Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#11717) cucka válasza kymco (#11712) üzenetére


cucka
addikt

Nem gondolnám, hogy a fejlődés vallástalanságot eredményez, ez egy olyan állítás, amit a fejlett, de haldokló Európa a felsőbbségérzéséből szokott emlegetni.
Nem egyszerűen a fejlődésről van szó, hanem inkább a társadalom fejlettségéről. Arról nem mernék semmit kijelenteni, hogy a fejlettség következménye vagy okozója a vallás visszaszorulása, de az eredeti állítás azért elég jól alátámasztható tényekkel.

A fejlett európai országokban is halálra keresik magukat a misztikus hulladékot áruló, az emberek transzcendentális szükségleteire épülő vállalkozások.
Ez igaz és nagyon is aggasztó, viszont ezeket nem lenne szabad a vallásokkal egy kalap alá venni. Igazából az emberek mindig is vonzódtak a transzcendenshez, viszont semmi szükségük ehhez egyházra, vallásra, túlvilági büntetésre meg egyáltalán más emberekre, akik jól megmondják nekik, hogy mit csináljanak és hogyan éljenek. A modern társadalmakban ezeket a dolgokat "termékként" szeretnék fogyasztani.

A kulturális kereszténység jelenlegi politikai támogatottsága nem jelenti, hogy jobban megy a szekér a hívő közösségeknek.
Az, hogy hogy megy a szekér a hívő közösségeknek elsősorban magától a közösségtől kéne függjön. Ha roskadozik a templom a hívektől, akkor menjen is jól a szekér, ha meg 5 öreg néni a teljes közönség a szentmisén, akkor pedig el kell fogadni, hogy ez van.

Az, hogy nem örülök az iszlám előretörésének..
Itt nem igazán értettem, mit szerettél volna mondani. Véleményem és saját értékrendem szerint az ideális az lenne, ha senkit sem érne semmilyen hátrány/sérelem sem a saját, sem pedig más emberek vallása miatt. (Visszatérve, ehhez az elgondoláshoz a legközelebb jelenleg olyan társadalmak állnak, ahol a vallás szerepe visszaszorult)

És érdekes, hogy a fejlett nyugat által támogatott líbiai, egyiptomi, tunéziai felkelések radikális iszlám (keresztény üldöző) csoportokat juttattak hatalomra
Egyrészt nem feltétlenül mindegyik radikális, bár a veszély valós. Másrészt nem lehet európai mércével mérsékelt vezetőt állítani egy olyan ország élére, ahol az emberek túlnyomó többsége nem vall európai mércével mérsékelt nézeteket.

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.