Hirdetés

2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 11 (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-11-10 09:03:07

LOGOUT.hu

Ezt érdemes elolvasni: [link]

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#7001) xrvman válasza UnSkilleD (#6995) üzenetére


xrvman
őstag

Nem jobb a fizikai, azaz Discrete TPM, ha már van benne hardver? Leveszi a proci válláról a terhet.
Szerintem Discrete TPM.

(#7002) RoryBreaker


RoryBreaker
aktív tag

Sziasztok.
Valakinek okoz bármi gondot a legutóbbi frissítés?
Nekem a Lightroom szinte használhatatlanul lassú lett...
Nyilván minden jogtiszta cucc. Eddig nem volt probléma. Semmi más nem változott. Vagyis...... én nem változtattam.

Rog Strix B-760i Gaming Wifi, 32 GB DDR5@6000, i5-13500, Asus 4060 OC Dual, 1TB Samsung 980 Pro, Be Quiet Pure Power 1000W Gold 80+, Noctua NH-12UA + Noctua házventik, Asus AP201 Mesh ház

(#7003) SunMount3r válasza Fire/SOUL/CD (#6997) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Köszi az eddigieket, azt hiszem ma nekilátok, de addig is próbálok még annyi infót gyűjteni az ajánlott BIOS beállításokról, amennyit lehet. Van még esetleg ezeken kívül (UEFI/Secure Boot/fTPM ON / CSM OFF) valami ajánlott spec BIOS beállítás, amit érdemes elvégezni?

Pl. az ACHI-t már tudom, hogy szintén be kell kapcsolni. Nem kívánom senkitől, hogy átvizslassátok, de esetleg belinkelem az alaplap BIOS manual-ját.

(#7004) Spec válasza xrvman (#7001) üzenetére


Spec
őstag

A Discrete TPM csak akkor választandó, ha valóban az is van a gépedben. Vagyis az alaplap külön erre szolgáló csatlakozójára (TPM Header) van rádugva egy külön TPM chipes bővítő kártya, pl. egy ilyen. Ha ilyen nincs (és jellemzően nem szokott lenni), hanem a processzorba épített "szoftveres" megoldás áll csak rendelkezére, akkor az fTPM választandó. Amúgy ez érdemi terhet nem ró a processzorra, nem érdemes rajta rugózni különösebben.

[ Szerkesztve ]

"They were the only species to offer true resistance to the Borg." – Seven of Nine

(#7005) Baggio04


Baggio04
aktív tag

Giga RX 5500 XT 4gb van benne.

Baggio

(#7006) Csorbi válasza RoryBreaker (#7002) üzenetére


Csorbi
addikt

Melyik legutóbbi? Ez nem teljesen egyértelmű, főleg ha esetleg még Insider-es is vagy. KB számot vagy winver paranccsal megnézett build számot írj.

(#7007) Csorbi válasza Baggio04 (#7005) üzenetére


Csorbi
addikt

És most mi a fennálló probléma CMOS reset után?
UEFI only-ban továbbra sem indul el maga az alaplap sem, csak Legacy/CSM-ben? Úgy elindul az OS is?

(#7008) gulupeti


gulupeti
senior tag

Húzással miért nem tudok fájlt csatolni win11-ben?
Eddig úgy csináltam, hogy totalcmd-ben megfogtam a fájlt, ráhúztam a tálcán a böngésző ikonjára, ekkor az ablak felnyílt és bedobtam a levélbe.
Most megfogom ráhúzom és nem történik semmi vagyis de, egy piros kört mutat áthúzva. :D

[ Szerkesztve ]

(#7009) monosgeri21 válasza gulupeti (#7008) üzenetére


monosgeri21
tag

Feature, egyelőre még nem tudja.

(#7010) gulupeti válasza monosgeri21 (#7009) üzenetére


gulupeti
senior tag

Ja, értem. :DDD Majd egy komoly fejlesztés részeként ezt is meg fogjuk kapni.

(#7011) monosgeri21 válasza gulupeti (#7010) üzenetére


monosgeri21
tag

Ahogy lenni szokott ;]

(#7012) gregory91 válasza Baggio04 (#6998) üzenetére


gregory91
senior tag

"Na ez után biosig sem jutott a gép, csak a proci ventije és a táp ventije ment a gépben...
Gombelem kivétele után ugye ment ismét a gép.."

Ha (az utolsó sor alapján,vagy bekapcsolás során hosszan benyomod a bekapcsoló gombot)sikerül megint eljutni a gép indításához akkor:Gyorsindítást kapcsold ki.

Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.

(#7013) hhgygy válasza gulupeti (#7008) üzenetére


hhgygy
senior tag

DragandDroptoTaskbarFix

Egyszerűen telepíted és működik a régi drag+drop

Dell Latitude 5590 i7 8650u 16GB 512 GB NVMe SSD; POCO F3

(#7014) Spec


Spec
őstag

Valaki el tudja nekem magyarázni, hogy az energiagazdálkodási beállításoknál, a processzorra vonatkozó rész pontosan mire jó, és hogy működik a CPU működése szempontjából?
Igazából a minimum szintet nem egészen értem. Nyilván ha 100%-ra állítom, amin egyébként alapból van is, akkor se fog folyamatosan 100%-on pörögni a proci, még ha nincs is semmi dolga. De ha leviszem 5%-ra, akkor se fog 5%-on se menni, ha éppen nincs teendője, ugyanúgy lemegy 0,1%-ra, vagy akármennyire.
Ránézésre a 100%-tól eltérő maximumnak sincs létjogosultsága, ha ezt mondjuk 80%-ra teszem annak sincs sok értelme, mert ha kell akkor maxon megy a CPU, sőt még a turbó is bekapcsol, ha meg nem kell, akkor nem megy.
A CPU teljesítményét tudtommal a gyári beállításai befolyásolják, meg amit esetleg az ember a BIOS/UEFI-ben mókol vele. Ez az OS-szintű beállítás mire jó?

"They were the only species to offer true resistance to the Borg." – Seven of Nine

(#7015) prolad


prolad
őstag

Sziasztok

Olyan problémába futottam bele kb egy hete még Win 10-en, hogy egy újraindítás után eltűntek az ikonok az asztalról. Pont feldobta, hogy frissítsek 11-re, nem is foglalkoztam vele.
Viszont a probléma most 11 alatt is fennáll, nemcsak hogy nincsenek ikonok az asztalon, de nem is tudok újakat létrehozni. Se a fájlkezelőből a szokásos Küldés - Asztal (Parancsikon létrehozása) módszerrel, se az asztalról jobb klikk, új menüből (nem csak ikont, semmit nem enged).
Engedi kiválasztani, parancsikonnál még az elérési utat és nevet is megadhatom, hibát nemír utána se, csak nem történik semmi. Csak egy asztalom van, az se lehet, hogy egy másikra pakolná.

Szerk
Az asztal mappájában ott vannak az ikonok, csak nem látszanak. Van esetleg olyan lehetőség Windows alatt, ami elrejti az ikonokat?

[ Szerkesztve ]

(#7016) Csorbi válasza prolad (#7015) üzenetére


Csorbi
addikt

Asztalon jobb klikk, Asztali elemek megjelenítése.

(#7017) gulupeti válasza hhgygy (#7013) üzenetére


gulupeti
senior tag

Köszi!
Jó, hogy vannak akik kisegítenek minket ilyen progikkal, de azért nem bánnám ha mindent nem külső programmal kellene megoldani. Mint pl. azt is, hogy a másodlagos kijelző tálcáján is legyen óra, ami működik is külső progival, de naptár pl. továbbra sincs. :U

(#7018) SunMount3r


SunMount3r
nagyúr

Hello ismét!

Ez (nem kicsit) részben Win 11 probléma is úgy gondolom, úgyhogy belinkelem ide is: [link]
Akár ott, akár itt, a Win 11 szakik talán szintén tudnak javasolni valamit, mert eléggé aggasz a dolog.

Köszi!

(#7019) Csorbi válasza SunMount3r (#7018) üzenetére


Csorbi
addikt

Nincs itt semmi probléma. A HDS nem vizsgálja a lemezek fájlrendszer hibáit, ő fizikai defekteket vizsgál, és mutat, abból a szempontból rendben vannak a lemezek. A lemezeiden futtasd le a chkdsk-et, az majd javítja az esetleges fájlrendszer hibákat, a Windows ezeket jelzi. A külső meghajtókat fizikai eltávolítás előtt minden esetben le kell választani. Azokon a töredezettségmentesítő a fennálló fájlrendszer-sérülés miatt nem érvényes. Javítás után ismét elérhető lesz rajtuk.

(#7020) Baggio04 válasza Csorbi (#7007) üzenetére


Baggio04
aktív tag

Reset után minden rendben, de secure boothoz érve ismét abba futottam bele, hogy resetelni kell. Szombaton jutok oda újra a géphez hogy ránézzek.
Meglepődtem úgy rendesen, mert amikor az enyémet csináltam ott semmi ilyemi nem volt, csak beállítottam a secure bootot és a tpm-et engedélyeztem, s ment minden mint előtte. Hétvégén megyek a helyszínre, megpróbálom.

Baggio

(#7021) King Unique válasza SunMount3r (#7018) üzenetére


King Unique
titán

Vagy oda, vagy ide, ahol a másik topikban már kaptál válaszokat, felesleges egyszerre 2 topikban járatni ugyanazt a témát, ha Windows 11 specifikus, akkor meg eleve csak itt kellett volna feltenni...

(#7022) dannyl


dannyl
addikt

Sziasztok!
Egy ismerősömnél a laptop, amire én telepítettem eredeti win11-et, megcsináltam, hogy legyen egy admin fiókja a saját nevével.
Egyszer felhívott, hogy eltűnt a gépről minden, amit feltelepítettem rá (alap progik).
Most teamviewer-rel ránéztem, és helyi fiókja van, és nem admin. A microsoft fiókba viszont be van jelentkezve. De így gyakorlatilag kizárta magát a rendszerből, mert nem tudok belőle admin fiókot csinálni. Hogyan lépjek innen tovább?

Amúgy valószínűleg csak új nevet akart írni magának, de csinált egy új fiókot, a régit meg törölte. Ezért tűnhettek el dolgok.

Köszi előre is a segítséget.

(#7023) dannyl válasza dannyl (#7022) üzenetére


dannyl
addikt

A netet feltúrtam, de minden megoldáshoz admin jogosultság kell, az meg itt nincs ugye. Próbáltam a kezelésnél a felhasználókból előhozni a beépített rendszergazdai fiókot, de azt se engedte. Ugyanitt a saját fiókot próbáltam hozzáadni a rendszergazdák csoporthoz, nem engedi. Próbáltam (volna) parancssorból, ott meg rendszergazdaként kéne futtatni, de ugye nem vagyok az. Új fiókot is próbáltam létrehozni, de nem engedi.
Több ötletem nincs. Nektek?

(#7024) Csorbi válasza dannyl (#7022) üzenetére


Csorbi
addikt

Itt valami nagy logikai bukfenc, és erős fogalomzavar van. Fiókot törölni csak adminként tudsz, legyen az offline (gondolom erre érted a "helyi"), vagy microsoft fiók. Nem minden offline vagy MS fiók admin, de egy utolsó admin fiók mindig marad a gépen, mivel azt már nem tudod mivel törölni (kellene hozzá egy másik). Ha a rendszergazdák csoportjából törölte magát, az más, de nem ezt írtad :)

Ezeket érdemes megpróbálni: [link]

(#7025) SunMount3r válasza SunMount3r (#7003) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Szóval ezekkel a BIOS beállításokkal telepítettem a Win11-et: UEFI/Secure Boot/fTPM ON/ CSM OFF, de most felmerült más Topic-okban most, hogy esetleg a Fast Boot opciót is ki kellett volna kapcsolni a BIOS-ban hozzá, mert az "nem jó" az UEFI-vel, hanem csak a Legacy módhoz való. Furcsa, hogy itt meg pl. kifejezetten UEFI ficsőrnek írják...?
Nekem így van, minden alapon, ahogy a képen:

Akkor most kapcsoljam ki, vagy nem? (Tehát a Win 11 már telepítve van).

THX!

[ Szerkesztve ]

(#7026) Biomokus


Biomokus
tag

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni! A laptopomon jogtiszta Win 11 van. Én balga feltelepítettem a Daemon Tools Lite-ot, azután nem látta a gép semelyik portján a pendrive-omat (más gépeken működik jól). Olvastam neten, hogy ilyen gond anno az XP-vel is volt, ott segített az uninstall. Tegnap le is takarítottam a programot, rádugva fel is ismerte ismét a pendrive-om. Viszont ma megint nem látja. Találkozott már valaki hasonlóval? Mit tudok tenni?

Nagyon köszönöm előre is! :R

Üdv: Biomokus

(#7027) Teasüti


Teasüti
nagyúr

Üdv!
Ma felajánlotta a gép a 11-re való frissítést.
Gyorsan kinyomtam, de az a gyanúm innentől buzerálni fog a Win10. :U
Szóval mi az általános tapasztalat a 11-ről? Jó, nem jó? Kezdeti botladozásokon túl vagyunk már vagy még nem olyan gördülékeny? Hozzáad bármit is az ember életéhez a 10 után vagy kb tökmindegy? A 10 licence ugyanúgy használható a 11-gyel? Későbbi újratelepítés esetén is?
Köszi!

(#7028) Teasüti válasza SunMount3r (#7025) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Fast Boot felel azért, hogy ne nézegesd a POST ellenőrzéseket fél percig, mint a régi BIOS-nál, hanem a bekapcsoló gomb megnyomása után szinte rögtön az OS fogad.
Szóval igenis UEFI funkció és talán a legnagyobb újítás a BIOS után. Én csak részleges módban használom, ahol még be tudsz lépni UEFI-be ha akarsz. Sok alaplapon van egy ún. Ultra Fast opció is, ahol átugorja az összes külső periféria ellenőrzését, ekkor nem tudsz belépni az UEFI-be se (USB bill POST közben még nem működik), csak speciális újraindítással.

[ Szerkesztve ]

(#7029) Spec válasza Teasüti (#7027) üzenetére


Spec
őstag

Én nem régóta használom (talán 2 hete), igaz nem frissített változatot, hanem szűz telepítésről. Első benyomásom, hogy sokkal fapadosabb, mint a Win 10. Kicsit még kiforratlan a koncepció.
Ahogy látom a fő cél az volt, hogy egyszerűsítsenek, és egységesítsenek a kinézeten, de szerintem kissé túltolták a dolgot elsőre.
Látszik, hogy arra törekedtek, hogy multi platform OS-t hozzanak össze, ami később rugalmasan tud illeszkedni akár egy tabletre, egy laptopra, okos eszközökre, vagy PC-re.
Kompatibilitásban, driverekben, funkciókban, működésben 99%-ban ua. mint a Win 10, szóval ilyen téren nem lesz gond.
Na de az az 1% az pont ami biztosan éppen hiányozni fog, a sava-borsa a dolognak ahogy mondani szokták. Nagyon sok apró változás van, ami hiányzik a Win 10-hez képest. Apróságok, de amikor keresed őket, és nincs, akkor bosszantó.
Ami a legszembetűnőbb változás az a dizájn, pl. a tálca/start menü átvariálása. Ez szubjektív ugyan, de szerintem egyértelműen visszalépés az elődhöz képest.
Összességében jó-jó, de még nem az igazi. Mondjuk úgy ha a Win 10-est vesszük 10/10-nek a 10-es skálán, akkor a Win 11, most olyan 8,5 szerintem.
Ha még finomítanak rajta, fejlesztik, akkor rövid távon 10/10 lehet belőle.
Amúgy a Win 10 licenc kulccsal simán frissíthető és újra is telepíthető a Win 11.

[ Szerkesztve ]

"They were the only species to offer true resistance to the Borg." – Seven of Nine

(#7030) Teasüti válasza Spec (#7029) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Ez a multi platform dolog aggaszt kicsit. Olyan kiforratlan hülyeségekre kell gondolni, hogy az UI mondjuk bökdösésre van optimalizálva, nem egérre és fordítva? Gombok mérete, stb.
Pl egy 4K monitoron ha indokolatlanul böszme nagy minden, míg egy telefonon meg az látszana, hogy nem gondolták át, hogy itt ujjazni kell ami közel sem tesz lehetővé olyan precíz kijelölést, mint az egér.
Win8 jut erről eszembe a hülye csempéivel, illetve a 10-nek a tablet nézete - ami semmire nem volt jó, ha desktop x86 szoftvert kellett futtatni vagy csak hozzá kellett volna férni egy rendszerbeállításhoz.

[ Szerkesztve ]

(#7031) Spec válasza Teasüti (#7030) üzenetére


Spec
őstag

Ennyire nem kritikus a helyzet. PC-n a Win 11 majdnem úgy néz ki, és majdnem úgy működik mint a Win 10, lényegében az egérrel való használat nem tér el semmiben.
A Start Menü alapértelmezésben a tálca közepén van, amolyan MacOS stílusban, de ez állítható. A csempék eltűntek, egy erősen fapados, alig konfigurálható Start Menü van helyette. A teljes alkalmazás lista korlátozottan elérhető csak a Start Menüből.
A tálcára nem lehet csak úgy rádobni dolgokat, ezzel is mókolni kell. A tálcán a jobb oldali értesítési rész is más, mint a Win 10-nél. Szóval ilyen apróságok
Nagyobb nem lett semmi, inkább kisebb. Ami egyértelműen kisebb lett az az oldalsó görgető sáv, ez elsőre zavaró lehet, főleg nagy 4k monitoron. Ikonok kicsit mások, az alkalmazott betűtípus más, a megjelenítése is valahogy más. Szóval úgy összességében a dizájn más lett.

[ Szerkesztve ]

"They were the only species to offer true resistance to the Borg." – Seven of Nine

(#7032) pendre54 válasza SunMount3r (#7025) üzenetére


pendre54
addikt

Én csak a saját tapasztalatomat tudom felhozni a témában. Még a Win 10 alatt jártam úgy, nem is egyszer, hogy a bekapcsolt Fast Boot opcióval, nem mindig tudtam belépni a BIOS-ba, hiába nyomtam a felirat megjelenése után azonnal a Dell gombot, a rendszer nem reagált rá, gyorsan betöltött a Win. Ilyen esetekben, csak egy segédprogrammal, az Asus Boot Setting-el tudtam elérni a BIOS-t.
Én azóta kikapcsolom ezt a funkciót, engem nem zavar, hogy 10-15 másodperccel később tölt be csak a Win.

"Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani." G.B. Shaw

(#7033) Spec válasza pendre54 (#7032) üzenetére


Spec
őstag

Ha Fast Boot be van nyomva, és nem tudsz gomb nyomkodással belépni a BIOS-ba, akkor csak a Win 10/11 speciális leállításával, újraindításával tudsz belépni.
Nem szükséges semmilyen külön alkalmazás hozzá, ezzel a módszerrel el tudod érni az UEFI/BIOS--t.

"They were the only species to offer true resistance to the Borg." – Seven of Nine

(#7034) pendre54 válasza Spec (#7033) üzenetére


pendre54
addikt

Tudom, csak Asus alaplapok esetében ez így sokkal egyszerűbb, és gyorsabb, gyakorlatilag egy kattintás az egész, és már is automatikusan indítja újra a rendszer. Nálam ki van rakva az Asztalra, kb. 3 másodperc az egész.

[ Szerkesztve ]

"Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani." G.B. Shaw

(#7035) niof válasza pendre54 (#7032) üzenetére


niof
addikt

Ha nagyon be kell lépni BIOS-ba, Windows alól is be lehet a legtöbb UEFI-sbe. Start menü, Shift lenyom és nyomva tart, majd a kikapcs menüben az újraindításra kell kattintani. Jön az egy pillanat/ kis türelmet felirat, majd Hibaelhárítás, Speciális lehetőségek, majd itt megjelenik az UEFI. Ha ezt választod, újraindul és belép a BIOS-ba.

Spec gyorsabb volt, de a lényeg ugyanaz...

[ Szerkesztve ]

Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.

(#7036) Zoz


Zoz
őstag

Mindez tök jó mindaddig, amíg meg nem döglik Windows... és ugye ilyenkor boot eszközt se tudsz választani...
Volt már olyan, hogy ezért szét kellett szedni a laptopot, ideiglenesen ki venni az SSD-t, na ekkor végső kétségbeesésében belépett a BIOS-ba, Fast boot kikapcsol a pi...ba, és végre be lehetett bootolni egy telepítő pendriveról.

(#7037) Spec válasza Zoz (#7036) üzenetére


Spec
őstag

Boot sequence-nél az elsőnek a bootable USB media-t kell választani, és csak 2.-nak az OS-t tartalmazó SSD-t, vagy HDD-t.
Ha van benne bootolható pendrive, akkor arról fog bootolni, ha van telepített OS, ha nincs. Ha nincs benne, akkor indul a rendszer a telepített OS-ről.

"They were the only species to offer true resistance to the Borg." – Seven of Nine

(#7038) SunMount3r


SunMount3r
nagyúr

Köszi a válaszokat, akkor ezek szerint nincs gond!
----

Amúgy, amit fel tudok emlegetni, hogy nagyon nem tetszik 1 napos használat után, az a Microsoft acc.-os bejelentkezés erőltetése. XBOX app-ba akarok csak bejelentkezni, mert van Game Pass-om és erre már hozzá is rendeli a Microsoft fiókomat a Win11 User Profilomhoz. Itt csak 2 opcióm van: vagy minden alkalmazás használhatja az acc.-omat, vagy csak a Windows Store-osok. Csak az acc. full törlésével az user Profilomról lehet "kikapcsolni" a hozzárendelés. Ilyen Win 10-en nem volt. Ill. a böngészőkben is simán be jelentkezni ezek nélkül, csak ugye az nem túl optimális.

(#7039) Geth válasza Spec (#7037) üzenetére


Geth
addikt

Vagy csak belépsz az EFIbe az erre definiált gombbal.
Én még csak olyan lappal/laptoppal találkoztam, aminél Fast/Ultra Fast Boot esetén is működött az a gomb. Vagy harmadik sikertelen boot után magától dobott be.
Ha mégis létezne olyan termék aminél sikerült mindkét módszert a gyártónak kiirtania, kolléga jelezhetné a pontos típust, hogy hulladékot a többiek már ne vegyenek :)

(#7040) King Unique válasza SunMount3r (#7025) üzenetére


King Unique
titán

Ahol azt írták, hogy a Fast Boot legacy (CSM) módhoz való és nem jó az UEFI-hez, ott látszik mennyire (kb. semennyire) értenek hozzá... :D
Ha be van kapcsolva a Fast Boot és pl. Ultra Fast opcióra van állítva, akkor előfordulhat hogy egyes alaplapoknál nem lehet belépni bootolásnál az UEFI Firmware Settings menübe, ellenben pl. az Advanced startup módszerrel akkor is megoldható, sőt egyes gyártók még külön programot is mellékelnek ilyen célra mint egy másik válaszban látható.

[ Szerkesztve ]

(#7041) tibike8


tibike8
őstag

Sziasztok, van egy zenbook ux463-as gépem. Reggel ajánlotta fel a win11-et. Az normális lehet, ha órák óta 85%-on áll a telepítés?

Na ahogy ezt leírtam, 87-re ugrott a %. Szal talán szép lassan felmegy :)

[ Szerkesztve ]

(#7042) SunMount3r


SunMount3r
nagyúr

Az ilyeneket amúgy érdemes egyből telepíteni, még mielőtt magától megtenné?:

(#7043) King Unique válasza SunMount3r (#7042) üzenetére


King Unique
titán

Nem fogja magától feltelepíteni a Windows Update, mivel a KB5008353 eleve preview besorolású választható frissítés, az ilyenek telepítése mindig csak opcionális. Ahol még mielőtt újabb kérdés lenne, nem, értelemszerűen nem kötelező a "C" / "D" körös havi kumulatív frissítéseket telepíteni, alapesetben csak a "B" kumulatív frissítést kell, ami a hónap 2. keddjén jelenik meg. Azaz most januárban elég csak a KB5009566 számú frissítés telepítése, illetve mivel annál voltak VPN-t érintő hibák, ezért kivételesen a szintén opcionális KB5010795 OOB frissítés telepítése még javasolt lehet annak akit a VPN (és a felsorolt többi javítás) érint.

[ Szerkesztve ]

(#7044) Teasüti válasza Spec (#7037) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Secure Boot-nál ilyen nincs tudtommal, h boot sorrend. :N
Akkor nem lenne secure, ha bármilyen random pendrive-ról rögtön boot-olna. :))

(#7045) Geth válasza Teasüti (#7044) üzenetére


Geth
addikt

Márpedig ha a pendrive-on az EFI bináris digitális aláírása stimmel, simán bebootol.
Nem a sorrendre "vigyáz" a Secure Boot, az a betöltendő EFI binárisok digitális aláírását ellenőrzi.

Az egy másik kérdés, hogy az, hogy a primary boot removable drive-ra van állítva (állandóra), az egy security rémálom.

[ Szerkesztve ]

(#7046) SunMount3r válasza Geth (#7045) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Én nem állítottam semmire a Boot Priority-t, mert telepítés előtt (szűz SSD) semmit sem lehetett oda berakni. Még a telepítőt tartalmazó Pendrive-ot sem, pedig már be volt dugva. Néztem is, hogy akkor most hogyan fog arról boot-olni. De újraindítás után meglepetésemre egyből a telepítőt töltötte be a Pendrive-ról.

(#7047) Geth válasza SunMount3r (#7046) üzenetére


Geth
addikt

Mi a kérdés?

(#7048) SunMount3r


SunMount3r
nagyúr

Inkább azt kérdezem, hogy a Windows 11 által alapból felrakott Driver-eket érdemes e "lecserélni" a hardverek gyártói által hirdetettekre?
Pl.: Alaplap. (IGP (VGA), LAN, Hangkártya van jelenleg a Win 11 opció alatt felsorolva).

(#7049) Spec válasza Teasüti (#7044) üzenetére


Spec
őstag

Egyrészt Fast Boot-ról volt szó, nem Secure Boot-ról, másrészt meg szerintem nincs köze egymáshoz a két dolognak. Attól mert a Secure Boot be van kapcsolva, még simán tudsz bootolni USB-ről, miért is ne lehetne? Ha a boot sorrendnél első helyen az USB szerepel, akkor meg fogja vizsgálni, hogy van-e rajta bootolható eszköz, és ha van, akkor be is fog bootolni róla.

[ Szerkesztve ]

"They were the only species to offer true resistance to the Borg." – Seven of Nine

(#7050) Csorbi válasza SunMount3r (#7048) üzenetére


Csorbi
addikt

Mindig. De nem az alaplap gyártójától, hanem az alaplapi komponens gyártójától származó driverekre, kivéve 1-2 speciális eset.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 11 (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.