- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Tóth Olivér: VGA... Avagy honnan és hová?!
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- potyautas: Sára és a párja.
-
23800 - 23701
35103 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 25901 25900 - 25801 25800 - 25701 25700 - 25601 25600 - 25501 25500 - 25401 25400 - 25301 25300 - 25201 25200 - 25101 25100 - 25001 25000 - 24901 24900 - 24801 24800 - 24701 24700 - 24601 24600 - 24501 24500 - 24401 24400 - 24301 24300 - 24201 24200 - 24101 24100 - 24001 24000 - 23901 23900 - 23801 23800 - 23701 23700 - 23601 23600 - 23501 23500 - 23401 23400 - 23301 23300 - 23201 23200 - 23101 23100 - 23001 23000 - 22901 22900 - 22801 22800 - 22701 22700 - 22601 22600 - 22501 22500 - 22401 22400 - 22301 22300 - 22201 22200 - 22101 22100 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
vond
MODERÁTOR
-
vond
MODERÁTOR
Ez a reklám valamiért nagyon elkapott.
Nem mellesleg a rebranding is nagyon jól sikerült szerintem. 
-
vond
MODERÁTOR
-
MrChris
nagyúr
-
Tuninger
Topikgazda
-
taranis
addikt
-
vond
MODERÁTOR
-
vond
MODERÁTOR
-
taranis
addikt
Az a furcsa, hogy a Panasonic az alapján, hogy milyen LUT-ot ajánl a V-LogL-hez, meg hogy mit ír a fájl metadata-ba, azt gondolná az ember, hogy ez bizony sima V-Gamut.
Itt a metadata kérdéses része:: <UserArea>
: <AcquisitionMetadata xmlns="urn:schemas-Professional-Plug-in:P2:CameraMetadata:v1.2">
: <CameraUnitMetadata>
: <Gamma>
: <CaptureGamma>V-LogL</CaptureGamma>
: </Gamma>
: <Gamut>
: <CaptureGamut>V-Gamut</CaptureGamut>
: </Gamut>
: </CameraUnitMetadata>
: </AcquisitionMetadata>
: </UserArea>Persze elhiszem, hogy az userek másnak látják, de én a minimális tesztjeimmel nem láttam annyira kiugróan rossz színt a V35 IDT-vel, összehasonlítási alapom meg nincs.
-
vond
MODERÁTOR
Ha lenne legalább egy, 14-140-hez hasonló objektív L-bajonettre, akkor valószínűleg már lenne.
Rimánkodok, hogy a Tamron is beszálljon, és hozza a Sony E-re kiadott frankó lencséket. Vagy jöhetnek a Sigma-tól is, nekem mindegy, csak ne heroin árban menjenek. Mert amúgy tetszene az a váz nagyon, meg a 20-60-as kitobi is. 
-
vond
MODERÁTOR
-
Tuninger
Topikgazda
-
vond
MODERÁTOR
És gyorsabb így, mintha előtte lehúznád SSD-re?
11 TB Google Drive-ban? Céges csomag, vagy milyen? Nekem "csak" egy 2 terás előfizetésem van egyelőre, de már kezd betelni. Mondjuk a nyerseket oda nem töltöm fel, azokat két bekapcsolt és egy kikapcsolt HDD-n tárolom, amíg be nem fejezem a projekteket. Meg persze a melós SSD-n, amíg folyik a munka.

Mondjuk most "kifejlesztettem" egy kicsit más módszert esküvőkhöz.
Előb helyszínenként kiválogatom, megvágom a szükséges részeket, expót, színeket rendbe teszem, esetleg adok neki már egy kis egyedi kinézetet (de csak finoman). Aztán highlights vágáshoz már ezeket az összefűzött fájlokat használom. Így ott már semennyire, vagy csak minimálisan kell hozzájuk nyúlni, ami elég nagy könnyebbség, ha össze-vissza vannak egymás után a snittek innen-onnan. Keresni is könnyebb ezzel a módszerrel. Illetve így egyszerűbb eltenni is későbbre (ha esetleg hozzá kéne még nyúlni) a válogatott, konvertált nyerseket, mint a full eredeti videókat, és kevesebb helyet is foglalnak.Ez most egyelőre jónak, eredményesnek tűnik nekem. Aztán meglátjuk, mit hoz a jövő.
Nálatok hogy megy ez? -
taranis
addikt
Ja nekem a jan 31 volt még a fejemben. Hát nem tudom, hogy tudok e valami hasznosat csinálni még. Az IDT-s kérdésnél például jó lenne tudni, hogy pontosan mihez képest nem jó a V35-ös IDT, ha a G9/GH5-ön van használva. Mert ha mondjuk az van, hogy a Varicam más színeket hoz, akkor azzal most nem tudok mit kezdeni, kellene egy Varicam

-
vond
MODERÁTOR
-
taranis
addikt
Ja értem, ahhoz nem tudom, hogy hogyan állnék hozzá, nagyon új dolgokat nem akarok már kitalálni, mert most már csak teszt videókat akarok lőni és küldeném vissza a vázat.
Az itt a gond, hogy ha rárakjuk a GH5/G9-re a V35 IDT-t, akkor a gamma ugyan jó, de állítólag a gamut nem. Nade mihez képest nem? -
taranis
addikt
-
Tuninger
Topikgazda
Nem fuji konverzióra gondoltam ACES-nél, hanem egy G9/GH5-re szabott IDT-re normál linear-hoz.
#23778vond:
11TB-m van a felhőben, localban csak a legutolsó év van. Így ha valamit vágni akarok, előbb le kell töltenem. Sokminden van amit nem dolgoztam fel, ott fekszik a sok LOG / FLAT videó, ami avatatlan szem számára "nézhetetlen". Így legalább felhőből átgyúrom színesbe. Mivel a reakcióidőt a ping és a sávszél is korlátozza, a rendes vágáshoz kell egy proxy azért.. -
vond
MODERÁTOR
Hát, akkor csak remélni tudom, hogy ugyanolyan a HLG.

A fehéregyensúlyra általában figyelni szoktam. Az AWB-t nem is használom, mert állandóan elmászik, és azt nagyon nehéz korrigálni. A múltkor vettem szürkekártyát is, meg egy ilyen olcsóbb, Andoer Color Card-ot, azokkal igyekszem majd megfelelőle belőni a helyszínen a dolgokat. Mondjuk úgy vettem észre, hogy kültéren a fix 5500 kelvines WB működni szokott szépen mindkét vázon. Ha mesterséges fények vannak, akkor meg állítani szoktam fehéret, vagy már a bejáratott színhőmérsékletet használom (pl. Haladás Sportkomplexum külső este: 5500K + elég sok magenta, belső: 3000K).
-
taranis
addikt
-
vond
MODERÁTOR
-
vond
MODERÁTOR
Nekem valahogy nem tetszett az az Alexa Log C. Lehet, hogy csak a V-Log L elszabottsága miatt, vagy nem tudom, miért, de nem voltam kibékülve a színekkel. Erre leszek nagyon kíváncsi, hogy Taranis mester LUT-jai milyenek lesznek a saját felvételeimen. Egyelőre nagyon tetszenek.

-
vond
MODERÁTOR
Ez mennyivel jobb, mint előtte lemásolni SSD-re az anyagokat, és tényleg akadály nélkül vágni? Jó, perszem el tudok képzelni extra helyzeteket, de számomra nem egy nagy fícsör. Ilyet elvileg tud a Premiere Pro is már régóta, nem? Mondjuk én sosem használtam a felhőt ezekhez a munkákhoz.
-
vond
MODERÁTOR
-
taranis
addikt
-
MrChris
nagyúr
-
taranis
addikt
Hát olyasmit lehet, hogy tudok csinálni, mint a Fujinál. Azaz V35 IDT az input, Rec.709 az output, megmarad az ACES gamma de ahhoz igazított Fuji színek lennének. Csak abba is belement egy csomó munka és eddig 1db-ot adtam el belőle, eléggé niché cucc = nem kell senkinek, így túl sok motivációm nincs hozzá.
-
Tuninger
Topikgazda
Hú, egy érdekes felfedezés:
Egyetlen különlegessége van: az összes timelineon / media poolban látható felvétel a google driveon van, egyik sincs letöltve a gépre. Persze a Timelineon tekergetés egyáltalán nem smooth, csak 100Mbps kapcsolatom van és ezek 60Mbps-es gopro videók, de a Resolve 15/16 még belefagyott a cloudból tallózásba.
-
Tuninger
Topikgazda
Én a Sonyhoz Taranis Eterna LUT-ját szoktam használni, mert jó balanszos a képe és adok még hozzá kontrasztot

Bár az utóbbi időben Allister Chapman Venice LUT-ját preferálom, ha meg egyik sem, akkor ACES.Taranis: Maszek ACES konverziót nem tudsz esetleg kirakni így hogy nálad van a kamera? Tudom hogy maga az ACES függvény alapú és nem LUT, de a Fujihoz is megcsináltad a filmsim IDT-ket.
-
vond
MODERÁTOR
-
taranis
addikt
-
vond
MODERÁTOR
-
taranis
addikt
-
vond
MODERÁTOR
-
taranis
addikt
-
vond
MODERÁTOR
-
MrChris
nagyúr
Ezekből, vagy más módon tudnál készíteni adobe camera profilokat Panához, meg más vázakhoz? Előbbihez nincs igazán jó, hasonló apró furcsaságok vannak, egy-egy kiugró szín, mások meg dögletesek, poszter hatású foltok, liluló bőr... mint amit láthatsz a videónál. A C1 ezt jobban csinálja mint a Lr/PS a Panával.
-
taranis
addikt
Felül nincs clipping, mert helyes expozíció mellett a V-Log L pont ugyanott clippel, ahol a Fuji DR200-as profiljai (DR400 korábban részletezett technikai okokból elvetve). Alul esetenként destruktív, de ez amiatt van, mert a standard profiloknak ilyen a görbéje, a V-Log L-hez képest.
Mutatom, így készül a V-Log L gammából Velvia (standard beállítások mellett):Felül bár úgy tűnik, hogy ki van nyomva a teteje, valójában nincs, mert a V-Log L kb. 191 RGB-ig tartalmaz adatot a 255-ből (full range értelmezésben).
Alul viszont a Velvia már hamarabb eléri a feketét (és itt látható, hogy van rolloffja), mint ahogy a V-Log L elérné. Oda tettem a függőleges vonalat, ahol a V-Log L eredetileg eléri a feketét.Ahogy nézem a Velvia, Classic Chrome, Pro Neg Hi kontrasztos profiloknál lesz a feketéknél minimális részletvesztés, és ott is simán orvosolható egy megelőző node-on való shadows emeléssel (log wheel).
-
Teasüti
nagyúr
Na meg élesben a LUT-ot már úgy húzgálja az ember 32 bites precizitással, ahogy kedve tartja. 3D LUT amúgy clipping-el, vagy non destruktív? Ha vágja is a végeket, akkor meg az előtte levő node-on (DR esetében ugyanazon a node-on - LUT asszem az utolsó lépés a futószalagon) finomhangolható.
-
vond
MODERÁTOR
-
vond
MODERÁTOR
-
taranis
addikt
-
Tuninger
Topikgazda
-
taranis
addikt
Én ugyanolyannak látom, szerintem jól jeleníti meg.
A kontraszt a film szimuláció része, ha bebukik a fekete, akkor bebukik.
Ma este kész lesz a laposabb verzió, ott vélhetőleg nem lesz ilyen gond, persze kevesebb lesz a "pop".vond: a vektorszkópot nem értem, nincs a screenshoton vektorszkóp, mi lóg ki hol?
-
Tuninger
Topikgazda
-
vond
MODERÁTOR
Az nem gond, hogy Velviánál "alul" kilóg egy kis rész a
vektorszkóponWaveform-on, és a legsötétebb helyeken láthatóan be is buknak részletek? Vagy ez csak a JPG miatt lehet, és mozgóképen jó lesz, és/vagy vissza lehet húzni, ha kell?Kicsit belekóstol az aljába a Classic Chrome és a Pro Neg Hi is. A többi nem.
-
vond
MODERÁTOR
-
MrChris
nagyúr
Amit kaptam állítgatásra mintaképet taranistól szerintem hibátlan. Nincs sávosodás/foltosodás, kiugró/leugró/uw szín, valamint tiszták a fehérek. A bőrszín pedig szép, nincs lila meg kék derengés, vagy ilyesmi. Alapvetően jól néz ki. Kíváncsi vagyok milyen lesz mozgóképen!
-
vond
MODERÁTOR
-
taranis
addikt
-
mokus1
addikt
Avidban audionál a waveformot hogyan tudom összehúzni esetleg a sávméretét növelni., hogy jobban lássam a csúcsokat?
-
EkSYS
senior tag
-
MrChris
nagyúr
Nekem a Vegas állna kézre, nagyon könnyen lehet pakolgatni a klipeket, rövidíteni, visszahúzni méretre, görbézni az átmenetet, vizuálisan jól áttekinthetőek a sávok amik együtt vannak a hanggal. A kezelőfelület teljesen rugalmasan testre szabható többfélét kialakítva, többféle feladatra orientálva és jól elkülönülnek. Szerintem az effekteknél és színezésnél kezd körülményes lenni, ha nem bonyolult akkor még működik a dolog. Viszont utóbbiak miatt DR-t használok, amiben szerintem rendesebben használható a maszkolás, témakövetés, stabilizálás, fizetősben egy jó zajszűrés is ott van és a node rendszer erre nekem jobban szemre áll.
-
vond
MODERÁTOR
De neveket a Gugli is tud neked adni. Úgyis csak akkor tudod meg, hogy melyik jön be neked, ha kipróbálod őket. De tessék, írok párat.

Ingyenes: Davinci Resolve Free, Shotcut, Videopad, Hitfilm Express, Lightworks, VSDC, Openshot, Adobe Premiere Rush (mobilos).
Fizetős, komolyabb programok: Davinci Resolve Studio, Adobe Premiere Pro, Finalcut, Avid, Edius, Sony Vegas.
Én Premiere Pro-t használok, meg még napi szinten 5-6 egyéb Adobe szoftvert.
Transzkódoláshoz, plusz egyszerű műveletekhez meg parancssori FFmpeg szkripteket.
-
EkSYS
senior tag
-
vond
MODERÁTOR
Rengeteg ingyenes progi van, kisebb-nagyobb tudással, más-más területekre szánva. De általában a fizetősöknek is van egy hetes, egy hónapos próbaverziója. Próbáld ki őket. Mi nem tudjuk kitalálni helyetted, hogy neked melyik felene meg leinkább, főleg ilyen kevés információból.
-
MrChris
nagyúr
-
EkSYS
senior tag
Sziasztok!
Mivel érdemes manapság videót szerkeszteni? Persze szigorúan jogtiszta elérhető programra gondoltam.
(Előre is elnézést kérek ha ez a kérdés ebben a formában valamilyen szabályt sért)
köszi
-
EkSYS
senior tag
-
Teasüti
nagyúr
Újraírható lemezt zárni kell a felvevőn, mielőtt egy olvasóba teszi az ember. Különben hibás lemezt fog dobni a lejátszó. Ekkor kerülne véglegesítésre a fájlrendszer. Kb olyasmi, mint mikor egy merevlemezen sérül a partíciós tábla. Fingja sincs a lejátszónak mi van a lemezen vagy hol. És ezt kizárólag csak az az eszköz tudja elvégezni, ami a lemezt írta. Ezért nem működik másik kamerában, vagy ezért nem lehet külsőleg lezárni.
#23738tamáspapaÚjVálasz2021-01-16 19:47:46
Esetleg ez a cikk segíthet. -
_q
addikt
-
syC
addikt
Én nagyon sokat vakaróztam hogy milyen tatyót vegyek a sok cuccnak. Mindenképp backpack kellett hogy szabad legyEn mindket kezem. Hosszas fontolgatas utan a Lowepro droneguars bp450-re [link] esett a választás, + kinából rendeltem hozzá határolókat, így kb 30-ből az egész. Elnyel 2 vázat, 4-5 obit, egy gimbalt, 5-6 akksit, 1 kontrol moncsit kényelmesen.
-
tamáspapa
aktív tag
Sziasztok!
Van egy SONY DCR-DVD105 tipusú mini dvd-s kamerám. A kamera maga valszín tökéletesen működne, egy baj van, az érintő képernyő nem működik. A kamerát már nem használnám, mert fényképzővel vagy telefonnal videózom full-ban, viszont maradt néhány lezáratlan lemezem, amit így nem tudok megnézni, feldolgozni. Próbáltam Panával, nem kompatibilis (hogy miért, nem értem...)
Van-e ez a típus valakinek?
Szóval, olyan valakit keresek, akinek vagy ez a tipus, vagy SZONY-n belül valamelyik másik, mini dvd-vel működő gépe van. Ha van valakinek, akkor elküldeném azt a néhály lemezt és megkérném, hgy lezárva küldje vissza, utánvéttel fizetem a postát.
Köszi
-
taranis
addikt
Az utolsó mondatomon azt értem, hogy ha belövöd color managedben a 2.2 gammát és exportálsz egyet, majd atmész Davinci YRGB módba, hagysz mindent defaulton, és csinálsz egy gradet ami úgy néz ki mint amit color managedben csináltál, akkor a bármelyik exportot odaadhatod bárkinek, ugyanúgy fog kinézni mindkettő.
-
taranis
addikt
Szerintem is elbeszélünk egymás mellett, amiről én írtam az ez:
A H.264/265 fájlok metadata-jában lakik egy transfer characteristics tag, abba írja a Resolve a gammát. Davinci YRGB mód esetén a timeline gamma kerül oda, color managed esetén meg az output gamma. Ezt ők maguk is gamma tag-nek hívják, 16.2 óta engedik is felülbírálni, tessék:
Nyilván a H.264/265 specifikációban nincs mindenféle gamma benne, így csak azt tudja beleírni a Resolve, ami támogatott. És azt is leírtam, hogy tökmindegy, hogy beleírja e vagy sem, a lejátszók nem foglalkoznak vele, igazából a létjogosultságuk is kérdéses, de ebbe most nem érdemes belemenni.
A cikket olvastam, nekem nem volt benne új, igazából csak azon akadtam fenn még jó pár hsz-el ezelőtt, hogy írtad, hogy mindenki állítsa 2.2-es gammára az outputot, már ha color managed módot használ, de azóta sem értem, hogy miért kellene. Az outputon nem változtat semmit abban az értelemben, hogy az lesz enkódolva amit látsz. -
hibavissza
veterán
-
hibavissza
veterán
Nagyjából helyes amit írsz egy dolgot kivéve. Nincs olyan, hogy gamma tagelés. "Tegnek" csak a szabványos színteret tudod beállítani. DR alapvetően egy broadcast cuccnak van "tegelve". Tehát egy manapság teljesen felesleges gammát állít be. Nem tudom miért nem érted. Elbeszélünk egymás mellett. Ez talán segít: [link] A második rész is érdekes lehet. Én nem szórakozom LUT-okkal, de aki a topikban igen annak feltétlen hasznos.
-
taranis
addikt
-
MrChris
nagyúr
Bakker. Átállítottam, elfelejtettem beállítani a megosztást...
Ahogy nézegettem, próbálgattam DR-ban a kerti csendéletet ott van a HL-ban az infó csak kicsit kockásodik, gondolom csak a megosztott képfájl ilyen. Ennyiből számomra az derült ki, hogy kiegyensúlyozottak a színek. Acesben, vagy Panaluttal pl. a fű zöldje kiugrik, piros virág is ilyen, (ez a popart-os élénkség?) valamint az árnyékos részek színe/wb-je kicsit eltolódik. Tehát még jó is, jobb is lehet amit csinálsz.

Skintone-ra vagyok kíváncsi. -
taranis
addikt
-
MrChris
nagyúr
-
Teasüti
nagyúr
Teljesen mindegy milyen hővezetése van, ha sehova nem vezeti és a fél processzor kupakon hőátadás sincs.

A pcb-n mért ilyen 80 fok körül a SOC mellett... Az extrém még PC viszonylatban is. Akkor a processzor bőven Tj hőmérsékleten próbál nem elégni.
Ez x86 vonalon olyan 105-110 fok körül szokott lenni. Gondolom más technológián se egészséges e fölé menni. Meglepne ha ezek a kamerák nem hullanának, mint a legyek a gariidő után. -
_q
addikt
-
taranis
addikt
Na a HLG-vel belefutottam ugyanabba mint a Fujinál. Megcsinálom a matchet majd élő felvételre ráhúzva nem stimmel az expozíció. Valami van a HLG-ben amit én nem értek, mintha attól függően változna, hogy mit lát a kamera, pedig hát csak nem.
Ettől függetlenül lesz LUT szerintem HLG-re is, nem óriási a különbség. -
Teasüti
nagyúr
Canon R5 túlmelegedés probléma megoldva!
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Azért a pofám leszakad milyen gané módon tervezi a Canon a kameráit. Még Bacsis lekváros hűtőpasztája is igényesebb megoldás, mint amit a Canon ki mert adni a kezei közül.
-
taranis
addikt
Hát a simát szánják V-Log L-re is, mondván akkor lőhetsz egy GH5-el meg egy Varicammal és nagyjából ugyanazt kapod, csak a Varicamen lesz extra highlight információ.
Ezzel az a gond, hogy a GH5 userek nagy része szerintem max fotón nézi a Varicamet, másrészt meg az internet tapasztalata alapján a gamut sem teljesen ugyanaz, így azzal is baj van. -
vond
MODERÁTOR
-
vond
MODERÁTOR
-
taranis
addikt
Úgy van megcsinálva a match hogy nem dobok ki semmilyen highlight információt, így csak a nagyobb kontraszt miatt tűnik úgy, hogy kisebb a DR az Eternás verzión, de amúgy vissza lehet húzni. Egyúttal ahogy minden LUT csomagomhoz, ehhez is 2 féle LUT jár film szimulációnként, egy default értékes kontrasztos (ezt látjátok most), és egy low contrast verzió.
A gyári Panasonic LUT azért is hoz kisebb kontrasztot, mert a full V-Log-ra készítették, ami meg ugye nem 80 IRE-nél klippel, hanem kihasználja a teljes range-t, így azzal a LUT-al sosem lesz kb. 238 feletti RGB értéked, tehát a 238-255 range-ba mindig kézzel kell majd belehúznod az anyagot, valamint a LUT rolloffját sem tapasztalhatod meg, mert az pont abban a felső részben lakik. -
Tuninger
Topikgazda
1EV-vel kellene alul expózni, de akkor erősen zajosodna a kép már alap ISO-n is. Persze zajszűréssel fel lehetne takarítani, a deep shadowsban meg nem annyira tűnik fel ha elveszik információ. De mivel Taranis is látja hogy a userek nem olvassák el a használati útmutatást, ezért inkább a biztosra ment. ami a matchelést illeti.
-
vond
MODERÁTOR
-
vond
MODERÁTOR
Látszik az a simánál is.
Nekem mondjuk tetszenek azok is, de gondolom, itt jön elő az, hogy ez a korrekciós LUT gyakorlatilag a VariCam 35-höz van, nem a G9-hez, meg a GH5-höz. Máig nem értem, miért nem csinálnak egy direkt ezekre valót. Ez kb. olyan érthetetlen, mint a DFD AF erőltetése.
-
Tuninger
Topikgazda
Mennyivel tónusgazdagabb az eterna a sötét részeken.
Igen, abban maradtunk hogy marad a "helyes" expónál matchelésnél, amit kb a gép is 0-ra választ, mivel a legtöbben így használják a gépet. Így a highlightban (0,7) 1EV-t veszít a fujihoz képest.
szerk: a +50 kontrasztos felvételnél látszik hogy mennyire mások a színek, a zöld dobozka, a lámpa, a narancssárga fotel.
-
vond
MODERÁTOR
Hát, a nagyobb kontraszttól pont, hogy poppolniuk is kell, nem?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
ETTR-re csak ezeket a tesztfelvételek expóztam. Nem nagyon használtam még éles helyzetben a V-Log L-t, nagyjából csak a múltkor, azon a Halis sajtájon. Utána írtam is, hogy kiértéklő módban nagyjából nullán volt a fénymérés, néha egy picit felette. Aztán vágáskor meg mégis rá kell húznom pont 1 EV expót, hogy szemre és vektorszkópra is jól nézzen ki.
______________________Kitoltam gyorsan egy képet a gyári Pana LUT-tal. Itt is elég erőteljesek a színek, viszont kevésbé kontrasztos, és a dinamika is nagyobbnak tűnik, de ez gondolom adódhat pont a kisebb kontrasztból is. Tettem mellé egy megtolt kontrasztosat is.
Taranis Eterna próba:
VLog_to_V709_forV35_ver100:
VLog_to_V709_forV35_ver100 (+50 kontraszt Lumetri-ben):
-
Tuninger
Topikgazda
Engem az lep meg hogy mennyire "poppol"nak a színek úgy hogy van kontraszt és dinamika.
Sajnos 1EV hátrányban van (minimum) a GH5 az XT3hoz képest, így nem egyszerű Taranisnak a feladata, tegnap vagy 20 percet beszéltünk telefonon hogyan lehetne user friendly módra megcsinálni.
Vond, te mikor ETTR-re expóztál milyen sűrűn fordult elő hogy a gép fénymérője alexpósnak mutatta a képet? -
vond
MODERÁTOR
-
taranis
addikt
-
Tuninger
Topikgazda
-
Teasüti
nagyúr
-
taranis
addikt
-
Teasüti
nagyúr
Hát min? Okostévé az talán nem jön zavarba ilyesmitől. IOS és Android alkalmazásokról fogalmam sincs. De ott amúgy sincs túl nagy mozgástér a képernyő kalibrációját illetően, szóval azt hagyjuk is*. Azt a gyártó belőtte valahogy AS szabvánnyal, azt jól van.

Egyébként meg kétlem, hogy kliens oldalon kezeli a YT a színtér konverziót. Szerintem az konvertáláskor egységesen Rec709-be kerül HD-ben. Ezért panaszkodnak szerintem néha, hogy máshogy néz ki a YT mint kéne (ha ők meg nem szabványos fájlt töltöttek fel mondjuk - sRGB/Rec709 színtér, 2.4 gamma, D65 fehér pont, 100 nit világosság).*Androidon keresgéltem anno. Elvileg be lehet kalibrálni, ha épp van hardver támogatás a kalibráló alkalmazásban és felismeri a telefon a kalibrátort OTG-n keresztül. De a képprofilt csak a külön erre szakosodott alkalmazások tudják értelmezni, a rendszer nem. Ezek az alkalmazások meg kb ki is merülnek egy-egy képnézegetőben, azt slussz.
-
Teasüti
nagyúr
hogy csinálsz egy 2.4-es outputot, ott nem fog írni transfer characteristics taget, mert ez a default kb mindenhol
És amikor már majdnem azt hiszed, hogy érted a témakört, akkor be kell dobni ezt a monitor kalibrálós topikba és borítékolható a teljes képzavar.
"Melyik gammára kalibráljam a monitort? Mire állítsam az NLE-t? Mi van akkor, ha Rec709-re kalibrált monitoron a megtekintési körülmények 2.2 gammát kívánnak NLE-ben? Akkor a monitor profilt is meg kell változtatni, vagy jóvanazúgy?
Esetleg sRGB színterű és 2.2 gammájú monitoron grade-elek Rec709-et, az úgy frankó?"
Asszem itt lehetne telefonos segítséget kérni.
-
taranis
addikt
De hát nem írt ő semmilyen hóbortról, pont a szemet hozta példának, ami nem lineárisan érzékeli a világosságbeli változásokat, tehát ahogy haladunk a világosabb árnyalatok felé, egyre nagyobb világosságbeli különbségekre van szükség ahhoz, hogy a szem a következő árnyalatot is különbözőnek lássa, míg a sötétebb árnyalatoknál kisebb különbséget is észrevesz. A gammák pont ezt csinálják, a sötét árnyalatoknál lassú lesz a világosságbeli emelkedés, a világosabbaknál pedig begyorsul, így a végeredmény az, hogy a szem nagyjából egyenletesen látja a különbségeket.
Csak aztán nem mindegy, hogy milyenek a fényviszonyok, mert egy nagyobb, 2.4-es, vagy 2.6-os gamma esetén a környezeti fény elmoshatja a sötéteknél lévő különbségeket, ott nem szabad annyira ellaposítani a görbét, míg sötétben pont, hogy az lesz a természetesebb.
A gamma tageléssel nem nagyon kell foglalkozni, az un. transfer characteristics taget használják erre, de a lejátszók 99%-a nem foglalkozik vele. A Resolve amúgy írja, kipróbálhatod, hogy csinálsz egy 2.4-es outputot, ott nem fog írni transfer characteristics taget, mert ez a default kb mindenhol, míg ha csinálsz egy 2.2-es outputot, akkor az említett flagbe BT.470 System M-et fog írni, ami a 2.2-es gammát jelenti. -
hibavissza
veterán
Mellékesen
(ráadásul a Chrome nem ismeri a Rec709-et csak a DCI-P3-at és sRGB-t, tehát a 2,4-es gammát pont nem
) nem csak böngészőből nézik az emberek a YT-ot. Sőt. Olvasd el és nézd végig amit linkeltem. Rosszul tudod. Nem hóbortnak van a gamma implementálva egy szabványba. Annyira, hogy a Resolve nem hajlandó a szabványtól eltérő gammával tegelni a kimenetet. Innentől fújhatod. -
taranis
addikt
-
Tuninger
Topikgazda
-
taranis
addikt
Annyit még, hogy én is így tudom, ahogy írod
A korrekció maximum akkor szükséges, ha tényleg azt akarom, hogy a kijelző ugyanazt mutassa mindenhol, de ahogy te is írod, a lényeg inkább az, hogy a szem lássa nagyjából ugyanazt.
vond: most tényleg meló van, este nyúzom majd a vázat, annyit tudtam kitesztelni, hogy a kártyára ugyanazt írja, amit HDMI-n kiküld, úgyhogy az első számú hibaforrás kilőve
-
vond
MODERÁTOR
Ja, hagyjuk/hagyjátok is most Taranis kollégát "dolgozni".
-
taranis
addikt
Lehet, hogy nem fogunk ezzel zöld ágra vergődni, inkább hagyjuk

-
Teasüti
nagyúr
A YouTube nem, de a Chrome böngésző amiben nézed, az igen. Mellékesen.
Amúgy a gamma az nem a megtekintési körülményekhez választott? Sötét szoba és világos szoba. Úgy tudom a szemünk máshogy érzékeli a színeket, ezért a gamma korrekció. 2.4-es megtekintési körülmények között kb soha nem nézek képernyőt. A környezeti fény mindig adott, ezért 2.2 az alapértelmezett. Grade-elésnél is úgy tudom, h a stúdió környezetéhez kell választani az NLE-ben a gammát és azt a user eszköze oda map-eli már, ahova kell. Így közel ugyanazt kéne érzékelnie a szemnek egy sötét stúdióban a gépen és a világos nappaliban a tévén, ha mindkettő kalibrált.
Új hozzászólás Aktív témák
-
23800 - 23701
35103 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 25901 25900 - 25801 25800 - 25701 25700 - 25601 25600 - 25501 25500 - 25401 25400 - 25301 25300 - 25201 25200 - 25101 25100 - 25001 25000 - 24901 24900 - 24801 24800 - 24701 24700 - 24601 24600 - 24501 24500 - 24401 24400 - 24301 24300 - 24201 24200 - 24101 24100 - 24001 24000 - 23901 23900 - 23801 23800 - 23701 23700 - 23601 23600 - 23501 23500 - 23401 23400 - 23301 23300 - 23201 23200 - 23101 23100 - 23001 23000 - 22901 22900 - 22801 22800 - 22701 22700 - 22601 22600 - 22501 22500 - 22401 22400 - 22301 22300 - 22201 22200 - 22101 22100 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
- BestBuy topik
- Assetto Corsa Rally
- Anime filmek és sorozatok
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Villanyszerelés
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
- Gamer PC! i7-9700 / RTX 3060 12GB / Z390 / 16GB DDR4 / 500GB SSD / 850w!
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- GYÖNYÖRŰ iPhone XS Max 64GB Silver -2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS5280
- PlayStation 5 FAT DIGITAL + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- iPhone 16 Pro 512GB 96% (1év Garancia) ! Utángyártott, jó minőségű kijelző !
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
(Megint egy kis monitor téma.)
Nem mellesleg a
Rimánkodok, hogy a Tamron is beszálljon, és hozza a Sony E-re kiadott frankó lencséket. Vagy jöhetnek a Sigma-tól is, nekem mindegy, csak ne heroin árban menjenek. Mert amúgy tetszene az a váz nagyon, meg a 20-60-as kitobi is.
(Ha lenne, elküldeném azt is.)