Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Bambanő háza tája
- Asszociációs játék. :)
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- Gurulunk, WAZE?!
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
- Szólánc.
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
Új hozzászólás Aktív témák
-
hibavissza
veterán
válasz hibavissza #24495 üzenetére
Esetleg felmerülhet benned, hogy miért nem szabadon "programozható" megoldásokat használnak a kamera gyártók. Nos azért, mert azok programozásához érteni kell. A szakértelem pedig drága. A hibátlan kód még rutinos szoftver cégeknek sem jön össze. Ráadásul a RISK prociknál megspórolt compilerek jelentős erőforrás többletet adnak. Kisebb akku, kisebb hűtés-->több profit.
Vagy valami ilyesmi
-
hibavissza
veterán
válasz gyulank #24493 üzenetére
Az általad vázolt jelenség abból fakad, hogy a kamerákba (és minden más céleszközben) jellemzően tömeggyártott RISC procik dolgoznak. Ezek funkcióit nem lehet szabadon konfigurálni. Így az 1996-ban felvett marketinges piackutató, bölcsész munkatárs (70B) 1997-ben definiálja a várható piaci igényeket és 1998-ban ez alapján megrendelik a procikat szigorúan azokkal a funkciókkal amit a lelkes munkatárs definiált, mert minden plusz sor a kódban súlyos centekbe kerül. Természetesen egyetlen célt szem előtt tartva, hogy a darabár a legalacsonyabb legyen. Így a rendelt volumen kb. 2040-ig kitart. Vagy tovább, mert a menet közben csődbe ment gyártók készleteit felvásárolják a még megmaradtak.
Minden cég a csak a jövő évi profitot és az abból leeső prémiumot szem előtt tartó menedzsment (tulaj) miatt megy tönkre. Ezt jól támogatja az aktuális casflow tervezési divat. Mert ügye mindennek legalább annyit kell fialnia mint a kriptonak felfutó ágban.
[ Szerkesztve ]
-
Tuninger
Topikgazda
válasz gyulank #24493 üzenetére
Első kérdésed után nagyon támadóra váltottál a kommentekben. Bár igazad van, hogy ekézed a gyártókat amiért nem képesek egy ilyen egyszerű feladatra egyszerű megoldást kínálni, amikor ott a hardver és a szoftver is a kezükben, felesleges vitatkozás a fenti.
Eredeti kérdésedre pedig megkaptad a választ.
Kérlek benneteket ne személyeskedjetek, "ismerem" Teasütit, tuti nem akarja komment nélkül hagyni a hozzászólásodat, csak kérdés tartunk e bármilyen megoldás fele..
Jelenleg vagy tolsz HDMI-n keresztül Elgatoval 30 rongyért jó minőségű streamet vagy USB-n keresztül kicsit gyengébb minőségűt, mindkettőt PC/Laptopon átzavarva, OBS-en keresztül. Ez a két budget opció van ha fényképezőgépes streamelésről van szó.
-
gyulank
addikt
válasz Teasüti #24492 üzenetére
Kit érdekel, milyen csatlakozó van benne?! Arról volt szó, hogy legyen jól megoldva, nem arról, hogy a rosszul megoldotton mi megy át. Tiszta nevetség, előadod, hogy HDMI-ből biztos elég gyors fajta port van rajta hozzá, de az USB-ről úgy beszélsz, mintha nem lehetne olyan USB rajta, ami elég. De azért csak 422 lett abból, amit még az elején 444-eztetek, meg már ott tartasz, hogy jpeg után, és azt mondod, hogy nem tömörített, mikor a jpeg az tömörítés. Mi az, hogy hiszti?! Szarul csinálják, és drágán. Ez tény. Te hisztizel, hogy miért fáj az nekem...
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
Teasüti
nagyúr
válasz gyulank #24490 üzenetére
Melyik kamerán találsz Gen 2 USB3-at?
Enyémen (XT3) az USB-C pl. csak Gen 1-et tud, az élből csak 5 gigabites.
De megnéztem egy korszerűbb Sony-t is (a7r4) és az is csak Gen 1-et tud.
4K30 RGB/444 módban elvileg nem fér bele ebbe és akkor még a protokollból származó overhead-et bele se számoltuk, amivel a nyers adatátvitel máris csak 4 Gbites. Viszont van egy RGB - YUV konverzió kamerán belül, ha fejre állsz akkor is. YUV módban kerül rögzítésre a videó és az én kamerám esetében 4:2:2 módban lehet kiküldeni HDMI-n, ami Wiki szerint megspórol harmadnyi sávszélességet. Így már elméletileg beleférhetne akár a Gen 1 USB-be is a 4k30. 444 mód viszont esélytelen. 4k60 és satöbbi szintén zenész.
Csak hogy érzékeltessem mennyire nem reális a tömörítetlen 444 videó USB-n.Persze egy 2 megapixeles fhd adatfolyam kényelmesen elférne USB-n is ez igaz. Viszont ha nem tévedek akkor tömörítve át is megy a gépre webkamera módban. Fogalmam sincs milyen formátumú az adatfolyam. Gyanítom H264 hasra ütésszerűen, ahhoz van natív támogatás hardveresen és szoftveresen is mindkét oldalon. Ez a tömörítés meg kamerán belül történik, ami meg könnyen belátható, hogy ugyanaz a SoC végez el ugyanazon a futószalagon, ami az SD-re is dolgozik. Szóval itt nincs semmilyen újratömörítés. Persze az adatfolyam minősége az passz. Lehet gyengébb, mint az elméleti maximum. Nem próbáltam.
HDMI-vel viszont overhead-del együtt is már kényelmesen átviszi ezt (4k30) egy ősrégi 1.3-as port.
Akárhogy is nézzük a kurrens verzió (2.1) körberöhögi a Gen 2-es USB-t, de még a Thunderbolt 3-at is. Persze verziófüggő a dolog, de abban biztos lehetsz, hogy amit tud a kamera azt kényelmesen ki is tudja küldeni HDMI-n, szóval itt nem lesz szűk keresztmetszet.
Gyanítom egy Sony a7s3 már 2.1-es porttal rendelkezik, oda már kell.Ha HDMI-n küldöd ki a jelet, akkor meg közvetlen a JPEG motor utáni adatfolyamot kapod, mielőtt azt a SoC enkódere belerakná vmilyen long-gop konténerbe. Ezáltal itt sem veszítesz minőséget, sőt egyes kamerák esetén a HDMI még kedvezőbb chroma subsampling-et nyújt, mint SD-re rögzítés esetén. Az enkóder ez esetben a capture card lesz, ami meg testreszabható, de lényegében ezen az útvonalon is csak egyszer történik fájltömörítés.
Ergó nincs semmilyen extra számításigény, melegedés, energiapazarlás (ami azt illeti a kamera nem is melegszik úgy ilyenkor). Az enkódolás átkerül külső eszközre, ennyi.
YUV konverziót meg sehogy se tudod elkerülni, szóval azt el is engedhetjük (SD-re is ezt kapod Rec.709 képében).USB tether-nél annyi kompromisszumod van, hogy nem tudod testreszabni az enkódert (ha jól tévedek), míg HDMI capture card-nál igen. De mindkét útvonalon ugyanazok a műveletek történnek.
Egyébként nem láttam leírva sehol mire ez a nagy technózás. Írtad a felhasználást vagy a megoldandó feladatot? Vagy csak elméleti síkon megy a hiszti?
Mi az amire nem elég neked az USB-s képminőség?Amúgy találd még ki azt is, hogy a telefon mire való!
Telefonálásra legkevésbé.
Ha tisztáztad a felhasználást, akkor érdemes lehet szemügyre venni egy telefonra épülő mini stúdiót, ha vmi ilyesmi a cél. Ez a kis költségvetésű beugró és teljesen működőképes. Úgyse az fogja eldönteni, hogy quality content vagy nem, hogy milyen kamerát használsz, hanem hogy:
- profi hangminőség,
- profi fényelés,
- jó előadásmód.
Ezek a kötelezők egy valamire való vlog-hoz. Az hogy mobiltelefonnal rögzítesz vagy egy stúdió kamerával, az már kevésbé fontos. Egyesek mobiltelefonnal jobb videót raknak le az asztalra, mint itt a topikban bárki a több százezres kamerákkal és obi parkkal.
Az újratömörítés miatti megbotránkozás is tök felesleges, főleg ha a végtermék egy internetes stream lesz, ami éppen ugyanúgy egy agyontömörített szar, mint egy bármilyen kis bitrátás long-gop kódek (felteszem nem Bluray sztenderdben fogsz netre sugározni).
Az újratömörítésből adódó veszteség a legkisebb probléma. És általában nem is igazán látható, ha kellő sávszélesség áll rendelkezésre. Ezt aki vágott már videót vmilyen konzumer kamerából kipottyant long-gop kódekkel, az tudja. Nem ritka, hogy akár többször is újra van kódolva a nyersanyag, mire eléri a végleges formáját és nem nehéz tartani a "visual lossless" minőséget még long-gop esetén sem.[ Szerkesztve ]
-
gyulank
addikt
válasz Teasüti #24486 üzenetére
Gondoltam, hogy a nyersbe bele lesz kötve de nem módosítottam, mert azt hittem átmegy az üzenet. Amúgy találd még ki azt is, hogy a telefon mire való! Úgy értettem a nyerset, hogy az a formátum, amiben felvesz az SD-re. Ez megy a HDMI-n is, meg az USB-n is. Aztán meg nem kell itt rébuszokban beszélni, hogy átfér, vagy nem fér, ez nem hit kérdése. 22MP 24-bites kép ~66MB, *30=1988,1*8=15904,8/1000=15,9Gbps. DE nem 22MP-es videót rögzít, és nem 22MP-es videót küld semmin. Tömöríti 2(1,5Gbps30fpsRAW)/8(6Gbps30fpsRAW)MP-be és nem, a / most nem osztás. De ezen túl, mint mondtam, nem veszteségmentes tömörítés. És ezen túl, nem olcsó mulatság feleslegesen konvertálgatni, és fogyaszt is, és nagyobb hűtés, meg tér kell neki. És a hőtől nagyobb lesz a zaj is. De ha mégis ez történne, akkor is, az USB 3.0 5, a 3.1 10, a 3.2 20Gbps. Vagyis, még a 22MP-es RAW videó is átmenne rajta, nemhogy a tömörített 4K. És nem kéne hozzá az a szar, mert a gépen is lehetne kezelni, tömöríteni, vagy nem tömöríteni, ha úgy akarom. És mint mondtam amit én mondtam, az rendszerfüggetlen, és programfüggetlen.
-
Tuninger
Topikgazda
Hogyan lásd a thumbnaileket bármilyen videóknál
Nekem ez lifesaver, vlc playerhez vannak rendelve a videó fileok és a h265-ben felvetteknél nem látszott eddig a thumbnail... -
Teasüti
nagyúr
-
MrChris
nagyúr
válasz kovsol #24481 üzenetére
Néha elgondolkodom, hogy másik monitor helyett inkább a meglévő mellé tennék egyet, csak tartok tőle, hogy nyak-szemfájást kapnék a sok ide-oda nézéstől. A kalibráció nyűgjéről nem is beszélve. Resolve-ban nemtom mennyire lehet szétpakolni a kezelést két monitorra, Vegasban ez elég rugalmas és több felületet ki lehet alakítani, köztük billentyűvel váltani, pl egyiken az effektek, menük vezérlői másikon csak a timeline&preview.
-
Teasüti
nagyúr
válasz gyulank #24484 üzenetére
HDMI az tömörítetlen videó, relatíve nagy sávszélességen.
USB tether meg tömörített adatfolyam. H264 ha nem tévedek.
Szóval ez így működik, a hozzávaló driver telepítése után a Windows webkamerának ismeri fel.
(Ahogy egy Blackmagic capture board-ot is, ha USB-n kötöd a gépre, csak úgy mellékesen.)
A tömörítetlen videóhoz meg kell egy capture card. Ez van. Majd túlteszed magad rajta.Régen se volt másképp, a hi8 camcorder is tudott már usb-t, de a teljes 576i csak firewire-n ment át. Usb2 nem volt elég még az SD videójelhez sem.
Ha megfigyeled a kisebbik BM kártyát a linken, akkor azon is Thunderbolt 3 van már, okkal.
van egy nyers videó, amit alapból rögzít a memóriakártyára.
Ez tévedés. Tárhelyre már tömörített videót rögzít.
Raw felvételt egy maréknyi kamerán kívül nem tudnak a konzumer termékek.
Amúgy nem értem miért fáj ez neked. Ha raw videózni akarsz, akkor ennél magasabb ingerküszöbre lesz szükséged.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz gyulank #24476 üzenetére
De, ez teljesen normális. Tudom, ki vagy akadva, mert elméletileg minden technológia adott lenne, de mégse így működik.
Azért érdemes észrevenni, h végig "fényképezőgépről" beszélsz. És nem, annak nem az az elsődleges feladata, hogy videó streamelj vele. De még csak nem is másodlagos. Ha lenne erre valós piaci igény, akkor előbb-utóbb jönne rá megoldás is.
De azt azért hozzá kell tenni, hogy egy félkomoly stúdiónak azért 300 dollár nem egy hatalmas tétel egy Blackmagic HDMI switcher/capture board-ért.
Ha neked ebből megélhetésed lenne, akkor neked se lenne akkora beruházás. Hobbistaként meg a családi igényekre megteszi a webkamera alkalmazás és az USB tether. Ha vki meg magas produkciós minőséget akar, ahhoz meg vannak megfelelő eszközök.
Szerencsére mindkét véglet működőképes bizonyos kompromisszummal, szóval nem értem a hisztit.Én amúgy jobb szeretem kamerának hívni a hibrid gépeket, amik befoghatók több célra is már, de elsődlegesen ezek rögzítésre valók. A streamelés sose volt cél és a HDMI kimenet monitorozásra van esetleg külső rögzítésre. Valamint ez az ipari sztenderd a külső rögzítőknél. Legalábbis konzumer vonalon, mert a pro kamerákon használhatsz SDI kimenetet (ha jól írom).
Az USB tether meg egy kompromisszum, aminek közel sincs akkora sávszélessége, mint egy HDMI protokollnak. Nem fog rajta átmenni a tömörítetlen RGB 4:4:4. Arra, amire kitalálták arra meg bőven elég.Akinek meg kell a teljes minőség, az megoldja külső rögzítővel ahogy az már a videózás kezdete óta így van.
Ha kameráról akarsz streamelni közvetlen, akkor javaslok egy telefont.
Illetve passz, lehet létezik rá céleszköz is, de a "fényképezőgépek" nem azok. -
gyulank
addikt
De nemá! Maradjunk már az értelmes világban, vagy menjünk felé!!! A kamera digitális, és létrehoz egy videóstreamet. EZT NE KONVERTÁLJA SEMMI SE!!!! Ezt küldheti akármire, kártyára, pendrive-ra, USB-n mentésre, UVC-n webkameraként, USB-n, és LAN-on, és akár Wi-Fi-n ugyanúgy gépre, és/vagy hálózati címre. NEM LENNE NORMÁLIS, ÉRTELMES, HASZNOS DOLOG HÜLYÉN MEGOLDANI. Szóval, ha lenne HDMI bemenet a gépen, akkor se úgy kéne megoldani. NEM KÉNE CSINÁLNI SEMMIT SE AZ EREDETI VIDEÓFORMÁTUMMAL, AZ ALAPBÓL JÓ. ATTÓL CSAK ROSSZABB LEHET, HA VALAMIT CSINÁLNAK VELE, ÉS A ROSSZABBAK KÖZT LEHET MOST KEVÉSBÉ ROSSZABB A HDMI, MINT AZ USB-S CUCC, DE EGYIK SE JÓ. MIND MINIMUM FELESLEGES. Gondoljátok már végig, van egy nyers videó, amit alapból rögzít a memóriakártyára. De az USB-n már egy direkt lekonvertált verzió megy. A HDMI-n tegyük fel, hogy nem lekonvertált, de átkonvertált, és mivel nem veszteségmentes alapból sem a formátum, minden konvertálásnál van veszteség. De ez nem elég, még ez után megint át kell konvertálni vissza mondjuk ugyanabba a formátumba, amiben alapból már legelőször előállította... Nemá!
-
kovsol
titán
válasz MrChris #24480 üzenetére
Én a HDMI darabra értettem, nem az összes portra együtt.
Egyébként sok esetben a DVI kivezetés mögött valójában egy HDMI szokott lenni, csak amolyan beépített átalakítóval. Még a hangot is kiviszi a DVI ilyenkor.
Az én kártyámon is van 6db kimenet, de valójában négy kijelzőt tud csak kezelni. Szóval megint sok értelme volt a 6 kimenetnek így.Gondolom pár dollárral drágább lenne a kártya előállítása, és a felhasználok 0,1% -t érdekli ezért nincs rajta bemenet. Szimpla profit maximalizálás részükről.
[ Szerkesztve ]
May the Force be with you!
-
MrChris
nagyúr
válasz kovsol #24479 üzenetére
15-20 éve nekem is volt olyan kártyám amin volt kompozit bemenet amit digizni tudott, meg integrált TV tuner amiről szintén tudott rögzíteni.
Most beütöttem a keresőbe nvidia 2060/3060 és szinte mindegyiken 4 port van különböző felállásban, némelyiken még egy ötödik oldszkúl DVI is van! Kákán a csomót keresnénk, ha ezek lennének gátjai egy nyamvadt bemenetnek.[ Szerkesztve ]
-
MrChris
nagyúr
válasz gyulank #24476 üzenetére
Meg is fordíthatnánk a kérdést, a méregdrága gigantikus teljesítményű és méretű videókártyákon miért nincs a tök felesleges 4 db HDMI kimenet helyett (vagy minden tizedik kártyán) 'csak' puruttya 3 és legalább egy tiszta bemenet amit a GPU röhögve bármilyen formátumba tömörít, átalakít HDD-re vagy internetre? Még azon se lepődnék meg ha a meglévő HDMI kártya csatolókat bemenetre is lehetne használni. Ugyan ez áll a HDMI-s notbookokra.
-
gyulank
addikt
válasz Teasüti #24475 üzenetére
Csak elő ne adjátok, hogy ezek normális dolgok, hogy nem képesek ezekre, és HDMI átalakító kell hozzá! Amúgy is a Display port jobb, ha már HDMI-zünk. Szóval én elhiszem, hogy úgy jobb, de nem az a nevetséges, hogy én normálisan akarom használni, hanem az, hogy nem lehet normálisan használni. Még olcsón is az lenne a nevetséges, ennyi pénzért meg pláne. A videó már meg van a fényképezőgépben, ezt memóriakártya helyett akár Ethernet, akár USB csatlakózáson keresztül meg lehetne oldani a streamelést, vagy gépen rögzítést. De ugyanúgy hülyeség az is, hogy azért kisebb a foglalat, hogy ne férjen bele nagyobb akku. Csak mert valaki kitalálta, hogy ha nincs benne tükör, akkor az a fontos, hogy kisebb legyen. Miért jobb a HDMI átalakítós megoldás? És nem úgy kérdezem, hogy miben, hanem, hogy mitől, és miért? Miért nem képesek megoldani, hogy anélkül is jó legyen? A tudomány mai állása alapján ez megoldhatatlan kihívás? Az USB átviteli sebessége, meg a LAN sebessége is jó. Van UVC is. Mind oprendszer független. Ahhoz, hogy a videó rosszabb legyen, de ne akadjon, a fényképezőgépen belül kell alapból rosszabb formátumot küldenie USB-n. Akkor ez azt jelenti, hogy nem a beállított formátumban rögzít, vagy lekonvertálja a kész jót. Mert ha ugyanazt streamelné USB-n, és HDMI-n, akkor ugyanolyan lenne. Ha meg ugyanaz az USB-n nem menne át, az olyan lenne, mint a DVB-n, nem olyan, mint az analóg tévén.
-
Teasüti
nagyúr
válasz gyulank #24470 üzenetére
Előtte érdemes tisztázni kikre gondolsz.
Mert egy profi Youtuber biztos, hogy nem webkamera alkalmazással tolja.
Egy kisebb vagyont el lehet lőni egy házi stúdióra.
(Leírásban lehet mazsolázni a felvevő eszközök között.)
De általános érvényű, hogy leginkább a kamera videókimenetét használják.
Kamera felől nem kell hozzá semmi extra képesség, amin van HDMI kimenet azt be lehet fogni erre a célra. -
gyulank
addikt
válasz p_adam #24471 üzenetére
Tiszta nevetség. Az is, hogy nem olyan jó az USB-n, az is, hogy külön program kell hozzá, az is, hogy nincs rajta tápcsatlakozó, vagy legalább OTG, meg az is, hogy ilyen árak vannak. De a kérdés továbbra is az, hogy mi a neve a funkciónak, honnan tudom meg, hogy képes rá, mikor keresem?
-
vond
MODERÁTOR
válasz mihulino #24472 üzenetére
Ha nem kell tökéletes képminőség, meg magas felbontás+képkockaszám, akkor a párezer forintos kínai vacak is megteszi. Ha nem szeretnél kompromisszumot, akkor valahol itt kezdődik a történet HDMI»USB capture fronton.
Ha minden szinten megfelel, akkor a legegyszerűbb egy telefonnal megoldani az egészet.
