Hirdetés

2024. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) razor1010


razor1010
tag

Sziasztok.

Van egy használaton kívüli telefonom, elő előfizetéssel, de alig kapcsolom be.
Ma bekapcsoltam, hogy jött -e valami értesítés és jött egy sms értesítés nem fogadott hívásról.
Visszahívtam, megkérdeztem, hogy miért keresett pénteken este, erre a válasz az volt, hogy én hívtam őt délután, ő csak visszahívott. Mondom én biztosan nem mivel ez a telefon több napja be sem volt kapcsolva, mondtam neki hogy valószínűleg elírta a számot. Mondta hogy biztosan ez volt a szám akárhogyan is nézi. Megkértem, hogy küldjön már egy screenshotot mert nem hiszem el, hogy erről a telefonszámról keresték. Elküldte és valóban az én telefonszámom volt. Ezzel csak annyi a probléma, hogy a telefon ki volt kapcsolva, egyébként teljesen le is volt merülve szóval nem lehetett az én készülékemről. A beállításokban írja a heti képernyő időt percre pontosan, napra lebontva és a feloldások számát is ugyan úgy napra lebontva. 0 képernyő idő és 0x feloldás történt szóval az sem lehet, hogy valaki bekapcsolta és felhívta az illetőt. Természetesen hívásnaplóban sincs.

Az lenne a kérdés, hogy ez hogy lehetséges és mit kellene csinálni ilyen esetben? Ha valaki hozzátud férni a telefonszámomhoz akkor gyakorlatilag bármelyik fiókomba be tud lépni gond nélkül..

(#2) mancer7151 válasza razor1010 (#1) üzenetére


mancer7151
tag

Én bemennék a szolgáltatóhoz ők tudják szerintem honnan indult a hívás, és meg is kereshetik az eszközt akárhol is van. Mondjuk lehet rendőrség lesz belőle vagy anélkül eleve nem intézkednek. Gondold meg akarod-e.

[ Szerkesztve ]

(#3) razor1010


razor1010
tag

Holnap felhívom a szolgáltatót, hátha tényleg utána tudnak nézni, ha rendőrség lesz belőle az sem baj, ha valaki ilyet csinál az valószívű hozzáfér a bankkártyaadatidhoz és minden egyébhez is szóval legalább kiderül ki az. Bár nem tudom elképzelni, hogy hogyan tudja más a számomat használni ha fizikálisan nálam van a simkártya és nincs beregisztrálva semmilyen e-sim vagy hasonló.

(#4) DigitXT válasza razor1010 (#1) üzenetére


DigitXT
félisten

Tegyél feljelentést.:( Ilyenkor külföldről bejövő hívásban hamisítják be a
hívószámot, adott esetben a tiéd: a rendőrök lekérdezik a szolgáltatónál
a híváslistád, tök egyértelmű lesz, hogy nem te voltál.:K Ez azért jó, mert
papírod lesz róla, ha esetleg téged jelentene fel a másik oldal. Csalóként.
Jellemzően a hamis hívószám arra kell, hogy mondjuk egy bank nevében
telefonálva próbáljanak meg kicsalni adatokat... Amikor meg valaki rájön,
és megpróbálja visszahívni, akkor nem a csalónál csörög... (Illetve nyilván
tudják, hogy külföldi számokkal szemben bizalmatlanabbak az emberek.)

Ui: eredetileg konkrétan adott bank számát hamisították be, ám azt elég
gyorsan ki lehetett szűrni, ezeket a véletlenszerűen választott, előfizetők
által használt számokat meg gyakorlatilag lehetetlen, legalábbis jelenleg.

