Hirdetés

2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 11 (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-11-10 09:03:07

LOGOUT.hu

Ezt érdemes elolvasni: [link]

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#11001) King Unique válasza Vicoo (#10998) üzenetére


King Unique
titán

How to Run a Startup Repair in Windows 10/11
Uninstall Updates in Windows 11
Reset Windows 11 PC
Clean Install Windows 11

Már ha a telepítőről bootolva a WinRE menüben és parancssorban sem lehet eltávolítani az adott frissítéseket, akkor az nem feltétlen normális. Bár itt tudni kellene, hogy pontosan melyik frissítésekről van szó, mert az a leírtak alapján nem derült ki, ahogyan az sem, hogy pontosan mi történt (Windows-frissítés / illesztőprogram-frissítés, 3rd party program telepítése / hardvercsere?) közvetlenül a bootolási probléma előtt. Valamint hogy újraindítás, vagy leállítás és indítás történt-e, utóbbinál a Fast Startup funkció be volt-e kapcsolva, stb.

[ Szerkesztve ]

(#11002) Vicoo válasza King Unique (#11001) üzenetére


Vicoo
senior tag

Sajnos a tulaj nem ért hozzá semennyire, még azt sem tudja hogy mit használt. Én egyre hajlok arra, hogy Win10->Win11 frissítésbe halt bele a gép. Az, hogy Win11 van rajta onnan tudom, hogy a RE azt írja, hogy Win11 a bootolható rendszer.

A két frissítés amit listáz: egyik

másik

A mi történtre annyit mondott, hogy egyszercsak nem indult. Gondolom a gép elkezdett valami frissítést, ami annyira nem sikerült, hogy azóta tetszhalott állapotban van.

(#11003) King Unique válasza Vicoo (#11002) üzenetére


King Unique
titán

Ja, hát ha más a tulaj és laikus felhasználó, akkor ott ki tudja mi minden történt, akármi lehet...
A KB5016623 Windows 10-es frissítés és ráadásul Enterprise 2019 LTSC kiadásnál, amit home user normál esetben nem is használhatna otthon legálisan, az olyan szervezeti (céges, intézményi) szinten reális és legális. Ha nem céges laptop, hanem otthoni és a helyi "vérpisti" telepített rá Enterprise LTSC kiadást, akkor nyilván nincs miről beszélni... :B
A KB5019311 már Windows 11-es kumulatív frissítés, de abból is OOB (Out-of-band), amik csak opcionális frissítésként ajánlj fel a Windows Update (vagy fel sem ajánlja és úgy kell a katalógusból letölteni) és nem kötelező telepíteni. Szóval ez is érdekes.
Ha jelenleg Windows 11 fut a laptopon akkor a KB5016623 számú Windows 10-es frissítést jó hogy nem lehet eltávolítani, max. a KB5019311-et lehetne, vagy ha a Windows Update-en történt funkciófrissítés Windows 10-ről Windows 11-re, akkor a legutóbbi funkciófrissítést eltávolítani.
Ha a frissítési művelet meg lett szakítva a felhasználó által, akkor nem meglepő, ha utána nem bootol a Windows 10/11, bár jó esetben vagy folytatja a művelet, vagy visszavonja a módosításokat és visszaáll a korábbi állapotra.
Ha Enterprise LTSC kiadás van telepítve - bár a Windows 11-nél olyan jelenleg nincsen, max. Enterprise és IoT Enterprise - , akkor oldja meg a problémát a szervezet IT részlege, vagy ha otthoni mókolás, akkor az, aki olyat telepített.
Egyéb lehetőségek pl. Startup Repair, csökkentett módban indítás, vagy ha nem oldják meg akkor alaphelyzetbe állítás (a személyes fájlok megtartásával) vagy clean install.
Ha esetleg hardverhiba van (pl. RAM, HDD / SSD), akkor viszont először értelemszerűen azt kellene elhárítani, cserélni a hibás hardverelemet.

[ Szerkesztve ]

(#11004) Krystal_s


Krystal_s
addikt

Van bármilyen hátránya, ha egy korábbi rendszer alól van indítva egy új Win telepítése minden adat törléssel, azzal szemben, mint amikor Bootoláskor telepítőről van indítva a telepítés?
(az elsőnél marad egy Windows.old mappa, ami törölhető) Azon kívül van bármiféle hátrány - előny a kettő között?

(#11005) Vicoo válasza King Unique (#11003) üzenetére


Vicoo
senior tag

Igen, teljesen x-akta.

a DISM elakad a verzió kiíírásánál, ami 10.0.22000.1098, ha jól látom ez win11-et takar.

(#11006) Diák66


Diák66
őstag

Most bántam meg, hogy engedtem frissíteni a 10-et 11-re. Kérdeztem itt, hogy most már használható-e, mert korábbi tapasztalat az volt, hogy nem igazán. Az volt a válasz, hogy ennél tutibb nincs, tökéletes. Tehát most ott tartok, hogy lefrissített, de pl. az Alienware Command Center nem hoz fel minden opciót. Újra akartam telepíteni a progit, mondom azzal nem okozhatok kárt. Tévedtem, uninstall során kékhalált kaptam. ;] (nem úgy volt, hogy száműzik?? ) Hát jó, próbálkozzunk még, de sehogy se sikeredik az uninstall. Tettem egy kísérletet hátha csökkentett mód majd jó lesz (bár uninstall akkor lehet nem ment volna), de mindegy is elakadtam a bejelentkezéssel. Közli, hogy a pin kód most valamiért nem működik, de beállíthatok egy újat, ami úgyszintén nem működik és bár van jelszava a felh.fioknak, de azt sehogy se kéri. Msconfig sehogy se érhető el, szóval végül tegnap esti állapotra visszaállítottam a rendszert és láss csodát, belépett a fiókba saját maga... ja és hab a tortán, csökkentett módban. ;] Msconfig és vissza minden, mert mára sok volt. De holnapra maradt a feladat, az Alienware Command Centert megfelelő működésre bírni.

(#11007) AtHoS válasza Diák66 (#11006) üzenetére


AtHoS
nagyúr

Nem tudom ezzel találkoztál-e?

Alienware Command Center not working on Windows 11

read-only mode on the forum

(#11008) sinick


sinick
senior tag

Sziasztok!

Nyomtatómegosztás problémám van (helyi hálózaton, W11 Pro számítógépek). Működött rendesen, majd kb. 1 hónapja egyik napról a másikra 1) a kliensről nyomtatva se kép se hang, 2) kliensen nyomtató hozzáadásával "nincs nyomtató/nem találja/be van -e kapcsolva" pirosikonos hibaüzenet 3) kliensen a hálózatot megnyitva, gazdagépet megnyitva, nyomtatóra kattintva már beszédesebb hibaüzenetet, sárgaikonos "0x00000709" hibát kapok.

Rágógliztam: Pl. 0x00000709 error when installing a Shared Printer - Microsoft Q&A

A második, gpedit.msc-vel próbálkoztam, nem jött be! (Az első regedit-es tipp totál más!)

Szerintem az a gond, hogy a gazdagépet használó fiókon nincs jelszó és ezt megelégelte a Microsoft. Ez fájlelérésnél is gond szokott lenni, de arra van beállítás. Nem adnék jelszót, ha nem muszáj.

Esetleg valakinek valami tipp?

Köszi: sinick

(#11009) Diák66 válasza AtHoS (#11007) üzenetére


Diák66
őstag

Ez egy tök általános leírás, nagyjából minden programra rá lehet húzni, mint megoldás. (frissítsd a drivereket, a keretrendszereket, amik hozzá kapcsolódhatnak, reinstall stb...)
De jelen pillanatban most bár elindul az alkalmazás, egyes menüpontokban összeomlik. Az uninstall meg hibát dob, a javítás (repair) úgyszintén, egyedül a bővítés (módosítás) fut le, de nincs mit hozzáadni.

(#11010) s4hu|SyD^


s4hu|SyD^
addikt

Jó estét!

Olyan problémám állt elő, hogy lecsíptem(Shrink) a C(boot, rendszer, Win11) meghajtóból, hogy majd a Linux(Ubuntu) meghajtóhoz adjak hozzá. Ezzel semmi gond, kikapcsoltam a page file-t, a védelmet a C-re így engedte is. Majd megvolt, reboot, mindent visszaállítottam, page file, védelem. De valamiért pl. a Chrome összeomlik, hogy elfogy a memória. :F 16 GB van és hát nem igazán kéne elfogynia. AMD RAMDisk-kel adtam neki még 4 GB-t ami csak neki van cache végett(és gyorsaság). Valamiért nem segít. Chrome megesz mindent. Eddig nem fordult ez elő még úgy sem hogy elég sok lap van megnyitva.

Valamint az Edge-ben az alkalmazások mennek a háttérben és azok is eszik a mem-et. Kikapcsoltam, hogy ne menjenek a háttérben, de mégis mennek.

Valaki tud ezekre megoldást?

Előre is köszönöm!

[ Szerkesztve ]

"Tedd, amit tudsz, azzal, amid van, ott, ahol vagy!"

(#11011) Doky586 válasza s4hu|SyD^ (#11010) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

"védelmet"...? Az mi?

Ha nem kapcsolgatsz ki semmit, nem állítgatod el a beállításokat, nem használnál ramdisket akkor most nem lenne problémád. :B

(#11012) King Unique válasza s4hu|SyD^ (#11010) üzenetére


King Unique
titán

Manage Virtual Memory Paging File in Windows 11

Ha a virtuális memória (lapozófájl) úgy lett beállítva, hogy méretét a rendszer kezelje automatikusan / rendszer kezelje automatikusan az összes meghajtón, akkor nyilván nem kellene olyan gondnak lenni, hogy elfogy a memória. Ha az utóbbi van, akkor lehet nem megfelelő az előbbi beállítás.
RAMDisk pedig normál esetben nem kell ahhoz, hogy egy böngésző normálisan, összeomlás nélkül tudjon futni, meg pláne ha SSD a rendszermeghajtó.

Enable or Disable Startup Boost in Microsoft Edge
How to prevent new Microsoft Edge from running in the background on Windows 10/11

A Microsoft Edge háttérben futását elsődlegesen a böngészőben böngészőben lehet / kell kikapcsolni. Ahol ha esetedben a bezárást követően mégis fut tovább a háttérben, akkor valószínűleg nem lett kikacsolva a böngészőben a háttérben futás.
Amúgy nem mintha olyan sok RAM-ot igényelne az a néhány folyamat, vagy legalábbis nálam most kb. 50-60 MB összvissz, ami kb. semmi.

Egyébként a rendszerpartíció zsugorításához nem feltétlen kell kikapcsolni a lapozófájlt, ha a beépített lemezkezelő nem engedi a kívánt méretre zsugorítani, akkor 3rd party particionáló programmal (példa) megoldható

[ Szerkesztve ]

(#11013) s4hu|SyD^ válasza Doky586 (#11011) üzenetére


s4hu|SyD^
addikt

Ha nem kapcsolgatom ki őket akkor nem enged a rendszer elvenni helyet. Márpedig 110 GB szabad helyem volt és így is csak 30 GB-ot engedett elvenni. RAMdisk meg csak egyszerűen szupersebességet ad a Chrome-nak főleg, hogy én rengeteg lappal használom. Próbálok 100 alatt maradni, de nem mindig sikerül... Tudom... :DDD

"Tedd, amit tudsz, azzal, amid van, ott, ahol vagy!"

(#11014) s4hu|SyD^ válasza King Unique (#11012) üzenetére


s4hu|SyD^
addikt

Köszönöm letesztelem. Közben helyreállt a Page file is(szép 17 GB), és igen automatikusra volt állítva, nem is a rendszer SSD-n hanem egy HDD-n csak. RAMdisk csak a cache miatt van, amivel sokkal gyorsabb úgy. Edge is megoldódott végre. Holnap kiderül, hogy megy-e minden. Még az Unallocated helyet is rá kell tennem valahogy a Linux-ra, de az már másik topik lesz. :)

"Tedd, amit tudsz, azzal, amid van, ott, ahol vagy!"

(#11015) King Unique válasza s4hu|SyD^ (#11014) üzenetére


King Unique
titán

A lapozófájlnak normál esetben az SSD rendszermeghajtón, illetve a Windows 11 C rendszerpartícióján van a helye, nem egy jóval lassabb HDD-n. Ha pl. 32 / 64 GB-os SSD a rendszermeghajtó és a 17 GB-os lapozófájl miatt kevés a szabad terület, max. akkor lehet értelme másik meghajtóra tenni vagy a méretét csökkenteni, egyéb esetben (pl. felesleges íráskímélés) viszont kb. zéró.

Fordítva, a Linuxot a nem lefoglalt (unallocated) területre rátenni, arra telepíteni / telepíteni. :)) Ahol majd a Windows 11-nél javasolt előtte a Fast Startup funkciót kikapcsolni, máskülönben ilyen probléma lehet.

[ Szerkesztve ]

(#11016) Doky586 válasza s4hu|SyD^ (#11014) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Ha HDD-n van a cache és a pagefile nálad akkor nem csodálom ha lassú.. :DD

(#11017) s4hu|SyD^ válasza King Unique (#11015) üzenetére


s4hu|SyD^
addikt

Pontosan azért volt más meghajtón a lapozófájl, mert tele volt a C anno és úgy maradt. De azóta a C-t is megtisztítottam rendesen. Jelenleg áttettem oda a lapozófájlt.

Linux dual boot már megvan úgyhogy meglévőhöz kell majd hozzáadnom. Majd előtte megnézem, hogy hogy de ha jól láttam akkor Ubuntu USB, live és Gpart. Fast startup ugy értelemszerűen nem játszik a Dual Boot miatt. (csak a 30 GB kevés lett neki ezért is kell ez a másik 30 GB)

"Tedd, amit tudsz, azzal, amid van, ott, ahol vagy!"

(#11018) s4hu|SyD^ válasza Doky586 (#11016) üzenetére


s4hu|SyD^
addikt

Semmi probléma nem volt vele, sőt már most sem, hogy újra megcsinálta a pagefilet-t. Csak azt ki kellett várni. :)

"Tedd, amit tudsz, azzal, amid van, ott, ahol vagy!"

(#11019) Krystal_s válasza Krystal_s (#11004) üzenetére


Krystal_s
addikt

Erre senki nem tudna válaszolni? Vagy melyik topikban tegyem fel a kérdést?

(#11020) King Unique válasza Krystal_s (#11019) üzenetére


King Unique
titán

Ha Windows 11-ről van szó, akkor értelemszerűen a Windows 11 topikban, valamint megvárni amíg válaszolnak, nem 3 topikban - 1 , 2, 3 - párhuzamosan ugyanazt, meg sem várva a válaszokat. :B

Az alaphelyzetbe állítás is lényegében egy újratelepítés, meg pláne ha minden elem eltávolításával történik, annál másik opcióként megtarthatók akár a személyes fájlok és a telepített programok, adatmegsemmisítési és Windows ISO letöltési opciók is bejelölhetők, Windows 11-gyel előtelepített PC-knél a gyári recovery partíció megléténél visszaállítható a gyári alapállapot (Restore factory settings), nem szükséges telepítési adathordozó (pl. pendrive) a művelethez, stb.
A clean install előnye az lehet, hogy pl. az előbbinél (jóval) gyorsabban lefuthat, tetszőlegesen lehet particionálni és kiadást választani a telepítésnél, stb.

[ Szerkesztve ]

(#11021) Krystal_s válasza King Unique (#11020) üzenetére


Krystal_s
addikt

Általánosan érdekelt Win 10 és 11 esetén is. Olyankor, amikor valaki egy korábbi rendszert W7, W8-at szeretne frissíteni újabbra, de tiszta telepítéssel. Bizonyos kényelmi okok miatt egy meglévő rendszer alól lenne elindítva a telepítés.
Van egy laptop, ami bootnál nem kezeli az USB 3 eszközöket. Így azt a pendrive-ot sem, amin jelenleg az új Win képfájl van. Szabad USB 2 eszköz most nincs és túlvariálni sem szeretném. Rendszer alatt kezeli azt a Pendrive-ot. Úgy tudom így is lehet tiszta rendszert telepíteni, de szerettem volna megerősítést kapni, mert a törlések ellenére azért a Windows old mappa is ott marad, meg 1-2 program mappa, ami csak simán a C:-re lett telepítve. (pl TC, Sumatra pdf..)

Úgy érzem a múltkori beszélgetésünk miatt most sem itt, sem a 10-es topikban nem kaptam volna választ, ha csak simán rákérdezek, ahogy ezt d.u. tettem.
Köszönöm, hogy válaszoltál. Másra itt már nem nagyon lehet számítani. 😇

(#11022) King Unique válasza Krystal_s (#11021) üzenetére


King Unique
titán

Upgrade to Windows 11
Upgrade to Windows 11 from Windows 10 with Windows 11 Installation Assistant

A Windows 7/8.1 —► Windows 11 in-place upgrade-hez nyilván Windows alól indított in-place upgade kell, nem alaphelyzetbe állítás - ami a W7-nél nincs is - , az utóbbi ugyanazon verzió - vagy a letöltésnél akár újabb / factory reset esetén régebbi - visszaállítására, újratelepítésére való.

Vagy kezeli és támogatja az adott PC, annál a legacy BIOS / UEFI firmware a bootolást USB-portok megléténél USB-s eszközről, vagy nem, hirtelen nem rémlik, hogy általánosan USB 2.0 / 3.X eszköz függvénye lenne... Max. olyan szokott lenni, hogy egyes eszközöknél, egyes pendrive-oknál előfordulhat bootolási probléma (példa). De általánosan a legacy rendszereknél, mint amilyen a Windows 7 szokott gondot okozni a telepítés USB 3.X portról az USB 3.X driver hiánya miatt (példa) és ott is inkább maga az USB 3.X port, nem feltétlen az USB 3.X eszköz.
Lehet akár telepítési adathordozó nélkül is bootolni a telepítőt és clean install módszerrel telepíteni a Windows 10/11-et, lásd az alábbi útmutatókat, amik nemcsak a Windows 10-nél, hanem nyilván az eleve nagyon hasonló Windows 11-nél is ugyanúgy érvényesek.

Windows 10 tiszta telepítése helyi lemezről, DVD vagy Pendrive nélkül
Clean Install Windows 10 without DVD or USB Flash Drive

Legközelebb 1 kérdést elég lesz 1 topikban feltenni.

[ Szerkesztve ]

(#11023) nagyasanya


nagyasanya
lelkes újonc

Sziasztok!

Nem értem mi történik a géppel. Laptopról van szó.
Kikapcsol magától a gép. Pontosabban, ha használva van semmi gond.
Este, lecsukom a laptop tetejét, direkt figyeltem, nem megy le alvó állapotban, úgy van beállítva, hogy ne történjen ilyen esetben semmi ha töltőn van.
Egy-két órával később ránéztem és ugyan úgy ment a gép.
Viszont most reggel amikor felkeltem már megint ki volt kapcsolva, nem alvó üzem mód, hanem teljesen leállítva.
Nem találok sehol ilyen opciót. Ez mitől lehet?
Az energia gazdálkodás jól van beállítva, leellenőriztem.

Köszi

(#11024) koby11h válasza nagyasanya (#11023) üzenetére


koby11h
aktív tag

Ha a futó programok továbbra is meg voltak nyitva, akkor hibernálás?

Ha volna sonkánk, akkor csinálhatnánk sonkás tojást, ha lenne tojásunk!

(#11025) _q


_q
addikt

Sziasztok!
Eddig windows 10-et használtam, ahol telepítés után mindig meg kellett adni az aktiváló kulcsot (nem telepítés közben szoktam beírni). Most felraktam a windows 11-et, de nem kellett telepítés után megadni a kódot. Néztem a beállítások között és azt írja, hogy aktiválva. Ez hogy lehetséges? Asztali gépről van szó. Laptopnál a bios-ba szoktak beégetni a kulcsot ezért ott nem kell utólag megadni, de asztali gépnél ez most fura nekem. Van esetleg valakinek ötlete erre?

(#11026) Lalikiraly


Lalikiraly
addikt
LOGOUT blog (1)

Sziasztok!

Kéne egy kis help.
Nálam a Win11 ben ki van kapcsolva, hogy aludni menjen a gép, mégis elmegy kb 2 óra után.
Mi a fenét állítsak be hozzá, hogy ne tegye?
A gépházban és a régi vez pultban is megtettem.

Előre is köszi a helpet.

Lalikirály nem szép ember; de Gavallér!!!

(#11027) nagyasanya válasza koby11h (#11024) üzenetére


nagyasanya
lelkes újonc

Nem, teljes leállás volt. Tényleg mindent megnéztem, de ma este úgy fogom elhelyezni a gépet, hogy lássam az állapot ledeket és tudjam mikor kapcsol ki.

(#11028) koby11h válasza nagyasanya (#11027) üzenetére


koby11h
aktív tag

Az eseménynaplóból kideríthető, hogy mikor ált le, a miért az már más kérdés.
Pl. Last shutdown time
Abból hátha lehet valamire következtetni...

[ Szerkesztve ]

Ha volna sonkánk, akkor csinálhatnánk sonkás tojást, ha lenne tojásunk!

(#11029) nagyasanya válasza koby11h (#11028) üzenetére


nagyasanya
lelkes újonc

Szuper! Köszi

(#11030) TechN7ne


TechN7ne
nagyúr

Észrevettétek azt a kis apróságot ,hogy Win11 alatt jobb minőségű a hang?
Legyen hangkártya rá dugva vagy bármi….

(#11031) King Unique válasza _q (#11025) üzenetére


King Unique
titán

Az nemrég már ki lett tárgyalva itt, hogy digitális licenc / digitális licenc megléte esetén se a Windows 10-nél, se a Windows 11-nél nem kell ugyanazon Home / Pro / egyéb kiadás újratelepítésénél újra megadni a termékkulcsot, automatikusan aktiválódni fog digitális licenccel, amit a telepítő is világosa leír az aktiválásnál.

"A Windows újratelepítésekor válassza a Nincs termékkulcsom lehetőséget. Windows-példánya később automatikusan aktiválódni fog."

Ha esetedben ez Windows 10-nél nem működött, akkor vagy nem volt digitális licenc az adott kiadáshoz társítva, vagy másik kiadás lett helyette telepítve amihez nem tartozik digitális licenc, vagy a nálad telepített Windows 10-nél nem stimmelt valami, meg ha nem a termékkulcs volt érvénytelen.

(#11032) UserX


UserX
őstag

Sziasztok!

Ez meg mi??? DIGI 1000/300-as Net, Gigabyte B560M DS3H lap, 22H2... :U 100/100-as sebességem van, még be is telefonáltam a DIGI-nek. :B Másik, LINUX-os gépen meg van a sebesség. VPN szoftvert és 3rd part virusírtót használok, de a probléma a kikapcsolásukat követpen is fent áll. Nem tudom, hogy ma még lesz-e erőm, de kipróbálom live disk-el, hogy kiszűrjem a hardverhibát.
Ha rossz helyre írtam, bocs, irányítsatok tovább!

Köszönök bárminemű segítséget! :) :R

(#11033) Doky586 válasza UserX (#11032) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

"még be is telefonáltam"
Egy hibás kábel miatt?
Vagy rossz lukba dugtad(?) Ha nem mindegyik gigás(?)

(#11034) koby11h válasza UserX (#11032) üzenetére


koby11h
aktív tag

Routeren ugyan abba a portba van dugva? Kábel két vége kihúzva, visszadugva? Router újraindítva?
Hálókártya driver update esetleg - Relatek vagy a Gigabyte oldaláról.

Ha volna sonkánk, akkor csinálhatnánk sonkás tojást, ha lenne tojásunk!

(#11035) UserX válasza Doky586 (#11033) üzenetére


UserX
őstag

:R Valóban kábelhiba, booocsánat!!! :B :B :B
koby11h: Köszi neked is!

[ Szerkesztve ]

(#11036) _q válasza King Unique (#11031) üzenetére


_q
addikt

Köszi. Megnéztem és valóban digitális lincence-et ír a beállításokban. Windows 10 esetén ezt nem figyeltem, de így már értem. Telepítésnél elkerülte a figyelmemet az az 1 mondat.

Viszont mi alapján tudja, hogy már volt windows telepítve a gépre? Az SSD-t formáztam teljesen mielőtt az új rendszert telepítettem, illetve újra is partícionáltam a telepítővel. Microsoft fiókom nincs, ahonnan esetleg még adatot nyerhetne.

(#11037) lck válasza _q (#11036) üzenetére


lck
senior tag

Egyedi hardverazonosítók alapján beírják egy nagy exceles táblázatba.

[ Szerkesztve ]

(#11038) King Unique válasza _q (#11036) üzenetére


King Unique
titán

A hardverazonosító - aminél szimplán a meghajtó (SSD) nyilván nem számít - alapján tudja a Microsoft, hogy az adott eszközhöz, PC-hez tartozik digitális licenc - ami nyilván lehet helyi fióknál is - , ami a Microsoft aktiválószerverén van tárolva.

[ Szerkesztve ]

(#11039) sicc_innen


sicc_innen
tag

Sziasztok!
Tudom, hogy gyakori kérdés, de sajnos nem találtam rá választ, hogy nálam az első indulás (bejelentkezés) sem jön össze a Win11-gyel.
Kiszedegettem a telepítőből NTLite-tal a felesleges összetevőket és telepítési beállításokkal kapcsolatos kérdéseket. Rufussal kiírtam usb-re az így lite-osított változatot (kevesebb mint 4 GB lett.)
A telepítés felment, be is bootol, de a belépéshez rögtön felhasználónevet és jelszót kér, nincs egyéb opció. Hogy lehet ezt kihagyni, átugrani?
A neten is csak olyan segédleteket találtam, amiben már bejelentkezés után mutatják a menüpontokból a felhasználónév és jelszó kikapcsolását. Nekem addig sem sikerül eljutni, mert az elején már nem enged tovább (maga az asztal sem jön be).
Lehet erre valami megoldás, vagy új telepítőt kell készíteni?
Köszönöm előre is a válaszokat!

Minden változik, csak a Boltzmann-állandó

(#11040) Doky586 válasza sicc_innen (#11039) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

"Kiszedegettem a telepítőből NTLite-tal a felesleges összetevőket és telepítési beállításokkal kapcsolatos kérdéseket"

Ezután ne csodálkozz ilyen hibákon... :DD

(#11041) sicc_innen válasza Doky586 (#11040) üzenetére


sicc_innen
tag

Pontosítanék: Azokat az összetevőket és beállítási opciókat vettem ki a telepítőből, amiket a Chip magazinban is javasoltak.
(Nekem eddig megbízhatónak jött le, amiket ott írnak.)

Minden változik, csak a Boltzmann-állandó

(#11042) King Unique válasza sicc_innen (#11039) üzenetére


King Unique
titán

Igen, gyakori és többször le lett már írva a válaszban az automatikus bejelentkezés beállítására vonatkozóan: [link], [link].

"A telepítés felment, be is bootol, de a belépéshez rögtön felhasználónevet és jelszót kér, nincs egyéb opció. Hogy lehet ezt kihagyni, átugrani?"

Ez a normális működés, ahol utólag opcionálisan (már aki akarja) be lehet állítani, hogy ne kérjen, lásd az előbb linkelt válaszokat.
Ha az volt a cél, hogy közvetlenül a telepítés után már ne kelljen bejelentkezni és jelszót megadni, akkor helyi fiókkal kellett volna telepíteni és üresen hagyni a jelszót (normál esetben nem javasolt).

Az előbbiek beállításához nyilván nem kell módosítani, fabrikálni, tákolni az eredeti ISO-fájlt, ahogyan a "felesleges összetevőket" sem feltétlen mind kigyomlálni, mert lehet nem mind felesleges. :))

[ Szerkesztve ]

(#11043) Lalikiraly válasza nagyasanya (#11023) üzenetére


Lalikiraly
addikt
LOGOUT blog (1)

Hali, nekem meg alvó módba megy. És nem tudom mitől és miért...

Lalikirály nem szép ember; de Gavallér!!!

(#11044) Lalikiraly válasza sicc_innen (#11041) üzenetére


Lalikiraly
addikt
LOGOUT blog (1)

Nem a megbízhatósággal van a baj, hanem bizonyos későbbi beállítás, vagy program úgyis valami nyomorult hibába fog ezek miatt is ütközni. Nagyon régen barátommal még a Windows lite al csináltunk isokat. nem egyet, hanem tucatnyit. Mindig volt valami nyamvadt hiba... Sajnos Winfosnál ezzel nem tudsz mit csinálni. Nem véletlen van, hogy a gyári foltozások is hibákat idéznek elő.

Lalikirály nem szép ember; de Gavallér!!!

(#11045) _q válasza King Unique (#11038) üzenetére


_q
addikt

Köszi ls lck-nak is. :R

(#11046) sicc_innen


sicc_innen
tag

Köszönöm a válaszokat!
Ezek szerint ez a lite-osított verzió zsákutca lett, mert már nem lehet belőle kivenni, vagy átugrani a user/pass akadályt a bejelentkezés előtt. Mehet a kukába.
Próbálkozom teljesebb verzióval...

Minden változik, csak a Boltzmann-állandó

(#11047) MikeWazowski


MikeWazowski
addikt

Üdv!
Vettem egy új wifit, be is állítottam, telefonokon, tableten jól működik. Azonban PC-n ha csinálok egy sebességtesztet a feléig méri, kb. 200 Mbps aztán megáll, mert elmegy a net. Ugyan így ha töltök le, maxon jön, majd leáll, aztán megint nincs net, majd újra jó. Mi a bánat lehet ez? Wifi elfelejtés volt. Wifi6-ról van szó, a PC wifin csatlakozik, de nem tudja a stick a wifi 6-ot. Ez lehet baj? Vagy mi lehet?

A legtöbb férfi csak akkor tudja meg, mi a boldogság, amikor megnősül. Csakhogy akkor már késő.

(#11048) Kis Tigris


Kis Tigris
tag

Lehet a kérdés részben Win11, de Ondrive topicot nem találtam. De hátha tudtok segíteni:
asztali számítógépen be van kapcsolva az Ondrive, mobilról tartalmak gyors oda-vissza másolása miatt. Most vettem egy laptopot, azon Win11 fut.
Na már most: bejelentkeztem a laptopon is az Ondrive-ba. Erre az asztali számítógép összes ikonjával teleszórta nekem a laptop asztalát :W
Ha meg törlöm őket, törlődnek az asztali gép asztaláról is :W A meghajtón lévő tartalmakkal szintén ezt csinálja. Valahogy egybe szinkronizálja a két gépet :/
Van erre valami megoldás? Hogy mindkét gép csak azt lássa, amit az Ondrive tárhelyre felrakok. Csak az legyen a közös pontjuk...

Keresgéltem, s közben találtam Ondrive topikot, bocsi :)

[ Szerkesztve ]

(#11049) #54597376 válasza Kis Tigris (#11048) üzenetére


#54597376
törölt tag

Asztal mappa szinkronizálását kell kikapcsolni.

(#11050) koby11h válasza Kis Tigris (#11048) üzenetére


koby11h
aktív tag

Onedrive első indításkor/telepítéskor ne csak Tovább, Tovább, Tovább, hanem "olvass is", és amikor kérdezi, hogy az Asztal, Dokumentumok és Képek mappát szinronizálja-e (=berakja-e a OneDrive mappába), akkor vedd ki a kis kék köröket, hogy NEM :)
Ez megint egy hülye amerikaiaknak szóló "könnyítés" Microsoftos megközelítése...
Ha vissza szeretnéd csinálni, akkor vissza kell helyezned a Onedrive\Desktop, Documents, Pictures mappákat a Onedrive mappából user home folderébe.

[ Szerkesztve ]

Ha volna sonkánk, akkor csinálhatnánk sonkás tojást, ha lenne tojásunk!

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 11 (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.