Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#7201) kymco válasza cucka (#7159) üzenetére


kymco
veterán

Csak eljutottam ehhez a hsz-hoz is.... :)
Amit te leírsz sokkal inkább egy despotikus hatalomgyakorlás, amiben kihasználják a vallás adta "lehetőségeket"... a hatalomgyakorlás egy eszköze, ami nem kedves Istennek. mert ez valójában nem Isten uralma, hanem embereké, akik Isten nevével takaróznak...
Erre a veszélyre a Biblia is felhívja a figyelmet... elég szemléletes példákkal.

A teokrácia közvetlenebb módon jelenik meg.... lehetne közvetlenebb is, csak az emberek "tolják" Mózest maguk előtt, félnek a közvetlenségtől....
Érdekes történet....

Azt hiszem a szekularizáció tekintetében nekem vannak fogalom tisztázási problémáim. A szekularizációnak csak azzal a szeletével számoltam, ami abban nyilvánul meg, hogy a kereszténységet be akarják szorítani a templom és az egyén világába, miközben a kereszténység közösségre épül, és a társadalom része, és keresztényként az is akar maradni. Ha egy miniszter kijelentené, hogy a döntését a szakértői egyeztetésekkel együtt imádságban hozta meg, azt hiszem felzúdulás lenne, miközben csak annyi történik, hogy a keresztény ember nem csak vasárnap keresztény....
Ismerek politikusokat, akik a döntéseiket így hozzák... és mégsem lehet beszélni erről...

Ez nem egészséges, és az sem az, hogy nem tehetek ki bibliai igeverset az állami iskolába...

A kereszténység azért lett világvallássá, mert Isten akarta. Európába már akkor elért, mikor még nem is ismerte a császár a különbséget zsidó és keresztény között.
Az a fajta hittérítés, aminek a gyakorlata a korszakot meghatározta kárára vált a kereszténységnek, célt tévesztetté vált az egész, és ha nincs reformáció, akkor azt se tudnánk, hogy kegyelemből van az üdvösség.... A mi lett volna ha nem olyan kategória, amivel szívesen foglalkozok...

A kegyelmet megkaphatod, mert neked (is) szól, de ezt el kell fogadni. De ez nem érdem.... Amikor örökölsz egy vagyont, akkor egy aláírással lesz a tied, de nehogy azt gondold, hogy az aláírásod érdeme az örökséged... a kettő össze sem mérhető. Balga lennél, ha ezek után azzal jönnél, hogy te az aláírásoddal kiérdemeltél egy vagyont....
De hasonló példa, mikor az ember hajótörés után a vízbe kerül és bedobnak utána egy mentőövet, majd azzal henceg, hogy mekkora bravúr volt kiúszni a partra.... pedig csak belekapaszkodott.

A kegyelem attól az, ami, mert az, amit én tehetek összehasonlíthatatlanul kevesebb annál, amit Isten tesz.... nem a cselekedeteimért (parancsok betartása miatt) kaptam kegyelmet... hanem a a cselekedeteim ellenére....

www.refujvaros.hu

(#7202) kymco válasza cucka (#7200) üzenetére


kymco
veterán

Amikor a Teremtő Istenről beszélek, és az ő tervezésének csodájáról, akkor nem az amerikai ID elmélet alapján teszem, mert részleteiben nem ismerem... Ennek ellenére, ha valaki "megfelelően" kezeli a hozzászólásomat, akkor vitázhat velem az ID elmélet mentén úgy, hogy közöm nincs hozzá...

www.refujvaros.hu

(#7203) bronin7 válasza kymco (#7193) üzenetére


bronin7
csendes tag

Köszönöm a választ, be kell vallanom, hogy ilyen értelmezéssel még nem találkoztam.
Egyik keresztény ismerősön se mondta el így.

Nyugodtan lehet még írni ebben a témában, de a következőt is szeretném elkezdeni.

(#7204) bronin7


bronin7
csendes tag

Noé bárkája:

Mózes első könyve:
7. fejezet:
1. Monda az Úr Noénak: Menj be te, és egész házadnépe a bárkába: mert téged láttalak igaznak előttem ebben a nemzedékben.
2. Minden tiszta baromból hetet-hetet vígy be, hímet és nőstényét; azokból a barmokból pedig, a melyek nem tiszták, kettőt-kettőt, hímet és nőstényét.
3. Az égi madarakból is hetet-hetet, hímet és nőstényét, hogy magvok maradjon az egész föld színén.
4. Mert hét nap múlva esőt bocsátok a földre negyven nap és negyven éjjel; és eltörlök a föld színéről minden állatot, melyet teremtettem.
5. Cselekedék azért Noé mind a szerint, a mint az Úr néki megparancsolta vala.
6. Noé pedig hatszáz esztendős vala, mikor az özönvíz volt a földön.
7. Beméne azért Noé és az ő fiai, az ő felesége, és fiainak feleségei ő vele a bárkába, az özönvíz elől.
8. A tiszta barmok közűl, és a tisztátalan barmok közűl, a madarak közűl, és minden földön csúszó-mászó állat közűl,
9. Kettő-kettő méne be Noéhoz a bárkába, hím és nőstény: a mint Isten megparancsolta vala Noénak.
10. Lőn pedig hetednapra, hogy megjöve az özönvíz a földre.
11. Noé életének hatszázadik esztendejében, a második hónapban, e hónap tizenhetedik napján, felfakadának ezen a napon a nagy mélység minden forrásai, és az ég csatornái megnyilatkozának.
12. És esék az eső a földre negyven nap és negyven éjjel.
13. Ugyanezen a napon ment vala be Noé és Sém és Khám és Jáfet, Noénak fiai, és Noé felesége és az ő fiainak három felesége velök együtt a bárkába.
14. Ők, és minden vad az ő neme szerint és minden barom az ő neme szerint és minden csúszó-mászó állat, mely csúsz-mász a földön, az ő neme szerint és minden repdeső állat az ő neme szerint, minden madár, minden szárnyas állat.
15. Kettő-kettő méne be Noéhoz a bárkába minden testből, melyben élő lélek vala.
16. A melyek pedig bemenének, hím és nőstény méne be minden testből, a mint parancsolta vala Isten őnéki: és az Úr bezára utána az ajtót.
17. Mikor az özönvíz negyven napig volt a földön, annyira nevekedének a vizek, hogy felveheték a bárkát, és az felemelkedék a földről.
18. A vizek pedig áradának és egyre nevekedének a földön, és a bárka jár vala a víz színén.
19. Azután a vizek felette igen nagy erőt vevének a földön, és a legmagasabb hegyek is mind elboríttatának, melyek az egész ég alatt valának.
20. Tizenöt singgel nevekedének a vizek feljebb, minekutánna a hegyek elboríttattak vala.
21. És oda vesze minden földön járó test, madár, barom, vad, és a földön nyüzsgő minden csúszó-mászó állat; és minden ember.
22. Mindaz, a minek orrában élő lélek lehellete vala, szárazon valók közűl mind meghala.
23. És eltörle az Isten minden állatot, a mely a föld színén vala, az embertől a baromig, a csúszó-mászó állatig, és az égi madárig; mindenek eltöröltetének a földről; és csak Noé marada meg, és azok akik vele valának a bárkában.
24. És erőt vevének a vizek a földön, száz ötven napig.
8. fejezet:
1. Megemlékezék pedig az Isten Noéról, és minden vadról, minden baromról, mely ő vele a bárkában vala: és szelet bocsáta az Isten a földre, és a vizek megapadának.
2. És bezárulának a mélység forrásai s az ég csatornái; és megszűnt az eső az égből.
3. És elmenének a vizek a földről folyton fogyván, és száz ötven nap mulva megfogyatkozának a vizek.
4. A bárka pedig a hetedik hónapban, a hónak tizenhetedik napján, megfeneklett az Ararát hegyén.
5. A vizek pedig folyton fogyának a tizedik hónapig; a tizedikben, a hó első napján meglátszának a hegyek csúcsai.
6. És lőn negyven nap múlva, kinyitá Noé a bárka ablakát, melyet csinált vala.
7. És kibocsátá a hollót, és az elrepűlt, meg visszaszállt, míg a vizek a földről felszáradának.
8. Kibocsátá a galambot is, hogy meglássa, vajjon elfogytak-é a vizek a föld színéről.
9. De a galamb nem talála lábainak nyugvóhelyet és visszatére ő hozzá a bárkába, mert víz vala az egész föld színén; ő pedig kezét kinyujtá, megfogá, és bévevé azt magához a bárkába.
10. És várakozék még másik hét napig, és ismét kibocsátá a galambot a bárkából.
11. És megjöve ő hozzá a galamb estennen, és ímé leszakasztott olajfalevél vala annak szájában. És megtudá Noé, hogy elapadt a víz a földről.
12. És ismét várakozék még másik hét napig, és kibocsátá a galambot, és az nem tére többé ő hozzá vissza.
13. És lőn a hatszáz egyedik esztendőben, az első hónak első napján, felszáradának a vizek a földről, és elfordítá Noé a bárka fedelét, és látá, hogy ímé megszikkadt a földnek színe.
14. A második hónapban pedig, a hónak huszonhetedik napján megszárada a föld.
15. És szóla az Isten Noénak, mondván:
16. Menj ki a bárkából te és a te feleséged, a te fiaid, és a te fiaid feleségei te veled.
17. Minden vadat, mely veled van, minden testből madarat, barmot, és minden földön csúszó-mászó állatot vígy ki magaddal, hogy nyüzsögjenek a földön, szaporodjanak és sokasodjanak a földön.
18. Kiméne azért Noé és az ő fiai, az ő felesége, és az ő fiainak feleségei ő vele.
19. Minden állat, minden csúszó-mászó, minden madár, minden a mi mozog a földön, kijöve a bárkából az ő neme szerint.
20. És oltárt építe Noé az Úrnak, és vőn minden tiszta állatból és minden tiszta madárból, és áldozék égőáldozattal az oltáron.

A következő gondok merültek fel bennem:
1. Nézzük meg egy kicsit az özönvizet a természeti működés szempontjából:
- ugyebár a kiemelt részből kiolvasható, hogy a legmagasabb helyek is víz alá kerültek...
tehát a Himalája is, ami több mint 8000 méter magas
- tehát a vízszint az eredeti magasságához képest több mint 8000 métert emelkedett
2. Ez miért baj?
Azért mert hiába voltak egy bárkában Noé és családja, meg az összes állat (attól most tekintsük el, hogy ilyen nagy bárkát képtelenség felépíteni, főleg nem 10-20 emberrek, ami Noé családja lehetett), de pár napon belül MINDANNYIAN meghaltak volna!
Miért?
Mindjárt írom a folytatást.

[ Szerkesztve ]

(#7205) cucka válasza kymco (#7201) üzenetére


cucka
addikt

Amit te leírsz sokkal inkább egy despotikus hatalomgyakorlás, amiben kihasználják a vallás adta "lehetőségeket"... a hatalomgyakorlás egy eszköze, ami nem kedves Istennek. mert ez valójában nem Isten uralma, hanem embereké, akik Isten nevével takaróznak...
A történelem során teokrácia (vagy nevezd ahogy akarod) címszó alatt ilyen despotikus hatalmi rendszerekkel találkozhattunk. Akár a Római Birodalmat nézed, akár a középkori Európát, akár a mostani iszlám világot. A történelem során kiderült, hogy ez a hatalmi berendezkedés nem működik.
A valóban Isten által vezetett ország szép gondolat, jókat lehet róla beszélgetni, de eddig még nem láttunk rá valódi működő példát, és sejtem, hogy nem is fogunk. (Tudom, a római vagy a japán császárokat Istennek tekintették, de most tekintsünk el ettől, mindketten tudjuk, hogy nem voltak azok)

A szekularizációnak csak azzal a szeletével számoltam, ami abban nyilvánul meg, hogy a kereszténységet be akarják szorítani a templom és az egyén világába..
Nem. A szekularizáció arra épül, hogy a vallások intézményeit ki akarják szorítani a közigazgatásból. Tehát az egyházakról van szó, nem a te saját keresztény meggyőződésedről, vagy a keresztény közösségekről.

Ha egy miniszter kijelentené, hogy a döntését a szakértői egyeztetésekkel együtt imádságban hozta meg, azt hiszem felzúdulás lenne
Kijelentheti, amerikában meg is teszik a politikusok, vagy akár maga az elnök is. Mondjuk ha már kijelentések, én sokkal jobban örülnék neki, ha azt jelentené ki, hogy szakértői egyeztetésekkel együtt, józan ésszel megfontolva és mérlegelve hozta meg a döntését. Ez lenne az elvárható szerintem. Értelmes gondolkozás, józan ész. Egyrészt bizonyítottan működik, másrészt világnézettől függetlenül nem lehet belekötni. :)

A kereszténység azért lett világvallássá, mert Isten akarta.
Azért még mindig él 5 milliárd ember a Földön, aki nem keresztény. Gondolom mert Isten így akarta.

Az a fajta hittérítés, aminek a gyakorlata a korszakot meghatározta kárára vált a kereszténységnek
Igen, bár sok hívet hozott az egyháznak. Gondolj bele, a latin-amerikai népek is azért lettek keresztények, mert nem túl szép eszközökkel megtérítették őket.

A kegyelem attól az, ami, mert az, amit én tehetek összehasonlíthatatlanul kevesebb annál, amit Isten tesz.... nem a cselekedeteimért (parancsok betartása miatt) kaptam kegyelmet... hanem a a cselekedeteim ellenére....
Értem és szép gondolat. Ami továbbra sem világos, hogy akkor mi a helyzet a mennyországgal és a pokollal? Ki kerül a mennyországba és ki a pokolba, és főleg mi alapján? Vagy ezek csak metaforák?

(#7202) kymco
Amikor a Teremtő Istenről beszélek, és az ő tervezésének csodájáról, akkor nem az amerikai ID elmélet alapján teszem
Tudom, csak a hozzászólásom, amire reagáltál, az konkrétan és szigorúan az ID elméletről szólt.

[ Szerkesztve ]

(#7206) bronin7 válasza bronin7 (#7204) üzenetére


bronin7
csendes tag

Miért kellett volna meghalnia Noénak, családjának és a bárkában élő állatoknak:
1. Azt jó lenne nem elfelejteni, hogy mert Isten tesz valamit, tehát ebben az esetben özönvízzel árasztotta el a Földet, de attól még működnek a természet erői és a fizikai, biológiai, stb. szabályok, amik hatnak a valóságra és az élőlényekre.
Tehát:
- Noé bárkája több mint 8000 méter magasban volt, sőt lehet hogy még magasabban, mert ugyebár a Himaláját annyira el kellett hogy lepje a víz, hogy nehogy Noé hajótörést szenvedjen rajta.
- Utaztatok ti már valaha 8000 méteren? Aki repült már valamilyen géppel, pl. utasszállító, sportrepülő, vadászgép, stb., az tudja, hogy fent ilyen magasan a levegő nagyon megritkul, nem is megfelelő arra, hogy elég oxigént jutasson be az élő szervezet, ugyebár a madarak se repkednek ilyen magasan...
+ A nagy magasságban fellépő vákuum miatt utasterüket túlnyomásos kabinként alakítják ki. Ugye a bárkában ilyet nem lehetett megcsinálni.
Csak a modern repülők bírják el ezt, s ahhoz is hihetetlen technikai vívmányok megszületése kellett
- Erre itt van egy egész bárka, tele élőlényekkel, s minden gond nélkül elélnek több mint 190 napig! (ugye volt a 40 nap eső, majd még 150 napig éltek biztosan Noé és utasai a bárkában)
- Erre egy FÁBÓL készült BÁRKA, gond nélkül kibírja, mindenfajta sérülés nélkül, mait persze egy egyszerű család épített.
- Ja és képzeljük el, hogy a nagy eső, vihar miatt mekkora hullámok lehettek!
Amik persze semmi kárt tettek egy GIGANTIKUS bárkában, aminek méreteit még elképzelni se tudjuk.
- És még vannak a jéghegyek is, igaz hogy esőről írnak, de már akkor is volt Északi és Déli sark, a maga jégmezőivel és tábláival...
Ja és Titanic valaki?
Úgy látszik, hogy Isten nagyon bízhatott Noé hajókormányzási képességeiben.

[ Szerkesztve ]

(#7207) cucka válasza bronin7 (#7206) üzenetére


cucka
addikt

Ezek azért elég gyenge érvek, több közülük pontatlan vagy hibás. (nagy magasságban fellépő vákuum? :D :D )
Ha feltétlenül kötekedni akarsz, akkor például egy elég kézenfekvő kérdés lenne, hogy honnan jött az a sok víz? Hova lett az a sok víz? Édesvíz volt vagy sós?

[ Szerkesztve ]

(#7208) bronin7 válasza bronin7 (#7206) üzenetére


bronin7
csendes tag

Folytatás:

A kiemelt részek között érdemes azokat elolvasni, amik a víz eltűnéséről szólnak!
1. Rögtön megkérdezné az ember, hogy mi lett a sok vízzel, hiszen az egy dolog hogy ez a sok eső leesik, s elborít mindent, de ha vége a próbatételnek, akkor hol fognak élni a kiválasztottak?
A vízen?
A Bibliából kiderül, hogy Isten által keltett vizek felszívódtak, eltűntek, stb.
De mégis hova szívódtak fel?
Az egész világ víz alatt, a bárka több mint 8000 méteren, ugye tele utassal, akik csodálatos határos módon kibírták a ritka levegőt, a vákuumot, a nyomást, stb.
Mi történt?
Elpárologni nem tudott, hiszen akkor az felhők formájában újra megjelenik, de ilyen magasan maximum csak hó eshet a külső hőmérséklet miatt
Ja és persze Noé és az utasok biztosan gond nélkül ki tudták bírni a -50, -60 fokos fenti hőmérsékletet is... Mert ugyebár ismert, hogy a levegő 100 méterenként csökken 1 fokot.
Tehát lehet számolni, hogy fent mekkora lehetett a hőmérséklet...

2. Persze jön az is, hogy honnan eshetett a sok víz, amikor 8000 méter magasan vagyunk, tehát már bőven a felhőhatár mögött!
És ott a hőmérséklet is, tehát csak hó lehetett, ami eshetett.
Azt hogy sós vagy édes víz volt, az megint egy jó kérdés, mert baromira nem mindegy, mert a sós víz teljesen tönkreteszi a földet, ha ilyen nagy mennyiségben, s ilyen sokáig lepi el.

[ Szerkesztve ]

(#7209) bronin7 válasza cucka (#7207) üzenetére


bronin7
csendes tag

Ezekre majd kitérek, de nem tudok mindent leírni.
És ezek nem tökéletes érvek, és nem biztos hogy pontosak az adatok, de lényeg kivehető belőle, már maga a körülmények ilyen fajta megvizsgálása is elgondolkodtató..

(nagy magasságban fellépő vákuum? :D :D )

Azt éppen egy repülős oldalról másoltam be ide, tehát nem én találtam ki.

[ Szerkesztve ]

(#7210) Dany007 válasza bronin7 (#7206) üzenetére


Dany007
veterán

"Utaztatok ti már valaha 8000 méteren? "

Igen, és ki volt írva, hogy nagyjából - 42 fok van éppen... :U
Btw, az a 8000 méter magasságú víznek nem kis súlya lehetett. Ezt érdemes lenne hozzávetőlegesen kiszámolni, mert akkora többletsúly már a Föld gravitációjára is kihathat.Szvsz.
Na, de olvasom tovább :)

Hja, és most lécci elemezd hasonló módon a Piroska és Farkast is : ) Bár az Ózt izgalmasabb lenne :D

Persze le vonom én a következtetést helyetted. A Noé Bárkája story úgy abban a formában, ahogy le van írva egy mese. Egyértelmű, hogy erős túlzásokkal tarkított kis story.
Ha lebutítjuk, akkor talán még lenne némi értelme. Esetleg egy cunami. És az összes állat közül talán csak pár környékbeli faj... Esetleg, de így is necces a story :)
Btw, ennek a storynak mi is a tanulsága? Mondanivalója?

[ Szerkesztve ]

(#7211) kymco válasza bronin7 (#7203) üzenetére


kymco
veterán

Nálunk ez alap... Ha egy 1 Mózessel foglalkozó ref. könyvet előveszel alapból benne van...

www.refujvaros.hu

(#7212) cucka válasza bronin7 (#7209) üzenetére


cucka
addikt

már maga a körülmények ilyen fajta megvizsgálása is elgondolkodtató..
Szerintem annyira nem, a "honnan jött a víz, és hova ment?" kérdés bőven elég erős ahhoz, hogy az egész sztori bukjon.

A sós vízzel elsősorban az a probléma, hogy az édesvízi halak nem kedvelik, a nem kedvelését pedig úgy fejezik ki, hogy jól elpusztulnak a sós vzben. Őket nem vitte magával Noé, tehát erősen szopóágra kerültek :D

Azt éppen egy repülős oldalról másoltam be ide, tehát nem én találtam ki.
Ok, csak a te fejtegetésedre pont nem igaz. 8000 méteres magasságban ringatózó hajó körül semmiféle vákuum nem keletkezik.

(#7210) Dany007
Btw, az a 8000 méter magasságú víznek nem kis súlya lehetett. Ezt érdemes lenne hozzávetőlegesen kiszámolni, mert akkora többletsúly már a Föld gravitációjára is kihathat.Szvsz.
Kihat, de nem jelentősen, a víz a Föld többi alkotóeleméhez képest nagyon könnyű anyag. Egy ilyen víztömeg legfeljebb fél ezrelékkel növelte volna meg a Föld tömegét.

[ Szerkesztve ]

(#7213) Sir Pocok


Sir Pocok
őstag

A durva az az egészben, hogy ha belegondolunk, akkor Noé nem is tudott volna hajózni mert az egész felszínt jégpáncélnak kellett volna borítania....

Magyarán ha elfogadjuk, hogy volt özönvíz akkor azt is elfogadjuk, hogy azt senki se élhette volna túl. Tehát egyértelmű, hogy ilyen nem lehetett.

Köszönjük Bronin ezt az okfejtést. Ez a dolog így annyira abszurd, hogy Monty Pythonnék is kezet csókolnának... ;]

Az erős embernek nincs szüksége hatalomra, a gyönge jelleműt pedig tönkreteszi.

(#7214) kymco válasza bronin7 (#7206) üzenetére


kymco
veterán

És mi lett a levegővel, amit kiszorított a víz? Ha így lett volna, akkor a levegő sűrűsége nem lett volna a mainak megfelelő... :)

www.refujvaros.hu

(#7215) Sir Pocok válasza Dany007 (#7210) üzenetére


Sir Pocok
őstag

A lényeg az szerintem, hogy ezt az özönvíz sztorit sok evolució ellenes is felhasználja, de nem kell messzire menni ezzel a történettel JJános is sokat példálozott.

Az erős embernek nincs szüksége hatalomra, a gyönge jelleműt pedig tönkreteszi.

(#7216) bronin7 válasza cucka (#7212) üzenetére


bronin7
csendes tag

Azt éppen egy repülős oldalról másoltam be ide, tehát nem én találtam ki.
Ok, csak a te fejtegetésedre pont nem igaz. 8000 méteres magasságban ringatózó hajó körül semmiféle vákuum nem keletkezik.

Akkor a vákumot hagyd, de láthatod hogy van még más probléma.

Nekem ezzel a fejtegetéssel nem az a célom, hogy tagadjam az Özönvízt (én ugyebár ebben nem hiszek, de itt egy olyan nézőpontból vizsgálom, hogy mi lett volna ha mégis megtörtént), de a körülmények elgondolkodtatóak.

Amit Isten csinált, tehát az özönvíz elindítása, a többi élőlény kiírtása, ebbe nem kötök bele, de az viszont nagyon problémás, hogy nem veszik figyelembe a természeti hatásokat.
Ha így írták volna le, hogy: "Isten mágikus védőmezőt tett a hajó köré, ami megvédte minden bajtól, s így élte túl az Özönvízet.", akkor abba még mint keresztény hívő se tudnék belekötni.
De semmi ilyenre való utalás nincs!

Azt szeretném kiemelni, hogy ha Isten által jött szavakat írtak le, akkor ezek miért vannak ennyire leegyszerűsítve, vagy ha már ilyen egyszerű, akkor Isten tehetett volna olyat, mint amit fentebb leírtam.
És itt csak a Bibliában leírt dologra hagyatkozok.

[ Szerkesztve ]

(#7217) cucka válasza kymco (#7214) üzenetére


cucka
addikt

A fenébe, ennyire kézenfekvő hiba az okfejtésben, és nem jöttem rá, pedig ott volt az orrom előtt.. Köszi, hogy beírtad, ez övön aluli volt :D

(#7218) bronin7


bronin7
csendes tag

Az özönvíz utáni élet problémájával majd a nap folyamán foglalkozok, addig várom az észrevételeket ezzel és az előző témával kapcsolatban.
Na megyek.

(#7219) zoltanz válasza Dalai Láma (#7191) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Én is úgy vélem, Isten teremtette a világot, és benne minket is. Mégis elfogadom az evolúciót.

Az idő isten szemében nem létezik ő minden térben azaz időben jelen van (hogy mit mért tesz oka van).
Szép dolog az evolúciós elmélet mindaddig amíg meg nem született az ember (2.0 állatok vagyunk :) ) és ezzel felborúlt a rend mert most átvettük a teremtés (vagy lehet a pusztulás) menetét.
Gondolj csak bele ha nincs isten mennyi az esélye annak hogy itt legyél. Kell a nap a föld a megfelelő távolságra tőle megfelelő méretben, valamint az anyagok egy bizonyos keverékéből kell állnia. Ezután az evolúcióhoz és az ehhez vezető úthoz kell egy stabíl klíma, hogy ne haljanak ki a fajok. Fatális véletlen, hmmm :U A szellemet vagy a lelket mi hozta létre? (nem az agy szürkeállomány méretétől függ, egész mástól)

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#7220) kymco válasza bronin7 (#7206) üzenetére


kymco
veterán

A gigantikus bárka méretei meg vannak adva a Bibliában.... :) tehát elképzelhető....
Egyes TUDOMÁNYOS elméletek szerint az emberiség bölcsője a termékeny félhold, aminek egyik része a mai Tigris és Eufrátesz környéke.
Egy lokális özönvíz, ami ezt a területet érintette, akár ez egész emberiséget kiirthatta volna.
Tehát emberi ésszel is értelmezhető a leírt bibliai történet, mert ezen területek állatvilága korlátozott, és a területe is. A hegyeinek mérete is, és még jéggel sem kell szembenézni....
De ha az egész az egész világot érintette volna, akkor is
Isten az anyagot a semmiből teremtette, miért gond annyi vizet neki összehozni, ami ehhez kell?
Miért lenne gond a bárkát megóvnia, mikor csillagrendszerek pályáit határozza meg?
Miért lenne gond neki életben tartani az állatokat, embereket, mikor ő teremtette az olyan állatokat is, akik képesek rendszeresen inaktívvá lenni és ezzel az anyagcseréjük lelassul...
Aki képes halottakat feltámasztani, ne tudna élőket életben tartani?

www.refujvaros.hu

(#7221) cucka válasza zoltanz (#7219) üzenetére


cucka
addikt

Az idő isten szemében nem létezik ő minden térben azaz időben jelen van (hogy mit mért tesz oka van).
A "minden időben jelenlét", vagy más szóval mindentudás és mindenhatóság ellentmond az ok-okozat összefüggésnek. Ezt elég nehéz elképzelni emberi aggyal.

Szép dolog az evolúciós elmélet mindaddig amíg meg nem született az ember (2.0 állatok vagyunk ) és ezzel felborúlt a rend mert most átvettük a teremtés (vagy lehet a pusztulás) menetét.
A természetes evolúció köszöni szépen és jól van, emellett beszélhetünk ember által megvalósított, tervezett evolúcióról, például a növények nemesítése, vagy az állatok háziasítása. Persze ott az ember által véletlenül kiváltott evolúció, például az iparosodás hatására a nemtudommelyik madár példányai egyre sötétebb színűek lettek.
Szerintem nem a teremtés szerepét vettük át, hanem Isten szerepét. Erre jó magyarázat mondjuk Nietzsche híres mondása: "Isten halott". (bár a magyarázatával és érveivel nem feltétlenül értek egyet, azért van igazság bennük)

Gondolj csak bele ha nincs isten mennyi az esélye annak hogy itt legyél. Kell a nap a föld a megfelelő távolságra tőle megfelelő méretben, valamint az anyagok egy bizonyos keverékéből kell állnia. Ezután az evolúcióhoz és az ehhez vezető úthoz kell egy stabíl klíma, hogy ne haljanak ki a fajok.
A jelenleg általunk ismert élethez ezek szükségesek ezek a feltételek. Ez zárja ki azt, hogy más feltételek esetén más, a minéktől eltérő élet alakuljon ki. Matematikában úgy fogalmaznám meg, hogy a földi körülmények elégséges, de nem szükséges feltételei az élet kialakulásának.

[ Szerkesztve ]

(#7222) JJános válasza lao ce (#7192) üzenetére


JJános
addikt

"a szirti galambbol lett honositva tobbezer eve. a szirti galamb nem koltozo madarkent van szamontartva, de ettol fuggetlenul csapatok bizony sokezer kilometereket tesznek meg"

A galamb nem repül feleslegesen sokezer kilómétert. Voltak galambjaim. Postagalambok.
Otthon megkapta a tiszta búzát, a friss vízet, amibe kevés káliumpermanganátot kellett tenni, mert a galamb elég kényes. Amikor felrepültek, akkor pár száz méteres körökben repültek.
Néha elmentek kavicsot enni. :D
Aztán befogtam egyet, beraktam egy sötét dobozba, és elmentem pártíz kilómétert, és ott kiengedtem. Felrepült csinált egy kört, olyan 100 méterest, majd azonnal abban az irányba eltünt, amerre az oduja volt, és ahol a párja várta.
Kismotorral mentem haza, a galamb már ott búgott a párja mellett a fészertetőn.

A galambok soha nem töltöttek többet a levegőben 20-30 percnél. Amikor hazajött valahonnan, akkor mindig nyilegyenesen. Én ennyit tudok hozzátenni.

2007-05-06 óta itt!

(#7223) zoltanz válasza cucka (#7221) üzenetére


zoltanz
nagyúr

"A "minden időben jelenlét", vagy más szóval mindentudás és mindenhatóság ellentmond az ok-okozat összefüggésnek. Ezt elég nehéz elképzelni emberi aggyal."

Számomra elegek a kézzelfogható bizonyítékok isten létezéséhez. Mint tudjuk a tér meggörbűlhet mint a feketelyukak esetében. A fénysebességet már sikerűlt előállítani a földön is, tehát ott lehetünk egyszerre több időben is. :D

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#7224) JJános válasza zoltanz (#7219) üzenetére


JJános
addikt

"Az idő isten szemében nem létezik ő minden térben azaz időben jelen van"
Szerinted! Úgy hangzik, mint valami sci-fi.

De ez nem igaz! Az időt mérjük, vagyis tellik elfelé. Nem lehet benne közlekedni!

2007-05-06 óta itt!

(#7225) cucka válasza zoltanz (#7223) üzenetére


cucka
addikt

Szerintem inkább hagyjuk a fizikát, nem fog menni :D

(#7226) kymco válasza cucka (#7205) üzenetére


kymco
veterán

Én nem foglalkoztam az ID-vel és nem is nagyon fogok. :)
A Bibliai elgondolás töredékes megvalósítása ott található a pusztai vándorlásnál, leginkább a letelepedésnél Józsué korában, majd a bírák koránál, és amikor Izrael királyt választ, akkor is látható Dávid és kezdetben Salamon életében. Majd a királyság idején egy egy felvillanás marad csupán a fogságból való hazatérésig, ahol ez a teokratikus elv megerősödik...

5 milliárd ember nem keresztény, soha nem érjük el a 100%-ot :) (még a gyülekezetünkben sem) és ez nem is cél. A cél az, hogy mindenhol megismerjék Isten örömhírét, és aki akar dönthessen mellette.

Igen, bár sok hívet hozott az egyháznak. Tévedsz. Azok az emberek nem keresztények, akik érdekből vagy erőszakkal lettek "kereszténnyé".... és a gyermekeik sem lettek attól azzá, hogy már ebben a kultúrában nőttek fel.
Az ilyen térítések után terjedhet az a tévtanítás, hogy a jót cselekvő ember a mennybe jut a rosszat a pokolra.
A mennyország és a pokol létezik. És kegyelem elfogadásától vagy elutasításától függ a célállomás... csak ettől.

www.refujvaros.hu

(#7227) JJános


JJános
addikt

A vízözönhöz annyit. Az ararát kb. 5000 méteres. A biblia szerint a bárka itt feneklett meg. A nagy víztömeg semlegesítette a levegő hőmérsékletét. A vizek felfakadtak, ami a mélységből jövő vizet illeti, vissza is ment.
Ami azokat a vizeket illeti, ami a mennyezet felett volt, az leesett, és az ittmaradt.
Gondolom, hogy sok víz elpárolgott, és felhő gyanát az égen caplatott tovább.

2007-05-06 óta itt!

(#7228) Noddy


Noddy
senior tag

Az özönvizes sztori nem csak a zsidó és keresztény hitvilágban van meg, hanem más népek történeteiben is előfordul, ez alapján elmondható, hogy nem biztos, hogy csak a zsidók agyszüleménye, hanem megtörtént, globális esemény lehetett. Közvetett bizonyítékok lehetnek a tömegesen megtalált fossziliák (tengeri és szárazföldi élőlények, dinoszaurusz, mamut temetők), hatalmas üledék rétegek, amiket a mai stream tudomány évmillióknak tulajdonít, akár egy globális katasztrófa alkalmával is létre jöhetett. Mai fejjel el se tudjuk képzelni, hogy milyen hatást gyakorolhatott egy ilyen hatalmas víztömeg a Földre, már az is globális katasztrófákat okoz ha néhány centiméterrel megemelkedik a világtengerek, óceánok vízszintje. Nóé nem egyedül, hanem Isten segítségével, útmutatásával építette a bárkát. A levegős részhez, ahogy kymco is említette, ha az egész tengerszint feljebb kerül azzal a sűrűbb levegő rétegek is feljebb kerülhettek, nem nyelte el a víz. A legnagyobb hegységek keletkezhettek az özönvíz után is, ahogy a Himalája még ma is növekszik, bár lassan a saját súlya alatt persze süllyed is. Ha bele gondolunk, ahogy a vastag jég rétegek olvadásának hatására az északi félteken szárazföldek bukkannak elő a rájuk nehezedő nyomás hatására, ilyen kataklizma akár okozhatta, a mai tektonikus folyamatokat is, egye területek eltűnését, később kiemelkedését. Természetesen ezeknek a dolgoknak a bizonyításához, ugyan azokat a bizonyítékokat kell használni, amit a modern geológia, paleontológia használ. Talán még számítógépes modellezéseket is lehetne csinálni, hogy egy bizonyos mennyiségű víztömeg mekkora hatásokra képes.

Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

(#7229) JJános válasza lao ce (#7192) üzenetére


JJános
addikt

Még annyit, mint bizonyítékot, a galamb a vízforrásoktól ritkán távolodik el.
Ezt a wikipédia is megerősíti! Csak ha túlszaporodnak, és nem bírja el a terület őket, mert magevők ugye, akkor mennek a fiatalok, és keresnek vízforást, és területet.

2007-05-06 óta itt!

(#7230) cucka válasza kymco (#7226) üzenetére


cucka
addikt

Én nem foglalkoztam az ID-vel és nem is nagyon fogok.
Akkor egyszerűen csak elbeszéltünk egymás mellett :)

A Bibliai elgondolás töredékes megvalósítása ott található a pusztai vándorlásnál, leginkább a letelepedésnél Józsué korában..
Értem, bár vannak nyitott kérdések azzal kapcsolatban, hogy a Bibliában (különösen az Ószövetségben) leírtak mennyire tekinthetők történelmi tényeknek. Olyan érvet is hallottam, hogy pl. az egyiptomi fogságot semmilyen történelmi bizonyíték nem támasztja alá. Megmondom őszintén, nem ismerem eléggé ezt az oldalát a dolognak ahhoz, hogy konkrétan állást foglaljak, de érdekesnek találom, tehát jöhet mindenféle érv-ellenérv. Mindenképp tetszetősebb téma számomra, mint az özönvíz tudományos bizonyítékokkal történő boncolgatása :)

5 milliárd ember nem keresztény, soha nem érjük el a 100%-ot (még a gyülekezetünkben sem) és ez nem is cél. A cél az, hogy mindenhol megismerjék Isten örömhírét, és aki akar dönthessen mellette.
Igen, mások is valahogy így kéne hozzáálljanak a hittérítéshez.

Tévedsz. Azok az emberek nem keresztények, akik érdekből vagy erőszakkal lettek "kereszténnyé".... és a gyermekeik sem lettek attól azzá, hogy már ebben a kultúrában nőttek fel.
Több százmillió latin-amerikai emberről beszélünk. Miért ne lehetnének ők igazi keresztények, attól, mert 500 évvel ezelőtt őseikre rákényszerítették ezt a vallást? Ok, nem mind igazi keresztények, de nem látok semmilyen okot, ami kizárná.
Amúgy az európai országok többsége is érdekből vagy külső nyomás hatására lett keresztény, így szorította ki a kereszténység a különböző pogány vallásokat. Igen, ez ránk, a magyar népre is igaz.

A mennyország és a pokol létezik. És kegyelem elfogadásától vagy elutasításától függ a célállomás... csak ettől.
Ok, tisztult a kép, köszönöm.

(#7231) cucka válasza Noddy (#7228) üzenetére


cucka
addikt

Az özönvizes sztori nem csak a zsidó és keresztény hitvilágban van meg, hanem más népek történeteiben is előfordul, ez alapján elmondható, hogy nem biztos, hogy csak a zsidók agyszüleménye, hanem megtörtént, globális esemény lehetett.
A keresztények szeplőtelen fogantatásának mítosza is elég sok hitvilágban előfordul, ettől még nem válik tudományos kutatások tárgyává. (Konkrétan ez a mítosz már az egyiptomiaknál is megvolt, jóval a kereszténység előtt)

Természetesen ezeknek a dolgoknak a bizonyításához, ugyan azokat a bizonyítékokat kell használni, amit a modern geológia, paleontológia használ. Talán még számítógépes modellezéseket is lehetne csinálni
Röviden összefoglalva: a fizika, geológia, paleontológia tudománya egyaránt nem támasztja alá az özönvíz elméletét. Igazából nem is foglalkoznak vele, pont úgy, ahogy a lapos föld elméletével sem foglalkoznak. Innentől lehet bizonyítékokat gyűjtögetni meg fantáziálni, de annyira ellentmond mindennek, amit eddig tudunk, hogy nem tudom, érdemes-e.

(#7232) Sir Pocok


Sir Pocok
őstag

Ezzel az Özönvíz témával én se nagyon foglalkoznék de egy dologre szetnék reagálni:

JJános azt mondja, hogy az özönvíz 5000 m magasan borította a földet.

Ha jól tudom 140 napig esett az eső.

Számoljunk egy picit:

A föld területe 510.065.500 km2

az 510.065.500.000.000 m2 * 5000 m

2.550.327.500.000 m3

Ha ezt nézzük akkor olyan "eső"-nek kellett lennie ami mindent eltiport volna. Hiszen ennyi vizet ennyi idő alatt még egy monszun eső se produkálni, még megközelítőleg se.

Nó bárkáját szét szedte volna a vízsugár.

Na mindegy kár ezt ragozni mert, egyértelmű, hogy lehetetlen, ha tudományos aspektusból nézzük.

Az erős embernek nincs szüksége hatalomra, a gyönge jelleműt pedig tönkreteszi.

(#7233) cucka válasza Sir Pocok (#7232) üzenetére


cucka
addikt

Számolhatunk.
5000 méteres vízoszlop, 140 nap. Napi 35,7 métert emelkedett a vízszint. Tehát minden négyzetméterre 35,7 köbméter, azaz nagyjából 35 tonna víz. 3500 vödörnyi víz. Percenként több, mint 2 vödörnyi víz négyzetméterenként. A pár évvel ezelőtti augusztus 20.-i vihar ehhez képest szemerkélő eső volt csupán. Egy átlagos nyári zápor vízhozama fél perc alatt összejött volna.

[ Szerkesztve ]

(#7234) Noddy válasza cucka (#7231) üzenetére


Noddy
senior tag

A keresztények szeplőtelen fogantatásának mítosza is elég sok hitvilágban előfordul, ettől még nem válik tudományos kutatások tárgyává. (Konkrétan ez a mítosz már az egyiptomiaknál is megvolt, jóval a kereszténység előtt)
Szerintem pedig az etnológia és az antropológia is tudomány, igaz hogy kevésbé reál, de tudomány.

Röviden összefoglalva: a fizika, geológia, paleontológia tudománya egyaránt nem támasztja alá az özönvíz elméletét. Igazából nem is foglalkoznak vele, pont úgy, ahogy a lapos föld elméletével sem foglalkoznak. Innentől lehet bizonyítékokat gyűjtögetni meg fantáziálni, de annyira ellentmond mindennek, amit eddig tudunk, hogy nem tudom, érdemes-e.
Félre értetted szerintem az utolsó mondatomat. Ha egy vastag üledék réteg jelenlétét meg lehet magyarázni sok millió éves lerakódással és egy hatalmas kataklizmával akkor csak fő tudományos irány vonal mondja meg, hogy melyik az elfogadottabb. Mindig több elmélet létezik egymás mellett de mindig csak az az elterjedtebb amelyik mellett több tudós áll. A másik is igaz lehet de amellett kevesebben állnak, ha az egyik vagy másik mellett megszaporodnak a bizonyítékok akkor az kap erőre, csak akkor van probléma, ha egy lelet mindkét irányt ugyan annyira erősíti. Pont az írtam, hogy a mai fizikai, geológiai, paleontológiai módszerekkel is le lehetne írni egy özönvíz elméletet csak mivel nem ez a fő irány kevesen foglalkoznak vele, természetesen kevés pénzért. A csillagászatban több elmélet jobban elfér egy más mellett, mert ott csak a fény mint információ van a kezükben és néha teljesen ellentétes következtetésekre jutnak, vagy nagyságrendi változtatásokra kényszerülnek sokszor. Itt a Földön sokkal több irányból lehet megközelíteni a dolgokat és emiatt sokkal árnyaltabbak a dolgok. Persze lehet azt mondani, hogy felesleges pénzkidobás lenne özönvízkutatásokra pénzt kiadni, mikor van egy sokkal sikeresebb elmélet, de ha az emberiség teljes mértékben tudni szeretné az igazságot (tehát 100%-os elvetés vagy elfogadás) akkor szerintem ez minden pénzt megér, mert amíg csak egy apró bizonyíték is szól egy elmélet mellett, addig nem lehet mellette felelőtlenül elmenni. Persze az emberiség soha sem tudja meg a teljes igazságot, de törekedni kell rá. Persze ha nem kutató lennék, hanem vasutas, akkor biztos hagynám a fenébe a kutatásokat és elmennék sörözni a kocsmába.

Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

(#7235) Dany007 válasza zoltanz (#7219) üzenetére


Dany007
veterán

"Az idő isten szemében nem létezik ő minden térben azaz időben jelen van"
Ja, és ezt mire alapozva mondod? :)

"ha nincs isten mennyi az esélye annak hogy itt legyél"

Pontosan ugyan annyi. Ez dolog trükkje. Azért élhető ez a bolygó, mert így alakult ki. Nem kellett semmilyen Isten, se más sem. Nem az első 'próbálkozás' volt. A milliárdnyi lehetőségből egyszercsak összejött. Nem tudhatod, hogy nem-e volt előtte más, egy másik bolygó, ami éppenhogy nem felelt meg a követelményeknek...
Elvégre ha ez nem alakult volna ki így, akkor most nem lennénk itt.
Olyan ez, mintha 1000x dobnál a dobókockákkal, és egyszer beletalálsz a 7-esbe. (mármint, hogy hetes jön ki) De Te, mint szemlélő, már csak azt a dobást látod, amikor a 7-es kijött. És pont.

"szellemet vagy a lelket mi hozta létre?"

Először bizonyítsd be, hogy létezik, utána lehet tárgyalni, hogy mi hozta létre...

[ Szerkesztve ]

(#7236) Noddy válasza Sir Pocok (#7232) üzenetére


Noddy
senior tag

Ahogy bronin7 is beidézte:
11. Noé életének hatszázadik esztendejében, a második hónapban, e hónap tizenhetedik napján, felfakadának ezen a napon a nagy mélység minden forrásai, és az ég csatornái megnyilatkozának.

Tehát a föld alul és a föld felül is jött a víz.

Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

(#7237) zoltanz válasza Dany007 (#7235) üzenetére


zoltanz
nagyúr

"Először bizonyítsd be, hogy létezik, utána lehet tárgyalni, hogy mi hozta létre..."

Hátha te nem tudod az elég baj, majd rájösz ám idővel, mi van. :U Nekem ez elég bizonyoság a létezésére...

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#7238) Dany007 válasza zoltanz (#7237) üzenetére


Dany007
veterán

Hát, akkor hajrá. Bizonyítsd be nekem, mert én nem tudom :) ;)

(#7239) kymco válasza cucka (#7230) üzenetére


kymco
veterán

Az egyiptomi fogság érdekes, mert tényleg kevés adat van arról az egyiptomi feljegyzésekben, hogy ott jártak a héberek.. Van, de kevés, és főleg nem szerepel benne a szabadulástörténet.
Ennek történelmi okai vannak.
Izrael családját befogadó fáraók nem egyiptomi származásúak voltak. Idegen népként (vsz semita) népként uralkodtak az egyiptomi nép felett. Vsz ezért fogadták be könnyen Izrael népes családját, és ezért volt kezdetben jó dolguk.
Viszont ezt a hikszosz dinasztiát megdöntötték, és új fáraó dinasztia került hatalomra. Nos ez az adminisztráció még a nyomait is el akarta törölni a régi dinasztiának. A falfeliratokat levésték, a sírokat eltüntették, a feljegyzéseket megsemmisítették. Erre, mármint a falfeliratok, festmények "leresetelésére" van bizonyíték... (általában a fáraók itt adták hírül az utókornak dicsőséges tetteiket, és ez az új dinasztiának nem tetszett)

Így azokról az időkről is megsemmisültek az adatok (közel négyszáz év), amit ott töltött a néppé formálódó Izrael.
Az, hogy ott volt Izrael a forráselemzések (városok egyezése, fáraó adminisztrációjának módja, József által intézett földreform nagyon hasonlít a hixoszok által fennmaradt kevés forrásban említett földreformhoz) igazolják a tudomány szerint, persze ezt egyesek vitatják, mások cáfolják, a harmadrész meg igazolja....

Az egyiptomi kivonulás annyira kínos volt Egyiptomnak, hogy vsz nem nagyon tették fel a dicsőségtáblára.... :)

www.refujvaros.hu

(#7240) zoltanz válasza Dany007 (#7238) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Én csak az útatat tudom mutatni, neked kell levonni a konzekvenciákat ezzel kapcsolatban. De elöbb vagy utóbb megtörténik. :) Amúgy ha ismernénk egymást személyesen biztos könnyebb lenne, de sajnos nekem nincs annyi időm, talán egyszer. :D

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#7241) JJános válasza Sir Pocok (#7232) üzenetére


JJános
addikt

Ez így nem egészen jó.
Mert a biblia írja, hogy a mennyezet felett való vízek leestek. A mélységből is felfakadtak a vizek.
Noé bárkája az egyik legkomolyabb méretű, és állapotú volt.

2007-05-06 óta itt!

(#7242) kymco válasza Noddy (#7234) üzenetére


kymco
veterán

Láttam nemrég a spektrumon talán, hogy a napjainkban dőlt meg az USA nyugati partvidékének mai formájáért felelős természeti folyamat beazonosításának tudományos elmélete. Azt gondolták, hogy a nagy szurdokokat, a komoly eróziót talán gleccser és később folyók lassú munkája hozta létre.... Volt egy-két jelenség, természeti képződmény, ami nem fért bele az elméletbe, és volt egy tudós, aki egész életében azt hajtogatta, hogy ez az elmélet nem jó, nem hosszú idő alatt alakult ki minden, hanem egy gigantikus méretű árvíz okozta, ami szinte pillanatok alatt végigsöpört a partvidéken.
Természetesen a tudóstársadalom egységesen lehülyézte ezt a tudóst, de mára fordult a kocka. Kiderült, hogy hatalmas mennyiségű víz halmozódott fel egy völgyben, amit egy nagy és vastag jégfal zárt el. A jégkorszak végén ez a fal szétrobbant egy rövid agónia után (kb mint a Jégkorszak 2-ben :) ) és a temérdek víz végigsöpört a a területen. Olyan nagy volt a víz sebessége, hogy a vízalatti örvények hurrikán hatást váltottak ki és hihetetlen méretű sziklákat dobáltak szét, vagy lukakat martak a talajba.... Ennek nyomai máig láthatók....
Nos a tudomány egy évmilliókig tartó eróziótól eljutott egy emberi léptékben is rövidnek számító kataklizmáig...

[ Szerkesztve ]

www.refujvaros.hu

(#7243) cucka válasza Noddy (#7234) üzenetére


cucka
addikt

Szerintem pedig az etnológia és az antropológia is tudomány, igaz hogy kevésbé reál, de tudomány.
Jogos észrevétel, reáltudományokra gondoltam természetesen.

Mindig több elmélet létezik egymás mellett de mindig csak az az elterjedtebb amelyik mellett több tudós áll.
És tudod, miért áll több tudós az egyik elmélet mellett? Mert az az elmélet jobb. Mondjuk több mindent megmagyaráz, jobban használható, vagy esetleg több bizonyítékunk van rá.
A tudományos közösség véleménye nem hit vagy meggyőződés kérdése. Igen, vannak egyedi esetek, amelyek ezt cáfolják, viszont összességében nézve igaz.

Pont az írtam, hogy a mai fizikai, geológiai, paleontológiai módszerekkel is le lehetne írni egy özönvíz elméletet csak mivel nem ez a fő irány kevesen foglalkoznak vele, természetesen kevés pénzért.
Le lehetne, csak továbbra is ott marad a nyitott kérdés, hogy honnan lett az a sok víz és hova tűnt? Ennyi erővel bármit le lehetne írni, azt is, hogy a dinoszauruszok a rózsaszín láthatatlan egyszarvúak miatt pusztult ki, csak a leírt dolgokat illik bizonyítani.
(És nem, nem a felszín alól jött az a sok víz. A Föld vízkészleteinek kevesebb, mint 1 százaléka van a felszín alatt. És továbbá kérdés, hogy milyen erő hatására jött elő a felszín alól a víz? (Mert magától marhára nem szokott előjönni, a víz leginkább lefele folyik)

A csillagászatban több elmélet jobban elfér egy más mellett
Azért, mert kevés a kézzelfogható bizonyíték. Amúgy szó nincs arról, hogy elméletek tömege között tanácstalanul ténferegnének a kutatók, ugyanúgy vannak elfogadott és vezető elméletek.

de ha az emberiség teljes mértékben tudni szeretné az igazságot (tehát 100%-os elvetés vagy elfogadás) akkor szerintem ez minden pénzt megér
A tudományban nincsenek teljes mértékben igaznak minősülő elméletek. Nem tudhatjuk teljes mértékben az igazságot.

amíg csak egy apró bizonyíték is szól egy elmélet mellett, addig nem lehet mellette felelőtlenül elmenni
De, el lehet. El lehet vetni azokat az elméleteket. Az özönvíz hipotézis mellett kevés bizonyíték van, ellene sok érv szól, emellett további nehezen megválaszolható kérdéseket is felvet.

(#7244) cucka válasza kymco (#7242) üzenetére


cucka
addikt

Na és nem ez a tudomány szépsége? Szerintem teljesen természetes, hogy bizonyítékok nélkül nem hitt a tudományos közösség az illetőnek. Amint sikerült előállni egy bizonyítékokkal és magyarázatokkal jól alátámasztott elmélettel, a tudományos közösség elfogadta azt, mi több, akár ünnepelt tudós is lehet az illetőből. Szerintem ez így nagyon szép, mi több, teljes mértékben igazságos.

Az egyiptomi kivonulás történelméről pedig tanultam tőled pár új dolgot, köszi. :)

[ Szerkesztve ]

(#7245) lao ce válasza kymco (#7194) üzenetére


lao ce
aktív tag

akkor sikerult a teremtest bebizonyitania? talan balfasz volt az a kutato? hmmm.... vajon melyik lehet.

a csor felso reszeben vannak a magneses erzekelok nem a fejen, jonapot kivanok.

nicht kompot

(#7246) Noddy válasza cucka (#7243) üzenetére


Noddy
senior tag

És tudod, miért áll több tudós az egyik elmélet mellett? Mert az az elmélet jobb. Mondjuk több mindent megmagyaráz, jobban használható, vagy esetleg több bizonyítékunk van rá.
A tudományos közösség véleménye nem hit vagy meggyőződés kérdése. Igen, vannak egyedi esetek, amelyek ezt cáfolják, viszont összességében nézve igaz.

Nem azért mert jobb (bár ez elég tág fogalom, hogy mi a jó), hanem mert jobban illeszkedik a saját elmélet halmazukba (ami persze egyet jelenthet azzal amit írtál). A tudományos társadalomban sajnos nagyon sok hitvita van, ami megkeseríti és sokszor lehetetlenné teszi sok fiatal, ambiciózus kutató térnyerését. De megfelelő szorgalommal át lehet vinni a dolgokat. Ahogy kymco is írta türelem és sok sok munka kell hozzá.

(Mert magától marhára nem szokott előjönni, a víz leginkább lefele folyik)
Mint a magma is vulkán kitöréskor a hegy oldalán, és persze a gejzírből is lefelé folyik a víz miután feltör.

Azért, mert kevés a kézzelfogható bizonyíték. Amúgy szó nincs arról, hogy elméletek tömege között tanácstalanul ténferegnének a kutatók, ugyanúgy vannak elfogadott és vezető elméletek.
Én sem azt írtam hogy tanácstalanul ténferegnek, hanem, hogy a kevés információ, több elmélkedést enged meg. Ami persze nem káros, sőt... Tehát ebben egyetértünk.

De, el lehet. El lehet vetni azokat az elméleteket. Az özönvíz hipotézis mellett kevés bizonyíték van, ellene sok érv szól, emellett további nehezen megválaszolható kérdéseket is felvet.
Ha Fleming is elment volna a befertőződött petri csészék mellett akkor most lehet, hogy nem is tudnánk vitatkozni :) És "sajnos" a tudomány olyan, hogy ahogy halad előre az ember egyre több kérdés vetődik fel, ha olyan tudomány területen dolgozol, ahol fogynak a kérdések, akkor sürgősen irányt kell változtatni. Ahogy eddig én látom az mostani elméletek is annyi kellemetlen kérdéssel találkoznak mint az özönvizesek.

Tudom, elfogult vagyok, mindig is érdekeltek a szokatlan szemléletek, az árral szembe menő elméletek.

Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

(#7247) bronin7


bronin7
csendes tag

Köszönöm a válaszokat, észrevételeket, de jön a fekete leves!

Ugyebár:
21. És oda vesze minden földön járó test, madár, barom, vad, és a földön nyüzsgő minden csúszó-mászó állat; és minden ember.
22. Mindaz, a minek orrában élő lélek lehellete vala, szárazon valók közűl mind meghala.
23. És eltörle az Isten minden állatot, a mely a föld színén vala, az embertől a baromig, a csúszó-mászó állatig, és az égi madárig; mindenek eltöröltetének a földről; és csak Noé marada meg, és azok akik vele valának a bárkában.

Mi ezzel a gond?
Ugyanis a Teremtés és az Édenkertből való elmenés után ugyebár elszaporodtak az emberek a Földön.
Tehát benépesült a világ.
Voltak zsidók, egyiptomiak, sumérok, tehát fehér bőrű emberek, voltak feketék, kínaiak, eszkimók, stb. sorolhatnám.
Ugyebár az, hogy vannak feketék, kíniak, indiaiak, meg más színű, bőrű emberek, ez egy elég problémás dolog, de mivel sok idő telik el az Édenkert és Noé között így belemagyarázható valahogyan.
Nehezen, de belemagyarázható.
Azonban Noéval gond van.
Isten a fenti idézet alapján kioltotta az összes emberi élőlényt a Földön + az állatokat.
Csak Noé és családja maradt, akik ugyebár zsidók...
Remélem kezdi mindenki kapisgálni, hogy mire akarok kilyukadni...
Hogyan lettek MEGINT feketék, kínaiak, indiaiak, stb. tehát eltérő bőrű emberek, amikor CSAK Noé és családja maradt!?
Lebarnultak a leszármazottak? Elferdült a szemük, s összementek? Sorolhatnám még az eltérő embercsoportokra vonatkoztatva.
Nem lehet, mert ugyebár az kiválasztódás és alkalmazkodás lenne, ami ELLENE megy a Bibliai tanításoknak.
Ez kilőve. Mi maradt?
Egyáltalán létezik erre magyarázat?
Vagy ez a tökéletes bizonyíték arra, hogy nem is volt Özönvíz?
Tehát ez kitaláció, s akkor dől utána az egész Biblia?

Várom az észrevételeket.

(#7248) bronin7


bronin7
csendes tag

Azt azért megjegyezném, hogy Noé után eltelt idő sokkalta rövidebb volt, mint az Édenkert és Noé között eltelt idő...

Meg Noé életkora miért volt ilyen magas?
Hogyan élhetett 800-900 évet?
És a leszármazottai miért nem éltek ennyit?
Vagy ők is tovább éltek, mondjuk 400-500 évig, de a generációk egyre rövidebb és rövidebb élettartammal rendelkeztek?
Ha igen, akkor miért?
Valamit vétettek?
Magyarázza már el valaki vagy írja be a Bibliából, hogy miként volt ez.

[ Szerkesztve ]

(#7249) lao ce válasza JJános (#7227) üzenetére


lao ce
aktív tag

a vizozont sem ertem, egyaltalan.
minek kellett a szinjatek? miert is nem pattintott az ujjaval es tuntetett el mindeknit kiveve noet meg azokat az allatokat akik a barkan lettek volna? miert kellenek a varazseszkozok meg a kozonseg allandoan, soha sincs igazi csoda, mindig csak egy varazslo eloadasa van.

meg kellett jelolni a hazakat hogy isten kommandosai tudjak hogy kiket nem kell lemeszarolni. ne mar. ennyit nem kepesek tudni maguktol? nincs eligazitas mielott megindulnak? isten nem tudja a fejukbe tenni a tudast? egyaltalan minek ez a special force, nem egyszerubb megolni az osszes rosszfiut egy szempillantassal?
es lejott az egbol a langolo fem szekerrel az akarki beszelgetni. miert nem jelent meg siman a semmibol? csak nem azert mert kozlekednek az isten emberei is csak ugy mint mindenki mas?
es almot bocsatott ra bla bla es kezet rateven babraltak a non egy darabig, es abrakadabra teherbe esett. je, ezt az orvosok is csinaljak, miert nem pattintottak inkabb az ujukkal?
es alacsonyan szallo valamik jottek alacsonyan repulve egymas mellett a fak felol jo nagy zajjal es szellel, amik tuzeltek es az ellenseg buzakalaszkent meghalt elottuk. miert is kellenek a helikopterek a gepfegyverrel mar megint amikor lehetne egy gondolattal eltuntetni az ellenseget?
egett a csipkebokor. mi a fenenek kell a gyujtos? nem nagyobb csoda lenne csak ugy a lang a semmiben? nem az lenne inkabb a csoda? vagy veletlenul gyulladt meg valamitol? en is fel tudok gyujtani egy csipkebokrot, konyorgom. szerintem mozes is fel tudott, csak be volt szivva (vagy be volt tojva) es nem jutott eszebe.

nicht kompot

(#7250) kymco válasza bronin7 (#7247) üzenetére


kymco
veterán

Hát igen.. a Biblia szerint mindannyian Noé három gyermekétől származunk...:)
Ami embernek lehetetlen, Istennek lehetséges...
Kell kiemelnem Jézust, aki a negyednapos hulla Lázárt életre keltette?
És Isten hatalmából csak szeleteket látunk ilyenkor....

A tudomány mai állása szerint az emberi faj bölcsője egy elég szűk terület volt és kevés emberből lett sok (a bulvár tudományos újságírás egy szenzációs ősanyagént is emlegetett évekkel ezelőtt). Nos itt nem látunk mást... kevés emberből, sok lett... nem olyan hosszú idő alatt...

www.refujvaros.hu

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.