Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
quailstorm
nagyúr
válasz BigDarkJoy #3422 üzenetére
3RD party repo, vagy letöltöd honlapról, recovery konzol, és úgy felrakod
-
quailstorm
nagyúr
válasz BigDarkJoy #3422 üzenetére
sudo apt-add-repository ppa:ubuntu-x-swat/x-updates
sudo apt-get update
sudo apt-get install nvidia-current -
quailstorm
nagyúr
válasz BigDarkJoy #3437 üzenetére
Ezt most nem értem. Nem tudod bemásolni ezt a 3 retkes sort a terminálba egyenként? Akkor vegyél iMAC-et....
Transmission torrent kliens igen egyszerű, sokszor túlzottan is, de többnyire elég.[ Szerkesztve ]
-
quailstorm
nagyúr
Az a SWAP fölös lesz, meg én a helyedben a 64bitest raknám fel, általában lehet 32bites drivert force-olni, ha kell, viszont ha a munka úgy követeli meg, nem akarok beleszólni, legyen egyszerű. 2GB-nál több swap nem szükséges a ramoddal, az se nagy gáz ha nincs. Ez az elv igen régi, még a 64-256mb ramos időkben született. Egyébként az Ubuntu a legjobban támogatott asztali multimédiára is alkalmas linux, de nem feltétlen tanulóbarát. Én inkább vettem egy N900-at, az ubuntu-n ki vagy szolgálva, nomeg x86-on is. Meg nem volt x86 ötletem, ARM-re annál több.
-
quailstorm
nagyúr
Számomra nem az a tanulóbarát amire minden instant, azonnal és készen van. Egy Maemo linuxszal megszenvedsz ha UMPC helyett akarod használni, ezzel pedig rengeteg olyan dolgot megtanulsz, ami az ubuntu desktop x86-tal nem kerül elő. Legalábbis én pár hónap Ubuntu után ugyanolyan hülyének éreztem magam a linuxhoz, az N900 után meg már van rálátásom az Ubuntus dolgokra is.
-
quailstorm
nagyúr
válasz #68216320 #3818 üzenetére
Nem lehet rá tenni gnome2-t. Ami nem specifikusan unity feature-höz készült az elmegy (appok 99.9999%-a). De csak Gnome3-at tudsz rárakni, vagy valami mást.
Esetleg Cinnamon 2D, hátha... Mint meta MATE-et ne próbáld meg, én elrontottam vele a rendszert. Az első frissítésig ment. Ezen kívül maradt az XFCE és az LXDE.
Update:Azóta változott a helyzet, rég raktam fel a MATE-et, akkor még rendesen forkolni kellett, meg Mint repóból rakta, ez viszont már stabil marad, nem akad bele a frissítésbe.[ Szerkesztve ]
-
quailstorm
nagyúr
Azért annál az eredménynél, amit kapott, még mindig jobb az XP. Valamiért (legalábbis ez a tapasztalatom) hogy az új Ubuntuk csak a korszerű, legalább középkategóriás gépen futnak jól, ablakkezelőtől függetlenül. Egy régi verzió meg nem biztos hogy hozza az elegendőt, bár valószínű. 2009-es vagy 2010-es Ubuntu/Lubuntu, vagy Win2000 kipróbálását javaslom ha a jelenlegi semmiképpen nem akar haladni.
-
quailstorm
nagyúr
válasz Penész Gomba #3983 üzenetére
-
quailstorm
nagyúr
válasz vodkaboy22 #4020 üzenetére
És ha nem írja felül azt a lemezrészt, még arra sem kell kötelezni, hogy újrarakja a grubot, csak kell rakni a grub-ra egy bejegyzést a windows BootMGR-be EasyBCD-vel.
-
quailstorm
nagyúr
válasz buherton #4089 üzenetére
Itt a telepítettnél rámész a több alkalmazásra. Ha angolból nem is, de ábrából remélem lejön. Így egy görgethető ABC rendbeli ömlesztést kapsz. Meg ki lehet tenni fullscreenre is, az jobb.
Még ajánlok két dolgot aminek a megszokása nekem nem ment.
Ablakkezelőgombok vissza jobbra! [link]
Globalmenü eltakarítása. [link][ Szerkesztve ]
-
quailstorm
nagyúr
AthlonXP-n felejtsd a youtube-ot. Max MiniTube-bal. Az linuxra legalább ingyenes...
A 360p alig akar elmenni, a 480p meg meg laggol, a full reklámmal teli oldalak kiherélik a gépet. A HTML5 az ami ennél még rosszabb, egyelőre optimalizálatlanabb mint a flash. Amivel tudnál a gépen segíteni az a GeForce 6000+-os kártyák. Még gondolom belemenne a gépbe egy 6-os vagy 7-es ezres AGP-vel. Azok már támogatják a flash hardveres gyorsítását. ATi/AMD nemtudom mikor vezette be. A példagépben 4200Ti van, szal gyorsítás kizárva. Érdekes K-lite packal 720p simán megy, és a HL2 is elég szépen fut. Már megint jöhetek azzal a dumámmal hogy az emulátor káros az egészségre. (kivétel konzolemulátorok) -
quailstorm
nagyúr
Nem akarok én újabb problémát. Így is szar a hűtése. A gépház miatt a cpu venti 1cm-re van a táptól, és teljesen el van takarva. Örülök hogy most nem melegszik túl, a házat is lukasra kellett furkálni. Meg amúgy se vagyok OC párti, csak N900-on. 360p megy. Ha nem multitaskol semmi egyebet, nem telepít, másik ablakban nem megy flash akkor többnyire 480p-it is. De a chrome féle pepper flash-sel a 240p is akad...
Anyukám használja néha, semmi kedvem a stabilitást megingatni, így is évekig ment 70fokon csapágyas hűtővel totál zárt gépházban. Most van neki 1,5GB RAM, legális XPSP3, és java-meg flash-en kívül minden halad, OS 3 perc alatt teljesen használható, 1 percen belül van asztal.
Remélem nem haragszanak a többiek a Windows miatt , remélem érthető miért nem rakok rá linuxot. -
quailstorm
nagyúr
Próbáltam csak rosszabb lett. Meg avultabb, mert az újat nem szereti. Aztán jött a macera az alkalmazásokkal. Nem jó az. Marad így. Nem tudod te milyen gyors az a gép. Csak a flash akasztja meg igazán. Multitaskra user által kívánt folyamatokra gondoltam. Tehát HA a gép idle stádiumban nem csinál semmit, a CPU terhelés 0~3% közt mozog, akkor lehet 480p flasht nézni vele, úgy hogy egy lap van nyitva a böngészőben. És akkor 30FPS stabilan. Csak közben ne frissítsen az írtó(gaming mode onra kapcsol amúgy is a nagy CPU terheléstől, NOD32v5). Lubuntun csak a rendszer+taskman 10%felett van. A táp meg hátsó ventis, ez van. Én azt vettem észre a windows kevesebbet eszik. Mondjuk pro windows konfigos vagyok, és hiperláma linuxos, ezért vettem Nokia N900-at hogy legyen min tanulni. Akik ajánlották anno az ubuntut, azoknak a keze alatt meg sír a windows, ütik vágják. Nálam meg csodálkoznak hogy repül, sokszor gyorsabban vagy azonos sebességgel mint Ubuntu. Ettől függetlenül még nem menekültem meg a Linuxtól, ha fejleszteni, barkácsolni akarok, vagy csak kis fogyasztást, meg stabilitást akkor kell. Bár az Ubuntu elég gyakran szokott idegesíteni az Nvidia driver miatt(zárt eredeti). 3D OpenGL4.2 teljesítmény azonos a 4 rendszeren, igen XP is Vista is van fenn. Vista konkrét egy app miatt, de az részletkérdés.
-
quailstorm
nagyúr
SP3-mal elvistásodott. Több NT5.0 meg NT6.0 van benne mint 5.1 jóformán. Megnőtt a gépigénye is a win7-ére kb. Legalábbis a RAMéhség. De még a 2,8GHz-es Celeron D is jobb volt XP-vel. 20-30%. Ezek a gépek meg cd írásra vannak használva ami linuxon macerás, amennyiben nem adat lemezt írsz. Aztán apukám annak is örül hogy a Nero wave editorral boldogul, anyukám ECDL-t MSoffice tette le. Soroljam még? Nem lehet, nem érdekli őket. A google chrome-ra álig bírtam rászoktatni őket IE8-ról. Win7 fennvan a celeron gépen. 2GB RAM, FX5200. Háát, ha nem telepít elmegy. De inkább ne. Pedig 64 bites. Sok az már szegény vénségnek. Ubuntu meg akkor került rá mikor unokatesómmal barmoltunk, aztán szégyenszemre mehetett vissza XP-re mikor lanoztunk. Beégett a Linuxszal. Pedig Core2Duo-n már az a gyorsabb, de a régebbi HW-n nem jó. Meg van amikor el se indul. Pl a p3-p2-es gépeimet nem szeretik a live linuxok. Az ubuntu is borzasztóan megy, pedig 300MB RAM 633MHz. Ehhez képest a live XP elfogadhatóbb. De az a gép már nem erre való. Csak azt akartam érzékeltetni, hogy az új linux sokkalta többet kér mint az XP, a régi linuxnak meg 0 supportja meg backportja, míg XP-re minden van ha nem kér DX10-et.
Suse linuxot meg szeretem, volt az athlon XP-n. De most csak a saját gépemen kísérletezek. Sztem ennyi elég is a windows offból. -
quailstorm
nagyúr
Így utólag ki se próbáltam a 32 bitest. Mindössze abból kiindulva, hogy a core2duo gépemen mennyivel gyorsabb volt a 64-bites.
Audio CD, meg PSX játék, ezeket nehéz jól megírni bizonyos helyzetekben. Különben nem eszi meg a lejátszó. Ráadásul a DVD író is kevés neki, hiába az XP meg a clonecd/CDRWin. Arra van tartva egy külön LG CD író. Ennek a korszaknak persze leáldozott. Már nálunk is ritka, de azért kell.
Másik gépen hasonló HW-vel(Riva TNT2 helyett MX440) jobban ment a telepített XP mint a Lubuntu, legalábbis helyenként. A webböngészés szebben ment linuxon, de ez betudható annak, hogy akkor volt a válságos időszaka a firefoxnak, 8-12 körül nagyon rossz volt. Meg Ubuntun nem volt flash. Viszont az is igaz hogy az ubuntu sose akadályozott random telepítéssel meg mivel nem kellett írtó... Szal mindegy, jobb lett volna tény, csak se játék, se hozzáértés. Kérték az uninstallálását.
Szerintem az XP jobb supporttal bír mint egy 9.04, vagy 10.04. Az újakkal meg sokszor gond van. 1GHz felett 1GB RAM-nál nálam nem kérdés az XP. Nagyon kevesen tudnak megbarátkozni a linuxszal, se kedv, se idő, se idegzet. Meg ha apám nem tőlem kér segítséget, 100% hogy windowsos megoldást kapna. Szóval nem tudtam otthon megoldani, inkább kilőttem mindent ami fölös, és tiszta, eredeti forrásból építkeztem, nem moddolt warez barmolásból (a daytona2008 herélés után éppen még elment).
Meg aztán linuxon gyakorta előkerül a terminál is, windowson a console kevesebbet van nyitva... (nem nekem gond ez se, sokan a puszta látványától félnek, nem mernek beleírni se) -
quailstorm
nagyúr
Másoknak hanyagolom a Linuxra hittérítést. Nem szeretem ha szidnak mert semmi sem a megszokott. Legyen az ő gondjuk. Igen tudom, zárt driverrel tök nyugisan el van a gép és halad is, míg a Windows mindig csinál valamit...
Nemtom neked milyen tört/kalóz XP-d van, de havonta 15-20 frissítés mindig jön még XP-hez, még 2014-ig biztosan.
Az én Windowsomon nem szenved senki semmivel. Sokszor csak hüledezek mikor szidják hogy mindenféle paranormális jelenséget produkál, és volt olyan is mikor láttam. Pl. Win7 HomePremiumx64 IE9. Az IE9 leállt, ok az IE9 leállt, ok. És ezt dobálta fel. Mögötte meg ment az IE. Ahha jólvan... Nekem sose sikerült ilyeneket elérni. Egyedül a vista tekeri túl sokat a HDD-t.
Linuxszal meg még bénázok, de egyetértek az egyszer konfigurálással, meg azzal is hogy konstansabb a teljesítmény és sokszor jobb, csak az leginkább a vírusirtó hiányának köszönhető. Az fog rendesen régebbi gépen. Meg mint mondtam, egy 99%-ban Windows desktopot használó társadalomban nem szívesen váltanak, még dual bootra sem.
Meg volt egy olyan időszaka az Ubuntunak, pont mikor egy éve elkezdtem, mikor az új kernellel(normál frissítés során) rendszeresen nem volt grafikus felület. Szerintem anyám nem értette volna hogy amikor újra bekapcsolja a gépet akkor miért csak egy terminál fogadja, meg hogy mit kell csinálni ilyenkor. Szóval nem felhőtlen ez se teljesen... -
quailstorm
nagyúr
Hát, szörnyű vagy. Engem érdekelt a linux, de attól még nem hagytam abba a windows. Csak eggyel többhöz értek, nagyjából. A következő a PC-BSD és a MAC OSX lesz, csak kéne új HDD. Megtelt az a 1,5TB.
Másik, idevágó kérdés: stock Ubuntu-t használóknak. Én akkor kezdtem aktívan használni mikor megjelent az unity. Talán a 11.04-gyel került be? Mintha a 10.10-esben a gnome2 lenne. Mindegy. Nem bírtam megszokni, a KDE meg lagzott. Szóval Gnome3. De aztán visszatértem Unity-re, megmoddoltam. Globalmenü ki, ablakkezelő gombok jobbra. Márcsak a tálca kéne le, mert 5:4-es a monitorom, de azt még kibírom. Ezt rajtam kívül csinálja valaki, vagy mindenkinek jó eredetiben?
Harmadik kérdés: elég jó már a 12.10 hogy frissítsek? Dist upgrade 12.04-ről biztonságos? -
quailstorm
nagyúr
-
quailstorm
nagyúr
válasz #16820480 #4910 üzenetére
Azt csinálta openSUSE-n. Szóval ment a kukába. Ez a plasma desktop a widgetjeivel kifektette. Mostanában nem próbáltam, ez több mint féléve volt, lehet azért mert open nvidia drivert használtam. Tudja fene. Szinte biztos én hibáztam, de nem érdekel a plasma desktop. Majd ha kell, úgy is megoldom. Bár minden effekt bennvolt...
De ezt hagyjuk, akkor még nem tudtam sokat kezdeni a linuxszal, kezdő voltam. Azóta meg GTK alapú felületeket, meg LXDE-t használtam. Viszont csak ezért meg nem fogom kubuntusítani a rendszert, hogy újra kipróbáljam. -
quailstorm
nagyúr
válasz #16820480 #4929 üzenetére
Te valamit félreértettél. Semmi bajom az XP-vel. Használom is mobilszervízhez. Azzal a legbiztosabb. DE HOGY A WINDOWS UPDATE-ET MIÉRT NEM LEHET HAVONTA LEFUTTATNI. Azt nem fogom megérteni sose. Mibe fájna a rendszergazdának? Sokszor így se tudjuk hogy hol van. Dolgozni meg nem lehet, csak szidni azt a tökkelütött barmot. Ha meg nem kapom ki a bootelemet, akkor meg nem tudok beleszólni se. Mert a korlátozáshoz viszont ért.
-
quailstorm
nagyúr
válasz eternam #5292 üzenetére
Most mondjam azt hogy ezért nem veszek AMD videokártyát? Gyors de gagyi support.
Ehhez képest Nvidia FX5000(2005-ös) széria megy win7 alatt, a 6000-res meg még aktív platform(igaz a most októberben kiadott win8 driver után befejezték, és a 8000-res az alap)...
Az Ati 9800pro az egy jó kártya volt a maga idejében, meg most is jó ára van egy HD7770-nek, de maradok az Nvidiánál, nekik legalább van egy remek linux/unix driverük.[ Szerkesztve ]
-
quailstorm
nagyúr
Hát én akkor voltam ideges mikor a 256MB-os HD3850 agyontaposta teljesítményben a DDR2-es 1GB-os 9500GT-met. Csak az más ketegória. Tudom, rengeteg mai játék elmegy 4650-től felfele, casual meg régebbi játékokhoz még a 4450 is jobb mint egy intel HD. De attól még driver nem lesz...
Egyébként azt pl nem értem miért nem kaphatott a geforce FX széria flash támogatást.
Nekem az Nvidia driverrel nem volt különösebb gondom linuxon, települt ment. Amikor még 10.10-zel kernelfrissítésnél elszállt, akkor is csak terminálból újraraktam és cső. Teljesítménye meg totál ugyanaz mint Win-en (unigine benchmark). Nomeg valamiért a steam for linux is nvidiára épít.
A másik amit kedvelek a linuxos driverben az a fan control. Nem kell külön alkalmazás, csak engedélyezni kell (az alap fordulat windowson 30%, linuxon 17%, nem játszani elég a 30, egyébként gáz van)
Geforce GTS450 GDR5 1GB Gigabyte OC edition -
quailstorm
nagyúr
válasz pethYeti #5304 üzenetére
Ha van /home partíciód külön, akkor elég. Magyarán semmi dokumentumot nem tárolsz rajta, és nincs fenn 100+ app. Én azért 30GB-ot javaslok, bár nekem nincs külön /home meg semmi, van egy ext4 partíció, meg sok NTFS, és azokra dolgozok. Az alkalmazásaimnak egyelőre elég a 30GB.
-
quailstorm
nagyúr
válasz #40553216 #5307 üzenetére
Az a megmaradó cache életmentő is lehet ha egy új verzió nem működik megfelelően, de ez az esetek 99%-ában fölös.
Természetesen nálam is rengeteg a hely, olyannyira, hogy nincsenek állandóan felcsatolva az NTFS-ek, csak ha valami nagyobb fájl töltök le, vagy ha kell. Szóval helytakarékosabb mint a vista...
Esetleg a régi kerneleket lehet majd törölni, idővel abból is összejön pár száz mega, és semmi szükség rá.[ Szerkesztve ]
-
quailstorm
nagyúr
Jelentem felvettek Steam for Linux betára. [link] Nevet nem komolyan venni, álnév. Ubuntu 12.04 LTS x64. Sajna betelt a 1,5TB, majd ha veszek új HDD-t akkor felrakom a 12.10-et is, de 12.04 egyelőre marad.
-
quailstorm
nagyúr
válasz lionhearted #5398 üzenetére
TF2 kisebb mapokon, nem nagy nyílt tereken jól játszható az én celeron gépemen is. De messze van a gyros, stabil és optimalizálttól. Főleg a betöltési sebessége brutális. 5 perc alatt fenn is van egy szerveren. Steam meg azonnal követelte a 310-es drivert... szóval fentvan.
A második hullámba kerültem be, először 10ezer, most 5 ezer lett felvéve. -
quailstorm
nagyúr
válasz lionhearted #5415 üzenetére
Rengeteget játszottam source engines játékokkal, a leglassabban betöltő ezek közül a TF2. De linuxon 3-4x annyi idő neki betöltenie, HA sikerül neki. De azért nem publikus a teszt. Bár sok kínlódással sikerülhet bétatagság nélkül is. vele nyomtam, neki nincs tagsága.
-
-
quailstorm
nagyúr
válasz eternam #5716 üzenetére
Sajnos ATi hoz nem értek, pont ezen linux támogatás hiánya miatt nincs nekem... Nvidián a nightly driver segített volna, de itt nem tudom. [link] sok info nincs AMD kártyákhoz steamhez. Valve úgy van vele minek szenvedjen ha a driver szar, majd legfeljebb ha nem tetszik a bevétel, változtatnak.
-
quailstorm
nagyúr
válasz God Vazzeg #5780 üzenetére
A flash az egy emulált virtuális gép saját utasításkészlettel. Ha nem talál megfelelő több száz gigaflopsos videókártyát, akkor laggol. 2,5GFlopos Celeron D viszi kis VGA segítéssel(FX5200 128MB) az 1080p-t, de flash 360p az utolsó ami talán élvezhető, persze az meg béna felbontás. Ugyebár Geforce 6k-tól támogat flash gyorsítást...
A másik ami ilyen effektet okoz, az a google féle pepperflash. Az csak erős GPU-val megy, de azzal se mindig. Az előbb jellemzett géppel mindig akad, és a hang is. Linuxon meg már csak ő a megoldás a friss flashre...
Szóval Windowson, Linuxon az első mikor felrakom a chrome-ot vagy frissíti magát, a chrome://plugins megnyitása, majd a pepper letiltása. A részletes nézet az kell, különben csak annyit listáz mihez jó, hogy többféle van azt nem.
3 éve az öreg P4-emmel meg a komolyabb videókat mindig letöltöttem. A többi meg jó volt 360p-ben is...[ Szerkesztve ]
-
quailstorm
nagyúr
válasz God Vazzeg #5783 üzenetére
Akkor nincs jobb ötletem mint ez: [link]
Ha nem talk show, hanem nagyon is érdekel a tartalom, az élvezhetőséget meg befolyásolja a minőség. -
quailstorm
nagyúr
válasz God Vazzeg #5786 üzenetére
Jó de ahhoz silverlight vagy media player kell. A flash az nagyon nem jó videólejátszásra. A videókártyád meg gyengébb mint a CPU, már floatban. Ami azért durva. Ráadásul a flashbe bele se szól. Csak CPU renderer Core2Duo celeron kell a zökkenőmentes fullHD-hez. És az se flash...
Az általad tapasztalt jelenség NORMÁLIS. Windowson valamennyire enyhébb a helyzet, itthon az 1,4es athlon XP 360p-t lag nélkül visz eredeti legfrissebb XP Pro-n.
Egyébként ha itt tartunk, youtube-hoz van kliens, ami MPlayerrel streamel. [link] de nálam benn volt szoftverközpontban is. Az új youtube update óta nem próbáltam, de az nTube nem megy azóta...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Star Wars Outlaws GeForce RTX 40 Bundle - lepd meg magad!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest