Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 11 (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-11-10 09:03:07

LOGOUT.hu

Ezt érdemes elolvasni: [link]

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#8751) niof válasza pendre54 (#8748) üzenetére


niof
addikt

Most nem azért, de a OneDrive sok tekintetben elég szar. Szinkronizáció szempontjából meg pláne! Telefon, iPhone 11, OneDrive telepítve, fényképek mentése/szinkronizálása bekapcsolva. Lövök egy képet, feltölti. Eddig OK. Aztán belenyúlok a képbe Lightroom-al, és felülírom az eredetit. Szerinted elmenti a változást? Rohadtul nem, csomót szívtam miatta. Érdekes, hogy a Google fotók azonnal megcsinálja, ha változás van, ez a szutyok meg nem. Ha ilyen egyszerű dolgot nem bírnak lekezelni, nem is értem, hogy miért várunk tőlük egyéb, komolyabb területeken csodákat... :U

Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.

(#8752) Gabesz87


Gabesz87
addikt

Sziasztok. Most fogok platformot updatelni, egy 10 éves i5-4570 procit cserélek i3-10105F-re (új alaplap, új RAM, új M.2 SSD). Egyik kérdésem, hogy érdemes Win11-et feltenni? Nem igazán tudok róla semmit, nem láttam, nem használtam még, Win10-el teljesen meg vagyok elégedve. Nem tudom 11-el van-e szívás, mennyire x.r/jó, inkább maradjak-e a 10-nél? Másik kérdésem az lett volna, hogy 11 esetén kell az alaplapba ilyen TPM modul, de erre közben az MSI oldalán megtaláltam a választ. B560-as lapom lesz, elvileg csak engedélyzeni kell BIOS-ban a PTT-t. Mondjuk nem értem, akkor miért van a lapon TPM modul csatlakozó?

(#8753) --ka válasza Gabesz87 (#8752) üzenetére


--ka
senior tag

A "szoftveres" és a "hardveres" TPM erősen két különböző tészta. A CPU az előbbi, a modul az utóbbi; a Windows 11 megelégszik a "szoftveressel".
Én kezdő Windows 11 felhasználó vagyok, de eddig bejön nagyon. A Vista óta az első Windows, ahol volt, van jelentős WOW élményem.

[ Szerkesztve ]

"... test, lélek, szellem - anyag, energia, információ - tudás, bátorság, becsület - tény, igazság, valóság - belőle, benne, általa..."

(#8754) Pyttawrx válasza --ka (#8753) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

Hű, a Vista a legrosszabb Os… 😀

[ Szerkesztve ]

(#8755) Szoba


Szoba
tag

Kedves Fórumtársak!
Frissen telepített jogtiszta Windows 11 Pro esetén képtelen vagyok a böngészőn keresztül 10-15MB-nál nagyobb fájlt letölteni. Egyes USB-n átmásolt és indított telepítő (pl. Chrome) sem fut le, mert képtelen letölteni az adatokat. A letöltés elindul ugyan, de a sebesség pár másodpercen belül azonnal 0 kbps-re esik vissza, és félbeszakad / megáll. Bármi ötlet esetleg?

A kálváriám részletei:
Új ASUS Vivobook 15-ra telepítettem a Windows 11-et, valamint a mellékelt, és a neten elérhető frissített drivereket, ami után a fenti hiba jelentkezik. Intel RST kellett az SSD fel nem ismerése miatt (hátha van jelentősége). Wifi van, Speedtest alapján majdnem 70MBps. uTorrent simán tölt lefelé, 2-3MBps-el is.
1. Ellenőriztem, hogy be van-e dugva a készülék :))
2. Másik alkalmazás nem fogja a sávszélt, cache ürítve, van elég hely és jogosultság letölteni, az internet számlát befizettem, és nincs adatkorlát.
2. Újratelepítettem mindent, sajnos nem segített, a hiba reprodukálta önmagát.
3. USB-n keresztül másik böngészőt (Firefox) telepítettem, mivel még azt sem tudtam letölteni a mérete miatt, mely ugyanúgy hibára (Sikertelen letöltés) fut.
4. Nyomtam már hibaelhárítást, nem segített.
5. Parancssorból kapott sfc/scannow, illetve "net start msiserver" parancsot, minden ok.

Sajnos így használhatatlan a notebook, ezért minden ötletért hálás volnék!
Előre is köszi. :R

(#8756) --ka válasza Pyttawrx (#8754) üzenetére


--ka
senior tag

A többség úgy van vele mint a tonikkal: nem tanulta meg szeretni! :P

"... test, lélek, szellem - anyag, energia, információ - tudás, bátorság, becsület - tény, igazság, valóság - belőle, benne, általa..."

(#8757) koby11h válasza --ka (#8756) üzenetére


koby11h
aktív tag

Inkább mint a mustárgázzal. Minél messzebb van, annál jobb!

Ha volna sonkánk, akkor csinálhatnánk sonkás tojást, ha lenne tojásunk!

(#8758) Gabesz87 válasza Pyttawrx (#8754) üzenetére


Gabesz87
addikt

Nekem is az volt az 1. gondolatom, hogy ha olyan mint a Vista, akkor az rég rossz, és ebben az esetben köszönöm, de maradnék a 10-nél.

Viccet félretéve, más véleményekre is kíváncsi volnék!

(#8759) Pyttawrx válasza Gabesz87 (#8758) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

De én nem ezt írtam. 😂

(#8760) Csorbi válasza Szoba (#8755) üzenetére


Csorbi
addikt

A Windows is újra lett telepítve? Milyen programok kerültek még a gépre? Esetleg van-e tört? Van-e valami vírusvédelem? Az Edge beállításait próbáltad-e alaphelyzetbe állítani a beállításaiban?
Firefox-nak, Chrome-nak az offline telepítőit kell ilyenkor letölteni USB-re másik gépen, azokat próbáld ki.

(#8761) --ka válasza koby11h (#8757) üzenetére


--ka
senior tag

Designra szerintem a mai napig a legszebb Microsoft OS a Vista. Most, a 11 a második nálam.
A Vista alá komoly vas kellett a maga korában és az nem volt mindenkinek. Kétmagos processzorral, 2GB RAM-mal, diszkrét VGA-val semmi gondom nem volt vele, pedig akkor még nem volt SSD, csak 7200RPM HDD alatta. A 32 bitest használtam többet.
Egyébként olyan hatalmas szívás nálam egyik Microsoft OS-sel sem volt soha. A problémát inkább az jelentette, hogy a régi hardvereimet nem mindegyik támogatta, pl. a HD4000 széria előtti ATi (AMD) kártyák Win 8.1 és az utáni támogatásának hiánya meg nem az MS sara.
Amivel szívtam nem keveset az OS-nek nem nevezhető (ugye MS DOS alapú) 95 és 98 volt. A 98SE még csak, csak. Még a Windows ME sem volt annyira rossz, bár azt csak ismerős gépén tartottam karban, mondjuk annyi elég is volt belőle. :DDD
A Windows 10-nek kétszer futottam neki, de végül közel sem ragaszkodom annyira hozzá, mint az XP-hez a Win 7-tel szemben vagy a Win 7-hez a 10-zel szemben.
A 8.1 technikailag nem volt rossz, de a 8 annyira "újító" volt, hogy csak próba szinten szerepelt nálam mindkettő.
Az igazi kedvenc technikai szempontból egyértelműen a Windows 2000 volt és marad is.

[ Szerkesztve ]

"... test, lélek, szellem - anyag, energia, információ - tudás, bátorság, becsület - tény, igazság, valóság - belőle, benne, általa..."

(#8762) Csorbi válasza Pyttawrx (#8754) üzenetére


Csorbi
addikt

Rohadtul nem tapasztaltam ilyet, egy Pentium D 805 CPU-val, 4GB rammal és egy GeForce 7600GT-vel. :D

[ Szerkesztve ]

(#8763) Szoba válasza Csorbi (#8760) üzenetére


Szoba
tag

Szia, először is köszi a választ.

#8755 még továbbra is megoldatlan.

Igen, Windowst is újratettem teljesen. Semmi más nincs a gépen, még egy Office sem, pláne nem tört program. Vírusvédelem külön nincs telepítve, maximum csak a Windowson keresztül valami alapbeállításokkal. Microsoft Edge-el nem küzdöttem tovább, mivel ahogy írtad is, a Firefox USB-n (másik gépen letöltve) az offline telepítővel felmegy szépen, de ugyanezt a hibát generálja (Letöltési sebesség pár másodperc alatt 0kbps-re esik, addig letölt pár MB-t, de "Sikertelen" hibaüzenettel lényegében félbeszakad).

Bárkinek bármi ötlet?
Köszi előre is.

(#8764) Pyttawrx válasza Csorbi (#8762) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

Mit nem tapasztaltál? Hogy az a legrosszabb OS? Pedig ez tény. :)

(#8765) koby11h válasza --ka (#8761) üzenetére


koby11h
aktív tag

Sosem volt hú de jó gépem, de elfutott általában minden (nem játszom, azok nem). Viszont nálam ez konkrétan befolyásolta a Vista használatát, ahogy írtad. A többi op. rendszernél már nem.
A 3.11, SE/2000 , XP SP3, 7 SP1, 10 ezek alapból bejöttek, elsőre. De ebbe a vonalba sem az ME, sem a Vista vagy a 8/8.1 nem nagyon fért bele nekem.
Mind a klasszikus Windows stílussal ment és megy a mai napig, így a szépség vagy a pl. háttérkép, esetleg a Start menü számomra annyira lényegtelenek, hogy kb. nem is nagyon használom.
Driver gondom egy hangkártya volt nForce3/Win 7 alatt, az is megoldódott hamar, de többi mindig rendben volt a kedvelt Windows-okkal. Nekem nem trauma használni semmit, de a Vista és a 8 nem jött be :) Lehet túl újítóak voltak...
Win11-et is használok, mert kell, de még mindig olyan mint a zsiráf, szép, szép, de otthonra nem kellene.

[ Szerkesztve ]

Ha volna sonkánk, akkor csinálhatnánk sonkás tojást, ha lenne tojásunk!

(#8766) Csorbi válasza Pyttawrx (#8764) üzenetére


Csorbi
addikt

Milyen szempontból a legrosszabb? :U

(#8767) --ka válasza koby11h (#8765) üzenetére


--ka
senior tag

Emlékszem, szinte dacból vettem komolyabb cuccot a Vista kedvéért, mert nem hittem, hogy annyira rossz lenne, mint amilyennek mondták, pedig volt nekem is bajom vele.
Először kétmagos procival, de 2×512-vel és IGP-vel próbáltam egy notebookon 5400-es HDD-vel; gyakorlatilag használhatatlan volt. Ezen is segített kicsit a 2×1GB, de sokkal élvezhetőbb nem lett. Mivel nagyon tetszett a külső, ezért az asztali gépre kicsit jobban "rágyúrtam". ...és láss csodát, a dolgok kiegyenesedtek. :K

"... test, lélek, szellem - anyag, energia, információ - tudás, bátorság, becsület - tény, igazság, valóság - belőle, benne, általa..."

(#8768) Pyttawrx válasza Csorbi (#8766) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

Lassú, nincs “optimalizálva” sok proceszz kb dupla mint a win7-ben, ami feleslegesen megy. Így eszi az erőforrást….. stb. De már nincs. :D

(#8769) Csorbi válasza Pyttawrx (#8768) üzenetére


Csorbi
addikt

A Vista RTM-re ez még - némi fenntartással - talán igaz lehetett, főleg hogy mindenki ész nélkül pakolta a halványabbnál halványabb hardverekre. Az SP1-el ezek eltűntek, az SP2-től pedig konkrétan a Windows 7 RTM-mel egyenértékű lett, használat szempontjából. És persze közben az emberek is fejlesztettek lóhalálában :D

(#8770) Csorbi válasza Szoba (#8763) üzenetére


Csorbi
addikt

Vezetéken (LAN) mit produkál?
Parancssorból pl. a 8.8.8.8-at pingelve a -t opcióval (ping 8.8.8.8 -t) van-e csomagvesztés mondjuk úgy 5 perc után? (Ctrl+C -vel lehet megszakítani) Ha igen, mennyi?
Milyenek a válaszidők?

(#8771) koby11h válasza --ka (#8767) üzenetére


koby11h
aktív tag

Mire én rá tudtam gyúrni a gépet Vistára, addigra kint volt a Win7, ami ugyan olyan gépen sokkal barátibb érzés volt. :)
Volt a kezeim között sok "Vista"-s gép, amire vissza kellett raknom az XP SP3-at, mert használhatóbb volt, de azok tényleg 1 esetleg 2 mag, 1 GB memória és ott a Vista kb. halott volt. Alulméretezett Metro-s laptopok pl.
A Vista is sok olyasmit csinált, amire semmi szüksége az átlag usernek. Mint pl. sok Win10-es előre felrakott alkalmazás...

[ Szerkesztve ]

Ha volna sonkánk, akkor csinálhatnánk sonkás tojást, ha lenne tojásunk!

(#8772) --ka válasza koby11h (#8771) üzenetére


--ka
senior tag

Minden szavad meg tudom erősíteni. A Win 7 eszményien hardver barát volt, a Vistához képest meg különösen. Amin elfutott használhatóan az XP SP3, az jó volt a 7-eshez is. Sőt!
...hogy on topic is legyek, ha nem lenne a TPM korlát a Win 11-ben, akkor szerintem ez is lehetne olyan, mert eddig komoly teljesítmény csökkenést nem érzek Win 10 után, pedig nem hivatalos platformon vagyok. Az ASUS jóvoltából a lapomhoz kiadott utolsó beta BIOS natív Windows 11 támogatást hozott (B250 chipszet), és így 7. generációs i5-tel is használhatom. Sőt az ASRock is megtette ezt a szívességet és H110-es lapban i5 7400-zal, gond nélkül fogadta a gyári telepítőt.
Vérszemet kaptam és ki fogom próbálni öregebb platformon is, bár ahhoz meg kellett néznem egy Youtube videót... :DD

"... test, lélek, szellem - anyag, energia, információ - tudás, bátorság, becsület - tény, igazság, valóság - belőle, benne, általa..."

(#8773) Csorbi válasza --ka (#8772) üzenetére


Csorbi
addikt

Amin elfutott használhatóan az XP SP3, az jó volt a 7-eshez is. -na itt röhögtem fel hangosan és vágtam el a zinternetet. :D
Nm tudom Te hogy emlékszel, de az XP SP3-al 1GB rammal már iszonyat jól érezte magát. Ugyanez a Windows 7-nek iszonyat kínlódás.

(#8774) koby11h válasza Csorbi (#8773) üzenetére


koby11h
aktív tag

Módosítanék:
Amin elfutott az XP SP3, azon a Vista sokkal jobban kínlódott, mint a Win 7, ami közel használható volt.

Ha volna sonkánk, akkor csinálhatnánk sonkás tojást, ha lenne tojásunk!

(#8775) --ka válasza Csorbi (#8773) üzenetére


--ka
senior tag

Én nem csak így emlékszem.
E2140, 2×512 DDRII 667, Intel 965G chipset, 7200 RPM HDD - jobban "hasított" Win 7-tel (első kiadás SP nélkül), mint XP SP3-mal. Állítom, a Core alapú gépek mind jobbak voltak 7-tel, mint XP-vel, a proci többet hozott, mint más - de a 2×512 DDRII volt a minimum.
Akkoriban elég sok gép volt a kezeim közelében és ahol lehetett váltottunk XP SP3-ról 7-re, mert jobb volt.
Azért a vége felé a Socket 478-as gépek már nem brillíroztak XP SP3-mal sem, azokat nem volt érdemes átállítani 7-esre, így értsd, amit írtam. Iszonyat lassulás volt tapasztalható.
2,8GHz-es FSB800 HT-s Northwood P4 míg XP SP1-gyel isten király volt, az SP3-ra egy gyenge semmi. Végig éltem, megtapasztaltam, tudom.

"... test, lélek, szellem - anyag, energia, információ - tudás, bátorság, becsület - tény, igazság, valóság - belőle, benne, általa..."

(#8776) hódmaci


hódmaci
senior tag

Sziasztok!

Létezik Bill parancs az alvó mód bekapcsolására?
Régi billentyűzetemen volt ilyen gomb és azt rendszeresen használtam, de sajnos tönkre ment.
Itt sajnos nem lelem. De lehet csak én vakoskodok.

Hölgyeim! Azt tesszük a kirakatba ami eladó.:)

(#8777) Gabesz87


Gabesz87
addikt

Egyébként Win10-ről ingyen lehet upgradelni, vagy külön meg kell venni a 11-et? Ha ingyenes, akkor hogyan tudom tisztán telepíteni, új gépre? Meg kell adni a Win10-es telepítő kulcsot? Új konfig esetén lehetséges egyáltalán? Csak mert rémlik ez régről, hogy a Win10 adott konfighoz "rendelődik".

(#8778) King Unique válasza Gabesz87 (#8777) üzenetére


King Unique
titán

Nemrég lett itt n+1-edik alkalommal újra elmagyarázva, hogy eleve ingyen lehet, ami már 1 éve köztudott és a Microsoft weboldalán is világosan le van írva...
Ahogyan az in-place upgrade és clean install téma szintén, arról is volt szó nemrég újra.
Aztán arról is, hogy meglévő digitális licenc esetén ugyanazon PC-n történő újratelepítésnél nem kell a termékkulcsot újra megadni, amit a telepítő is világosan leír az aktiválásnál, jelentős hardvermódosítás után hogyan oldható meg az újraaktiválás, stb.

[ Szerkesztve ]

(#8779) Gabesz87 válasza King Unique (#8778) üzenetére


Gabesz87
addikt

Ok, köszi. Tehát, ha jól értem, amennyiben a digitális licenszem az MS fiókhoz van rendelve, új gépen Win11 telepítés után aktiválási hibaelhárítót futtatva aktiválja a Win-t!?
Egyébként ha kismillliószor belinkelitek ugyanazt, miért nem kerül Összefoglalóba? Különben az lenne az első nyilván, hogy átolvasom.

(#8780) King Unique válasza Gabesz87 (#8779) üzenetére


King Unique
titán

Hardvermódosítás utáni újraaktiválásnál igen, lásd linkelt a már útmutatót, illetve Windows 11 specifikusan ezt. + A telefonos újraaktiválás és az eredeti (nem az általános) termékkulcs megadása is opció.

Nincs itt téma összefoglaló, de ha lenne, akkor sem feltétlen érne sokat, mivel akik adott esetben nem használják a topik keresőjét és / vagy nem olvasnak vissza néhány hsz-t, azok általában a téma összefoglalót sem feltétlen szokták.

[ Szerkesztve ]

(#8793) Intruder2k5


Intruder2k5
MODERÁTOR

Please fejezzétek be az OFF-ot!

(#8794) hódmaci


hódmaci
senior tag

Sziasztok!
Megvásároltam egy PC összeállítás.
Tartalmaz egy alaplapot is a lista:
Asus ROG STRIX B450-F GAMING II alaplap

Jól értelmezem a leírását? Nincs benne tpm modul?
Most az nem kellene windows 11 futtatásához? Nem hardver követelmény?

Amennyiben igen kell, akkor mit is kellene vásárolnom?
Ezt?

[ Szerkesztve ]

Hölgyeim! Azt tesszük a kirakatba ami eladó.:)

(#8796) hódmaci válasza King Unique (#8795) üzenetére


hódmaci
senior tag

Köszönöm.

Bár érdekesnek tartom. Vagy inkább nem értem.
A támogatott alaplapok listáján nem szerepel a b450-f.
A specifikációk listájában is a win 10 szerepel.
Na de a támogatásnál már tudom választani op rendszernek a win 11-et.
Illetve a kezdő oldalán is azt írja reklámként, hogy win 11re kész.

Akkor most mi?

Hölgyeim! Azt tesszük a kirakatba ami eladó.:)

(#8797) vlevi válasza hódmaci (#8794) üzenetére


vlevi
nagyúr

Asszem, nekem nagyon hasonló lapom van ( TUF B450M-PLUS GAMING ), és be lehet rajta kapcsolni a TPM-t, minden zoxó nélkül megy rajta a W11 (Ryzen5-3600 processzorral).
Ha jól emléxem, adtak ki olyan BIOS frissítést a W11-hez, amiben alapból bekapcsolásra kerül a TPM.
Az én lapomhoz tavaly júliusban került kiadásra ilyen BIOS.

(#8798) hódmaci válasza vlevi (#8797) üzenetére


hódmaci
senior tag

Köszönöm.
Vagyis akkor elvileg nem kell külön megvenni az Asus TPM modult.

Hölgyeim! Azt tesszük a kirakatba ami eladó.:)

(#8799) King Unique válasza hódmaci (#8796) üzenetére


King Unique
titán

A kompatibilitást kellene ellenőrizni, ahol ha a TPM 2.0 hibádzik, akkor azt kell megnézni, hogy van-e a BIOS-ban Intel platform esetén PTT opció, AMD esetén pedig firmware TPM (fTPM), majd szükség esetén bekapcsolni, ha ki lenne kapcsolva. Vagy frissíteni a BIOS-t, mert több alaplaphoz kiadtak mostanában olyan BIOS-frissítést, ami alapból aktiválja a Windows 11 kompatibilitáshoz szükséges funkciókat.
Másik opcióként lehet Windows 11-et nem támogatott hardverkonfigurációra is telepíteni, lásd egy másik válaszban lévő információkat. De ha támogatja az adott PC, akkor értelemszerűen az előbbi szerint javasolt eljárni.

[ Szerkesztve ]

(#8800) vlevi válasza hódmaci (#8798) üzenetére


vlevi
nagyúr

[link]
Itt is megvan tavaly júniusban a Win11 -es BIOS frissítés.
Én nem szoktam BIOS frissítést letölteni, egyszerűbb, ha internetes frissítést választasz, az megkeresi a neked szükséges legfrissebbet, és telepíti.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 11 (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.