján nagy eltérés nincs a RAID1 és RAID5 között (eléggé meglepő), de az is igaz, hogy ez meg egy E7400-as CPU (Core 2 Duo), ami szintén nem gyenge. -
Jester01
veterán
válasz
Jim Tonic #22985 üzenetére
A lassú rebuildnek ezer oka lehet, például az, hogy lekorlátozzák a sebességét (alapból 100MB/s mostanában a default). Azt hittem volt valami cpu terhelés diagram amit nem vettem észre.
Azért az a sandy bridge celeron nem olyan rossz. De igazából a dolog arról szól, hogy a raid5-nek nincs jelentős plusz terhelése. De ezeket magad is megmérheted illetve mint mondtam a logban is ott az adat a paritásszámítás sebességről.
-
Jester01
veterán
válasz
Jim Tonic #22983 üzenetére
Biztos vak vagyok de nem látom a diagramot amiről beszélsz
Valószínűsítem, hogy az FX8350 erősebb mint a tiéd
de levettem 1400MHz-re és még így is vidáman GB/s nagyságrendű a sebesség vagyis normál 100MB/s körüli terhelésnél (ami úgysem lesz folyamatos) ez kevesebb mint 3% processzorhasználat a paritás számítás miatt. Nyilván egyéb járulékos terhelés lesz, de az minden i/o tetejére rárakódik.
# time dd if=/dev/sdb2 of=/dev/null bs=1M count=1024
1024+0 records in
1024+0 records out
1073741824 bytes (1.1 GB) copied, 7.32325 s, 147 MB/s
real 0m7.326s
user 0m0.005s
sys 0m1.181s
# time dd of=/dev/sdb2 if=/dev/zero bs=1M count=1024
1024+0 records in
1024+0 records out
1073741824 bytes (1.1 GB) copied, 8.75018 s, 123 MB/s
real 0m8.753s
user 0m0.004s
sys 0m2.423sUgyanez raid5 esetén (degraded 2 lemez mert nincs több kéznél):
# time dd if=/dev/md7 of=/dev/null bs=1M count=1024
1024+0 records in
1024+0 records out
1073741824 bytes (1.1 GB) copied, 6.86471 s, 156 MB/s
real 0m6.868s
user 0m0.004s
sys 0m1.497sÍrásnál:
# time dd of=/dev/md7 if=/dev/zero bs=1M count=1024
1024+0 records in
1024+0 records out
1073741824 bytes (1.1 GB) copied, 7.08272 s, 152 MB/s
real 0m7.086s
user 0m0.005s
sys 0m2.656sLátszik, hogy a sima lemezhez képest nem jelentős a különbség, pedig még kicsit gyorsabb is
-
-
Jester01
veterán
válasz
Jim Tonic #22978 üzenetére
A rebuild nem a cpu miatt hosszú hanem mert az egész lemezt végig kell nyálazni. 2TB és 100MB/s esetén ez ugye 20000 másodperc ami nem 50-60 hanem 5-6 óra. Processzor terhelést nem tudom hol láttál, de ha már van raid5 támogatás a kerneledben akkor boot logba írja mekkora sebességgel tud paritást számolni. Ez jellemzően több GB/s így normál működés során észrevehetetlen terhelést okoz.
raid5 támogatásom éppen nincs, de a raid6 még bonyolultabb is:
vmunix: raid6: sse2x1 2501 MB/s
vmunix: raid6: sse2x2 3700 MB/s
vmunix: raid6: sse2x4 4502 MB/sA méréshez lekorlátoztam 1400MHz-re a processzoromat
-
F34R
nagyúr
válasz
Jim Tonic #22980 üzenetére
janos666-nak elesben van btrfs raid-je ha jol emlekszem, en is baratkoztam vele, de kicsit macerasabb lenne atmozgatnom mindent. (igen a root fajlrendszert is szeretnem btrfs-nek)
Illetve a gentoo forumon is van egy tag aki SSD-ket rakott raid5-be btrfs fajlrendszeren. -
Sose hallottam róla. Nagyon jó a leírás is, és benne van, ami nekem érdekes: It covers creating and mounting btrfs file systems, resizing btrfs file systems online, adding and removing devices, changing RAID levels, creating subvolumes and snapshots, using compression and other things.
Te használod esetleg? Egyébként az általad linkelt SnapRAID oldalon szereplő összehasonlítás szerint a SnapRAID sem lehet rossz. Valaki azzal futott már köröket?
-
Ok, közben futottam még pár kört. Jelek szerint kevesek ezek a CPU-k ehhez. Elbírnak vele, de egy rebuild akár 50-60 óra is lehet.
-
válasz
bambano #22970 üzenetére
Néztem egy ext4-zfs összehasonlítást, nem volt jobb átvitelben a zfs, igazából csak a hibajavítás miatt lehet érdekes. RAID5-ben egyértelműen jobb volt az ext4 teljesítményre. Viszont elég ijesztő, hogy az Avotononon 80% feletti terheléseket produkált a RAID5.
Ugyanakkor azt olvastam, hogy ez csak SSD-nél lényeges, HDD-ket vidáman kiszolgál egy gyenge CPU is.F34R: Zavarni nem zavar, nekem elég, ha elbír vele. A mai trendekkel ellentétben én nem streamelek róla, médialejátszóként sem üzemel. Egyszerű fájlszerver. Ugyanakkor viszonylagosan gyenge a CPU.
-
Oprendszer csere nem lesz.
Lubuntu van fent már évek óta, nagyon jól bekonfigoltam, nincs kedvem ennek újra nekifutni. Egyedül a owncloud hiányzik, az majd a RAID után jön.
Szerintem megpróbálom a RAID 5-öt, mert 3db 2 TB-os merevlemez olcsóbb, mint 2db 4TB-os, csak azzal nem vagyok tisztában, hogy ez mennyire terheli a processzort. -
F34R
nagyúr
válasz
Jim Tonic #22969 üzenetére
raid1, amennyiben bsd-s rendszered van akkor erdemes zfs-ben osszeraknod. zfs-ben talan meg a gentoo a legjobb linux distro, van is livecd-s build belole. hasonlo a btrfs, nem sokat probalt hup-on phoronix-en olvashatsz utanna (szepen feljodik, es ott van a main fs-ek kozt.) talan annyi hogy ehhez friss kernel build-ek szuksegesek.
-
Hi,
ide írom, mert szerintem itt vannak a leginkább tapasztaltak a témában.
Linuxos homeserver.
Első kérdés: Raknék össze egy RAID tömböt, de nem tudom, hogy melyik lenne a bölcs döntés. RAID 1 vagy RAID 5 (sw)? Mennyire terhel megy egy Sandy bridge Celeront (17W)? Igazából a szervernek az elsődleges feladata, hogy hálózati meghajtó, itt tároljuk a családi fotókat, doksikat, stb. 4 hotswap fiók van, de nem mindet akarom felhasználni, így RAID6 nem lesz. A sebesség csak addig releváns, hogy annyit tudjon, amit az 1Gbites háló elbír.
Második kérdés: konvertált már valaki MDADM-mel RAID1-et RAID5-re?
Harmadik kérdés: ZFS RAIDz. Válasszam inkább az MDADM helyett? Ez tud konvertálást?Köszi előre is.
-
bambano
titán
-
bambano
titán
wine help kellene. az a probléma, hogy beállítom a programban a felbontást, ami kisebb, mint a desktopom. a wine átváltja a monitort az adott felbontásra, de mintha a desktop mérete megmaradna, és egérrel lehet tologatni a képernyőt a desktop felett.
ezt ki lehet valahogy nevelni a wine-ból?
-
F34R
nagyúr
válasz
Rimuru #22961 üzenetére
En amikor Archon voltam, akkor a Thunar is es a pcmanfm is szeretett megdoglodni. Valami bug volt a libfm-ben, es eszrevettem ha kikapcsoltam a thumbnail nezetet akkor mintha nem crashelt volna. Teljes gyogyir nekem a spacefm volt, utanna a megteljesebb pedig a ranger.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Én jártam úgy a Manjaronál, hogy nem kipróbált csomagokat raktak ki a stabil ágba és frissítés nem lett jó. Mikor szóltam akkor elnézést kértek és javították hamar, de addig fél napig nem ment a KDE ez miatt.
Később az ilyenek miatt átmentem a rokon Chakrára, csak ott meg szerintem kevés a dev gárda, így kicsit lassan mennek bizonyos dolgok.
-
-
F34R
nagyúr
válasz
bambano #22955 üzenetére
Nem hiszem hogy osoreg X van alatta. Osoreg a BSD-kben van meg az oldschool linuxokban mint a Slackware (bar ok is egyre ugyesebben jonnek fel a szisztemara.)
(#22942) emvy
Mennyire ersz ra?
mert nekieshetsz pl egy voidlinuxnak is, de megjobb ha olyan distrot hasznalsz amik megfontoltabb csomagfrisstessel jonnek ki.
Urxvt perl extension-el tudsz clipboardozni rendesen (felrendesen) xclip-el meg meg rendesebben.
Compositor minek? szerintem ott inkabb korul kellene nezni a rendes driver/beallitasok teren. -
bambano
titán
te most félsz tőlem?
a magam részéről azt gondolom, hogyha gyakorlatilag nulla napos tesztverziós szoftvereket használsz, akkor tényleg csetleni-botlani fog, de akkor nem lehet arról beszélni, hogy mi történt 12 év alatt, mert a cuccok nem 12 év fejlesztés után kerültek a kezed alá.
nekem is van olyan, hogy hirtelen elkezd omlani az X, olyankor szétszedem a gépet és kitakarítom a vga kártya hűtését. egyébként javaslom olyan disztrók telepítését, amik nem kísérletező kedvűektől származik.
a gui-s toolok is lehet, hogy omlanak, de szerintem elég, ha egy terminálod van
szerk: "Az, hogy milyen disztro, szerintem kb. lenyegtelen, mert amit meg lehet oldani valamelyik disztron, azt a masikon is.": nem, mert pl. a debianban ősöreg X van, arra tényleg mondhatod, hogy 12 év fejlesztés, az nekem nem is omlik. Az ilyen waylandos, mires kompozitoros lomok omlanak, de azok nem 12 évesek.
-
spammer
veterán
Szerintem kicsit túlpörgöd.
Nem írta senki, hogy semmi hiba nincs semelyikben. Nálam mindössze 1-2 kisebb hiba volt, ami komolyan semmit nem befolyásolt és viszonylag gyorsan is javították. Összeomlásokkal nem találkoztam, se a többi olyasmivel, amiről szó volt. Viszont közben eszembe jutott, hogy egy "komolyabb" hiba nálam is van, és maradandó is: nincs touchpadem, nem is listázza. Régebbi LTS kernellel viszont van és működik. Csak igazából ezzel nem foglalkozom, mert ez a touchpad egy szar, és amúgy is egerezek.
Az ő hardvere valamiért nem szereti az adott disztrókat vagy adott részeit. Ezért mondtam, hogy a certifikáció arra érvényes, amire, és nem minden disztróra, minden létező csomag- és kernelverzióval. Viszont szerintem is érdemesebb lenne a támogatott Ubuntut vagy esetleg egy Debiant kipróbálni, ha az RHEL nem opció. Vagy esetleg Archot a Manjaro helyett, ha kell a friss cucc. És maradni egy WM-nél (pl. i3, ha már úgyis említve volt) a DE-k helyett. Kevesebb cucc, kevesebb bloat, kevesebb hibalehetőség.
-
Jester01
veterán
14:10:22 up 87 days, 1:59
Desktop gép, grafikus cuccokkal, firefox, chrome, monodevelop, mplayer, xine, virtualbox, wine 3d, ksp stb.
Nem jellemző az összeomlás... -
Vladi
nagyúr
Esetleg próbálj meg valamilyen stabilabb disztróra váltani, mint centos vagy debian.
Én ezt az instabilitást inkább a túl gyors fejlesztésre fogom. Nem kell akkora ütemben erőltetni az újdonságokat, nagyobb gondot kellene fektetni a már kész dolgok javítására.
Persze tudom, hogy a világ pont nem ez irányba halad.
-
spammer
veterán
Lehet, hogy azért nem találkozok vele, mert nem használok Fedorát?
Meg Manjarot sem. Meg DE-t sem. De mint írtam, nálam csak egy Intel van, nyilván más a HW is.
Hol írtam, hogy user error? Pont ezért írtam, hogy a különböző csomagverziók/kernelek miatt nem biztos, hogy más disztróval is előjönnének a hibák.
A linkelt certifikáció is a pre-installed 14.04 LTS-re vonatkozik, szerintem ez nem jelenti azt, hogy azon kívül bármelyik másik verzió működése garantálva van. Manjaro meg pláne nem, hiszen az ráadásul rolling is.
Ettől még nem lesz user error, csupán annyi, hogy a megadott disztrókon/verziókon kívül nem biztos, hogy hibátlanul fog működni. Persze ha már a gyártói 14.04 LTS-sel is gondok vannak, akkor a gyártót kell tökön rúgni, amiért az certifikálta.
szerk: xdg-open bug nyilván nem driver persze, akkor azt a disztróban kefélték el valószínűleg.
-
BoB
veterán
válasz
spammer #22944 üzenetére
"Azért elég durva, nálad valami komolyabb video driver nyűgje lehet."
Nem hiszem el hogy Te ilyenekkel nem szoktál találkozni, ráadásul ez csakis valami driver hiba lehet egyből...
Eszembe jutott amikor a Fedora-t nem tudtam feltelepíteni egy partícióra az anaconda bug-ja miatt. Én is megkaptam a Fedora topikban hogy ez csak user error lehet.
Félreértés ne essék, én imádom az Arch linuxomat, ha valami gond van meg is oldom. De teljesen megértem és egyetértek emvy-vel.
-
spammer
veterán
Hát azért számít a disztró, már csak az eltérő csomagverziók miatt is, legalábbis bug/crash szempontból nem elhanyagolható. Aztán hogy mennyire lehet megoldani, mennyire kell belenyúlni, az megint egy újabb kérdés.
Igaz, nálam nincs ilyen komoly munkaállomás, csak egy laptop, szerencsére sima inteles, semmi nvidia/amd bűvészkedés. Kicsit több, mint fél éve Arch+awesomeWM+compton+urxvt+vim fut, meg Firefox és Chrome is, néha Thunar is, de lekopogom, még semmi gondom nem volt. Azért elég durva, nálad valami komolyabb video driver nyűgje lehet.
A certifikáció amúgy nem egy adott disztróra és verziójára vonatkozik? (pl. Ubuntu, RHEL vagy ilyesmi). Vagy hogyan szól ez? Mert elég gyorsan változnak a csomagok és a kernel, főleg egy rolling disztrónál, mivel tudják garantálni a stabilitást egy munkaállomás esetében?
-
sto1911
veterán
Sziasztok,
tegnap egy teljesen mas temaban gugliztam es belefuottam egy parancsba, amivel olyan konfig fajlokban lehetett beallitani valtozokat shellbol, amikben [section]-ok vannak. Ma meg nem talalom mi lehetett ez a parancs, de valami fura nevu volt
Nem tudja valaki melyik az?
-
válasz
spammer #22941 üzenetére
Manjaro, reszben azert, mert az Ubuntu 15.10 installer be sem bootolt. Fedora alatt eloszor nem mukodott a GDM (mint kiderult, ismert problema: a Selinux nem engedi a GPU drivert kommunikalni a GDM-mel), aztan azt megoldottam, aztan az X omlott ossze rendszeresen (journalctl-ben kb. semmi info). GUI-s tool alatt azt ertem, hogy barmi, ami kicsit is szofisztikaltabb grafikus feluletet produkal, az instabil (olyan ritka szoftverekre gondolok, mint a Chrome vagy a Firefox). Urxvt es a GTK alkalmazasok kozott nem megy a clipboard. A compton (kompozitor) par orankent osszeomlik. Hibernalas utan nem sikerul a ramdisk betoltese bootkor. A conky idonkent elkezdi megenni az egyik processzormagot. Ma reggel arra ertem vissza, hogy a 64 GB memoriabol 60 (!) foglalt, mert valamelyik processz megette. Az uzbl browser szinten hajlamos az egyik magot 100%-ig lefoglalni.
Az, hogy milyen disztro, szerintem kb. lenyegtelen, mert amit meg lehet oldani valamelyik disztron, azt a masikon is.
Es ennek ellenere persze hasznalom, mert kenyelmes, de szomoru, hogy 12 ev alatt (miota elkezdtem Linuxozni) lenyegeben nem javul ez a resze a dolognak. (Megismetlem: egy Linux-certifikalt munkallomasrol van szo, mert az oke, hogy a laptopomat hivatalosan is lehetetlen rendesen hasznalni a hibrid grafika miatt, de ez egy standard desktop.)
-
Szokas panaszkodni, hogy a Linux nem elegge user friendly, de legalabb stabil. Most, hogy jopar honapja megint csak azon fejlesztek, nem virtualis gepben, ujra csak az ellenkezojet erzem: nekem nagyon felhasznalobarat (foleg az i3 wm meg a terminal miatt), viszont remesen szar minoseguek a GUI-s toolok. (Pedig a rendszerem raadasul hivatalosan tamogatott.) Par orankent osszeomlik a kompozitor, a Chrome nem indul el, mert a pthread_create nem elerheto (?), szaggat a bongeszoben a scroll. Na mindegy, mas valasztasom nincs, mert fejleszteni meg tenyleg idealis.
/rant off
-
Santosh
tag
Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget, végül egy más részlegnél dolgozó céges Kolléga tudott segíteni.
cntlm letöltése és alkalmazása volt a megoldás a következő módon:
cntlm.conf file-ban megadtam a user nevet @-al együtt, a domain-t és a jelszót, valamint lentebb a proxy címét és portját.Majd pedig az /etc/apt/apt.conf -ban meg kellett adni a következőt, user névből így már kimaradhatott a @cégnév.com:
Acquire::http::proxy "http://user:pass@127.0.0.1:3128/";
127.0.0.1:3128:
cím:port
Ezt a cntlm.conf -ban kell beállítani a Listen sorban. -
Santosh
tag
Windows alatt is ezt a portot használják. Egyébként Firefox-al is 8080-as porton csatlakozom.
Még az jutott eszembe, hogy firefox alól nem tudnék valahogy csomagokat telepíteni? Nem manuális telepítgetésre gondolok, mert a csomó függőség keresésébe és telepítgetésébe beleőszülök, ráadásul gyakran nem is tudtam megoldani egy-egy függőségi kérdést.
-
F34R
nagyúr
válasz
Santosh #22931 üzenetére
de ha ott jo akkor valamit elrontottal megiscsak, ha siman nezed az /etc/apt/apt.conf-t [link]
es meg mindig ott vagyunk hogy bambano-nek van igaza.alap esetben igy nez ki:
Acquire::http::Proxy "http://yourproxyaddress:proxyport";
ide kell a cim:port paros.majd probaj proxy-ra csatlakozni:
http_proxy=http://username:password@yourproxyaddress:proxyport
ha usernev-ben van @ akkor oda is azt kell megadnod
http_proxy=sanyika@topaz.hu:12345@146.156.121:8080
-
Santosh
tag
Nem, Ubuntun eddig sem ment. És nem is tudok olyat a cégnél, akinek ment volna már Ubuntun. Mindenki Windows-t használ, de nekem Ubuntu kell az egyik munkához. Köszönöm, hogy elolvastad a hozzászólásokat visszamenőleg is!
Mire gondolsz, mit csinálhattam rossz formátumban? Ugyanúgy adtam meg az online eszköznél (ami a kódot generálta az ngix-hez) a felhasználónevet és a jelszót is, mint ahogy Firefox esetében. És a Firefox képes bejelentkezni a proxy-ra, viszont a csomagkezelőt is használnom kellene.Szerk:
egyébként a 8080-as portról működik Firefox alatt. -
F34R
nagyúr
-
F34R
nagyúr
válasz
Santosh #22927 üzenetére
conzolos feluleten nezd meg a tcpdumpot verbose kapcsoloval.
[link]ntml http authentikacio is kell gondolom azert hogy atengedje a apt-t is. Azt ne kerdezd hogy csinald mert nem vagyok Windows guru. Google-l ide jutottam. [link]
Lepesrol lepesre eloszor kezd a tcpdumpal es nezd meg hol van elakadva. ha a http-n nem enged ki mert valami gyikja van akkor allitsd be a user policy groupban a ntml autentikaciot.
-
Osiris
őstag
Automatizált bash scriptből szeretnék futtatni tar parancsot, ami az archiválandó könyvtárak listáját egy tömbből kapja. A probléma az, hogy a könyvtárak között van amelyik tartalmaz space-t és ilyenkor a tar hibaüzenetet ad (csak ha a parancsfájlból hívom
):
Így áll össze a tar parancs:
for (( k=0; k<$thossz; k++))
do
if [ `cat "${BackUpFiles[$k]}"` = "$1" ] || [ 'heti' = "$1" ];
then
BACKUPDIRLIST[ $k ]="\"`dirname "${BackUpFiles[$k]}"`\""
unbuffer echo `dirname "${BackUpFiles[$k]}"`
fi
done
TARCOMMAND="tar cf $BACKUPDIR/Backup_$TIMESTAMP.tar ${BACKUPDIRLIST[*]}"A $BACKUPDIRLIST-be azok a könyvtárak kerülnek amik tartalmaznak egy 'BaCkUp' nevű fájlt aminek a tartalma 'heti'.
A $TARCOMMAND tartalma ez lesz:
(M)tar cf /home/backupadmin/backup/Backup_2015_46.heti.tar "/home/share/shared/Dokumentumok" "/home/share/shared/Knowledge_base" "/home/share/shared/ISO-9001-2001" "/home/share/shared/Bak" "/home/backupadmin/backup/openkm_Repo_backup" "/home/backupadmin/backup/mantis_DB_backup" "/home/backupadmin/backup/redmine_DB_backup" "/home/backupadmin/backup/workspace_DB_backup" "/home/management/management/CEGES/Projekt" "/home/management/management/CEGES/Marketing" "/home/management/management/CEGES/HR" "/home/management/management/CEGES/Események" "/home/management/management/CEGES/Logó" "/home/management/management/Ebben vannak spacek" "/home/management/management/CEGES GDrive"Ha ezt a parancsot beírom a paranccsorba, hiba nélkül lefut, de ha a script hívja meg (így):
(M)echo "`unbuffer $TARCOMMAND`"akkor (szerintem) a space-eket tartalmazó könyvtárnevek miatt elszáll:
(M)tar cf /home/backupadmin/backup/Backup_2015_46.heti.tar "/home/share/shared/Dokumentumok" "/home/share/shared/Knowledge_base" "/home/share/shared/ISO-9001-2001" "/home/share/shared/Bak" "/home/backupadmin/backup/openkm_Repo_backup" "/home/backupadmin/backup/mantis_DB_backup" "/home/backupadmin/backup/redmine_DB_backup" "/home/backupadmin/backup/workspace_DB_backup" "/home/management/management/CEGES/Projekt" "/home/management/management/CEGES/Marketing" "/home/management/management/CEGES/HR" "/home/management/management/CEGES/Események" "/home/management/management/CEGES/Logó" "/home/management/management/Ebben vannak spacek" "/home/management/management/CEGES GDrive"
tar: "/home/share/shared/Dokumentumok": a következő függvény meghiúsult: stat: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
tar: "/home/share/shared/Knowledge_base": a következő függvény meghiúsult: stat: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
tar: "/home/share/shared/ISO-9001-2001": a következő függvény meghiúsult: stat: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
tar: "/home/share/shared/Bak": a következő függvény meghiúsult: stat: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
tar: "/home/backupadmin/backup/openkm_Repo_backup": a következő függvény meghiúsult: stat: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
tar: "/home/backupadmin/backup/mantis_DB_backup": a következő függvény meghiúsult: stat: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
tar: "/home/backupadmin/backup/redmine_DB_backup": a következő függvény meghiúsult: stat: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
tar: "/home/backupadmin/backup/workspace_DB_backup": a következő függvény meghiúsult: stat: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
tar: "/home/management/management/CEGES/Projekt": a következő függvény meghiúsult: stat: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
tar: "/home/management/management/CEGES/Marketing": a következő függvény meghiúsult: stat: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
tar: "/home/management/management/CEGES/HR": a következő függvény meghiúsult: stat: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
tar: "/home/management/management/CEGES/Események": a következő függvény meghiúsult: stat: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
tar: "/home/management/management/CEGES/Logó": a következő függvény meghiúsult: stat: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
tar: "/home/management/management/Ebben: a következő függvény meghiúsult: stat: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
tar: vannak: a következő függvény meghiúsult: stat: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
tar: spacek": a következő függvény meghiúsult: stat: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
tar: "/home/management/management/CEGES: a következő függvény meghiúsult: stat: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
tar: GDrive": a következő függvény meghiúsult: stat: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
tar: Kilépés hibaállapottal a korábbi hibák miattMit lehet ezzel kezdeni, hogy rendesen lefusson a tar?
-
bambano
titán
teljesen egyforma sosem lesz (mert ahhoz többek között az interrupt vezérlőket is szinkronizálni kellene), de egyrészt a megengedett eltérés nem tizedmásodperc, másrészt nem az adatátvitel miatt van. azt a protokoll szűri, azért olyan bonyolult.
# ntpdate time.kfki.hu
9 Nov 13:26:13 ntpdate[5126]: adjust time server 148.6.0.1 offset 0.000034 sec -
sonar
addikt
válasz
bambano #22921 üzenetére
Hm azt mondod, hogy nincs némi offset a kfki és a local gép között?
Érdekes. Bár sosem merültem el minden részletében. Nekem még sosem volt csúszás a gépek között (csak másodperc pontosság érdekelt azt meg tudja) és ha beraktam egy új gépet a rendszerbe akkor az eltérések is szépen eltüntek. -
-
sonar
addikt
válasz
pakriksz #22919 üzenetére
Az ntp egy hasznos dolog. Network Time Protocol.
A lényeg, hogy mindig a pontos időt kapod. És ha több gépet üzemeltetsz akkor egységes lesz az idő mindenhol.
Ha vmi nem jó akkor az azért van mert nincsen jól beállitva.
Minden országnak van egy úgynevezett pool szerverve.
A magyar lista:
server 0.hu.pool.ntp.org
server 1.hu.pool.ntp.org
server 2.hu.pool.ntp.org
server 3.hu.pool.ntp.orgÁltalában /etc/ntp.conf -ba kell őket felvinni
Mi ez a baromság, hogy 100ms-nél nagyobb eltérésnél inkább nem szinkronizál?
Van némi elcsúszás "drift" megengedve. Ami ugye a késlelteésekből adódik. Amig az adat átér hozzád addig millió+1 tűzfalon, routeren megy át, ennek ez az oka. Asszem szintén lehet módositani az értékét ha szükséges. -
pakriksz
őstag
Azt szeretném megkérdezni, hogy az ntp service mire való? Mert eddig még soha sem csinálta azt amit szerintem kéne. Mi ez a baromság, hogy 100ms-nél nagyobb eltérésnél inkább nem szinkronizál?
-
F34R
nagyúr
válasz
DrojDtroll #22917 üzenetére
elinksel es lynx-el lehet irni uzenetet, eleg nehezkes, de lehetseges.
-
F34R
nagyúr
válasz
DrojDtroll #22911 üzenetére
Ha massal nem a lynx, w3m vagy links-el probalkozz.(ebbol mondjuk egy sem engedett belepni sem.)
-
Santosh
tag
válasz
Jester01 #22913 üzenetére
Ott van a ; de nem megy sajnos.
Mi lehetne még erre a proxy-s problémámra megoldás?
-
bambano
titán
válasz
Santosh #22912 üzenetére
az én válaszom, hogy architekturálisan nem jó irányvonal egy hibásan működő megoldást újabb cuccok bevonásával megpróbálni javítani. ha nem megy át a proxyn az apt, akkor azt kell kijavítani, nem nginx-et felrakni. az, hogy most már az nginx se megy át, alátámasztja ezt a véleményemet.
-
F34R
nagyúr
válasz
DrojDtroll #22905 üzenetére
Irni nem tudom, de probald meg.
pip install git+https://github.com/michael-lazar/rtv.git
-
Santosh
tag
válasz
Jester01 #22908 üzenetére
Nagyon köszönöm a részletes válaszod!
sudo netstat -lnp | grep 8080
Miután ezt beírom, nem jön semmi válasz a terminálban.A /var/log/nginx/error.log file-ban a következő hibát kapom, de csak akkor, amikor megpróbálom restartolni az nginx-et (normál start-nál nem jön hiba):
[emerg] 2622#0: invalid number of arguments in "proxy_pass" directive in /etc/nginx/sites-enabled/default.conf:7A firefox a következőt írja:
The proxy server is refusing connections -
Jester01
veterán
válasz
Santosh #22907 üzenetére
1. igen
2. igen, kell
3. jó
4. nem kell, mert alapból benne kellene legyen egy olyan sor, hogy include /etc/nginx/sites-enabled/*; ami berántja a sites-enabled alól az összeset.https és ftp proxy így nem lesz, azokat ne állítsd be. A http proxyhoz meg szerintem írd oda a http:// protokollt is. firefox például dob valami hibát? Mondjuk hogy "proxy is refusing connections" vagy ilyesmi?
Miután elindult, nézd meg rendesen figyel-e a 8080-as porton: sudo netstat -lnp | grep 8080
Ja és a /var/log/nginx alá is kukkants be.
-
Santosh
tag
válasz
Jester01 #22899 üzenetére
Köszönöm! Sajnos nem működik.
Néhány kérdés:
1.
proxy_pass http://aholÍ/a/proxy/van
-ha ip a proxy átjáró, akkor a http://ip_cim legyen a formula?2.
proxy_set_header Authorization "Basic ide_kell_a_base64";
itt kell a Basic szó, vagy csak a kód, amit generáltam online?3.
A linkelést így oldottam meg:
sudo ln -s /etc/nginx/sites-available/default /etc/nginx/sites-enabled/default.conf
Ez így jó?4. Az nginx.conf file-t nem kell egyáltalán szerkesztenem? Elég rövid a default tartalma.
Miután megtörtént a linkelés, elindítom a webszervert:
sudo service nginx startMegszerkesztettem az /etc/apt/apt.conf file-t így:
Acquire::http::proxy "localhost:8080/";
Acquire::https::proxy "https:/localhost:8080/";
Acquire::ftp::proxy "ftp://localhost:8080/";De nem megy sajnos a sudo apt-get update, sem a firefox, ha beállítom a localhost - 8080 -as proxy-t.
Mit ronthatok el? Az esetleg probléma lehet, hogy 8080 a bejövő proxyszerver portja is?
Köszönöm! -
Jester01
veterán
válasz
DrojDtroll #22905 üzenetére
Gondolom wget/curl megfelelő használatával.
-
DrojDtroll
veterán
Sziasztok!
Hogyan lehetne, ph-ra cli-ből új hozzászólást írni? Cli-s böngésző nem jó megoldás.
-
spammer
veterán
válasz
Sanchez638 #22902 üzenetére
Mi a konkrét hibaüzenet sudo esetén? Mi a konkrét parancs, amit megadsz neki?
su -val elvileg root-ra vált (root jelszavát fogja kérni)
-
spammer
veterán
válasz
Sanchez638 #22900 üzenetére
sudo?
Vagy átváltani root-ra?
Ez miért haladó topikba való kérdés?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Milyen TV-t vegyek?
- Tudományos Pandémia Klub
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- ZIDOO médialejátszók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Formula-1
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 7400 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 SUPER 6GB Rampage Everest 500W
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép játékra! I5 14400F / RX 6900 XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged