Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Gitáros topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:43:03

LOGOUT.hu

Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#21701) Skrilla válasza dynamicrossh (#21700) üzenetére


Skrilla
csendes tag

Nagyon szépen köszönöm a választ. Amennyire nézegettem a nyílt akkordos játékkal kéne kezdenem, nem baj, hogy nem akusztikus gitáron kezdek tanulni? Legtöbb helyen a nejlonhúrosat írták. Amennyiben ezen kezdek játszani, kéne egy erősítő is mellé. Olyasmit szeretnék, ami nem túl drága és viszonylag sokféle stílusban megállja a helyét, hogy legyen módom kísérletezgetni. Egy ilyet megéri venni hozzá?: Fender Mustang I V2 20W Kb. 50e körül szánnék rá maximum, nem tudom ez sok vagy kevés, mert ahogy látom használtan 5e-től egészen milliós nagyságrendig lehet venni felszerelést.

(#21702) dynamicrossh válasza Skrilla (#21701) üzenetére


dynamicrossh
tag

Nem az számít hogy mivel kezdesz hanem hogy mennyire gondolod komolyan. A fémhúrok eleinte okozhatnak gondot, van akinek nem bírja annyira az ujja, de pl én is azon kezdtem de nem volt gond. Elektromos gitár is tökéletes kezdésnek, csak effektek nélkül gyakorold az alapokat mert azok nagyon el tudják fedni a hibákat. Ennyiért nyilván nem kapsz csúcs cuccot de otthoni gyakorlásra tökéletes ez is, bár Fendert inkább Fender/Squier gityókhoz és kópiáikhoz használnék. De 50k körül bármilyen Marshall, Laney, Orange, Blackstar, Vox jó lehet, de nem árt előtte megnézni róla 1-2 tesztet hogy mit tud.

(#21703) AKs válasza Skrilla (#21699) üzenetére


AKs
tag

Annyit hozzátennék a kolléga gondolataihoz, hogy mielőtt bármit is elkezdesz vele, érdemes ellenőrizni/ellenőriztetni - beállíttatni az alapvető dolgokat a gitáron. Gondolok ilyenekre: új húrkészlet (javasolt: 10-46), oktávpontosság, húrmagasság, bundok állapota --> ne zörögjön semelyik húr, bármely bundnál lefogva stb. Ezt te is megteheted a net vagy könyvek segítségével, én inkább javasolnék egy jó hangszerészt.
Sok örömöt kívánok a hangszerhez!

"There must be some kind of way out of here..."

(#21704) NeoPampalini válasza NeoPampalini (#21697) üzenetére


NeoPampalini
aktív tag

Már csak egy ilyen kis kocka kell hozzá, és kész is:

Mert bármennyire is szeretem a DIY cuccokat, ennél jobbat, főleg ennyiért, asszem nem nagyon lehet összedobni. Ami cuccom van, az meg túl nagy lenne... Ezt csak felkapom a hónom alá, és viszlát! :D

(#21705) Moleman válasza Skrilla (#21701) üzenetére


Moleman
addikt

Én "előírásszerűen" nejlonhúroson kezdtem, fél év múlva sikítva szabadultam meg tőle, sose szerettem. Fémhúros akusztikkal folytattam, most már pozitívumként élem meg, hogy megedzette az ujjaim. Elektromoson még könnyebb tanulni, talán még kényelmesebb a nyaka, vékonyabbak a húrok. A Les Paul üresen, erősítő nélkül is szépen szól (legalábbis az enyém nagyon tud zengeni), kezdeti akkordozáshoz nem tartom feltétlenül szükségesnek a hangosítást.
Ha olcsón akarod megúszni az erősítőmodellezést, effektezést, kipróbálhatod számítógépen is (külső hangkártyával, vagy valami régi jobb Creative Audigy PCI kártya is hibátlan lehet a feladatra, fillérekből).

(#21698) AKs
Köszi, akkor nem erőltetem, jó nekem a mostani hangszedő is. :)
Én Shure SRH440-nel használom egyedül, ha pedig ketten játszunk, vagy egy ős-Genius 5.1-gyel, vagy a Frontman 25R aux bemenetére dugva (meglepően jól elbír egyszerre két Amplitube párhuzamos futtatásával is, bár ez lehet, hogy csak az i5-ös laptop érdeme).

(#21706) somogyib válasza Skrilla (#21701) üzenetére


somogyib
őstag

Nejlonhúros klasszikus gitáron kezdeni azért jobb mert annak szélesebb a fogólapja, így ha azon megtanultad az alapokat, akkor elektromoson már sokkal könnyebb lesz bármit eljátszani. A nejlonhúr persze puhább a fémhúrnál, de ha most kezdesz húros hangszeren játszani, akkor az ujjaid így is, úgy is fájni fognak kb. két hétig :)

Egyébként nekem is hasonló Epiphone Les Paul-om volt anno.

(#21707) Skrilla válasza dynamicrossh (#21702) üzenetére


Skrilla
csendes tag

Ismét köszi a tippeket. A felsoroltakból egyedül a Marshall és az Orange cseng ismerősen. Lehet marhaság, de a nagy márkákban jobban megbízok mint az ismeretlenekben. Megpróbálok valami infot összeszedni miután hangszerboltokban megnéztem az árkategóriámban árult termékeket. Használtan érdemes ilyesmit venni? Elég komolyan gondolom, nem szeretnék profi zenész lenni, de szeretném alaposan megismerni a gitárt, és hajlandó vagyok kitartóan gyakorolni. Amit szeretnék elkerülni az az, hogy fél év múlva úgy érezzem az ár miatt olyasmit vettem amit kinőttem, vagy másmilyen kellett volna, és majd akkor bukok sokat ha használtan el szeretném adni amit vettem, hogy akkor ruházzak be egy normálisabb erősítőre. Valami olyasmit szeretnék amivel itthon gyakorolhatok, de minél többféle stílusban megállja a hangja a helyét. Hangerőben nem hiszem, hogy 20-30W-nál nagyobb teljesítményre lenne szükségem. Megyek tovább bújni az internetet. Úgy látom gitártanárban sincsen hiány szerencsére. :)

(#21708) brickm válasza Skrilla (#21707) üzenetére


brickm
őstag

A marshall és az orange is ugyan azt az alkatrészkészletet használja, mint pl a behringer az alsó kategóriás eszközeiben. Itt érvényes a nevet fizeted meg felkiáltás.

Pl TDA2030-as IC-k, amiket előszeretettel alkalmaznak a 10-15W-os kombókban. Ugyan úgy a powerstate, a behringer, a marshall a fender....mind-mind.
Még azt sem lehet elmondani, hogy a többi alkatrész gyártója legalább válogatott. Ugyan azt a szr kínai elektrolit kondit teszik ezekbe is, mint a többibe. potik szintén, ne várj CTS-t meg eredeti alphát a marshalltól se.
Egyedül a hangszóróknál lehet észlelni némi minőségbeli pluszt. Mégpedig a marsshall celestion szórókat alkalmaz leggyakrabban. De ez sem törvényszerű, a behringer is gyárt kinyírhatatlan 15wattos 8"-os papírmembránost, én pl szeretem a hangját(van is itthon egy, használom is a lakásban)

Külön érdekesség, hogy a marshall megengedte magának egy időszakban, hogy költséghatékonyság képpen olcsó kínai kondikat, meg gagyi kimenő és táptrafókat alkalmazott a felsőkategóriás reissue erősítőinél is. Ez akkor volt kb amikor a forrszemes tökés offboard meg handwiring-től váltottak a PCB-s termelésre.
Ekkor terjedt el az a tévhit, hogy a PCB-s gitár erősítő szrabbul szól, mint elődje, amit kézzel huzaloztak, meg panel nélkül szereltek.
Sokan ma is állítják ezt a marhaságot.
közbe meg az alkatrészkészlet változott meg.

(#21709) brickm válasza brickm (#21708) üzenetére


brickm
őstag

Erre a VHT reagált is a saját panelén:
[link]

(#21710) Skrilla válasza brickm (#21708) üzenetére


Skrilla
csendes tag

A lényeget értem, de nagyon sok minden technikai részletet nem. Amit kihámoztam, hogy ebben az árkategóriában a márka mindegy. Akkor tökmindegy, hogy Marshall, Fender, Orange, Behringer, Vox, Harley Benton, Blackstar, Roland, Line6, Ibanezt veszek?

(#21711) Skrilla válasza AKs (#21703) üzenetére


Skrilla
csendes tag

Nagyon szépen köszönöm a hasznos tanácsot. Majd beviszem egy gitárboltba (ha már tudom, hogy hol és milyen erősítőt szeretnék venni) és megkérem, hogy tekintsék meg az állapotát. Nem egy agyonnyüstölt darab, állásban csak nem lesz baja a húrokon kívül remélem. :)

(#21712) Real Ghoost válasza Skrilla (#21701) üzenetére


Real Ghoost
aktív tag

Vegyél hozzá egy roland cube erősítőt használtan, azok nagyon sokoldalúak, megbízhatóak, szépen szólnak, és gyakorlatilag elpusztíthatatlanok.

(#21713) AKs válasza Skrilla (#21711) üzenetére


AKs
tag

Én gitárbolt helyett inkább [link] őket javasolnám.
A zord külső igazi, sokat látott szakembereket takar :D Az állásban sok baja feltétlen tényleg nem lesz a hangszernek (bár feltétlen ez sem igaz...), de kérdés, hogy valaha volt-e egyáltalán rendesen beállítva? Az ne rettentsen el, hogy Fender a nevük, szerintem amivel nem foglalkoztak még, az nincs is.

[ Szerkesztve ]

"There must be some kind of way out of here..."

(#21714) Humbucker


Humbucker
senior tag

itt a nyereg felett mi lenne ez a szivacs féleség?Sose láttam ilyet.Azt ne mondjátok hogy amiatt van hogy zörög a gitár, vagy valami hasonló.

(#21715) Plazmacucci válasza Humbucker (#21714) üzenetére


Plazmacucci
félisten

Pedig a Fractalos audiofil fotelzenészek azt is hallják.

Vissza kell vinnem pár kazettát.

(#21716) nap válasza Humbucker (#21714) üzenetére


nap
addikt

A nike csuklószorítóra gondolsz? Olyat én sem láttam még gitáron.
Mindenki hajgumit használt, akit eddig láttam.
Tompítja a nem pengetett húrok rezgéseit. Olykor a 2. fekvésbe is felhúzzák. Ott mégjobban tompít.

browser.tabs.insertRelatedAfterCurrent;false | wing32.dll -> Windows\SysWOW64 | január, február, itt a nyár...

(#21717) Humbucker válasza nap (#21716) üzenetére


Humbucker
senior tag

Ennyire hallatszik a rezgés?Még ilyen durva, torzított metálkodásnál is?

(#21718) kemotox válasza Humbucker (#21717) üzenetére


kemotox
addikt

Pont, hogy torzításnál hallatszik jobban.

(#21719) Humbucker válasza kemotox (#21718) üzenetére


Humbucker
senior tag

Zúg?recseg,zörög?

(#21720) BluEyes válasza Humbucker (#21719) üzenetére


BluEyes
őstag

Nem. Egyszerűen csak szól az üres húr, pedig nem kéne neki, ezért kell letompítani.
Ugye amikor elengedünk egy húrt, akkor az még szólhat tovább üresen, és játék közben a többi húrba is bele-bele kapunk egy kicsit, ami szintén nem oda való hangok megszólalását eredményezi. Ez nemkívánatos dolog, és játék közben ezeket le kell tompítani, különben "piszkos" lesz a zene.
Studioban főleg hasznos ilyesmit használni, pl. van aki papírzsepit fűz a húrok alá. A kollégának több színben is van ilyen gumi izéje. [link]

Azért jó a tengerparton, mert ott csak 3 oldalról vesznek körbe hülyék.

(#21721) csadi0011


csadi0011
őstag

Egy kis segítséget kérnék valakitől, akinek jó a füle.
Ennek a számnak az akkordmenete érdekelne: [link]
Nekem elég nehezem megy még az ilyesmi. Nálam eddig az akkordok: intro: Em(xx2453), B(x24442), intro vége: G(355433), A(577655)
Aztán nem tudom. Em B Em G(xxx787) szerű megy, aztán belezavarodok. De így sem hallom jónak, csak mintha közel járnék.

(#21722) BluEyes válasza csadi0011 (#21721) üzenetére


BluEyes
őstag

Ha ilyen kérdésed lesz később, akkor az egyértelműség miatt magyar fórumokon a B helyett a H-t használd légyszíves. Külföldön van a B, és azt leszállítva a Bb, nálunk a B=H és a Bb=B. Tehát a Cdúr skála CDEFGAHC.

Az intro rendben van.

Gong után új akkord lép be, a Ddúr.
Em D Em H (3x), majd G G H H (lalala alatt), majd ezt a 4 ütemet mégegyszer.

S eljövende az énekelés. Új akkordunk is lőn, a szűkített hetes. Jele egy pici karika, mint a celsius foknak. Ennek az akkordnak az a lényege, hogy a terc-építkezés csupa kistercből áll. Egy kisterc = 3 félhang, összesen 12 félhang egy oktáv, így kis matekkal kijön, hogy összesen 3 féle szűkített van, mert a negyedik hangjai megegyeznek az elsővel. Bonyolult? :)
Nem találok karikát, így o betű lesz a jele. Go(xx5656) ujjrend
Em Em Em Go, Em Em Em Go, Em Em Em D , G G H H

Ahogy hallottam, ezeket a fenti témákat használja innentől, más nincs benne. A szerkezetét végig nem szedem le, meghagyom neked :)

[ Szerkesztve ]

Azért jó a tengerparton, mert ott csak 3 oldalról vesznek körbe hülyék.

(#21723) csadi0011 válasza BluEyes (#21722) üzenetére


csadi0011
őstag

:R
Bocsi! Fel sem tűnik, ha elírom,annyira bezavar, hogy neten mindig csak B-t látok.

A D dúr olyan szépen cseng oda, hogy nem is értem, hogy nem tűnt fel. Az ütem végi hang viszont nekem még mindig fura. Nekem az is jónak tűnik, hogy Em D Em E5(xx2457) . Vagy csak félrehallom?

Fok jel van (alt gr + 5). Vagy áthúzott karika? Ø ø. Az excel táblázatomban dim7-ként használom.
Sajnos lefogni bonyolultabb nekem. Egy ujjal lefogok 4 húrt az 5. bundon az is jó? Sajnos ez nekem még nehéz.

Így is szinte leírtad a teljes felépítését. Sok dolgom már nem lesz.
Nagyon köszönöm ! :R :R

(#21724) BluEyes válasza csadi0011 (#21723) üzenetére


BluEyes
őstag

G° tényleg, köszi! :R

Egy ujjal lefogok 4 húrt az 5. bundon az is jó?
Persze, úgy is jó természetesen, de a végén, némi gyakorlás után mindenki úgy fogja, mint a képen. :)

Em D Em E5(xx2457)
(xx2457) ezt max Polipkezű Tivadar tudná így megfogni :D
Mit szólnál egy H(xx4447)-hez?

Azért jó a tengerparton, mert ott csak 3 oldalról vesznek körbe hülyék.

(#21725) csadi0011 válasza BluEyes (#21724) üzenetére


csadi0011
őstag

Fú basszus elfelejtettem írni. Capo-val csinálom. Úgy kezdtem el a zenében felismerni a hangokat, hogy a magas mollos hangzás feltűnt benne, ezért fogtam egy Dmoll-t (xx0231) majd haladtam magasabb mollokban addig, amíg nem egyezett a zenével. Tehát nálam azért lett az Em xx2453. és egyből raktam egy capo-t a 2. bundra, mondom hátha jó lesz capoval a többi hang is. H-val szerencsém volt. D dúr is könnyű így: x54232. Így jött képbe nálam az az E5, mert az E akkorddal játszadoztam.

De akkor jó az is? Mármint az E5.

[ Szerkesztve ]

(#21726) BluEyes válasza csadi0011 (#21725) üzenetére


BluEyes
őstag

A capo jó dolog, ha közönségnek játszol, énekelsz a gitár mellett, tényleg sokat segít. De ha otthon gyakorolsz, csináld meg a nótákat capo nélkül is. Úgyis csak addig előny, míg üres húrokat használsz, ahogy feljebb mész a nyakon, már nem segít, inkább csak útban van.

Nem jó az E oda. Általában a rövidebb zenei egységek - esetünkben a sorok - végén a lezáró akkord a skála V. fok dúr hetes akkord. Az Em skála 5. hangja a H hang, tehát oda egy H7 akkord való. De ha megnézel egy 12 ütemes blues menetet E-ben, annak is ez a H7 a vége, mindegy hogy dúr vagy moll a hangnem. És rengeteg nóta, népdaltól hardrockig, ezzel az ötödik fok szeptimmel zárja a sorokat vagy témákat. És mivel az V. hetes egy nyitott akkord, feszültség van benne, törvényszerű hogy jön utána egy feloldó, megnyugtató akkord, általában az alap, a mi nótánkban is jön az Em mindig a következő sor elején.
Próbálgasd:
C G G7 C - a G7 kívánja a C-t a végére. Vagy például Am Dm E7 - itt is szinte kiált a feloldást hozó A-ért, ami lehet dúr vagy moll is. Ugye itt Am a hangnem, az V.fok az E7 akkord.

Azért jó a tengerparton, mert ott csak 3 oldalról vesznek körbe hülyék.

(#21727) csadi0011 válasza BluEyes (#21726) üzenetére


csadi0011
őstag

Jelen esetben több akkord barré nélküli, ha ott a capo. Dm A, F G, Dm C Dm A. Csak az F meg a F° amihez 3 hangnál többet kell lefogni.
De megpróbálok hajtani a capo elhagyására.

Tényleg hallani amit mondasz. Erről nem tudtam. Érdekes. Akkor ezért van az, hogy disszonáns hangokkal játszott zene egészében jól hangozhat?

(#21728) Eastman


Eastman
őstag

Citrom Mester tanít: [▶ link]

A teljes tanfolyam itt: [link]

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#21729) UnConnecteD válasza Moleman (#21581) üzenetére


UnConnecteD
senior tag

az enyem is hasonlo dobozban jott :)

(#21730) kemotox


kemotox
addikt

(#21731) Moleman válasza kemotox (#21730) üzenetére


Moleman
addikt

Pont ma láttam, szép darab, bár engem a full mahagóni nem fogott meg soha. De most már biztos, hogy Sigma lesz a következő akusztikom, pontosan ugyanolyan a nyakprofiljuk, mint az öreg Squieremnek, amit imádok.

(#21732) oAcido


oAcido
aktív tag

Sziasztok!

Barátnőm pár hete a fejébe vette, hogy meg akar tanulni gitározni. Teljesen kezdő (talán ha életébe egyszer fogott gitárt) és úgy gondoltam meglepem eggyel.
Szeretném a segítségeteket kérni, mert én még annyira se "értek" hozzá mint ő.

Annyi biztos, hogy akusztikus gitárt akar (karcsúbb nyak, fém húr talán western gitár).

Árkategóriáról fogalmam sincs. Tudom, hogy a Tesco-s gitártól a csillagos égig vannak az árak. Úgy gondolnám, hogy először érdemesebb valami olcsóbbat szerezni (ha megunja, ne egy drágább cucc menjen a kukába).
Nyilván ha azt mondjátok, hogy 50k alatt nem érdemes semmit venni, akkor nem fogom tőle sajnálni.
Új és használt is szóba jöhet.

Előre is köszönöm a válaszokat (és bocsánat, ha rossz helyre írtam :)).

(#21733) BluEyes válasza oAcido (#21732) üzenetére


BluEyes
őstag

Nem tudni, meddig tart a lelkesedés. Olcsót, mert a drágábbal se lesz előrébb még egy darabig, és újat, mert nem egy ökör ára, és legalább nem bánt el vele az előző gazda: Cort AD810, Epiphone Pro-1 és DR-100 a teljesség igénye nélkül. Ezekkel nem nyúl mellé.
Valamint a topicban lapozz vissza, sokszor megy itt a disputa az akusztikusokról.

Azért jó a tengerparton, mert ott csak 3 oldalról vesznek körbe hülyék.

(#21734) oAcido válasza BluEyes (#21733) üzenetére


oAcido
aktív tag

Köszönöm a segítséget.

Nekem a Cort AD810 jön be, remélem neki is tetszeni fog :)

Egy ilyen húr készletet néztem ki. Jó lesz ez hozzá?
Gondolom ebből sem kell drágább darab. Már csak a méret kérdéses.

Illetve hangolóval érdemes szórakozni? Ha ajánlott az is, akkor ezt néztem ki. LCD kijelzős az a lényeg :D

Feltétlen szükséges tanárhoz járni, vagy a neten lévő oktatóanyagokkal is lehet rendesen tanulni? Külföldön élünk, lehet hogy "megfizethetetlen" egy tanár (ahogy a szépségszalonok, fodrászszalonok, tetoválószalonok :D), ő meg nem szeret költeni.

Bocsánat a sok kérdésért (pláne, ha hülyeség), de jövőhét kedden, max. szerdán itt kéne hogy legyen.

(#21735) kemotox válasza oAcido (#21734) üzenetére


kemotox
addikt

justinguitar.com, beginner course.

(#21736) bigrob válasza oAcido (#21734) üzenetére


bigrob
őstag

Egyik villany gitáromra most én is ilyen gyártmányú húrt vettem, de nincs semmi bajom vele.
Hangolónak mobilra daTuner lite vagy gépen ez az oldal

[ Szerkesztve ]

Nincs életlen fúrószár csak gyenge előtolás!

(#21737) Real Ghoost válasza BluEyes (#21733) üzenetére


Real Ghoost
aktív tag

Tökéletes az a Cort kezdésnek, és nem buktok rajta nagyot ha végül esetleg mégis félreteszi és eladjátok, vagy a falra kerül. Jó lesz a húr is, gyárilag vastagabb lesz rajta, talán jobb lenne már a boltban ahol veszed megkérni az eladókat, hogy húrozzák fel.
Hangoló meg már minden okos eszközre (telefon, tablet stb) telepíthető, bár egy spec erre való eszköz mindig pontosabb lesz.

(#21738) BluEyes válasza oAcido (#21734) üzenetére


BluEyes
őstag

A húr fogyóeszköz, ha épp nem szakad el, akkor is érdemes a komplett készletet lecserélni pár havonta, mert bekopik alulról, szennyeződik, oxidálódik. Plusz a vékonyakból (E1,H) nem árt tartani a fiókban tartalékot. Vannak darabra kaphatók pl. itt is 190 Ft-ért.
A gyári készlet a honlapja szerint 12-52, elvileg ehhez a vastagsághoz van beállítva a gitár, de ez nem feltétlenül lesz így. Egy első, egyszeri beállítás egy hangszerész által javallott. Ha olyan boltban veszed, ahol van szervíz-szolgáltatás, akkor ott leellenőrzik a gitárt, valszeg díjmentesen, de egyébként se drága, idehaza 2-5 ezer, arctól függően. Ha erre kerülne sor, én javaslok egy viszonylag vékonyabb, kezdőknek barátságosabb húrt rögtön rátetetni, és a jövőben ezt a vastagságot használni, akkor nem nagyon kell hangszerészhez hordani. A 9-es készlet kellemesen puha, de az akusztikus meghálál egy kicsit vastagabbat, mondjuk a 10-es készlet (10-47 vagy 10-50), vagy a 11-esek még nem vészesen vastagok, de némileg jobb hangja lesz a gitárnak. A 200-300Ft árkülönbség semmit nem jelent, a drágább nem feltétlen jobb. Én használok RotoSoundot, kedvelem, de jó a D'Addario is, de még a legolcsóbb Darco is használható.
A vastagabb húrok nagyobb erővel húzzák a nyakat, ezért ezt a nyakállító pálcával korrigálni kell, de ha mindig ugyanazt a vastagságot használja, akkor elég egyszer jól beállítani, és utána sokáig nem kell bántani.
A gitár beállítása egyébként nem ördöngősség, YT-n rengeteg video van fenn ezzel kapcsolatban. De egy 0 perces újonc persze ne ezzel kezdje a gitározást, de idővel otthon a legtöbb utánállítás elvégezhető. Te is figyeljél nagyon, mert lehet hogy a te dolgod lesz ez a része :D

Húrozáshoz jól jön egy kurbli, használata kitalálható, de húrozós YT videokban is sokszor lehet látni.

Hangoló mindenképp kell, minden alkalommal le kell ellenőrizni a hangolást. Ki kell próbálni az okostelefonos-tabletes szoft tunereket, van aki szerint használhatók. Ebay-en 3 dollár free postával egy ilyen kütyüke, itt beszéltünk róluk.

Az igazi egy tanár lenne, de ha ez nem megy, akkor a hálón vannak ingyenes oktató oldalak, YT-n sok How to play guitar video van, tehát nem fog unatkozni a kedvesed.

[ Szerkesztve ]

Azért jó a tengerparton, mert ott csak 3 oldalról vesznek körbe hülyék.

(#21739) brickm válasza oAcido (#21734) üzenetére


brickm
őstag

Mindenképp bronz húrt vegyél én speciel nagyon szeretem a hangját.

(#21740) BluEyes válasza oAcido (#21734) üzenetére


BluEyes
őstag

Ja, és még pár dolog, néhány pengetőt is vegyetek, de ne csak egyet, mer az 2 perc alatt eltűnik :D Hatosával adják, és szinte mindegy, melyiket veszitek, minél több félét érdemes kipróbálni, aztán amelyik megtetszik.
Valami ápoló-tisztító cucc is kell majd a fogólap karbantartásához. A lakkozott részeket le lehet törölni valamivel, de a fogólap natur, nincs lakkozva, oda kell valami, pl. citromolajos kence, ami oldja a kéztől rárakódó zsírt, és konzerválja a fát. A teljes készletcsere alkalmával, mikor az összes húrt levesszük, ezt az olajos kezelést is érdemes megcsinálni. Pár csepp elég egy kezeléshez, szóval néhány évig kitart egy flaska.
Idővel egy állvány is elkél majd. Az első feldőlésig nem tűnik fontosnak :)

Azért jó a tengerparton, mert ott csak 3 oldalról vesznek körbe hülyék.

(#21741) AKs válasza oAcido (#21734) üzenetére


AKs
tag

Azt hiszem, hogy a kollégák szinte minden lényeges infót leírtak. Én egy dolgot tennék hozzá. Lehetőség szerint, ha újat veszel, legyen rá könnyen érvényesíthető garancia. Nem tudom mennyire általános, de pont, amikor a saját akusztikusomat vettem, akkor hozott vissza a boltba egy srác egy Cort-ot (lehetett volna más is), hogy egy ragasztás belül elengedett. Az eladó készséges volt, mondta, hogy előfordulhat az ilyesmi.
( A boltban fix páratartalom, párásító, otthon nyilván nem...) Átirányította a közeli szervízbe, hogy gariban megragasztják. Erről a témáról hangszerész mesterek nyilván hosszan tudnának értekezni ( a fa száradása a hangszer életciklusának az elején...). A lényeg, ha ez a lehetséges, de nemkívánatos eset előfordul, ne kelljen arányaiban egy vagyont ráköltened a javításra. Sok örömet kívánok a barátnődnek a hangszerhez!

"There must be some kind of way out of here..."

(#21742) oAcido


oAcido
aktív tag

Huhh... Nagyon szépen köszönöm az összes választ :)

Akkor a D'Addario 11-52-es húrkészletre esett a választás, kap mellé 6db szintén D'Addario E húrt is.

Egy tucat pengetőt (kétféle piros színben, mert az a kedvence :) ), meg azt a húrozót is.

Dunlop tisztító és ápolót, meg egy hangolót (az ebay-es tökéletes lenne, csak az sajnos rengeteg idő).

Illetve a legfontosabb elemet a Cort AD810 OPN-t.

Így akkor rendelhetem? Nem hagytam ki semmit?

Még egyszer köszönöm mindenkinek a segítséget, a nevében is :)

(#21743) Real Ghoost válasza oAcido (#21742) üzenetére


Real Ghoost
aktív tag

a 6 db e húr teljesen felesleges, inkább rendelj két teljes húrkészletet

pengetők hangoló ápoló mehet (bár egy sima pronto is megteszi neki)

(#21744) BluEyes válasza oAcido (#21742) üzenetére


BluEyes
őstag

Amíg nincs hangoló kütyüke, mobil app is jó lesz, ha beválik, nem is kell más. Tegyetek egy próbát. telefon tablet

Ne ess túlzásba, 1-2 db tartalék 11-es elég lesz, arra az esetre, ha pl. péntek este elpattanna a gitáron az E1, és a hétvégén nincs nyitva semmi a környéken, ne álljon meg az élet, lehessen pöngetni a hétvégén. Ritkán fog megtörténni, nyugi. :)

Pengető elég fél tucat sokáig. Ha 1 db-ot veszel, az eltűnik, elbújik, ilyen a természete. :D Tehát minimum 2-3 kell, fél tucat bőven elég lesz. Én medium vastagságút javaslok, vagy mm-ben 0,8-1mm körülieket. Piros az rendben van ;)

Egy állványt én javaslok, a falnak támasztás előbb-utóbb eldőléshez, leverődéshez vezet.

Rendeljed meg! :K

Azért jó a tengerparton, mert ott csak 3 oldalról vesznek körbe hülyék.

(#21745) nesa


nesa
veterán

Ilyen hangkartyat probalt mar valaki, van rajta 6,3 as bemenet:) ilyen van egy ideje a gepembe, gondolkodom rajta, lehet ra kene dugni a gitart:)

(#21746) oAcido válasza BluEyes (#21744) üzenetére


oAcido
aktív tag

Akkor E1-ből 2db lesz. És most a hangoló is kimarad.

Pengetőből azért ennyi, mert kétféle árnyalatú piros. Gondolom ha hatosával árulják, nem fognak nekem hármat-hármat kiszedni. Jó lesz az másra is (kulcstartóra, fülbevalónak, nyakláncra).

Az állvány meg majdnem kimaradt, pedig este írtad is :)

Megrendeltem, remélem szerdáig kihozzák :)

(#21747) BluEyes válasza oAcido (#21746) üzenetére


BluEyes
őstag

Azért jó a tengerparton, mert ott csak 3 oldalról vesznek körbe hülyék.

(#21748) Moleman válasza nesa (#21745) üzenetére


Moleman
addikt

Biztos lehetsz benne, hogy jó lesz. Nekem egy 2003-as Audigy volt az asztali gépemben, 16 ms valós latency-vel zenéltem vele (2 ms volt a beállítás), az még szerintem észrevehetetlen. A proci lehet a szűk keresztmetszet, a régi P4-em csak a standalone gitáreffektekkel bírt el, a DAW és a VST-k már sok volt neki, de ezen a szinten valószínűleg régen túlléptek már a mai belépő szintű procik is.

(#21749) brickm válasza Moleman (#21748) üzenetére


brickm
őstag

"de ezen a szinten valószínűleg régen túlléptek már a mai belépő szintű procik is."

Ne gondold...
A legtöbb dual core,meg intel atom proci megfő már az asio4all ZL-től is, ha még VST-t meg realtime monitorozást is akarsz neki adni leépítheted a windowsról a GUI-t is.

Nesa:
Sb audigy goldom volt azzal tudtam gitározni. Szerintem ezzel is fogsz tudni szépen.

(#21750) Moleman válasza brickm (#21749) üzenetére


Moleman
addikt

De a jobb kártyákhoz, mint a Creativokhoz már jár natív asio driver, azzal talán nem szenved annyira, mint asio4all-lal. :)

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Gitáros topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.