(#5) csendes válasza razor1010 (#1) üzenetére


csendes
őstag

MultiSIM-mel lehetséges (Magyarországon csak a Telekom-nál): [link][link]: A MultiSIM működéséhez technikai hívószám tartozik, azonban Telekom hálózatában végződtetett hívások esetén a MultiSIM-edről indított hívások a hívott félnél a havi díjas előfizetésed hívószámát jelzik ki.
Ha nincs ilyen MultiSIM szerződésed, akkor mindenképpen a lehető leghamarabb jelezd a a szolgáltatónak, hogy mi történt (vagyis azonnal az adott telefonon hívd őket), és ők részletesen utána tudnak nézni, például a cellaadatokat is látják.
Az is előfordul, hogy emelt díjas külföldi számokról (amik hasonlítanak a magyar számokra első látásra), próbálnak meg visszahívást elérni, és így egy nagyobb összeget le tudnak nyúlni. Vagy csalók próbálkozhatnak adathalászattal.
Egy reklamációval kapcsolatban egyébként volt alkalmam az egyik legnagyobb magyar telefonszolgáltató adatkezelési gyakorlatával megismerkedni, gyakorlatilag semmiféle védelem nincs, konkrétan minden személyes adatomat a lakcímemet, és a telefonszámomat is átadták egy fantomcégnek, akik aztán folyamatosan hivogattak, ezt el is ismerték. Még a német központjukkal is felvettem a kapcsolatot, ahol közölték, hogy magyarként nem vonatkoznak rám az uniós adatvédelmi szabályok. A végén inkább kifizettem azt az összeget, amit azért követeltek, hogy levegyenek a listájukról.

[ Szerkesztve ]

Ki állította meg az órát? Néha az az érzésem, hogy Magyarországot is Kínában gyártották.

(#6) razor1010 válasza csendes (#5) üzenetére


razor1010
tag

A külföldi szám kizárt, elküldte az illető a hívásnaplót, az én számom volt, ráadásul miután az én számomról hívták a naplóból hívott vissza nem pedig beírta a számot.

MultiSIM-ről még nem is hallottam, de egészen biztosan nincs, már nagyon régi telefonszám, sosem volt kötve semmilyen szolgáltatás vagy egyéb hozzá.

(#7) csendes válasza razor1010 (#6) üzenetére


csendes
őstag

Csak ismételni tudom, hogy ne várj holnapig a bejelentéssel mert százezrekbe kerülhet.
Ha valahol nem megbízható oldalon megadtad volna ezt a telefonszámod, mostanában, akkor érteném.
De ha a fiókban volt, akkor ez valószínűtlen. Inkább a szolgáltató informatikai rendszerébe törhettek be valamikor és ott mazsoláztak azok között, akik nem telefonálják le az elpfizetésben szereplő havi ingyenes keretet és így a számot és a keretet vizonylag kis kockázattal el lehet lopni. De persze lehetett mondjuk egy magyar webshop rendszere is, ahol évekkel ezelőtt adtad meg ezt a számot.

Ki állította meg az órát? Néha az az érzésem, hogy Magyarországot is Kínában gyártották.

(#8) razor1010 válasza csendes (#7) üzenetére


razor1010
tag

Beszéltem az ügyfélszolgálattal, azt mondta sok ilyen eset van, volt ettől durvább is, majd szólnak. :D
Gyanús, hogy elbeszéltünk egymás mellett mert én ilyet még az életben nem hallottam, szóval valamit félreérthetett.

[ Szerkesztve ]

(#9) csendes válasza razor1010 (#8) üzenetére


csendes
őstag

Pedig ez egy régi történet, a hamis adótornyokkal például:
[link]2015-ös cikk: az Egyesült Királyságban, egészen pontosan Londonban három hét alatt húsznál is több hamis adótornyot talált a Sky News egy speciális, mobiltelefonra telepített szoftverrel. A rendőrség nem árult el részleteket, nem erősítették meg, de nem is cáfolták, hogy a háttérben a hatóság állna. Arra hivatkoznak, hogy bármit mondanak, azzal a bűnözők malmára hajtják a vizet.
[link]2014-es cikk: Jóval több "kalóz" mobil adótorony működik az Egyesült Államokban a korábban véltnél: csak júliusban 17 ismeretlen eredetű tornyot találtak a tagállamok területén. A külsőre hagyományos mobil adótoronynak látszó szerkezeteket - amelyek egyetlen szolgáltatóhoz sem tartoznak - legtöbbször a mobiltelefonok elleni támadásokhoz használják. A technológia igazából nem számít újnak, az viszont meglepő, hogy ennyire elterjedt. (...) A hamis adótornyok jelenléte Európában is jellemző, sőt Magyarországon is találni belőlük. Ezek az eszközök ugyanakkor kormányzati oldalon már viszonylag elavultnak számítanak, az állami szervek helyettük már passzív, észrevehetetlen megoldásokat alkalmaznak.
Vagyis a hamis adótornyok ma már elavultak, vannak ezeknél olcsóbb módszerek:
Telefon/SIM klónozás: [link]: Every cell phone should have a unique factory-set electronic serial number (ESN) and a mobile identification number (MIN). A cloned cell phone is one that has been reprogrammed to transmit the ESN and MIN belonging to another cell phone. Scammers can steal ESN/MIN combinations by illegally monitoring the radio wave transmissions from the cell phones of legitimate subscribers. After cloning, both the legitimate and the fraudulent cell phones have the same ESN/MIN combination and cellular providers cannot distinguish the cloned cell phone from the legitimate one. Scammers can then run up expensive toll charges and the legitimate phone user gets billed for the cloned phone's calls. Alert your service provider if you see unauthorized calls or charges on your account.
Amiből egyrészt az következik, hogy az adatok nincsenek megfelelően titkosítva, bűnözők (is) néhány ezer dollárért be tudnak szerezni olyan eszközöket, amivel klónozhatják a telefont, ha tudják a számot és a cellát. Másrészt viszont, ha tényleg nem használtad ezt a telefont hosszú ideje, akkor vagy régebben szerezték meg a számot, vagy közvetlenül a szolgáltató adatbázisaiban tudnak keresni.