[ Szerkesztve ]
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
mihulino
tag
Igen ez jó téma, múltkor nekem is lett volna egy meló, streamelni kellett volna..bár pont nem értem rá. De kapásból nem is tudom Sonyval miként kellett volna ezt megoldjam?!
de ahogy nézem ez 100 dollárnál kezdő történet alhangon... -
p_adam
addikt
válasz gyulank #24470 üzenetére
[link] "How to use your camera as a webcam"
Ha jól tudom, mostanra már szinte az összes MILC gyártónak van ingyenes szoftvere, amivel a kamera csatlakoztatható a géphez, mint webkamera. (A másik verzió egy HDMI rögzítő kártya, ami kicsit jobb minőségű, de sokkal drágább)
Vannak kifejezetten erre tervezett kamerák, mint M50 Mark II vagy Sony ZV-1.
Egy dummy akksira szükség lehet a folyamatos tápellátáshoz (ha a kamera nem képes áramfelvételre USB-ről), illetve egyes típusoknál a hangfelvételt is külön kell megoldani. -
gyulank
addikt
Hogy streamelnek fényképezőgéppel? Direkt olyan fényképezővel ami erre képes? Mi ennek a funkciónak a neve, hogy kell keresni?
-
hibavissza
veterán
[link] Valami hasonló volt mostanában téma.
-
Márton
nagyúr
válasz taranis #24465 üzenetére
Hát akkor nem tudom mi lehet azzal a géppel, hisz minden más app, játék hibátlanul fut.
A kód meg bítre megegyezett.Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
Márton
nagyúr
válasz taranis #24463 üzenetére
Megcsináltam W10 alá (szemetelje azt ), működik, de közben az egyéb infók kijelzését így elvesztettem: hány fps-sel kódol, hányadik képkockánál tart éppen, mennyi az aktuális bitráta.. Érdekes infók voltak, most nem tudom melyik megoldásnál maradjak
Még egy érdekesség: mivel 8k VP9-ből 6k-s h264-et kódolok vele, elég lassú a folyamat a régi i7-2600-amon: 2-3 fps Mivel szerencsére multi threading, áttettem ugyanazt az ffmpeg.exe-et és forrásfájlt lányom 1600X gépére és vártam a csodát. Jött is, mert vagy 6-7 fps-sel kódolt, ám 1-2 perc után valami dekódolási hibával leállt. Pff. Létezik olyan, hogy az amd proci nem jó erre a feladatra? Vagy az ffmpeget lehet fordítani intelre és külön amd-re is
Picit off, de talán annyira mégsem, hiszen az utómunka is a videózás egy szelete.
Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
Márton
nagyúr
válasz Teasüti #24456 üzenetére
Köszi a tippet, nem ma kezdtem, használok xmedia recode-ot, ripbot264-et, de a handbrake valahogy nem jött be nekem.
Most viszont az ffmpeg-gel tudom megoldani a legelegánsabban a feladatom.
És igen, nem telepítek semmit, amit nem muszáj, első dolog, hogy keresem van-e belőle portable, zip, stb. És ha utána már nem kell, ugyan miért maradjon fennt?
Talán ezért is bírja még a Win7-em?Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
Márton
nagyúr
válasz taranis #24452 üzenetére
Hát az ffmpeg megvan, használom elég régóta, épp ezt akarom okosítani a kb. hátralévő idővel. Tehát akkor telepítsek fel valamit, amitől lesz CLI-ben egy új parancsom?
Oh, de bonyi.Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
taranis
addikt
válasz Márton #24451 üzenetére
Ez Node.js-ben íródott, most nem tudom kipróbálni, de Node.js-t kell telepítened előbb, attól lesz npm commandod, és utána kell futtatni ezt:
npm install --global ffmpeg-progressbar-cli
Ahogy nézem ez csak egy wrapper, azaz kell hozzá maga az ffmpeg is ugyanúgy, ez csak továbbítja a parancsokat neki, és feldolgozza, csinosítja a kimenetét.
colorizer.net
-
Márton
nagyúr
vond: az ffmpeg-ben mennyire vagy pöpec?
egy becsült hátralévő időt szeretnék látni a konvertálás alatt. Tudom, hogy kiiírja a rendering fps-t és hogy épp a videó melyik időpontját kódolja, de egyszerűbb lenne látni, hogy 5 perc, 50, vagy 500 lesz a vége
Találtam is githubon valamit, csak azt nem tudom, hogy csinálok ebből windows-os exe-tEmlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
Tuninger
Topikgazda
A mod már megtörtént, hiszen még az a6300 + boosterhez megcsináltam.
Mácius 26 - Április 6 lesz nálam a kamera, 1,5 hetet, erre az időszakra kellene. Bár bízom benne hogy azokat a teszteket amiket felhasználok azokat 1-2 nap alatt meg tudom lőni.Ha nem lesz pesti jelentkező akkor lehet megkérnélek erre a szívességre.
-
vond
MODERÁTOR
válasz Tuninger #24447 üzenetére
A Viltrox EF-M2 II-t el tudom küldeni, ha kell. Viszont az EF-S obik (pl. a 10-18) csak moddolással mennek fel rá.
Ha találsz budapesti segítséget, az talán egyszerűbb lenne, de mondom, futárral is simán átküldhetem, Te meg majd vissza, ha végeztél.
Időben pontosan mikor kellene?
Nekem is jött levél, de én - szombathelyiként - be sem próbáltam, utána sem néztem, hogy lehetne-e. Kíváncsian várom a tesztet, beszámolót.
[ Szerkesztve ]
-
Tuninger
Topikgazda
Segítséget szeretnék kérni!
Úgy néz ki részt tudok venni a fotoplus BGH1 promóciójában, amikor is ingyen kölcsönözhetem a vázat 1 hét erejéig.
Egy vs. A7 III tesztet szeretnék lehozni, low light, dinamika, stb terén. Viszont nincs mFT adapterem / speedboosterem, ezt szeretnék kölcsön kérni akár jó magyar forintért cserébe.
Illetve szívesen látok bárkit a tesztelésen, még nem találtam ki a pontos menetet, de pl egy Április 4 késő délután a vajdahunyad vár környékén jó elképzelésnek tűnik. Aki érdekel, vagy tud segíteni adapterrel, objektívvel akár, az írjon privátot.
Én a Canon 10-18 IS STM-et, a Samyang 35-öt, a Heliost, és a Takumar 50 1.4-et tudom rárakni, de jobb lenne ezeket boosteren.Aki nem lenne képben a géppel: ez egy GH5s, csak más a külseje.
-
Kukcaman
senior tag
válasz hibavissza #24445 üzenetére
Azért személyesen is megnézném ezeket az ocsmány időjárásu helyeket San Francisco-nál meg a Szent András törés
-
hibavissza
veterán
-
-
vond
MODERÁTOR
válasz nozs23 #24440 üzenetére
Az Ozark vidék nem annyira déli, inkább közép, meg nem is olyan brutál meleg, de egyébként szerinem is eléggé félrement ez a (direkt) színezés. Maga a sorozat jó volt, egyre jobb.
-
nozs23
addikt
Vannak szép és nem szép megoldások. Engem például az Ozarknál teljesen kizökkentett az elején ez ocsmány grade: [link] Egy brutál meleg déli városban játszódik a történet, erre úgy néz ki, mintha csontra letekerték volna a színhőmérsékletet. A bőrszínnek annyi, az egész túl tolakodó. Itt egy hasonló, szintén kinti jelenet az elegánsan megcsinált Crown-ból: [link]
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Meg amikor annyiból áll a "szuper" portré, hogy fogunk egy szép leányzót, kiállítjuk egy random placcra, és csuttigra elmossuk mögötte a hátteret. Sosem értettem, ebben mi a jó. Azon kívül, hogy hozza a kattintást (ha hozza). Gondolom, a legtöbb esetben úgyis ez a cél.
-
.mf
veterán
válasz hibavissza #24434 üzenetére
Nem, nem vagy egyedül ezzel a véleménnyel.
Bár én fotós vagyok elsősorban, ezért azt a világot ismerem jobban, de ott is megvan ennek a párja, agyf@szt kapok az insta-filterezőktől és a presethuszároktól. Fognak egy közepes vagy átlagszar portrét, semmi rendes fényelés vagy ilyesmi, rányomnak egy netről szedett presetet, és lesz déli napsütésnél türkiz ég, piros bőr, zöldes szemfehérje, stb - tehát abszolút nem a helyzethez való WB, nincs rendesen kiexponálva sem, a kompozíció, vágás, stbről meg már ne is beszéljünk.Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
Teasüti
nagyúr
Azt hittem abban már egyetértés van, h a felvételi eszközöknek semmi köze nincs a cinematic hívószóhoz. Iphone 11 Snowbrawl videó jól mutatja mitől döglik a légy: történetvezetés, világítás, kameramozgás és a titkos összetevő amit itt a csoportban soha senki nem fog hozni egyszemélyes stúdióban: színészi játék, interakció, dramaturgia.
Ezek nélkül hiába minden. Lehet epic filmzene és pörgős vágás egy családi nyaralásról, az attól még nem lesz filmes.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz MrChris #24433 üzenetére
Legyen a 0-100 IRE kihasználva? Pont a linkelt videódban vannak végig maximum 60-70-es értéken a világos részek. Rendes csúcsfény az egész videóban nincs egy szál se. A kék és a zöld is eléggé domináns végig. Ezek is hozzátesznek a filmes hatáshoz, meg a 23,976 fps is, meg a 2.35:1 is, meg maga a lencse is szerintem. Amúgy az tényleg jól néz ki egyes jelenetekben, hogy a sötétsége ellenére ilyen erőteljes színekkel operál.
Van igazság egy kicsit mindenki mondandójában. Meg persze nem is kell egyetértenünk mindenben.
Gordiann: A függönyös videót nem mutatod meg a többieknek is?
[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
válasz MrChris #24415 üzenetére
Nem tudom mi van ezen amit ne lehetne a GX80-nal ugyan így felvenni. Majd post-ban hasonlóra elcseszni.
Itt van a kedvenc példám: [link] Nincs RAW, meg anamorf obi mégis tök jó. Szerintem. Megint végignézve párszor azért megcsúszott a LUT ezen is. Szóval olyan 70%-ban jó inkább Viszont jól szemlélteti, hogy a nagyon "filmes" színezés többet árt.
[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
Biztos megint egyedül vagyok ezzel a véleményemmel is, de nekem a mozis megjelenítés nem a színezésről szól. Egy épkézláb moziban a jelenetre alkalmazott színpalettának a jelenet hangulatfokozásában van szerepe. Nem öncélú. Kiragadva a jelenetből legtöbbször szánalmasan túlzó emiatt a legtöbb filmes grade.
Vondnak is azért vannak averziói ezzel kapcsolatban. Elég bénán tud kinézni egy home videó filmesre vett színezettel.
Szerintem a kamera mozgástól, motion blur-től, objektív rajztól, vágástól lesz valami filmes jellegű. -
MrChris
nagyúr
válasz Gordiann #24429 üzenetére
Jó hogy írod, mert akkor egy kis feladatot kaphatunk mi itt fórumozók. Aki érez magában kihívást készítsen egy pár tucat másodperces nyúlfarknyi videót amiben legyen legalább 3-4 snitt (vagy mind) ami olyan mintha egy mozifilmből vágták volna bele. A gagyi álcinematik nem játszik, vagyis a feketeszint felküldése 20%-ra, világos szint lhúzása, deszaturált színek kiherélése és hasonlók. Legyen 0-100% lefedve a világosság és telt kihasznált színcsatornák.
Most szelektáltam a levesbe egy halom letöltött mozifilmet és belnézegetve kb a fenti helyzet van. A youtuberes cinematik feeling videók a kontraszt csökkentés, színek furcsa eltekerésében merülnek ki, még ha sokat is dolgoztak vele.
Ezért is tetszenek Zeek. videói, pl amit linkeltem vannak az autós részek némelyik mintha játékfilm b-roll részlet lenne, mégis van fekete és csúcsfény meg erőteljes színek. -
nozs23
addikt
Csak érdekességképp: Cameras and Image Capture (Netflix production requirements)
-
Tuninger
Topikgazda
válasz Gordiann #24429 üzenetére
Abszolút igazad van. Még sincs tele a topic ilyen színvonalú felvételekkel, pedig ennél mindenkinek többszörösen drágább felszerelése van. Mind váz mind objektív tekintetében. És még gradelni is sokan jobban tudnak mint Zeek.
Ez csak egy vidéki youtuber aki kirándulgat a családjával és azt veszi fel hobbiból. -
Gordiann
őstag
válasz MrChris #24424 üzenetére
Bocs, hogy beleszólok, de gyakorlatilag ez madárcsicsergés + hangeffektek + America feeling + hozzá illő color grading. Itt semmi nagy dolog nincs. "snittek" gyakorlatilag hozzák a kötelezőt és ennyi. Képváltás intelligensen reflektál a zenére, ez teszik benne viszont.
SZERK: gyakorlatilag egy szint felett mindegy, hogy mivel veszed fel.
[ Szerkesztve ]
-
-
MrChris
nagyúr
Az a poén benne, hogy olcsó és hekkel nagyon filmes a kinézet. GH2 hekk időket idézi, az 5Dmk2 után azzal tárult ki a low budget cinematic videó. Bár nem volt annyira low budget ára...
Számomra ebben vannak olyan snittek amik mintha egy igazi filmből lennének kivágva.Tuninger: Ja ez a hekkelés nagyon le lett zárva, Panánál is, pedig a mai vasakban durva tartalék lehet.
[ Szerkesztve ]
-
Tuninger
Topikgazda
Ne viccelj, nem láttad a mai FX3 bejelentést? A Sony kiadja az A7S III-mat EVF nélkül mégegyszer +400 euroért.
És akkor ott az FX6 +2000 euroért ami szintén ugyanaz.
És akkor ott az FX9 még +4000 euroért ami max 4K 60-at tud.
Szóval rókabőrözés van ugyanarról a cuccról 1000x így is de csúnyán, na meg 1-1 apró featureért borzalmas felár. Pl RAWozni az FX9-el drága mulatság..Kár hogy modern gépeket nem tudnak hekkelni, a modern canonok (még az R5/R6 előttiek) igen durván festenének 6K RAW képességekkel, kb mindenki canonokkal rohangálna csak
-
Tuninger
Topikgazda
Nekem a színek adja Zeek videóinál a filmes hatást.
Emlékszel mit küzdöttél a színekkel a VLOG előtt? Sőt, azóta is megy az ámulás / bámulás 1-1 LUT-ra? A hekkelt canonoknál szinte bármelyik workflowval pillanatok alatt úgy néz ki a felvétel ahogy ki kell néznie, nincs küzdés a színekkel.
Mozgó képen tudod használni azokat a csúszkákat amiket te csak fotónál a lightroomban. És ugyanazt tudod kihozni belőle ha rászánod az időt, csak ez full mozgókép. -
Márton
nagyúr
igen, az alacsony fps-ek nálam nem mjpeg-ek hanem yuv (vagy hasonló).
azt nem tudja értelmes fps-sel a stick 2 ezer ft-értEmlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
vond
MODERÁTOR
válasz Tuninger #24418 üzenetére
Jó, de meg van hekkelve. Attól máris nem egy kis egyszerű, 100k alatti váz. Persze, szép, hogy ezt mind kihozta belőle, de erre annyit mondok, hogy oké, ügyes voltál, na és?
Neked, Nektek mitől lesz ez filmes? Meg lehet magyarázni, vagy csak érzitek (ahogy én nem)?
Mondjuk a cím miatt eleve hendikeppel indult nálam a csávó.
És most akkor megint vissza kanyarodhatunk oda, hogy mekkora köcsögök és/vagy bénák a gyártók, hogy ilyen potenciálokat nem hoznak ki alapból a vázakból.
-
Tuninger
Topikgazda
Mindig elsiklasz a pár 10k ár felett. Még ha azt mondom mondj egy gépet amivel ilyen színvonalat tudsz lőni 100 rongy alatt akkor is bajban lennél. A GX80 és az A6000 van ebben százasért kategóriában, ez a gép meg annak a felébe kerül.
Én is ezért gondolkodtam rajta mint tartalékváz, csak túl sokat agyaltam rajta és elvitték 1 óra alatt amit felrakott a srác akitől béreltem még decemberben..
A 8K meg Arri look valóban klikkbait, 2.8K-ban forgott, LogC-be ment a debayer, upscalelte 8K-ra és rakott rá egy Arri LUT-ot.szerk: hozzáteszem nekem ez a videó teljesen hozza a filmes hatást
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
-
Márton
nagyúr
" ha valaminek elkezdek utánajárni, akkor azt szeretem lezárni"
Kollega!A beállításokban megadod a yt RTMP címet, kulccsal a végén.
Utána ha ráböksz a képre, a jobb alsó sarokban feljön a piros gomb, de gondolom ez megvan, hisz ittt lehet felvenni is. A felső "ip camera server" gombot keresd, majd bal alul "rtmp push"
és már tolja is ki.. Face-re nem tudom, az nem kellett.
A jobb felső sarokban 3 pötty/Size alatt nem adott 60p-s lehetőséget?"Marad csak a telefon, zoom nélkül"
Variable framerate-telEmlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
vond
MODERÁTOR
válasz Márton #24391 üzenetére
Ezzel az USB Camera Pro-val hogyan lehet stream-elni Facebook-ra, vagy YouTube-ra? Én csak felvenni tudtam vele.
Megnéztem egyébként a Camlink-et ezzel is. Ugyanúgy szaggat, mint a CameraFi alkalmazással. Szerintem sok nekik a jel/adat, amit az Elgato-s cucc kiküld. Mondjuk azt nem értem, miért nem automata.
A kis kínai szarom meg maximum 720p30-at tudott átadni az USB Camera Pro-nak. Az egyébként elég egyenletes volt. De az 50, 60 fps-t így nem tudtam kipróbálni.
Asszem, én befejeztem ezt a MILC+mobil élőzés témát. Marad csak a telefon, zoom nélkül, meg szarabb képpel, ennyi.
Az egyik, M50-et használó kollégától mintha azt hallottam volna, hogy az tudja a saját alkalmazással. Majd megkérem, hogy próbálja ki.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz Elektrosokk #24403 üzenetére
Itt mit kell nézni, miért olyan jó ez? Az EOS-M-es képen a borostája pl. egy merő massza. De nekem a színek sem tetszenek (mondjuk a Poketé sem ).
Álljak a sarokba?
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz Teasüti #24404 üzenetére
Nem, persze. Streaming-ről diskurálunk már egy ideje. Miért olyan ambíciózus? Az eszközöknek csont nélkül vinniük kéne, és applikációkkal el kellett volna már lássanak minket a gyártók már évekkel ezelőtt. Csesznek rá, de nem értem, miért.
Közben megnéztem újra, valóban nem visz át hangot a Zhiyun Transmount Kit a telefonra. Így tényleg csak vezeték nélküli monitorozásra használható. Max. még azt lehetne megcsinálni, hogy a telefon képernyőjét streamelném, plusz mellé a telefon hangját, és akkor arra kötném a megfelelő mikrofont. Agymenés ez az egész, komolyan...
Most épp azon agyalok, hogy valami erősebb Win10-es tabletet kéne nézni a feladathoz. Azon elérhető lenne az OBS simán, és elejét vehetném ennek a sok mobilos szopásnak. Ha már egy 720p25-öt, vagy 50-et vinne, az nekem frankó lenne. De az a baj, hogy ezt csak kipróbálni tudnám. Esélytelen, hogy valaki ilyeneket tesztelgetett akármikor, hogy ezek a tabok mennyire bírják az élő kövezítéseket.
Azt tudom, hogy egy átlag irodai laptoppal 720p-ben még egész jól el lehet stream-elgetni. FullHD-hez már nem árt valami erősebb vas.
Az a durva, hogy a telefonokban ott van a potenciál, gyakorlatilag 4K-ban is vígan élőznek egyesek, FullHD-ben meg kb. bárki. De azt a baszos képet és hangot átvinni MILC-ről, na azt nem lehet.
Ehhhh, feladom. Úgyis inkább olyan dolgokkal kéne foglalkoznom, amik jelenleg fontosak és kézzel foghatóak. Csak ha valaminek elkezdek utánajárni, akkor azt szeretem lezárni.
[ Szerkesztve ]
-
kovsol
titán
Ez az FX3 nem durrant akkorát, mint vártam. Egy A7S3 pepitában.
May the Force be with you!
-
Tuninger
Topikgazda
Jó Zeek egy kicsit részrehajló EosM fanboy, de azért ennél a screengrabnél nem annyira látszik a 800 rongy vs 40 rongy differencia
-
Kukcaman
senior tag
Mac-re Stream
-
taranis
addikt
Egyszer lesz egy 5D3-am a Canon RAW miatt
Oda meg vissza vagyok ezektől a színektől, és ezen nincs LUT, jószerivel így esik ki a vázból: [link]colorizer.net
-
vond
MODERÁTOR
-
Teasüti
nagyúr
A gimbalokra senki nem gondolt még?
Weebill 1 óta van már video tether telefonra a gimbal alkalmazásban.
Weebill S és Ronin SC elvileg már natívan tudja ezt, Weebill 1 meg FW frissítés után.
Persze kompatibilis kamera esetén csak.
Ronin SC nagyon állat mit tud már alkalmazásból.
[link]
(Ezért mondogatom mindig, h csak a DJI. Zhiyun egy nagy nulla szoftver téren.)[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 12 és 12 Pro duplateszt
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Proxmox VE
- Elemlámpa, zseblámpa
- Milyen GPS-t vegyek?
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Politika