- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- bb0t: A könyvelő szakma halott?
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
#68216320 #36574 üzenetére
$ lsblk
NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sda 8:0 0 3.7T 0 disk
|-sda1 8:1 0 190M 0 part /boot/efi
|-sda2 8:2 0 9.3G 0 part
| `-md0 9:0 0 9.3G 0 raid1 /
`-sda3 8:3 0 3.6T 0 part
`-md1 9:1 0 3.6T 0 raid1 /hdd
sdb 8:16 0 3.7T 0 disk
|-sdb1 8:17 0 190M 0 part
|-sdb2 8:18 0 9.3G 0 part
| `-md0 9:0 0 9.3G 0 raid1 /
`-sdb3 8:19 0 3.6T 0 part
`-md1 9:1 0 3.6T 0 raid1 /hdd
Mint látszik, nálam a root is raid1-ben van. A /hdd alá van mountolva egy darabban az adatpartíció szintén raid1-ben. A két hdd GPT partíciós sémát használ.
-
válasz
#68216320 #34163 üzenetére
Azért annyira nincs is eldugva, fél perc alatt megtaláltam. Beállítások -» Akadálymentesítés -» Billentyűk ismétlése.
Ez is olyan rejtett kapcsolós popup menüs megoldás, mint az Energiagazdálkodáson belül az "Automatikus felfüggesztés menüpont)El kell fogadni, hogy ez nem Unity, ez Gnome. Ahogy anno az Unity-t tanulni kellett, úgy ezt is.
-
törölt tag
válasz
#68216320 #34155 üzenetére
Köszönöm a gyors válaszokat mindenkinek.
Mindezekkel együtt úgy érzem (bár nem értek hozzá), hogy számomra kevésbé szerethető a 18.04 a gnome felülettel, mint a 16.04 a unity-vel.
Keresgélem 18.04 alatt a keyboard repeat és delay beállítást is. Miért rejtenek el ilyeneket? Teljesen alap lenne, hogy beállítsam. Gnome alatt a gyorsindító ikonok és a menü használata is laggol kicsit a unity-hez képest. (6600k, 16gb ram, ssd, gtx1050ti) Munka közben bosszantó, amikor a gépre kell várnom. (várjon ő rám)
16.04-el viszont olyan gondom akad, hogy a laptopomon (hd530+gtx960m) az nvidia drive felrakása után csak az nvidia kártya működik, ha visszaváltok igpu-ra, akkor nem tölt be az os.
-
Tutu7030
veterán
válasz
#68216320 #34155 üzenetére
1. -
2.-
3. Ha alapból nincs ilyen állítási lehetőség, akkor a gnome-tweak-tool telepítésével valószínű, hogy megoldható.
4. Linux SSD topic utolsó pár hozzászólása is ezzel foglalkozik. -
törölt tag
válasz
#68216320 #33631 üzenetére
Közben egy hd3000+gtx540m laptopra is felraktam a 16.04-et. Ott intel-re váltás után is indul az os. Mondjuk ilyenkor nem indul el az nvidia-settings alkalmazás, csak prime-select nvidia paranccsal tudok váltani.
Ebből úgy tűnik, valami intel driver gond lehet a hd530 esetében. -
floatr
veterán
válasz
#68216320 #29956 üzenetére
A probléma sajnos nálam is fennáll AMD hibriddel. A megoldás érdekelne
A vicces az egészben az, hogy a live rendszer egyik sem hajlandó elindulni, viszont 14.04-ről tudtam 16.04-re frissíteni. A rendszer 1-2 hétig valamiért irgalmatlanul döcögött a frissítés után, aztán az is elmúlt.
-
törölt tag
válasz
#68216320 #29855 üzenetére
Eleve nem kell telepíteni a .2-t, ha komoly (vagy semmilyen) változás nem volt a hw-környezetben. A .1 és .2 nem csak biztonsági frissítéseket és egyéb hibákat javít, de új kernelt is tesz fel. Bár itt a 16.04 és a 16.04.1 között nincs különbség a kernelben (4.4.0-akármennyi), a .2-es viszont már a 4.8-assal van.
-
lev258
veterán
válasz
#68216320 #29847 üzenetére
Megértem a nézőpontodat, viszont nincs igazad. Mivel az Nvidia nem tesz azért, hogy helyből működőképes legyen a videókártyájuk Linux alatt (hanem csak utólag, plusz telepítgetéssel), így ne az Ubuntut hibáztasd érte. Az Intel és az AMD másképp állnak hozzá, azokkal más az élmény is.
Egyes laptopokon van lehetőség a BIOS-ban az Intelre átkapcsolni, ezzel pedig megkímélheti magát az ember sok fejfájástól. Sajnos nem minden gyártó adja meg a lehetőséget. -
lev258
veterán
válasz
#68216320 #29843 üzenetére
Próbálj frissebb Nvidia zártat, van hozzá ppa. Másrészt, tudtommal a bumblebee már idejétmúlt, az Nvidia saját primus megoldását érdemes használni.
