Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sh4d0w: Én és a számítógép
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- MaxxDamage: Vizes Laptop Hűtés? Lehetséges? Igen!
- sziku69: Szólánc.
- Argos: Az vagy, amit megeszel
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
greenity #11893 üzenetére
Magában ezt is meg lehet alkotni, esetleg előtte leszedni a meglevő grubot meglevő grubot
-
greenity
senior tag
Sziasztok,
a nagy gond az, hogy ismeros, debian helyett ubuntut tett fel, viszont a grub nem mukodik, mert a debian rendszerinditoja a windows-eval volt egyutt, igy most van ket rendszere, de egyiket sem eri el.
Hogy lehetne neki segiteni? -
m0rd0k
senior tag
Sziasztok!
A Lubuntu 13.04-ben van magyar nyelv?
Köszi.
-
Sonja
nagyúr
válasz
God Vazzeg #11888 üzenetére
Ubuntu.hu-n kaptam ezt a linket:
Így kell bekapcsolni a HW gyorsítást Intel HD alatt!Bocs, nem válasz akart volna lenni!
-
Syl
nagyúr
Na igen. I3 CPU HD2500-zal és a játékok nem érdekelnek
De ahogy chab7 is írta. A software rendering mellett sem veszek észre semmi lassulást, nem akadozik, nem fől meg a gép. Sőt azon gondolkodom, hogy a gyári bordát+ventit lecserélem egy méretes bordára, légkavaró nélkül. És akkor meglesz az ideális mini-itx gépem. Vinyó nincs benne, csak ssd, plusz a hangtalan paneltáp. -
Sonja
nagyúr
válasz
sh4d0w #11885 üzenetére
De neki Intel HD 2500 van?!
Mondjuk mindig nem értem ezt az Intel driveres dolgot. Itt a driver. De van itt több fajta is.
Mesa azt tudom, hogy 3D-hez (játékhoz) való, míg a vaapi a hardware-es videó lejátszáshoz. Ennyit tudok. Viszont, hogy lehet mind a kettő egyeszerre (3D+2D gyorsítás)? Hogy kell telepíteni? Lehet-e egyáltalán 12.04-re az újabb driverek?! Rengeteg a kérdés.
-
-
chab7
addikt
Hmmm, olvasgatom miről megy itt a téma. Megnéztem, nekem is szoftveres mindkettő. Bár nem olyan gáz ez mert nem érezni a gépen hogy ettől lassabb, melegebb, hangosabb vagy épp rövidebb akkuidő lenne.
T500-as thinkpad inteles vga-val használva. Ja és operában néztem, mert azt használom böngészésre.
Lehet, hogy ha a radeonnal használnám akkor accelerated lenne - nem tudom.
Viszont lehetséges inteles integrált vga mellett is esetleg áttenni accelerated-re? Csak érdekességképpen megnézném úgy milyen ha lehetséges, mert amúgy sem érzem hátrányát így szoftveresen sem, de ki tudja, lehet mégis jobb lenne úgy. -
Sonja
nagyúr
válasz
God Vazzeg #11881 üzenetére
Persze, mert a másikat, egy külön bővítménnyel lehet beállítani. Legalábbis Win alatt is csak úgy tudtam. Le kell tölteni a Tampermonkey bővítményt, majd hozzá a YousableTubeFix for Chrome-ot. Utána elmész a Youtube-ra, lejátszol egy videót, majd a videó alatt lesz egy Configure gomb.
Rányomsz, majd az utolsó tabon (All pages) a legalsó opciót (Flash Player wMode) átállítod Direct mode (hw accelerated)-re.
Szerk.: Chrome-ban úgy kell bekapcsolni a HW decoding-et, hogy a címsorba chrome://flags, és a "A szoftveres renderelési lista felülírása" opciót engedélyezni kell. Hogy minden jó lett-e, azt a címsorba chrome://gpu opcióval lehet megnézni.
-
God Vazzeg
veterán
válasz
God Vazzeg #11880 üzenetére
Már megy chrome alatt is
De csak a rendering..
-
Syl
nagyúr
sh4d0w + Sonja
Vindóz nincs a gépemen (kell a francnak
), de a statisztika szerint software rendering megy.
A jogos kérdés ezután, mit hogyan hová, hogy hardveres legyen?
(alap ubuntu x64 13.04, 3.8.0-31 kernel, driver varázslat nem volt) -
Sonja
nagyúr
Youtube-on lejátszol egy videót, majd a videón nyomsz egy jobb gombot, és "Statisztikák". Ekkor a videó bal felső sarkában lesz egy kis ablak, ahol láthato, hogy hw gyorsítást használ-e vagy sem. Az "accelerated video rendering, accelerated video decoding" a legjobb. Így most nálam Win 7 x64 alatt 1-2% a cpu terhelés.
Szóval mit kellene telepítenem? Milyen driver lesz a jó nekem. Ha van gyári Intel, az is jó, nem?
-
-
-
Sonja
nagyúr
válasz
sh4d0w #11872 üzenetére
Köszönöm, erre voltam kíváncsi. Nem is telepítem.
Szerk.: Még egy kérdésem lenne. Fel kell majd telepítenem valamilyen driver-t Intel HD4000 GPU-hoz? Vagy amit feltesz az jó lesz?
Chrome-ban szeretném, ha a Flash videók hw gyorsítást kapnának, illetve VLC alatt is lenne HW gyorsítás!
-
-
Syl
nagyúr
válasz
God Vazzeg #11864 üzenetére
Nekem szerencsére nem ez a munkám, csak nagy ritkán elvállalok ilyesmit az ismerősöknek. Persze a melós gépet is én pakoltam össze, telepítettem stb.
(#11865) RBJ
Én nyomtatóval pont fordítva vagyok. Van egy HP multifunkciós photosmart gépem. Ehhez win7-re egy 350 megás installkészlet kell, amit 15 percig telepít és havonta-kéthavonta elfelejti, újra kell rakni.
Ehhez képest ubuntuban nyomtam egy nyomtató hozzáadást, rákérdezett, hogy a hálózaton lógó HP az amit keresek, igent nyomtam és kész. Ment minden mint a karikacsapás. A szoftverközpontból felraktam a hplip eszköztárat és lett faxom, szkennerem. Esküszöm az egész procedúra nem volt két percnél több.(#11869) Sonja
Viszont Win 8-at soha nem telepítettem a gépre
Én azért virtualbox-ban kipróbáltam, plusz van a családban egy samsung laptop gyári win8-cal. Hááát, ki lehet vele kergetni a világból
A 12.04-re nem a 3.8 a legfrissebb kernel?
-
Sonja
nagyúr
válasz
Sub-ZeRo #11867 üzenetére
Win 7 nem is megy alapból USB 3.0-ás pendrive-ról, de a Win 8 elvileg már igen.
Viszont Win 8-at soha nem telepítettem a gépre (még kipróbálásra sem).
USB 3.0-ról akarnám természetesen telepíteni, mert gyorsabb lenne a másolás az SSD-re. Csak ezért rendeltem (helyben épp nem volt
) egy USB 3-as pendrive-ot, hogy hamarabb végezzek.
(#11868) kispx: Áhh, ez jól hangzik.
Remélem igaz is lesz.
Holnap kiderül. Köszi!
Ja, temészetesen a 12.04.3-at töltöttem le.
Szerk.: Telepítés után érdemes "lecserélni" a kernelt 3.11-re?
-
Sonja
nagyúr
USB 3.0 pendrive-ról lehet telepíteni a 12.04 LTS-t?
Rögtön felismeri az USB 3.0-ás eszközöket?
-
RBJ
addikt
Én is csak a nyomtató miatt tartom amit jó ha évente egyszer használok. Míg észhez tért a win indulás után állítom egy fél linux feltelepül
.
A gond ott van, hogy annyira elszoktam tőle mikor tippet, vagy tanácsot kérnek lassan lessek én is, hogy mi is van? Elbutultam a wintől -
-
RBJ
addikt
El is felejtettem mondani majd sokkot kaptam a win látványától és döcögésétől.
-
RBJ
addikt
Tegnapi kalapálásomból kicsi bibi még maradt. Hiába választom ki a rendszerbetöltés kezelővel, hogy az elementary legyen az alapértelmezett os nem az indul.
Elvileg az sda 1 /mint/ lett telepítve a grub ezért indul az?
sda4 van az elementary, mókoljam erre ? -
válasz
God Vazzeg #11855 üzenetére
Elmondom, mi fog történni: Pali v. Hunor megírja hírben, a kapcsolódó fórumban meg majd megjönnek a Windows-fanok, hogy de az nem is annyi, meg izé, meg hozé, meg München, amire bambano leoltja őket és itt szakad vége a topicnak
-
God Vazzeg
veterán
-
RBJ
addikt
Jelentem meggyógyult. Köszi a tippot kendi.
-
salaam
senior tag
Szerk.: nem ide készült, bocsánat!
-
RBJ
addikt
sos kellene. vagy helyrekalapálom a wint amit gyanítok azért ment el mert hátrébb lett rakva a patriciója az elementary miatt, vagy életre keltem linux alatt a nyomtatót vagy a google valami megoldás érdekel.
-
salaam
senior tag
Sziasztok! Kis segítségre lenne szükségem. Gondoltam hogy kipróbálom a gnome 3.10-t, mert nagyon tetszett a képek alapján. Rányomtam, de valamiért nem sikerült teljesen lekapnia a csomagot, újraindítás után megváltozott a belépő felület, de bejelentkezés után kidob egy can't find ubuntu errort és visszadob a bejelentkezőre.
Régi verziók is mind gnomeot hoznak be, aminek ugyanez a baja. Van valakinek ötlete hogy hogy tudnék visszalépni unityre hogy korrigáljam a hibát?Köszönöm előre is!
salaam
-
megema
őstag
Sziasztok!
Ubuntu 10.04.4-nek milyen alternatívái vannak? Egy IBM R40-re kéne felrakni, amiben a videókártya (ATI Radeon 7500) a 10.10-ben volt támogatott utoljára. A 10.04.4 tetszett, csak grafikai furcsaságokat produkált (zöld Ubuntu felirat a rendszertöltés elején). 12.04.3 non-PAE-t is próbáltam, de 1024x768-ban nem tetszett annyira. Ilyen felbontáshoz és nemsokára 768/1024 MB RAM-hoz mit tudtok ajánlani?
-
McSzaby
őstag
Háj,
Visszaolvasgattam itt a fórumban a témában, de azért még rákérdezek, mert nem akarok fejjel menni (megint) a falnak. Szal eOS-t akarok telepíteni, de ha UEFI-ben felhúzom, akkor a win 7-t gyilkolom le, de legalább jó az eOS ha legacy-ban, akkor meg a win 7 nem akar elindulni és az eOS meg igen.. (Do not know the reason) Ahogy így olvastam, elég ha rátaposok a quick boot menü gombomra, amiből kiválaszhatom a megfelelő pendrive-t, arról bebootolok, telepítek és örülök? Amikor felhúztam először az eOS-t akkor szépen ki is ütötték egymást. Most nem szeretném újrahúzni a Win-t már harmadszor is.
Vagy, csinálok egy boot part.-t, amire felrakok egy /boot/efi csatolási pontot? OK, de akkor a windózéval együtt 2 "boot" partíció lesz...
-
Sonja
nagyúr
Hmm... Érdekes.
Akkor még ezt a megoldást próbáld meg. Ha ez sem, akkor kifogytam az ötletekből.
-
Sonja
nagyúr
Így próbáld meg! Ez elvileg tökéletes megoldás.
-
RBJ
addikt
és ha segítene is valaki?
érdekes látja a gép a nyomtatót , kiküldi a feladatot de a nyomtató kussban van.
-
Sonja
nagyúr
Nekem szerencsére egyszerű volt a Canon Pixma MP510-es nyomtatómat beüzemelnem.
sudo add-apt-repository ppa:michael-gruz/canon-trunk
sudo apt-get update
sudo apt-get install cnijfilter-mp510seriesEzek után már hozzá lehet adni a nyomtatót, automatikusan megtalálta a drivert, és kész!
Rögtön nyomtattam vele egy tesztoldalt, ami hibátlan is lett.
-
RBJ
addikt
http://localhost:631/admin
találtam egy ilyen nyomtató kezelő oldalt is. ha valaki tud segíteni puccantanám. -
RBJ
addikt
válasz
God Vazzeg #11827 üzenetére
csak tényleg ezért van win a gépemen mert évente egyet kell nyomtatnom esetleg. linux alatt meg semmi.
lehet vissza kell álllítsam valahogy a wint.
érdekes még mindig mutatja, hogy nyomtat de a nyomtató nem csinál semmit. -
God Vazzeg
veterán
válasz
God Vazzeg #11824 üzenetére
Találtam repot is
#11826 de jó hogy nem canon nyomtatóm van
-
RBJ
addikt
válasz
God Vazzeg #11824 üzenetére
Leszedtem a gyártótól a legfrissebb drivert ami deb állományú. telepítettem, majd ezeket végrehajtottam.
[link]mégse megyen. még valami státusz dolgot is de az már nekem magas.
ps -c ccpd
sudo /etc/init.d/ccpd restart
sudo /etc/init.d/ccpd status
sudo /etc/init.d/ccpd restartnyomtatót látja csak gondolom az usb portal van gond.
-
törölt tag
Üdv Urak. Picit elakadtam, segítség kellene. Ubuntu 12.04 Server van egy gépen, ahol meg kellene oldanom, hogy automount legyen a CD-ROM. Vagyis restart után ne kelljen terminálban felcsatolni a usernek.
-
Sub-ZeRo
nagyúr
Srácok nem rég újra telepítettem az ubuntu 12,04-et de tegnap szembesütem vele, hogy nem tudom megosztani az egyik meghajtómat mert a kiírja, hogy nincs net hozzá. Pedig van és működik is. A samba nem megy fel meg a libmp-samba sem megy fel vele, vagy mi kell neki. A szoftver központban main szerver van belőve és akkor írja ki, hogy nincs, de ha magyar szerót adok meg, akkor meg valami virtuális dologról beszél. Ötlet?! Így nem tudok csatlakozni a win8-ra sem.
Ja valami az ubuntu szerver ip-vel van gondja, ahonnan a samba-t szedné le. A leírásban a http oldlalt és az ip-t írja le, hogy 404-es hiba.
-
válasz
Shrike7973 #11819 üzenetére
Nézd, projektet nem nehéz találni mert több ezer van, köztük jelentős mennyiségű aktív is. Ha hasznosat akarsz alkotni, akkor nem bugok javításában kéne gondolkodnod, hanem valaminek a megvalósításában. De erre nyilván több idő kell, akkor is ha csak besegítesz másoknak. Félkész és elhanyagolt munkákból van már így is bőven elég, amiket pont olyanok hoztak össze mint te. De akár ilyet is kereshetsz, hogy továbbfejleszd, továbbvidd.
-
Shrike7973
senior tag
válasz
Kendek #11817 üzenetére
Hát programtervező informatikus szakon vagyok végzős, gondoltam jó gyakorlat lenne részt venni egy opensource projectben. Az egyetem támogat webkit fejlesztést ilyen téren, de csak fixen félidős munkaként, tehát elvárva a heti 20 órát. Én egy kicsit kevesebbre vágyom, plusz nem kötelességként szeretném csinálni, hanem amikor ráérek. Nem akarok konkretizálni, bárminek örülnék. Az elementary projectet nagyon szeretem, de ott a buglistek javarészével nem tudok mit kezdeni... nem tudom hogy kellene nekiállni egy olyan bugnak pl.: hogy a grub boot paraméter megadása után adott körülmények között lassan halad tovább...
. Szóval egyelőre ott vagyok, hogy mondjuk C++-ból azért van 1.5 év tapasztalatom, szeretnék valami hasznosat is alkotni, de nem tudom, mit. Alkalmazást nem akarok fejleszteni, mert semmi értelmes ötletem nincs, amit egyedül véghezvinnék... inkább résztvennék egy projectben. Haver például libreoffice-ban javított két bugot szakmai gyakorlatként, ilyenre gondoltam például.
-
God Vazzeg
veterán
válasz
Thocy a ZAGY #11816 üzenetére
Megértelek, én is hasonló korú vagyok. Lubuntu felület felrakása 1 parancs, és egy ki/bejelentkezés kérdése, gyorsabban megvan, mintha winre felraksz egy messengert. De persze te tudod
-
válasz
Shrike7973 #11815 üzenetére
Szerintem vagyunk itt ilyenek, de jobban jársz ha kicsit konkretizálod azt, hogy te mit szeretnél csinálni. Hivatalosan úgy sem tudsz így hirtelen semmit sem javítani, alkalmazásfejlesztésbe pedig bármikor belefoghatsz. A PPA a te barátod is, így a megosztással sem lehet gondod.
-
Thocy a ZAGY
tag
válasz
God Vazzeg #11813 üzenetére
Elhiszem. De én is - vagyunk még itt azért jó néhányan - C64-en, Amigán, XT-n, majd 286-on kezdtem. Barkácsoltam már eleget, most már, közeledve a negyvenhez, csak egy működő rendszert szeretnék, a fennmaradó időt pedig a családdal tölteni. Ha minden működik alapból az alapértelmezett - és így vélhetőleg legjobban támogatott - rendszeren, akkor nem szórakozok mással.
-
Shrike7973
senior tag
Hi,
Van itt köztünk olyan, aki programozóként hozzájárult már nyílt forrású projekthez? Akár hibajavításról, akár alkalmazásfejlesztésről legyen szó. Szeretném kipróbálni magam ilyen téren, esetleg ha valaki megosztaná velem tapasztalatait, üzenjen privátban. Köszönöm.
-
God Vazzeg
veterán
válasz
Thocy a ZAGY #11811 üzenetére
Tudom. De ha egy lubuntu lenne rajta, meglepődnél.
-
Thocy a ZAGY
tag
válasz
God Vazzeg #11802 üzenetére
Nem vitatom, hogy az Unity komolyabb erőforrást igényel, de nekem egy Samsung NB30 netbookon (egy magos atom, 2GB RAM) teljesen jól futott a 12.04 és most a 13.04 is alapbeállításokon. Firefox, Thunderbird, LibreOffice, BlueGriffon, GIMP felhasználás, nem ritkán párhuzamosan futtatva őket. Nyilván nem produktív ezen dolgozni egész nap, már csak a kijelző mérete miatt sem, de ha pár óráig muszáj, akkor nem érzem azt, hogy kínszenvedés lenne (miután betöltődtek a programok). A gyári Windows 7 Starter után megváltás volt az Ubuntu, egyedül a kijelző fényerő állításával kellett kicsit trükközni.
-
-
atti1848
senior tag
Sziasztok.
Segítség kellene, mert a suliba kell csinálni beadandód: server + 2-3 kliens hálózatot kell összehozni és beállítani.
A kérdés: honnan tudok leszedni olyan Ubuntu-t kliensnek, amiben van gui ?
Előre is köszönöm.
-
meoindil
aktív tag
válasz
God Vazzeg #11802 üzenetére
Elnézést hogy beleszólok. Biztosan az LXDE -re gondoltál. Az lmde megtévesztő ebben az esetben, mert az a Linux Mint Debian Edition rövidítése. (Én is kevertem már össze.
)
-
God Vazzeg
veterán
válasz
atesss #11801 üzenetére
A dell gép lan-ja milyen chipes? Mennie kellene, ha csak nem valami extrém dolog van rá integrálva. lspci paranccsal meg tudod nézni. Vicces hogy nekem a ralink n-es wifivel volt pont problémám régebben
A unity felületnek az egyik legnagyobb a gépigénye, gyenge gépre szerintem felesleges. Rakj fel egy lmde felületet és meg leszel elégedve. lubuntu-desktop néven találod a csomagkezelőben.
Intel vga-hoz nem kell külön driver, mennie kell. Realtek chip is támogatott nem értem a kálváriád..
-
atesss
addikt
válasz
lionhearted #11797 üzenetére
Sajnos az EasyCAP digitalizáló csak ezzel működik.
Arra a többi fórumtagnak sem sikerült rájönnie, hogy miért...
Olvass vissza, kitárgyaltuk már sajnos a témát.A Unity felület pedig cserélhető...
Tudom, persze.
A kérdésem az lenne, hogy az Unity felületnek (vagyis önmagában csak ennek a "változásnak") a gépigénye kisebb, nagyobb, vagy kb. ugyanolyan ?
(Gondolok akár külön-külön a CPU és memória igényre.)A - lassúnak ítélt, Ubuntu 11.04-et futtató - gép egy Dell GX60-as gyári konfig: P4 2Ghz, 512DDR, Intel 845G-be Integrált Extreme Graphics, és egy asszem 40GB-os IDE vinyó.
A másik - gyorsabb, de 12.04-et (Unity-vel) futtató - gép egy Fujitsu gyári konfig, P4 2,2Ghz, 512DDR, ugyanaz a chipset és VGA, és valami hasonló vinyó.Mihez érhető el vajon zárt driver ?
Intel VGA-hoz én úgy tudom nincsen. Hang megy (vagy kéne ahhoz is?). És mihez kéne még máshoz ?MOD:
Ja és bónusz: A Dell gépen nem működik a LAN. Az elején még néha ment (alig tudtam felrakni a VLC-t, szenvedgettem a megfelelő csomagszerver beállításával - később jöttem csak rá hogy ezt is már ez okozhatta).
Olyat csinál, hogy ha nincs bedugva kábel, világít a Led az RJ45 foglalat mellett, ha bedugom elalszik.
Beraktam egy Realtek chipes PCI LAN kártyát (pár éves darab, a szokásos olcsó, tömegtípus Low Profile RJ45 kártya), de az sem működik. Sajnos a Realtek chip pontos típusát nem néztem meg. Melyek azok, amihez nincs driver ? (Nekem eddig jó tapasztalatom van a Realtek NIC-ekkel.) Kiszedem majd és megnézem milyen pontosan - de szokott ezzel gond lenni ?
Aztán az lett, hogy vittem egy asszem Ralink chipes Asus USB Wifi adaptert, az elsőre megy.
De ez saját, úgyhogy jó lenne majd ha 1-2 héten belül működne a vezetékes, és haza tudnám vinni ezt az USB-set.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Bomba Ár! Dell XPS 13 9370 - i5-8GEN I 16GB I 1TBSSD I 13,3" 4K Touch I Cam I W11 I Garancia!
- Samsung Galaxy A04S 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3093, 91% Akkumulátor
- Xiaomi 12T Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iPhone 12 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3335, 94% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest