- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- MasterDeeJay: Alacsony fogyasztású házi szerver a korábbi projektekből összeépítve
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
-
LOGOUT
Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Krystal_s
addikt
válasz
Krystal_s #148998 üzenetére
Az a vicc, hogy nem írta ki miket javított. Lehet semmi komoly. Egyedül ami feltűnt azonnal a javítás után, hogy újra bekapcsolta a Win saját tűzfalát, amit én tiltottam előtte pár órával. Lehet ennyi volt az egész javítás. Külön IS-t használok, AV és Tűzfal, mégis ha érzékel egy programot akkor a Win saját is jelez. Ez zavart és letiltottam.
Javítás után már újra be volt kapcsolva. -
Krystal_s
addikt
válasz
King Unique #148997 üzenetére
Nem értem akkor mi lehet. Tisztán telepített rendszer. Rengeteg munkám van benne mire beállítottam mindent és a programokat.
A C: tulajdonságok - eszközök, Hibaellenőrzés nem talált hibát, de az sfc /scannow parancs igen. De az most nem olyan átláthatóan írta ki, ahogy még a Win7. Nem sorolta fel mit talált. Egy log-ot hozott létre, ami szerintem átláthatatlan. Inkább visszaàllítottam a rendszert és mindent újra beállítottam. De akkor lehet már az is sérült? Pár napos rendszer. Nem értem. Mini tool-al vágtam ketté a partíciót. Mindjárt elájulok. Nem tudom mit csináljak, kimerültem. 2 gépet állítottam be egyszerre. Nem merem simán lefuttatni megint parancssorból az sfc-t... 😪 -
King Unique
titán
válasz
Krystal_s #148995 üzenetére
Akár mindkettő maradhat, mert a "teljes" leállítás megoldható a Shift + leállítás módszerrel is, a bekapcsolt Fast Boot Ultra Fast opció miatt a POST után nem lehet belépni az UEFI / WinRE menübe problémát pedig a speciális rendszerindításba történő bootolás hivatott elhárítani.
• How to Repair System Files with SFC Command in Windows 10
• How to Repair Windows 10 Image using DISM"For example, you would use DISM to fix Windows component store corruption when a sfc /scannow command is unable to repair corrupted or modified system files because the component store (source) is corrupted. SFC should be able to repair the files afterwards."
A DISM parancsok futtatása alapesetben akkor indokolt és javasolt, ha az SFC hibát talál és nem tudja azt Windows 10 alól vagy a bootolásnál többszöri próbálkozásra sem javítani. Ahol nem világos miért ne lehetne az SFC-t önmagában futtatni.
"Nálam ok nélkül javított pár dolgot"
Ha nincsen semmilyen hiba, nincsenek korrupt rendszerfájlok, akkor nem talál hibát az SFC és annak megfelelő üzenetet jelenít meg. Ellenben ha ilyet / ehhez hasonlót, akkor eleve gondok vannak és nem ok nélkül próbálta azokat javítani...
-
Angel2014
addikt
Sziasztok! Valamiért a win10 alatt a storéból letöltött TikTok akadozik vagy le is fagy.
Ehez alapból az Edge van csatolva és onnan nyillik meg a TikTok.
Kérdésem az lenne hogy meg lehet azt csinálni, hogy a letöltött TIKTOK a Chromból induljon?
-
Krystal_s
addikt
válasz
King Unique #148994 üzenetére
Köszönöm.
Én csak a Gyors rendszerindítást szoktam tiltani. Azt hittem a Fast Boot maradhat... Nálam az be van kapcsolva. Eddig nem volt szükségem a Csökkentett indításra, csak egy kis hülye program miatt néztem meg, de még annak sem volt értelme.
Hm megint tanultam valamit, csak most sajnos a saját káromon. Vissza kellett állítanom a rendszert...Szerinted a DISM nélkül futtatott scf /scannow milyen kárt tud okozni? Nálam ok nélkül javított pár dolgot. A log fájl nem túl barátságos.
-
King Unique
titán
válasz
Krystal_s #148991 üzenetére
• Fast boot kikapcsolása és Csökkentett mód
• How to start Windows 10 in Safe Mode (9 ways)
• How to Boot to Advanced Startup Options in Windows 10Normál esetben mind a Shift + újraindítás, mind a gépházban a speciális rendszerindítás eleve a WinRE menübe bootol, ahol elérhető a csökkentett mód.
-
Krystal_s
addikt
válasz
Doky586 #148992 üzenetére
Eddig el sem jutott az alábbi műveletekkel, csak simán normál módban indította újra. Egyszer pedig csak fekete háttér volt és az egérkurzor.
msconfigból működik.
Viszont most egy nagyobb hülyeséget csináltam.Parancssorból lefuttattam az sfc /scannow-t, mert egy idióta oldal tanácsolta, és belejavított a jó rendszerbe. Aztán nem értettem miért, mert előtte Intézőből futtattam a Hibaellenőrzést és az nem talált hibát.
Aztán utána írták, hogy W10-en nem lehet így simán futtatni a az sfc /scannow-t, mert akkor valami régi képfájl alapján javít. Előtte futtatni kellett volna a DISM akármit...
"Before you hop in, however, always remember to run DISM before SFC because SFC uses the system image for repairs."Van rendszermentésem, de azóta elég sok dolgot állítottam.
-
Krystal_s
addikt
Az mitől lehet, hogy nem tudom a Win 10-et csökkentett módban indítani ilyen módon - >
Start - Főkapcsoló - Shift + újraindítás. Ilyenkor újraindul, de normál módban.
Gépház - Frissítés és biztonság - Helyreállítás : Speciális rendszerindítás, újraindítás most. Itt pedig csak fekete képernyő lesz és az egérkurzor. Semmire nem reagál, csak a kikapcsológombra.
A gyors rendszerindítás tiltva van.ui: Közben a Gépházból is újraindult, de normál módon. hm furcsa
-
-
cidalain
veterán
válasz
King Unique #148987 üzenetére
Köszi. Az eddigi gépek valóban frissüléssel lettek Win10-esek, akkor ott azért működött trükközés nélkül.
Visszaállítós link segített, sikerült.(A nyilas léptetés a Win10-es appnál, és a Resetes linked között nem találtam összefüggést)
-
King Unique
titán
válasz
Shaza #148982 üzenetére
Utóbbi, a Windows 10 megoldja, + a Tárterületsegéd működése eleve automatizálható, stb.
Ha annyira az előbbi a cél, akkor kipróbálható a Microsoft PC Manager, bár még béta állapotú.
-
King Unique
titán
válasz
cidalain #148986 üzenetére
"Tényleg nyilakkal nem lehet a következő képre lépni egy mappában, vagy csak én vagyok balfék?"
• Fix: Arrow Keys Not Working on Photos App
• How to Reset an App in Windows 10• A Fényképnézegető használata a Windows 10-ben
"A Windows Fényképnézegető nem része a Windows 10-nek, ha azonban Windows 7-ről vagy Windows 8.1-ről frissítette a rendszert, előfordulhat, hogy még megtalálható a gépén"
-
cidalain
veterán
Kis help kellene.
Utálom a képek nézegetésére a Win 10 Fényképek appját. (Tényleg nyilakkal nem lehet a következő képre lépni egy mappában, vagy csak én vagyok balfék?)
Eddig a default appoknál átállítottam a Win7-en megszokott Windows fényképnézegetőre. Megcsináltam már több gépen is. De anya gépén nincs ilyen. Nincs a listában a régi nézegető app. Sem a jobb gomb társításnál. Most ez miért szivat? Friss telepítésű Win10.
Miért nincs ott? Hogy kell visszatenni? -
-
Shaza
senior tag
Hello!
Érdemes használni valamilyen registry vagy disc cleaner-t vagy teljesen felesleges a Windows megoldja?
-
zsoltip
őstag
-
petakpa1
őstag
válasz
King Unique #148976 üzenetére
Igen, tudom. Nem kellett volna engednek telepítenek, hogy elkezdje a telepítést, mikor láttam, hogy mindhárom meghajtót listázza. De raprobaltam és Ross vége lett
.
-
King Unique
titán
válasz
petakpa1 #148975 üzenetére
"4) A Telepítő látta mind a három meghajtót: NVM SSD, HDD, SATA SSD"
Már a legelső válaszban le lett írva, hogy a szeparált telepítéshez pont az kellene, hogy ne listázza ki a telepítő az NVMe SSD-t, máskülönben az azon lévő ESP-t fogja használni, ahol ha tiltva van arról a bootolás, akkor nem meglepő, ha az gondot okoz amikor a SATA SSD-ről kellene indítani a rendszert.
"Nem maradt más hátra
9) NVM SSD kiszerel"Igen, ha a BIOS/UEFI menüben nem lehet letiltani az adott portot, az adott meghajtót, akkor a szeparált telepítéshez egy másik lehetőség a meghajtó fizikai eltávolítása.
-
petakpa1
őstag
válasz
petakpa1 #148973 üzenetére
Sajnos katasztrófa lett az eredmény.
Az alábbit próbáltam:
0) Macriummal mentettem teljes NVM SSD tartalmát
1) UEFI-ben NVM SSD-ről való bootolás letiltása
2) SATA SSD beszerelése
3) Win10 USB telepítő pendriveről bootolás
4) A Telepítő látta mind a három meghajtót: NVM SSD, HDD, SATA SSD
5) Természetesen a partícionálás nélküli tök üres SAT SSD_t választottam ki telepítési helynek
6) Telepítő filokat fel is másolta, majd újraindította a PC-t
7) Ezt követően SATA SSD egyáltalán nem bootolt be UEFI jött be helyette,
8) Mikor meg ismét engedélyeztem a NVM SSD-ről való bootolást, akkor az a Windows logo töltése után kék hátterű képernyőn reklamált, hogy súlyos rendszerhibe van indítsak hibajavítást.Nem maradt más hátra
9) NVM SSD kiszerel
10) Ebben az állapotban SATA SSD-re telepítés
11) Mikor már SATA SSD-re telepített Win-re a drivereket is feltelepítettem, és több újraindításon is túlvoltam, akkor Marciummal készítettem SATA SSD-ről is egy mentést
12) Visszaszereltem NVM SSD-t, de továbbra is SATA SSD-ről bootolva az azon futó Macrummal viszaállítottam NVM SSD-ra a 0) pontban készítettm biztonsági mentést.
13) Ezt követően már ismét bootolt NVM SSD-ről is a vn, és így most van két teljesen szeparált Win10-en mind az NVM mind a SAT SSD-n.Elég sok időt elbasztam így vele, de végül megvan amit szerettem volna.
Ha valakinek jövőben ugyanilyen terve lenne azt tzod javasolni, hogy ne csak a UEFI boot menüben tiltsa le a meglévő Win10 meghajtójáról való bootolást, hanem magát a meghajtó SATA/NVM portját is tiltsa le s BIOS-ban. Talán ekkor nem keveredik össze a régi Win és a telepítendő új Win...
-
[w]
őstag
adott egy gép, amit csak nagyon ritkán használnak és ezért nincs a házban internet-előfizetés, amikor kell olyankor egy MIFI hotspot-tal segítik ki
annak ellenére, hogy igyekeztem kiirtani minden lehetséges forgalmat generáló folyamatot és update blocker-rel letiltottam a frissítéseket is, így is rendre megcsapolja az amúgy retekdrága alkalmi netelérést
szerintetek mit kellene még ellenőriznem, letiltanom, hogy ne szívja le értelmetlenül a vészhelyzetekre tartogatott internetkeretet?
-
petakpa1
őstag
válasz
King Unique #148972 üzenetére
Igen, ez lett volna a kérdés. Annyival pontosítva, hogy a fenti képen UEFI-ben szerintem csak a bootolás kerül tiltásra, de maga az NVM SSD nem.
Sajnos UEFI-ben olyat nem találtam, hogy NVM PCIE port tiltása. Persze a sata portokat egyenként le lehet tiltani, de az NVME-PCIE-t sajnos nem
.
Mindegy, nekiesem kipróbálom a Windows telepítéses módszert.
-
King Unique
titán
válasz
petakpa1 #148971 üzenetére
Mármint mi is a kérdés, hogy ha le van tiltva az NVMe SSD és a Windows 10 telepítője sem listázza ki, akkor a SATA SSD-re elkülönítve lesz-e a telepítve egy másik Windows 10?
A SATA
—►
NVMe váltás megoldható a klónozásnál, működhet akár fordítva is.
Viszont ha ugyanazok lesznek a klónozás miatt az azonosítók a két Windowsnál és meghajtónál, akkor az lehet gondot fog okozni a bootolásnál, alapesetben nem véletlenül javasolt a klónozás után eltávolítani a forrásmeghajtót és csak a célmeghajtót csatlakoztatni, az utóbbiról bootolni."hogy sata SSD-re történű új telepítés elbarmolja NVM SSD-s Windowsomat"
Akkor a 0. lépés egy rendszermentés készítése legyen, ha eddig még nem történt meg.
+ Kipróbálási, tesztelési célra egy másik opció pl. a VHD boot, ha ekkora para a standard telepítés miatt. Ha van kéznél egy gyors pendrive vagy inkább külső SSD + USB 3.X portok a PC-n, akkor pedig a Windows To Go is szóba jöhet.
-
petakpa1
őstag
válasz
King Unique #148970 üzenetére
Köszi megpróbálom.
Ha UEFI-ben kikapcsolom fenti módon NVM SSD-t, és ennek következtében USB-ről indított Win10 telepítő fel se listázza majd lehetséges telepőítési helyként az NVM SSD-t, akkor biztos, hogy működni fog a szeparált telepítés vagy csak talán működhet?
+ Lenne még egy ötletem: Mi lenne ha Macriummal átklónoznám az NVM SSD összes partícióját a sata SSD-re? Ezt követően felbootolna Win sata SSD-től indítva? Vagy mivel más a lemezkezelő szabvány sata vs nvm összeomlana boot közben?
Mondjuk ez esetben még le kellene pucolnom egy csomó felhasználói adatot majd satat SSD-ről, hogy több hely legyen rajta, de ez a legkevesebb. Inkább ezt mint, hogy sata SSD-re történű új telepítés elbarmolja NVM SSD-s Windowsomat...Szerinted melyik módszert érdemesebb elsőre megpróbálni?
-
King Unique
titán
válasz
petakpa1 #148969 üzenetére
Ha ott / egyéb menüpontban átmenetileg le lehet tiltani az NVMe SSD-t úgy, hogy a SATA SSD-re történő telepítésnél a Windows 10 telepítője ne listázza ki mint lehetséges célmeghajtót, akkor működhet a teljesen szeparált telepítés. Ellenkező esetben viszont közösen használt ESP és közös rendszerindító menü jöhet létre.
-
petakpa1
őstag
válasz
King Unique #148968 üzenetére
Köszi a gyors választ. Igen pontosan a teljesen szeparált telepítés és Win10 bootolás a cél.
UEFI boot menü gí néz ki jelenleg
Eleve csak az NVM SSD-ről van engedve a bootolás, HDD-ről nincs.
Illetve most benne volt a Telepítő pendrive is már, de a Sata-s SSD még nem.
Jól értem, hogy azt mondod, hogy
1) a pirossal bekarikázott eszközről való bootolást tiltsam le UEFI-ben.
2) ezt követően szereljem be a Sata SSD-t.
3) majd bootoljak USB Win10 telepítő pendrive-ról
4) és figyeljek rá, hogy a SATA SSD-t válaszam ki telepítés helyének.Ha így csinálom akkor nem fogja buzerálni NVM SSD-t sem a telepítés, sem a Sata SSD-ről bootoló kész Win.
Mikor már Sata SSD-től önállóan tud bootolni telepített Win, akkor UEFI-ben ismét engedélyezhetem NVM SSD-ről való bootolást, és innentől kezdve UEFI boot menüben választhatom majds ki, hogy sata vagy NVM SSD bootoljon.Ha igen akkor nekiesek, és köszi a segítséget!
-
King Unique
titán
válasz
petakpa1 #148967 üzenetére
Ha a telepítésnél nem töröl bele a felhasználó az NVMe SSD-n lévő partíciókba, valamint az NVMe SSD-n lévő Windows 10 leállítása előtt ki lesz kapcsolva a Fast Startup funkció vagy a Shift + leállítás módszer lesz használva, akkor a "fájlrendszer" szempontjából nyilván nem lesz gond.
Viszont ha mindkét SSD csatlakoztatva lesz a telepítésnél, akkor az újonnan a SATA SSD-re telepített Windows 10 alapesetben lehet hogy az NVMe SSD-n lévő Windows 10 segédpartíciót fogja használni és nem hozza létre a SATA SSD-n a kicsi partíciókat (ESP, MSR, WinRE) - ha a másik SSD eltávolításra kerül, akkor nem fog bootolni a SATA SSD-n lévő Windows 10 - , közös rendszerindító menü fog létrejönni, stb.
Ha szeparált telepítés a cél, meg hogy a POST után a BIOS/UEFI boot menüből lehessen kiválasztani egyik / másik SSD-t és indítani arról egyik / másik Windows 10-et, akkor a SATA SSD-re történő telepítés idejére célszerű az UEFI boot menüben letiltani az NVMe SSD-t (+ a HDD-t), vagy ha nem lehet, akkor fizikailag eltávolítani. -
petakpa1
őstag
Van egy Amd Ryzen PC-m, amiben két meghajtó van jelenleg:
1) NVM csatolós SSD, erről bootol és fut a Win10 (alaplap UEFI módban van, így is bootolja a Win-t, partíciós séma pedig GPT)
2) Sata3 csatolos HDD 3Gb-os, ezen csak adatok vannak, partíciós sémát most nem tudom, de nem is számít.Szeretnék berakni még egy meghajtót:
3) Sata3 csatolós SSD-t, a célból, hogy USB-s pendrive-ról erre is telepítsek egy teljesen különálló Win10-et, azért, hogyha valami új programot akarok kipróbálni, akkor azt erről az SSD-ről bootolt Win10 alatt tenném meg. (Nyilván amikor Sata ssd-re feltelepült a Win, akkor 1 és 2 meghajtókat Offline állapotba tenném Win10 lemezkezelőjében)Azt, hogy 1) vagy 3) eszközről bootoljon a PC a BIOS (akarom mondani UEFI) boot menujéből választanám ki közvetlenül post csippanás után. Nem szertetnék szofveres boot menüt se nvm se sata SSD-re.
A Win10-et egy MediaCreation tool-al készített Win10 telepítő pendrive segítségével telepíteném a Sata SSD-re. Nyilván úgy, hogy USB telepítőről bootolnék, majd a telepítő elején manuálisan kiválasztanám, hogy a sata SSD-re telepítse a Win10-et.
Kérdésem, hogyha a fenti módon csinálom, akkor
- ugye USB-s Win10 telepítő nem fog belebarmolni nvm csatolos SSD filerendszerébe? (hiszen a sata SSD-t adom be neki telepítés helyeként)
- amikor majd (i) a telepítés második lépésében már satas SSD-ről bootol fel a Win telepítő és véglegesíti a telepítést, illetve (ii) amikor már sata SSD-re feltetelepült kész Win10-et bootoltatom, akkor ugye Win10 nem fog belebarmolni nvm-es SSD file-rendszerébe.Célom az lenne, hogy két teljesen különálló OS-t tudjak bootolni mind az nvm mind a satas SSD-től. úgy, hogy azok ne buzerálják egymást egyáltalán! Fog ez így menni, vagy Win10 mindenképp bele fog piszkálni a másik (amelyikről épp nem bootolok) meghajtóba?
-
g.peter23
tag
Sziasztok
Vissza lehet keresni, hogy mikor töröltem egy adott file-t/mappát?
Ma vettem észre, hogy az ssd-ről hiányzik vagy 25 GB adat.
Nem emlékszem, hogy töröltem volna, max véletlenül.Data recovery megtalálja a fileokat, de nem a visszaszállítás lenne a lényeg, hanem, hogy mikor töröltem.
Köszi
-
-
zsoltip
őstag
Üdv Fórumtársak!
Nem tudom, hogy Android, vagy Windows, esetleg más topik a megfelelő...
OneDrive gyökérkönyvtárban létrejön egy "Mellékletek" nevű folder.
Megjelenik mind Windows asztalon, mind böngészőben elérve a felhőt, mind Android appon keresztül, mint bármely más szinkronizált folder.Törlöm, de idővel ismét ott van.
Mi okozhatja, hogyan tudom, a korábbiakhoz hasonlóan úgy használni, hogy ne jelenjen meg, ne hozza létre magának, akármi is készíti. Valamelyik OneDrive (asztali, vagy telefon), esetleg Outlook (szintén asztali vagy telefon) készítheti sztem, de egyelőre nem tudom melyik.
Köszönöm.
-
Doky586
félisten
válasz
tordaitibi #148961 üzenetére
Félreérted. Nem egy eszköz és nemis igazi billentyűzet.
Ez a már majd egy évtizede megismert szándékosan elveszített trükkös pendrive támadás. Biztonsági probléma. A hivatalok, intézmények, munkahelyek emiatt tiltják hogy ügyfelek pendriveon adjanak át adatot. Akkor is ha csak jpg vagy pdf file az. DVD-n ugyanazt elfogadják.Oka az hogy a pendrive valójában egy felprogramozott billentyűzet ami a te jogosultságoddal gépel be parancsokat irtógyorsan a gépbe.
Ez elleni védekezést keresem a fizikai adatátadás megtartása mellett. Kizárt hogy erre 2023-ban egyetlen biztonságos eszköze a DVD+R egy hivatalban/munkahelyen. -
válasz
Doky586 #148901 üzenetére
Szerintem Eszközkezelőbe tiltható ha tudod melyik az.
Vagy hardveresen,
Kokánypista módon meghasítod sniccerrel a vezetékét és a piros +5V szálba beforrasztasz egy miniatűr kapcsolót.
Nevetségesnek tűnhet de én így oldom meg évek óta egy usb hub és az usb tv tunerem ki-be kapcsolhatóságát a hordozható pc-men.Azt nem tudom, esetleg van-e mód adott usb port tápellátását os alól kikapcsolni.
-
King Unique
titán
válasz
Shaza #148952 üzenetére
"Új háttértárra szeretnék Windows 10-et telepíteni."
vs.
"Mindenből újat veszek."Nem mindegy, meg akkor eleve a megfelelőt kellene írni már az elején...
• A Windows 10 újraaktiválása hardvermódosítás után
• How to reactivate Windows 10 after a hardware changeMegoldható jelentős hardvermódosítás után is a Windows 10 újraaktiválása.
-
Shaza
senior tag
Hello!
Új háttértárra szeretnék Windows 10-et telepíteni.
A mostanit fel tudom használni ,ha kéri a termékkulcsot?
Abban az esetben ha igen ,hol találom?Köszi!
-
törölt tag
Sziasztok.
Van néhány saját script-em, amit egy "D:\Scripts" path alatt található könyvtárban tartok.
Ezt a könyvtárat felvettem a "PATH" (globális $PATH) útvonalra, ami rendben is működik, ha beírom a terminal-ba a script nevét, akkor lefut.Viszont szeretném megoldani, hogy hasonlóan a többi command-hoz, működjön vele a TAB-ra névkiegészítés.
Most valamiért nem csinálja meg, kézzel végig kell írnom a neveket. Egyedi nevek, tehát biztosan nincsen több amire esetleg kiegészíthetné, ez nem zavarhat be.Hogyan tudnám megoldani, hogy a saját script-ek neveit is kiegészítse TAB-ra?
-
chungee
addikt
Estét!
Feltörték az MS fiókomat, ezt csináltak vele. Mit jelent -
tomriddle74
tag
Két reset megoldotta.
-
tomriddle74
tag
Sziasztok!
Van egy problémám. Win10 újraindult egy összesített frissítés után. Újraindulás közben, 35%on megakadt. Csak mennek körbe körbe a pöttyök fél órája, ki van írva hogy Ne kapcsolja ki a számítógépet és semmi változâs. Mit lehet ezzel tenni?
Köszönettel
Ricsi -
Troy.
addikt
Sziasztok!
A gyorselérés eszköztárra megadott számú elemet lehet csak kipakolni?
-
svgyula
addikt
válasz
moklys1 #148940 üzenetére
Szia! Nem is kellett volna eleve a lenovo oldaláról telepíteni. A dedikált VGA az mindig a gyártói driverrel működik optimálisan.
Letöltöd a Geforce Experience-t és az jelzi a frissítéseket onnan egyből telepíti vagy halaszthatod, ahogy érzed. Én ott csináltam fiókot azóta soha nem kell figyelnem, jelez a win frissítéssel párhuzamosan. Nyilvánvalóan nem lesz ettől egy trabant sem ferraride kisebb a hibás működésre az esély.
-
moklys1
aktív tag
Sziasztok. Lenovo ideapad 5 pro 16 gépem van. És hát megnéztem a videókártya drivereket, hát nem a legújabbak. A Lenovo termék supporton és a Lenovo Vantage keresztül nem is ajánl fel újabb drivereket. Szerintetek érdemes megkerülni a gyártót és manuálisan letölteni a friss drivereket a videókártyagyártó oldaláról?
-
lorcsi
veterán
Ok, koszi… akkor csak atallitom majd
tx!
-
King Unique
titán
válasz
lorcsi #148933 üzenetére
• How to Mount or Unmount ISO and IMG Files in Windows 10
Normál esetben nyilván nem kell semmit állítani ahhoz, hogy pl. a fájlkezelőben fel lehessen csatolni az ISO és IMG képfájlokat.
".ISO and . IMG files cannot be mounted from removable media not formatted with the NTFS or ReFS file system."
Ez lehet egy reális ok, ha a "Context Menu" módszernél nem jelenik meg a csatolás opció.
Ha nem az előbbi a gond, hanem a fájltársítás lett elállítva, a
.ISO
fájloknál a Windows Intéző helyett a WinRAR lett beállítva, akkor értelemszerűen az előbbire kellene visszaállítani.• How to Restore Mount Option for ISO Files in Windows 10
• How to Choose Default Apps to Open Files with in Windows 10 -
lorcsi
veterán
válasz
Morgenstern #148934 üzenetére
nem, mert a win rar-hoz társítja
-
lorcsi
veterán
legal win 10 op rendszert használok
egy ISO fájlt szerettem volna mountolni, ez alapján:
de sehogyan nem hozta fel a jobb gombra=> mount lehetőséget
így inkább a powershell modszerrel próbálkoztam, így már kérdés nélkül fel tudta csatolni és működik is minden rendesenkérdésem az, h kell e valamit a win 10 rendszerébe beállítani, h ISO-t jobb klikk+monunt-ra fel tudjon csatolni?
-
cidalain
veterán
Kicsit el kellett volna vonatkoztatni, de nem sikerült, nem baj, péntek van, én is fáradt vagyok.
Az emberek 90%-ának szolgáltatói modeme/routere van. Azon márpedig rajta van a default wifi id, és a jelszó.
És ezt csak az látja aki ott van a router mellett ugye. Ahhoz be kell jutnia a lakásba. És aki bejut úgy, hogy nem vagyok otthon, az betörő. Ő meg pont le fogja tojni mi van ráírva... -
"mindenhol belépek mindennel és úgy hagyom"
Ebben egyetértek, méhány fórum kivételével ügyelek erre.
Google, Onedrive, Megasync, OTP, Ügyfélkapu stb. ha ezeket webes felületen használom mindig szabályosan kijelentkezek, nem csak bezárom a tabot. És ezekbe kilőve az automatikus bejelentkezés. -
Geth
veterán
válasz
cidalain #148928 üzenetére
Köszi, de inkább ne lépkedjen be akárki a wifire és használja mint forráshálózat.
(Ehhez nem kell magával vinnie semmit, nem is értem ez hogy jön ide.)A default wifi id, és a default pass van a router alján, nem a router admin jelszava.
Még egyszer utoljára: nincs a routerem egyik oldalán sem semmilyen jelszó, pass. -
cidalain
veterán
ha valaki le tudja olvasni a router alján a jelszót, akkor nem attól kell fosni, hogy belép a wifidre és ott matat, hanem inkább attól hogy ne vigye magával a tévé, mosógép, tablet, laptop, pc mellé még a routert is magának.
A default wifi id, és a default pass van a router alján, nem a router admin jelszava.
@tordaitibi: egy jelszómintát kell megtanulnod, amiben persze van kis-nagybetű, szám, különleges karakter. mondjuk 12 karakter hosszú elég. ebben a jelszómintában 2-3-4 karakter mindig változik, attól függően, hogy hova akarsz belépni
mittudomén a prohardverhez: Df_2P0o2rH2#s1, ugyanez a pattern hardveraprohoz: Df_2H0r2aD2#s1, facebookhoz: Df_2F0c2aE2#s1
persze nyilván lehet bonyolítani, hogy ne a weboldal első 4 karakterét keverjük bele, sőt dinamikussá is tehetjük, csak találd ki magadnak. a leggyakrabban használt jelszavaimat fejből tudom ezzel a módszerrel. -
Geth
veterán
válasz
tordaitibi #148925 üzenetére
Hisz megfelelne az 1234, nem?
Hisz ott a 2fa nem?
Azért mert van második faktorod, nem kötelező gyengíteni az első faktorodat.
Például mert lehet gikszer a 2FA-val és akkor csak a jelszavad van, mint védelem.
Vagy mert nem akarsz folyton figyelmeztetést kapni, hogy valaki belépett a gyenge jelszóval (első faktor) és várja a második faktort.Az erős, randomgenerált jelszavakat pedig tárolja a szintén MFA-val védett jelszótároló.
Fejből nekem a gépeket, SIM-eket és a jelszótárolót kell tudnom kinyitni, ez < 15. Ez 4 PIN és 1 jelszó, de legyen 2 PIN és 3 jelszó, és ez is az eszközök száma miatt ilyen sok.Ha ezek megvannak, akkor már csak a szokásos többitől kell óvakodni: phishing, social scamming, mindenhol belépek mindennel és úgy hagyom, stb. Ezek szoktak kimaradni a "2FA és megtörtek" típusú sztorikból.
-
válasz
tordaitibi #148925 üzenetére
Azért a két faktoros azonosítás jó dolog ám, nem véletlenül szajkózzák. Van rá szoftveres és hardveres megoldás is. Az SMS alapút már nem ajánlják, főleg, hogy tudtommal már egyes szolgáltatóknál pénzbe kerül, míg szoftvert bármikor tölthetsz le ingyen a Play Áruházból. A hardveres megoldáshoz van USB kulcs, arra viszont figyelni kell, hogy 1. ne férjen hozzá rajtad kívül más 2. ne hagyd el.
Mindnek van előnye és hátránya is.
-
Már csak 1. Meramúgy amúgy is persze neked van-lesz volt igazad.
ha olyan jó a 2fa, miért kérnek a szolgáltatók akkor 12-16 karakteres jelszót? Amibe kis nagy szám spec.kerakter,?
Hisz megfelelne az 1234, nem?
Hisz ott a 2fa nem?
Egy villanyóra bejelentéshez 12 karakteres kell és nem akármit fogad ám el, értelmes szöveget nem, az ő véletlengenerátora általit igen.
Jegyezd meg. ßHj^ đĐĶ"+6!%/k9kL58#&@$
Kb. ilyen jelszót mindenki simán fejbetart, akár 15 darabot is. -
Geth
veterán
válasz
tordaitibi #148923 üzenetére
Hát persze.
-
-
Geth
veterán
válasz
tordaitibi #148916 üzenetére
mert csak 1 darab mesterjelszó kell és elúszott a user teljes magánszférája.
Ha nem használ mindenhol ahol lehet 2FA/MFA-t, akkor igen, így járt. Egyébként nem történt semmi.
#148919 Doky586
Nem kell megváltoztatni a router aljára írt jelszót és akkor nincs gond.
Nincs az alján jelszó.
Ha lenne se azt használnám, mert fel van írva valahova fizikailag, titkosítatlanul. -
válasz
Doky586 #148919 üzenetére
"nem tudják a routerük wifi jelszavát sem"
Nem kell megváltoztatni a router aljára írt jelszót és akkor nincs gond.
!!! ennyi... Ami egyébként lehet eleve olyan bonyolult is, hogy ember nincs, aki kitalálja, akkor meg minek megváltoztatni? /.g9cpXwl788Q jellegű jelszót megváltoztatom wifi1234-re azzal inkább veszítek, mint nyerek. -
válasz
tordaitibi #148918 üzenetére
"75 éves főnökömnek én intézem a svájci bankolásait.
Ez csupán bizalom kérdése."
Aztán, ha valami félresikerül, majd téged jelent fel elsőnek...Sose mennék bele ilyesmibe.
-
Doky586
félisten
válasz
"Bankolási jelszavak"
Legalább mostmár tudjuk hogy Te le szoktad menteni magadnak az ügyfelek, barátok banki jelszavait is.
Egyébként a böngészőből is kiexportálható egyszerre az összes ha tudod a pin kódot (ha van)."nem tudják a routerük wifi jelszavát sem"
Nem kell megváltoztatni a router aljára írt jelszót és akkor nincs gond. -
válasz
Rowon #148917 üzenetére
Igen így csinálom, aztán mindehova bejelentkezek nekik.
Utána a vonalas füzetet odaadom és rábízom hogy mit kezd vele, elteszi vagy begyújt vele.
A kezdődő demenciám miattamúgy se emlékszek 1 jelszóra sem 10 perc múlva, na jó némelyre talán de ezek mind ismerősök akiknek én csináltam anno Google Mocrosoft stb. fiókokat egyebeket vagyis akkor én adtam meg a jelszavakat a fiókokhoz.
Pár idősebb rokonnak isemerősnek pl. én bankolok a telójáról mert egyszerűen nem megy a fejébe. 75 éves főnökömnek én intézem a svájci bankolásait.
Ez csupán bizalom kérdése.
A gond akkor van ha menthetelenül beborult a Win, Droid.
Amit most mondok, többször tapasztaltam.
Némelyek nem tudják a routerük wifi jelszavát sem, 3 éve én bekonfigoltam, felléptettem a 2 laptopot meg a 2 telefont és finito.
A papír elveszett, a jelszót senki nem tudja, a routert le kellett resetelnem és új konfig.
Eszközöket újracsatlakoztatni.
Mivel se Win alól se root nélküli Droidon fizikailag nem lehet láthatóvá tenni a wifi jelszót.
Elképzelni se tudod 20onpár év alatt hány érdekes esetem volt.
És hidd el, az ismeretségi köröm nem hülye hanem csak egyszerűen 55-60+ korosztály akiknek ez teljességgel idegen és érthetetlen.
Egy Netrisk biztosítóváltás =lehetetlen, egy ügyfélkapus doksi letöltése, értelmezése, lereagálása már a feketemágia körébe tartozik nekik. és még sorolhatnám.
Tényleg igaz hogy egy egyszerű átlagember, még 70 évesnek se kell lenni ehhez, ha megborul a laptopja vagy a telója, szó szerint kizárta magát a webes világból. -
válasz
" vagy egy részeg estén a tulaj kikotyogja a Bitwarden, Lastpass stb. fő jelszavát"
Részegen én mindenről szoktam beszélni, csak a jelszavaimról nem...Hülyeség ellen még egyenlőre nincs vakcina.
De igazából mit javasoljak? Nem erről szólt a téma, hanem arról, hogy ha valaki megkér rá, hogy telepítsem újra a gépét, akkor alap, hogy nem fogok a jelszavai és egyéb más személyes adatai között turkálni. Vagy te ezt így szoktad csinálni?
-
válasz
Rowon #148915 üzenetére
Hááát...
5-10 éves számtek. múlttal 1 azaz egy darab átlegfelhasználónak van:
minimum 2 böngészőbe 25 oldalhoz mentett jelszava
Gugli fiók, Microsoft fiók akármi fiók
Faceboook, Twitter, Viber Wacak stb.stb.stb.
Teams egyebek
Bankolási jelszavak
Telóspecifikus Samu, Xiaomi Huawei stb. stb fiókok
Appok fiókjai, jelszavai, már egy mezei fotóapp is arra biztat hogy csinálj fiókot a képeidnek
Felhőtárhely fiókok, jelszavak passwordok.
Féltucat pinkód
Wifi passwordok, router, modemek, ha van esetleg okosotthon, kamerás távfelügyelet akkor ehhez még hozzájön 5-10 passwordÉs ami még nem jut most eszembe mert lehet még kéttucat.
Sajnos ezeket úgy használni ahogy a nagykönyv előírja, azaz nem lehet 2 helyen se 1 jelszó, az akkor kb. 50 jelszó és legyen benne szóköz, speciális karakter, nagybetű szám blabla, na EZT halandó hogyan kezeli le...?
Sehogy, ha nem használ valaki jelszószéfet akkor ez egyenes út a bolondokházába.
Ha papírra írja egy vonalas füzetbe az a baj,
van akik szerint a jelszószéf überf@sza addig amíg valami nagy huncutság nem történik az üzemeltetővel vagy egy részeg estén a tulaj kikotyogja a Bitwarden, Lastpass stb. fő jelszavát. Mert akkor az összes jelszó napvilágra kerülhet. És ez így tényleg nagyon praktikusmert csak 1 darab mesterjelszó kell és elúszott a user teljes magánszférája.
mi hát a megoldás, kíváncsian várom a javaslatodat.
-
Az mennyire etikus, hogy én letöltök egy böngészőből minden felhasználónév+jelszó kombinációt és belerakom egy TXT-be? Biztosan nem csinálnék ilyet. Semmi közöm hozzá, hogy kinek mihez mi a jelszava.
Inkább kiokosítanám a usert, hogy hol találja meg a jelszavakat a böngészőjében és gondoskodjon saját magáról, mielőtt legyalulom a gépéről az oprendszert.
Szerk.: ahhoz meg ilyen szutyok program sem kell, hogy csináljon magának, pl. egy Google, Firefox, stb. fiókot és a böngészőben szinkronizálja az adatait.
-
válasz
Doky586 #148912 üzenetére
Ez arra való, hogy pár kattintással az összes böngésző, összes jelszavát eltudod menteni. Mikor a kedves felhasználó közli, hogy nyugodtan le lehet formázni a gépét újratelepítéshez, nem kell semmi, de te tudod, hogy 3 nap múlva úgyis telefonálni fog, hogy nem tud belépni az xy oldalra... ezt megelőzendő teszel oda neki egy jelszo.txt-t és a kedves felhasználó boldog lesz, és nem fog telefonálgatni.
Amúgy nem csak böngésző jelszavakra van nirsoft progi, hanem wifi, hálózati meghajtók, email beállítások, stb-re is. -
cidalain
veterán
Köszi.
De miért akarná az ember azon a gépen megnézni, ahol el van tároltatva a böngészőben?
Valaki a böngésző jelszótárolóját akarná univerzális local jelszószéfként használni? Jujj. -
King Unique
titán
-
cidalain
veterán
Bocs a láma kérdésért: mire jó egy jelszómegmutató szoftver?
Mit mutat meg, hol? -
King Unique
titán
válasz
efi99 #148908 üzenetére
Azt eddig is tudtuk, hogy lehetnek ilyen false positive találatok, meg hogy a "HackTool / PUA / Riskware" besorolás nem feltétlen jelent standard vírust, nem újdonság. Itt arról volt szó, hogy miért riaszt illetve karanténozza / törli az említett programokat a Defender (is), amire adott a válasz, lásd pl. VirusTotal eredmények. Azaz ha az adott AV szerint kártékony az adott program és emiatt "ugrik rá", akkor lényegében mindegy hogy ténylegesen az-e vagy sem, mert úgyis karanténozva vagy törölve lesz, ez lett volna a lényeg.
-
efi99
őstag
válasz
King Unique #148907 üzenetére
Senki nem vitatja, hogy beriaszt. Pont arról beszélek, hogy fals positive.
-
King Unique
titán
válasz
efi99 #148906 üzenetére
Nem, a jelen esetnél továbbra sem az a lényeg, mivel hiába van lobogtatva ez, attól még ugyanúgy sok AV - nem szimplán csak a Defender - továbbra is beriaszt egyik-másik ilyen programra (példa) és alapból karanténozza / törli, pont ezért kell ZIP / RAR fájlba csomagolni és / vagy átmenetileg kikapcsolni a védelmet + eleve a kivételekhez adni, stb.
-
efi99
őstag
válasz
King Unique #148903 üzenetére
http://blog.nirsoft.net/2009/05/17/antivirus-companies-cause-a-big-headache-to-small-developers/
De, pont az a lényeg, hogy mit csinál. Szerencsére az éles kés sincs betiltva, pedig sok mindent lehet vele csinálni. Én is több programot használok a Nirsofttól, soha semmi gondom nem volt velük az elmúlt 10 évben. Ismert gyűjtőoldalakon is szerepelnek illetve ajánlják a szoftvereiket. -
King Unique
titán
-
King Unique
titán
válasz
efi99 #148900 üzenetére
Itt a jelen esetnél most elsődlegesen nem feltétlen az a lényeg, hogy ténylegesen mit csinálna / nem csinálna az adott program, hanem hogy eleve kétes besorolású és azért riaszt rá a legtöbb AV, amiatt karanténozza / törli. Ha nem lenne az, akkor nem történne ilyen (kivétel a false positive), ennyire egyszerű.
-
Lehet nem voltam alapos és nem néztem pontosan utána, hogy a kolléganő milyen szoftverekről írt, DE... az általa linkelt weboldalakat a céges gépem sem volt hajlandó megnyitni, mert, idézem: "hacking" címszóval a hálózat vírusvédelmi rendszere letiltotta. Erről ennyit.
Nem értem pontosan, hogy hogyan működik a Windows Defender, de azzal szerintem nem lövök mellé, ha azt mondom, hogy egy jól megcsinált valami és a korábbi Windows védelmi szoftverekkel szemben ez már egy működő és megbízható rendszer. Ott vannak a külföldi független tesztek, ott vannak a különböző YouTube-ra feltöltött tesztek, meg lehet őket nézni. A Defender nem hülye, csak tudja, hogy mit enged, meg mit nem.
Továbbra is tartom a véleményem - és a saját Windowsos telepítésemnél is így szoktam csinálni - hogy a rendszeremre csak ismert és megbízható gyártótól származó szoftvert telepítek. Sőt. Elsőnek inkább megnézem, hogy a Windowsba beépített szoftver kielégíti-e a szükségleteimet. Ha nem, akkor a Microsoft Store BELSŐ kínálatából megnézem, hogy ott van-e valami érdekes. Ha ott sincs, akkor felmegyek egy külső oldalra és lehetőleg ott is közvetlenül a szoftver kibocsátó oldalára és onnan töltök le bármit is.
Ennyiből mondjuk nekem jobban tetszenek a Linux alapú rendszerek belső tárolói, amiből szabadon telepíthetsz bármit is (bár azért ott is vannak csodák...). Az egy zárt közeg, amit folyamatosan ellenőriznek és karbantartanak, ennyiből szimpatikus számomra Windows alatt a Microsoft Store is, vagy Androidon a Play áruház.
-
Doky586
félisten
Win10-en le lehet tiltani hogy ha a gépre rádugok egy új másik billentyűzetet (miközben az eredeti is be van dugva) az újat ne lehessen használni? De az eredeti működjön változatlanul. Az usb portok is működjenek változatlanul (pendrive, usb hdd, stb-hez).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
• OFF topik
• TILOS a warez!
• Windows 10 frissítési kisokos
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Apple iPhone 13 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B450M R5 2600X 16GB DDR4 500GB SSD 1TB HDD GTX 1650 4GB Zalman N5 CM 450W
- LG 27GS95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1000 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Asus X540YA - AMD A8 I 8GB I 512SSD I Radeon I 15,6" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest