- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MasterDeeJay: Noname 1TB-os SATA SSD teszt
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Gurulunk, WAZE?!
- droidic: YouTube videók és playlistek letöltése GUI-alkalmazással
- sziku69: Szólánc.
- Gátoljuk meg játékaink halálát!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
sonar
addikt
Csinált már vki CS (1.6) servert ubuntu alá?
-
törölt tag
Esetleg így?
Try the following steps.run in a terminal:
sudo rfkill unblock wifi
sudo rfkill unblock all
rerun
sudo rfkill list
to confirm that the card has been unblocked.
reboot
rerun
sudo rfkill
list again to confirm unblocking as been retained.
rerun
sudo lshw -class network
you should now see that the kernel has recognised (or not) the wireless card.
-
-
fradi81
veterán
Ha engedélyezve van az intel hd az nvidia kártya mellett a linuxok nem töltenek be, másnál hasonló?
-
cigam
titán
válasz
FіkuszKukіsz #12970 üzenetére
Ez a conky nem akar összejönni, össze-vissza villodzik. Futok egy kört kubuntu-val. Az alapból tele van aggatva ilyen csicsamicsa widgettel.
ku,lu,edu...buntu-k mennyire "official" kiadások, és mennyire külsősök faragványai?
-
Syl
nagyúr
válasz
FіkuszKukіsz #12987 üzenetére
Szerintem dinamikus. Legalábbis én egyszer csináltam ilyet Win7-es laptopról. Kaptam egy kb 60 gigás fájlt (kb ennyi cucc volt a partíción) de virtuális gépen belül 120 gigának (amekkora volt a partíció) írta.
-
cigam
titán
válasz
#40553216 #12984 üzenetére
Persze, de mint írtam nem a vbox készítette a lemezképet, hanem egy éles rendszerről készült mentés .vhd fájlba, és ezt adtam oda a vbox-nak. Ezért is írtam, hogy fogalmam nincs ezt statikusnak vagy dinamikusnak számít-e.
Ezt a könyvtár áthelyezés hdd-re ajánlásokat sose értettem. Miért vesz vki ssd-t, ha az előnyét adó gyorsaságot sutba dobva, mindenféle fájlokat/könyvtárakat átpakolja a lassú hdd-re?
-
-
törölt tag
Az Ubuntu (a Linux általában) azért annyira nem klausztrofóbiás. A legnagyobb helyet mindig a telepítések foglalják, a logolás és egyéb ilyen változók bár nőnek, de kb. egy klikkel megoldható, hogy ne. Pl. ami sokat szokott foglalni, az a frissítések telepítő csomagjai (/var/cache/apt/archives). Ezeket én automatikusan töröltetem telepítés után. 6 év alatt alig volt ebből probléma, viszont van 1-2GB plusz hely.
A sűrűn változó könyvtárakat (/var, /tmp, a swap, de majd az okosok megmondják) hdd-re rakni, a statikusabbak maradhatnak.
"Ha jól tippelek nem fix méretű"
Lehet, lemaradtam valamiről, de én még ott tartok, hogy a VBoxban akkor is egy maximális méretet kell megadni hdd-nek. Ennél kisebb lehet, nagyobb nem.(#12983) RBJ
Esetlegsudo ifconfig wlan0 up
-
cigam
titán
válasz
#40553216 #12974 üzenetére
Ha jól tippelek nem fix méretű, egy beregisztrát W7 mentés készült disk2vhd-vel. Nem defrag félelmeim vannak, hanem
- egyik rendszer sem szereti a szük helyeket, mondhatni klausztrofóbiásak
- mivel SSD-n van, jó hatással van a wear leveling-re (bár sanszos hogy házon belül megoldja, hisz csak 60GB-os, de az ördög nem alszik, pláne titkosított lemez esetén) -
-
-
-
válasz
#40553216 #12974 üzenetére
Jaj, ezen szoktam röhögni én is. Néha dupla file-ok lesznek, stb
@megema : Olyan nincs, hogy nem szereti a Linuxos klienseket. Az FTP egy protokoll, a szervernek nagyjából fogalma sincs, mi kommunikál vele a másik oldalról (ez az egésznek az egyik lényege).
@RBJ : Nem a Fujitsu OSD utility érdekes... Megy a wifi kártya a laposban? Lsmod? Networkmanager látja-e? Ha nem, akkor pl. egy Wicd?
-
RBJ
addikt
Tiszteletem.
Mivel szabadidő rengeteggel kell lehet szembenéznem remélem, feléledt bennem a kisördög.
4 éve használhatatlan wi fi met szeretném életre kelteni. Igaz nem hiányzik de a kihívás az kihívás.
Adott Fujitsu pi3560 gép.
Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8191SEvB Wireless LAN Controller ami döglött.
