Hirdetés

2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#6451) zoltanz


zoltanz
nagyúr

Én átlagos kereszténynek tartom magam és van némi ismeretem a bibliai esetekről (szerintem létezik egyfajta kód amit a bibliában sejtenek, csak ez sok könyvben van szétszorva és tényleg sok igazság van bennük, de többet én sem tudok.). Viszont nyitott vagyok minden elképzelésre ami a létezésünket magyarázza, vagy foglalkozik vele, és nem áltudomány.
Szerintem kicsit bonyolúltabbak ezek a dolgok, ezt egy ember nem tudja átlátni, sem egy vallás nem tudja maradéktalanúl megmagyarázni. :D

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#6452) cucka válasza kymco (#6440) üzenetére


cucka
addikt

Az ószövetség már a kereszténység kialakulása előtt megvolt, ami elég kézenfekvő, tekintve, hogy a kereszténység előtti időkről van benne szó :)
Az újszövetséget viszont a katolikusok rakták össze. Mégis ki más dönthette volna el, hogy mely iratok legyenek benne a katolikus egyház szent könyvében? Természetesen a korai keresztény egyházról van szó, nem a mostaniról, de attól még ők voltak azok.

(#6453) zoltanz válasza cucka (#6452) üzenetére


zoltanz
nagyúr

"Az ószövetség már a kereszténység kialakulása előtt megvolt, ami elég kézenfekvő, tekintve, hogy a kereszténység előtti időkről van benne szó"

Akkor Ádám és Éva mi volt muszlim? :D :DDD Jó persze az Ószövetség zsidó vallás történetét írja le végűlis.

Amúgy szerintem volt élet a kereszténység elött.

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#6454) cucka válasza zoltanz (#6449) üzenetére


cucka
addikt

Miért a tudomány tudja magyarázni lélek létezését? Majd akkor magyarázzák meg ha tudják a választ.
Tulajdonképpen a lélek az a tudatunk, tudományos szempontból mindenképp. Az agyunk működését, a tudatunk, az emlékezetünk mechanizmusait még nem értjük elég jól, de ezekben a témákban természetesen folynak kutatások.

(#6453) zoltanz
Akkor Ádám és Éva mi volt muszlim? Jó persze az Ószövetség zsidó vallás történetét írja le végűlis.
Elvileg zsidók kellett legyenek, nem? :)

[ Szerkesztve ]

(#6455) JJános válasza Dalai Láma (#6448) üzenetére


JJános
addikt

Nincsen semmilyen mániám. Az a hsz. azt sugallta.
"Mert a katolikusoknak van eszük" Ez ész dolgában kizár másokat.

Nem vagyok szegény. Hála Istennek.

2007-05-06 óta itt!

(#6456) kymco válasza cucka (#6452) üzenetére


kymco
veterán

Attól, hogy ezt te így gondolod, nincs így. A katolikus egyház mondjuk ott kezdődik talán, mikor Róma szerepe megnő a többi püspökség hátrányára... ez pedig jóval a könyvek kiválasztása előtt volt.
Tehát a katolikus egyház még minimálisan sem létezett, sőt még az egyház a római birodalom üldözését élte, mikor kialakultak az olvasott könyvek sora az egymástól elszigetelt gyülekezetekben, szinte teljesen megegyező módon...
Ez az egyház nem volt centralizált, nem volt politikai hatalma, az álam által üldözött volt, veszélyes volt kereszténynek lenni, az istentiszteleteket sok helyen titokban tartották meg, a könyveket titokban másolták... Ezek mely elemében emlékeztetnek a katolikus egyházra?

www.refujvaros.hu

(#6457) zoltanz válasza cucka (#6454) üzenetére


zoltanz
nagyúr

"Tulajdonképpen a lélek az a tudatunk, tudományos szempontból mindenképp. Az agyunk működését, a tudatunk, az emlékezetünk mechanizmusait még nem értjük elég jól, de ezekben a témákban természetesen folynak kutatások."

Szerinted ezek akutatások amiket szikével végeznek meg mikrszkópokkal, valamint mágnesesrezonancia vizsgálóval valaha is eredményt fog produkálni ami világos magyarázatot tud adni erre? Mesúgom soha :))

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#6458) JJános válasza cucka (#6446) üzenetére


JJános
addikt

"úgy tanították, hogy azt az egyházat maga Jézus alapította."

Lehet, hogy úgy tanították, de ez blabla, vagyis nem igaz. Valamelyik császár tette álamvallásá a katolicizmust. A rómaiak addíg üldözték a kereszténységet, és Jézus követőit.

Az igazi egyházat Jézus alapította, de mára ehhez a katolikusoknak nem sok köze van.

2007-05-06 óta itt!

(#6459) JJános válasza cucka (#6454) üzenetére


JJános
addikt

"elvileg zsidók kellett legyenek, nem?" Nem.

Ők az első emberpár. Aztán ha megnézed a nemzetségi táblákat, Hébert jegyzik. Aztán Ábrahám, Izsák, Izrael, Júda. És Júda törzse lett a zsidók.

A lélek= az értelem, az érzelem, és az akarat. (nem kell elfogadnod)

2007-05-06 óta itt!

(#6460) cucka válasza kymco (#6456) üzenetére


cucka
addikt

Te azt írod le, hogy honnan beszélhetünk arról, amit mi katolikus egyháznak hívunk. Nevezhetjük akkor a korai katolikus egyházat mondjuk őskeresztény felekezetnek vagy bárminek, a lényegi rész, hogy ők állították össze azt, hogy mely iratok kerüljenek bele az Újszövetségbe, a katolikus egyház pedig ennek az őskeresztény egyháznak a "jogutódja".
Az pedig lehet, hogy a korai egyház nem volt annyira centralizált, mint a mai, de annak is ugyanúgy a pápa volt a vezetője, mint ahogy most is. Mondhatom úgy is, hogy a pápa által vezetett felekezetről beszélünk, nem a katolikus egyházról, és akkor nem lehet belekötni az elnevezésekbe.. :)

(#6458) JJános
Lehet, hogy úgy tanították, de ez blabla, vagyis nem igaz. Valamelyik császár tette álamvallásá a katolicizmust. A rómaiak addíg üldözték a kereszténységet, és Jézus követőit.
Azt mondjuk nem értem, hogy az egyház alapításának mi köze ahhoz, hogy mikor lettek legalizálva, vagy mikor hajtották uralmuk alá a civilizált világot. Attól, mert üldözték őket, még nem kérdőjelezi meg az egyház létezését, nem?

[ Szerkesztve ]

(#6461) euchi válasza zoltanz (#6449) üzenetére


euchi
aktív tag

Amit cuckának írtam az szerintem a te kérdésedre is jó válasz, kiegészítve a következővel:
Ha döntéseket okkal hozol és a dolgok is okkal történnek, akkor egy ok-okozati világban nincs helye véletlennek, minden összefügg mindennel. Ha viszont mégis történnek véletlenek, akkor azok a véletlen események hatással vannak rád, és így befolyásolják a döntéseidet is, melyek szintén véletlenszerűek lesznek. Tehát a válaszom: igen, a kettő kizárja egymást.

A másik idézet nem tőlem van, de attól még reagálhatok rá:
A tudomány nem nem tudja, hanem nem is akarja eldönteni a lélek létezésének kérdését. Persze érdekes kérdés, hogy van-e lelkünk. Majd amikor létrehozzuk a mesterséges értelmet, akkor ez a kérdés előtérbe fog kerülni. Az agyunk titkainak föltárása még jelenleg is folyik.
Én nem keverném össze az agyunkban lejátszódó folyamatokat a lélekkel. Mi van, ha amnézia miatt egy teljesen más ember lesz valakiből, akkor is ugyanarról a lélekről van szó? Vagy a hasadt személyiségnek két lelke van? Az állatoknak van lelkük? Ilyen kérdéseket nem feszeget a tudomány, mert nem ez a célja.

[ Szerkesztve ]

(#6462) zoltanz válasza euchi (#6461) üzenetére


zoltanz
nagyúr

"Persze érdekes kérdés, hogy van-e lelkünk."

Ez nem kérdés, az igen, hogy mióta és miért?

"Ha döntéseket okkal hozol és a dolgok is okkal történnek, akkor egy ok-okozati világban nincs helye véletlennek, minden összefügg mindennel. Ha viszont mégis történnek véletlenek, akkor azok a véletlen események hatással vannak rád, és így befolyásolják a döntéseidet is, melyek szintén véletlenszerűek lesznek. Tehát a válaszom: igen, a kettő kizárja egymást."

Persze elismerem, a dolgok összefoghatnak bárki ellen, de akkor is ő dönt ha nem is jön össze mivel vannak véletlenek.

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#6463) kymco válasza cucka (#6460) üzenetére


kymco
veterán

Akkoriban nem volt még pápa... nyoma sem volt. Voltak egymástól többé-kevésbé független gyülekezetek... Nem létezett semmiféle centralizáció... nem léteztek csak gyülekezeti elöljárók, a jeruzsálemi gyülekezet elöljáróságát még 100 előtt a rómaiak verték szét szó szerint egész Jeruzsálemmel....
A Biblia már 150 előtt összeállt, és álam vallássá több, mint 150-re vált...
A Biblia könyveit se nem egy tanács, se nem egy uralkodó választotta ki, hanem maguk a gyülekezetek... egymástól függetlenül....
Még egyszer leírom a kérdésem: Melyik elemében hasonlított az ősegyház a mai, középkori katolikus egyházhoz...

www.refujvaros.hu

(#6464) JJános válasza cucka (#6460) üzenetére


JJános
addikt

"Azt mondjuk nem értem, hogy az egyház alapításának mi köze ahhoz, hogy mikor lettek legalizálva, vagy mikor hajtották uralmuk alá a civilizált világot. Attól, mert üldözték őket, még nem kérdőjelezi meg az egyház létezését, nem?"

Az egyházét nem. Csak a katolikus felekezetet kérdőjelezi meg, mert akkor, amikor Jézus itt járt a földön, ez még nem létezett. És Péter sem volt soha a RK felekezet első embere. Péter ugyanis nős volt.
Máté 8, 14

[ Szerkesztve ]

2007-05-06 óta itt!

(#6465) cucka válasza kymco (#6463) üzenetére


cucka
addikt

Itt azt látom, hogy volt pápa.

Még egyszer leírom a kérdésem: Melyik elemében hasonlított az ősegyház a mai, középkori katolikus egyházhoz...
- Hozzávetőlegesen ugyanazokat a szövegeket olvasták, mint amelyek most a Bibliában vannak
- Jézus tanításait követték
- Volt pápájuk
- Keresztényeknek nevezték magukat.

A ma ismert keresztény intézményrendszer valóban nem létezett akkor, társadalmi megitélésük és hatalmuk is más volt, na és?

(#6464) JJános
Az egyházét nem. Csak a katolikus felekezetet kérdőjelezi meg, mert akkor, amikor Jézus itt járt a földön, ez még nem létezett.
Ezt most nem értem. Nekem úgy tanították, hogy Jézus alapította az egyházat, ami akkoriban valóban más volt, mint amilyen most a katolikus egyház. Igen, akkor üldözték őket, de sok követőjük lett, ezért eljutottak oda, hogy államvallás legyenek. Ez miért kérdőjelezi meg a katolikus egyház létét? Nyilván nehezen lehetett volna olyan vallást alapítani, ami egyből államvallás lesz, tehát időbe tellt, amíg ilyen nagy "népszerűségre tettek szert".

És Péter sem volt soha a RK felekezet első embere. Péter ugyanis nős volt.
A római katolikus felekezet vezetője nem házasodhat? Úgy tudom, ezt csak a cölibátus bevezetése után lett így, ami azért jóval később történt. Tévedek?

[ Szerkesztve ]

(#6466) euchi válasza zoltanz (#6462) üzenetére


euchi
aktív tag

"Ez nem kérdés, az igen, hogy mióta és miért?"
De bizony kérdés. Ha az evolúcóbol indulunk ki, nem jelölhetünk ki a törzsfejlődésünkből egyetlen konkrét pontot, hogy attól kezdve van lelkünk. Szerintem nem várd, hogy a tudomány valaha is magyarázatot fog erre adni, mert nem fog.

"Persze elismerem, a dolgok összefoghatnak bárki ellen, de akkor is ő dönt ha nem is jön össze mivel vannak véletlenek."
Már leírtam cuckának, hogy mit gondolok erről. Amikor döntéseket hozol, külső szemlélő számára, látszólag véletlenszerűen dönthetsz, de valójában olyan belső okokról van szó melyeket külső okok befolyásolnak.

[ Szerkesztve ]

(#6467) JJános válasza cucka (#6465) üzenetére


JJános
addikt

Csúsztatások is vannak itt, ahogy látom. szvsz.
A katolikus felekezet nem lehet jogutódja az igaz kereszténységnek. Most nem akarom taglalni, de legalább ezer dologban különbözik attól.

Te katolikus vagy? (nem kell válaszolnod)

[ Szerkesztve ]

2007-05-06 óta itt!

(#6468) Dalai Láma válasza JJános (#6455) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Ez azt jelenti, hogy nekik van, semmit nem mond másokról. Azt csak te képzeled bele. Ezt pedig üldözési mániának nevezik. :P

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#6469) JJános válasza Dalai Láma (#6468) üzenetére


JJános
addikt

Nénikédnek. Agyalágy.

Ha azt mondom, hogy a katolikusoknak nincs eszük, akkor meg neked lesz üldözési mániád.

Semmilyen mániám nincs. Kijelentem, a Jézus nevében.

2007-05-06 óta itt!

(#6470) Vladi válasza fordfairlane (#6298) üzenetére


Vladi
nagyúr
LOGOUT blog

"Nem a 6 napra gondolok, inkább olyanra, hogy a világ az emberért teremtetett. Ha ezt elhagyjuk, akkor viszont miért csak az ember ítéltetik meg, a többi állat vagy más élőlény miért nem?"

Mert ha komolyan vesszük, hogy érte teremtetett a világ, akkor felelősséggel is tartozik érte.

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#6471) cucka válasza JJános (#6467) üzenetére


cucka
addikt

Csúsztatások is vannak itt, ahogy látom. szvsz.
Nézd, nem vagyok szakértője a témának, de tanultam a katolicizmusról, tehát valamennyi rálátásom van a témára :)

A katolikus felekezet nem lehet jogutódja az igaz kereszténységnek. Most nem akarom taglalni, de legalább ezer dologban különbözik attól.
Persze, hogy különbözik, mert a mai katolikus felekezet 2000 év alatt lett olyan, amilyen. Kezdetben kevesen voltak, üldözték őket, utána addig növelték népszerűségüket, hogy államvallás lettek, utána uralmuk alá hajtották Európát, majd a felvilágosodás óta szerepük folyamatosan visszaszorul. Mindeközben voltak, akik leváltak róluk (A görögkeleti katolikusok, vagy a reformáció), létrejöttek "vadhajtásai", mint például a mormonok. Amit én látok, az a folytonosság, ami a korai keresztényektől a mai római katolikus egyházig terjed, ezért mertem feltételezni, hogy ők lennének a korai kereszténység egyenes ágú utódjai.

Te katolikus vagy? (nem kell válaszolnod)
Nem, bár katolikus neveltetést kaptam.

(#6472) Dalai Láma válasza JJános (#6469) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Jézust hagyd ki ebből.
hát nem érted? Ha kijelented, attól még nem lesz minden úgy!

Hát sok katolikusnak tényleg nincs esze, de én ebből a mondatodból nem azt szűröm le, hogy mindenki másnak van :P

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#6473) Vladi válasza cucka (#6454) üzenetére


Vladi
nagyúr
LOGOUT blog

"Tulajdonképpen a lélek az a tudatunk, tudományos szempontból mindenképp. Az agyunk működését, a tudatunk, az emlékezetünk mechanizmusait még nem értjük elég jól, de ezekben a témákban természetesen folynak kutatások."

Hátőő inkább:

Tulajdonképpen a lélek az a tudatunk is, tudományos lelki részünk mindenképp. Az agyunk működését, a tudatunk, az emlékezetünk mechanizmusait még nem értjük elég jól, de ezekben a témákban természetesen folynak kutatások.

Na így már jó. :DDD

(#6461) euchi:

"Én nem keverném össze az agyunkban lejátszódó folyamatokat a lélekkel."

S milyen jól teszed. Mivel az csak része a történetnek.

[ Szerkesztve ]

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#6474) JJános válasza Dalai Láma (#6472) üzenetére


JJános
addikt

Te hagyjál ki engem a baromságaidból.

Leírhattad volna, hogy gondoltad. Érvelhettél volna. De még minfig azt csinálod, mint eddíg. Lyukat akarsz a hasamba beszélni.
Nincs mániám, értsd meg. Ha nem hagyod ezt abba, le foglak hülyegyerekezni.

Kijelentettem, de nem miattam, hanem miattad. Mert te gondolsz valamit, és leírod, de attól még az nem igaz. Fel tudod fogni?

2007-05-06 óta itt!

(#6475) JJános válasza cucka (#6471) üzenetére


JJános
addikt

"Amit én látok, az a folytonosság, ami a korai keresztényektől a mai római katolikus egyházig terjed, ezért mertem feltételezni, hogy ők lennének a korai kereszténység egyenes ágú utódjai."

Sajnos több közük van a Babiloni pogány bálványimádókhoz, mint az egyházhoz.
Mert azoktól több dolgot vettek át.

A legfőbb gond az volt, hogy mivel a föld országain lettek "uralkodóvá", ezért a szekér megelőzte a lovakat. Sokmindent megengedtek maguknak.

2007-05-06 óta itt!

(#6476) Jarod1


Jarod1
addikt

tulajdonképpen, a vallásra vezethető vissza minden háború, mindegy az hogy zsidó, iszlám keresztény, egyik se csípi a másikat, ha tehetném eltörölném mind...

(#6477) euchi válasza Jarod1 (#6476) üzenetére


euchi
aktív tag

"tulajdonképpen, a vallásra vezethető vissza minden háború"
Ez egy tévedés, a vallás is lehet egy ok a sok közül. Az ember mindig talál okot a háborúra.
A vallási ellentétekről szóló részben van igazság.
"ha tehetném eltörölném mind"
[IRÓNIA] Demokratikus gondolat. :C [/IRÓNIA]

[ Szerkesztve ]

(#6478) cucka válasza JJános (#6475) üzenetére


cucka
addikt

Sajnos több közük van a Babiloni pogány bálványimádókhoz, mint az egyházhoz.
Mert azoktól több dolgot vettek át.

Persze hogy átvettek, például Jézus születésnapjának dátumát. Igen, igazából fogalmunk sincs, hogy az év melyik napján született, de mivel a pogányok úgyis megünnepelték a téli napfordulót, célszerű volt arra a dátumra tenni.

A legfőbb gond az volt, hogy mivel a föld országain lettek "uralkodóvá", ezért a szekér megelőzte a lovakat. Sokmindent megengedtek maguknak.
Na ebben legalább egyetértünk :) .

(#6476) Jarod1
tulajdonképpen, a vallásra vezethető vissza minden háború
Tulajdonképpen nem. Például a két világháború nem volt vallási jellegű konfliktus, a vietnámi háború sem, meg mondjuk a 48-as szabadságharc sem.

[ Szerkesztve ]

(#6479) Vladi válasza Jarod1 (#6476) üzenetére


Vladi
nagyúr
LOGOUT blog

Szerinted.
Szerintem meg jó, hogy nem rajtad múlik. :))

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#6480) Dalai Láma válasza JJános (#6474) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Ott volt az érv. Akinek van füle, hallja.
Ha lehülyegyerekezel, az téged minősít.

Amit leírok, és határozottan úgy gondolom, azt alátámasztom érvekkel. Lásd evolúció. Arról nem tehetek ,hogy megtagadod a linkelt szöveg elutasítását.

Ami hittel kapcsolatos nálam, azt úgy kezelem, lehet, hogy mások máshogy gondolják, ezt tiszteletben tartom.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#6481) Dalai Láma válasza Jarod1 (#6476) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Ez sem így van. Legfeljebb néha a vallással igyekeztek takarózni. Leginkább politikai törekvések voltak a háborúk hátterében. Minden esetben. Legfeljebb a népnek próbálták beadni, hogy ez egy vallási indíttatású háború.

A zsidó és keresztény vallás alapja a 10 parancsolat. Ne ölj!

Nekem semmi bajom nincs sem az iszlám hívőkkel, sem a buddhistákkal. Annak ellenére, hogy nyilván, szerintem téves úton járnak.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#6482) cucka válasza Dalai Láma (#6481) üzenetére


cucka
addikt

Legfeljebb néha a vallással igyekeztek takarózni.
Na, azért ezt sem kell szépíteni. Az emberiség mindig talált okot arra, hogy irtsa a saját fajtáját és ezen okok egyike a vallás.
Irakban a siíták és a szunniták azért irtják egymást, mert máshogy értelmezik a muzulmán vallást. Izraelben azért irtják egymást, mert az egyik tábor muzulmán, a másik pedig zsidó.

A keresztényésg esetén vissza kell menni a múltba, hogy hasonlóan vidám fejezeteket találjunk. Keresztes háborúk, boszorkányüldözés, vagy az amerikai kontinens megtérítése. Az amerikai kontinenst úgy térítették meg, hogy odamentek, megöltek néhány embert, megerőszakolták a nőket, ellopták a kincseiket, lerombolták a templomokat, majd a helyi lakossággal templomokat építettek a saját vallásuknak, ezek után pedig azokat, akik nem kívántak volna részesei lenni ennek a csodálatos vallásnak, azokat megölték. Hasonlóan vidám történet volt skandinávia megtérítése is.

És igen, mondhatod, hogy az a múltban volt, de nem az a lényeg, hanem hogy az összes vallási alapú háború alapja a vallási fundamentalizmus. És amikor olyanokról olvasok, hogy az Egyesült Államokban előretörőben vannak a fundamentalista keresztény mozgalmak, akkor joggal ráz ki a hideg, mert ellentétben az arabokkal, akiknek csak kalasnyikovjuk meg néhány kiló robbanószerük van a derekuk köré, addig az Amerikának elég nukleáris robbanófeje van ahhoz, hogy kipusztítsa az emberiséget.. :U

(#6483) kymco válasza cucka (#6471) üzenetére


kymco
veterán

A görög katolikusok nem váltak le, hanem visszatértek a katolikusokhoz... :)
No kezdjük az elején.
A katolikus egyház lételeme, hogy a pápaság intézményét visszavezesse Péter apostolig. Ez van. Ha nem így lenne, akkor nem lenne szerintük jogalapja az egyházuknak, mert a püspöki kézrátétel jogfolytonos számukra egészen Péterig.
Anno, mikor a mohácsi vész idején a csatában meghaltak a püspökök, ezért esett szét a mo-i egyházuk.
De az, hogy igyekeznek jogfolytonossá lenni, és pápának nevezik azokat is, akikta csak ezer év múlva neveztek pápának még nem jelenti, hogy azok voltak.
A csángókat is elmagyarosodott románoknak tartják a románok, ettől még nem azok.
Pápának 4 sz után kezdték nevezni őket... de sebaj, nem ez a lényeg.
A Biblia könyveit nem centralizáltan döntötték el, ezért ragadtam billentyűt, és nem a katolikusok, hanem az őskeresztények EGYMÁSTÓL szinte FÜGGETLENÜL.
Nem létezett centralizált adminisztráció, hierarchikus szervezet. És nem létezett a szó mai értelmében katolikus egyház, mert nem létezett pápa, és nem volt kiemelkedően fontos Róma püspöke sem.... sőt, szinte nem is jegyezték még a negyedik században sem.
Én nem vitatkoznék tényekkel a helyedben....

ui: A te wikipédia linkedről indított link talán rendet tesz szvsz benned is, kár, hogy nem olvastad tovább: [link]
Kiemelek egy részt: A katolikus hagyománnyal szemben a történészek egy része inkább úgy tartja, a pápaság intézménye csak „a 4. századtól kezdett kiformálódni”. A kereszténység első három századában „azért nem lehet még pápaságról beszélni”, mivel ekkor még ez a sajátos hatalmi képződmény nem létezett. Róma püspökei a 4. századtól kezdték használni azokat a címeket, melyek a pápaság meghatározó és elengedhetetlen tartozékai és ismérvei mindmáig. Ezek közé tartozik maga a pápa, azaz atya, Szentatya kifejezés, a pontifex maximus cím, továbbá a Péter apostol utóda, Jézus Krisztus helytartója, az egyház feje titulusok. Szintén a 4. századtól jelennek meg a pápaság kizárólagos hatalmi igényeit kifejező tanítások, mint a pápai primátus, valamint a tévedhetetlenség tana. (Ezzel egy időben meghatározó jelentőségűvé tették a Madonna-kultuszt, a szentek tiszteletét, az ereklyekultuszt, a szentképek tiszteletét, és teológiájuk judaizmushoz való viszonyát tekintve is ez a későbbi eredeteztetés tűnik helyénvalónak).

www.refujvaros.hu

(#6484) kymco válasza Jarod1 (#6476) üzenetére


kymco
veterán

Max a te elfogult gondolataidban...
Minden háború visszavezethető hatalmi, politikai és gazdasági indítékokra... pld a keresztesháborúk, a közel-keleti kereskedelmi utak ellenőrzéséhez :) pld

www.refujvaros.hu

(#6485) JJános válasza Dalai Láma (#6480) üzenetére


JJános
addikt

Nem volt semmilyen érv, csak kijelentés. "Mert a katolikusoknak van eszük, képesek értelmezni a Bibliát, és tudják, amit én is, hogy nem összeegyeztethetetlen."

Erre írtam, hogy csak nektek van? Erre üldözési mániával kezdtél üldözni. Hogy értetted azt, hogy a katolikusoknak van? Kinek nincs? Azt sejtettem, hogy mindent össze tudsz egyeztetni.

Az evolúciót sem támasztottad alá érvekkel!
Ilyeneket írtál:

"Nem bújhatsz el. És hallanod kell az igazságot! Halld hát, olvasd, és okulj."
"A teremtés bizonyítéka a teremtett világ."
"te hitedet cáfolja a tudomány, az enyémet alátámasztja.'
"Csak az ember az az állat, ami ilyen fokú tudatosságot produkál, és például képes bűnt elkövetni."
"Tévedsz. Nem szükségszerű, hogy amiből más állatok kifejlődtek, eltűnjön"

Nem szükségszerű az igaz, de logikus.

2007-05-06 óta itt!

(#6486) zoltanz válasza Jarod1 (#6476) üzenetére


zoltanz
nagyúr

"tulajdonképpen, a vallásra vezethető vissza minden háború"

Ekkora égbekiáltó baromságot még nem hallottam. :) Abban van valami mintha isten szeretné ha háborúznánk, nemtudom szerintem szereti ahogy szenvedünk. Gondolj csak bele a mennyi technikai vívmánya volt a katonaságnak, azért van jó oldala is. Mindig lesznek háborúk, sajnos, világháború ne legyen több.

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#6487) kymco válasza cucka (#6482) üzenetére


kymco
veterán

Nem gondolnám, hogy a felhozott példáid kristálytisztán a vallás szerepét mutatná ki a gyilkolászásokban.
Az amerikai földrész és Észak-Európa meghódítása inkább a magukat kereszténynek mondó, de valójában Jézust sem ismerő, aranyat és hatalmat a szemük előtt látó uralkodók "érdeme".... A kereszténység csupán eszköz volt a kezükben...

www.refujvaros.hu

(#6488) cucka válasza kymco (#6483) üzenetére


cucka
addikt

Köszi a felvilágosítást, ma is okosabb lettem :) . Korábban már írtam, hogy római katolikus neveltetést kaptam, na ott ezeket a tényeket érdekes módon elfelejtették megemlíteni.
Ettől függetlenül továbbra is úgy gondolom, hogy érdemes számításba venni a véleményüket, pusztán azért, mert ők a legnagyobb egyház, a legnagyobb társadalmi befolyással.

Amúgy melyik felekezet lenne az, akikről azt mondanád, hogy a leghitelesebbek, akik a legközelebb állnak a valódi kereszténységhez?

(#6489) JJános válasza cucka (#6488) üzenetére


JJános
addikt

"Ettől függetlenül továbbra is úgy gondolom, hogy érdemes számításba venni a véleményüket, pusztán azért, mert ők a legnagyobb egyház, a legnagyobb társadalmi befolyással."
Csak mert a legtöbben vannak, és mert nagy a befolyásuk, nem hallgatnék rájuk.

Melyik lenne az a felekezet? Több is van, akik szorosan Isten beszéde szerint követik az utat. Akik nem a kereszténységhez állnak közel, hanem keresztények, és nem csak annak mondják magukat.

2007-05-06 óta itt!

(#6490) kymco válasza cucka (#6488) üzenetére


kymco
veterán

Nem gondolom, hogy felekezeteket ezek alapján lehetne értékelni. Elfogulatlanul :D mondom, hogy a református egyház, de tudom, hogy önmagában nem igaz. Nem a felekezet, nem ez egyház üdvözít. Felekezetekre, gyülekezetekre a közösség miatt van szükség... Szükséges dolog, de nincs kőbe vésve semmi.
Egy általam igen tisztel református lelkész Zimányi József, mikor a Gulágra került, mert megírta Sztálinnak, hogy istentelen politikát folytat, nos ott a Gulágon a baptista gyülekezet teljes jogú tagja lett, miután a büntetését száműzetéssé mérsékelték (ott Szibériában).
Akkor ott annak volt a helye... majd később Sztálin halála után hazaengedték ott lelkészkedett tovább, mint református lelkipásztor...
Fontos a felekezet, de csak a közösség megélése szempontjából.
A legtöbb felekezeti különbség nüansznyi. Itt nem a Jehova tanúira és nem az unitáriusokra továbbá nem a mormonokra gondolok.
A többi felekezet nem nagyon tér el egymástól. Az eltérés inkább köthető eltérő kulturális gyökerekhez, vagy eltérő mentalitáshoz... stb de ez már más történet :)

Hozzám legközelebb a református hitünk áll... Isten nem véletlen tett reformátussá :)
Tisztelem a hívő katolikusokat, és sajnálom őket, mert úgy látom, hogy az örökölt kereteik nem könnyítik meg hívő életük gyakorlását sok esetben....

www.refujvaros.hu

(#6491) cucka válasza JJános (#6489) üzenetére


cucka
addikt

Csak mert a legtöbben vannak, és mert nagy a befolyásuk, nem hallgatnék rájuk.
Van többszázmillió követőjük. Nem azért kell hallgatni rájuk, mert igazat mondanak, hanem mert az a többszázmillió ember hallgat rájuk. Igen, társadalmilag sokkal fontosabb, hogy mit mondanak, mint az, hogy az mennyire áll összhangban a keresztény elvekkel.
Tehát ha a pápa azt mondja, hogy az óvszer használata tilos, akkor nem azért háborodok fel, mert ők igazi keresztények vagy sem, hanem mert a világ egyik részén túlnépesedési problémáink vannak, a másik részén pedig minden második születendő gyerek hiv fertőzött. És ezek az emberek a pápai utasítást követik.

Melyik lenne az a felekezet? Több is van, akik szorosan Isten beszéde szerint követik az utat.
Kérlek, mondj néhány konkrét példát. Nem azért, hogy utána bele tudjak kötni, hanem mert nem igazán vagyok képben ebben a témában.

(#6492) cucka válasza kymco (#6487) üzenetére


cucka
addikt

Igen, a vallás eszköz. Ugyanakkor egy vallás nem csak egy régi, bölcs gondolatokkal teleírt könyvet jelent, hanem az embereket is, akik azt a vallást követik. Nem csak az idealizált vallás létezik, hanem egy valóságos is, amit a valóságos emberek követnek. A Biblia például nagyon sokrétű, sokszor önmagának ellentmondó írás. Azt is ki lehet belőle olvasni, hogy szeresd az embereket, segítsd az elesetteket, meg azt is, hogy a homoszexuális emberek méltő büntetése lenne a villamosszék. Igen, megtették, az egyik amerikai fundamentalista lelkész mondta.
Amikor azt mondom, hogy a vallások a történelem során túl sok jó dolgot nem tettek az emberiségért (ártani viszont ártottak neki), akkor a társadalmi hatásukról beszélek, nem pedig egy 2000 éves könyvről.
Itt egy analógia: a kommunista utópiának sem része a diktatorikus rémuralom, a máshogy gondolkozó emberek likvidálása és a nép szegénységben tartása, ezek nem univerzális kommunista értékek, de amikor az emberiség megpróbálta megvalósítani, akkor ez lett a hatása. Ezért jelenthetjük ki, hogy a kommunizmus összességében véve kártékony az emberiségre nézve.

[ Szerkesztve ]

(#6493) Dalai Láma válasza JJános (#6485) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Ezt te most komolyan??? "Erre írtam, hogy csak nektek van?" Ööö, nem ezt írtad, te is tudod. kinek akarod bizonygatni? Én tudom, mit írtál, és mit írtam. A link is jó, amit pökhendien visszautasítottál.

Lehetne témába vágó dolgokról írni már végre? A bizonyítványt kiállítottad magadról, felesleges a további szócséplés. (de tudod mit, legyen még 1 lehetőséged visszavágni, a "detehazudsz" frázissal, meg hogy "tekatyvaszolsz, teferdítesz". Utána szerintem hagyjuk abba. )

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#6494) JJános válasza cucka (#6491) üzenetére


JJános
addikt

"Nem azért kell hallgatni rájuk, mert igazat mondanak, hanem mert az a többszázmillió ember hallgat rájuk. Igen, társadalmilag sokkal fontosabb, hogy mit mondanak, mint az, hogy az mennyire áll összhangban a keresztény elvekkel."

Nem mondanak igazat, mert összekevertek egy nagy adag bálványímádást. Belekevertek egy adag kultuszt, egy adag Istentelenséget, és sok minden mást.
Éppeszű ember ettől elhatárolódik. Nem számít, hogy sokan vannak. A befolyásuk inkább eltaszít. Ez az, ami miatt minden irányban elkalandoztak. A befolyás. Értem én itt a kultuszokat. Átvettek mindent, csakhogy megnyerjék az embereket. Királyságuk van, a királyságokon.

Többszázmillió ember él Kínában, és Indiában. Nem gondolom, hogy az Ő gondolataikat kellene követnünk.

Reformátusokat is, Bapptistákat is, Pünkieket is elfogadom egy szintig, de sorolhatnám.
Valamelyiket jobban, valamelyiket kevésbé.

Az igazságra kell figyelni, és Istenre. Ő nem zárkózik el senkitől. A vallásos összemosott katyvaszokat meg érdemes kerülni. Ha megnézed van azért magyarországon is olyan felekezet, akik között célba lehet érni.

[ Szerkesztve ]

2007-05-06 óta itt!

(#6495) Dalai Láma válasza cucka (#6492) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Akkor beszéljünk a mai kereszténységről. A középkorban számos szörnyűség megtörtént, de az is tény, hogy előszeretettel tüntetik fel negatívan az egyházak szerepét a valósnál, különösen a szocializmus idején volt ez nagy divat itthon. Hiszen az egyházak ellenségek voltak, és érdekükben járt ezeket lejáratni.

De beszélhetünk az egyházi emberek zsidómentő tevékenységéről, az emberek segítéséről, hőstetteiről, aminek "hála" a katolikus papok nagy része börtönbe került.

Izgalmas foglalkozni csak a rosszal, és kicsit felfújni, a társadalmi hasznosságot pedig szépen elfelejteni. Például kórházak, oktatás, rászorultak segítése, és még sorolhatnám. Ha pedig a sötét középkorban a szerzetesek nem másolták volna szorgosan a kódexeket, és őrizték volna a megmaradt tudást, valószínűleg ennyi sem maradt volna ránk, mert ez is elpusztult volna. Csak Giordano Bruno megégetése nagyobb szenzáció. Ami persze elítélendő, és a pápa is elnézést kért, illetve egészen más már a megítélése ezeknek a tetteknek. Tehát az egyházon belül is van ám önkritika. Idén például Galilei év van, amire a kat. egyház is készül, méltó emléket állítva neki.

A keresztes háborúkról is elég sok tévhit kering. Nem hódító, hanem visszafoglaló háborúk voltak, ugyanis a muszlimok foglalták el a Szentföldet, amelyet a keresztes hadak igyekeztek visszafoglalni, és megtartani. Persze sok szörnyűség , kegyetlenkedés és ármánykodás volt. És felhozhatsz példának néhány rk. pápát is, akik legkevésbé sem példaértékű életet éltek, és még finoman fogalmaztam.

De nem csak pápák vannak, és a papság bizony elég sokat tett az emberekért, és a mai napig így van. Sok faluban ez az egyetlen közösség, amit a pap tart egyben és működtet. Segít az embereknek, egyfajta lelki gondozó is.

De nyiván sokkal divatosabb elintézni őket azzal, hogy pedofil inkvizítorok.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#6496) JJános válasza Dalai Láma (#6493) üzenetére


JJános
addikt

Megfordítva írtam az igaz.
"Mindenki más meg, aki nem tudja "ésszel" értelmezni, az meg hülye"

Te erre elkezdtél üldözni egy mániával, ahelyett, hogy kifejtenéd, hogy mit akartál ezzel.
Mert a katolikusoknak van eszük, és tudják értelmezni a bibliát. Szerintem meg nem tudják értelmezni, mert minden összekatyvaszoltok.

A bibliában nincs Máriakultusz, tiltva vannak a bálványok, okkultizmus, és sorolhatnám.
És megint a másikban keresed a hibát.
Én csak felnagyítottam, amit írtál, hogy lásd, hogy felfuvalkodtál.
Megint neked lett nagy a szád. Te mersz a másikra kígyót, békát dobálni. Nem szégyenled magad?

A link nem érdekel, és nem voltam pökhendi, csak ideges. Taníts mást.
Én már rég kértelek, hogy ne írj nekem. Nagy ívben elhatárolódok tőled, és a katolicizmustól is. Az igazság oly messze áll tőletek, mint a napkelet a napnyugattól. Azaz a lehető legtávolabb. És te akarsz tanítani másokat? Undorító.
Nem zavar, hogy a neved mögött gonosz erők állnak. Nem zavar téged semmi, ami rosz, ami sötét. Csak a világosság zavar.

Ha Isten teremtette az embert, akkor az Ő képére tette. Ez egyértelműen kizár minden igaz embert, az evolúció elfogadásától. Téged nem zavar, akkor az a te dolgod.
De akkor ebbe a témában engem hagyj békén. Érthető?

2007-05-06 óta itt!

(#6497) cucka válasza JJános (#6494) üzenetére


cucka
addikt

Nem mondanak igazat, mert összekevertek egy nagy adag bálványímádást. Belekevertek egy adag kultuszt, egy adag Istentelenséget, és sok minden mást.
Éppeszű ember ettől elhatárolódik.

A katolikus egyház egy vallást képvisel, és a társadalmunk ellen elkövetett bűneiket nem befolyásolja az, hogy a véleményed szerint hűen követik-e a keresztény elveket vagy sem. Társadalmi szempontból az lényegtelen, hogy a vallás, amit képviselnek az mennyire áll közel az általad elképzelt kereszténységhez.

Többszázmillió ember él Kínában, és Indiában. Nem gondolom, hogy az Ő gondolataikat kellene követnünk.
Nem kell követni, de attól még lehetnek érdekesek számunkra a gondolataik. Például Kína látja el a modern világot (aminek mi is részei vagyunk) késztermékekkel. Igenis, engem érdekel, hogy mit gondolnak a világról, mert egy bolygón élünk, egy társadalomban, egy faj vagyunk és függünk egymástól. És ez ne úgy értsd, hogy azért érdekel, mert nagyon keresném az univerzális igazságot meg az élet értelmét, hanem pusztán azért, mert egy közön bolygón kell osztoznom velük. Ez van, én ilyen nyitott vagyok, engem tényleg érdekel más emberek, más kultúrák világnézete, még akkor is, ha esetleg nem értek egyet velük.

Az igazságra kell figyelni, és Istenre. Ő nem zárkózik el senkitől. A vallásos összemosott katyvaszokat meg érdemes kerülni. Ha megnézed van azért magyarországon is olyan felekezet, akik között célba lehet érni.
Vigyázat, most blaszfémia következik. Szerintem ha összemosott katyvaszról beszélünk, akkor nekem első körben a Biblia jut eszembe. Soha senki nem gondolt bele, hogy ha az tényleg Isten igéje, akkor miért vannak benne ellentmondások? Bocs srácok, de ha az a könyv tényleg a mindenható és mindentudó Istentől származik, akkor a minimum, amit elvárnék, hogy ellentmondásoktól mentes legyen.

(#6498) Dalai Láma válasza cucka (#6497) üzenetére


Dalai Láma
őstag

A társadalmunk ellen azért jóval több világi ember és szervezet követett el bűnt. 1., 2. VH, háborúk sora, atombomba ledobása, folyamatos kegyetlenkedések, kínzások, stb.

De ehhez ismerni kell a középkori felfogást az életről. Amikor az emberi élet nem volt akkora érték mint ma, a gyilkosság sem volt akkora bűn, nem is az első helyen állt súlyosságban. És mivel más volt a hozzáállás, a mai gondolkodásmódunkkal sok mindent nem tudunk megérteni.

A baj az, hogy az egyház sokszor csak annyira jól működik, mint egy bármilyen világi szervezet. És ennél jogosan többet várnak el az emberek. Csak az egyházszervezet belső szabályai néha borzasztóak. Csak hát nehéz változtatni rajta. Pedig sok pap szerint is vannak idiótaságok.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#6499) cucka válasza Dalai Láma (#6495) üzenetére


cucka
addikt

De beszélhetünk az egyházi emberek zsidómentő tevékenységéről, az emberek segítéséről, hőstetteiről, aminek "hála" a katolikus papok nagy része börtönbe került.
Azok az emberek hőstettei voltak, ugyanis a katolikus egyház nem állt ki a zsidókkal elkövetett atrocitások ellen.

Izgalmas foglalkozni csak a rosszal, és kicsit felfújni, a társadalmi hasznosságot pedig szépen elfelejteni. Például kórházak, oktatás, rászorultak segítése, és még sorolhatnám.
Igen, a kórházak, a rászorultak segítése nemes cél, ezzel egyetértek. Az oktatás mondjuk kétélű fegyver, egyrészt nemes cél, másrészt eszköz arra, hogy a tömegbázisukat fenntartsák. Amúgy igen, tisztában vagyok azzal, hogy az egyházak nem csak rossz dolgokat csinálnak, és tudom, hogy néha kicsit túlzóan fogalmazok.

Ha pedig a sötét középkorban a szerzetesek nem másolták volna szorgosan a kódexeket, és őrizték volna a megmaradt tudást, valószínűleg ennyi sem maradt volna ránk, mert ez is elpusztult volna.
Na ez így nem pont így volt. A ókori római és görög értékeket tudod kik őrizték? Az arabok. A katolikus egyház őrizte a saját tudását és pusztította mindazt, ami nem a sajátja volt. Nem az ókori tudást másolgatták olyan serényen a kolostorokban, hanem a saját szarjukat. Csak ők voltak írástudók, az ő kezükben volt a tudás és egyáltalán semmit nem tettek azért, hogy ez változzon. Ez van, a sötét középkor leginkább a katolikus egyház miatt volt sötét, és akkor lett vége, amikor az európai világ újra felfedezte az ókori görög és római értékeket.

A keresztes háborúkról is elég sok tévhit kering. Nem hódító, hanem visszafoglaló háborúk voltak, ugyanis a muszlimok foglalták el a Szentföldet, amelyet a keresztes hadak igyekeztek visszafoglalni, és megtartani.
Leírva szép és egyszerű, az igazság, hogy a szentföldön zsidók és arabok éltek. Belőlük lettek ugye zsidók, keresztények és muszlimok. A szentföld legalább annyira illette meg a keresztényeket, mint amennyire az arabokat. És igen, a mai napig emiatt lövik egymást halomra. Mi lenne, ha kivonnánk az egyházakat a történetből? Nem lenne lehetséges, hogy vallás nélkül esetleg meg tudtak volna egyezni, mint ahogy mondjuk a flamandok és a vallonok sem ölik egymást Belgiumban, vagy az angolok és a skótok is elég jól megférnek egymás mellett..

és a papság bizony elég sokat tett az emberekért, és a mai napig így van. Sok faluban ez az egyetlen közösség, amit a pap tart egyben és működtet. Segít az embereknek, egyfajta lelki gondozó is.
Igen, ez is nagyon szép és nagyon jó, de a világ más részein, ahol nincs kereszténység, ott nem maradhatnak egyben a közösségek, vagy ott nincs vezetőjük? Tényleg egy Vatikánból irányított vallás és a kétezer éves könyvük tanítása szükséges ahhoz, hogy az emberek jót cselekedjenek? Ahol nincs kereszténység, ott nem segíti senki a szegényeket? Persze, minden elismerésem azoknak az embereknek, akik jó szándékúak és segítenek a másikon, de ez tényleg csak a keresztény egyházakon keresztül működhet?

De nyiván sokkal divatosabb elintézni őket azzal, hogy pedofil inkvizítorok.
Nem divatosabb, egyszerűbb. Mindannyian tudjuk, hogy az éremnek két oldala van, én elmondtam az egyiket, te meg a másikat, ettől még egyikünk gondolkozásmódja sem egyoldalú.

(#6500) euchi válasza Vladi (#6473) üzenetére


euchi
aktív tag

„Tulajdonképpen a lélek az a tudatunk is, tudományos lelki részünk mindenképp.”
Akárhogy ismételgetem magamnak, nem tudok megbékélni a megfogalmazással, kicsit nyakatekertnek tűnik. De valószínűleg nincs is rá kellően pontos definíció, amivel mind elégedettek lehetünk.
Nagy dilemmát okozott, hogy mennyire merjek belemenni a témába.
Ezeket a kérdéseket vetettem föl:
Mi van, ha amnézia miatt egy teljesen más ember lesz valakiből, akkor is ugyanarról a lélekről van szó? Vagy a hasadt személyiségnek több lelke van? Az állatoknak van lelkük?
De folyathatnám ezekkel:
Amikor egy csecsemő agyában szép lassan kialakul egy tudat, akkor a lélek alakul ki? Amikor egy beteg ember tudata leépül, a lelke épül le? Egy agyhalottnak a lelke semmisül meg? Egy agykárosodás a lelket károsítja?

Sokan esnek abba a hibába, hogy az ember számára kisajátítják a lélek fogalmát, mivel Isten színe előtt csak az ember lelke ítéltetik meg (vallásos szempontból ennek is megvan az oka). A legfontosabb, hogy leszögezzem a lélek, ha létezik, akkor minden élőlényben jelen kell legyen, még egy tudattalan egysejtűben is. Mondhatnánk, hogy ezzel az a baj, hogy egy organizmus megszámlálhatatlan sok sejtet tartalmaz, sőt az életünk is úgy kezdődik, hogy egy hím ivarsjet, megtermékenyít egy petesejtet, és így válunk teljessé. Mégis hogyan értem akkor ezt? Szerintem lélek az, amitől egy lény, egy egészet alkot. Tudom, hogy ezzel most én is megpróbáltam definiálni a leírhatatlant, és biztos nem fedtem le teljesen, hogy mi is az a lélek, de mégis meg kellett tennem, mert a te megfogalmazásod pont a fenti bizarr gondolatokhoz vezet.
Ezt írtam:
„Én nem keverném össze az agyunkban lejátszódó folyamatokat a lélekkel.”
Te ezt válaszoltad:
„S milyen jól teszed. Mivel az csak része a történetnek.”
Köszönöm a dicséretet, de most már te is láthatod, hogy egészen más megfontolások vezettek, mint amit te feltételeztél róla. Mint ateista, nem hiszem, hogy valamiféle lélek vagy szellem elhagyná a testem, és hogy ez az örökkévalóságig létezni fog valamilyen túlvilági helyen. A lélek vagy szellem létezésének kérdése maradjon inkább teológiai, filozófiai és vallási kérdés, ne kacsoljunk hozzá olyan fizikai dolgokat mint az agy.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.