Ki állította meg az órát? Néha az az érzésem, hogy Magyarországot is Kínában gyártották.

(#10) martonl


martonl
senior tag

Pl. Dellmont voip szolgáltatóról is meg lehet oldani a saját szám elküldését. Persze ehhez egyszer hozzá kell férni a valódi telefonszámhoz ellenőrzés céljából.

(#11) #14832128 válasza martonl (#10) üzenetére


#14832128
törölt tag

Van olyan voip szolgàltató, amelyik le sem ellenőrzi a számot, amit megadsz.
Beírod, és kèsz...azzal a számmal megy ki a hívás.

(#12) martonl válasza #14832128 (#11) üzenetére


martonl
senior tag

Igen, én is láttam már, csak nem akartam elhinni. Ezek szerint kénytelen leszek. :W

(#13) Rowdone


Rowdone
friss újonc

velem is ugyan ez van, rendszeresen hívnak fel emberek hogy nemfogadott volt a számomról. Már egy ève csinalják. Hogy lehet ez ellen tenni? rendőrség? előre is köszönöm

(#14) 4Grider válasza Rowdone (#13) üzenetére


4Grider
nagyúr

A hívószámhamisítással rendőrség nem foglalkozik.
A szolgáltatói topikokban leírták, hogy a szolgáltatódhoz fordulhatsz, hogy a külföldi kezdeményezésű hívásaidat letiltasd. Vagy vársz egy-két hetet, mert nagyjából ennyi ideig használnak a csalók egy-egy hívószámot.

(#15) martonl válasza Rowdone (#13) üzenetére


martonl
senior tag

Telekomos vagy? Ahogy 4GRider írta, szólj nekik.

(#16) b0bcat válasza martonl (#15) üzenetére


b0bcat
addikt

A feleségem ma mondta nekem, hogy pár napja vele is ez történik: ismeretlen emberek hívják fel azzal, hogy ő kereste őket, pedig ilyen nem történt. A szám 30-as, de már vagy 3 éve át lett hordozva a Vodához. Mit tehetünk? Írjak a Vodának az ügyben?

Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, mindössze havi 990 Ft-tól! > http://tinyurl.com/yvpnn99r

(#17) 4Grider válasza b0bcat (#16) üzenetére


4Grider
nagyúr

Egy-két héten belül vége lesz. A csalók nem használnak sokáig egy számot.

(#18) b0bcat válasza 4Grider (#17) üzenetére


b0bcat
addikt

Közben írtam a Vodának, és már kaptam is egy teljesen bullshit választ:

"Tájékoztatjuk, hogy a Vodafone Magyarország Zrt. az ügyfelek előfizetéseire irányuló kéretlen hívásokkal és SMS üzenetekkel kapcsolatban nem intézkedhet, és nem tilthatja le azokat.

Amennyiben olyan hívások vagy SMS-üzenetek érkeznek Önhöz, melyek kéretlenek vagy már zaklató hangvételűek, a bejelentett lakóhelyének megfelelő rendőrségi hatósághoz fordulhat, ahol feljelentést tehet.

A kéretlen telefonhívásokat vagy üzeneteket készülékben a hívó fél számának tiltólistára helyezésével előzheti meg. A tiltás lehetősége készülékfüggő, beállításához a telefon használati útmutatója nyújthat segítséget.