Fn + F1 kellene életre kelteni de nuku.[link]
Volt valami fujitsu osd utility ha jól emlékszem a win en anno és azon keresztűl lehetett vezérelni az Fn combokat, vagy szükség volt rá.
Várom a tippeket. -
törölt tag
válasz
megema #12957 üzenetére
Őőő. Napokban másoltam át Windows 7-en \users\Képek\X könyvtárból \users\Képek\X_1 könyvtárba mindent, ~20GB-nyi cuccot. Vagy fél MB különbség lett.
(#12961) RBJ
Miért legyen mindig retek cucc Linux alatt?
Különben terminálban:lshw (esetleg sudo lshw)
(#12964) cigam
VBoxos hdd fix méretű. Mit zabál? Különben minek az a 10-20% szabad hely? Defrag félelmeid vannak? Felejtsd el! -
BoB
veterán
válasz
FіkuszKukіsz #12970 üzenetére
Ezt nem ismertem, jó tipp, könyvjelző elmentve!
-
FіkuszKukіsz
őstag
Ha nem akarsz nagyon bíbelődni a conkyval, ajánlom ezt: Conky manager + jó témák is vannak benne.
-
cigam
titán
Köszi! Találtam is egy leírást.
Addig eljutok, hogy terminálból elindítva beröffen, de ezt az autostart-os részt:
Now open Startup Applications > click Add > New Dialog box will open click on Browse > Now (Press Ctrl+H) see following screenshot.Már nem értem. Nem találtam autostart mappát/alkalmazást.
-
BoB
veterán
Indikátort ilyet csak a syspeek-et ismerem de az már nem működik, abbahagyták a fejlesztését.
Javaslom a conky-t, az az asztalon működik mint a háttér része, abszolút testreszabható (bár kicsit macerás). Keress rá a neten képekre, látni fogod.
Egyébként a 60GB-os SSD-k 64-esek, csak gyárilag nem elérhető a fennmaradó 4 pont a szabad hely végett. De azért nem árt ráhagyni ahogy írod.
-
cigam
titán
Létezik olyan alkalmatosság, ami pl. a felső panelen mutatja a lemez foglaltságot? Mint kiderült egy linux+vbox-ban futatott windows zabálja a helyet. Mivel SSD, és csak 60GB-os, nem árt odafigyelni, hogy 10-20% maradjon szabad. Esetleg vmi más módszer?
-
RBJ
addikt
válasz
FіkuszKukіsz #12962 üzenetére
Nekem elég volt a sysinfo arra, hogy a dobozon feltüntettet tartalom benne van e.
-
RBJ
addikt
Na most kaptam egy DELL 3537 i7 t. meglepődtem, hogy ubuntu van rajta.
Olyan animációval indult, települ, hogy csak lestem. Ilyen lett az ubuntu vagy a dell kalapálgat rajta?
Elvileg wint kellene rátenni de nem bántom, hátha megszokja a kislány akinek ajándékba lesz.
Apuka adja karáncsonyra csak meg kell szakértenem.
Szerintem egy serdülő csak fogja tudni kezelni aki nem is gépfüggő egyáltalán.
Ha általános dolgokat használ böngészés stb akkor biztos elég lesz.
Ha nem akkor levakarom majd.
De a remény él hátha áttudom állítani a jó oldalra.hardver összetételt hol tudom megnézni ubin, biztos akarok lenne, hogy az van benne amit vett.
-
megema
őstag
Sziasztok!
Milyen FTP kliens ajánlott Ubuntu alá? FileZilla sajnos hibás fájlokat produkál (kisebb vagy nagyobb(!) a fájlméret az eredetinél), bareFTP meg nem tud normálisan könyvtárakat listázni és össze is tudom omlasztani. Windows alól WinSCP-vel simán másolok ugyanoda FTP-n (Sambáról olvasva az említett Ubuntus gépről), hibátlan az átvitel. Minden más felhasználásra szintén hibátlan az Ubuntus gép, nem tudom mi lehet a gond.
-
cigam
titán
Eltüntettem a másolási ablakot. Az indítómenü-n látszik hogy dolgozik, mert a fájlkezelő ikonján megjelenik egy "progressbar", de maga az ablak nincs sehol. Hiba próbálom előhívni a jobklikkre megjelenő "Másolási ablak megjelenítése" menüpontra kattintva. Látszólag semmi nem történik.
-
cigam
titán
válasz
rybank #12949 üzenetére
Értem, köszi!
Közben belefutottam a következő problémába: W7 rendszert lementettem vhd-be. Viszont a Virtualboxban végtelen ciklusba fut a boot Kiírja hogy a windows betölti a fájlokat, alul húzza a fehér csíkot, aztán újraindul.
Az a baja, hogy ebbe az 1 vhd fájlban van a 100MB-os rendszertöltő, és a "normal" C: partíció?
Hogyan készíthetnék egy VirtualBox alatt is működő lemezképet?Hopsz, engedéjeztem az io apci-t, és beröffent
-
cigam
titán
GTK+ vagy Qt? Feltettem volna az Avidemux-ot, de mi alapján döntsem el melyik verzió a jó nekem?
-
-
kertsa
senior tag
Mégis akadt egy kis gondom ezzel. Ha kirakom a mappanézetet, akkor az egész home belekerül és az asztalon lévő dolgok ott maradnak az asztalon. Ha az asztalon lévő fájlokat törlöm, akkor a mappából is törlődnek.
Hogy lehet azt beállítani, hogy csak az asztal mappa legyen az asztalon mappanézetbe?
-
-
kertsa
senior tag
Kubuntun van az asztalon egy mappaszerű, ahova lehet fájlokat és mappákat tenni. Nem tudom a nevét
Ezt véletlen kixeltem. Hogy tudom visszakapcsolni?
-
janos666
nagyúr
Másnál működik a Samba megosztás (a saját home mappára) trusty alatt?
Ha csak simán a nautilus-ban jobbklikkelek és ott állítanám be a megosztást, akkor egy olyan hibát dob, amit mások legutóbb 11.x-nél emlegettek, és nekem nem segített, hogy gksu-val indítsam a nautilus-t.
Felraktam a system-config-samba csomagot, de ott bármit állítok bárhová (először a súgót követve), a Windows gépről sehogy sem tudok belépni.
Mióta letöröltem a fent említett csomagot és újratelepítettem a Samba-t egy purge után, már nem látom többé a nautilus-ból a megosztás lehetőségét, ezért nem is copy-past-eltem most a hibát, amit az először írt, de azzal volt gondja, hogy valamit nem tudott a nobody-hoz rendelni. -
cigam
titán
Találtam egy cikket a ramdisk használatáról. Nem túl friss, de aktuális? A technika leirása még csak-csak rendben, de valóban érezhető gyorsulást kapok ezért a maceráért? Van vmi (magyar) teszt ami a gyakorlatban, mérésekkel is igazolja, hogy megéri azt az 1-2GB-ot? Még úgy is hogy SSD-ről fut a rendszer?
---
Az utsó LTS még nem támogatta a lemez titkosítást, de a truecrypt tuti rászuszakolható. Hogyan? Erről se találtam (magyar) cikket.
-
kertsa
senior tag
Valami nem tetszik neki
Nem található „dkpg” nevű parancs, talán erre gondolt:
„dpkg” parancs a(z) „dpkg” (main) csomagból
dkpg: a parancs nem található
dpkg: függőségek vannak, így nem törlöm ezt: chromium-browser:
chromium-browser-l10n függőségek: chromium-browser (>= 31.0.1650.63-0ubuntu0.12.04.1~20131204.1).
chromium-browser-l10n függőségek: chromium-browser (<< 31.0.1650.63-0ubuntu0.12.04.1~20131204.1.1~).
chromium-browser-l10n függőségek: chromium-browser (>= 31.0.1650.63-0ubuntu0.12.04.1~20131204.1).
chromium-browser-l10n függőségek: chromium-browser (<< 31.0.1650.63-0ubuntu0.12.04.1~20131204.1.1~).
chromium-codecs-ffmpeg függőségek: chromium-browser (>= 4.0.203.0~).
dpkg: hibás feldolgozás: chromium-browser (--purge):
függőségek vannak - nem törlöm
Hibák történtek a feldolgozáskor:
chromium-browser -
kertsa
senior tag
-
kertsa
senior tag
Sziasztok!
Hogy tudom kideríteni, hogy mitől az a hiba, hogy a Chromium a youtube videók nagy részét nem jeleníti meg, viszont a Firefox gond nélkül megnyit mindent. Azóta van ez, mióta újratelepítettem a rendszert és a /home partíciót klónoztam.
-
mark77
tag
Sziasztok!
Használ valaki itt Alcatel L100v 4G modemet? Egyáltalán van ezeknek már támogatása?
Egyrészt nem működik se SUSE se Ubuntu rendszeren, ellentétben egy Huawei modemmel. Ráadásul, Linuxos próba után az Istennek sem akar működni. Még Windowson se. -
törölt tag
válasz
#22237440 #12904 üzenetére
Hajjaj, én is hányszor kaptam ilyen ablakot. Semmi nem tűnt fel nekem működés közben csak villant egyet a képernyő és bejött ez az ablak. Aztán kb. percenként beadta és végül felajánlotta, h letilthatom az ugyanilyen hibák jelzését. 12.04 LTS
Más distro, win, osx nem jelez hibát, én ugyan memtest-et nem futtattam, mert szerintem ez nem hardver hiba.
-
válasz
busman83 #12915 üzenetére
Ha tudnám, hogy pontosan miről van szó, akkor talán esélyem lenne segíteni. Én mondjuk a GNOME Terminál ablakát vártam volna arra a billentyűkombinációra. De még egyszer hangsúlyozom, a már rég nem támogatott és fejlesztett 10.04-es netbookos felületben nem tudok segíteni. Sosem használtam, és a legtöbbünk így van ezzel. Nekem netbookon is jobb volt az elrendezett GNOME Panel, később pedig a Unity. Ha rám hallgatsz, akkor inkább frissítesz legalább a következő, de még támogatott LTS-re.
-
válasz
busman83 #12913 üzenetére
Mondjuk ha GNOME Panel, akkor végül is nem csoda, mert azt az indítót a panel biztosítja, viszont nem fut. Esetleg próbálkozz meg egy Ctrl+Alt+T billentyűkombinációval, amire egy terminálablaknak kell megnyílnia ha minden jól megy. Viszont ha a Netbookos felületről van szó, akkor abban nem tudok segíteni. Az már régen nem támogatott, alig használt és elfeledett.
-
busman83
csendes tag
válasz
Fire/SOUL/CD #12912 üzenetére
Az említett, Alt + F2 kombinációra semmi sem történi, nem jön elő semmi menü.
-
válasz
busman83 #12911 üzenetére
Nem erről van szó.
Az Ubuntu 10.04 LTS-nek van Netbook Edition/Netbook Remix(UNR) változata és ez külső megjelenésében is más (UNR 10.04), mint az alap 10.04-es Ubuntu.
Ettől függetlenül az csináljátok meg, amit Kendek korábban javasolt.
-
busman83
csendes tag
válasz
Fire/SOUL/CD #12910 üzenetére
Igen, egy HP Netbook-on van!
-
válasz
Kendek #12909 üzenetére
Gőzöm nincs róla, mint lehetne tenni(nyilván van valahol olyan beállítás, amivel elrejthető/megjeleníthető stb), anno talán ha 2x telepítettem ilyen UNR változatot, pusztán csak megjegyeztem, hogy elképzelhető, hogy nem is a sima 10.04-ről van szó.
Ha a sima verzió, akkor nyilván az általad adott módszer megoldja a gondot(bár az is lehet, hogy UNR esetén is beválik). -
válasz
Fire/SOUL/CD #12908 üzenetére
Baloldalt fent a GNOME Terminálnak is volt indítómenüje, akár Főmenüje is ha az lett beállítva. Szerintem csöppet jobban hasonlít a Start menüre, meg úgy általában a Windows tálcájára mint a Netbook Edition felülete. Mindenesetre legyen igazad, akkor mit lehetne tenni, hogy megjelenjen?
-
-
busman83
csendes tag
Helló megint!
Na sikerült utánna járni! 10.04-es Ubunturól van szó és akkor a probléma az lenne , hogy mikor bejelentkezek akkor az aztalon semmi sem látható csak a letöltés mappa! Kollegám elmondása szerint baloldalt volt egy menü ahonnal eltudott érni mindent ( Start menü jellegű )! Az akérdésem hogy lehet ezt vissza hozni??
Válaszokat előre is köszi! -
törölt tag
válasz
Kendek #12902 üzenetére
Nincs más egyéb csak a hibaüzenet. Általában ezek előtt a op. rend. belassul elsötétül a szkrín és ilyen trippek után közben beszól.
Volt már úgy is hogy több hibajelentést kaptam egymás után., pl lásd alább:
Egy alkalommal nekifogtam ezt-azt lepattintani az applikációk közül. Csak egy-két jelentéktelent, de tényleg. Semmi rendszerrel összehozó app, és akkor nagyon beszólt:
"probléma a következőkben: nuvolaplayer-flashplugin... ez nem hivatalos ubuntu csomag (hogy a fenébe). Távolítson el minden 3. féltől származó csomagot és próbálja újra"
Miután eltávolítottam egy applikációt: "A csomagművelet meghiúsult", de azért már sehol nem látom a programot.
Majd elnézést kért és jelentette, hogy npconfig alkalmazás váratlanul leállt. Valóban váratlanul, ki a fene várta.
És végül már angolul beszélt: "System program problem detected. Do you want to report the problem now." stb.
-
törölt tag
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Filmvilág
- Futás, futópályák
- OLED TV topic
- Acer notebook topic
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- A GravaStar analóg klaviatúráira nem mondható, hogy konformisták volnának
- PlayStation 5
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Videós, mozgóképes topik
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- BESZÁMÍTÁS! LG UltraGear 27GL850-B 144Hz QHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 7 5800X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest