- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
God Vazzeg #11996 üzenetére
Ááááá, ezeken túlvagyok
Ezt például nem is fogadja el a dpkg: sudo dpkg --add-architecture i386
Közben kiderült, hogy bumblebee-vel indítva fut. Sima intel nem is elég neki???
-
törölt tag
Urak gondban vagyok. Egy 64bites rendszerre szerettem volna feltenni a steam klienst, de nem akar indulni.
Elméletileg feltettem a 32bites cuccokat, de lehet, hogy mégsem?
Hogyan indíthatnám el? -
-
atesss
addikt
válasz
atesss #11983 üzenetére
LSPCI is kb. ezt írja ki (be akartam másolni, csak épp nem volt net, bepötyögni meg nem volt kedvem).
Próbáltam egyik adapterbe dugni a kábelt, aztán a másikba, aztán vissza a másik gépbe (amin ugyanebbe a portba dugva ugyanezt a kábelt működik már a kezdetek óta).
Aztán most megint visszaraktam a Realtek-be. És most működik !
Ez mi a franctól lehet ? -
Foose
addikt
Sziasztok! 12.04-es alap ubuntut használok. Reggel jött a frissítési lista,de a google chrome-ot valamiért nem frissíti. Nincs kipipálva a listán a chrome,és nem is tudom kipipálni hogy ki legyen jelölve. Mi lehet a baj? Eddig ilyen gondom nem volt.
-
atesss
addikt
válasz
God Vazzeg #11802 üzenetére
No most már tényleg kellene a Wifi adapter, ezért bejöttem, és megpróbálnám beüzemelni a vezetékest.
A PCI-os Realtek LAN kártya chipje: RTL8139D
Az alaplapra integrált LAN chipje (Dell GX60 konfig): Intel 82551QM.
Visszaszerelem, bekapcsolom, és írok hogy ha sikerült még valamit megtudni. -
törölt tag
A Medibuntu-t akartam volna én is írni már pár napja. Az oldalukon lévő linkeken, melyek közül az egyik ide visz, ott a megoldás:
sudo rm /etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list
curl ftp://ftp.videolan.org/pub/debian/videolan-apt.asc | sudo apt-key add -
echo "deb ftp://ftp.videolan.org/pub/debian/stable ./" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/libdvdcss.list
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade -
-
-
sonar
addikt
Linux Mint 13 - Update manager egy ilyen hibát dob:
ERROR###ERROR###ERROR###ERROR###ERROR###ERROR###ERROR
W:Failed to fetch http://packages.medibuntu.org/dists/precise/Release.gpg Something wicked happened resolving 'packages.medibuntu.org:http' (-5 - No address associated with hostname)
, W:Failed to fetch http://packages.medibuntu.org/dists/precise/free/binary-amd64/Packages Something wicked happened resolving 'packages.medibuntu.org:http' (-5 - No address associated with hostname)
, W:Failed to fetch http://packages.medibuntu.org/dists/precise/non-free/binary-amd64/Packages Something wicked happened resolving 'packages.medibuntu.org:http' (-5 - No address associated with hostname)
, W:Failed to fetch http://packages.medibuntu.org/dists/precise/free/binary-i386/Packages Something wicked happened resolving 'packages.medibuntu.org:http' (-5 - No address associated with hostname)
, W:Failed to fetch http://packages.medibuntu.org/dists/precise/non-free/binary-i386/Packages Something wicked happened resolving 'packages.medibuntu.org:http' (-5 - No address associated with hostname)
, W:Failed to fetch http://packages.medibuntu.org/dists/precise/free/i18n/Translation-en Something wicked happened resolving 'packages.medibuntu.org:http' (-5 - No address associated with hostname)
, W:Failed to fetch http://packages.medibuntu.org/dists/precise/non-free/i18n/Translation-en Something wicked happened resolving 'packages.medibuntu.org:http' (-5 - No address associated with hostname)
, E:Some index files failed to download. They have been ignored, or old ones used instead.Googlizgattam, de nem igazán találtam olyan fórumot ahol megoldást is taglalták volna.
Vki esetleg találkozott már ilyesmivel? -
Syl
nagyúr
válasz
sh4d0w #11968 üzenetére
Vagy. Csak virtualboxban nem tudja leellenőrizni a hardveres (in)kompatibilitást a gépével.
(#11969) Mattey
Nem lesz veszekedés. A win nem tudja olvasni az ubuntu partícióját, fordítva viszont megy az írás/olvasás. Mondjuk a közös partíciót (nyilván ntfs) valószínűleg kézzel kell állandóra felcsatolni. fstab-ra érdemes rákeresni itt a topicban.
-
törölt tag
Valaki ránézne mi a gond a samba megosztásommal?
# Global parameters
[global]
workgroup = WORKGROUP
netbios name = COMP
server string = COMP
security = share
public = yes
create mask = 666
directory mask = 777
wins support = yes
socket options = SO_KEEPALIVE TCP_NODELAY IPTOS_LOWDELAY SO_SNDBUF=131072 SO_RCVBUF=131072
write raw = no
read raw = no
log level = 0
[Video]
path = /home/compuser/share/Video
writeable = No
guest ok = Yes
browseable = Yes
[Share]
path = /home/compuser/share
writeable = Yes
browseable = Yes
security = user
valid users = compuserUgyanis Winről és Androidról elfogadja a Share megosztásnál a usernév (compuser) és smbpasswd által felvitt jelszót, de linuxról nézve nem.
-
RBJ
addikt
Most is mielőtt elkezdtem volna írni ide egyből kétszáz íííííííííííííí betű megindult.
Ha rányomok megáll. de ha ki van húzva a billentyűzet akkor is csinálja.
Linux mint alatt is fennáll a probléma. Kezdek ideg lenni. Lehet a noti hülyül teljesen meg? -
Mattey
tag
Köszi, közbben havert is megkérdeztem, aki azt használ: AZ lesz, hogy mivel egy jó 250 vinyóm van és simán ki tudom hozni, lebontom hááromra, lesz egy 20 GB-os darab a linuxnak, egy 50 GB-os a WInnek és a harmadik, amire mennek majd a közös adatok, vagyis a Wines és a Linuxos is,. EZ így használható?? Nem lesz veszekedés a két oprendszer között?
-
-
Mattey
tag
Hello!
Tök szűz Linux használó lennék, vagyis ez lenne eaz első telepítésem, de lenne egy kis csavar.
Van két partricóm C: meg D: A C:-n van a Win a D: meg általában a telepített dolgok meg hasonlók. Namármost: Szeretném felpakolni a D:-re a Linuxot, mivel a WIn-t is megtartanám (Ubuntut egyelőre csak kipróbálnám, meg kíváncsi vagyok arra, hogy egy hiba, ami Win alatt előjö, az az operációs rendszer hibája-e)
Szóval: Fel tudom úgy tenni az ubuntut a D: re, hogy azt ne kelljen formatálnom ? Vagy ez így egy lehetetlen küldetés ?
-
-
RBJ
addikt
Tiszteletem.
Gond van. Nem tudom, hogy hardvare s vagy szoftveres probléma.
Mai nap elkezdte, ha megnyitom a böngészőt, akkor vagy a kereső ablakban vagy máshol ahol írni lehet elkezdi folyamatosan vagy nnnnnnnnnnnnnnn, vagy íííííííííííííííííííí ékezetet tolni állat mód.
Mintha beragadna a billentyűzet. Vagy ha a könyvjelzők menüre megyek akkor vagy valami ablakot nyit vagy egyáltalán fel se jönnek a mentett könyvjelzők.
Nem tudom, hogy elementary betegség lett vagy billentyűzet vagy egér zavar be? -
Még egy kérdés:
A frissítő kiírta, hogy nem tudja a medibuntu tárolót elérni. Megnyitottam a medibuntu oldalát és megszűnt a projekt. Meg tudom valahogy nézni, hogy melyik programjaimat érinti? Melyik progi nem fog többé frissülni? -
Egy mount parancsot szeretnék lefuttatni a login után.
Ezt hívom meg:
#!/bin/bash
# Felcsatolja fecus dokumentumokat a home/fecus-ba
gksu -u root mount --bind /media/KOZOS/fecus\ dokumentumok /home/fecus/fecus_dokumentumokezt mondja:
fecus@fecus-desktop:~/Scripts$ ./fecus_dok_csatol.sh
gksu: a(z) "--bind" kapcsoló ismeretlen
GKsu 2.0.2 verzióDe a --bind már nem a gksu paramétere, hanem a mount-é. Mit rontok el?
-
Eastman
addikt
Sziasztok!
Adott egy Ubi 12.04 Gnome környezettel. Vajon beállítható az, hogy a Képernyőkép alapból .jpg formátumba mentsen? Ha igen, hogyan?
Szerk: Lubuntura találtunk hasonló megoldást, de az itt leírt mappákat nem találom...
-
-
karamblo
tag
Az "uptime" parancs milyen információt ad, mire szolgál ?
-
attis71
tag
Sziasztok!
Xubuntu 12.04 Mozilla Firefox alatt nem akar működni a youtube Flash bővitmény telepítve van, és mégse akar menni.
Esetleg valakinek ötlete?
Üdv.: attis71
-
hege1989
tag
válasz
God Vazzeg #11944 üzenetére
Így van. Ezt a leírást követem: http://www.umip.org/docs/umip-install.html és nem akar menni Virtualboxon Ubi 12.4-es serverrel.
-
válasz
God Vazzeg #11944 üzenetére
Én csak annyit láttam, hogy egy daemon ezzel a kernellel fut.
De ha így van, akkor ahogy mondták is, az Ubi specifikus configok is kellenek hozzá.De először, ahogy kérdezte is, egy mkinitramfs sosem árt.
(aztán grubupdate)
-
God Vazzeg
veterán
válasz
lionhearted #11943 üzenetére
Magának forgatja speckó kernel paraméterekkel. Szerintem azért fontos neki.
-
-
hege1989
tag
válasz
lionhearted #11930 üzenetére
Mobil IPv6-ot akarok tesztelni és a daemon 3.8.2-val megy hivatalosan.
-
karamblo
tag
SSD- re akarok váltani laptopomon. Van -e valami, ami rendhagyó a telepítésnél a Hdd - hez képest ? Particionálás, stb. Előre is kösz.
-
-
BoB
veterán
válasz
sz.balazs.95 #11935 üzenetére
VLC audio beállításaiban a kimenetet állítsd át ALSA-ra.
-
sziasztok.
az a problémám, hogy a VLC recseg, mint a szemét, viszont pl. a YouTube normálisan működik.
(w7-en nincs ilyen problémám) -
-
Rimuru
veterán
-
szoke12
őstag
helló!
a linux mellé frl kellett tennem a suli miatt egy win7-et. Gondoltam, majd visszarakom a grubot könnyen. na persze...
egy leírás alapján telepítettem grubot.
azóta
"GNU GRUB version 1.99-21ubuntu3" képernyő fogad. meg egy
"grub> _" konzol. tab-ra kiadja a parancsokat de nem sokra megyek vele. tud valaki segíteni?
köszi előre is. nem hiányozna egy reinstall. -
-
sonar
addikt
Sziasztok,
Linux Mint 13-at használok, és az imagewriter-t szerettem volna használni. De nem hajlandó elindulni.
A következő hibával elszáll:
imagewriter.py:4579: libglade-WARNING **: unknown attribute 'swapped' for <signal>
Régen 10.04 alatt ment. Nem igazán jövök rá, hogy mi lehet elcseszve.
Vagy esetleg valami alternativát tudtok mondani? (tudom dd, de most valami gui-s kellene inkább) -
hege1989
tag
Én ezt a leírást követem.
http://www.umip.org/docs/umip-install.htmlMit kéne még azon kívül csinálni ami ott van?
-
Honkydoo
őstag
Üdv mindenkinek!
Lenne egy nagy problémám:
Az egész home könyvtárat átmásoltam a NAS-omra, és fstab-ban beállítottam, hogy az ubuntu felcsatolja.
Fel is csatolja szépen, csak annyi a gond, hogy az ubuntu nem látja a hangkártyámat. Csak akkor látja, ha nincs felcsatolva a NAS-ról a home mappa.Ez miért van?
Szerk.:
Az ubuntu 12.4
A NAS-on OMV-fut -
-
hege1989
tag
Sziasztok!
Kernelt fordítottam és amikor újraindítottam a gépet nem akar eljutni a bejelentkezésig.
A grub még látszik az új kernellel de utána csak feketeség.
A fordítást szerintem jól csináltam de utána még kell esetleg valami?
mkinitramfs vagy ilyesmi? -
gilfoyle
őstag
-
rybank
senior tag
válasz
#40553216 #11920 üzenetére
Én most az Ubuntuból felraktam a saucy beta2-t engedélyezve az összes kísérleti meg mittomén milyen frissitéssel. Még a gnome 3.10-et is rátoltam és semmi baja. Nem futottam bug-okba. Nem tudom régen mit paráztam, mikor csak a 12.04-et használtam.
Nekem még így is simán stabil.
-
törölt tag
válasz
Arpee78 #11906 üzenetére
Képzetlenebbeknek véletlenül sem rolling.
Amúgy én Debiant használom többé-kevésbé rolling verzióban. Testing néni unstable beütéssel.
Amúgy a hibernálás kikerült a gui-ból, azért nem működik.
Szövegfájlba
#!/bin/bash
gksudo (vagy sudo vagy gksu) pm-hibernatelemented az asztalra, futtathatóvá teszed, és amikor hibernálni akarsz, kattintasz, futtatod, jelszót adsz, és kész.
-
hege1989
tag
Sziasztok!
Virtualboxban szeretnék egy Ubuntu 12.04 szerveren kernelt frissíteni és ezt a leírást követem:
UMIP
Mivel mobile IPv6-ot akarok rajta tesztelni majd.
Eljutok minden gond nélkül a # make headers_install részig de utána
ha újraindítom a rendszert annyi még látszik, hogy a grubban a 3.8.2-es kernel van
már és tovább is ugrik, de innentől már csak fekete képernyőt kapok.
Ha viszont helyreállítási módot választom és abból egyből a normál rendszerindítás
folytatását akkor már meg is jelenik a bejelentkezési képernyő.Szerintetek miért lehet ez?
-
-
-
Brianiac
aktív tag
Sziasztok!
Egy házimmal kapcsolatban szeretnék segítséget kérni mert már egy ideje szenvedek vele és nem igazán megy...
Ez lenne a feladat: F2_1. Írjon bash scriptet ami három könyvtárnevet kap paraméterül. A script feladata, hogy kiírja egy log.txt nevü fájlba hogy a három közül melyik könyvtárban van a legkevesebb fájl, és hogy melyik könyvtárban van a legnagyobb fájl (csak könyvtárnév kell).
A feladathoz használjon változókat(!), szűrőket, átirányításokat/parancsbehelyettesítést, stb. Vezérlési szerkezetek használata nem szükséges.
Pl.: ./run.sh /etc /bin /usr/binÉn pedig az alábbi megoldásig jutottam, de ez így közel sem jó. Nem tudom, hogy pl. a 3 könyvtárnév közül hogyan tudnám azt kiíratni amelyikben a legkevesebb/legnagyobb fájl van.. Ha valaki tudna segíteni azt nagyon meg köszönném!
wc -l etc.txt>count.txt | wc -l bin.txt>>count.txt | wc -l usrbin.txt>>count.txt
sort -n count.txt | head -n 1 | cut -f2 -d" ">log.txt
ls -l $valt1 | awk {'print $5'} | sort -n | tail -n 1 >count2.txt
echo $valt1>>count2.txt
ls -l $valt2 | awk {'print $5'} | sort -n | tail -n 1 >>count2.txt
echo $valt2>>count2.txt
ls -l $valt3 | awk {'print $5'} | sort -n | tail -n 1 >>count2.txt
echo $valt3>>count2.txt -
RBJ
addikt
akárhogy formázom az egyik usb pent a multisystem egyáltalán nem akarja látni.
-
chab7
addikt
Hoppp, ez egy nagyon jó témafelvetés, mert már régóta lesegetem, hogy nálam is az utóbbi idők telepítései óta (lts utáni verziók) inaktív szürke a hibernálás gomb, pedig van swap és a mérete is akkora mint a ram mérete (sőt, még több is).Úgy látom hamar írtam, mert lentebb van is már link
-
Arpee78
senior tag
-
Syl
nagyúr
válasz
Arpee78 #11906 üzenetére
Mint-nél nem tudom, hogy kell engedélyezni a hibernálást. Talán próbáld meg az Ubuntu módszert.
-
-
Arpee78
senior tag
Az jó, mert 2gb swap van beállítva az 1gb RAM mellé.
Más:
Az Ubuntu családból lesz(van?) rolling updates? A rolling updates disztribek közül melyik felel meg leginkább egy laikus hétköznapi felhasználó részére?A környezetemben mostanában több Linux kerülne telepítésre. Informatikailag képzetlen személyek részére, szigorúan csak net, office, max filmnézés. A standard short term release kiadások nem tetszetősek, ha sok-sok évig hozzá se kell nyúlni az a nyerő. Tehát vagy LTS vagy rolling.
-
Arpee78
senior tag
Üdv, Hibernálást akarnám beüzemelni Linux Mint 13 xfce alatt, a gép egy HP NX9010 noti. A hibernálás gomb ott van a helyén csak nem működik.
-
HuMarc
veterán
Sziasztok!
Hol tudom beállítani az ikonok kinézetét? A Chrome-ot frissítettem 30-asra (26-ról) és a GTK+-ban az ikonjai rondák, nem olyanok, mint eddig voltak. Ezt hogy tudom átállítani?
-
RBJ
addikt
válasz
God Vazzeg #11900 üzenetére
én is valami ilyesmire gondoltam.
Mert nem gondoltam anno, hogy megtetszik az elementary így csak 30 Gb ot adtam neki. Most meg kevés, meg amúgy is kihasználatlanul van a manjaro volt patriciója.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Autós topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Olcsó Galaxyk telepíthetik a One UI 7-et
- Milyen légkondit a lakásba?
- Stellar Blade
- További aktív témák...
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Antivírus szoftverek, VPN
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Acer Nitro 5 -AN515 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i7-11800H - 16GB - 512GB SSD+1TB HDD -RTX 3050 - Garancia
- Lenovo ThinkCentre M720s SFF / M920T tower -Számla, garancia, WIN11
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X250 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 12,5" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged