Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#10522) kymco válasza euchi (#10521) üzenetére


kymco
veterán

Leírom még egyszer, mert látom, hogy nem vagy képes beleérezni annak a kornak a hétköznapjaiba.
Az ottani népek, lehet, hogy Ábrahám távolabbi rokonai az első gyermeket feláldozták az istenségeknek. Konkrétan Molok neve le is van jegyezve a Bibliában.
Amit te vallási fanatizmusnak képzelsz, az valójában egy kor mindennapos cselekedete volt.
Nos ebben a történelmi helyzetben, jön Jahve és a szokott, bevett, általános gyakorlatot felülbírálja, és mást ad áldozatul az elsőszülött helyett. Ez hatalmas dolog. Isten nem akar emberáldozatot, az elsőszülött áldozását magához veszi. Igazából jó pár ezer évnek kell még eltelni, hogy egyértelmű legyen, hogy ez milyen áldozatot is jelent az Istennek.
Abban a pillanatban, mikor megbotránkozol azon, hogy Isten hogyan várhatná el Ábrahámtól a fia halálát, bele tudsz érezni az Atya helyzetébe, aki feláldozta a Fiát.
Nem olyan egyszerű a dolog...
De te megmaradhatsz azon a felszínen, hogy a csúnya isten milyen aljas módon akart husihoz jutni, és az a csúnya ábrahám meg meg is tette volna...
Amikor az orvos azt mondja, hogy maga olyan szívbeteg, hogy le kell állítanom a szívét, majd újraindítanom, kvázi meg kell ölnöm ahhoz, hogy életbe maradjál, beleegyeznél? Ha megbízol a dokiban, akkor vsz igen...
Isten Izsákban ígérte meg Izrael jövőjét, ha meg is hal, Isten képes feltámasztani (jézusi újszövetségi történetek, Elizeus csodái stb...)
Annyi történt csupán, hogy Ábrahám Istenként kezelte Istent, és nem szocializációs és kulturális képzetnek ....

A végén a válaszod nem értem... te világos kérdésedre világosan válaszoltam, én a kérdésem elég egyértelmű volt.... te pedig nem a kérdésre válaszoltál.

[ Szerkesztve ]

www.refujvaros.hu

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.