Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#6508) cucka válasza kymco (#6503) üzenetére


cucka
addikt

Attól, hogy a vallást egyesek eszközként használják még nam biztos, hogy eszköz.
Igen, és? Nem önmagában a vallást tartom károsnak az emberiségre, nem magával az eszmével van baj, hanem azzal, ahogy az emberek kezelik a vallást. A kommunizmusban sem az eszme volt a káros az emberiségre, mint ahogy semmilyen más eszme sem lehet önmagában káros, mert az eszme az csak egy elvont fogalom, a kárt az emberek okozzák, akik ezt az eszmét követik. És igen, van olyan, hogy félreértelmezik vagy rosszul követik, mert emberek vagyunk és egy 2000 éves önellentmondó, képekben elbeszélt mesét bizony mindenki úgy értelmez, ahogy számára az kényelmes.

A vallás nem eszköz, hanem az életet átható valami, kívülálló talán életformának nevezhetné...
A vallás a válasz az összes olyan kérdésetekre, amelyekre nem tudjátok a választ, de ezt nem meritek bevallani.

A vallásosság nagyon sok értéket teremtett a világban pld az oktatás terén is, mert az állam számára ez nem nagyon volt fontos sokáig, és ezért oktattak az egyházak.
Írtam már, tudom jól, hogy nem minden csak fekete vagy fehér. Én elmondom az érveimet, ti elmondjátok erre az ellenérveiteket, ezt hívjuk beszélgetésnek. :)

Tudod-e pld, hogy a Bethesda kórház égési centruma csődbe menne és nem láthatná el állami feladatait, ha csak az állami normatívára számítana?
Na és ebből mi következik? Hogy nem működik jól az egészségügyünk? Hogy ha jól működne, akkor nem kéne az egyház ellássa ezt a feladatot? Persze, hogy maximális tiszteletem azoknak, akik pl. égési sérülteken segítenek, ezt soha nem vitattam.

#6505) kymco
Én még nem láttam olyan könyvet, ami több ezer évig íródott, több mint száz ember közreműködésével és ennyire egységes lenne, mint a Biblia.
Ez az egyik kedvenc retorikai csúsztatásom :) . Áruld már el, láttál a Biblián kívül bármilyen olyan könyvet, amit évezredekig írtak emberek százainak közreműködésével? Mert én nem. Igen, ezt teljes bizonyossággal kijelenthetem, hogy a többezer évig írt könyvek közül nekem is a Biblia tetszett eddig a legjobban. :)

Nem szabad elfelejteni főleg a Jelenések könyve és a Dániel könyve jó példa erre, hogy a Biblia minden részletét csak az érti meg, aki ismeri a kor kulturális, történeti stb hátterét, az sem rossz, ha érti a korok eredeti nyelvét.
Igen, tehát attól, mert a kőtáblán azt írja, hogy "ne ölj", a másik fejezetben meg a homoszexuálisok meggyilkolására buzdít. Igen, nyilván az akkori korokban ez nem volt ellentmondás, értelemszerűen csak nekem vannak torz elképzeléseim az ellentmondástalanságról.

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.