Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:52:58

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1401) SunMount3r válasza MaCS_70 (#1400) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

És mik azok konkrétan amiket "mezei felhasználóként" hiányolsz a Zyxel-ről?

(#1402) Thome válasza Thome (#1394) üzenetére


Thome
addikt

Na, most már az van, hogy kb 30 percig elérhető a cucc, majd belefagy magába. Keresem a hiba okát mert ez így vicc.

Fagyi:

Nevetséges az, hogy ezek az alap programok nem készülnek el rendes önmagukban dedikáltan erre a készülékre.

Hovatovább, most épp a syslog-ba (gondoltam kiderítem mitől fagy be) pörgött a cpu bele 100%-ra, sőt, azt hittem csak bug így újraindítva a nast most konkrétan bele is fagyott. Megint próbálkozhatok elérhetővé tenni... :U

(#1403) Mr Dini válasza MaCS_70 (#1400) üzenetére


Mr Dini
addikt
LOGOUT blog

Az FFp-hez nagyon alap Linux tudás szükséges. Ha nincs, de van egy konkrét célod, kérdezz rá valamelyik topikban, esetleg használd a keresőt pár beszédes kulcsszóval, s segítünk beállítani. Egyszer feltákolja az ember a szolgáltatásait, s utána soha többet nem látja viszont azt a konzolt (jó esetben).

Azért a Synology-t ne keverjük bele. Teljesen ugyanaz megvan itt is, mint a Syno-nál. Bárki készíthet programcsomagot ZyXEL NAS-ra, nem csak a gyártó. A Synology-nak van pár Station-je, amit a gyártó adott ki, de a legtöbb csomagját NAS felhasználók készítik. Ez a lehetőség ugyanúgy megvan itt is. Egész nyugodtan lehet készíteni mindenféle programcsomagot. :) Csak eddig Mijzelf kivételével senki nem ragadta meg a lehetőséget.

Az entware ugyanolyan konzolból elérhető csomagkezelő, ami abban különbözik az FFp-től, hogy mivel routerekre fejlesztik/fejlesztették első sorban, rengeteg karbantartó dolgozik rajta/frissíti. Így sokkal több csomag elérhető rá, mint FFp-re (bár az FFp csmagkínálatát is bármikor tudjuk bővíteni). Viszont pár napja eldobták a régi entware támogatást, ami működött a régi, 2.6-os kernellel megáldott 3** szériákon is. A 326-on szerencsére frissebb kernel van, így elképzelhetőnek tartom, hogy Mijzelf hamarosan kiad egy 326-ra/5**-ra kompatibilis entware-ng-3 csomagot. Addig pedig egész nyugodtan lehet használni a régit, mivel azok a csomagok megmaradnak, csak nem lesznek már frissítve.

[ Szerkesztve ]

Hogy hívják az éhes horgászt? Gyere Pista, kész a kaja!

(#1404) MaCS_70 válasza SunMount3r (#1401) üzenetére


MaCS_70
félisten

Nekem személy szerint valami jól használható fájlszinkronizáló alkalmazás hiányzik, kellenének kliensek a nagyobb felhőszolgáltatásokhoz (a jelenleginél sokkal jobbak és több -- tudom persze, hogy ehhez a tánchoz ketten kellenek), VPN (site-to-site), titkosítás.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#1405) hcs57


hcs57
őstag

A Digi bekötötte a 1000 mbites netet... hozott két kütyüt, melyből az egyik a tv jelét adja az optikáról, a másik a telefont és a netet. Ez a másik eszköz lanja megy a régi routerbe. A belső hálózat maradt a régi routeren.

A bekötés óta a xxx.zyxel.me -ről próbálom elérni a nast, ami eddig ment... de most "kapcsolódás elutasítva" a válasz. Külső hálózatról működik a remote gui, de bentről nem. A Digi ont-n dmz lett engedélyezve, így látom kívülről a nast...

Mi lehet a baj?

Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét. forrás: mozaik.bloglap.hu

(#1406) MaCS_70 válasza Mr Dini (#1403) üzenetére


MaCS_70
félisten

Az FFő-t és az EntWare-t is használtam, használom, és nagyon nagy tisztelettel tekintek azokra, akik ezeknek a megoldásoknak a létrehozásába beleteszik a tudásukat, munkájukat, idejüket.

Az egyszerű, de szívesen telepítgető felhasználó azonban nem szívesen nyúl ezekhez -- ezt személyes tapasztalatból látom. Az ismerősi körben kevés kivétellel Synology és Qnap NAS-ok futnak, jellemzően felokosítva némi telepített szoftverrel. Amihez a Zyxelnél FFp kell, linuxosok számára egyszerű repolistázással, de nem linuxosok számára riasztó, körülményes, utánaolvasást igénylő, veszélyesnek tűnő, érthetetlen parancssori "programozással", az a Synologynál és a Qnapnél pár kattintás egy jól szervezett, áttekinthető, központilag menedzselt felületen.

Azt hiszem, eléggé látványos a különbség, amiben számomra az a bosszantó, hogy a Zyxeltől ehhez már nem igazán kellene komoly erőfeszítés. Nagyon nagy mértékben növelhetnék a NAS-ok látható és valós használati értékét ezzel, kifejezetten jól eladható lenne a piacon. A Synology és a Qnap ezt a lehetőséget remekül ki is használja, nem rossz eredménnyel.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#1407) odrif válasza hcs57 (#1405) üzenetére


odrif
MODERÁTOR

Nemhogy NAT-olt IP címet kapsz a Digitől és az a gond?

20 éve a Prohardveren

(#1408) Mr Dini válasza MaCS_70 (#1406) üzenetére


Mr Dini
addikt
LOGOUT blog

De az, amit app centerként látsz, egy repository, ahova mindkét gyártó esetén bárki oszthat meg csomagot (csak egy tárhely kell hozzá). Ez nem a gyártó érdeme, a közösségé, aki mögötte van. A gyártó csak a nagyon alap csomagokat teszi közzé. Ez itt sincsen másképp. Nekiállhatsz akár Te is, vagy bárki, akinek nincs is ilyen NAS szervere saját programcsomagokat gyártani. Ezeket fel lehet tölteni egy saját tárhelyre, majd MetaRepository-n keresztül elérhetővé válnak. Mijzelf repositoryja pontosan így működik. Itt is a közösség lenne a fő mozgatórugó. Bárki tud készíteni egyet a meglévő programcsomagok alapján, illetve a ZyXEL GPL forrásaiba belenézve. Anno még én is tesztelgettem, hogy mit tud [link] :).

Mijzelf egyébként össze is foglalta a csomagok működésének mikéntjét itt. Ehhez kell némi linux tudás (könnyen felszedhető, ha elhivatott valaki), de a telepítéshez már nem. Az már a next-next-finish rész. :D

Hogy hívják az éhes horgászt? Gyere Pista, kész a kaja!

(#1409) geleati válasza Fagyi (#1393) üzenetére


geleati
tag

Az úgy oké, de a képek azonnali feltöltése nem működik, mert amikor bekapcsolnám, ezt írja ki.

Végülis úgy tűnik, hogy a zcloud app-pal ez működik.

[ Szerkesztve ]

Soha ne dobj vízbe alkálifémet!

(#1410) MaCS_70 válasza Mr Dini (#1408) üzenetére


MaCS_70
félisten

Pontosan ez az én bánatom! Erre írtam, hogy a Zyxeltől minimális befektetés kellene, hiszen nem programokat kell írni, csak összeszedni és a felhasználó számára emészthető formába hozni őket.

Mert hiába vannak meg az Általad linkelt repository-k és leírások, ezek az átlagfelhasználó számára tökéletesen használhatatlanok. Ami a Zyxel esetén kész tartalom, de extra ismeretek nélkül elérhetetlen, az a konkurenciánál egy weboldalon egyetlen kattintás.

Valaki megcsinálta a munka érdemi részét, amihez éppen csak a gyártó által biztosítható elérést kellene hozzáadni. Ez hiányzik, nem több.

MaCS

[ Szerkesztve ]

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#1411) Mr Dini válasza MaCS_70 (#1410) üzenetére


Mr Dini
addikt
LOGOUT blog

Nem érted a problémát. Amilyen csomagokat Te az app centerben látsz, azoknak a 99%-a (kivéve Synology-nál a Station csomagok) mind felhasználók által készültek. Bárki közzéteheti a saját csomagját.

QNAP alatt így megy a csomag készítés, Synology alatt pedig így. Bizony, itt sem olyan egyszerű a folyamat egy olyan user számára, aki még nem látott linuxot. De akkor mégis, hogy lehet ekkora tábora a Syno-nak? Ők jókor voltak, jó helyen. Az alap webes felület is sokkal hamarabb lett maibb design, mint az összes konkurenciáé. Illetve az XPEnology projektnek hála, elfut bármilyen x86 vason. Egyszóval az egész csomagkreálás nem a gyártón múlik, mert ugyanez megvan itt is. Hanem a usereken, a közösségen...

Tényleg teljesen ugyanaz a rendszer alapja mindkét másik gyártónál is, vagyis konkrétan az, hogy mindenképpen kell egy saját webtárhelyet vásárolni, aztán már teheted is közzé a csomagjaidat, amit bárki tud telepíteni.

[ Szerkesztve ]

Hogy hívják az éhes horgászt? Gyere Pista, kész a kaja!

(#1412) hcs57 válasza odrif (#1407) üzenetére


hcs57
őstag

Mitől lenne natolt? Írtam, hogy kintről jó, csak otthon nem megy a gui..

Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét. forrás: mozaik.bloglap.hu

(#1413) MaCS_70 válasza Mr Dini (#1411) üzenetére


MaCS_70
félisten

De hát pontosan ezt mondom én is!

Csak annyi a különbség, hogy a Synology-nak és a Qnapnek VAN gyártói oldalon összeszedett alkalmazásgyűjteménye, a Zyxelnek meg NINCS.

Az, hogy hogyan kell csomagot összeállítani, nem érdekli a felhasználót. Az, hogy hogyan kell használatba venni, már igen. A Synology / Qnap esetén ez megy a webes felületről, a Zyxelnél erre alig pár alkalmazás esetén van lehetőség, az alternatív repókat telepíteni kell, parancssort használni, ami 10-ből 9 felhasználó számára kizáró ok lenne még akkor is, ha tudnának erről a lehetőségről. De nem tudnak, honnan is tudnának?

A Synology / Qnap esetén a gyártó az orruk alá tolja az információt és a felhasználóbarát telepítési lehetőséget, a Zyxelnél fel kell kutatni az információt és megküzdeni a kivitelezésért.

Kívülről, felhasználói oldalról ez így néz ki.

MaCS

UI / példa:
Egy barátom Synology NAS-ára konfigurálással együtt, nulla előzetes ismeretanyaggal kb. 10 perc alatt tettünk fel egy hálózati szinkronizáló alkalmazást. Én a Zyxelnél úgy másfél óra olvasgatás után még mindig nem vagyok biztos abba, hogy mi is kell nekem, és hogyan csináljam, pedig a teljesen alap r=1 felhasználónál azért feljebb járok.

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#1414) Mr Dini válasza MaCS_70 (#1413) üzenetére


Mr Dini
addikt
LOGOUT blog

Azokat a csomagokat nem a gyártó adta ki. Van pár ott is, mint pl a Download Station Syno alatt (ami Transmission, csak egyedi felülettel), de a többit felhasználók tákolták össze ott is. Ugyanúgy, mint ZyXEL alatt kb. A legtöbb Syno csomagot NEM a gyártó állítja össze, hanem azok az emberek, akiknek hiányzik az a ficsőr a rendszerből. Semmivel nem másabb a két rendszer, itt is van lehetőség egyedi, kattintásos programcsomag gyártásra, csak a felhasználóbázis nem elég aktív a ZyXEL NAS-ok terén, hogy Neked ingyen, s bérmentve csomagokat gyártson. Akinek meg kell valami, s ért a linuxhoz valamennyire FFp alól fel tudja tenni a dolgait, mivel ott már van egy gondosan kiépített keretrendszer. Ugyanezt le lehetne portolni programcsomagos, kattintgatós módra, de senki nem érzi szükségét. Felületet írni nem két perc mindenhez, viszont aki tényleg elhivatott, konzolból megoldja a dolgokat. Syno-ra nek volt FFp, ezért terjedt el a csomagos megoldás.

Amit a barátodnak telepítettél, az nagy eséllyel egy másik felhasználó munkája volt.

[ Szerkesztve ]

Hogy hívják az éhes horgászt? Gyere Pista, kész a kaja!

(#1415) Mr Dini válasza hcs57 (#1412) üzenetére


Mr Dini
addikt
LOGOUT blog

Szia!

Valószínűleg az új router/HGW nem támogatja a NAT loopback-et. Ezzel nem nagyon tudsz mit kezdeni, érd el LAN-ról LAN IP-vel a NAS-t. Vagy kérdezz rá a HGW/szolgáltató topikjában.

Hogy hívják az éhes horgászt? Gyere Pista, kész a kaja!

(#1416) MaCS_70 válasza Mr Dini (#1414) üzenetére


MaCS_70
félisten

Valamiért nem akarod megérteni, amit írok...

Többször jeleztem már, hogy tisztában vagyok azzal, hogy nem a gyártó készíti el az appokat, és ezt nem is hiányolom.
Amit hiányolok, az az, hogy felhasználói szinten tudjam telepíteni a meglevő programokat.

Ha veszek egy Synology / Qnap (a többiekkel nincs tapasztalatom) NAS-t, a hozzá kapott leírásban és a gyártó weboldalán, továbbá az eszköz kezelői felületén ott az instant információ, lehetőség arra, hogy minden további ismeret, kutatás, képesség nélkül telepíthessem azokat a programokat, amik döntő többségéhez a Zyxelnél extra ismeretekre, kutatásra és bizony képességre van szükség. Bocs, de ez tény, a saját szememmel látom.

Magyarán a Zyxel nem oldotta meg a HOZZÁFÉRÉST a meglevő programokhoz, az említett nagyok pedig igen. A saját leírásukban, a saját oldalukon, sőt, a saját kezelőfelületükön. Az említett esetben a Synology DMS felületéről egyetlen kattintás volt az az appstore, amiből három kattintással fel tudtuk tenni a kívánt alkalmazást.
Ehhez a három kattintáshoz a Zyxelnél netes keresgélésre, parancssori machinációkra, manualok olvasgatására és egy csomó fejvakarásra volt szükség -- ami az egségsugarú felhasználó számára megugorhatatlan akadály.
***

"Semmivel nem másabb a két rendszer, itt is van lehetőség egyedi, kattintásos programcsomag gyártásra, csak a felhasználóbázis nem elég aktív a ZyXEL NAS-ok terén, hogy Neked ingyen, s bérmentve csomagokat gyártson."
Baromi más a Zyxel rendszere. A programcsomagok "gyártva" vannak, nagyon kevés be is van drótozva az adminfelületre -- csak az a baj, hogy nagyon kevés. A többihez bányászni kell, ami nem a "gyártóik", hanem a Zyxel hibája -- amin én problémázom.
Egyébként hol írtam olyat, hogy "ingyen, s bérmentve" akarok bármit is? Boldogan fizetnék is, csak legyen miért. Elvi kifogásom van az ingyenes dolgok ellen, ha valamit használok, számomra evidens, hogy ezt ellentételezem annak, aki a munkáját beletette.

"Akinek meg kell valami, s ért a linuxhoz valamennyire FFp alól fel tudja tenni a dolgait, mivel ott már van egy gondosan kiépített keretrendszer. Ugyanezt le lehetne portolni programcsomagos, kattintgatós módra, de senki nem érzi szükségét."
Sokaknak kell valami, de nem értenek a Linuxhoz. Én is ebbe a csoportba tartozom. Pedig nagyon tisztelem a Linuxot, olyannyira, hogy még pénzért vettem is dobozos kiadást, pusztán a támogatás kedvéért. De az istennek sem tudok ráérezni a parancssorára, dacára annak, hogy grafikus kezelőfelületet először a Windows 3.0-nál éppen 10 év billentyűzetes programozás után láttam.
Az, hogy senki sem érezné szükségét, azért nagyon nem igaz. Gyors fejszámolással hétig jutottam azon ismerőseim körében, akik az elmúlt években gyakorlatilag azért nem Zyxel NAS-t vettek, mert a Synology / Qnap appstore-a használhatóbb. És ezek mind műszaki emberek, akik számára nem probléma a számítógép kezelése, csak éppen nem kívánták maguknak az FFp-s szórakozást.
Úgyhogy lenne bőven, aki érezné szükségét, sőt, még fizetne is érte boldogan.

"Amit a barátodnak telepítettél, az nagy eséllyel egy másik felhasználó munkája volt."
Igen, könnyen lehet (bár a Synology saját appjaiból is akad bőven), csakhogy pont semmi jelentősége nincs -- amint már többször megírtam. A lényeg az volt, hogy a NAS DSM-felületéről pár kattintás volt az egész. A felhasználót ennyi érdekli a pénzéért.

Ne érts félre, baromi nagyra értékelem azok munkáját, akik a programokat megírják, sőt, meg is osztják a nagyvilággal. Tudom, hogy ez nagyon komoly erőfeszítést igényel, ezért végtelenül hálás vagyok Neked is az FFp az új 326-os rendszerre való telepíthetőségének a megoldásáért. Éppen ezért szoktam az elismerésemet pénzben is kifejezni.
A gondom a gyártók, jelen esetbe a Zyxel hozzáállásával van. Azzal, hogy nem teremti meg a kapcsolatot a programok elkészítői és a felhasználók között -- pedig az jelentős hozzáadott érték lenne, amivel mindenki jól járna. A felhasználó hasznosabb eszközt kapna, a fejlesztők javadalmazásban és nyilvánosságban részesülnének, a gyártó pedig több eszközt tudna eladni. Az én említett esetemben nyolcból heten vettek Synology-t vagy Qnapet, pedig szó szerint kifejezetten a szélesebb appstore hiányzott nekik a Zyxelből.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#1417) viktorio17 válasza MaCS_70 (#1416) üzenetére


viktorio17
csendes tag

Tegyük hozzá, hogy a meglévő appokat (owncloud, phpmyadmin, wordpress stb. sem frissíti rendesen a Zyxel.

Le is állt a cég ezzel a NAS projekttel és nem hiszem, hogy a jövőben piacra dob új készülékeket.

(#1418) hcs57 válasza Mr Dini (#1415) üzenetére


hcs57
őstag

A lan IP-ről sem megy... ezt nem értem.

Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét. forrás: mozaik.bloglap.hu

(#1419) Fagyi válasza viktorio17 (#1417) üzenetére


Fagyi
aktív tag

Ez nem teljesen így van. Nagy hangsúlyt nem fektetnek bele, de wordpressre is érkezett már sok frissítés.

Az app future igény nem is értem senki részéről, bocs Macs.
Ez az eszköz ezt tudja, akinek nem megfelelő az vesz drágábban syno-t vagy qnap-et.
Ez fényévekkel jobb a "noname" gyártók nas megoldásainál. Az "olcsóságnak" ára van.

Amint kiderült a "nagy" gyártók is a userekből élnek, ha lesz megfelelő számú zyxeles itt is több app lesz.
Jelen pillanatban, ahogy Mr Dini is mondta, egy home user elboldogul ennyivel is.
Másik példa Vettem egy 4 éves Tourant. BT két féle képpen párosítható, az egyik átveszi a teljes hozzáférést a telóról, így elmegy a telóról a térerő, ezzel együtt jár, hogy a net igényes alkalmazások nem működnek.
Nemhogy a márka szerviz, de a magyarországi dealer sem tudta megmondani, hogyan tudom vissza osztani! Pedig van AP szolgáltatás az autóban.

Ez a több kell nekem akkor is ha nem tudom (ki)használni elv nekem felesleges. Ha van használom, ha nincs elvagyok nélküle. Ha kellene mégis olyat veszek amin van. Jelen esetben akkor Syno vagy Qnap lehetne belőle. Ez egy home eszköz. A hardver lehetővé teszi power user felhasználásra. De ennek a hozzáférése, van akinek kényelmetlen, van akinek nem. Én nem várok el pc tudást, örülök hogy hozza az alap szolgáltatásokat, sőt még többet is, mindezt elég jó áron.

https://logout.hu/cikk/zyxel_nas326/ Nexbox A95x + IPTV

(#1420) Mr Dini válasza hcs57 (#1418) üzenetére


Mr Dini
addikt
LOGOUT blog

Nem volt előtte fix IP címe, ami a mostani DHCP tartománnyal nem egyezik?

[ Szerkesztve ]

Hogy hívják az éhes horgászt? Gyere Pista, kész a kaja!

(#1421) MaCS_70 válasza Fagyi (#1419) üzenetére


MaCS_70
félisten

Bocs, de olvastad, amit írtam? A jelek szerint nem.

"Ez az eszköz ezt tudja, akinek nem megfelelő az vesz drágábban syno-t vagy qnap-et.
Ez fényévekkel jobb a "noname" gyártók nas megoldásainál. Az "olcsóságnak" ára van."

Kifogásoltam, hogy az eszköz túl keveset tudna? Nem tettem.
Igényeltem volna bármilyen "drága" szolgáltatást? Nem tettem.

Az a bajom, hogy a Zyxel drótozza be az adminfelületre vagy a saját oldalára az eleve meglevő külsős programokat.

Az autós hasonlatodról: szerinted tehát rendben van az hogy van egy szolgáltatás, amiért ráadásul fizettél, mégsem működik? A NAS-nál kicsit más a helyzet, mert itt nincs nem teljesített, fizetett ígéret. Csak bosszantó, hogy egy apróság hiányzik ahhoz, hogy valami sokkal jobb legyen -- ráadásul úgy, hogy ahhoz valakik már elvégezték a munka legnagyobb részét.

"Ez a több kell nekem akkor is ha nem tudom (ki)használni elv nekem felesleges. "
Mégis hol írtam olyat, hogy dísznek szeretném látni a szolgáltatásokat? Használni szeretném őket, történetesen le is írtam, hogy miket. Szó nem volt olyan elvről, hogy akkor is kell, ha nem tudom használni.

"Ha van használom, ha nincs elvagyok nélküle. Ha kellene mégis olyat veszek amin van. Jelen esetben akkor Syno vagy Qnap lehetne belőle. Ez egy home eszköz. A hardver lehetővé teszi power user felhasználásra."
Pontosan ezt írtam le én is -- és azt, hogy emiatt az ismerőseim döntő többsége pont mellőzte is a Zyxelt.
Amúgy nem is reklamáltam, tudtam, hogy mit veszek, azt is kaptam. Csak bosszantó, hogy (amint azzal már használat közben szembesültem), hogy a készülékben benne van a jóval nagyobb potenciál, amit a "power user" ki is tud használni, a mezei pedig nem - pedig nem sokból állna megoldani.

Van bennem egy olyan hülye törekvés, hogy ha valamiből egyszerűen lehet jobbat csinálni, akkor azt meg kell csinálni. Meg olyan is, hogy ha valami nem tetszik, arról már csak azért is érdemes szót ejteni, hogy jobb lehessen, különben esély sincs a javításra -- és persze a jó véleményt sem érdemes magunkban tartani.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#1422) Mr Dini válasza MaCS_70 (#1416) üzenetére


Mr Dini
addikt
LOGOUT blog

Nézz át a 325v2 topik összefoglalójába. Ott van egy kis kitérő a MetaRepository telepítéséről. Egy fájlt kell hozzá elhelyezni a NAS-on, aztán feltepíteni az ennek hatására megjelenő programcsomagot a webes felületen, s kapsz egy csomagot, aminek segítségével bármilyen harmadik féltől származó programcsomagot fel tudsz tenni. Én nem hibáztatom a gyártót, hiszen ha valami nincs, azt hogy lehetne reklámozni...

Az elmúlt pár hónapban eléggé beleástam magam a Synology és a QNAP TS szériák rendszerébe, mindkettőt sikeresen sikerült is leportolnom a kis 320S-re. Mint mondtam, a Synology jókor volt jó helyen. Összedobott egy használható rendszert valami kis kínai minimálbér programozóval, aztán kiadta. Konkurencia nem nagyon volt SOHO viszonylatban. Érthető, hogy nagy felhasználótábort szerzett. És valamelyik mezei user, aki ugyanolyan volt, mint a többi, felkereste a gyártót, mert hiányolt egy funkciót. S ez valószínűleg így mehetett tovább. Egy idő után pedig a gyártó felismerte, hogy erre hatalmas igény van. Egy lehetőséget adott a Linuxot ismerő, vagy ismerni akaró embereknek új dolgok disztributálására. A QNAP is ezt tette, csak Ők kicsit alacsonyabb szinten, mint a Syno. Ez egy kiaknázatlan platform. Magamon kívül egy emberről tudok, aki élt ezzel a lehetőséggel, az pedig Mijzelf volt.

Egyébként biztos vagyok benne, hogy ha valaki megtörné a jeget, a gyártó azonnal nyitná a kapuit, ahogy az FFp kapcsán is tette. Sőt, egy saját fórumtémát nyitott nekik. Nekem, akárhányszor kértem GPL forrást a NAS-okhoz, mind kaptam választ. De ha ez bekövetkezne, biztosan drágább lesz ez a NAS is. Hiszen most minimális szoftvert adnak.

Régóta tervezem, hogy újraírom az egész rendszert, illetve kiadok programcsomagokat is, ahhoz viszont el kellene felejtenem a máig tökéletesen, stabilan futó FFp-m... Ehhez pedig be kellene ruháznom egy dedikált tesztelő NAS-ra, és pár winchesterre is... Meghát munka mellett nehézkes kellő időt fordítani erre is.

A ZyXEL/D-Link NAS-okban az a csodálatos, hogy vesz az ember egy ilyen boxot, s általában tudja, hogy mire számíthat. Ha nem zárkózik el a terminálozgatás elől, egy teljesen nyílt, jól átgondolt rendszert kap. Nekem eddig semmi olyan akadályt nem hozott, amit nem tudtam volna áthidalni. Éppen ezért, aki ilyen NAS-t vesz, s hajlandó megtanulni, vagy ért hozzá (előbbit azért hangsúlyozom, mert 5-6 éve, mikor megvettem az első NAS-om, én se tudtam semmit róla), az fellőheti a NAS-t az ürbe. Sajnos egy expert is lehet lusta, sőt! :D Ha ott az FFp, egy kész keretrendszer, minek írjon GUI-t?! :D Megy az terminálból is. Szerintem jó az, hogy nem csak a drága szoftver van, hanem van lehetőség ilyen NAS-t is venni.

Egyébként a Linux kernel nyílt és teljesen ingyenes. Dobozos disztrót lehet maximum venni, mint például a Red Hat, vagy a Suse, de ott sem a Linuxot támogatja az ember, hanem a supportért/programokért fizet gondolom... De ez lényegtelen.

A meglévő programokat pedig való igaz, nem nagyon frissítik. Az oprendszert se nagyon. Néhány kódjuk egyenesen szánalmas... De beletörődtem, hiszen nem is ezért fizettem.

Egyébként pedig NAS - Network Attached Storage. Azaz hálózati fájlcserére lett teremtve. Tehát samba-t tud. A DSM már messze nem egy NAS tulajdonságait hozza el. De ezek csak extrák. Ezeket nem előtelepítve kapod, Te választod ki, hogy mit telepítessz.

[ Szerkesztve ]

Hogy hívják az éhes horgászt? Gyere Pista, kész a kaja!

(#1423) hcs57 válasza Mr Dini (#1420) üzenetére


hcs57
őstag

Nem változott az IP címe... a böngészőben az ip címét beírva be lehet rá jelentkezni, de a Tr. Remote GUI elutasít. Nem azt mondja, hogy nem találja, hanem "kapcsolódás elutasítva" üzenetet küld.

Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét. forrás: mozaik.bloglap.hu

(#1424) Mr Dini válasza hcs57 (#1423) üzenetére


Mr Dini
addikt
LOGOUT blog

Böngésző cache törlés megvolt?

Hogy hívják az éhes horgászt? Gyere Pista, kész a kaja!

(#1425) Mr Dini válasza viktorio17 (#1417) üzenetére


Mr Dini
addikt
LOGOUT blog

Tegyük hozzá, hogy a meglévő appokat (owncloud, phpmyadmin, wordpress stb. sem frissíti rendesen a Zyxel.

Igen, ez tény.

Le is állt a cég ezzel a NAS projekttel és nem hiszem, hogy a jövőben piacra dob új készülékeket.

:Y Nem hiszem, hogy leállt vele, vagy ha így is van, nem tudok róla. Nem, az Ő taktikájuk az, hogy nem adják ki a NAS-okat tonnaszámra, hanem kiadnak pár modelt nagyjából egy időben, azt az EOL lejártáig támogatják, aztán kiadnak valami újat. a 326-nak még van pár éve, addig meg nem lesz új NAS várhatóan a helyébe.

Hogy hívják az éhes horgászt? Gyere Pista, kész a kaja!

(#1426) Mr Dini válasza Mr Dini (#1424) üzenetére


Mr Dini
addikt
LOGOUT blog

Bocs, most esett le, hogy remote gui. Akkor passzolom a kérdést, mivel ott nincs cache. RPC-n keresztül kommunikálna a Transmissionnel.

Hogy hívják az éhes horgászt? Gyere Pista, kész a kaja!

(#1427) MaCS_70 válasza Mr Dini (#1422) üzenetére


MaCS_70
félisten

Úgy érzem, Te mint igazi profi, amellett, hogy nyilván sokkal többet és naprakészebb információk alapján tudsz, kicsit másképpen látod a dolgokat, ami teljesen érthető is.

Ismételten hangsúlyozom, hogy borzasztóan sokra tartom a Te és "kollégáid" munkáját, amit felhasználóként szívesen honorálnék is.

Én az a fogyasztó vagyok, akinek vannak bizonyos számítástechnikai ismeretei, valaha programoztam, mostanában már csak konfigurálok, de a Linux világa nagyon idegen számomra.

MetaRepot, EntWare-t, FFp-t már telepítettem, így pontosan tudom, hogy nem nehéz, de azt is, hogy bőven vannak olyanok, akik szívesen használnák, de visszariadnak a parancssortól vagy egy gyári rendszerbe belenyúlástól -- vagy amit annak hisznek.

Én tudom, hogy éppen a Te munkásságodnak köszönhetően az FFp feltehető a 326- osra (a saját bőrömön tapasztaltam meg a javításod előtti verzió áldásos hatásait), de arról fogalmam sincs, hogy mi a helyzet a MetaRepóval vagy az EntWare-rel. Mint felhasználót ez annyira elbizonytalanít, hogy hiába olvasok utána (naprakész információ alig, illetve sok az ellentmondó leírás), hogy nem vágok bele. Ha viszont felmegyek a Synology oldalára, ott számíthatok arra, hogy nem csak egyszerűbb a telepítés, hanem biztonságos is.

Ennek a feloldása egy Zyxel jellegű cég számára jelképes mértékű erőfeszítés lenne, és ha csak egy kicsit is kommunikálnák, állítom, hogy nagyon sokan választanák őket a drágább prémiumgyártók helyett.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#1428) hcs57 válasza Mr Dini (#1424) üzenetére


hcs57
őstag

Ez most hogy jön a GUI-hoz? Az egy app... Az app nem megy bent, csak kintről.

Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét. forrás: mozaik.bloglap.hu

(#1429) Fagyi


Fagyi
aktív tag

OWNCloud is benne van már

https://logout.hu/cikk/zyxel_nas326/ Nexbox A95x + IPTV

(#1430) MaCS_70 válasza Fagyi (#1429) üzenetére


MaCS_70
félisten

:R :R :R

Köszönet érte!

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#1431) Fagyi válasza MaCS_70 (#1430) üzenetére


Fagyi
aktív tag

OWN fukciókról is írjak? Nem sok ,de amit sokan kérdeztek a jelszavazható megosztásra pl. van lehetőség!
[link] jelszó:nas326

[ Szerkesztve ]

https://logout.hu/cikk/zyxel_nas326/ Nexbox A95x + IPTV

(#1432) MaCS_70 válasza Fagyi (#1431) üzenetére


MaCS_70
félisten

Szerintem hasznos lenne -- sokan nem ismerik az OwnCloudot, pedig örülnének neki, ha ismernék! :)

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#1433) MaCS_70


MaCS_70
félisten

Ismét nekifutottam a MetaRepository telepítésének, és sajnos nem jutottam messzire.

Az FFp, az EntWare, a MetaRepository és az alapprogramok felmentek, de innét nem tudom, hogyan tovább.

Az EntWare a Packages-re 414-es hibát ad, az uwsiteloader.sh ismeretlen ssh-n.

Hogyan tovább a csomagok felé?

Köszönettel: MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#1434) gabka86 válasza Fagyi (#1431) üzenetére


gabka86
csendes tag

1-2 hete szemlélem csak a fórumot de minden hasznos és aktuális leírás érdekel így támogatom az ötletet.
Hosszas gondolkozás után én is lerendeltem egy ilyen NAS-t és ha megérkezik biztos lesz kérdésem vele kapcsolatban.
Alapvetően a routerre kötött hdd-t váltanám ki vele (dlna és torrent) de feltétlen érdekelne az adatok biztonságos elérése távolból és ha van rá lehetőség ip kamera felvételének rögzítése is. Ez utóbbiról volt korábban kérdés de válasz elmaradt. Linuxot valaha tanultam de nem értek hozzá. :)

(#1435) Fagyi válasza gabka86 (#1434) üzenetére


Fagyi
aktív tag

Http és hhtps elérés is van több módon is.
Pc-ről távolról webgui, ftp etc.., droid ios alól is van "kliens" szoftver.
Ip kamerát az aurát eszi, zyxel ip kamera, de van lehetőség kábelen, kamerát csatolni( MR Dini-től).

https://logout.hu/cikk/zyxel_nas326/ Nexbox A95x + IPTV

(#1436) Fagyi válasza gabka86 (#1434) üzenetére


Fagyi
aktív tag

Aurora zyxel ip kamera.

https://logout.hu/cikk/zyxel_nas326/ Nexbox A95x + IPTV

(#1437) MaCS_70 válasza Fagyi (#1436) üzenetére


MaCS_70
félisten

Nagy kár, hogy irreálisan horror árban van... :(

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#1438) gabka86 válasza Fagyi (#1435) üzenetére


gabka86
csendes tag

Egy ebayes kamerám van de ezek szerint azzal nem fog menni a dolog. Jó lett volna de nem gond.

(#1439) Fagyi


Fagyi
aktív tag

Saját rekord 26,7 MB/s letöltési csúcs sebesség! :Y Paszívan.

[ Szerkesztve ]

https://logout.hu/cikk/zyxel_nas326/ Nexbox A95x + IPTV

(#1440) Lacielvtárs válasza Fagyi (#1439) üzenetére


Lacielvtárs
nagyúr

+1 :D

"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯

(#1441) tubika1972


tubika1972
csendes újonc

Sziasztok.
A barmalej2 FFP hogyan lehet telepíteni és honnan lehet letölteni?Ha volna valaki aki szájbarágósan leírná megköszönném.

Köszönettel:tubika1972

Azt értem, hogy gőzgép, de mi hajtja?

(#1442) Fagyi válasza tubika1972 (#1441) üzenetére


Fagyi
aktív tag

NAS-ra FFP

hiba javítás nas326-ra

https://logout.hu/cikk/zyxel_nas326/ Nexbox A95x + IPTV

(#1443) MaCS_70 válasza Fagyi (#1442) üzenetére


MaCS_70
félisten

Olvastam a cikkedet és még más leírásokat is, de valahogy nekem sem tiszta a dolog.

Maga az FFp telepítve van a NAS-ra (telepítés, nem stick). De számomra sem tiszta, hogy utána hogyan tudom magukat a csomagokat telepíteni.)

Köszönettel: MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#1444) Mr Dini válasza tubika1972 (#1441) üzenetére


Mr Dini
addikt
LOGOUT blog

Szia!

A barmalej2 féle FFp még nem elérhető. Biztosan arra gondoltál? :F

Hogy hívják az éhes horgászt? Gyere Pista, kész a kaja!

(#1445) tubika1972 válasza Mr Dini (#1444) üzenetére


tubika1972
csendes újonc

Szia.Igen.
A qbittorrent vagy a deluge telepítése érdekelne erre a vasra.Torrentet szeretnék készíteni és feltölteni vele.

Üdv:tubika1972

Azt értem, hogy gőzgép, de mi hajtja?

(#1446) Mr Dini válasza tubika1972 (#1445) üzenetére


Mr Dini
addikt
LOGOUT blog

Torrentet készíteni a Transmissionnel is tudsz parancssorból. De ehhez is kell FFp, ami nem barmalej2 műve (hanem fonz kollégáé). Ebben az összefoglalóban keresd ki a MetaRepositoryról szóló részt, majd kövesd a leírást. Tedd fel a repót, majd a megjelenő programcsomagok közül az ffp-t is.

Innentől kezdve van SSH-d, tehát egy uwsiteloader futtatás után szépen tudsz csomagokat telepíteni.

A deluge-t viszont nem javaslom. Sok erőforrást felemészt, mivel Python alapú. A qbittorrentről pedig nagyon sok jót hallottam, csak ugye ő elsősorban GUI-ként is íródott, ezért a Qt alapvető függősége. Így egy NAS-on feleslegesen sok grafikai könyvtárat kell tárolnod...

Hogy hívják az éhes horgászt? Gyere Pista, kész a kaja!

(#1447) tubika1972 válasza Mr Dini (#1446) üzenetére


tubika1972
csendes újonc

Szia.
Köszönöm.

Üdv:tubika1972

Azt értem, hogy gőzgép, de mi hajtja?

(#1448) Fagyi válasza MaCS_70 (#1443) üzenetére


Fagyi
aktív tag

[link]

https://logout.hu/cikk/zyxel_nas326/ Nexbox A95x + IPTV

(#1449) MaCS_70 válasza Fagyi (#1448) üzenetére


MaCS_70
félisten

Köszönöm de ehhez az én ismereteim kevésnek bizonyultak. Ezt az összefoglalót annak idején is többször elolvastam, és valahogy fel is sikerült tennem ezt-azt, míg végül jött az FFp gebasz...

Most viszont nem tudok rájönni, hogyan tovább.

A MetaRepo, abből az FFp és az EntWare fent van, a programlistákat látom, de nem ugrik be, hogy hogyan tovább az applikációk telepítése felé.

Köszönettel: MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#1450) zsolesz6


zsolesz6
aktív tag

Sziasztok,

Nem teljesen világos nekem ez a metarepo - FFP dolog. Valaki tud linkelni egy step-by-step leírást?

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.