Szíves figyelmébe szeretnénk ajánlani biztonsági felhívásokkal ellátott oldalunkat, ahol részletes információkhoz juthat visszaélésekkel, csalásokkal kapcsolatosan. Ezeket az információkat a következő hivatkozáson érheti el: ...

Szíves megértését és együttműködését köszönjük!"

Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, mindössze havi 990 Ft-tól! > http://tinyurl.com/yvpnn99r

(#19) 4Grider válasza b0bcat (#18) üzenetére


4Grider
nagyúr

Sejthető volt, hogy nem fogják fel a problémát. Én már nem is várom el tőlük.

(#20) b0bcat válasza 4Grider (#19) üzenetére


b0bcat
addikt

De ezt vajon komolyan is gondolják? Vagy szándékosan értették félre, hogy mi a gondunk?

Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, mindössze havi 990 Ft-tól! > http://tinyurl.com/yvpnn99r

(#21) DigitXT válasza 4Grider (#14) üzenetére


DigitXT
félisten

Ó, dehogynem foglalkoznak vele: ha és amennyiben sikeres csalást követtek
el, akkor szépen visszanyomozzák, hogy ki volt az eredeti hívó. Már ha lehet!
Ott szokott lukra futni a dolog, hogy ha külföldről jött, ki szolgáltat adatot...:O

A szolgáltatójához feleslegesen fordul ilyennel. Nincs rá univerzális megoldás.
(Legalábbis én nem tudok róla, de ha van bármi releváns infó, elolvasnám.:K)

b0bcat: simán lehet félreértés, odáig olvasva, hogy ismeretlenek hívogatnak.

[ Szerkesztve ]

(#22) 4Grider válasza DigitXT (#21) üzenetére


4Grider
nagyúr

Telekomnál állítólag létezik rá megoldás. Azért hiszem nehezen, hogy tökéletes lenne a megoldás, mert Telekom hívószámot nem csak Telekom hálózat felől lehet végződtetni, ergo a voip hívások a hamis Telekom hívószámmal be fognak jutni a többi hálózat irányába, max. a Telekom felé nem (a külföldi híváslehetőség tiltása miatt).

(#23) DigitXT válasza 4Grider (#22) üzenetére


DigitXT
félisten

Na igen, többek közt ezért nincs rá univerzális megoldás: ugyanúgy megtörténnek a hamis számos hívások, maximum kisebb számosságban (gyakran csak tranzit az adott hazai hálózat, a számhordozás elég szépen bekavar ilyenkor), ergo ugyanúgy "vissza" fogják hívni az átvert emberek a jelenleg panaszos illetőket...:(

(#24) nevermore161


nevermore161
friss újonc

az elmúlt 2 hónapban harmadjára hív vissza engem is valaki azzal, hogy én korábban hívtam őket. jeleztem a szolgáltatómnak (Telekom), leakarták tiltani a roamingot, de inkább kértem, hogy ne tegyék, mert magamat ismerve tuti el fogom felejteni, ha külföldre megyek, és ott maradok hálózat nélkül, ami nagy szívás lenne. azt kérték, hogy jelezzem a rendőrség felé a visszaélést. ha jelzem, nem fogják lefoglalni a számomat vagy érhet bármilyen nagyobb kellemetlenség azon kívül, hogy ismeretlenek hívogatnak, mert én "kerestem őket"? :))

(#25) 4Grider válasza nevermore161 (#24) üzenetére


4Grider
nagyúr

A rendőrséggel semmire nem mész, mert nem fognak tudni tenni ellene semmit. És más kérdés, hogy nem is akarnak, mert nincs törvényi tényállás, amit kimerít. Többre mehetsz az NMHH-val, ők esetleg el tudják intézni hosszú hónapok alatt az adott szolgáltatás letiltatását a társhivatalnál.

(#26) FattyDove


FattyDove
őstag

Csatlakozok a klubbhoz, most az én számomról megy a móka :DDD

(#27) martonl


martonl
senior tag

Szintén zenész. Yettelhez hordozott, 30-as szám.

(#28) lomposfarkas


lomposfarkas
tag

Azt még érteni vélem, hogy miért jó egy bank vagy szolgáltató hívószámát feltüntetni a csalóknak. De tetszőleges személyeket keresni egy tetszőleges magánszemély számának látszó hívással, ebben pontosan hogy áll össze a csalás folyamata?

(#29) 4Grider válasza lomposfarkas (#28) üzenetére


4Grider
nagyúr

Nyilván nem tudunk pont úgy gondolkozni, mint az a bűnöző, aki a csalás mögött áll. Jó eséllyel úgy gondolkozik, hogy a magánszemély - akinek a hívószámával visszaél - kevésbé fog a rendőrségre menni, vagy ha megy is, kevesebb sikert fog elérni, mint mondjuk egy bank, akinek visszaéltek a hívószámával. És ezeket a számokat nem cél, hogy visszahívják, de mivel sok telefon vagy annak gazdája nem fogad ismeretlen számokat, szükség van több számra az áldozat átveréséhez, hiszen külön szám kell az összes szereplőnek.

(#30) féldekás


féldekás
senior tag

Sajnos én is kifogtam ezt a visszaélést.
Kb. 2 hete volt egymás után 2 ilyen, illetve a mai napon, hogy elvileg én kerestem őket, emiatt hívtak vissza. Többről nem tudok.
Végigolvasva a topikot sok mindent nem lehet tenni ellene. :W
Kb. 1 éves a számom Telekomnál(30), számhordozás nem volt.

[ Szerkesztve ]

(#31) 4Grider válasza féldekás (#30) üzenetére


4Grider
nagyúr

Mondjuk azt nem értem, hogy miért ragaszkodnak a 30-as előhívóhoz, hiszen ennyi erővel bármilyen előhívót beállíthatnának. Mondjuk engem a nyár elején ál-otp-s csalók budapesti vezetékes számokat odahamisítva hívtak a "csalásmegelőző osztályról" meg a "társbanktól".

(#32) Dévacsen


Dévacsen
senior tag

Van itt egy friss cikk erről, sajnos nagyon megy most ez a téma..Banki csalók használják a mobilszámodat?

ཨོཾ་ཨཱཿཧཱུྃ་བཛྲ་གུ་རུ་པདྨ་སིདྡྷི་ཧཱུྃ

(#33) ledgeri


ledgeri
nagyúr

Én is egyszeri ilyen kalanddal, Telekomtól vodához frissen hordozott, de 70-es, és 10+ éves számmal csatlakoznék. Érdekes!

// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //

(#34) 4Grider válasza ledgeri (#33) üzenetére


4Grider
nagyúr

Nem annyira. Vagy valamilyen adatbázisban felbukkant a számod és onnan választanak, vagy csak hasraütésszerűen, hiszen olyan hívószámot állítanak be, amilyet akarnak.

(#35) szbalazs988


szbalazs988
újonc

10+ éve 20-as ként, mára már kétszer előfordult nálam is ez az anomália. Várom a fejleményeket.. :))

(#36) 4Grider válasza szbalazs988 (#35) üzenetére


4Grider
nagyúr

1-2 hétig kell kibírnod, hogy néhány érdeklődő, esetleg dühös ember felhív, aztán úgyis dobják a hívószámod. Akkor lehet hosszabb utóélete a dolognak, ha valakit sikerül a számodat használva a csalóknak jó sok pénzzel lehúznia, de az azt követő bűnügyi eljárás úgyis hamar tisztázni fog.

(#37) szbalazs988


szbalazs988
újonc

Yetteles ügyintéző hölgyike hasonló választ adott amit itt is olvastam. Valamelyik cég amely nyilvánosan kezeli a telefonszámokat, nem igazán vigyázott rájuk és most ezeket használva maszkolják a csalók a mi telefonszámainkat. Én hirtelen az OTP Simple-ös databreach-re gondoltam, mostanság az volt a legnagyobb ilyen történet itthon.
"A problémáról tudunk, de jelenleg megoldásunk nincs rá."

(#38) féldekás válasza féldekás (#30) üzenetére


féldekás
senior tag

Sziasztok!
Sajnos nálam újra előjött ez a dolog. Ugye még decemberben volt 3 ilyen hívásom, hogy kerestem őket(valójában nem), és emiatt visszahívtak.
Tegnap volt 2 belföldi számról bejövő hívásom(egyik 20-as, másik 30-as), mindkettőt felvettem, az egyiknél némi nem azonosítható zajt hallottam, majd leraktam, a másik esetén német szavakat hallottam a háttérből, majd leraktam.
A két belföldi hívás között pedig egy román számról kerestek, ezt nem vettem fel.
Ez a 3 hívás kb. 2 órás intervallumban érkezett be.
A mai napon pedig egy 20-as számról hívtak, még a decemberi dologgal egyezően, hogy kerestem és visszahívott, így megemlítettem neki a csalást, mert mostmár tudom miről van szó.
Érdemes lehet felhívni a szolgáltatót? Roaming letiltása megoldás lehet? Illetve a külföldi bejövő hívásokat is valahogy blokkolnom kellene, mivel úgysem veszem fel őket sosem, ezt igazából fel sem oldanám később sem egy darabig biztosan.
A roaming sem szükséges, amíg nem megyek külföldre.

[ Szerkesztve ]

(#39) 4Grider válasza féldekás (#38) üzenetére


4Grider
nagyúr

A roaming letiltása csak a Telekom esetén működő megoldás és kell hozzá az ügyfélszolgálat, mert a kódos letiltás ezt a hívást nem akadályozza meg. Bejövő hívások részbeni blokkolását célszerű telefonon egy hívásmenedzser appal megoldani.

(#40) féldekás válasza 4Grider (#39) üzenetére


féldekás
senior tag

Rendben, köszönöm, szerencsére a Telekomnál vagyok.
Felhívom az ügyfélszolgálatot.
Igen, az alkalmazásban gondoltam, hogy nem elegendő.

(#41) tomboy84


tomboy84
tag

Pár napja én is "klubtag" vagyok. Volt egy hívásom +3677-es körzetszámú vezetékes számról. Felvettem, majd 1-2 mp múlva meg is szakadt a vonal. Aznap már volt egy hívásom, hogy kerestem őket. Tegnap már 10-nél többen is hívtak, hogy volt nemfogadott hívásuk tőlem. Telekomot már a második eset után hívtam. Gondoltam majd értetlenkednek és tovább kapcsolnak a mittudomilyen osztályra, de az első hölgy is teljesen képben volt. Elkezdte magyarázni, hogy hogy tudnak visszaélni, stb, stb.
Elkérte a számokat és ígérte, hogy kivizsgálják az ügyet és szükség esetén tesznek rám "védelmet". Ami utána olvasva sokat nem ér. Kaptam egy olyan ígéretet is (igaz külön kérésre), hogy tájékoztatnak a fejleményekről.

(#42) féldekás válasza tomboy84 (#41) üzenetére


féldekás
senior tag

Az mondjuk elég durva, hogy 10 hívás is volt egy nap alatt.
Tegnap még nem sikerült sort kerítenem az ügyfélszolgálat felhívására, de ma beütemezem.
Roaming letiltását nem kérted?
Ma volt megint 1 hívásom, de ezt már nem vettem fel, 3 percen belül 3-szor hívott ua. a szám. Egyelőre kerültem a nem ismert számok felvételét, aztán ma meglátom mit mondanak, de gondolom hasonlót mint neked is.

(#43) donjohnson válasza tomboy84 (#41) üzenetére


donjohnson
addikt

állítsd be hogy a telefonkönyvedben nem szereplő számok ne tudjanak téged hívni. így megkíméled magad a kellemetlen beérkező hívásoktól. aztán ha "elmúlik", majd 1-2 hét múlva kikapcsolod ezt a funkciót.
persze, ez csak akkor jó, ha nem nagyon beszélsz a telefonkönyveden kívül más emberekkel. ha sokszor telefonálsz mentetlen számokkal (kajafutár, postás stb.), akkor nem jó.

ThinkPad P51 | ThinkPad X250 | http://www.youtube.com/watch?v=Hp6UjOL0s2Q

(#44) Mónika0322


Mónika0322
friss újonc

Csatlakozom, az érintettekhez.Nekem 2023. november elején kezdődött ez a műsor és azóta is tart kisebb nagyobb megszakításokkal. Panaszlevélre az alábbi választ kaptam:
"
Megerősítve a telefonos ügyfélszolgálatunk által Önnek adott információt, szeretnénk tájékoztatni, hogy a rendelkezésünkre álló információk alapján egy jelenleg is aktív webes szolgáltatás segítségével egyes, vélhetően visszaélést tervező személyek akár külföldről is képesek beregisztrálni egy adott hívószámra – mely hívószám kiválasztása történhet teljesen véletlenszerűen is – és a regisztrációt követően oly módon tudnak, jellemzően tömegesen hívásokat indítani, mintha azok kezdeményezője az adott hívószám lenne.

Jelen esetben előfordulhat, hogy a visszaélők az Ön által megadott hívószámot használták fel a kéretlen hívások indításához. Biztosítjuk azonban, hogy ilyen hívások Önnek plusz költséget nem okoznak.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy tekintettel a fentiekre, mivel az Ön által tapasztalt jelenség nem szolgáltatóhoz köthető, a visszaéléssel kapcsolatban cégünk nem tud lépéseket tenni, mivel nem rendelkezünk információval a hívásindítás mikéntjéről!

Visszaélés gyanú esetén javasoljuk rendőrségi feljelentés megtételét, annak érdekében, hogy a nyomozó hatóság a megfelelő lépéseket megtehesse az ügyben! Amennyiben a hatósági kivizsgálás lefolytatásához a szolgáltatótól bárminemű információra van szükség, készséggel állunk rendelkezésükre."
Szóval régóta tud róla minden szolgáltató és a rendőrség is és nem történik semmi. Nem vagyok egy nagy hozzáértő, de ez nem a kibervédelem feladata lenne?

(#45) 4Grider válasza Mónika0322 (#44) üzenetére


4Grider
nagyúr

Szerintem az NMHH feladata lenne, mert a hívószámgazdálkodás is az ő feladtuk. Gondolom már megkeresték az adott ország megfelelő társszervét, de ha az adott weblap költözik országok között, akkor nagyjából bottal üthetik a nyomát.

(#46) Mónika0322


Mónika0322
friss újonc

Minden esetre ha itt összeverődünk jó páran,elképzelhető mennyien lehetnek érintve. Ha lesz időm csak bebattyogok egy feljelentést tenni.

(#47) elfelejtette válasza Mónika0322 (#46) üzenetére


elfelejtette
veterán

Hát mocskos egy világ a mostani az biztos.
És ti még örülhettek, mert nektek "csak" a hívószámotokat "lopják el".

"Az elmúlt év III. negyedévében 5667 esetben tudtak csalók pénzt leemelni valamely pórul járt ügyfél bankszámlájáról. A csalásokban érintett összeg a II. negyedévi 6 milliárd forintról 9,15 milliárd forintra emelkedett, ami egyetlen negyedév alatt 50 százalékkal magasabb értéket jelent, mint amennyit a visszaélések nyomán a csalók 2017 és 2021 között 5 év alatt el tudtak vinni az ügyfelek számláiról."
(Idézet az Index: "A csalók nagyban játszanak: akár több száz fős call centereket működtetnek" c. cikkéből.) [link]

"Nagyon jó dolog fontosnak lenni, de még fontosabb dolog jónak lenni."

(#48) 4Grider válasza Mónika0322 (#46) üzenetére


4Grider
nagyúr

Már csak azt találd ki, hogy mi a törvényi tényállás. Mert olyan nincs a btkban hogy hívószám hamisítás...

(#49) féldekás


féldekás
senior tag

Beszéltem én is az ügyfélszolgálattal, nem igazán tudnak csinálni semmit.
Roaming letiltása az ügyintéző szerint nem oldja meg a dolgot.
Bár én sajnos azt tapasztaltam, hogy annyira nem volt képben, mint tomboy84 esetében.
Legalábbis azt kezdte el magyarázni, hogy ne adjak ki semmilyen adatot, ha hívnak, de ugye nem erről volt szó elsősorban, hanem arról, hogy aki engem hívott az a személy is károsultja volt ennek a dolognak.
Elkérték annak a számát, aki az állította hogy hívtam és visszahívott. Más lényeges dolog nem történt.
Szerintem az NMHH részére maximum egy sima bejelentést lehet tenni, de sablon szövegen kívül nem igazán számítanék másra.
Reménykedek abban, hogy lehetőleg minél kevesebbeknek lesz gondja abból, hogy a telefonszámát használják.

[ Szerkesztve ]

(#50) RoyalAirForc válasza féldekás (#49) üzenetére


RoyalAirForc
tag

Itt igazából max kellemetlenséged lehet a dologból, mert bűncselekmény esetén azonnal kiderül, hogy a hívásokat nem a te valós számodról indították. Nekem tavaly egy ilyen hívásom volt, de megdumáltuk a dolgot.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.