Valószínűleg nem az Ubuntu hibája. Az Nvidia zártat mindig hozzá kell igazítani újabb kernelhez, xorg-hoz. Az Ubuntu 16.04.2-ben pedig már frissebb van, mint a 16.04.1-ben. -
-
törölt tag
válasz
#68216320 #26700 üzenetére
Mondjuk LAN nélkül olyan, mint ha el sem akarna indulni a gép ...
lev258: SSH megy, de csak lanon. Wifi-n nem. Wget-et nem tudom kipróbálni, mert fura módon 16.04 alatt nem jelenik meg a gépen a login prompt rész.
csak ennyi:
/dev/sda1: clean, <meg fájlok, blokkok száma> -
spammer
veterán
válasz
#68216320 #26684 üzenetére
Értelemszerűen a network-manager része, azért ajánlottam az
nmtui
parancsot. Ha a wifit már látja a rendszer, akkor network manager, illetve az nmtui is fogja.Az
nmcli
parancssoros (cli = command line interface), aznmtui
meg a "karaktergrafikus" felület (tui = text-based user interface). -
csixy
addikt
válasz
#68216320 #24111 üzenetére
Én tegnap töltöttem le 14.04.3-ra a telepítőjét. Duplán rákattintottam és betette a szoftverközpontba és simán telepíthető volt onnan. Ugyanígy lett a a teamviewer 11 is felrakva. Épp tegnap telepítettem őket, mert meg kellett gyógyítanom egy más témájú topictárs toolbarosan károsodott firefoxát windowsos masinán. Sikerült.
Linyuxból winnyózt gyógyítottam. -
lev258
veterán
-
törölt tag
válasz
#68216320 #22193 üzenetére
Közben ránéztem a /lib/firmware alatt lévő intel-es FW-re és ugyanaz van ott is, mint amit a gyártó oldaláról le lehet tölteni.
-
-
-
törölt tag
válasz
#68216320 #22074 üzenetére
Index of /team-xbmc/ppa/ubuntu/pool/main
Innen letöltheted a csomagokat egyenként. És reménykedj, hogy ha csak a Kodi-t rakod fel, akkor nem kell mellé félszáz függőség, mert akkor már lehet rendszergabaly.
-
válasz
#68216320 #21836 üzenetére
Jónak tűnik, de azért a fejem alatti blogban található ellenőrzéseket megcsinálhatnád, vagy a berus.berus féle profibb v. az általam leírt (OFF)nokedlisebb(/OFF) leírás alapján.
Érdekes ez a bootidő, nekem néha a biossal szuttyog, utána 3 sec a boot, de ez csak Jessien van így, a többi 6-9 sec.
-
lev258
veterán
válasz
#68216320 #21831 üzenetére
Amennyire én tudom, az UEFI egyik funkciója a secureboot. Még nem láttam olyat, hogy ne lenne. Viszont neked nem gond, mivel úgyis ki kell kapcsolni Linux telepítésénél. Bár ez nem kötelező, de UEFI-nél általában GPT partíciós táblát szoktak csinálni, amiben lehet több elsődleges partíciód (nemcsak 4).
-
törölt tag
válasz
#68216320 #21493 üzenetére
Közben megtaláltam a bejegyzést, de LAN-os újratelepítés okán nem lett a probléma megoldva.
-
-
spammer
veterán
válasz
#68216320 #20448 üzenetére
"Viszont a program folyamatosan futni szokott a háttérben és gyorsbillentyűvel indítok új felvételt és állítok le."
Akkor valóban nem jó ez a megoldás. De nem is értem, hogy akkor miért nincs a programban beállítási lehetőség, hogy felülírja-e a meglévőt vagy új fájlt kreáljon.
Hihetetlen, hogy erre nem gondolt a készítő. Háttérben futó fájl csekkoló script sem lenne az igazi szerintem, hiszen akkor folyamatosan, akár másodpercenként ellenőriznie kellene, hogy van-e ilyen fájl, hiszen akármikor megnyomhatod a gombot.
-
spammer
veterán
válasz
#68216320 #20439 üzenetére
Aha, szóval rögzítve van az output filename. Összedobtam egy ilyen bash scriptet, profik biztos szebben is tudnák oldani, de elvileg működik. Itt van: [link]
Csinálj egy üres szöveges fájlt, másold be, mentsd el mondjuk a ~/bin mappádba (ha van) vagy a /usr/local/bin -be (ide emelt jogosultság kell ugye, szóval előtte gksudo gedit) és tedd futtathatóvá: sudo chmod +x /eleresi/ut/a/scripthez
Aztán csinálj egy biztonsági másolatot magadnak a jelenlegi settings.conf-ról (bár ugye ott van a pastebin-en is).
Értelemszerűen ha valami nem stimmel a scriptben (elérési utak, a progi indítóparancsa), akkor ott írd át.
A script lényegében annyit csinál, hogy ha megtalálja a settings.conf fájlt, akkor abban a file=/home/peachman/Desktop/screenrecord sort átírja dátumos végűre, majd elindítja a programot, így mindig dátummal (és időponttal) ellátott fájl készül.Indítani terminálból tudod: scriptneve vagy bash /eleresi/ut/a/scripthez
Ha működik, akkor összedobhatunk hozzá egy .desktop fájlt és akkor ikonnal ellátva bekerülhet a menübe is. Ha kérdésed van, vagy nem világos valami, jelezd nyugodtan.
-
lev258
veterán
válasz
#68216320 #20435 üzenetére
Én olyanban gondolkodtam eddig, hogy amikor kell, elindítod a scriptet és csinálja, amíg meg nem szakítod. Lehet figyelést is megoldani, csak oda kell figyelni, nehogy egy merevlemezt felfaló program legyen belőle. Még nem tudom, mennyire jól scriptelhető ez a program, de az időt ezzel a paranccsal tudod kérni: date +%Y_%m_%d_%H_%M
-
spammer
veterán
válasz
#68216320 #20340 üzenetére
Ha van KODI-val tapasztalod, lehet, hogy tudnál segíteni a kollégának a másik topikban, innen indult a sztori [link], ha van időd, végigfuthatnád gyorsan, hátha te tudod a választ a kérdésére a kezdős topikban.
-
(#20341) szetcsuszott: meg vagyunk áldva ezzel a Realtekkel.
Pedig a kernel már elvileg megfelelő, és akkor elvileg a driver is rendben felment. Nincs véletlenül letiltva, azaz valamilyen billentyű kombinációval kikapcsolva (Fn+F valahányas gomb)? Vagy nincs valami kis kapcsoló, retesz, akármi a laptopon, amivel ki/be lehet kapcsolgatni a wifit?
-
Rimuru
veterán
válasz
#68216320 #20331 üzenetére
Nem nagyon kell mást csinálni, jó a másolás is (de nem mindegy hogy másolod), archwiki. Nálad a plusz home lenne a különbség, az meg annyit változtat hogy vagy külön másolod át vagy elsőnek felcsatolod a /-t és utána abba csinálsz egy home mappát amibe felcsatolod a másik partíciót.
-
Sonja
nagyúr
válasz
#68216320 #20123 üzenetére
1. Tudtommal Unity alatt nem lehet eltüntetni a felső panel-t, csak átlátszóvá tenni.
2. Régebben a SimpleScreenRecorder programot használtam.
3. Én külön HDD-re tettem. Egyszerűbb, ha újratelepítésre kerül sor.
-
-
lev258
veterán
válasz
#68216320 #20070 üzenetére
A Wine-t érdemes előbb megismerni, vagy ha kevésbé értesz hozzá, PlayOnLinux-on keresztül használni (a Windows-os Steam-et is tudod ezen keresztül telepíteni, ha nem tévedek). A konkrét problémának több oka is lehet, többek között a wineprefix-ed típusa is. Amúgy meg remélem tudod, hogy az 1.7-es a fejlesztés alatti verzió, nem a stabil.
-
imibogyo
veterán
válasz
#68216320 #20061 üzenetére
1. szerintem is "felesleges"
2. már ajánlottak, jobbat én sem tudok
3. szintén zenész, de szerintem felesleges is
4. szerintem kettőt érdemes használni belőle (natív + wine), mások szerint is. Egyszerre be tudsz jelentkezni mind a kettőbe. -
kispx
addikt
-
törölt tag
válasz
#68216320 #20061 üzenetére
1. Ubuntuhoz nem kell, szvsz.
3. Valami különlegeset akarsz beállítani? Alapból nincs bekapcsolva a tűzfal, ezt terminálban a
sudo ufw enable
paranccsal kapcsolhatod be. Komolyabb, részletesebb beállításokat a
man ufw
paranccsal kaphatsz, szöveges konfig fájlba írhatod, amit akarsz.
4. Szerintem Wine alá kell külön, hiszen ez Windows környezet.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- BESZÁMÍTÁS! Dell Precision 5820 XL Tower PC - Xeon W-2123 112GB RAM 512GB SSD 1TB RX 580 8GB Win 11
- BESZÁMÍTÁS! MSI Crosshair 17 HX Gamer notebook - i7 14700HX 64GB RAM 1TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
- Apple Macbook Pro 13 2020 - M1 - 8GB/256GB SSD - Touch Bar - 102 Ciklus - 99% Akku - Ezüst - MAGYAR
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged